gamingdator elförbrukning

Hur mycket el drar en gamingdator?

Skenande elpriser och gaming är större än någonsin. Då kanske det inte är så konstigt att man vill veta hur mycket el en gamingdator förbrukar. Just gamingdator är datorer som drar lite mer el än en vanlig dator eftersom dom har större nätaggregat som försörjer högpresterande komponenter. Skillnaden är även stor mellan en stationär dator och en laptop. 

Gamingdator elförbrukning

Hur mycket din gamingdator förbrukar el beror främst på vilka komponenter den har och hur ofta den är på. Det beror även på vad du gör med datorn, exempelvis drar surfing inte lika mycket som datorspelande. En gamingdator drar någonstans mellan 400-600 watt beroende på komponenterna i datorn. Det här kan man höfta att bli någonting runt 1400 kWh om året. Om datorn är på ett par timmar om dagen kan man räkna med att elräkningen höjs med ungefär 1000 till 2000 kronor per år. Men återigen, det beror helt på hur du använder din dator. 

Vanligtvis är det grafikkortet som är den stora energitjuven i datorn och tar upp den största delen av elen. Sedan kommer processorn som kräver ungefär hälften av vad ett grafikkort drar. Resten av komponenterna är väldigt snåla och drar inte mycket el per år. 

Gammal hårdvara drar betydligt mycket mer ström än dom nya komponenterna som är mer strömeffektiva. Men detta stämmer bara till viss del eftersom komponenterna blir kraftfullare och kraftfullare för varje år som går. För att spara på elen rekommenderar vi dig att sätta datorn i energisparläge medan du inte använder den, alternativt stänga av datorn helt. 

En laptop drar betydligt mindre ström jämfört med en stationär dator men har samtidigt inte lika bra prestanda. Vill man vara så miljöeffektiv som möjligt men fortfarande använda en dator bör man använda en laptop med låg ljusstyrka och en liten skärm. Vill du veta exakt vad din dator drar kan du köpa en fjärrströmbrytare med energimätning. 

Spelkonsoler drar också el

Spelkonsoler drar inte i närheten av vad en högpresterande gamingdator gör men man får inte glömma att dom drar ström. En spelkonsol drar i snitt mellan 100 till 150 watt, betydligt mindre än en gamingdator. Spelkonsoler behöver dock en bildskärm för att fungera och oftast använder man en stor TV för att spela. Desto större skärm man använder desto mer el kommer att krävas. Nu handlar det inte om en jätte skillnad på en 24 tums gamingskärm och en TV men skillnaden finns där i vilket fall som helst. 

gaming bar
Tips & guider

Gamingbar i Sverige

Gamingbarer är ett relativt nytt fenomen som fått bra spridning i storstäderna. I denna guide kommer vi att täcka dom olika esports-barerna som finns i

Läs mer»
installera router
Tips & guider

Installera en router

Att installera en router är väldigt enkel och behövs göras om man har köpt en ny router. Alla trådlösa internet uppkopplingar i hemmet använder sig

Läs mer»