tangentbord fungerar inte

Tangentbord fungerar inte – Såhär fixar du det

Du startar datorn och tangentbordet fungerar inte, vad gör man då? Det finns en risk att tangentbordet har gått sönder helt. Men det finns ett par saker att prova innan du bestämmer dig för att köpa ett nytt tangentbord. Att tangentbordet går sönder händer sällen men om det har ett par år på nacken är detta inget konstigt. 

Starta om datorn

Det kanske inte är just tangentbordet som inte fungerar, utan självaste datorn. Om datorn får någon bugg som gör att det inte kan prata med tangentbordet kan du testa att starta om datorn. Du kan även koppla ur tangentbordet och koppla in det sedan när datorn startar. Att starta om saker är ett sådant där vardagsknep som alltid är värt att testa då något strular. Har du en laptop kan du testa att stänga av laptopen, koppla ur den från laddaren och ta bort batteriet. Vänta ett litet tag och sedan installera allt igen och starta datorn. 

Kolla om datorn känner av tangentbordet

Att kolla om datorn känner igen USB enheterna är lite knepigt och förmodligen inte det första du gör i ditt felsökande. I Powershell kan du med koden ”Get-PnpDevice -PresentOnly | Where-Object { $_.InstanceId -match ’^USB’ }” se vilka enheter som är kopplade till din dator. Får du inte upp ditt tangentbord i listan är antingen ditt tangentbord sönder, tangentbordets sladd sönder eller USB porten du stoppar in tangentbordet i sönder. Här kan man i alla fall konstatera att datorn inte känner igen någon USB anslutning. Du kan även kolla i enhetshanteraren om du ser ditt tangentbord eller för att köra en felsökning. 

Testa med en annan dator

Misstänker du att det är datorn det är fel på kan du alltid testa att koppla in tangentbordet i en annan dator. Du kan koppla in det i en stationär dator eller i en laptop för att se om tangentbordet fungerar där. Om det inte funkar på din dator behövs det antingen en uppdatering eller en ny USB port. 

Uppdatera drivrutiner

Windows bör uppdateras automatiskt, men om det av någon anledning inte uppdaterats på länge kan detta vara felet. För att uppdatera drivrutiner trycker du på windows knappen på tangentbordet och söker på uppdateringar, där bör det komma upp en ruta som säger sök efter uppdateringar. 

Tangentbord med bluetooth

Har du ett tangentbord med bluetooth kan det vara så enkelt att tangentbordet har slut på batteri. Testa ladda eller byta batterier på tangentbordet och testa igen. Får du fortfarande inte upp tangentbordet i bluetooth listan kan du testa att starta om både tangentbord och dator. 

dator startar inte
Tips & guider

Fixa dator som inte startar

Du trycker på start knappen och datorn statar inte, typiskt. Att datorn inte startar behöver inte innebära att du behöver köpa en sprillans ny dator.

Läs mer»