bästa ssd

Bästa ssd 2023 – snabbare och bättre lagring

Att hitta den bästa SSD disken för din dator kan vara svårt och det finns en hel del olika varianter utav SSD diskar ute på marknaden. Därav har vi gjort denna guiden där vi går igenom snabbt vad en SSD är och listar dom enligt oss fem bästa SSD diskarna du kan köpa 2023

Med en bra SSD blir datorn snabbare, får mer prestanda, bättre strömförbrukning och en lägre ljudnivå. En SSD eller ”solid state drive” som det heter skiljer sig otroligt mycket från en vanlig traditionell hårddisk. I en SSD lagras filerna på flera minnesmoduler likt ett USB minne medan en hårddisk använder sig utav fler mekaniska lagringstekniker. 

Hur hittar jag den bästa SSD disken för min dator? Givetvis är den bästa SSD disken den med mest lagring och högsta Megabit per sekund, men dessvärre är dessa diskar oftast väldigt dyra. Därmed bör du se efter vilken kapacitet du är ute efter och kan då spara pengar. Vi kommer att lista fem olika diskar där dem skiljer sig lite i prisklass samt prestanda. Där av kan du enklare kan hitta SSD disken som passar dig. 

SSD bäst i test 2023:

Samsung 970 EVO Plus series SSD 500GB M.2

Bästa SSD gaming

Bäst i test!

Kingston A400 480GB 2.5" SATA

Billig SSD

Bra budgetval
Bästa ssd

Kingston KC3000 m.2 1 TB

Bästa SSD 1 TB

Mycket lagring
bästa ssd

Samsung 980 Pro series SSD 1TB M.2

SSD bäst i test alla kategorier

Samsung 870 EVO SSD 1TB

Bra SSD för spel

1. Samsung 970 EVO Plus series SSD 500GB M.2

Bästa SSD disken för gaming och vardaglig användning

En populär SSD som passar perfekt för gaming.

Samsung 970 EVO Plus series SSD 500GB M.2 är en grymt bra SSD disk som ligger mellan medium till topp prestanda och därav anser vi att det är den bästa SSD disken 2023. Utan att lägga extrema pengar får du en grymt snabb SSD som höjer datorns prestanda avsevärt. Standard lagring för SSD diskar brukar vara runt 250GB medan dem dyrare brukar ligga runt 1000 GB. Därav anser vi denna SSD på 500 GB placera sig bra i för dig som vill ha något bra men inte betala för mycket. 

Detta är en SSD ifrån Samsungs EVO plus serie som är snabbare än deras vanliga EVO serie. Tittar vi närmare på prestanda och hastighet så ser vi att denna SSD har läs- och skrivhastigheter på upp till 3500 MB/s till 2500 MB/s vilket är otroligt snabbt och något som kommer att märkas av då du installerar denna SSD. Är du van att vänta länge när du startar datorn, ett spel eller tabbar ut ur ett spel kommer du bli chockad hur snabbt det går med detta SSD disken. 

Om du känner att denna SSD är lite väl dyr kan du antigen välja samma Samsung modell med mindre lagring eller titta mer på SSD som vi listar här nedan. 

2. Kingston A400 480GB 2.5" SATA

Bästa billiga SSD 2023

Billig modell som levererar väldigt mycket i relation till sitt låga pris!

Kingston A400 480GB 2.5″ SATA är helt klart den bästa SSD för dig som är ute efter en billigare SSD disk som sköter jobbet och snabbar upp din dator. Denna SSD har en lagring på 480 GB vilket är väldigt generöst med tanke på priset samt är en billig uppgradering i förhållande till vad en traditionell hårddisk kostar. 

Vad som gör denna SSD billigare är hastigheten som ligger på 500 MBps (läs)/ 450 MBps (skriv) vilket är lägre jämfört med dem senaste SSD på marknaden. Å andra sidan är denna SSD billigare jämfört med dem nya SSD diskarna som har hastigheter uppemot 3000 MBps. 

Vi rekommenderar denna SSD till dig som inte behöver ha den snabbaste datorn på marknaden , utan till dig som vill ha en billigare SSD som fungerar för standard/billigare gaming datorer. 

3. Kingston KC3000 m.2 1 TB

Bästa ssd

SSD med mycket minne

För dig som behöver mycket plats för bilder, spel och filer. 

Kingston KC3000 1TB är en prisvärd SSD som har hela 1 TB lagring och 2,2/2,0 Gbit/s vilket gör att denna SSD har en bra blandning mellan lagring, pris samt hastighet. Unikt för denna SSD är att det är en PCIe-SSD och inte en typisk ”sata” SSD. Oftast innebär detta höga priser men Kingston motbevisade detta genom att tillverka en PCIe-SSD som var väldigt prisvärd. 

Denna SSD är avsedd för dig som vill ha en otroligt snabb dator för ett bra pris. Vare sig du ska spela prestandakrävande spel eller använda datorn som en workstation kommer inte denna SSD göra dig besviken. 

4. Samsung 980 Pro series SSD 1TB M.2

bästa ssd

Bästa SSD

Valet för dig som vill ha det bästa utan kompromisser. 

Denna SSD ifrån Samsung är för dig som inte nöjer dig försen du har det bästa. Vi har redan listat en samsung SSD i denna artikel men det som skiljer dessa åt är att SSD högre upp är ifrån serien ”EVO” medan denna SSD är från serien ”PRO” vilket gör att denna SSD har bättre prestanda. 

Samsung 980 Pro series SSD 1TB M.2 är en såkallad PCIe 4.0 SSD och har hastigheter på upp till 7 000 MB/s vilket är två gånger snabbare än PCIe 3.0 SSD och 12,7 gånger snabbare än SATA SSD. Denna hastighet är i förhållande till normala SSD diskar otroligt högt och kommer inte besvika dig vad gäller hastighet. 

Denna SSD är även på 1 TB vilket ger dig otroligt mycket lagring och något som brukar räcka för de flesta. 

5. Samsung SSD 870 EVO 1TB

Bra SSD för spel

En klassiker inom spelvärlden tack vare dess bra pris och snabba hastighet. 

Samsung SSD 870 EVO 1TB är enligt oss den bästa SSD disken för gamers. Denna SSD är tillräckligt bra för att klara högpresterande spel men har inte en extrem prestanda som vissa gamers klarar sig utan. Använder du dig utav denna SSD kan du tillexempel lägga mer pengar på en bättre skärm. 

Lagring ligger på 1 TB vilket är tillräckligt för dem flesta. Men skulle du vilja ha mer lagring eller mindre för att gå ner en prisklass finns samma modell med varianterna: 250 GB, 500 GB, 1 TB samt 2 TB. 

Frågor och svar

Här nedan ger vi svar på frågor och reder ut olika saker som har med SSD:ar att göra så att du ska få bättre förståelse och lättare att hitta en modell som passar dig bra!

Vad är en SSD?

En SSD är en modern och ickemekansik hårddisk där du lagrar allt som laddas ner på datorn. Oavsett om du laddar hem spel, bilder eller filer så kommer dem alltså att läggas på din SSD.

Fördelen med en SSD kontra en klassisk hårddisk är att de är betydligt snabbare på att öppna allt som ligger nedladdat på den. Detta innebär att du kan öppna spel betydligt snabbare och slipper alltså sitta och vänta så länge på att det ska starta. 

SSD-diskar sätts in i anslutning till moderkortet och är en av dem billigaste delarna att uppgradera tillsammans med RAM-minnet, så du behöver inte gå och slå sönder den största spargrisen för att kunna uppgradera till lite mer utrymme. 

Utrymmet på din hårddisk mäts i Gigabyte och oftast kommer man väldigt långt på 500 GB om man ska spela, men för den som vill kunna ladda hem riktigt mycket spel går det även att ha 1TB, alltså 1000 GB på sin SSD. Vi pratar mer om utrymme och hur mycket man behöver här nedan! 

Utöver utrymmet så är det även viktigt med hur snabb läshastighet samt lagringshastighet som ditt kort har. Läshastigheten är hur många MB per sekund som kortet kan läsa av och sedan öppna. Säg att ditt spel tar 500MB i lagringsutrymme och din SSD läser 100 MB/S, då tar det fem sekunder att öppna det spelet. 

Lagringshastigheten är istället relevant när det kommer till att man ska ladda ner saker. Lagringshastigheten ligger oftast ungefär 10 % under läshastigheten vilket helt enkelt innebär att du kan öppna lagrad information snabbare än du kan ladda ner. 

Observera även att hastigheten på det du vill ladda ner beror starkt på hur snabb uppkoppling du har! Med seg uppkoppling spelar det inte så stor roll att du har en snabb lagringshastighet eftersom du då kommer begränsas av det långsamma nätet!

Hur stor SSD behöver jag?

Hur stor SSD du behöver beror på hur mycket du behöver lagra samt hur snabb du vill att din dartor ska vara. En dator utan SSD skickar filer mycket segare jämfört med en dator som bara har en hårddisk. En SSD tillåter din dator att in princip prata snabbare med sig själv och skicka filer snabbare vilket leder till en snabbare dator. Med en stor SSD startar datorn snabbare och program startas fortare. 

Har du tänkt att använda SSD som din huvudlagring är det bra om SSD är tillräckligt stor så den får plats med alla dina filer. Här får du kolla hur mycket spel du vill ha och hur många program du tänkt ha på datorn för att veta vilken SSD du ska ha. Dom bästa SSD diskarna är ofta uppemot 1 TB och större och då kan du ha flera spel installerade med marginal kvar för annat. 

Har du väldigt mycket spel och program kan en större SSD vara att föredra. Ska du lagra filer som du inte behöver ha åtkomst till hela tiden kan du kombinera en SSD med en hårddisk. Detta kan vara ganska praktiskt eftersom en hårddisk är mycket billigare än en SSD. 

En del SSD diskar är även snabbare än andra, beroende på vilken tillverkare och modell du köper. Ska du spela spel som kräver riktigt mycket prestanda kan en dyrare SSD vara att föredra så att allt flyter på bra i spelet. 

Vilken är den bästa SSD disken?

Den bästa SSD disken är den som passar din budget och dina kriterier. Att köpa den största SSD disken är inte det bästa valet för alla, behöver du inte lagra så mycket kan det vara smart att köpa en mindre SSD så du sparar pengar. Bryr du dig inte super mycket om snabbhet kan du även kolla hur mycket GB du får för pengarna. Vi har redan i artikeln jämfört SSD diskarna utifrån kvalité, pris och lagring så är du osäker har du fem bra val i början artikeln. 

Skulle det visa säg att du behöver mer utrymme kan du alltid köpa en till SSD disk som du kan koppla in i din dator. Det viktigaste här är att installera operativsystemet på den snabbaste och bästa SSD disken, detta kommer göra att du får mest nytta av din bästa disk. Alltså är det ganska svårt att svara exakt vilken som är den bästa SSD disken, det är en väldigt individuell fråga och beror mycket på hur mycket lagring du behöver och vad du ska använda datorn till. 

Hur utsåg vi bästa SSD-disken?

För att hitta vilka diskar som faktiskt levererar så har vi kollat på lite olika faktorer. Här nedan listar vi dem!

Lagring

Som nämnt tidigare bör lagringen vara över 500 GB vilket innebär att vi endast har listat modeller från 500 GB och uppåt. Att köpa en disk med 256 GB till spel är helt enkelt för lite och inget som vi kan rekommendera.

Lagringshastighet och läshastighet

Det måste gå snabbt att öppna och ladda ner saker på sin dator och därför ställs det även krav på hur snabbt ens hårddisk orkar öppna och ladda hem saker. Av den anledningen kan vi garantera att alla modeller här ovan både laddar ner och laddar in snabbt! 

Prisvänlighet

Självfallet måste det man får presterat överensstämma med priset. Korten här ovan presterar helt i linje med vad dem kostar och enligt oss presterar de även lite bättre än vad man kan förvänta sig vilket gör dem perfekta oavsett om du ska bygga en dator eller behöver uppgradera din lagring på grund av att du har fullt.