
Bästa streamingmikrofon: 5 bra gamingmikrofon och USB-mikrofoner
Är du på jakt efter en streamingmikrofon, gamingmikrofon eller en USB-mikrofon att använda när du streamar, arbetar, spelar eller pratar med vänner och familj? I den här guiden listar vi dem 5 bästa modellerna du kan köpa, oavsett vilken budget du har eller vad du ska använda din mikrofon till.
Alla mickar nedan är dessutom så kallade ”plug and play” vilket innebär att det bara är att sätta in dem i datorn och sedan köra igång. Det krävs alltså ingen mjukvara för att kunna börja spela in, utan du stoppar bara in USB-sladden och kör igång!
Bästa streamingmikrofoner:
RODE NT-USB plug&play

Bästa gamingmikrofon och podcastmikrofon
Kristallklart ljud oavsett om du ska spela in podd, musik eller streama.
- Underbart ljud
- Robust och hållbar
- Ingen mute eller gain-kontroll
Mycket ljud för pengarna
Om du är på jakt efter en riktigt bra streamingmikrofon så kommer du verkligen inte att bli besviken på den här USB-mikrofonen från RODE. Den har prisats och lovordats från massor av kunder och recensenter som den optimala mikrofonen och är enligt oss en av dem absolut bästa USB-mikrofonerna du kan köpa för under 2000 kr. Dess specialité är kristallklart ljud, både vid röst- och musikinspelning.
Transparent och natuligt ljud
RODE NT är gjord för att spela in röster och ljud extremt klart och transparent utan något brus eller eko och detta fungerar riktigt bra, långt över förväntan. Rösten upplevs naturlig oavsett om du sitter nära eller långt ifrån vilket gör att du både kan streama, spela in videor, göra voice-overs och podcasts med den här. Anledningen till detta är för att mikrofonen av sig själv känner av vilken frekvens du pratar i och anpassar sig efter det!
Tar bort vibrationer bra
Micken fungerar dessutom till att spela in musik med vilket är en stor bonus. RODE har också arbetat mycket med att få bort vibrationer att påverka ljudet och det har de lyckats väl med. Den dynamiska räckvidden är riktigt stor och du kan spela in både låga samtalstoner och viskningar precis som högsång och båda kommer låta bra, något som är smått magiskt för en mick i den här prisklassen.
Tack vare att vibrationer försvinner på ett effektivt sätt kommer du även långt även utan en mikrofonarm. Vet du redan nu att du ska spela in musik och göra podd på professionell nivå bör du dock köpa till en arm, annars kan du börja och se hur långt du kommer på själva stativet!
Medföljande stativ och popfilter
Det följer med ett litet stativ som står stabilt och tar upp din röst bra oavsett om du sitter vid datorn eller flera personer runt ett bord och pratar. Popfiltret som följer med skyddar micken och motverkar även smaskande ljud när man pratar.
Robust design
Designen är väl genomtänkt och upplevs som väldigt robust och hållbar. Den har få men nödvändiga reglage på sidan i form av några rattar och ett fåtal knappar, något som gör den enkel att arbeta med. En stor fördel är även att du inte behöver någon tredjepartsutrustning, utan det är bara att plugga in micken i USB-jacket och köra igång. ”Plug and play” som RODE själva säger!
Möjlighet att koppla in sina hörlurar
Du kan koppla in dina hörlurar till mikrofonen via 3,5 mm-jacket och därför höra dig själv när du spelar in, något som kan vara extra bra om man exempelvis sjunger, spelar instrument eller gör en podcast.
Specifikationer
Micken har ett frekvensspann på 20hz till 20kzh vilket är väldigt stort, något som innebär att den tar upp både väldigt låga och väldigt höga toner. Utgångarna som finns är USB och 3,5mm-jack. Bitdjupet är 16 bitar och maximala SPL är 110dB. Micken levereras med en 6 meter lång USB-kabel vilket ger fina möjligheter att vara flexibel och inte sitta bunden nära sin dator när man spelar in. Du kan dock alltid köpa till en längre kabel om du skulle vilja.
Inget mute och ingen gain-kontroll
Vilka är då mikrofonens nackdelar? Den främsta enligt oss är att den inte har någon mute-knapp vilket faktist är ganska jobbigt. Den andra nackdelen är att du inte kan justera mikrofonens gain manuellt, utan du får justera din gain via ditt inspelningsprogram i efterhand.
Sammanfattningsvis
För att sammanfatta så är RODE NT en mikrofon där du får väldigt mycket ljudkvalitet för pengarna. Den passar lika bra till att spela in musik som till att göra podcast och använda som streamingmikrofon. Det enda vi saknar är muteknapp och gainkontroll, men om du spelar in i ett ljudprogram så går det alltid att justera i realtid via det programmet!
Blue Yeti X

Bästa USB-mikrofon
Klassisk mikrofon för streaming, poddande och musikinspelning med klart ljud och många inställningar.
- Ändra ljudstyrka i realtid
- Mycket användbart ljudprogram medföljer
- Ingen USB-C
Bästa USB-mikrofon
Märket Blues modell Yeti är en riktig klassiker och har av många under flera år ansetts vara den bästa USB-mikrofon man kan köpa, och vi är beredda att hålla med! Den här tar en delad förstaplats tillsammans med RODE NT. De har lite olika kvalitéer, men i slutet av dagen är dem båda lika bra, men med olika specialiteter.
Mångsidig
Medan RODE NT är ett bättre val för den som vill ha kristallklart ljud så är Yeti X den bästa modellen man kan köpa om man vill ha en vardaglig mikrofon som är väldigt användarvänlig och är enkel att ta med sig runt. Den har även många olika inställningar som gör att den passar bra i flertalet situationer.
Populär bland streamers och YouTubers
Så om du är på jakt efter en riktigt rejäl mikrofon att streama med, prata med kompisarna när du spelar eller spela in musik med så är det här ett grymt val. Just Yeti-modellen har synts som en väldigt populär mikrofon bland olika streamers och gamers runt om i världen och detta eftersom den spelar in röster på ett väldigt klart och nästan krispigt sätt som är väldigt skönt att lyssna på samt att den är enkel att justera och att använda.
Klassisk hållbar design
Själva designen är klassisk och påminner om gamla radiomikrofoner. Vi tycker verkligen att den är iögonfallande och snygg! Designen är även robust och upplevs hållbar, något som den efter att ha använd den ett tag fortsätter upplevas som. Den här micken kommer hålla i många år framöver!
Enkel att komma igång med
Även den här modellen pluggas in dirket via USB, i det här fallet en micro-USB vilket gör den snabb att komma igång med oavsett om du har Mac eller PC. Vi har vid många mikrofoner känt av att dem som är kopplade via USB tenderar att ge ifrån sig missljud och störningar, men på den här fronten har Blue verkligen lyckats bra och ljudkvaliteten är väldigt hög trots USB-sladden.
Kompatibel med väldigt användbart ljudprogram
Tack vare att jätten Logitech har köpt upp Blue så har du nu tillgång till ett fantastiskt program som heter G HUB Software, ett program där du kan lägga på olika effekter och redigera inställningarna på din mikrofon så att du får ljudet precis som du vill ha det.
Spela in med olika karaktärer
Du kan exempelvis lägga på så att din röst liknar en radioinspelning, eller att micken tar upp ljud likt 70-talsmickar om du vill spela in musik eller ljud med ett varmt sound. I mjukvaran G HUB Software kan du även ställa in kompress, EQ, gain och så vidare.
Justera volym i realtid
På micken sitter en ljudratt där du kan justera din volym i realtid vilket är väldigt tacksamt om man ska podda eller kanske prata med kompisar. Du kan även mutea ljudet på den ratten. Den är dessutom upplyst där du via lampor ser exakt hur hög volym du har på. Just det här reglaget är otroligt användarvänligt och gör att du enkelt kan manövrera hur ljudet du spelar in blir.
Hör dig själv under inspelningen
Via ljudratten kan du utöver att se hur hög volymen är i realtid även sätta på eller stänga av micken, alltså mutea samt mixa hur mycket av din egen röst du ska höra i dina hörlurar kontra hur mycket av datorns ljud som ska höras.
Även om du kan justera saker som ljudvolym direkt i mjukvaran så tycker vi om att snabbt kunna se det via lamporna, det är väldigt användarvänligt. Du kan även ändra färg på lamporna, alternativt stänga av dem helt om du skulle vilja.
24-bitars bitdjup och 4 kapslar
Vad gäller bitdjupet så är det 24 istället för 16 bitar vilket verkligen är bra för en USB-mikrofon under 2000 kr. Den har också en kondensatormatris med 4 kapslar vilket gör att du kan streama, spela in musik och föra ett samtal flera personer och det ändå kommer väldigt bra, oavsett vilken typ av ljud som ska spelas in. Du kan välja mellan fyra olika inspelningslägen:
- Riktningsoberoende som passar till konferenser och andra sammanhang där man är flera i ett stort rum som ska prata och spelas in.
- Kardioid som passar vanliga inspelningar såsom streaming, YouTube-videor och samtal med kompisar.
- Dubbelriktad som passar intervjuer där man vill ha extra fokus på en person i ett rum.
- Stereo som passar för intima och nära inspelningar, exempelvis om man vill göra ASMR-inspelningar.
Dessa lägen aktiverar alltså olika av dem fyra mikrofoner som sitter riktade runt om hela mikrofonen. Ska du exempelvis föra ett samtal i ett rum vill du att alla mickar ska vara på eftersom det då kommer pratas från alla riktningar, medan du om du sitter precis framför micken och ska prata själv endast behöver ha en aktiverad.
Medföljande bordstativ
Med mikrofonen medföljer ett bordstativ, och vill man ha bättre möjlighet att styra micken eller få bort ännu fler vibrationer kan man köpa till ett stativ som sedan monteras i bordet och gör att du kan styra micken och skjuta den fram och tillbaka på ett väldigt smidigt sätt.
Tekniska specifikationer
Frekvensomfånget är 20 Hz – 20 kHz, bitdjupet är 24 bitar och maximala SPL är 122dB. Utgångarna är USB (1,1, 2,0 och 3,0) samt ett 3,5mm-jack för hörlurar.
Nackdelar
Den främsta nackdelen med Yeti X är att den inte har USB C, något som vi gärna hade sett dels för högre prestanda, dels för att det är smidigare om man har en ny dator. Annars så skulle vi säga att detta är den optimala micken!
Sammanfattning
För att sammanfatta Yeti X så är detta en enormt bra streamingmikrofon samt en bra modell för dig som vill podda eller spela in musik tack vare det höga bitdjupet och fyra kapslarna. Du kommer även kunna ha mikrofonen under en väldigt lång tid!
Blue Snowball

Streamingmikrofon till bra pris
En budgetmikrofon med riktigt rent ljud och enkel att använda.
- Bra användarvänlighet
- Klart ljud
- Endast en kapsel
Prisvärd streamingmikrofon
Är du på jakt efter en streamingmikrofon, eller en mikrofon att spela in podd, musik och ASMR med, men inte vill lägga så mycket pengar? Då är det här en riktigt prisvärd och klassisk modell som har varit med under många år.
Perfekt för hemmakontoret eller som streamingmikrofon
Precis som ovanstående modell är denna från märket Blue som tillverkar riktigt bra mikrofoner i mellanprisklassen och säljer över hela världen, både till privatpersoner, företag och streamers, poddare och andra kreatörer. Snowball är deras enklaste modell och vänder sig till dem som vill ha en billig USB-mikrofon som levererar riktigt bra!
Klassisk design
Mikrofonen som ser ut som en liten snöboll lanserades för över tio år sedan och är fortfarande än idag en storsäljare i mellanprissegmentet tack vare att ljudet är otroligt krispigt och klart jämfört med sina konkurrenter i samma prisklass. Den runda designen är även vad de flesta tänker på när de hör ordet ”USB-mikrofon” vilket tyder på att det är en modell som verkligen jobbat in sig som ett bra val.
Tre inställningar
Funktionerna är få vem väl avvägda och micken duger perfekt för att prata med kompisarna man spelar med, streama eller till videokonferenser. Högtalaren har tre olika lägen att ställa in den på beroende på vilken typ av ljud du ska spela in.
Funktionerna är väldigt enkla och det är bara att stoppa in USB-sladden i datorn och börja spela in eller prata i det programmet du brukar använda. Du behöver alltså inte förinstallera något program för att kunna använda högtalaren! Enkelt och smidigt helt enkelt.
Populär modell för videosamtal
Tack vare det låga priset är den här mikrofonen perfekt att kombinera med en bra webbkamera för videosamtal med kollegor eller kompisar. Micken ger helt enkelt ett ljud som är avsevärt mycket bättre än det du får i den inbyggda micken i datorn eller webbkameran.
Tekniska specifikationer
Vad gäller tekniska specifikationer så har den som sagt en kapsel. Frekvensomfånget är 40Hz till 18kHz vilket får anses vara klart godkänt. Mikrofonen kommer med ett stativ och USB-sladd att koppla till datorn. Bitdjupet är 16 bitar.
Nackdelar
Vilka är då Snowballs nackdelar? Enligt oss är den största nackdelen att den bara har en kapsel, eller kondensator som det också heter. Det innebär att den inte är idealisk för att prata allt för många i, utan fungerar bäst när den riktas direkt mot ljudkällan.
Sammanfattningsvis
Sammanfattningsvis är det här ett lysande val för den som vill ha en mycket mikrofon för pengarna och en modell som fungerar både till Skype, Twitch, Discord, podd- samt YouTube-inspelningar. Den fungerar bra redan från att man plugga in den och det finns inte så många inställningar att hålla koll på vilket gör att den även är ett väldigt bra val för en nybörjare!
Svive Hydra Mikrofon Pro

Bästa USB-mikrofon under 1000kr
Proffsig modell som är väldigt prisvärd. Mycket mick för pengarna!
- Klart ljud
- Enkel att använda
- Något kort sladd
Bra mikrofon under 1000 kr
Är du på jakt efter en riktigt bra mikrofon under 1000 kr? Då är det här ett ypperligt val för dig som vill ha en modell som ger riktigt klart och krispigt ljud utan några förvrängningar!
Svive Hydra Mikrofon Pro är byggd för dig som vill komma igång med streaming, poddande, inspelning av musik eller kunna prata med dina vänner över exempelvis Discord och ändå höras väldigt bra, men inte vill lägga ner så mycket pengar!
Mycket kvalitetskänsla för pengarna
Den här modellen påminner på många sätt om en premiumfunktion både i kvalitet, känsla och funktion, men skenet bedrar och du får den för en väldigt prisvärd peng vilket vi tycker är ett stort plus, att den känns mycket dyrare än vad den egentligen är.
Plug and play
Likt övriga mikrofoner är Svive Hydra Mikrofon Pro en ”plug and play”, så det är bara att stoppa in USB-sladden i datorn, oavsett om du har en PC eller en Mac, och sedan köra igång med att spela in eller prata med kompisarna. För de flesta så är det nämligen överdrivet att behöva installera en mjukvara för att kunna använda mikrofonen och det tar lite bort möjligheten med att enkelt och snabbt kunna komma igång.
Riktad ljudinspelning
Micken har riktad ljudinspelning vilket innebär att den ska vara riktad åt det som spelas in, något som gör att om ni är flera som ska prata så bör ni sitta på samma sida micken för bästa resultat. Annars är modellen perfekt för dig som sitter framför en dator eller liknande och talar in från ett håll.
Kommer med stativ
Modellen kommer med ett stativ som är hyfsat stabilt, men med tanke på att micken är ganska tung och rejäl så rekommenderas att köpa en mikrofonarm för bättre resultat. Armen monteras på bordet och du kan sedan skjuta den precis som du vill ha den, oavsett om det är framför dig, ovanför dig eller på sidan.
Popfilter köps till separat
Du får inte heller med något popfilter, alltså det filter som sitter precis framför mikrofonen för att undvika att det kommer ”puffande” ljud när man sitter nära och pratar. För att hålla nere priset ingår det helt enkelt inte eftersom alla inte behöver det, men om du ska sitta nära och streama finns det ett bra puffskydd till Svive Hydra till ett rimligt pris.
3,5 mm-jack för hörlurar
Det finns ett 3,5mm-jack att plugga in hörlurar via för att på så sätt höra dig själv under inspelningen. Det är både praktiskt om man spelar in podd, stream och musik för att helt enkelt garantera att allt med ljudupptagningen går bra! Du kan enkelt ändra hur högt ljudet i hörlurarna ska vara för att få en lagom balans som passar.
USB 2.0-sladd
Sladden på 2 meter är en USB 2.0 som ger bra ljud. Vi hade egentligen önskat att sladden var lite längre då 2 meter känns i snålaste laget, men man kan utan problem använda en längre sladd om man har det hemma eller köpa till en för ganska små summor.
Ett reglage kontrollerar allt
Det enda reglage som finns på mikrofonen är den volymratt som sitter på framsidan där du kan justera mikrofonens styrka, ljudstyrkan in i dina hörlurar samt mutea om du skulle behöva det.
Tekniska specifikationer
Frekvensspannet är 50Hz -18kHz och SPL är 120dB.
Nackdelar
Nackdelarna skulle vara att dem som faktiskt behöver ett puffskydd inte får med ett, detta till fördel för dem inte behöver det eftersom priset då hålls nere. Den andra nackdelen är att sladden är något kort. Längden duger om man ska sitta och streama eller prata med sina vänner framför datorn, men om man vill vara mobil vid en poddinspelning eller inspelning av musik är den för kort.
Sammanfattningsvis
Sammantaget är det här en riktig dunermodell för dig som vill ha klart ljud oavsett om du spelar in musik, pratar med kompisarna, gör podd eller streamar. Prislappen är fullt rimlig och något som de flesta kommer undan med. Du får helt enkelt riktigt mycket mick för pengarna!
Plexgear M-4 Studiomikrofon

Billig USB-mikrofon bäst i test
Perfekt vid videosamtal och som gamingmikrofon när man pratar med kompisar över Discord.
- Liten och smidig
- Enkel att använda
- Kort sladd
Billig mikrofon
Om du vill ha en billig mikrofon som fungerar väldigt enkelt och bara är att plugga in direkt i datorn, perfekt att använda för den som vill ha bättre ljud i Discord eller under konferenssamtal med kollegor, så är det här modellen för dig.
Perfekt för videomöten, hemmakontoret och som gamingmikrofon
Detta är den absolut billigaste av alla mikrofoner i det här testet och den som presterar absolut bäst i budgetsegmentet av alla modeller du kan välja där. Modellen är väldigt kompakt och kommer med ett litet ihopfällbart stativ vilket gör att du kan ta fram den är du ska ha ett samtal eller prata med kompisar för att sedan lägga undan den när den inte används.
Enligt många tidigare kunder så levereras mycket mick för pengarna, så vi var onekligen sugna på att testa själva. Efter att ha använt mikrofonen i samtal över Teams, Discord och Skype samt spelat in samtal och även en gitarrslinga så kan vi konstatera att den är förvånansvärt skicklig på att ta upp rösten väldigt fint.
Kräver att man sitter nära vid lågt tal
Den är dock lite svag om man tycker om att prata tyst och behöver i sådana fall vara ganska nära munnen, ungefär en meter. Den är inte heller så vass på att spela in musik, men när det kommer till röster så är den super.
Stoppa in sladden och börja
Tack vare att det här återigen är en ”plug and play” så är det bara att koppla in den via USB-C kabeln och sedan installerar den sig själv. Det finns inga rattar eller knappar på micken, utan den är antingen av eller på vilket bidrar till ännu enklare hantering.
Tekniska specifikationer
Ljudkortet har 16 bitar och ligger på 48kHz medan frekvensomfånget är 30Hz-18kHz.
Nackdelar
När det kommer till nackdelar med micken så är det främst den något korta sladden som gör att micken endast kan ställas nära datorn framför skärmen på skrivbordet och inte exempelvis mitt på ett bord. Vissa kan även finna det en nackdel att det inte går att justera volymen med någon knapp eller reglage på själva micken, medan andra finner det skönt att det bara är att plugga in.
Den största nackdelen enligt oss är dock att det inte går att plugga in hörlurar till micken och därför kan man inte höra sin egen röst, något som blir jobbigt om man ska göra podd.
Sammanfattningsvis
Sammanfattningsvis är det här mikrofonen för dig som vill ha en väldigt enkel modell till videomöten och samtal med kompisar. Modellen är som sagt väldigt enkel att hantera och är bara att stoppa in!
Frågor och svar om bästa streamingmikrofonen
Hur utsåg vi den bästa streamingmikrofonen?
Vi har gått igenom en stor mängd olika mikrofoner på marknaden i prisklasserna budget, mellanpris och mer exklusivt. För att utse vilken mick som är bäst i test har vi testat dem i olika situationer.
Streaming
Den första situationen vi har testat dessa streamingmikrofoner i är vid just streaming. Hur låter ljudet när man har micken nära framför sig på skrivbordet? För oss är det viktigt att rösten blir djup och klar, samt att det inte blir några smaskande eller puffande ljud.
Alla modeller ovan gör sig väldigt bra på bordet framför en och är perfekta att använda om man sitter och streamar och vill ha bra ljudkvalité. Desto dyrare modell du införskaffar, desto fler möjligheter har du att påverka hur ljudet blir när du streamar.
Kontorsarbete
Vad gäller att använda sin mikrofon till kontorsarbete så ställ det i stort sett samma krav på micken som vid streaming eftersom de flesta sitter ensamma och pratar tillsammans med andra kollegor över tjänster såsom Teams.
När man ska använda micken till hemmakontoret är det dock inte lika viktigt att man kan justera hur den tar in ljud eftersom man i regel bara sitter och pratar och ifall man behöver mutea ljudet gör det i själva mjukvaran man pratar via.
Det kan däremot ibland hända att man ska tala flera kollegor på samma plats, exempelvis om man sitter ett gäng i ett konferensrum och ska prata med några andra som inte är där. I dessa situationer bör man köpa en lite bättre mikrofon med flera kapslar eftersom ljudet då kommer från flera håll.
Musik
När man ska spela in musik ställs det betydligt högre krav på micken kontra om man ska spela in ljud, detta eftersom frekvensspannet i regel är markant högre vid musik. Det beror självfallet på vad man ska spela för instrument, men det är stor skillnad på hur gitarr, bas, trummor, piano och stråkinstrument låter genom en mikrofon. Av denna anledning är det bra om micken själv justerar sig efter vilket ljud som spelas.
Om du ska göra musik och undrar vilken mikrofon du ska välja så skulle vi rekommendera RODE NT eller Blue Yeti X. Den första varianten har klarare ljud, medan den andra har en fantastiskt mjukvara där man kan ändra mickens karaktär på väldigt många olika sätt.
Poddcast och annat kreativt ljudarbete
Om du planerar att podda kommer ni förmodligen att vara fler i rummet som talar, något som ställer högre krav på vilken mikrofon du använder. Vi rekommenderar att gå på en lite dyrare modell vid podcast eftersom ljudet här verkligen är a och o.
Du vill gärna kunna justera hur karaktären är, hur starkt mikrofonen tar in ljud samt försäkra dig om att resultatet blir bra då det inte är kul att spela in en hel podd för att sedan upptäcka att man hörs svagt eller att det brusar.
Efter att ha kollat på cirka 20 stycken olika modeller i olika prisklass, jämfört deras komponenter, hur de låter i olika situationer och hur prisvärda de är både vad gäller kvalitet på hård och mjukvara så har vi sållat bort dem modeller som enligt oss inte är värda pengarna och sedan kokat ner det till ovanstående fem modeller.
Köper du någon av dem kan du vara säker på att du köper en modell som motsvarar dess pris och levererar i enlighet med det.
Vad är bitdjup?
Bitdjupet beskriver hur dynamiskt ljudet som din mikrofon spelar in, alltså hur djupt och stort omfång av frekvenser den kan spela in. Desto fler bitar du har, desto djupare och mer nyanserat ljud kommer du få. I regel så har dagens mikrofoner ett bitdjup på antingen 16 eller 24 bitar, och det har även mickarna här ovan.
Vad är dB?
dB är en förkortning för enheten ”decibel” vilket är det vanligaste sättet att mäta hur starkt ett ljud är. Ju högre dB ett ljud är, desto starkare är det. För högt dB kan skada hörseln och ge tillfälliga eller permanenta hörselskador, så man ska vara försiktig med att inte ha för hög volym.
När man pratar om mikrofoner nämns dB främst i samband med hur hög volym som micken kan utsättas för. Detta anges som SPL. Om du skulle vilja läsa mer om vad decibel är för något kan du spana in Ljudskolans artikel.
Vad är SPL?
SPL är förkortning för ”Sound Pressure Level” vilket innebär mikrofonens maxtryck, det vill säga hur många decibel den kan utsättas för innan den går sönder. Om du skulle utsätta micken för ett högre ljud än maxtrycket löper den stor risk att skadas eller helt gå sönder. Maxtrycket mäts i enheten dB (decibel) och tas reda på av tillverkarna i ett laboratorium.
Vad är Hz och frekvensomfång?
Hz är förkortningen för hertz. Hertz är den enhet där man mäter frekvenser, det vill säga vilken ton ljudvågor har. När man pratar om mikrofoner nämner man ”frekvensomgång” som en specifikation att hålla koll på. Frekvensomfånget berättar i vilket spann din mikrofon kan ta upp ljud.
Desto lägre Hz, desto lägre ljud kan din mick uppfatta. Dessa ljud är generellt basvågor från antingen en mörk mansröst, en elbas eller annat ljud som är lågt. Desto högre Hz din mick har i sitt omfång, ju högre toner kan den uppfatta. Detta kan exempelvis handla om väldigt ljusa gitarrnoter.
Om omfånget är 40Hz till 18kHz menas det med 40Hz till 18000HZ, eftersom ”k” är förkortning för tusen. Generellt sett så har dagens mikrofoner ett frekvensomfång som täcker de flesta dagliga användningsområdena, men om man ska spela in musik är det extra bra att ha ett stort omfång eftersom det där är större sannolikhet att väldigt mörka eller ljusa toner skapas.
Vad är ett popfilter?
Ett popfilter sitter framför mikrofonen och är till för att det när man pratar inte ska skapas jobbiga puffande ljud av utandningar och artikuleringar, samt att det inte ska smakas och pustas. Ett popfilter är enligt de flesta ett måste att använda om man ska spela in ljud via podd eller streama eftersom det markant höjer kvalitén på talande ljud, speciellt om man sitter nära mikrofonen.
Dessa filter används alltid vid radiosammanhang och även i majoriteten av alla poddsituationer eftersom det är jobbigt att lyssna på en röst som är inspelad nära micken och hela tiden höra smask och puffande. Dessa filter används dock inte vid inspelning av musik, och ska du använda din mick som en gamingmick och prata med kompisar så kan du välja om du vill ha det eller inte.
Med vissa modeller följer det med ett popfilter medan man måste köpa till det separat till andra. Dem är dock inte dyra att införskaffa och är en värd investering för att för en liten peng markant höja nivån på inspelningsljudet av röster! Känn efter vad du kommer använda din mick till och välj ut efter det.
Hur länge håller en streamingmikrofon?
En mikrofon håller väldigt länge, egentligen hela livet om du köper en riktigt bra mick och att du tar hand om den. Generellt sett så slits inte en mikrofon förutsatt att du inte spelar in för starka ljud med den, något som innebär att du kan ta upp en mikrofon som är 40 år gammal och fortfarande kunna spela in ljud med den.
Faktum är att det både inom radio och musikproduktion än idag används mickar som är årtionden gamla just för att få till ett visst typ av sound som nya mikrofoner inte har. Äldre mickar brukar nämligen vara lite krispigare och beroende från vilket årtionde de är ha olika karaktärer.
Idag kan man köpa mickar från 50, 60, 70 och 80-talet för riktigt dyra pengar och sedan använda till musik- och poddsammanhang, så det finns en stor marknad för gamla mikrofoner vilket även innebär att dem håller länge.
Vårt bästa tips är att om du har för avsikt att spela in poddar, musik och liknande under en längre tid ska köpa en mick i det högre prisintervallet medan om du mestadels ska sitta och prata i Discord eller via videokonferenser kan gå på en i mellan eller budgetklassen. Dem billigare mickarna håller inte lika länge, men åtminstone i över 10 år om man är varsam!
Vad kan man spela in med en mikrofon?
Prata med vänner och arbetskollegor
Det går att spela in massor med saker med en mikrofon! De flesta tänker förmodligen direkt på att använda sin mikrofon till när man pratar med kompisar över spel eller att få bättre ljudkvalitet när man pratar med kollegor på jobbet och det är absolut ett användningsområde, men mikrofonen sträcker sig ännu längre än så!
Spela in musik
Om du spelar ett instrument och har funderat på att spela in någon gång så kommer du ha väldigt roligt med en mikrofon. Beroende på vilket instrument du har så kommer den spela in på ett sätt där du verkligen kan höra ditt spel bra och både lyssna på dig själv för att utvecklas, samt för att spela in låtar och kanske även album.
Om du ska spela in musik bör du kolla upp hur nära du ska sitta mikrofonen eftersom olika instrument låter bäst på olika avstånd. Spelar du elbas eller elgitarr och har en förstärkare är detta extra viktigt eftersom du då vill få med hela slaglängden på ljudvågorna. Står du för nära eller för långt bort med micken kommer du inte få med hela registret! Du kan spela in via en mängd olika program och sedan klippa ihop det.
Gör podcast
Har du någonsin funderat på att spela in en podcast eller annat kul med kompisar eller kollegor? Då är en mick a och o eftersom ljudet är så pass viktigt i dessa sammanhang. Det är därför ett perfekt användningsområde för en mikrofon!
ASMR
Bland vissa kretsar är det populärt med ASMR vilket är en genrer där olika ljud spelas in väldigt nära en mikrofon. Det kan vara att man äta mat, prasslar eller viskar saker. Till detta är en bra mikrofon a och o eftersom ljudupplevelsen ska vara krispig och nära där detaljer i ljudet är viktigt.
Till ASMR bör man verkligen ha ett popfilter eftersom det annars kommer bli en hel del smaskande ljud vilket är jobbigt att lyssna på. Så om ASMR är ditt främsta inspelningsområde bör du kolla om det följer med ett popfilter eller inte, och om det inte gör det köpa till ett!
Streama
Vid streaming vill man ha en bra mikrofon som uppfattar och fångar in det du säger på ett bra sätt oavsett om du pratar lågt eller skriker till. Vid ljust streaming är det extra vanligt att tonläget förändras under spelets gång beroende på hur bra eller dåligt det går. Detta innebär att du bör ha en mick som automatiskt anpassar sig efter hur högt du talar! Då kommer ljudkvalitén bli betydligt bättre oavsett om du ena stunden pratar lågt och andra högt.
Dem dyrare modellerna justerar automatiskt hur stark inmatningen på mikrofonen ska vara baserat på hur högt du pratar vid den vilket gör att du inte måste ändra detta manuellt under tidens gång, även fast du kan göra det ifall du inte är nöjd med hur den automatiska justeraren fungerar.
Hur kopplar man in en mikrofon?
Om du köper en USB-mikrofon så är det i regel ”plug and play” som gäller, något som innebär att du bara stoppar in USB-kontakten i din dator och sedan så installerar den sig själv och dyker upp som alternativ i det program du använder. Om du pratar i Discord kommer du alltså kunna välja din externa mick som alternativ och samma om du ska spela in musik i något program som du använder.
Ifall du inte köper en USB-mikrofon så är det oftast en mycket krångligare process där du behöver fler sladdar för att få in micken till din dator. Det kan även behövas olika tillbehör på vägen för att det ska fungera. I många fall krävs också en mjukvara, det vill säga ett program som får micken att fungera med datorn.
Olika mickar har olika USB-kopping. Vissa kopplas in via micro-USB, andra via USB 2.0 , 3.0 eller USB-C. Alla alternativ är lika enkla, men USB-C ger absolut bäst ljud av alla alternativ du kan välja.
Fördelen med USB-mikrofon
Den främsta fördelen med en USB-mikrofon är att dem är väldigt enkla att koppla in och börja använda. USB-mikrofoner kräver i regel ingen mjukvara för att komma igång. Med andra ord så behöver du inte ladda ner något program för att kunna välja mikrofonen som ljudkälla!
En USB-mick passar därför även de flesta datorer, så länge den har rätt USB-port eller att du har tillgång till en adapter som du kan plugga in. Vilka nackdelar finns det då med en USB-mick? Den stora nackdelen är att ljudkvalitén blir sämre. Det är väldigt ovanligt att man använder USB-mikrofoner på radiostationer eller när man ska spela in ett album.
Om man som privatperson ska klinka lite och spela in låtar kommer man dock väldigt långt med en USB-mick. Detsamma gäller ifall du ska spela in en podcast!
Använda mikrofon på jobbet
När man pratar med kollegor, chefer eller kunder på jobbet är bra ljud väldigt viktigt för att uppfattas som seriös samt för att det inte ska bli några missförstånd. Det blir även allt vanligare att arbeta hemifrån och därför prata med kollegor över program som TEAMS, men också att man har möten med kunder och liknande över datorn för att det sparar tid och pengar.
Alla mikrofoner här ovan passar bra till hemmakontoret och om du ska tala flera personer är Blue Yeti X eller RODE NT det bästa valet. Då kommer alla röster tas upp bra även om ni sitter utspridda i rummet. Ett bra knep är då att placera micken på mitten av bordet för att på så vis fördela så att alla sitter ungefär lika nära micken.
Ska man ha sin mikrofon på stativ eller arm?
Det här är en väldigt bra fråga! Om du ska använda din mikrofon till att arbeta och prata med kollegor över videosamtal så kommer du väldigt långt med att ha din mikrofon på ett stativ på bordet, lika så om du ska prata med vänner när du spelar.
Ska du istället spela in poddar, streama eller vill ha extra bra ljud, ja då ska du istället köpa till ett stativ för att bli av med eventuella vibrationer och liknande som kan uppstå om det är låga ljud som spelas eller om någon går i rummet bredvid. I alla mer professionella sammanhang används just en arm för att få bort bruset.
En annan fördel med en arm är att du kan ändra vinkel på mikrofonen väldigt enkelt. Du kan ha den framför dig, vid sidan eller ovanför. Du kan även skjuta bort den när du inte använder den!
Idag kostar mikrofonarmar inte så många hundralappar och är dessutom väldig enkla att montera. För vissa som spelar är det även en förde att ha arm eftersom du då kan flytta micken beroende på hur du sitter med tangentbordet, samt om du ens använder den för tillfället. Många tycker även att det ser bättre och proffsigare ut vilket vi verkligen är beredda att hålla med om!
Avslutningsvis
Vi hoppas att ni har hittat den bästa streamingmikrofonen, gamingmikrofonen och USB-mikrofonen för er budget och ert ändamål. En mikrofon är ett ypperligt sätt att komma igång med streaming och poddande, eller att höja sin ljudkvalitet vid arbete och spelande markant. De flesta idag använder främst mikrofonen till hemmabruk och det är syftet med USB-mickar.

Bästa gamingskärmen 2023 – 10 datorskärmar i test
Den bästa gamingskärmen förhöjer spelupplevelsen och tillåter dina komponenter att använda sin fulla potential. Många glömmer hur viktigt det är med en bra gamingskärm, och

Bygga dator 2023 – guide steg för steg
Välkommen till den här guiden om hur man bygger en dator. Att bygga dator är något som alla kan göra, oavsett tidigare erfarenhet. I stort

De 7 bästa skärmstativen för datorskärmar
Ett skärmstativ är perfekt för dig som vill fästa din gamingskärm på väggen och göra din gamingsetup snyggare och mer användarvänlig. Men det bästa skärmstativet

Vilken dator ska jag köpa? Hitta den bästa datorn för dig!
Går du och undrar ”Vilken dator ska jag köpa”? I den här guiden hjälper vi till att hitta den optimala datorn för dig genom att