Ta skärmdump dator

Hur man tar skärmdump på datorn

Det finns flera metoder för att ta en ta skärmdump dator skärmen och här nedan kommer vi att lista dom vanligaste metoderna vi rekommenderar. En skärmdump på datorskärmen kan vara nödvändigt om du har ett fel som någon annan behöver kolla på över nätet. 

Ta skärmdump på Windows

En metod är att trycka på ”prtsc” tangenten på skrivbordet och sedan klistra in bilden i paint för att sedan spara bilden. Denna metod är bra för att snabbt ta en skärmdump på exakt hela skärmen. 

En annan metod är att trycka på Windows tangenten + Skift + S. Med denna metod kan du både ta bild över exakt hela skärmen men även dra med musen för att endast ta bild på ett specifikt område på skärmen. Det går även att ta bilder med runda former genom att rita på skärmen. Bilderna sparar sedan i ”Klipp & Skissa” där du kan redigera bilderna ytterligare. 

Ta skärmdump på Mac OS

För att ta en skärmdump på en dator med operativsystemet Mac OS trycker du shift + command + 3. Detta tar en skärmavbild över hela din datorskärm. När du tagit bilden ser du en miniatyr i hörnet på datorn och den kan du klicka på för att redigera bilden.

Det går även att ta en skärmdump av en del av bilden och då trycker du shift + command + 4 och sedan drar musen över den delen du vill ta bild av. Här bör det även komma upp en miniatyr som du kan trycka på för att redigera bilden i efterhand. 

För att ta bild på en meny eller fönster trycker du shift + command + 4 + mellanslag. Här återigen bör det komma upp en miniatyr för att redigera bilden i efterhand. Har du inte ändrat någon inställning så bör alla skärmdumpar hamna på skrivbordet där dom brukar heta skärmdump följt av datumet bilden togs. 

rita på datorn
Tips & guider

Hur du ritar på datorn

Att rita på datorn går att göra med flera ritprogram som exempelvis Paint, Photoshop eller Affinity photo. Paint finns på alla Windows datorer och är

Läs mer»
robux
Tips & guider

Hur man får Robux i Roblox

Robux är spelets Roblox valuta som kan användas för att köpa saker i spelet, förändra sin avatar och köpa vissa gamepasses. Du kan få Robux

Läs mer»
Extern hårddisk
Köpguider

Bästa externa hårddisken 2023

En extern hårddisk är viktigt för att lagra dina filer och tillhörigheter på en säker plats. Vi har jämfört och recenserat dom bästa externa hårddiskarna

Läs mer»
Nintendo switch guide
Tips & guider

Vilket nintendo switch ska man köpa?

Nintendo Switch har blivit en väldigt populär spelkonsol och därför har Nintendo släppt flera varianter av konsolen. Vi tycker att den ursprungliga versionen av Switch

Läs mer»