bästa webbkamera

Bästa webbkamera – 7 webbkameror bäst i test

Är du på jakt efter den bästa webbkameran som går att köpa? I den här guiden listar vi webbkameror bäst i test för olika situationer och ändamål. Du kommer därför hitta en modell som passar dig oavsett om du ska sitta i videosamtal på jobbet, prata med kompisar eller streama datorspel på Twitch eller ladda upp videos på YouTube. Du hittar även dem bästa webbkamerorna i olika prisklasser!  

Webbkameror bäst i test:

Logitech C922 Pro Stream

webbkamera bäst i test

Webbkamera bäst i test

Skarp och tydlig bild samt bra mikrofoner gör kameran bra till såväl videosamtal som streaming. 

Kvalitet till ett bra pris

Logitech C922 Pro Stream är den bästa webbkameran du kan köpa tack vare att den är en perfekt kombination av kvalité och prisvärdhet. Du får helt enkelt väldigt mycket kamera för pengarna!

HD-kamera

Detta är både en webbkamera för streaming och videosamtal och den har flera olika kvalitéer att spela in i där 1080p är den högsta, alltså HD-kvalitét. I de flesta videomöten räcker det dock gott och väl att spela in med 720p utan att den du pratar med ser någon skillnad i bild, men däremot märker en stor skillnad på hur snabbt bilden strömmar. 

Sänk till 720p för ännu bättre flyt 

Vill du istället spela in videor eller streama kan det finnas fler fördelar med att istället stället in den på 1080p. Du har dock 60 bilder per sekund redan vid 720p, så om du vill få upp hastigheten på hur snabbt du streamar kan du sänka till 720p och ändå ha bra kvalitét vilket är en stor fördel. 

Hanterar dåligt ljus bra

Vad gäller kameran så kan den utöver att spela in i HD även hantera knepiga ljusförhållanden på ett bra sätt. Även fast du får absolut bäst resultat om du har bra belysning, så är det fullt möjligt att använda den i både dämpad och låg belysning samt i motljus från fönster i bakgrunden. 

Dubbla mikrofoner 

Tack vare att kameran faktiskt har två stycken mickar kan man sitta flera personer och prata framför kameran och ändå höras bra ifall man skulle hamna på ytterkant till den 78 grader breda bilden. Detta är perfekt om man vill prata flera kollegor eller en hel familj och alla ska ha samma möjlighet att höras bra oavsett var i bild de sitter.

Kläms fast på skärmen eller ställs i stativ

Du har två val vad gäller hur du vill montera kameran. Antingen kan du klämma fast den på skärmen jämte din webbkamera, eller så kan du låta den stå i stativet som följer med. Bäst vinkel får du när du snabbt klämmer fast den på skärmen, men om du vill jobba med andra vinklar, exempelvis från sidan, så är det toppen att ett stativ följer med. 

Ansluts via USB

Kameran ansluts enkelt och snabbt via en USB-port vilket gör att den passar i alla datorer. Eftersom detta är en USB 2.0 kommer du behöva använda en adapter ifall du enbart har USB-C, exempelvis om du har en MacBook. 

Logitech C505

Bästa webbkamera till lågt pris

Bästsäljande webbkamera som fungerar perfekt till videomöten.

Populär modell

Det här är en liten och riktigt prisvärd webbkamera som är perfekt för videomöten på jobbet eller med familj och vänner. Just den här modellen är en riktig bästsäljare och har blivit en populär modell bland såväl hemamjobbarna som dem som vill prata med familj och vänner . 

Filmar i 720p

Kameran filmar i 720p vilket är precis lagom för de flesta. Fördelen med att filma i 720p jämfört. med 1080p är att de flesta inte ser så stor skillnad på bildkvalitén i ett samtal, men däremot märker att bilden flyter mycket snabbare eftersom det inte är lika hög upplösning som ska skickas över internet, något som innebär att bilden strömmar ganska bra även om du har lite sämre internetuppkoppling. 

Fungerar 

Mikrofonen på kameran är gjord för att fungera bra på upp till 3 meters avstånd och det tycker vi att den gör också. Nackdelen är att micken inte är så jättebra på att ta upp ljud i sidled, något som innebär att den inte lämpar sig så jättebra om man sitter exempelvis ett helt arbetslag och ska prata. 

Jämn och fin bild

Vi tycker att kameran ger en väldigt jämn och fin bild med bra kontraster och djupa färger, något som den inbyggda kameran i en laptop oftast är dålig på. Vidvinkeln är på 60 grader så det går att sitta många framför kameran.

Automatiskt färgkorrigerare

En funktion som vi var spända på att testa var den automatiska färgkorrigeraren, som utefter ljusförhållandena i rummet ska anpassa bilden så att du fortfarande syns i bra färg. Detta fungerar över förväntan och gör att du syns bra oavsett om det är mitt på dagen och solen lyser in eller om belysningen är nedtonad. 

En mikrofon och självfokus 

Fokuset tas automatiskt och känner av vad som är längst fram i bild och fokuserar helt enkelt på det. Kameran har bara en mikrofon, men den är imponerande bra. Micken sitter mitt på kameran i samma riktning som du gör. Den filtrerar bort brus ganska bra vilket gör att du kan sitta och föra samtal i ett kontorslandskap. Den fixar även att ta in ljud på upp till tre meter, sedan blir det du säger ganska svagt och otydligt. Tre meters räcker dock gott och väl i de flesta sammanhang. 

Två meter USB

Tack vare att USB-sladden är två meter så kan du inte enbart montera den på datorn, utan även i en bokhylla eller liknande vid sidan av eller ovanför datorn ifall du vill ha en annorlunda vinkel än den som erbjuds om du sätter kameran på skärmen med klämman. 

Logitech C920 Pro Stream

prisvärd webbkamera

Prisvärd webbkamera

Detta är en av världens mest populära webbkameror och har varit så i över 10 år. 

Odödlig klassiker

Logitech C920 Pro Stream är en odödlig klassiker som har hängt med i många år och länge ansetts vara den bästa webbkamera du kan köpa. C920 är en lite äldre modell än C922 som vi anser är den bästa webbkamera du kan köpa idag, men den här är bara snäppet efter och är fortfarande riktigt mycket kamera för pengarna. 

Ikonstatus tack vare sin prisvärdhet och robusta design

C920 har funnits i över ett decennium och har därför många år på nacken, men den har verkligen åldrats med värdighet och är fortfarande ett av dem mest prisvärda webbkameror du kan köpa idag, om inte den mest prisvärda.

Den har nämligen allt som de flesta behöver, håller i många år, är enkel att använda och presterar väldigt bra för sitt pris.Det finns många modeller som är kraftfullare, har bättre bild och bättre mikrofoner än den här, men det finns få modeller som är så prisvärda. 

1080p och 30 bilder per sekund

De flesta program som man pratar och har videokonferens genom idag begränsar videokvalitén till 1080p, precis vad den här kameran har. Detta gör att vi inte förespråkar att köpa en kamera med bättre kvalité än så, förutsatt att man inte ska spela in videor och streama. Den filmar med 30 bilder i sekunden vilket ger ett klart godkänt flyt på videon.

Håller i många år

Det går att hitta kameror med 1080p i upplösning som är billigare än den här, men då är det oftast andra parametrar som är betydligt sämre, exempelvis fokuset, något som gör att slutresultatet inte alls blir lika bra. Du kommer med all sannolik inte heller kunna ha din kamera lika länge som du kan ha en Logitech C920. Det är inte alls ovanligt att dessa levererar även efter fem års daglig användning, något som gör dem försvarbara både ur miljö- och ekonomisk synpunkt. 

Valbar upplösning men något svala färger

Videoupplösningen finns i två val: 720p för att främja att videon flyter bra och 1080p för bättre och skarpare bild. Maximalt får du ut 15 megapixlar och så fort kameran används, det vill säga är på, så indikeras det via att en blå liten lampa tänds. Om vi skulle nämna något negativt med kameran så är det att bilden kan bli något sval, det vill säga att tonerna kan dra lite väl mycket åt det blåa hållet. 

Mycket bra fokus

Kamerans fokus är väldigt bra. Till skillnad från många andra kameror som har ett tveksamt autofokus fokuserar den här på en punkt och håller sedan fast den utan att hålla på och omkalibrera sitt fokus hela tiden. Detta gör att du hålls i fokus under hela mötet utan att bilden håller på och skifta i fokus när du minst anar. 

Mittenplacerad lins med två mikrofoner

Själva linsen är mittenplacerad och på vardera sida sitter mikrofoner som tar upp ljud väldigt bra, även om ni är flera personer i bild och någon på ytterkant pratar. Med vidvinkel på 78 grader är det inte heller några problem att sitta flera stycken i bild. 

Många möjligheter att montera

Med en kabellängd på 1,5 meter och ett universalfäste får du bra möjlighet att montera kameran på många olika sätt, både på datorn och runt om, exempelvis i en bokhylla på sidan eller ovanför skärmen. På kameran finns även ett fäste för ett stående stativ, något som du kan köpa till separat. Med ett stativ får man verkligen stora möjligheter att välja vinkel och vad som ska synas i bakgrunden och inte. 

Redo att plugga in och använda – direkt!

Något som är väldigt skönt med den här kameran är att du inte behöver installera några program eller drivrutiner för att den ska fungera, något som innebär att du bara kan plugga in den i USB-jacket och börja prata eller streama genom den. 

Logitech C Streamcam

bra webbkamera för streaming

Bästa webbkamera för streaming

Det perfekta valet för den som vill komma igång med streaming och kunna redigera sina videos med effekter direkt vid inspelning.

Fin bild och bra funktioner som är lättillgängliga

Letar du efter en webbkamera för streaming, eller vill ha en kamera med något bättre kvalité än ovanstående modeller? Då är det här ett riktigt bra val för dig! Detta är nämligen en kamera som levererar en klar bild, har förvånansvärt skarpa och starka mikrofoner samt är enkel att montera. Den passar både för nybörjaren och för den lite mer rutinerade men som har en snäv budget. 

Enkel att använda – trots många bra funktioner

Den största fördelen och styrkan med den här modellen är att den har en väldigt bra nivå som är enkel att använda, oavsett om du är van eller ovan med videoutrustning tidigare. Det är nämligen inte helt ovanligt att en nybörjare inte alls får ut maximal prestanda om en lite finare kamera köps in, detta eftersom det krävs kunskap för att kunna mästra all prestanda som finns. Det problemet är dock löst här, eftersom du enkelt får tillgång till allt som kameran erbjuder.

Fin bild i 1080p och 60 fps med USB 3.0

Vad gäller kamerakvalitén så har bilden både en fin ljusbild som är naturlig, men också ett fint djup och bra ljus, detta även om du skulle sitta i lite sämre ljusförhållanden. Om du ansluter kameran via USB-3 kan du få ut hela 60 bilder per sekund i 1080p och använder du USB-2 får du istället ut 30 bilder per sekund oh 720p.

Stereomickar som gör sig bäst som monomikrofoner

Kameran har två stycken mikrofoner som fungerar i stereo-ljud, även om monoljud är att föredra eftersom mickarna är något underpresterande för att få ett värdigt stereoljud. Monoljudet blir dock kraftigt och även riktigt bra även om det är flera som pratar, eller om det skulle vara lite brus i bakgrunden. Även om vi föredrar att ha en extern mikrofon till streaming, så kan dem inbyggda mickarna i den här kameran vara nästan lika bra som en extern modell så länge du sitter i ett lugnt och tyst rum med bra akustiskt. 

Två fästen – ett för datorskärm och ett för stativ

Vad gäller montering och fästen så får du med två fästen: ett till att knäppa på kameran på datorns skärm och ett för att skruva fast kameran i ett separat kamerastativ. Mycket bra tycker vi, eftersom du då har möjlighet att leka med vinklar och avstånd! USB-n som kopplas in i datorn kommer dock som USB-C, så om du har USB 2.0 eller USB 3.0 måste du ha en adapter för att kunna plugga in den. 

Går att filma på höjden och bredden

Något som gör Logitech C Streamcam till en extra bra webbkamera för streaming är att den går att filma med på högkant, det vill säga i Instagram och TikTok-format, perfekt om du ska streama live på någon av dessa plattformar. Kameran känner även av automatiskt åt vilket håll den är vänd, så det behöver du inte tänka på.

Capture öppnar en värld för den som gillar att redigera

Tillsammans med programmet Capture från Logitech öppnas ytterligare en värld för kameran. Den går att plugga in direket till olika program såsom Skype, Teams, Instagram och YouTube, men om du vill ha fler valmöjligheter över hur du ska filma så har du roliga och smarta funktioner i just programmet Capture. Här kan du justera ljusstyrka, kontrast, färg, lägga på filter och ramar samt laborera med roliga effekter – perfekt om du vill skapa innehåll mer än att bara filma rakt upp och ner!

Logitech BRIO 4K Ultra HD

4k webbkamera

Bästa 4k webbkamera

Perfekt för dig som ska spela in videor eller ha distanskonferenser på högupplösta skärmar.

Perfekt för videoinspelning

Om du letar efter en webbkamera med 4k så är det här det bästa valet du kan göra! Detta är den absoluta toppwebbkameran för dig som kräver perfekt bild till att exempelvis spela in YouTube-vidoes eller liknande. 

4k-bild

Kameran levererar 4k, vilket innebär 4 gånger så fin bild som HD, en bild som är så stark att de flesta datorskärmar inte kan visa den fulla upplösningen. Detta innebär att du kommer filma så bra att många inte förstår hur bra det är om de inte sitter vid en riktigt bra TV eller dator.

Det kan finnas många skäl till att vela ha det så, exempelvis om man ska sända en videokonferens på en storbildsskärm med hög upplösning, eller om man ska spela in videos som man tjänar pengar på och vill ge tittarna den absolut bästa upplevelsen. 

Dina videor håller hög standard i många år

En stor fördel med att filma så bra är att dina videor kommer hålla bra bildkvalité även om man kollar på dem om flera år, detsamma med att kameran kommer hålla väldigt länge till videokonferenser. Du kan räkna med att din bild kommer vara bra i i alla fall tio år till! 

5x zoom

En annan fördel är att du kan zooma in mycket i bilden utan att förlora kvalité, så du har möjlighet att i efterhand även klippa bort och zooma in och ändå hålla den höga upplösningen. Zoomen är hela 5 gånger. 

4k kräver USB 3.0

Om du vill få ut 4k-upplösning så kommer det krävas en snabb anslutning, så ifall du har för seg uppkoppling kommer du inte nå maximal bildkvalitet och detta är den största nackdelen med modellen. För att få ut 4k måste du även ha en USB 3.0 – så se till att du har det ifall den här modellen är av intresse för dig.

Tar bra hand om ljusförhållanden

Utöver den höga upplösningen så tar kameran hand om olika förhållanden väldigt bra, oavsett om det är motljus eller låg belysning. Färgerna är naturliga och bilden blir djup. Kameran kommer även med ett linsskydd vilket är väldigt uppskattat. 

Logitech HD Webcam C270

Billig webbkamera

För dig som vill ha en kamera med både bättre bild och mick än din dator men inte vill lägga så mycket pengar på det.

Bästsäljande billig webbkamera

Logitech HD Webcam C270 är en riktig bästsäljare och en mycket populär modell bland alla som vill ha mycket webbkamera utan att lägga ner så mycket pengar. Den kostar ungefär en tredjedel av vad många kameror i den här guiden gör men levererar även tillräcklig kvalité för att ha videosamtal med kollegor lite då och då. Den är dock inte valet att göra om du vill uppfattas som professionell i samtal med kunder eller chefer. 

720p och 30 fps

Denna modell är perfekt för dig som söker en enkel kamera och har enkla behov för den. Den filmar i 720p vilket både ger en bra bild och främst ett bra flyt över internet, alltså att bilden strömmas snabbt. Linsen är i plast istället för glas och videon strömmas med 30 bilder per sekund. 

Få funktioner håller priset nere

Vad är det som gör att priset är så lågt? Jo, den har få funktioner! Detta är egentligen enbart en kamera, helt utan zoom eller autofokus, men den har däremot en autokorrigerare för att balansera ljuset i rummet.

Hållbar modell tack vare hårdplast och plastlins

Det vi tycker extra mycket om är att det är få funktioner som får ner prislappen och inte att kvalitén är sämre, för dem funktioner som väl finns fungerar väldigt bra. Lika så är själva skalet väldigt hållbart och tål att ligga löst i en låda och sedan dras fram. Den klipps enkelt och snabbt på datorns skärm och knippsan är universal så du kommer kunna sätta den både på din tunna laptopskärm och på din lite tjockare gamla datorskärm.

Fixerat fokus

Fokuset är fixerat, något som faktiskt kan vara en fördel eftersom kameran då inte håller på och ändrar autofokus under samtalets gång. Så länge du sitter stilla på en stol och har ditt samtal från den kommer du alltså alltid att vara i fokus, och de flesta sitter just rakt upp och ner utan att röra sig så värst mycket under ett samtal. 

Monomikrofon

Den inbyggda mikrofonen är en monomick. Kameran har alltså en mikrofon. Den gör dock jobbet bra med tanke på det låga priset, även om en bra brusreducering saknas. Sitter du på en lugnt plats, såsom i på ditt hemmakontor eller i ett tyst konferensrum blir det dock inga problem att föra en tydlig konversation med den du pratar med. Den är dock mycket bättre än de flesta inbyggda mikrofoner på bärbara datorer. 

60 graders vidvinkel

Med en vinkel på 60 grader får man även plats två – tre personer i bild vilket är bra om man exempelvis ska prata några i familjen med en släkting eller liknande över videokamera. 

Går ej att vinkla kameran

Något vi saknar är att det inte går att vinkla kameran, utan den sitter fast och pekar rakt ut. Vinkeln beror alltså på hur du har din skärm. Så för vem passar denna kamera? Om du är på jakt efter en billig modell som levererar en okej bild som duger för några videosamtal med andra kollegor samt med familjemedlemmar och vänner så är detta en modell att överväga om du är på en nätt budget! 

Microsoft LifeCam Studio

webbkamera med truecolovr

Webbkamera med bra bild

Stark bildkvalitet för både videosamtal och inspelning. 

Väldigt bra bild

Den här kameran sticker ut från övriga modeller rejält i sin design. Microsoft LifeCam Studio ser nästan ut som en övervakningskamera med sin stora och robusta, cylinderformade design. Och i cylindern gömmer sig riktigt bra teknik som faktiskt skapar ett väldigt fint resultat när du sitter och är i konferens eller streamar video, något som gör denna kamera till en riktigt bra mellanprismodell som ändå levererar väldigt bra! 

1080p vid inspelning, 720p vid videokonferens

Linsen filmar i 1080p om du spelar in videor, men stryper ner sig till 720p vid videokonferenser vilket till en början kan låta tråkigt, men fördelen och även tanken med det är att din konferens ska strömma snabbare över nätet. 

Unik teknologi som balanserar färger

Även om kameran stryps till 720p, så är den full med spännande teknik som verkligen förbättrar bilden. Det är alltså skillnad på 720p och 720p. I den här rackaren finns det nämligen en teknik som kallas ”true color” vilket innebär att färgerna ändras efter hur ljuset i ditt rum är, något som innebär att bilden uppfattas ganska likadan i färgskalan oavsett om du sitter i ett ljust eller mörkt rum.

Den försöker alltså kompensera för mörker eller ljus och ändrar färgerna efter det, och resultatet är förvånansvärt bra. Vi är helt enkelt mycket nöjda över hur man ser ganska lika ut både om det ligger på solljus eller man sitter i en lite mer neddämpad belysning. 

Micken lämnar lite att önska

Micken lämnar dessvärre ganska mycket att önska. Den tar upp lite för mycket eko i rummet vilket ger ett någorlunda jobbigt resultat. Ljudet är fortfarande bättre än majoriteten av datorers inbyggda mikrofoner, men om du vill ha optimalt ljud bör du köpa någon av Logitechs lite dyrare modeller, alternativt använda en separat mick.

Ingen inbyggd zoom

Det finns ingen inbyggd zoomfunktion, men du kan zooma ifall din mjukvara stödjer det. Det är inte så vanligt med en zoomknapp på sina webbkameror idag, så detta är inget som sticker ut.

Du kan även ladda ner program som stödjer zoom där du även kan redigera dina videor, om du exempelvis ska spela in något till YouTube. Men faktum är att zoom inte används av så många, så vi tycker som sagt inte att det är en sådan jätteviktig punkt.

Sammanfattningsvis

Så, för vem är det här en bra webbkamera? Vi rekommenderar den vill alla som vill ha en väldigt bra bild som skapas tack vare True Tone-funktionen, men tipsar om att köpa till en extern mick för en liten peng för att på så sätt få ett betydligt bättre resultat. Den är även något stor och kan upplevas lite klumpig, så du bör inte heller vilja transportera den fram och tillbaka mellan hem och arbetsplats exempelvis, utan ha den på ett och samma ställe. 

Plexgear Webbkamera-skydd

Skydd för webbkameran

Ser till att ingen kan kolla genom din webbkamera.

Idag är det tyvärr inte omöjligt att någon via virus kan kolla genom din webbkamera utan att du vet om det. Det kan handla om att du trycker på en fil eller laddar ner något och att det i den filen följer med ett virus som kommer åt din kamera. I dessa fall så vet den som är drabbad inte om detta och okända personer kan sedan filma och spionera på den personen för att sedan exempelvis pressa den på pengar. 

Det bästa sättet att skydda sig mot detta på är via ett webbkameraskydd som helt enkelt fysiskt stänger för kameran när du inte använder den, något som gör att det inte går att se något genom den. Dessa skydd är väldigt billig att köpa och enkla att monter. Ett billigt sätt att markant höja sin integritet på helt enkelt! Vi rekommenderar att köpa ett sådant här skydd för att vara på den säkra sidan och kunna vara tryggare omkring sin dator. 

Frågor och svar om bästa webbkameran

Hur utsåg vi bästa webbkameran?

Hur bra levererar kameran i olika ljus?

För att komma fram till vilka marknadens bästa kameror för datorn är så har vi gått igenom en stor del produkter på marknaden inom olika segment, från billiga budgetversioner till dyra 4k-modeller. Vi har testat filma och ta bilder i olika ljus, både dag och natt, med motljus och låg belysning. Resultatet vi vill åt är att bilden upplevs jämn, mjuk och lagom varm, samt att kameralinsen kan anpassa sig efter dem rådande ljusförhållandena. 

Kvalitet på bild vid videosamtal

Vid videosamtal har vi testat hur bra bilden flyter på samt hur den upplevs för mottagaren. Här är det även väldigt viktigt hur ljudet uppfattas. Hörs ord tydligt även om man sitter en bit bort, om det är bakgrundsljud eller om man sitter flera i bilden och någon på ytterkant pratar? 

Ljud

En viktig del i en webbkamera är ljudet. Även om du alltid får bäst ljud med en extern mikrofon, så är det många som använder sin webbkamera utan att ha just en separat mick. Därför är det viktigt att den inbyggda mikrofonen tar upp det du säger på ett tydligt sätt oavsett om du sitter i ett tyst rum eller i ett öppet kontorslandskap. 

Vi ser helst att kameran har stereoljud, alltså två mikrofoner, men även monoljud med en mikrofon kan fungera bra så länge den micken som är levererar bra. Alla modeller vi listar ovan har mikrofoner som duger bra både vid arbete och streaming, även om en extern mikrofon alltid kommer ge bättre ljud så ger dessa webbkameror bättre resultat än om man använder exempelvis en laptops inbyggda mick. 

Montering

Det ska vara enkelt att montera sin webbkamera för att få till olika bra vinklar oavsett om du vill knäppa på kameran på skärmen eller ha den i ett separat stativ. Alla varianter i den här köpguiden kommer med stöd för stativ och med klämma så det bara är att montera på den på skärmen, oavsett hur tunn eller tjock skärm du har. Med vissa modeller kommer det även med ett stativ! Viktigt på den här punkten är även att sladden är något sånär lång, gärna över 1,5 meter men helst 2 meter för att ha friheten att kunna dra kameran långt från datorn. 

Prisvänlighet

Kameran måste självfallet upplevas som prisvärd. Alla kameror här levererar helt i enlighet med vad de kostar och till och med lite mer. Det känns alltså som man får vad man betalar för vilket är viktigt. 

Efter att ha testat olika varianter i olika prissegment har vi sållat bort dem modeller som vi inte tycker är prisvärda, fyller sitt syfte eller som levererar dåligt och resultatet är alla fyra modeller här ovan. Köper du dem kan du vara säker på att du inte köper grisen i säcken och att vi stolt kan tipsa om dem.

Hur länge håller en bra webbkamera?

En webbkamera kan hålla i tio år om man köper en med god kvalitet. Kamerorna slits inte så mycket och det största hotet mot att den ska föråldras är förmodligen att kontakten blir gammal, men det kommer alltid gå att lösa med en adapter. 

Varför ska man ha en webbkamera?

Alla har inte behov av en webbkamera, men det finns många anledningar att ha en. I grund och botten handlar det om att de flesta stationära datorer inte kommer med en kamera samt att de flesta laptops idag har en bristfällig webbkamera som lämnar mycket att önska. 

Du kanske arbetar mycket hemifrån och har videosamtal med dina kollegor och måste ha en bra skarp bild, samt så klart höras bra, eller så har du mycket videokonferenser med kunder eller kollegor som inte befinner sig där du gör. Då är en webbkamera perfekt, eftersom du får en klar bild vilket ger ett seriöst intryck samt hörs bra utan att behöva skrika eller sitta i ett tyst rum.

Ett annat skäl att vilja köpa en webbkamera är för att man spelar med kompisar och vill prata med dem tillsammans med bild. Eller så kanske du pratar mycket med familj och vänner utan att spela och vill att dem ska se dig bra. 

En webbkamera är även perfekt att införskaffa sig om man vill streama spel eller liknande på exempelvis YouTube eller Twitch. Då är det viktigt med en bra bild så att de som tittar på dig uppfattar en bra kvalité och tycker det är kul att kolla.  

De flesta arbetsdatorer har även begränsad bild och mikrofon, vilket gör det extra viktigt att ha en extern kamera om man pratar mycket med andra på exempelvis jobbet och vill synas och höras bra. Om du skulle vara på jakt efter en bra arbetsdator att använda med din webbkamera har vi skrivit mer om det, så spana gärna in den artikeln. 

Hur kopplar man in en webbkamera?

Alla webbkameror som vi har listat här kopplas in direkt till datorn via USB och sedan finns webbkameran att hitta som alternativ där du väljer vart från datorn ska hämta videobilden, en meny som brukar finnas i varje videoprogram. Detta innebär att det bara är att öppna förpackningen, stoppa in kameran och börja streama eller ha videosamtal. 

Vissa kameror kommer med USB 2.0 och 3.0, medan andra kommer med USB-C, så detta bör du kolla upp innan du beställer hem din webbkamera. Ifall du skulle ha en MacBook har du bara USB-C vilket innebär att du behöver en adapter, och om du har en lite äldre PC kommer du med all sannolikhet bara ha UCB 2.0 och 3.0. Detta betyder att du då behöver en adapter för att sätta in en USB-C ifall du inte har det.

Nyare PC-datorer brukar ha båda, men kolla upp detta innan du beställer hem kameran så att du inte förväntar dig att plugga in den och sedan stämmer inte USB:n överens med ditt USB-jack. 

Hur fungerar en webbkamera?

En webbkamera kopplas in via datorn, i regel via USB-kabel och tar sedan en bild av det den ser, ofta 30 eller 60 bilder i sekunden, förkortat FPS, frames per second. Webbkamera är en gammal uppfinning som har funnits länge, ända sedan man började tala med varandra över internet.

Kameran har blivit bättre och bättre med åren samt har fått vassare mikrofoner, men trots detta så är den över tio år gamla Logitech C920 en odödlig klassiker som inte har fått sig någon värdig motståndare ännu. Ifall du skulle vilja läsa mer om webbkameror kan du spana in artikeln på Wikipedia. Där finns mer om dess historia och hur de fungerar, samt i vilka situationer de används mest.

FPS - bilder per sekund

Som vi var inne på ovan tar kameran bilder som sedan läggs ihop en för en i en serie som bildar en rörlig bild. Detta innebär att desto högre FPS du har, desto mer detaljerad kommer bilden att bli. Detta märks extra tydligt när man rör sig mycket, men om man sitter still så kommer det inte märkas så stor skillnad.

Så om du ska streama och rör på ansiktet eller kanske dina armar mycket så kommer bilden bli märkbart mycket klarare ifall du har hög FPS kontra om du har låg. Detta är tacksamt för dem som du har videokonferens med, så på jobbet är det också bra att satsa på en kamera med minst 30 FPS.

Upplösning

Kamerans upplösning mäts i pixlar, förkortat p. Alla kameror ovan har endera 720p eller 1080p vilket ger en bra bild som duger bra för både streaming och videosamtal. Vissa av kamerorna har möjligheten att ställa om till antingen 1080p eller 720p, beroende på vilken situation du är i. 

1080p passar perfekt om du ska streama eller filma något och ladda upp på exempelvis YouTube, medan en sänkning till 720p är ett väldigt taktiskt val för den som vill sitta i videokonferens eftersom det då blir bättre flöde på videon. Din bild upplevs helt enkelt bättre eftersom dina rörelser registreras skickas snabbare över internet.

Eftersom de flesta videokonferenstjänster såsom Teams och Skype stryper kvalitén på videon vid 1080p har vi inte listat någon webbkamera över det här, eftersom det helt enkelt inte används utöver om man spelar in videos till YouTube, något som de flesta inte gör. En kamera med 1080p och möjlighet att sänka till 720p är därför bland det bästa valet man kan göra om man har som syfte att använda kameran till just videosamtal.

Att skydda sin webbkamera

Det är väldigt viktigt att tänka på sin personliga säkerhet när man är på internet, inte minst om man har en PC, det vill säga en dator som inte Apple. Det är nämligen mycket större risk att få ett virus på sin PC än vad det är att få det på sin Mac och detta innebär att du måste vara vaksam. Att installera ett virusprogram kommer man långt på, men när det gäller att skydda sin webbkamera är faktiskt det bästa man kan göra att täcka för den när den inte används. 

Tanken att någon skulle spionera på en genom sin webbkamera känns både skrämmande och för många kanske ganska orimligt, varför skulle någon vilja sitta och titta på mig? Men faktum är att det förekommer oftare än vad man tror. Ibland får den som är utsatt inte reda på det, utan den som tittar genom kameran kan göra det för att se dig i känsliga situationer och sälja vidare videon, eller ha för eget bruk.

Vissa tar dock kontakt med den som de har kollat på när de fått något känsligt på film och försöker sedan pressa dem på pengar. Det kan te sig i hot som att sprida det som finns på film till ens chef eller familj. 

Att köpa ett webbkamera-skydd eller rentav sätta för en tejpbit på kameran när den inte används är ett perfekt skydd som ser till att du har full kontroll på när du syns framför kameran och inte. Se därför till att skydda dig!

Hur bra är mikrofonen på en bra webbkamera?

Idag kan mikrofonerna på webbkameror vara riktigt bra och oftast kommer de som stereo, det vill säga att de har två stycken mickar. Om du sitter i ett tyst rum, exempelvis i hemmakontoret eller på en tyst plats på arbetet så kommer mickarna absolut räcka till för att du ska höras tydligt och bra. 

I situationer där det är brusigt eller om man är många som sitter med i samtalet ställs det dock mycket högre krav på micken. Om man exempelvis har en videokonferens och sitter flera stycken i ett rum som ska prata via videon så kommer den inbyggda micken vara för svag. Ungefär 3 meters avstånd är det den maximalt fixar, och då bara ungefär 1-4 personer, sedan kommer man ut för mycket på sidan i bild och det blir därför svårt för micken att ta upp det ljudet. 

Men när vad man om webbkamerans mick inte är tillräcklig? I regel kommer du behöva en extern mikrofon om du ska streama, eftersom ljudet då är väldigt viktigt. Samma om du ska spela in en något annat till YouTube. Om du planerar att ha en videokonferens med flera personer i samma rum som ska höras bör du också köpa till en extern mick.

Om du däremot enbart ska prata ensam i videokonferenser, tala med kompisar och familjevänner samt spela in något lite på skoj där ljudet inte spelar så stor roll, ja då kommer du långt på den inbyggda micken. 

Hur kan en tio år gammal modell fortfarande vara bästa webbkamera idag?

Som vi har skrivit är den klassiska modellen Logitech C920 än idag, över tio år efter att den släpptes, fortfarande en av webbkamerorna bäst i test på marknaden. Men hur kommer detta sig? Jo, svaret är att Logitech har hittat den perfekta balansen mellan prisvärdhet och kvalitet, där lägstanivån är väldigt hög och kameran driftsäker. 

Du har en väldigt bra upplösning och två tydliga mikrofoner som är värda namnet. Dessutom är bilden förvånansvärt djup och fästet passar nästan alla datorer och skärmar. Vissa saker är helt enkelt så bra att de håller över tid, likt den här modellen som är en riktig klassiker. De festa har säkert suttit vid just en sådan här webbkamera någon gång under sitt liv, antingen i skolan, på jobbet eller kanske hos någon man känner. Fördelen idag är även att dem är riktigt billiga i relation till vad de presterar eftersom modellen är ganska gammal, men ändå innehåller den senaste tekniken. 

Investera i en bra webbkamera till jobbet

Om du har eller arbetar på ett företag där ni har mycket videokonferenser och samtal både internt med kollegor och med kunder så är en bra webbkamera verkligen viktigt. Det upplevs nämligen oseriöst om man laggar och hackar i bilden, knappt hörs eller om ljusförhållandena inte kan hanteras av kameran.

Precis som om du bjuder in en kund på ett fysiskt möte vill visa upp ett bra kontor med fräscha lokaler så vill du ha en smidig och klar bild samt höras bra om ni har ett möte över internet. Det som är trevligt med just webbkameror är att de inte kostar så mycket att köpa i relation till vilket jobb de gör och under hur lång tid de gör det. Det är därför en värd investering!