musikdator

Bästa musikdator – 5 datorer för musikproduktion

Vill du hitta en bra musikdator? Här listar vi 5 stycken modeller som är perfekta att göra egen musik på tack vare att de har en processor, SSD och RAM-minne som är anpassat för musikproduktion. Du hittar både PC och Mac samt bärbara som stationära musikdatorer i olika prisklasser som håller under många år och som går att växa i. 

Bästa musikdator:

Apple Macbook Pro M2 512GB

bästa musikdator

Bästa musikdator

Extremt stark, snabb och lätt bärbar dator att göra musik på.

Ifall du vill köpa en riktigt bra bärbar musikdator kommer du inte hitta ett bättre alternativ än MacBook Pro med M2-processor och 512GB SSD-lagring från Apple.

Det här är en riktig arbetsmaskin som lirar i en helt egen liga vad gäller bärbara datorer till musikproduktion. Apples datorer har länge använts i musikbranschen tack vare att dem är kompatibla med väldigt många smidiga och bra musikprogram, är enkla att ta med sig till och från studion samt att dem är extremt snabba.

Egen mjuk- och hårdvara

MacBook Pro är den starkaste laptopen från Apple och den har aldrig varit kraftfullare än vad den är nu. Apple är helt unika med att tillverka både hård- och mjukvara själva och deras egna M2-processor har hyllats världen över av teknikkritiker. 

En minst sagt imponerande processor

Den här datorns processor är verkligen snabb, hela 18% snabbare än föregångaren M1 som var den första processorn Apple gjorde, och då var M1:an verkligen inte långsam! Du har således stor valfrihet mellan olika musikprogram då MacBook Pro orkar köra även tyngre och riktigt proffsiga mjukvaror. Det innebär att datorn går att växa i om du tänker börja med ett enklare program.

MacBooks har länge varit kända för att vara väldigt driftsäkra, det vill säga starta snabbt, krascha och hänga sig otroligt sällan samt vara mycket säkra mot virus. När Apple tog kontroll på hela kedjan och började göra även mjukvaran blev driftsäkerheten ännu säkrare, så du kan vänta dig otroligt bra fly på datorn när du arbetar. 

Marknadens bästa batteritid

Batteritiden är en av den bästa på marknaden. Beroende på vad du gör på datorn kan du få upp till 18 timmars batteritid, medan du vid musikproduktion och där datorn får arbeta relativt hårt får ut ungefär 9-10 timmar. 

Tack vare USB-C-adaptern laddar datorn fort och det finns även snabbladdare att köpa till som ger den 50% på en ynka halvtimme. Den vanliga laddaren ger dock inte batteri fullt lika fort.

Väldigt högupplöst skärm

För att tala om skärmen så är den smått fantastisk. Den har 2560 × 1600 pixlar vilket på den här 13-tumsskärmen motsvarar 227 pixlar för varje tum. 

Det är inte bara den höga upplösningen som vi är imponerade över, utan färgen är även extremt färgrik och har ett enormt djup i sig tack vare dess färgomfång i klassen P3. Skärmen har även så kallad True Tone vilket innebär att färgerna anpassas efter omgivningens ljus vilket leder till att exempelvis en nyans av blå upplevs likadan oavsett om solen ligger på eller om du sitter i ett mörkt rum.

Skärmen är en av dem starkast upplysta på marknaden med en ljusstyrka som gör att du ser skärmen bra även om solen ligger på, så du kan verkligen vara mobil och ta med den utomhus och skapa musik ifall du skulle vilja.

Otroligt mobil

En bärbar musikdator har verkligen sina fördelar. Dels så är den enkel att transportera till och från studion om man har en sådan, dels kan du sitta och göra musik lite vart du vill, exempelvis i soffan eller liggandes i sängen! 

Vikten på denna dator är trots dess väldigt snabba prestanda och högupplöst skärm samt långa batteritid bara ynka 1,38kg vilket knappt känns i väskan. 

Touch Bar

En funktion som har varit väldigt omtalad ända sedan den kom till MacBook Pro är den så kallade Touch Baren. Detta är en digital display som löper längst toppen av tangentbordet ovanför siffertangenterna. Displayen är en touchskärm som visar olika funktioner baserade på vilket program du använder eller vad du gör på datorn, så om du exempelvis gör musik kommer du få upp olika reglage som har med musikprogrammet att göra.

Vi på Gamingtips är väldigt imponerade över Touch Baren och tycker den fyller en stor funktion. Den tar någon vecka att göra sig bekant med och när man väl är van med den kommer den till väldigt stort nytta ofta. 

Det finns dock kritiker till denna Touch Bar. Deras främsta argument är oftast att de saknar de klassiska F-tangenterna. Detta är dock inget problem eftersom du kan ställa in så att touchbaren visar just F-tangenterna.

Är det istället snabb kommandona via F-tangenterna som du saknar kan vi glädja dig med att ljusstyrka, volym och play/pause, Siri och ljusstyrka på tangentbordet enkelt kontrolleras via Touch Baren, så det är inte heller något att oroa sig över. 

Skönt tangentbord

Tangentbordet på den här datorn är verkligen något som vi tycker om. Slaglängden är kort vilket innebär att du inte behöver trycka mycket för att tangenten ska slå i botten. Det flyter väldigt bra att både skriva och jobba på och tack vare bakgrundsbelysningen kan du även sitta i mörka miljöer och ändå kunna se vart du trycker. 

Lagring

Det finns två lagringsalternativ vad gäller MacBook – 216GB eller 512 GB. Vi tipsar starkt om att köpa den med 512 GB till just musikproduktion eftersom man oftast lagrar mycket musikfiler direkt på datorn. Med Apple kan man inte uppgradera lagringen på sin dator, men om du inte ska spara så mycket filer och vill spara någon tusenlapp så har du även alternativet med 256 GB att välja på. 

Nackdelar?

Den största nackdelen med MacBook Pro är att den endast har två USB-C-portar och ett 3,5 mm-jack vilket innebär att man vid musikproduktion kommer behöva köpa till en adapter. En adapter för USB-C köper du på Kjell&Comapny. Du hittar en genom att klicka på den blå texten. 

En till nackdel är det höga priset, detta är en dyr dator och det är inget att hymla om. En anledning till att priset är så dyrt är eftersom den har så otroligt hög prestanda på väldigt nätt vikt, något som sätter stor press på att datorns delar måste vara små och kompakta vilket i sin tur får upp priset.

Det finns datorer där du på pappret får bättre delar för pengarna, men du hittar ingen dator med den här användarupplevelsen, smidigheten och snabbheten. Apples datorer är  populära i musikbranchen av en anledning. En Mac håller även väldigt länge, upp till 10 år, så du gör en investering i en bra dator som håller över många år.

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta så är detta en riktigt bra musikdator som du kommer väldigt långt på, oavsett om du tänker göra musik i enklare program eller riktigt tunga och proffsiga mjukvaror. Datorn kommer även att hålla under många långa år, så det är en långsiktig investering. 

Om du har hört talas om den lite billigare och lättare MacBook Air och vill veta mer om skillnaden mellan MacBook Air och Pro kan du spana in vår artikel om det. 

Komplett Office a70

stationär musikdator

Bästa stationära dator för musikproduktion

Ett riktigt musikmonster som levererar enormt mycket kraft för pengarna. 

Ifall du letar efter en stationär musikdator så är modellen Office a70 byggd av komplett ett rejält bra val. Den har 1TB SSD, 32GB i RAM och en 12-kärnig Ryzen 9-processor. Alla delarna är noggrant utvalda för att passa med varandra och för att hålla under en lång tid. Skulle man vilja uppgradera något kan man göra det vid beställning eller själv i efterhand! 

Byggd av riktiga proffs 

Komplett är nordens ledande återförsäljare av datorer och har enormt många års erfarenhet. Med sin kompetens har de byggd den här datorn i syfte att göra en optimal arbetsdator som klarar av CAD, kreativt arbete och musikproduktion. 

Processor med 12 kärnor – perfekt för musik

Till att börja med så är processorn riktigt snabb. Det är en Ryzen 9 med hela 12 kärnor vilket gör att den kan fördela olika arbetsuppgifter på olika kärnor och du kan därför köra flera processer samtidigt. 

Grafikkort

Grafikkortet heter GeForce GTX 1650 och passar perfekt till arbetsuppgifter som kräver även lite tyngre grafik, något som innebär att det räcker till gott och väl för musik. Kortet fungerar ypperligt med en 1080-skärm, det vill säga full HD, så satsa på en skärm med HD-upplösning.

Just det här grafikkortet är även ett väldigt prisvärt val där både prisvärdhet och prestanda möts på mitten. Du får alltså mycket för pengarna! 

32 GB RAM-minne

RAM-minnet ligger på hela 32 GB vilket gör att datorn orkar med att hålla väldigt många bollar i luften samtidigt. Du kan därför ha flera olika program eller flikar igång samtidigt utan att datorn upplevs seg. 

1 TB SSD

SSD:n är en M2 SSD på hela 1 TB, alltså 1000 GB vilket gör att du kan lagra väldigt mycket musik och även annat, så du kommer verkligen långt. Eftersom SSD:n är en M2:a så startar den både snabbt men har också mycket utrymme för pengarna.

En snabb hårddisk är enligt oss väldigt viktigt speciellt för en musikdator eftersom man då oftast vill öppna filer ganska ofta. Desto snabbare hårddisken då är, desto snabbare kommer du få filerna att öppna sig. 

Möjlighet att modifiera efter egna önskemål

Som vi sade tidigare kan du modifiera datorn efter dina önskemål ifall du exempelvis önskar mer utrymme, större RAM-minne eller kanske ett annat operativsystem än Windows 11 som datorn kommer med. 

Svårt att hitta nackdelar

Vilka är då datorns nackdelar? Vi kan efter några dagars användning egentligen inte hitta några, utan datorn är väldigt prisvärd och upplevs som stabil samt lirar snabbt även med tyngre program. Det här är helt enkelt en riktigt optimal dator för musikproduktion och även för annat arbete där du får väldigt mycket för pengarna. 

Mac mini 2020 16GB

liten musikdator

Liten musikdator Mac

Litet yttre men stort inre, dessutom den billigaste Macen! Perfekt för att skapa snygga musikslingor.

Mac mini är en riktigt spännande minidator från Apple som med sin blygsamma storlek ruvar på ett desto större inre. Med M1-chippet, 16GB i RAM och en 512 GB SSD-disk är det här en portabel kraftmaskin och även det billigaste sättet att köpa en Mac på.

Konkurrenskraftigt pris

För priset är faktiskt här till Apples dator, något som det sällan är. Mac mini är nämligen väldigt prisvärd, även i jämförelse med konkurrenterna, så du får riktigt bra komponenter till ett konkurrenskraftigt pris vilket inte alls är fy skam! 

Kopplas enkelt in till din skärm

Detta är ett perfekt köp om du vill ha en liten, snygg och snabb dator att göra musik på och som dessutom är enkel att ta mellan olika platser. Du kan koppla in den till vilken skärm du vill och får sedan upp Macs operativsystem och kan börja arbeta. 

M1-processor

M1-chippet är den första egna processorn från Apple och när den lanserades så togs teknikentusiaster med storm tack vare att det gör datorn väldigt pigg, alert och snabb. Den känslan följer med till musikprogrammen och att arbeta på den här lilla maskinen innebär verkligen att saker och ting flyter på väldigt smidigt. 

512 GB SSD

Med 512 GB SSD finns det gott om utrymme att spara filer, bilder och liknande som har med sin musik att göra, men det finns även rejält med plats för bilder och filmer och även spel från App Store. 

8 eller 16 GB RAM?

Vi rekommenderar varmt att köpa med 16 GB RAM-minne istället för 8 GB eftersom det ger en markant snabbare dator när det är många flikar och / eller program öppna samtidigt, vilket inte är en helt ovanlig situation när man gör musik. 

Snygg design och låg vikt

Något som är väldigt härligt med Mac mini är dess iögonfallande design. Allt är paketerat väldigt kompakt och lätt i den här 1,2 kg nätta lilla fyrkantiga boxen med Apple-loggan mitt på och utgångar på baksidan. Den ställs diskret på bordet eller bakom din skärm och gör sedan jobbet i tysta ro.

Stöd för 6- och 4k-skärmar

På tal om utgångar så stödjer datorn 6k-skärmar via Thunderbolt och 4k-skärmar via HDMI 2.0, så du kan få riktigt hög upplösning på din bildskärm om du så önskar! Det finns även 2 USB-C och 2 klassiska USB-portar och 3,5 mm jack.

Du får inte med någon skärm, tangentbord eller mus eftersom den här minidatorn fungerar precis som en stationär dator med undantag för att den är lika bärbar som en MacBook. Den pluggas med andra ord till en skärm, tangentbord och mus på samma sätt som en vanlig stationär dator. 

Går inte att uppgradera i efterhand

Vilka är då datorns nackdelar? En stor nackdel enligt oss är att det inte går att uppgradera något i efterhand vilket betyder att du måste tänka igenom extra noggrant när du köper datorn. 

För vem passar Mac mini som musikdator?

Detta är helt enkelt en härlig musikdator som är liten till det yttre men desto större på insidan. Vi kan varmt rekommendera den här om du tycker om Apples operativsystem och vill ha en väldigt prisvärd och behändig maskin som enkelt tas mellan jobb, hem och studio. 

Acer Nitro 5

bra musikdator

Billig musikdator

Perfekt musikdator för dig som har snäv budget men ändå vill ha bra prestanda. 

Om du vill ha en bärbar musikdator men tycker att MacBook pro är lite väl dyr eller om du inte tycker om Mac iOS så är Acer Nitro 5 ett bra budgetalternativ. Här får du en snabb dator som är härlig att arbeta på, oavsett om det är Ableton eller PreSonus Studio du ska köra. 

Processor

Processorn är en i5:a från Intel med fyra kärnor vilket gör att den kan fördela uppgifter relativt bra mellan dem olika kärnorna. Vi tycker processorn flyter på fint och ger en smidig och snabb känsla generellt.

Grafikkort

Grafikkortet heter NVIDIA GeForce RTX 3050 och är ett klassiskt kort som sitter i ganska många mellanprisklassdatorer. Vi tycker att valet av grafikkort är bra eftersom det ger en fin balans mellan prestanda och pris. Dessutom så sätts inte så mycket press på just grafikkortet när man gör musik, så det räcker till väldigt bra. 

512 GB SSD

SSD:n är på 512 GB vilket vi är nöjda med, men RAM-minnet på 8 GB hade dock gärna kunnat få vara lite större. Flytet duger dock gott till så länge man inte drar på med för många program eller flikar på samma gång! 

Skönt tangentbord

Tangentbordet är väldigt trevligt och har en skön slaglängd samt är bakgrundsbelyst vilket är smidigt vid arbete i mörker, exempelvis om man sitter på sitt rum och har dämpad belysning. Du kan välja mellan olika fina färger på tangentbordet såsom röd, blå och grön. 

Skärm

Skärmen har en upplösning man kommer långt på. Den är inte lika djup som den på Macen men har ändå 1920 x 1080 pixlar fördelade på en 17-tumsskärm. Att skärmen är fem tum större än på Mac Pro ser även många som en fördel, men vi lägger ingen värdering i hur stor skärm man vill ha, utan det är helt efter tycka och smak.

Nackdelar

Nackdelarna med datorn är främst batteritiden som inte är så jättemycket att skryta med i jämförelse med Macen. Batteritiden ligger på ungefär 7 timmar beroende på vad du gör på din dator.

För att summera

Sammanfattnings så är det här en väldigt bra budgetdator som leverer bra i relation till priset. Den orkar med dem vanligaste musikprogrammen och är dessutom snygg. Vi kan alltså varmt rekommendera denna dator till dig som vill göra musik men inte har så stor budget. 

Apple iMac 512GB SSD / 16GB RAM

stationär musik dator

Stationär musikdator bäst i test

Snygg, snabb och prisvärd dator för musikproduktion gjord av Apple.

Vill du ha en riktigt snygg och hipp musikdator som dessutom levererar otroligt bra? Det här är en rejält trendig modell från Apple som imponerar både på oss och kritiker tack vare dess stora prestanda paketerat i ett otroligt fint yttre. 

Extremt tunn

Skären är bara 1,15 cm tjock (tunn) och finns i massor av fina färger såsom blå, lila, orange och turkosgrön. Vi är faktiskt mäkta imponerade av just färgvalen som ger en riktigt fin färgklick till rummet där den ska stå. 

Nedanför skärmen finns det som en liten haka och det är där själva datorn sitter, något som gör att skärmen blir extremt tunn. Man har helt enkelt byggt datorn på längden istället för på bredden, något vi tycker är ett bra val! 

Apples M1-CPU

I själva datorn sitter återigen Apples egna processor, i det här fallet en M1:a som ger mycket snabb prestanda både jämfört med konkurrenterna och jämfört med den tidigare iMacen där man inte gjorde CPU:n själv.

M1:an gör ingen som ska hålla på med musik besviken. Den ser till att det program du jobbar med flyter på och att mjukvaran blir väldigt driftsäker, det vill säga nästan aldrig hänger sig eller kraschar, samt är säker från virus.

Datorn har inget separat grafikkort utan det är integrerat med processorn vilket egentligen inte märks av när man använder datorn till arbete, film och musik. Det man däremot reagerar på är den enormt högupplösta 24-tumsskärmen med 4480 x 2520 pixlar och 500 bildpunkter per kvadratcentimeter, något som ger 4,5k-upplösning! Färgtekniken är P3 precis som i MacBook Pro. 

Smidigt tangentbord finns att köpa till 

Du kan köpa till tangentbord och mus, både numeriskt tangentbord eller vanligt tangentbord med numerisk del. Tangentbordet har fingeravtrycksläsning och musen ligger skönt i handen. Extra snyggt är att både tangentbordet och musen går i samma färg som själva datorn! 

Nackdelar

Enligt oss finns det en stor nackdel och det är inte priset, som vi faktiskt tycker är väldigt rimligt, utan det är att du inte kan uppgradera något i efterhand. Av den anledningen tipsar vi om en modell med 512GB SSD och 16GB i RAM för att du ska kunna syssla med musik problemfritt. 

Sammanfattningsvis 

Så, varför ska man köpa en färgglad iMac om man vill ha en dator för musikproduktion? Jo, detta är en prisvärd, snygg och snabb modell som är supertunn och smälter in snyggt samt är en fröjd att arbeta med. Det är som en jättestor iPad, men med datordelar!

Detta är ett val som många kanske inte överväger i första taget just för att den ser lite annorlunda ut och enligt många kanske inte ens kommer på tanken när man funderar över musikdatorer, men det är verkligen en bra och prisvärd modell som levererar starkt. 

Frågor och svar om musikdatorer

Självfallet finns det lite saker att tänka på när man köper en musikdator, och det finns även några råd att ge. Här nedan kan du ta reda på mer för att känna dig ännu tryggare inför ditt val av dator. 

Hur utsåg vi bästa musikdator?

För att utse vilken musikdator som är bäst har vi gått igenom en stor andel datorer, både bärbara och stationära, och sedan jämfört olika benchmarks, kollat på komponenter och helheten. Här nedan är alla saker vi kollat på:

Processor

När man ska hålla på med musik är det bra att ha en processor med många kärnor som datorn sedan kan fördela arbetsuppgifterna på. Om du exempelvis sitter med många olika saker samtidigt i ditt musikprogram så fördelar då processorn dessa uppgifter jämnt över kärnorna. 

Alla datorer i den här guiden har processorer som orkar med att driva musikprogram även när du vill göra många saker samtidigt och ger datorn många kommandon på en och samma gång.

Om du skulle köpa en dator med för få kärnor kan den istället komma att upplevas som lite seg ifall du har flera saker igång samtidig, så för sytet att göra musik bör du undvika det. Processorn är även det som snabbast kommer göra att din dator upplevs långsam förutsatt att du inte har en bärbar dator, för då är det istället batteriet som kommer ge vika snabbast. 

RAM-minne

En viktig komponent när man ska göra musik är RAM-minnet, eller datorns arbetsminne som man också kan förklara det som. Om hårddisken är den plats du lagrar saker på så är RAM-minnet det minne du använder just nu när ditt program är igång.

Om du har högt RAM-minne kan datorn ha flera bollar i luften samtidigt, exempelvis flera olika program och flikar. Det är därför en stor fördel att ha just bra RAM-minne, minst 8GB men helst 16GB eller ännu mer, för att på så sätt få ett skönt flyt när man jobbar i kreativa program. 

Alla datorer här ovan har minst 8GB i RAM, men många har även 16GB vilket är det man bör sikta på ifall man tänker köra lite tyngre mjukvaror för musik.

Om du i framtiden skulle tycka att RAM-minnet är för svagt kan du på stationära datorer samt vissa bärbara uppgradera i efterhand, men detta gäller inte Apple-produkter som är begränsade till det utförande de kommer i från fabrik. 

Hårddisk

Vid musikarbete är det viktigt att ha en bra hårddisk. Med bra hårddisk menas två saker.

För det första ska det finnas gott om utrymme att ladda ner musik på, från 512 GB och uppåt. En musikfil tar inte så mycket utrymme, men det är många bäckar små, och när du börjar komma upp i ett gäng låtar kommer du vara tacksam över att känna att du inte behöver börja radera och välja vilka som ska få vara kvar och inte på grund av att utrymmet sinar. 

Utrymme mäts i GB, där en GB är 1000 MB. Steget efter GB är TB, där 1 TB är 1000 GB. Det är inte heller bara låtarna som tar utrymme, utan även dem mjukvaror som du gör musiken på kan dra ganska mycket. Har du då flera program är det inte alls svårt att snabbt äta upp mycket lagring. 

För det andra ska hårddisken vara snabb. En snabb hårddisk gör att det som du har lagrat på den öppnas fort när du väl vill komma åt det igen. Det här innebär att du snabbt öppnar ljudfiler och låtar som du har på datorn! Tänk dig själv vad jobbigt att behöva vänta länge för att öppna gamla arbeten… Av denna anledning kan vi garantera att alla hårddiskar i datorerna här ovan upplevs rappa och enkla att jobba med, så du behöver inte oroa dig för att det ska ta lång tid att öppna lagrade filer. 

Prisvärdhet

Att en produkt känns prisvärd är otroligt viktigt för oss, så därför har vi sållat bort dem som inte motsvarar sitt pris. Det kan handla om att känsla inte är rätt, exempelvis att materialvalen inte har den standard de borde ha med tanke på priset. Det kan också vara att komponenterna inte motsvarar priset, alltså att dyra datorer upplevs långsamma eller slöa. 

Användarupplevelse

Hur datorn känns och upplevs är i slutet av dagen det viktigaste vad gäller en dator. Detta går inte riktigt att beskriva, utan en dator kan se hur bra ut som helst på papper men ändå inte kännas bra när man använder den. Alla datorer i den här guiden har en bra känsla över sig från att den kommer i kartongen och du packar upp den tills det att du är igång och arbetar med den.

Vad tycker tidigare kunder?

Vad andra köpare tycker är givetvis också väldigt viktigt. Kanske har de upptäckt något efter en tids användning som inte vi har, eller så har de andra synpunkter från deras vinkel som vi missar. Det är därför väldigt viktigt för oss att kolla vad andra tycker, något som vi gör på olika forum och hos återförsäljare, både på svenska och på engelska. 

Hur är kvalitén?

När man köper en ny dator för flera tusenlappar vill man självfallet att den ska hålla länge. Alla datorer här ovan kan du förvänta dig håller i minst fem år, även lite längre än så om du tar hand om den. Hur tar man då hand om sin musikdator?

Jo, det som först brukar bli dåligt på en bärbar dator är batteriet, så där kan man tänka på att försöka hålla procenten mellan ungefär 30 – 70 % hela tiden, det vill säga inte ladda batteriet fullt och inte heller låta det ladda ur.

Vad gäller stationära datorer kan man inte göra så mycket mer än att försöka uppdatera den och ta bort sådant som man inte använder för att frigöra utrymme. Stationära datorer kan även alltid uppgraderas i efterhand för att på så vis hålla ytterligare några år. 

Om du upplever att din stationära dator är seg kan du exempelvis uppgradera din processor för att på så sätt göra den snabbare! Att stoppa in en snabbare och större hårddisk eller mer RAM-minne kommer även göra att du märker ett snabbare flyt, perfekt att göra om datorn börjar bli långsam. 

Grafikkortet behöver i regel inte uppgraderas på samma sätt eftersom musikproduktion inte sätter så stor press på just grafiken, utan det görs mest vid kreativt arbete och spelande. 

Detta är dem punkter vi har utgått från och har sedan utifrån dessa kunna sålla bort dem modeller som inte håller måttet och kunnat lyfta fram dem som vi tycker är prisvärda och uppfyller kriterierna för att vara en bra musikdator. 

Vilken dator är bäst för musik?

Den bästa bärbara datorn för musik är MacBook Pro och den bästa stationära datorn för musik till en rimlig prispeng är Komplett Office a70.

Macen är bäst tack vare dess helhet. Den är extremt kraftig och har en mycket snabb processor vilket innebär att det du gör på datorn sker väldigt snabbt och smärtfritt. Batteritiden är även enastående och innebär att du är fri att göra musik vart du än befinner dig, exempelvis på ett café, ett tåg eller kanske i soffan. 

Med en stark skärm och bakgrundsbelyst tangentbord kan du även arbeta även om det är mörkt i rummet du befinner dig i eller om du vill sitta ute och solen lyser på. 

Kompletts Office-dator är bäst tack vare att den har extremt många bra delar som är riktigt bra anpassade för just musikproduktion. Processorn är snabb med många kärnor, RAM-minnet högt och SSD:n har 1TB utrymme. 

Vilken dator passar till Logic?

Ifall du har tänkt att göra musik i mjukvaran Logic så skulle vi rekommendera dig att köpa en MacBook eftersom den är väldigt kompatibel med det programmet. 

Mac är i regel 

Vilken dator till FL Studio?

Om du istället vill köra program såsom FL Studio så är en PC ett bättre alternativ, det vill säga en dator som inte har iOS som operativsystem. 

Det finns en rad olika musikmjukvaror att välja på, både gratis och dem som kostar. Kolla gärna upp ett program du är sugen på och kolla upp om det fungerar bäst med PC eller Mac ifall du är osäker på vad du ska välja. 

Vad kan man göra för musik på datorn?

Den vanligaste musiken att göra på datorn är EMD och house som oftast görs på ett piano som kopplas till datorn. På pianot kan man spela in melodislingor och bas, för att sedan lägga på trummor genom en drum pad. 

Även fast EMD och house är dem genrer som vanligtvis görs på datorn så kan man göra egentligen vilken musik som helst så länge man har rätt kunskap och utrustning. Den mesta musiken kan göras med ett piano och en drum pad, eller direkt i program som garage-band. 

Vårt bästa tips om du vill lära dig göra musik på datorn är att kolla på exempelvis olika YouTube-videos där de går igenom hur man gör. Det finns väldigt mycket att lära och så länge du lägger ner lite tid kan inget stoppa dig från att kunna göra egentligen vad du än vill kunna spela. 

Vad mer kan man göra på en musikdator?

En musikdator räcker till mycket mer än att enbart göra egen musik. Alla datorer ovan fungerar även till kreativt arbete såsom video- och filmskapande samt redigering av video och film. Du kan även givetvis arbeta och studera på dem.

Vissa modeller passar även för enklare spel. Så det är verkligen inte bara så att datorer för musikproduktion är låsta till det användandet, och har du mycket utrymme är du även fri att ha flera olika program som har med olika branscher och hobbys att göra, såsom mjukvaror för musik, video, film, kontorsjobb och även spel. 

Bärbar eller stationär musiukdator?

Som oftast när man ska köpa en dator måste man välja ifall man ska köpa en bärbar eller stationär. I det här fallet så är det precis som i de flesta fall att du måste känna efter och tänka vart du kommer befinna dig när du gör din musik. 

En bärbar dator är verkligen praktiskt eftersom du då kan göra musik hos kompisar, när du är på resa eller kanske ta den till och från studio och hem. Nackdelen är att du oftast får mindre för pengarna när du köper en bärbar eftersom delarna måste vara mindre och således kostar mer att bygga. 

En stationär är perfekt om du vet med dig att du kommer sitta på en och samma plats när du gör musiken, exempelvis på ditt kontor eller på rummet. 

De flesta som börjar göra musik gör det dock på en bärbar eftersom man oftast vill kunna göra den på olika platser och inte bara på rummet. Vårt bästa tips är att du känner efter och tänker på var du kommer befinna dig när du vill göra musik, samt om dessa platser kommer skifta ofta eller inte. 

MacBook eller PC som musikdator?

Det är en ganska stor skillnad på Mac och PC, både vad gäller sida och insida. Till att börja med så är Mac generellt sett snyggare med en minimalistisk design, tunna datorer och enkla linjer, men skönheten ligger självfallet i betraktarens öga och du kan köpa en riktigt frän eller stilren PC också. 

Insidan skiljer sig ganska mycket eftersom datorerna använder sig av helt olika operativsystem. PC-datorer har oftast Windows medan Mac använder iOS och precis som telefoner finns det inget rätt eller fel, utan vilket man föredrar beror på vilken stil man tycker om och är van med.

Mac och PC har olika kortkommandon, så om man byter krävs det en – två veckor för att man ska vänja sig med dem nya kommandona. Även layouten är olika och de flesta anser att den är mer stilren på Mac än PC. 

Utöver det så är de flesta program kompatibla med Mac och PC, även om det finns några program som är reserverade enbart Apple-datorer. 

I en PC får du även generellt sett mer delar för pengarna än vad du får i en Mac, så om du har en snäv budget är det en god idé att köpa PC om du vill få mest ”bang for the Buck”, det vill säga kräm för pengarna. 

Spela in instrument på datorn

Som vi nämnde ovan går det att spela in musik på datorn dirket i musikprogrammet eller via ett piano man kopplar in. Om du kan spela ett instrument, eller känner någon som spelar så går det att spela in exempelvis gitarr, bas, trummor, piano och stråkar med hjälp av en mikrofon som kopplas in till ditt musikprogram. 

När du spelar in exempelvis en gitarr är det viktigt att du kollar upp hur långt bort micken ska stå. Om du kör elgitarr eller elbas finns det nämligen ett visst avstånd som ljudvågorna blir optimala på.

Du bör även kolla hur du ska placera förstärkaren, exempelvis hur långt bort från väggen, om de ska stå i ett hörn eller inte osv innan du börjar spela in. På så vis får du ut det bästa ljudet.

Vad ska man då spela in med? Jo, en bra USB-mikrofon är en riktigt bra början. Den pluggas direkt in till datorn via USB-porten och sedan är den den som tar upp ljuden runt omkring. Spelar du in i ett musikprogram kan du sedan mixa, lägga lager och effekter i efterhand för att på så sätt göra musik även med fysiska instrument. 

Detta går hand i hand med att du kan göra vilken musik som helst på datorn, för kan du eller känner du någon som kan spela riktiga instrument går det att få in det i musikprogrammet och i efterhand ändra ljudet så som man vill ha det. 

Kunna koppla datorn

Att kunna koppla in sin dator till högtalare eller ett tangentbord är väldigt viktigt och därför har alla datorer här förutom MacBook Pro riktigt många och bra uttag. Det mesta kopplas in via USB, men man kan komma att vilja koppla in även andra saker såsom en extern skärm och då är det andra uttag som gäller.

MacBook är dock en av dem bästa musikdatorer du kan köpa trots att den har dåligt med portar, bara två stycken USB-C. Detta eftersom datorn är så otroligt bra. För att komma runt problemet med få portar så får man köpa till en adapter som vi har länkat till lite längre upp i artikeln. Den fungerar väldigt smidigt och gör att du kan koppla in allt som du kan önska koppla in. 

Keyboards kopplas även dem oftast in via USB, så som sagt kommer du väldigt långt på vanlig USB. Om du arbetar på 6k-skärmar är det oftast Thunderbolt som ska kopplas in och är det istället 4k-skärmar brukar det vara HDMI-2 vilket också kräver lite fler uttag. 

Varför är Mac en sådan populär musikdator?

MacBook har under många år varit en väldigt populär dator för musik, både deras stationära och bärbara modeller. Så här har det blivit tack vare att Macarna är väldigt pålitliga, enkla att använda, startar snabbt och är användarvänliga.

Vi kan bara stämma in i kören och medge att just Apples datorer är riktigt bra för att göra musik, så även om du inte är van med iOS som operativsystem kan det verkligen vara värt att prova. 

Använd bra hörlurar

Att använda ett par schyssta hörlurar när man gör musik är viktigt eftersom du med ett par bra lurar verkligen hör hur musiken låter på ett djupare plan. Det finns massor av bra headsets för musik som man kan köpa, men det går även att koppla upp sig till en bättre högtalare! 

Du bör dock inte göra musiken utifrån datorns inbyggda högtalare eftersom dem har riktigt dålig bas och diskant. Att sitta och prodda en hel låt i datorns hörlurar för att sedan upptäcka att det låter dåligt när man spelar spåret på en högtalare eller i ett par bättre hörlurar burkar oftast kännas snopet och tråkigt. 

Du kan kolla på exempelvis på HiFi-klubben för att leta efter hörlurar och högtalare som passar din musikstil. Självfallet kan man börja smått med några hörlurar man har hemma, men att köra med datorns högtalare kommer oftast vara tråkigt. Då är det till och med bättre att använda ett par vanliga telefonhörlurar! 

Avslutningsvis

Vi hoppas att du har hittat en bra musikdator som du kan glädjas åt och ha kul med. Om du vill läsa mer om olika datorprogram för musikproduktion hittar du 29 olika program att läsa mer om hos Wikipedia. Olika musikprogram skiljer sig nämligen ganska mycket åt och att hitta något som är bra för dig är viktigt när man ska börja.

Gratisprogrammen brukar vara enkla med få funktioner och är därför väldigt bra att börja med, dels för att de inte kostar något och dels för att du lär dig lättare på dem. Det finns dock fördelar med att börja med ett riktigt bra betalprogram direkt, exempelvis som att det få oftast finns fler guider på YouTube som lär dig, samt att du då även lär dig ett program du kan växa i.  

Vi önskar stort lycka till och hoppas du får riktigt roligt oavsett vilken musik du tänkt göra! Glöm inte bort att lyssna, testa dig fram och även kanske låta andra lyssna för att på så sätt kunna få input från en annan vinkel.