installera router

Installera en router

Att installera en router är väldigt enkel och behövs göras om man har köpt en ny router. Alla trådlösa internet uppkopplingar i hemmet använder sig ofta av en router så det är viktigt att allt lirar korrekt så att du inte går miste om bättre uppkoppling. Tänk på att när man installerar en router kan det skilja lite på metoderna beroende på vilken router du har. 

Vi har gjort denna guiden för dig som inte hittar en instruktionsbok och behöver en mer övergripande guide som bör fungera på dom vanligaste routrarna på marknaden. Många nyare modeller på marknaden kräver en app för installationen. I appen får man ofta en guide över hur routern ska installeras. 

Installera en router:

Steg 1 - montering

I vissa fall kommer routern i en låda med antenner vid sidan av. Då får man skruva i antennerna själv i routern. Vissa av TP-links routrar får man skruva i antennerna själv så det är steg 1 i installationen. Tänk på att skruva försiktigt så att du inte tar sönder någon antenn. Ofta går det att köpa en ny antenn om den skulle gå sönder på något sätt. När du skruvar i antennerna ska du skruva i hela vägen och sedan rikta antennerna rakt upp. 

Steg 2 - ström

När allt på routern är monterat kopplar du in strömkabeln i routern och i väggen. Detta bör sätta igång ett par lampor på routern som visar att den startar. Här bör du låta routern stå och jobba lite i någon minut tills någon av lamporna tänds eller tills en lampa slocknar. Man brukar kunna se ett litet mönster och förstå när routern är igång, vanligtvis tar det 1 till 2 minuter. 

Steg 3 - ansluta routern till internet

Hur man ansluter sin router till internet går att göra på flera sätt och det beror främst på vilken typ av router du har. Har du en helt trådlös router ska det räcka med att stoppa in ett litet abonnemangs kort och sedan logga in på nätverket med informationen på baksidan av routern.

Har du tänkt att köra kabel kopplar du in internetkabeln på någon av portarna på baksidan av routern. Här brukar det också komma upp en lampa när internetkabeln har installerats korrekt. Här kan du snabbt se om det lirar genom att stoppa in en internetkabel i routern och en till din dator. Du bör ganska snabbt se att du får till en uppkoppling i datorn. 

Steg 4 - konfiguration

Nu när din dator är på routerns nätverk kan du logga in på kontrollpanelen för nätverket genom att hitta din IP-adress som brukar stå på baksidan av routern. Hittar du ingen IP-adress på baksidan av routern kan du söka i Windows på något som heter ”cmd”. Väl inne i cmd söker du på ”ipconfig” och där finns det en rad som heter ”Default Gateway” som innehåller din IP-adress. 

Denna IP-adress tar du sedan och söker på i din webbläsare. Där kommer du inte till en login sida där namnet och lösenordet oftast är admin. Funkar inte detta kan du testa att endast använda användarnamnet ”admin” och lämna lösenords fältet tomt. Funkar inte detta kan du googla på din routerns namn och inloggningsnamn. 

Väl inne i Routerns inställningar kan du ändra namn och lösenord på det trådlösa nätverket. Här kan du över öppna portar och uppdatera routern vilket är viktigt att göra ibland. 

Steg 5 - placering

Nu gäller det att hitta en placering för din router som maximerar internetuppkopplingen. Det gäller att ställa routern på lite olika ställen för att hitta vart den får bäst uppkoppling. Skulle det visa säg att den får bäst uppkoppling väldigt långt borta från din dator kan det vara smart att köpa en wifi förlängare och på så sätt maximera internetuppkopplingen. 

Vi hoppas nu på att du lyckats installera din router korrekt och fått till en bra anslutning!

rita på datorn
Tips & guider

Hur du ritar på datorn

Att rita på datorn går att göra med flera ritprogram som exempelvis Paint, Photoshop eller Affinity photo. Paint finns på alla Windows datorer och är

Läs mer»
robux
Tips & guider

Hur man får Robux i Roblox

Robux är spelets Roblox valuta som kan användas för att köpa saker i spelet, förändra sin avatar och köpa vissa gamepasses. Du kan få Robux

Läs mer»
Extern hårddisk
Köpguider

Bästa externa hårddisken 2023

En extern hårddisk är viktigt för att lagra dina filer och tillhörigheter på en säker plats. Vi har jämfört och recenserat dom bästa externa hårddiskarna

Läs mer»