Surfplatta bäst i test

Surfplatta bäst i test 2023 – 6 bra läsplattor

Letar du efter surfplatta bäst i test? Här listar vi dem 6 bästa läsplattorna du kan köpa just nu, oavsett om du letar efter en billig surfplatta, en bra padda att ha i vardagen under många år eller en riktig värstingmodell som orkar med videoredigering, CAD:program och andra tunga uppgifter. 

Det vi tycker är så bra med just surfplattor är att man idag kan göra väldigt mycket vardagsuppfiter på dem såsom att skriva, svara mail, betala räkningar och titta film. Detta gör att de för många kan ersätta en dator, och faktum är att man oftast får mer surfplatta för pengarna än vad man får dator vilket är bra. Med det sagt kan du ersätta din vardagsdator med en läsplatta. 

6 surfplattor bäst i test:

Apple iPad 9th gen.

surfplatta bäst i test

Surfplatta bäst i test

Väldigt prisvärd surfplatta som är perfekt i vardagen eller för barnen att spela spel på.

Surfplatta bäst i test – prisvärd och bättre än sina konkurrenter

Apples nionde generation av iPads är verkligen en riktigt bra vardagsmaskin som dessutom är förvånansvärt prisvärd för att vara en produkt från just Apple, som annars är kända för att vara betydligt dyrare än sina konkurrenter. Den här iPaden levererar bättre skärm, ljud och prestanda än vad sina konkurrenter i samma prisklass gör, men dras fortfarande kvar med Apples klassiska lightningkontakt istället för att ha USB-C.

Standardmodell perfekt för vardagen

Det finns fyra modeller av iPads: iPad, iPad Air, iPad Pro och iPad mini, där bara ”iPad” är den mest standard modellen av dem alla. Men för dig som letar efter en surfplatta till vardagen att skrolla nyheter och sociala medier på, kolla film, lyssna på musik och sköta bankärenden är den nionde generationen av iPad surfplattan som är bäst i test för dig.

Surfplatta med bra skärm

Den levererar nämligen allt som de flesta använder sin iPad till, och den levererar inte bara utan den gör det snabbt och säkert. Sedan föregångaren, den 8:e generationen, så har skärmen blivit bättre. Nu är skärmen både djupare och visar färger bättre vilket absolut är välkommet, inte minst om man ska kolla film och serier. För att tala data så är den 10 tum och har en upplösning på 2160×1620 vilket ger den lika många pixlar med tum som MacBook Pro, som faktiskt är känd för sin oroliga skärm. 

Hemknapp och AUX får vara kvar

Till skillnad från andra surfplattor och iPad Airs så har den här modellen kvar sin hemknapp med fingeravtrycksläsare, något som många blir glada över eftersom knappen känns igen och tycks om av många användare. Dessutom så har iPaden kvar en AUX-ingång till många personers glädje. 

Stilren design

Vad gäller designen så är iPad stilren, något som den varit i alla år. Den kommer i färgerna silver och rymdgrå och är faktiskt riktigt snygg. Stilren, smal och kromad! 

Inget att fota med

Hur är kameran på den här modellen då? Jo, bakkameran är inget att hänga i granen då den inte utvecklats på ungefär fem år, men den duger gott och väl för att användas så som det är tänkt att använda den, nämligen att dokumentera saker när man är i hemmet eller för att skanna in diverse dokument och arbetspapper. Det är alltså inte tänk att du ska ha med din iPad när du är ute på semester eller sitter på ett café och vill förgylla tillvaron med en bild och därför har pengarna gått till att utveckla annat än bakkameran.

Surfplatta med vidvinkelkamera

Med vad har pengarna gått till då? Jo, exempelvis till att utveckla framkameran som nu istället för 1,2 megapixlar som föregångaren hade, nu istället har hela 12 megapixlar vilket ger en otroligt skarp bild när man talar i videosamtal. Dessutom har kameran vidvinkel och fångar in hela 122 grader, något som gör att du kan få med betydligt mycket mer i bilden än tidigare. 

Ny funktion håller dig centrerad under videomöten

En ny smart funktion som heter ”Centrerad” har också tillkommit till framkameran. Den här funktionen följer ditt ansikte om du har videosamtal, antingen via FaceTime eller på någon annan platform såsom Zoom, Skype eller Teams. Det gör att du kan röra dig och ändå vara centrerad i bilden. Kanske inte användbart för alla, men om du har mycket videosamtal kommer det höja kvalitén på samtalen för dem som du pratar med. 

Snabb och prisvärd surfplatta

Vad gäller prestanda så har inte segmentet surfplattor varit kända för att utveckla sina processorer i rask takt och det har inte heller Apple gjort på iPad, men den är fortfarande betydligt snabbare än sina konkurrenter. Detta gör att iPad 9:e generationen är surfplattan för barn som är bäst i test. Detta därför att den orkar driva de spel som barn i regel vill spela utan att det laggar, detta till ett pris som är rimligt och i en produkt som även du som vuxen kan använda om du skulle behöva det. 

Dubbel lagring till samma pris

Lagringen har även blivit bättre i grundmodellen utan att för den delen påverka instegspriset. Nu har iPad 64GB istället för 32GB i utrymme vilket är ytterligare ett skäl till att detta är en bra surfplatta för barn. 

Nackdelar med iPad 9:e generationen

Nackdelarna med iPads 9:e generation är egentligen enbart att bakkameran inte har utvecklats på många år samt att den har lightningkontakt istället för USB-C som idag är det som de flesta nya enheter har. 

Bra tillbehör

Vilka tillbehör bör man då köpa till sin iPad? Ett skal är i regel ett måste, dels för att den skyddar din iPad, dels för att du då kan sätta den stående på exempelvis bordet.

Om du skriver mycket kan du även köpa till olika tangentbord och eftersom iPad 9:e generationen har lightningkontakt så kan du köpa en tangentbord som kopplas in direkt och därför inte behöver laddas, utan det kör på iPadens ström, något som är skönt. Ifall du tycker om att rita eller skissa är även Apple Pencil suveränt. Se bara till att köpa den gamla generationen eftersom det är den som är kompatibel med den här iPaden! Vi länkar några bra tillbehör här nedan att spana in.

Du kan få mer information om iPad 9 på Apples hemsida. Där finns all specifikation och detaljer att läsa för dig som vill ha ännu mer koll på grejerna innan du bestämmer dig. 

Förslag på bra skal till iPad 9:

Förslag på smidigt tangentbord:

Apple Pencil 1:a generationen:

Samsung Galaxy Tab A7 Lite

Billig surfplatta bäst i test

En liten och nätt modell med många funktioner till ett lågt pris, perfekt för dig som vill ha en billig surfplatta eller letar efter en bra surfplatta till barn.

Prisvärd surfplatta – hälften så billigt som iPad

Letar du efter en bra prisvärd surfplatta? Den här modellen från Samsung är nämligen en budgetsurfplatta som kostar hälften av vad ovanstående iPad gör, men som ändå är fullproppad med funktioner som fungerar förvånansvärt bra med tanke på den ringa prislappen.

För dig som vill slösurfar på en lätt och kompakt platta 

Till att börja med så är det här en riktigt liten och nätt maskin. Den väger 366 gram och är 0,8 cm tjock, men har ändå en skärm på 8,7 tum som räcker gott och väl för att läsa nyheter, betala räkningar, slösurfar, kolla film och sociala medier på. Är du ofta på resande fot och vill ha med dig en smidig liten surfplatta är detta även det perfekta valet. 

Möjlighet att uppgradera lagring med micro-SD

Vad gäller utrymmet så kommer den med 32 GB, men du kan enkelt uppgradera ända till 1 TB (!) genom att sätta in ett Micro-SDkort, något som dessutom inte alls är särskilt dyrt att köpa i relation till vad det kostar om man skulle vilja uppgrader lagring på en iPad. 

Går att köpa till stöd för SIM-kort

Vad gäller uppkoppling så har den här modellen endast stöd för WiFi, men om du önskar att kunna surfa på 4G med ett SIM-kort kan du köpa den lite dyrare varianten för 300 kronor mer. Långt ifrån alla är i behov av att kunna stoppa i ett SIM-kort eftersom man kan internetdela och för att det finns WiFi på de flesta ställen idag, men alternativet finns för den som vill.

Enkel design och enkel kamera

Designen är enkel och stilren. Du kan välja mellan två färger, silver eller mörkgrå. Skärmen har en upplösning på 1340×800 pixlar vilket är klart godkänt för en billig surfplatta som den här. Kameran på 64 megapixlar är även den godkänt och duger för att dokumentera saker man vill dokumentera när man råkar ha surfplattan med sig, men man ska inte förvänta sig några högupplösta bilder. 

Nackdelar

Vilka är då nackdelarna med Samsung Galaxy Tab A7 Lite? Den första nackdelen är att skärmupplösningen lämnar mycket att önska vid filmtittande. Om du kollar mycket film och är noga med bra bild kommer du helt enkelt bli besviken på den här modellen. Den andra nackdelen är att batteritiden inte är den bästa. Enligt tillverkarna ska den klara sig i upp till 10 timmar, men verkliga siffror ligger runt 7 beroende på vad du gör med den. Om du tycker om att rita och skissa kan du inte heller koppla någon smart penna till den vilket är en nackdel. 

För vem är detta surfplattan bäst i test?

Så för vem passar Samsung Galaxy Tab A7 Lite? Detta är klart en väldigt bra billig surfplatta som verkligen duger gott och väl för den som vill slösurfar, kolla på film då och då, betala räkningar eller ha som bra surfplatta till barn att spela på, men om du gillar att skissa, vill ha lång batteritid eller kollar på film ofta är den inte modellen för dig.   

Apple iPad Air 5th gen.

Bästa surfplatta för dig som söker rejäl prestanda

60% snabbare än sin föregångare – perfekt för arbete, spel eller filmtittande

Rejäl uppgradering från iPad 9:e generationen

Letar du efter en riktigt bra iPad? Då är storebror iPad Air ett bra val. Här får du bättre prestanda, lång batteritid, USB-C-kontakt och Touch-ID utan hemknapp. iPad Air 5:e generationen har nämligen fått samma M1-processor som Pro-modellen har vilket gör den märkbart snabbare än iPad 9:e generationen.

Stilrent design i vackra färger

Vad gäller designen så är den här modellen rejält inspirerad av iPhone 5 med sina skapar linjer och rundade kanter, en design som verkligen kom att bli ikonisk, om än gammal. Vi tycker dock att den fortfarande håller riktigt bra och gör sig snygg i stort format som iPad. Modellen kommer dessutom i många vackra färger, exempelvis i ljusblå, rosa och lila! Väldigt kul med lite färg i kontrast till allt silvergrått. 

Surfplatta med bra skärm 

iPad Air 5 är en surfplatta med bra skärm, minst sagt! Skärmen är på 10,9 tum och har en upplösning på 2360×1640 pixlar, något som är väldigt högupplöst. Den har även True-tone vilket innebär att färgerna anpassar sig efter omgivningens ljus, något som gör att färgerna i det du kollar på upplevs samma oavsett om du sitter i direkt solljus eller ligger inne i mörkret. 

Otroligt snabb och lätt

iPad Air 5 är som sagt ett rejält kraftpaket med sin M1-processor som gör den extremt snabb i nästan alla program, spel och arbetsuppgifter som du kan utsätta din surfplatta för. Faktum är att prestandan är hela 60% bättre än föregående iPad Air vilket verkligen kommer märkas om du byter upp dig till den här. Allt paketeras i en 0,61 cm tunn och 462 g lätt platta vilket gör att du knappt märker av att du går omkring med den här enormt starka maskinen i väskan eller ryggsäcken. 

Bra kameror

Hur är det med kameran då? Både framkameran och bakkameran är rejält bra. Precis som iPad 9:e generationen så är framkameran utrustad med funktionen ”Centrerad” som följer dig under ett videosamtal för att hålla dig i fokus. Bakkameran är även uppgraderad och kan exempelvis filma i 4k med 60 bilder per sekund, vilket duger gott och väl för majoriteten. 

Nackdelar

Vad är då nackdelarna med iPad Air 5? Den första nackdelen är att priset är högt och är en ganska stor investering för dem flesta. I gengäld får du dock en riktigt bra surfplatta som kommer hålla i många år framöver. En till nackdel är lagringsutrymmet som på standardmodellen enbart är 64 GB. Vill du ha mer måste du köpa 256 GB, vilket är ett stort steg upp. Vi hade gärna önskat att det fanns 128 GB som val, ett mellansteg för den som inte är i behov av lika mycket utrymme som en MacBook Air i sin iPad, men ändå tycker 64 GB är för snålt. 

Surfplatta bäst i test – för vem?

Så för vem är iPad Air 5 surplattan bäst i test? Den som vill ha ett kraftpaket som är otroligt snabb, har högupplöst skärm, bra kamera både för filmning och videomöten samt är lätt och snygg samt har möjlighet att köpa en lite dyrare maskin är det här den bästa surfplatta du kan köpa. 

Förslag på bra skal till iPad Air 5:

Förslag på smidigt tangentbord:

Apple Pencil 2:a generationen:

Apple iPad Mini 6th gen.

Liten surfplatta bäst i test

Ett kompakt kraftpaket perfekt för dig som vill ha en liten surfplatta att enkelt ta med överallt och som klarar av alla uppgifter den ställs inför.

Liten surfplatta med stort inre

Letar du efter en liten surfplatta som verkligen är fullproppad med prestanda, har en riktigt bra skärm och dessutom bra batteritid? Då är Apple iPad Mini 6th gen. surfplattan för dig! Den har en 8,3 tumsskärm, är bara 0,63 cm tjock och väger endast 297 g – men är starkare än sin storebror! 

Snyggt modernt yttre

iPad mini är paketerad i samma snygga design som iPad Air med härliga färger såsom lila, sjärnglans (ungefär som champagnefärgad) och rosa. Kanterna har även gjorts lite mjukare vilket ger ett snyggt helhetsintryck och den är även smalare, trots att skärmen är större än tidigare.

Nästan lika stark som iPad Pro

Men insida då, vad finns där? Faktum är att Apple iPad Mini 6th gen. är den näst snabbaste iPaden någonsin efter iPad Pro. Detta har dock kommit med ett pris, nämligen att den är 1400 kronor dyrare än föregångaren, pengar som enligt oss dock gått till många användbara funktioner. 

En bra surfplatta för videosamtal

Likt ovanstående iPads som vi har tipsat om har den här en väldigt bra framkamera med funktionen ”Centrerad” som gör att videosamtal med den här iPaden blir väldigt högkvalitativa. Så om du deltar i många videokonferenser eller tycker om att prata med nära och nära på FaceTime är det här en riktig höjdare eftersom kameran lär sig vad som är viktigt i bilden (alltså du) via AI och sedan ser till att det förblir i centrum. Kameran har även vidvinkel! Bakkameran har också uppgraderats och fotar nu bättre när det är både ljusa och mörka partier i bilden samt har utrustats med blixt. 

Större skärm på mindre yta

Trots att iPaden har fått en större skärm så är den mindre, detta eftersom att skärmen går ut mer i kanterna. Mini 6 har en LCD-skärm på 2266×1488 pixlar och är 8,3 tum istället för 7,9 vilket verkligen är välkomnande. Men, den här iPaden är alltså trots sin större storlek hela 1 cm kortare än sin föregångare, något som gör att den verkligen känns ”mini”! Skärmen har även TrueTone, alltså att färgerna anpassar sig utefter omgivningens ljus för att på så sätt upplevas lika oavsett hur ljuset är där du sitter.

Ingen hemknapp

I och med att skärmen blivit större och iPaden mindre så har hemknappen försvunnit och Touch-ID har därför flyttat till en knapp som du nu hittar på ovansidan. På ovansidan hittar du även volymknapparna, något som till en början upplevs lite ovant men som man vänjer sig med snabbt.

Surfplatta med bra ljud

Är du en person som tycker om att titta mycket på film, serier, nyheter eller roliga klipp? Då kommer du uppskatta att den här modellen nu har utrustats med fyra högtalare istället för två. Du har nämligen högtalare både i botten och toppen vilket ger ett mycket bättre ljud. 

Nackdelar

Nackdelarna är främst det höga priset som faktiskt är nära en iPad Air 5, detta eftersom insidan med den supersnabba processorn och grafikkortet fullkomligt krossar Air vad gäller prestanda. En annan nackdel är att den i stående läge använder sig av bildformatet 3:2 vilket är ett väldigt udda format som inte förekommer någonstans, något som gör att skärmens kanter lämnas svarta i utsidan.

Den sista nackdelen är att du endast kan välja mellan 64 GB och 256 GB lagringsutrymme. Vi hade, som tidigare sagt, gärna sett ett medelsteg på 128 GB, eller att instegsmodellen hade 128 GB lagring från början. 

Bästa surfplatta – för vem?

Så för för är denna surfplatta bäst i test? Jo, om du söker en liten surfplatta med maximal kraft kan du inte hitta något bättre än den här hur mycket du än letar. Och vi tycker faktiskt det är mäkta imponerande att Apple har lyckats få in all denna teknik på bara 0,63 cm och 297 g.

Förslag på bra skal till iPad mini 6:

Förslag på smidigt tangentbord:

Apple Pencil 2:a generationen:

Xiaomi Pad 5

Prisvärd surfplatta bäst i test

Det här är surfplattan för dig som vill ha en modell som presterar lika bra som en iPad, men som har Androidsystem.

Prisvärd surfplatta som utmanar Apple 

Är du på jakt efter en bra surfplatta som inte är Apple, men som ligger i samma prisklass som den vanliga iPaden, alltså runt 5000 kr? Då är Xiaomi Pad 5 ett väldigt prisvärt och bra val där du får mycket för pengarna. Xiaomi har inte släppt en surfplatta på många år och med den här modellen vill de ge vanliga iPad en riktig match, något som de verkligen lyckas med!

Mer av det vi använder, mindre av det få behöver

Det som vi tycker extra mycket om är att man gjort ett noggrant avvägande med vilka egenskaper man ska satsa extra på, och vilka man inte ska prioritera lika mycket. Resultat? En surfplatta som känns väldigt komplett! Det har nämligen länge varit svårt att hitta en riktigt bra surfplatta med Android-system i mellanprisklassen kring 5000 kronor. Oftast tenderar det att vara budgetmodeller med låg prestanda och dåliga skärmar, eller värstingar, men sällan hittar man något mellan dem två. Fram tills nu då, för nu finns ju Xiaomi Pad 5!

Finns i ett enda utförande

Xiaomi Pad 5 kommer endast i ett enda utförande, du kan alltså inte likt med iPads välja mellan olika modeller, något som är en stor fördel för dig som vill ha en bra surfplatta från början, utan att behöva överväga eventuella val. Här får du hela 128 GB lagringsutrymme vilket räcker gott och väl till spel, bilder, videos och program som man kan tänkas ha på en surfplatta. 

Snygg surfplatta som ser dyrare ut än vad den är

Något som Xiaomi har lyckats väldigt bra med är designan. Denna platta andas verkligen lyx, trots att den är i mellansegmentet. Baksidan är av matt plast och ramen av aluminium. Allt som allt har de lycktas binda ihop allt och resultatet är både komplext och snyggt. Det finns högtalare både i toppen och i botten, totalt fyra stycken, vilket ger ett väldigt bra ljud.

Ljud och bild imponerar 

Paddan har ingen fingeravtrycksläsare utan det är ansiktsigenkänning som gäller, om man inte vill slå in lösenordet manuellt förstås! Själva skärmen är väldigt trevlig med tanke på priset och har en storlek av 11 tum och upplösning på 2560×1600 pixlar vilket gör den väldigt trevlig att titta film på, speciellt i kombination med dem fyra högtalarna. 

Bättre skärm än iPad?

Skärmens ljusstyrka är stark och den har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz vilket är bra med tanke på priset, och om man skulle fråga vilken av iPad generation 9 och Xiaomi Pad 5 som har bäst skärm är svaret faktiskt att det är en smaksak då de har olika karaktär. 

Snabb prestanda som levererar i vardagen

Hur är prestandan då, går den att jämföra med Apples iPad? Faktum är att den är otroligt snabb för att vara en Android i mellanklassklassen, förmodligen den snabbaste du kan hitta idag. Den är dock något långsammare än iPad om man kör dem i olika prestandatester, men för de flesta upplevs dem som helt jämlika när man använder dem. 

Inge värstingkamera

Kameran är ingen värsting, men den duger gott och väl för sitt syfte, nämligen att fota och skanna olika papper och dokument samt dokumentera enklare saker man har i hemmet. Förväntar du dig att den ska kunna ta strålande bilder ute i naturen måste du dock tänka om, för det gör den inte. Vi tycker att prioriteringen att inte satsa på en superbra kamera är helt rätt eftersom det är så pass få som använder en surfplatta till att fota med.

Nätt och tunn

Xiaomi Pad 5 är även väldigt nätt. Den väger enbart 511 g och är 0,69 cm tunn vilket gör den trevlig att ha med sig i väskan och ta fram när man sitter i kollektivtrafiken, på ett café eller liknande. 

Nackdelar

Vilka är Xiaomi Pad 5s nackdelar? En nackdel är att den inte har någon plats för minneskort vilket gör att du inte kan uppgradera minnet i efterhand, men det kan du inte göra på en iPad heller, och den här surfplattan har dessutom dubbelt så mycket lagringsutrymme som apples motsvarighet i grundutförande.

Du kan inte heller ha SIM-kort i den, vilket är ett medvetet val för att lägga pengarna på att prioritera andra saker. Detta tycker vi är helt rätt eftersom du alltid kan internetdela från din mobiltelefon om du sitter på ett ställe där det inte finns WiFi. GPS har man också valt att inte lägga något krut på, så du kan alltså inte köra olika kartprogram på den.

Den nackdel som kanske väger tyngst för majoriteten av användarna är att det inte finns någon AUX. Apple har kört utan AUX på de flesta av sina modeller under några år, men detta kan många Androidanvändare vara ovana med. Detta innebär att du behöver trådlösa hörlurar eller köra ljud i det inbyggda högtalarsystemet.

Surfplatta bäst i test – för vem? 

Xiaomi Pad 5 är surplattan för dig som söker en modell där man maximerat användarupplevelsen genom att prioritera det som de flesta använder mest, och bortprioriterat det som få använder såsom GPS och plats för SIM och SD-kort. Resultatet är den bästa surfplattan med Androidsystem i mellanprisklassen, och enligt oss bjuder den verkligen upp på match gentemot sin reval iPad generation 9.

Apple iPad Pro 5th gen.

Snabbaste surfplattan som gjorts

Söker du den bästa surfplatta som någonsin sålts? Då har dus varet här! 

Stark surfplatta för rejäla uppgifter

Ska du utföra krävande uppgifter och letar efter en surfplatta bra för videoredigering, CAD:ande och annat kreativt arbete? Då är iPad Pro generation 5 det överlägset bästa valet du kan göra! Paddan är utrustad med det makalöst snabba M1-chippet vilket verkligen imponerar även vid tunga program, marknadens bästa skärm och en mycket snabb uppkoppling mot WiFi.

Bättre än Mac?

På vissa plan är den här iPaden faktiskt bättre än en MacBook Pro, detta eftersom den har samma snabba processor, men är utrustad med en bättre skärm – allt i ett tunnare format. 

Snyggast på marknaden – men tråkiga färger

På utsidan har det inte hänt mycket sedan generation 4 släpptes, men det gör inte så mycket enligt oss eftersom det är en otroligt snygg design med högkvalitativa materialval och en helhet som både andas lyx och är användarvänlig med rejäla knappar som är enkla att komma åt och en len baksida som verkligen ligger skönt i handen. Det enda vi saknar vad gäller utseendet är faktiskt roligare färger, precis som nya iPad Air har. Men här får man snällt nöja sig med grå eller silver. 

Två storlekar på skärm 

iPad Pro kommer i två stycken olika storlekar: 11 tum och 12,9. Väljer du den större skärmen får du även en ännu bättre ljusstyrka, något som innebär att kontrasterna blir bättre, samt att du får lättare att se vad du gör på din dator ifall du exempelvis sitter utomhus och arbetar. Vad gäller övrig prestanda så är den detsamma hos båda storlekarna. Du kan dock få upp den i 16 GB arbetsminne om du väljer att köpa en med en TB och uppåt i minne, vilket dock väldigt få behöver. Om du köper en med under en TB i minne (vilket de flesta kommer väldigt långt på!), så har du 8 GB i arbetsminne. 

Snabbaste surfplattan. Någonsin. 

Hur är processorn då? Jo, den är snuskigt bra, hela 46% bättre än den förra processorn som redan den skrattade år alla konkurrenter. Detta innebär alltså att Apple är dubbla hästlängder framför sina konkurrenter vad gäller processor och prestanda. Även grafikprestanda har ökat med 40%!

Önskar du SIM-kort? 

Om du ofta arbetar på platser där det inte finns WiFi, eller om du inte vill koppla upp dig på publika WiFin och samtidigt inte vill internetdela stup i kvarten kan du även välja en modell som har stöd för SIM-kort med 5g, något som främst efterfrågas av de som arbetar mycket med sin iPad. 

Thunderbolt 3

Hur ser möjligheterna att koppla in iPaden till externa skärmar eller ladda över saker till den via kabel? Jo, dem ser bra ut! iPad Pro generation 5 har nämligen en Thunderbolt 3-ingång vilket gör att du kan koppla in externa SSD-diskar och ladda över filer på ett ögonblick, men även att du kan koppla upp den mot en Pro Display från Apple och få ut hela 6k-bild, något som i regel endast efterfrågas av den som arbetar med media! 

Bästa skärmen på marknaden 

Hur är skärmen på iPad Pro då? Jo, den är riktigt bra. Och då menar vi verkligen riktigt bra. Det är den första mini-ledskärmen från Apple och är ännu bättre än den bästa skärmen du kan få i en MacBook Pro! Saker som 120 Hz uppdateringsfrekvens och Apples funktion True Tone är kvar. True Tone är funktionen som får färgerna på din skärm att upplevas lika oavsett vilket ljus du har omkring dig, något som är riktigt uppskattat speciellt om du arbetar med något där rätt nyans på färgerna är viktiga, såsom med video- och foto.

Önskas bra ljud?

Ljudet är otroligt bra och letar du efter en surfplatta med bra högtalare kommer du inte hitta något bättre än den här. Det, tillsammans med skärmen, gör alltså denna iPad till en ren dröm att kolla film på.

Surfplatta med bra kamera

Kamerorna på baksidan är på 12- respektive 10 megapixlar och fotar i vidvinkel. Då kameror på surfplattors baksida enligt oss inte är så nödvändigt duger dessa mer än nog. Framkameran, som används vid videosamtal, har dock fått sig en rejäl uppgradering likt på iPad Air och iPad mini. Den har vidvinkel, men låter dig alltid vara i mitten av bilden och klipper bort den delen av bilden som inte är relevant för samtalet.

Nackdelar

Det finns egentligen bara en nackdel med iPad Pro och det är priset. Den är otroligt dyr, men samtidigt levererar den på alla plan från prestanda och skärm till ljus, ljus och smarta funktioner. Utöver priset kan vi inte hitta något negativt med den, förutom att den inte kommer i fler färger!

Surfplatta bäst i test – för vem?

Så vem ska köpa en iPad Pro? Enligt oss är detta främst en iPad för dig som ska hålla på med video och foto eller för dig som tycker om teknik och vill ha det absolut bästa. För de flesta är den här iPaden helt enkelt overkill, men för de som vill ha det där extra, ja då finns det inget bättre att köpa idag. Det finns faktiskt inte ens något som är nära så bra. 

Bästa tangentbord till iPad Pro

Vad gäller tillbehör så är det främst ett som vi vurmar för, nämligen Apples Magic Keyboard. Det är väldigt snarlikt ett tangentbord på en modern MacBook med kort slaglängd, bakgrundsbelysning för kvällsarbete samt är lagom stort. Så om du arbetar mycket och vill kunna skriva som på en Mac är detta en bra investering.

Förslag på bra skal till iPad Pro:

Förslag på smidigt tangentbord:

Apple Pencil 2:a generationen:

Sammanfattning

iPad generation 9

Detta är en perfekt surfplatta för dig som söker något som bara fungerar i vardagen. iPad har gjort sig känd för att vara smidig, snabb och enkel att använda, något som gör den till det perfekta valet för dig som vill ha en bra enhet till att hantera dina mails, surfa på, kolla film, spela musik från och kanske låta barnen spela på.

Samsung Galaxy Tab A7

Den här Samsungen är en bra billiga surfplatta som levererar enkla uppgifter på ett bra sätt. Den är inte lika snabb som iPaden ovan och kommer även hantera exempelvis spel sämre, men som maskin att slösurfar på, kolla någon film ibland och hantera mail fungerar den bra.

iPad Air 5

Letar du efter en surfplatta som verkligen är snabb, tunn och har mycket kraft? Då är iPad Air ett väldigt bra val där både prestanda och en bra skärm möts. Ifall du vill ha en surfplatta som verkligen håller länge och levererar alla uppgifter som de flesta använder sin surfplatta till, ja då är det här ett av dem bästa valen du kan göra

iPad mini 6

Ifall du letar efter en liten surfplatta kommer du inte hitta något bättre än den här. Skärmen är makalös och prestandan ännu bättre än i iPad Air 5, vilket är smått otroligt. Den klarar av att leverera allt från CAD:program och 4k-filmredigering till enkla uppgifter och filmtittande. Faktum är att den har fyra högtalare samt en bild som är bättre än på MacBook Pro vilket gör den till en dröm för dig som älskar film. 

Xiaomi Pad 5

Är du på jakt efter en surfplatta med Androidsystem i mellanprisklassen? Då finns det egentligen bara ett alternativ som på riktigt utmanar vanliga iPad och det är Xiaomi Pad 5. Här får du prestanda som räcker alldeles utmärkt i vardagen, dessutom paketerat i en snygg design och till ett bra pris. Det som gör den här modellen så bra är att tillverkarna noggrant har valt hur de ska prioritera, något som lett till att dem funktioner som de flesta använder fungerar riktigt bra, och de funktioner som få använder har plockats bort. 

iPad Pro 5

Det har aldrig funnits en starkare surfplatta än den här. iPad Pro 5 skriver helt enkelt historia med sin prestanda som slår de flesta bärbara datorerna på fingrarna och som springer åttor kring alla övriga surfplattor på marknaden. Men är den värd att köpa? Ja det är den om du ska redigera film, CAD:a eller utföra annat kreativt arbete på den, alternativt om du bara vill ha det bästa som finns att köpa och dessutom ha en bra padda som kommer hålla i många år framöver.   

Frågor och svar om surfplattor

Hur utser vi "Surfplatta bäst i test"?

När vi utser vilka modeller vi ska rekommendera går vi igenom ett stort antal av olika modeller på marknaden och jämför benchmarks, olika komponenter och hur prisvärd respektive produkt är, samt tagit till oss av det allra viktigaste, nämligen vad alla kunder säger. Efter att ha gått igenom ett stort antal modeller kan vi sedan välja ut dem som vi tycker är mest prisvärda och levererar det som utges. För oss är det viktigt att guida konsumenter till bra köp, något vi är väldigt stolta över.

Vilken är den bästa surfplattan?

Den bästa surfplattan är den som uppfyller dina behov och krav på vad du ska göra på den. För att hitta svaret på frågan ”vilken surfplatta ska jag köpa?” måste du helt enkelt undersöka marknaden precis så som du gör just nu. 

Surfplatta eller dator?

Vissa undrar om en surfplatta kan ersätta en dator, och det korta svaret är nja. Det hela beror helt enkelt på vilka uppgifter du vill utföra. För den som enbart vill ha en dator i vardagen att slösurfa, kolla sociala medier i och film på samt utföra enklare kontorsarbete kan en surfplatta i många fall vara mer användarvänlig eftersom den är väldigt enkel att använda, väger lite och är snabb att starta upp och stänga av.

Ska du istället arbeta mycket, exempelvis skriva, maila eller rent av redigera bilder, videos och CAD:a kommer du ha mycket större nytta av en dator. Man får helt enkelt mer gjort på den samtidigt som den är skönare att arbeta med länge. En dator är rejälare, har bättre batteritid och är mer driftsäker helt enkelt. Sedan spelar självfallet priset in. Man får ofta mer prestanda för pengarna i en surfplatta än i en dator vid låga priser, men när man sedan kommer upp i prisnivå får man i regel mer i en dator.

Vad är så bra med iPads?

Apple har länge varit varit ledande när det gäller surfplattor. Anledningen till det är för att de fått till en otrolig användarvänlighet med ett system som är enkelt att förstå, är väldigt driftsäkert samt upplevs lyxiga. Numera tillverkar även Apple alla komponenter själva på sina iPads vilket gör dem väldigt pålitliga i den mån att de sällan kraschar. Du är även i princip säker från virus med en iPad, något många tycker är skönt. Men iPads har länge varit dyra och är det fortfarande vilket innebär att alla inte har möjlighet att köpa dem. Apple har helt enkelt ingen surfplatta i budgetsegmentet, utan det lämnar de till övriga märken. 

Hur länge håller en surfplatta?

En surfplatta håller i ungefär 4-5 år, men kan hålla ännu längre om man tar hand om den. Att ta hand om sin surfplatta innebär främst att man ser till att försöka hålla batteriet mellan 20 och 80%, det vill säga aldrig låta den ladda ur helt och inte heller ladda fullt. Detta gör så att batteriet förblir bra längre. Det är nämligen batteriet som först brukar bli dåligt och vara anledningen till att man vill byta modell.

Att sedan förvara sin surfplatta i ett bra och rejält skal är verkligen att rekommendera ifall man vill att sin surfplatta ska hålla sig fräsch längre eftersom man oftast bär runt den mycket och kanske även har med sig den när man lämnar hemmet. Förr eller senare kommer man råka tappa den och då är det skönt om det inte blir sprickor eller kantstötningar. 

Hur gör man för att inte ens iPad ska bli seg då? En bra idé är att uppdatera den kontinuerligt, men att efter några år, cirka fem, sluta att uppdatera den eftersom systemen då är gjorda för nya modeller och därför kan göra din gamla surfplatta seg om du laddar ner det. 

Hur mycket utrymme behöver jag på min surfplatta?

Det är inte alltid helt enkelt att veta hur mycket utrymme man ska ha på sin surfplatta. Majoriteten av surfplattorna i det här testet går inte heller att uppgradera utrymme på i efterhand med ett minneskort, något som gör att man verkligen måste köpa något som är ett bra val även över tid. 

iPads kommer idag oftast med standard 64 GB minne vilket räcker om du mest ska slösurfar på den och ha några appar. Planerar du istället att ladda ner många program på den, kanske arbeta på din iPad och förvara många bilder på den rekommenderar vi att gå upp till åtminstone 128 GB, men även till 256 GB när det gäller iPad-modellerna som inte finns med 128 GB. Du kommer med all sannolikhet vara nöjd med det valet i längden ifall du planerar att ha paddan under en längre tid. 

Kan man ringa med en surfplatta?

Nej, du kan inte ringa med en surfplatta ens om du köper en med SIM-kort. Surfplattor är helt enkelt inte tänkta att fungera som en stor telefon, utan är ett mellanting mellan telefon och dator för den som behöver en smidig enhet att läsa mail, jobba, surfa och se film på. Många använder även sin surfplatta till att låta sina barn spela på. 

Kan man koppla ihop en iPad med sin iPhone?

Ja det kan du, och det är väldigt smidigt. Din iPhone och iPad kopplas ihop via iCloud och innebär att du får upp både iMessages, bilder och dina kontakter som du har i mobilen även på din iPad. Att köpa en iPad om du redan har en iPhone är därför en väldigt smart idé då du dels kommer känna igen systemet, dels kommer kunna sammankoppla dem smidigt. 

Läs mer: