Spel för barn

Spel för barn vi rekommenderar

Att spela som barn kan träna logiskt tänkande, sociala förmågor och samarbetsförmågan. När det kommer till spel för barn gäller det att innehållet ska vara lämpat för en yngre publik och vara tillräckligt enkelt så att barnen på egen hand kan spela. Språket är något som tränas när barn spelar spel, speciellt engelskan. Så länge spelet inte tar upp för mycket av barnens tid är det en riktigt bra sysselsättning och perfekt under vintern. 

Så vart hittar man spel för barn? Det finns olika typer av spel där vissa spel är fysiska men vi föredrar dom digitala spelen. I den digitala världen är Nintendo Switch konsolen otroligt populär bland barn och det finns ett stort utbud av spel som är anpassade att passa en yngre publik. En annan form av spel är spelkonsoler, exempelvis Xbox eller Playstation. Dessa konsoler är ofta lite dyrare och kräver en bildskärm för att fungera. En annan form av digitalt spel är datorspel där utbudet av barnspel och mattespel är enormt. 

Nintendo switch

Nintendo switch barn

Nintendo switch är en väldigt populär spelkonsol för barn som har väldigt många speltitlar som stimulerar hjärnan och tränar logiskt tänkande. Fördelen med ett Nintendo Switch är att den är relativt billig i inköp och är portabel vilket innebär att den inte tar upp mycket plats. Ett Nintendo switch kan man spela med handhållet eller koppla upp mot en TV för att få en större bild. Det går även att spela flera stycken på konsolen vilket innebär att man kan tävla mot varandra.

Eftersom många av Nintendos spel är på engelskan tränas hela tiden engelskan eftersom barnen snabbt snappar upp olika fraser och ord i spelen. Det är ett naturligt sätt att lära sig engelska på och samtidigt väldigt roligt. En del spel kräver även en del tänkande, vilket är bra i ung ålder. Ett spel vi rekommenderar för Switch är Big Brain Academy: Brain vs. Brain vilket är ett spel som passar alla åldrar och verkligen får en att tänka. I spelet kan man tävla mot varandra och det går att spela uppemot fyra spelare samtidigt. Tänk på att om man vill spela flera behöver man köpa till ett par Joy cons till Switch konsolen. 

Ett annat spel vi rekommenderar till barn är Dr Kawashima’s Brain Training – Nintendo Switch – Pussel där en hel del delar av hjärnan tränas. I spelet kan man lösa matteproblem, räkna fort och även spela Soduko. Det finns även en word scramble där man samlar på bokstäver och försöker få ihop ord. 

Spelkonsoler

Spelkonsoler kopplas upp mot en TV eller annan bildskärm för att spela med. Spelkonsoler har funnits i åratal och det finns idag ett stort utbud av spel för barn som inte bara innebär spel, utan även träning. Dom nyaste spelkonsolerna på marknaden är Playstation 5 och Xbox Series X. Dessa två konsoler är väldigt dyra och går loss på ett par tusen. Vill man inte lägga dessa pengar finns dom äldre konsolerna Xbox one och Playstation 4 till ett väldigt bra pris. 

För bägge konsolerna finns flera spel för barn som tränar reaktionsförmågan, det logiska tänkandet och framförallt samarbetet. Har du ett äldre barn där hemma är det stor chans att barnet vill spela med vännerna. Numera sitter barnen och spelar med varandra online och kommunicerar med varandra. Detta är bra eftersom då tränar barnen på deras förmåga att samarbeta vilket är viktigt för framtiden. 

För att träna på det engelska språket kan man in princip välja vilket spel som helst, så länge det är inställt på engelska. Välj gärna ett spel där det pratas mycket och det följs en storyline. Att lära sig engelska via spel är väldigt effektivt eftersom barnen snabbt snappar upp på orden eftersom det ofta hänger ihop med vad man gör i spelet. Ett spel vi rekommenderar för barn är Mars Horizon där man reser till mars och behöver tänka strategiskt för att få saker att funka. Vill du läsa mer om spelkonsoler för barn har vi en egen artikel om ämnet. 

Datorspel

På en dator hittar man det största utbudet av spel. Det som finns till spelkonsolerna finns nästan alltid till datorer. På nätet kan man hitta massvis med gratis spel för att träna på matte, språket och logiskt tänkande. Att varva dom roliga spelen med dom utbildande spelen är en smart strategi för att få sitt barn mer motiverad att spela dom mer utbildande spelen. Vilket datorspel som passar ditt barn beror helt på vad ditt barn är intresserad av och vilken ålder ditt barn är i. 

Ett par populära spel för barn på datorn är Fortnite, Roblox och Minecraft. Dessa tre spel skiljer sig ganska mycket och passar de flesta barn. Men det är inte så mycket träning av varken språk eller logiskt tänkande i något av spelen. Minecraft tränar på ett visst sätt barnets förmåga att tänka själv och vidga sin kreativitet, eftersom man bygger själv. Roblox är som en spelplattform där det finns en rad av olika spel som typ kurragömma. 

Att hålla koll på vad ditt barn spelar är viktigt för säkerheten. En del av spelen kan ha en negativ påverkan på barn. Det är främst dom spelen som innehåller våld man ska passa sig för. Det gäller att kolla upp titlarna och titta ett par snuttar på Youtube där spelet spelas för att förstå vad det är för typ av spel. Exempelvis är Grand Theft Auto kanske inte det bästa spelet för barn i alla åldrar.

Åldersgränsen som brukar stå på spelen är en bra fingervisning för att visa hur våldsamt ett spel är. Spel som har en åldersgräns på 12 år innehåller inget skadligt för barn och brukar funka bra för barn som även är under 12 år. Det är när det är 16 årsgräns eller högre då man ska passa sig för vad sitt barn spelar. 

gaming bar
Tips & guider

Gamingbar i Sverige

Gamingbarer är ett relativt nytt fenomen som fått bra spridning i storstäderna. I denna guide kommer vi att täcka dom olika esports-barerna som finns i

Läs mer»