rita på datorn

Hur du ritar på datorn

Att rita på datorn går att göra med flera ritprogram som exempelvis Paint, Photoshop eller Affinity photo. Paint finns på alla Windows datorer och är ett gratis program för att rita enklare konst. Numera finns det även ett program som heter Paint 3D vilket är som Paint men med fler funktioner för att skapa mer avancerad konst. 

Att rita på datorn kan vara ganska svårt eftersom man styr allt med en mus. Därför kan det vara smart att köpa en ritpenna om du ska rita mycket på datorn. Ritpennor använder sig av en platta för att illustrera ett papper och det går att få till riktigt bra sketcher. Ritplattor finns att köpa hos Kjell & Company där vi rekommenderar modellen Wacom.  

Ska du rita men även redigera och manipulera bilder så att dom ser annorlunda ut bör du använda dig av Photoshop. Det är ett program utvecklat av Adobe och fungerar riktigt bra för att kasta om en bild till något helt annat. 

Innehållsförteckning:

Ritprogram vi rekommnderar

Här nedan kommer vi att lista flera ritprogram som vi rekommenderar att använda när man ska rita på datorn. 

Paint 3D

Paint 3D är ett enkelt och gratis program att använda för att rita på datorn. Detta program finns på alla nyare Windows datorer och programmet tillåter dig att rita helt fritt med olika typer av pennor. Paint 3D går också att användas med en ritpenna för att skapa mer avancerad konst där det krävs en stadig hand. I Paint 3D kan du även rita i 3D vilket innebär att du kan snurra runt sakerna och göra så mycket mer än i traditionella Paint. 

Photoshop

Photoshop är ett professionellt ritprogram som passar för att göra omslag, tavlor och för att retuschera bilder. Programmet har en liten inlärningskurva men med ett par youtube videos lär man sig programmet väldigt fort. Photoshop kostar en del och är definitivt inte det billigaste sättet att börja rita på datorn. Ritar du däremot på en högre nivå kan det helt klart vara värt pengarna. 

Affinity Designer

Detta är ett program som är perfekt för dig som tänkt att använda en ritpenna. Detta programmet passar bra för att rita med riktigt precisa detaljer. Zoomen i detta programmet är ruskigt bra och det går att jobba på en otroligt liten detaljnivå. Det är ett billigt program som endast kostar ett par hundralappar. Det finns även ett gratis demo program för att testa vissa funktioner som programmet erbjuder. 

robux
Tips & guider

Hur man får Robux i Roblox

Robux är spelets Roblox valuta som kan användas för att köpa saker i spelet, förändra sin avatar och köpa vissa gamepasses. Du kan få Robux

Läs mer»
Extern hårddisk
Köpguider

Bästa externa hårddisken 2023

En extern hårddisk är viktigt för att lagra dina filer och tillhörigheter på en säker plats. Vi har jämfört och recenserat dom bästa externa hårddiskarna

Läs mer»
Nintendo switch guide
Tips & guider

Vilket nintendo switch ska man köpa?

Nintendo Switch har blivit en väldigt populär spelkonsol och därför har Nintendo släppt flera varianter av konsolen. Vi tycker att den ursprungliga versionen av Switch

Läs mer»