ergonomiskt tangentbord

Ergonomiskt tangentbord bäst i test 2023 – delade tangentbord

Ifall du sitter mycket vid datorn och skriver ska du ha ett bra ergonomiskt tangentbord för att spara på dina handleder, fingerleder och även få axlar och nacke att slappna av mer.

Det finns olika typer av ergonomiska tangentbord. Dem bästa är de som är delade och sätter handen i en mer naturlig position. Dessa tar några dagar att lära sig men när man är inne i tekniken är de otroligt sköna. 

Ifall man vill ha ett klassiskt tangentbord så finns det modeller som har bättre ergonomi tack vare ett stort stöd för handleden samt en upphöjd mitten som gör rörelsen över tangenterna mer naturlig. 

Oavsett vilket val du gör så är det en riktigt bra investering eftersom många timmar framför datorn annars kan leda till problem som stelhet och smärta. Vi personligen skriver på ergonomiska tangentbord och denna artikel skrivs på modellen iiglo ERGO som du finner längre ner i testet. 

Ergonomiskt tangentbord bäst i test:

bästa ergonomiska tangentbord

Logitech Ergo K860

Högkvalitativ modell

Vår favorit:
billigt ergonomiskt tangentbord

iiglo ERGO

Ergonomiskt tangentbord bakgrundsbelysning

Budgetval
Ergonomiskt tangentbord utan delning

Logitech MK710

Fullstort ergonomiskt tangentbord

Klassisk design
ergonomiskt tangentbord med upphöjning

Logitech MK850

Upphöjda tangenter

1. Logitech Ergo K860

bästa ergonomiska tangentbord

Bästa ergonomiska tangentbord

En kvalitetsmodell med bra handledsstöd, splittrade tangenter som är tysta och sköna att skriva på. 

Ergo K860 från högkvalitativa Logitech är ett riktigt bra ergonomiskt tangentbord för den som sitter mycket vid datorn och vill värna om sina handleder och händer. 

Sköna tangenter i en splittrad design 

Som du ser på bilden så är det här ett splittrat tangentbord vilket innebär att bordet är delat rakt av och fördelat på höger och vänster. Båda sidorna lutar dessutom utåt från mitten vilket i kombination med splitten skapar en väldigt naturlig position för dina händer när du skriver. 

Till en början är det lite ovant att skriva på Ergo K860 men efter en till tre dagar kommer man in i det och märker verkligen hur skönt det är att kunna ha lite vinkel på händerna istället för att lägga dem rakt framför kroppen.

Själva tangenterna är sköna och har en lagom slaglängd. De är dessutom väldigt tysta vilket gör dem sköna att jobba med. Under tiden vi har skrivit på bordet har det inte gnisslat något och ingen tangent har heller hängt sig. 

Något som vi saknar med den här modellen från Logitech är bakgrundsbelysning, något som speciellt alla Mac-användare förmodligen är vana med och kommer sakna när man sitter och arbetar i dämpad belysning. 

Numerisk del, handledsstöd och upphöjning 

Till höger finns en numerisk del till alla som håller på med siffrors glädje. Den numeriska delen gör även att det går snabbare att arbeta om man behöver smyga in siffror såsom åtal eller liknande i texten och om man inte brukar använda en numerisk del lär man sig snabbt.

Nedanför tangenterna finns det ett handledsstöd i tyg som gör att du får ett bra stöd för händerna istället för att behöva ha dem i luften eller ännu värre lägga handleden i bordet och därför skapa en onaturlig vinkel. Handledsstödet är även enkelt att göra rent vilket gör att du kan hålla det fräscht och använda K860 under många år. 

För att hitta en ytterligare en skön vinkel för handleden så kan man flippa upp stöd under tangentbordet som ger det en vinkel som lutar neråt. Alla tycker inte om detta men om man vänjer sig med neråtvinkeln så får man oftast en mer ergonomisk jobbposition, speciellt om man står och jobbar. Det finns två lägen, ett som ger 4 graders lutning och ett som ger 7 graders lutning. 

Anpassar sig efter både PC och Mac

Logitech har byggt den här modellen för att passa både PC och Mac vilket innebär att dem kortkommandon som din dator fungerar med även fungerar på tangentbordet. Du behöver som Mac-användare därför inte lära om dig kommandon för exempelvis Copy – Paste.  

Bluetooth 5,0 eller 2.4GHz USB-mottagare 

Ergo K860 kopplas trådlöst och här har du två stycken val. Du kan endera koppla upp tangentbordet via vanliga Bluetooth 5,0 eller så kan du sätta in en mottagare i USB-uttaget på datorn för att på så vis få bordet att koppla upp sig automatiskt så fort du startar datorn. 

För vissa fungerar USB-mottagaren bättre medan andra föredrar vanlig klassisk bluetooth. Vad du väljer är helt en smaksak, men det är härligt att ha båda valen! 

Lång batteritid

Ergo K860 drivs av två stycken AAA-batteriet vilket ger en batteritid på ungefär två (!) år. Det är en väldigt lång tid och för de flesta är detta en bättre lösning än att ladda bordet med kabel lite då och då.

Mått och specifikationer 

Tangentbordet är 233x456x48 mm och väger 1,1 kg. Detta i kombination med 10 meter räckvidd på Bluetooth samt batteridriften gör det väldigt mobilt och enkelt att flytta omkring. 

2. iiglo ERGO

billigt ergonomiskt tangentbord

Budget ergonomiskt tangentbord

Väldigt prisvärd modell med bakgrundsbelysning, tre separata Bluetooth-linor samt kontroll för musik. 

Att skriva på ett tangentbord som är skonsamt mot ens handleder och händer måste inte kosta skjortan. iiglo ERGO kostar ungefär hälften av vad Logitechs modell gör men är trots det en riktigt bra produkt som verkligen leverera. Faktum är att denna artikel skrivs på just ett iiglo ERGO. 

Delade tangenter och bakgrundsbelysning 

Den största skillnaden mot Logitechs modell är att iiglo har bakgrundsbelysta tangenter. Du kan ställa belysningen i tre olika lägen och detta är verkligen skönt om man sitter och arbetar på kvällen eller i ett lite nedsläckt rum under vintereftermiddagar. 

Själva tangenterna är sköna och har en lagom slaglängd. Dem låter lite mer än Logitechs men sticker inte alls ut som högljudda. Det man däremot märker av ibland är att vissa knappar kan börja knorra lite ibland, exempelvis back-space. Detta försvinner dock efter ett gäng klick. 

På höger sida finner du även här en numerisk del perfekt främst för den som ofta arbetar med siffror. Bordet har även ett gäng knappar för snabbåtkomst till olika funktioner såsom att byta flik eller öppna ett nytt fönster. Alla snabbkommandon beskrivs i manualen och det finns verkligen många smarta funktioner att plugga för den som vill. 

För den som inte vill plugga kan vi dock glädja er med att man lär sig ganska snabbt av sig själv bara genom att skriva och testa olika knappar. Efter att ha använt bordet i ungefär en månad så har man lärt sig alla knappar och funktioner man tycker om och de som inte är så intressanta låtit vara. 

Drivs av uppladdningsbart batteri

iiglo är en trådlös modell vilket vi verkligen tycker är skönt men istället för att divas av två stycken AAA-batteriet drivs det av ett inbyggt litiumjonbatteri som laddas via USB-C. Batteritiden är ungefär 20 timmar enligt bruksanvisning men personligen får vi ut längre batteri än så torts att bordet har sin fulla bakgrundsbelysning på.

När det väl är dags att ladda så tänds en röd lampa i mitten av bordet och du får sedan full laddning på ungefär två-tre timmar. Vi på Gamingtips föredrar att bordet drivs av ett batteri man laddar eftersom det då finns tillräckligt med kräm för att driva en bakgrundsbelysning, men detta är en smaksak.

Smidig kontroll över musik och ljud

I mellanrummet mellan det delade tangentbordet sitter det en kontroll för musik där du kan byta spår, justera volym och dessutom pausa. Denna kontroll är verkligen smidig för någon som ofta lyssnar på musik när den arbetar och när man vant sig med kontrollen är det verkligen svårt att vänja av sig.

Två val av uppkoppling

iiglo har två val av uppkopplingssätt. Du kan antingen välja att köra via 2,4 Ghz-bandet och kopplar då in en liten USB-sticka till datorn. Detta kan dock fungera dåligt på Mac-datorer och då är det bättre att använda sig av vanliga Bluetooth 5,0.

Ovanför det numeriska tangentbordet har du tre knappar där du kan koppla via 2,4 GHz eller bluetooth 5,0. Tack vare att du har två separata bluetooth-linor kan du ha tangentbordet kopplat till två olika enheter och enkelt skifta mellan dem. 

Gjort för alla operativsystem 

Oavsett om du har Mac eller en dator med exempelvis Windows så kommer tangentbordet anpassa sig efter det operativsystem du har och fungera med samma kortkommandon.

Handledsskydd i läder och möjlighet att vinkla bak och fram 

Handledsskyddet är gjort i fakeläder istället för tyg vilket gör det enklare att göra rent men samtidigt blir lite halare om du svettas mycket. Vi tycker dock om fakelädret eftersom det är mjukt, ger bra stöd samt är enkelt att torka av. 

Logitech har stöd så att man kan vinkla bak tangentbordet men iiglo har stöd så att man även kan vinkla det mot sig för att hitta den bästa vinkeln för en själv! De flesta tycker nämligen mer om att ha tangentbordet vinklat så att det lutar lite neråt åt en själv istället för bort från en. 

Sammantaget så är iiglo en modell där man får väldigt mycket tangentbord för pengarna och i många avseenden presterar den även bättre än Logitech eftersom den har fler smarta funktioner såsom bakgrundsbelysning. Den generella kvalitén är dock lite sämre vilket märks främst på tangenterna som inte är lika tysta eller fullt lika sköna att skriva på! 

3. Logitech MK710

Ergonomiskt tangentbord utan delning

Ergonomiskt tangentbord utan delning

Klassiskt modell med skönt stöd för handleden och trevlig respons på knapparna. 

Ifall det här med delade tangenter inte verkar vara något för dig så går det fortfarande att skriva ergonomiskt. Den här modellen från Logitech är det bästa valet du kan göra ifall du vill vara skonsam mot händerna men för den delen inte vill lära om dig att skriva på delat bord. Det ska dock sägas att delade tangentbord är absolut mest ergonomiska! 

Fullstort med sköna tangenter

MK710 är fullstort och gjort för dig som sitter länge framför datorn. Tack vare att bordet är stort är det mycket bättre än exempelvis det inbyggda tangentbordet på laptopen eftersom det försätter händerna i en väldigt onaturlig position. 

Vi tycker återigen att Logitech har lyckats väldigt bra med att skapa tangenter som är sköna och skonsamma att skriva på. De har en lagom slaglängd och är dessutom tysta. Tangenterna blir inte heller så flottiga vilket gör att du sällan behöver göra rent dem. Vi saknar dock en bakgrundsbelysning! 

Styr musik och få snabb information via reglagen högst upp

Ovanför F-tangenterna så sitter det små knappar där du kan ändra volym, byta spår samt pausa musiken vilket är perfekt för den som ofta har lurar i samtidigt som man jobbar. Intill dessa knappar finns det även en indikering som visar om du exempelvis har Capslock i eller ej. 

Handledsstöd och trådlös uppkoppling 

Stödet för handlederna är skönt och gör det hela ännu mer ergonomiskt. Stödet är gjort i fake-läder med ventilationshål som underlättar något om man svettas mycket. 

Uppkopplingen sker precis som så ofta nu för tiden helt trådlöst vilket gör att du slipper sladden. MK710 drivs av dubbla AA-batterier och du har upp till tre års batteritid innan du behöver byta dem igen. Du kopplar upp dig antingen via 2,4 GHz genom att sätta in en USB-mottagare i datorn eller så går du via Bluetooth 5,0. 

För att summera MK710 så är detta ett perfekt val för den som vill ha ett traditionellt tangentbord men skriva så gynnsamt som möjligt, något man gör på denna modell tack vare ett bra handledsstöd och fullstora tangenter. Det finns även en numerisk del. 

4. Logitech MK850

ergonomiskt tangentbord med upphöjning

Tangentbord med upphöjd mitt

Ett mycket ergonomiskt val för den som vill spara på handlederna och fingrarna men inte skriva tvådelat. 

Sist ut är den här skonsamma rackaren från klassiska Logitech! Detta är ett bra val för alla som vill ha en modell som håller i många år och som är bra för ens händer men som inte är delat.

Detta bordet fungerar och ser alltså ut som vanliga tangentbord men de har även ett bra stöd för handleden och går att vinkla samt är upphöjt i mitten vilket bidrar till en mer naturlig skrivning. Det är även fullstort vilket gör att du inte behöver sitta och trängas med händerna!

Upphöjd mitt och riktigt rejält stöd för handlederna

Det som verkligen får den här modellen att sticka ut är att MK850 är upphöjd i mitten. Detta ser man väldigt ofta på delade ergonomiska tangentbord men mer sällan på ihopsatta. Upphöjningen gör att rörelsen över tangenterna blir mer naturlig och att mer skonsam i längden. Det är dessutom inte alls svårt att vänja sig med, något som det däremot kan vara ifall man har ett delat bord. 

Av alla modeller vi testat så är det MK850 som har det rejälaste stödet för handlederna vilket gör att man får en bra support som i längden sparar väldigt mycket på lederna. Stödet är gjort i tyg och är enkelt att göra rent med trasa eller dammsugare om (när) det blir smutsigt. 

Stödben och knappar som går att programmera 

Både fram och bak sitter det stödben som gör att du kan vinkla upp eller ner bordet. Detta är en populär detalj som väldigt många snabbt lär sig att tycka om. Det blir helt enkelt skönare samt enklare att se tangenterna. 

Om du vill programmera snabbkommandon som du ofta använder så kan du göra det på dem dedikerade knapparna för kortkommandon. Detta kanske inte är något som alla använder men det är riktigt fiffigt och smart att möjligheten finns. 

Tre års batteritid och Bluetooth 

För att ge MK850 el ska två stycken AAA-batterier sättas in. Batteribyte behöver dock inte göras så ofta eftersom man har batteritid i hela tre år, något som gör att man köra på utan att behöva tänka på batteriet alls egentligen.

Uppkopplingen sker återigen trådlöst antingen via en USB-hubb som sätts i datorn eller via klassisk Bluetooth 5,0 som kopplas som vilken Bluetooth-enhet som helst. 

Frågor och svar

Hur skriver man ergonomiskt?

tangentbord ergonomiskt

För att skriva ergonomiskt är det viktigt att ha rätt position på händerna, något som ett ergonomiskt tangentbord hjälper till med. Det är därför det är så viktigt att investera i en modell som är skonsam mot kroppen och är enkel att göra rätt på.

Dem delade modellerna är extra bra på detta eftersom händerna då kommer in lite från sidan. När du skriver ska du tänka på att ha stöd för armbågarna så att inte armarna måste hänga fritt. Sedan ska du försöka använda alla handens fingrar och inte enbart pekfingrarna. 

Försök även att sträcka ut fingrarna med jämna mellanrum för att inte sitta i samma position för länge då det nästan kan bli krampaktigt. 

Hjälper ergonomiskt tangentbord?

Ja, dem hjälper väldigt mycket! De är framtagna med forskare som analyserat hur lederna vinklas när man skriver och ut efter det tagit fram tangentbord som är gjorda för att minimera belastningen.

Allra värst är det att sitta och skriva på en liten laptop under många timmar flera dagar i veckan. Många känner även av i händerna och kroppen om de sitter för länge. Att skriva ergonomiskt gör att man kan sitta längre utan att få ont samt att man på sikt håller. 

Du kan läsa mer om varför ergonomiska tangentbord är bra på Logitechs hemsida där de går igenom alla fördelar samt redovisar riskerna man utsätter sig för genom att skriva fel under en längre tid. 

Hur fungerar ett ergonomiskt tangentbord?

delat tangentbord

Modellerna i den här köpguiden fungerar genom att händerna försätts i en position som är naturlig och lägger så lite belastning på leder och muskler som möjligt. Alla kan skriva på ett vanligt tangentbord korta tider utan att få ont men så fort man sitter långa timmar i sträck så sätts det stora krav på att göra rätt för att undvika slitskador.

Hur utsåg vi den bästa modellen?

Idag finns det faktiskt inte så många modeller på marknaden eftersom ett ergonomiskt tangentbord måste ha stöd bakom sig för att faktiskt fungera, något som gör att många mindre tillverkare drar sig från att investera och utveckla ett bra ergonomiskt tangentbord. 

Ska kännas naturligt 

När vi har utsett vilka modeller som är bäst har vi kollat på lite olika faktorer. Det första vi kollat på är hur sköna dem är. Det skall vara naturligt och kännas bra att använda dem, om inte direkt så i alla fall efter några dagar. 

Dem modeller som inte fungerar bra och som känns onaturliga och tillgjorda har vi helt enkelt sållat bort, hur ergonomiska dem än må vara. Går det inte att lära sig modellen och / eller kännas för onaturligt är risken stor att man går tillbaka till sitt vanliga tangentbord och det vill vi inte. 

Ha sköna tangenter

Ett tangentbord som ska användas mycket måste självfallet ha tangenter som är sköna. Dem ska inte klicka för högt, ha en lagom slaglängd samt kännas rejält byggda. Alla borden som vi har listat här ovan håller en hög kvalitet och är ett nöje att använda, även under långa sittningar!

Ergonomi

Att ergonomin är bra är självfallet viktigt. Vi ser gärna att tangenterna är delade i två separata sektioner och / eller att det går upp i mitten. Det finns dock dem som inte tycker om detta och därför valde vi även att ta med Logitech MK710 som liknar ett vanligt bord väldigt mycket. 

Det är dock superviktigt att alla modeller har ett rejält stöd att vila handlederna på för att få bort belastning samt att det finns stödben att fälla ut under tangentbordet för att man ska kunna få till en bra lutning. 

Tidigare recensioner 

Det går inte att blunda för att andra kunders omdömen är viktiga att ta hänsyn till. Av denna anledning har vi kollat mycket på vad tidigare användare har för erfarenheter och om de upplever att tangentborden håller måttet även i längden. 

För med ergonomi måste man nämligen ha ett väldigt långt perspektiv och kolla förebyggande. Man märker inte skillnad över en dag, en vecka eller en månad även om man ganska snabbt kan känna efter om bordet känns skönt eller inte.

Av denna anledning så är tidigare kunderfarenheter guld värt och hjälper en verkligen att få mer kött på benen för att veta om modellerna faktiskt uppskattas och gör skillnad i längden för folk.

Med allt detta sagt tycker vi det är superbra att du kommit till insikt med att satsa på din ergonomi framför datorn och önskar allt lycka till med att lära dig skriva på ditt nya bord.

Läs mer: