Extern hårddisk

Bästa externa hårddisken 2023

En extern hårddisk är viktigt för att lagra dina filer och tillhörigheter på en säker plats. Vi har jämfört och recenserat dom bästa externa hårddiskarna så att du kan göra rätt köp från början. I denna guiden kommer vi att lista flera olika hårddiskar i olika prisklasser så att du kan hitta en hårddisk i din budget. 

Molnlagring och SSD disken är väldigt populära alternativ men det är fortfarande många som håller hårt i den fysiska hårddisken. Det finns många fördelar med en extern hårddisk kontra en SSD. Den externa hårddisken kan flyttas runt och kan tas med på resande fot vilket inte en intern SSD kan. En extern hårddisk är inte heller beroende av internet som lagring i molnet är. 

När du ska köpa en extern hårddisk är det viktigt att veta hur mycket lagring du behöver. Desto mer lagring en extern hårddisk har desto dyrare brukar dom vara. När man jämför hårddiskar kan man enkelt göra detta genom att jämföra pris per GB för att få priset svart på vitt. Tänk dock på att olika hårddiskar har olika kvalité och att priset inte är allt. 

Bästa externa hårddisken:

Toshiba Canvio

Prisvärd hårddisk med mycket lagring

Bästa externa hårddisken

Söker du den bästa externa hårddsiken är Toshiba Canvio ett bra val med gott om utrymme. Hårddisken finns i tre olika modeller beroende på hur mycket lagring du behöver. Den minsta och billigaste disken är på 1 TB. Den näst dyraste disken är på 2 TB och den dyraste är på 4 TB för dig som behöver mycket lagring. 

Hårddisken har USB 3,0 samt en överföringshastighet på 3,2 Gb/s (400 MB/s). Den är förformaterad för windows men du kan enkelt formatera disken för att köras på MacOs istället. Fromfaktorn är på 2,5 vilket är den vanligaste formfaktorn för hårddiskar. 

En hårddisk med formfaktor på 2,5 kan som mest lagra 4 TB vilket den största modellen här gör. Det är en relativt liten disk och är perfekt att ha med sig på resandefot.

Seagate Expansion

Passar till dator och även till PS4 samt PS5

extern hårddisk

Söker du en prisvärd hårddisk är seagate expansion ett bra val som har hela 2 TB lagring. Trots den stora lagringen är hårddisken väldigt portabel och perfekt för dig som reser mycket. Det finns även en modell med 4 TB och en modell för 5 TB för dig som behöver riktigt mycket lagring. Desto mer utrymme du köper desto billigare blir priset per TB. Så vet du med dig att du kommer nyttja mycket lagring rekommenderar vi en 5 TB disk. INTE

Det som är bra med denna hårddisk är att den är kompatibel med både Windows och Mac. Därmed behöver du inte formatera disken i efterhand. Den funkar även med konsoler som PS4 och PS5. Till konsol är den väldigt praktiskt eftersom spelen tar mycket lagring på konsolen. 

Sparar du mycket bilder är det 5 TB modellen du ska ha. 5 TB räcker till ungefär 320 000 bilder vilket är perfekt för dig som gillar att fotografera. Likt andra hårddiskar kopplar du enkelt in denna i datorn och drar över allt som du vill bevara.

Lacie Rugged 2 TB

En stöttålig hårddisk

extern hårddisk rugged

Lacie Rugged är den externa hårddisken för dig som ofta är på resande fot och behöver en tålig hårddisk som klarar lite stötar här och där. Hårddisken har en kabinett i aluminium och ett extra skyddande gummihölje vilket gör att den klarar en fallhöjd på upp till 1,2 m i avstängt läge.

Hårddisken är inte bara stöttålig men även regntålig vilket gör att det är en bra hårddisk för dig som filmar mycket ute och behöver extra lagring med dig. Hårddisken finns som både 2 TB och 4 TB för dig som behöver extra mycket lagring. 4 TB varianten har samma bra stöttålighet som den mindre 2 TB varianten. 

Hårddisken är kompatibel med Windows och Mac OS och är förformaterad med ExFAT. Hårddisken har USB 3.1 vilket medför snabböverföring och den är också bakåtkompatibel med USB 2.0. 2 TB versionen har måtten 135x86x19 mm och 4 TB versionen har måtten 135x86x26 mm vilket gör hårddisken väldigt portabel och lätt att ta med sig. 

WD Elements Portable

bästa externa hårddisk för backup

hårddisk

WD Elements är en portabel hårddisk som passar perfekt för att använda som backup för filmer, foton, musik och filer. Vill du ha något som är ännu mer säkert får du gå upp till hårddiskar som kostar flera tusen. Men denna passar perfekt som extra lagring ifall olyckan skulle vara framme. 

Hårddisken finns som 2, 3, 4 och 5 TB så att du kan välja en hårddisk efter hur mycket lagring du behöver. Hårddisken överföringstid är snabb tack vare USB 3.0 och hårddisken har även USB 2.0-kompatibilitet. Hårddisken är förformaterad för PC men kan formateras för att använda på MAC datorer. 

Hela hårddisken är plug n play vilket innebär att det bara är att koppla in hårddisken i datorn och börja dra över filer. Hårddisken kan även användas för PS4 och PS5 för att utöka till spelbibliotek. 

Toshiba Canvio Gaming

bästa externa hårddisk för gaming

extern hårddisk gaming

Toshiba Canvio Gaming är en bra extern hårddisk för gaming som passar dig som har mycket spel i ditt spelbibliotek. Hårddisken passar till PC men även till Playstation och Xbox med hjälp av USB 3.0 anslutning. Hårddisken passar även till Mac OS och är ExFAT-formaterad.

Hårddisken finns som 1, 2 och 4 TB där 4 TB versionen är väldigt prisvärd eftersom den kostar endast 600 kronor mer än 1 TB varianten. 2 TB versionen är endast 300 kronor billigare än 4 TB versionen så det gör 4 TB versionen väldigt prisvärd. Hårddisken är tystgående och lagrar filer snabbt. 

Hårddisken kan lagra upp till 25 spel per terabyte men det beror givetvis även på hur stora spelens filer är. Hårddisken har en hastighet på ungefär 5.0 Gbit/s vilket gör att du snabbt kan skicka filerna från din dator in till disken. 

Hur stor extern hårddisk behöver jag?

Storleken du bör välja beror på hur mycket du har tänkt att lagra och vad du har tänkt att lagra. Ska du lagra mycket bilder, spel och diverse program kan det vara bra med en större SSD, gärna uppemot 2 till 4 TB. Spel och program tar upp väldigt mycket plats, speciellt om du har ett stort bibliotek. 

Bilder tar inte lika mycket plats. Men bilder i större volymer kan ta upp mycket plats, speciellt om det är bilder med högre upplösning. Är du fotograf och sparar alla bilder på ett och samma ställe kan en extern hårddisk uppemot terabyten passa bra. Som fotograf har man ofta högupplösta bilder vilket också kräver mer lagring. 

Innan du köper en extern hårddisk rekommenderar vi att göra en uträkning på ungefär hur mycket lagring du behöver. Detta kan du göra enkelt genom att kolla hur mycket lagring du använder nu, och sedan räkna på dom siffrorna. Tänk också på att man får ofta mer valuta för pengarna genom att köpa en större hårddisk. Har du däremot inte så mycket filer bör du spara pengarna till något annat trots dom större hårddiskarna ofta har bättre pris per GB. 

Hur säkra är externa hårddiskar?

Hårddiskar är förbrukningsvaror och håller ofta uppemot 3 till 7 år i bästa fall. Hårddiskar är väldigt oförutsägbara och kan gå sönder efter ett år eller om flera år, det går inte att veta när delarna inte håller längre. Sparar du väldigt viktiga filer kan du sprida ut dessa över flera hårddiskar för att minimera riskerna att ta sönder dina filer. 

Vi rekommenderar även att du byter ut hårddisken när den fått ett par år på nacken. Du behöver inte slänga hårddiskarna men det kan vara smart att föra över allt innehåll till en ny hårddisk för att inte gå miste om flera GB material. I vissa fall har externa hårddiskar kortare livslängd jämfört med en intern hårddisk eftersom dom går oftare varma, flyttas mer runt och tar fler stötar under åren. 

Om inte tiden tar sönder en extern hårddisk så är det ofta stötar och slag som tar sönder dom mekaniska delarna. Var därför väldigt försiktigt när du handskas med hårddiskar för att förlänga deras livslängd. Ska du använda hårddisken på resande fot kan en extra stöttålig hårddisk vara att föredra. En enkel åtgärd som du kan ta för att förlänga hårddiskens liv är att se till så att hårddisken kyls ordentligt. Alltså bör du kolla så att ventilationshållen inte är igensatta eller blockeras på något sätt. 

Förlänga livslängden på en extern hårddisk

Du kan förlänga hårddisken liv genom att behandla den varsamt som vi nämnde tidigare. En annan sak du kan göra är att inte formatera och defragmentera hårddisken för ofta eftersom det sliter på disken. Desto längre en hårddisk får jobba och speciellt under varma förhållanden desto kortare blir livslängden. Har du en extern hårddisk inkopplad i datorn bör du inte stänga av datorn allt för ofta eftersom då måste hårddisken startas flera gånger vilket sliter mer på disken. Kör istället datorns viloläge om du ska göra något annat ett tag. 

Externa hårddiskar och prestanda

Det är inte bara storleken man kollar på när man ska jämföra externa hårddiskar. När man ska kolla på hur snabbt en hårddisk behandlar data ska man kolla på hur många megabyte per sekund som hårddisken kan skriva och läsa. Det är detta som visar svart på vitt hur snabb en hårddisk faktiskt är. Denna siffra går att mäta på flera sätt men oftast skriver endast tillverkarna ut vilken typ av USB hårddisken har samt vilket gränssnitt hårddisken har.

De flesta nya lite dyrare hårddiskar på marknaden är ganska snabba och den vanliga konsumenten behöver inte djup dyka i hur snabb en extern hårddisk är. Ska man bara lagra filer behövs ingen snabb hårddisk eftersom man sällan flyttar större kvantiteter av filer. 

Vill du ha mer snabbhet bör du skaffa en extern SSD eftersom dom är digitala och har inga mekaniska delar i sig som gör användandet segare. Bryr du dig inte om snabbhet och ska lagra större filer i back up syfte räcker en vanlig extern hårddisk.

Nintendo switch guide
Tips & guider

Vilket nintendo switch ska man köpa?

Nintendo Switch har blivit en väldigt populär spelkonsol och därför har Nintendo släppt flera varianter av konsolen. Vi tycker att den ursprungliga versionen av Switch

Läs mer»
Bästa SSD samsung
Tips & guider

Hur stor ssd disk behöver man?

SSD disken är en viktig komponent i datorn som är nödvändig för att snabbt skicka filer mellan komponenterna vilket leder till att spel och program

Läs mer»