bästa gaming router

Bästa gaming router 2023 – 9 bra modeller

Den bästa gaming routern ska ge dig en stark Wi-Fi uppkoppling så att du kan spela datorspel utan lagg och fördröjningar. För en gamer är internenet allt, med en dålig internetuppkoppling blir inte spelen lika roande och motståndet blir svårare att möta. 

Gamers laddar ofta ner nya spel och det handlar ofta om stora filer som tar flera timmar att ladda ner. Med en gaming router med snabb uppkoppling kan du ladda ner spel och uppdateringar snabbare utan att behöva planera för detta. 

De flesta som spelar dataspel föredrar att spela på en internetanslutning som går via kabel. Men med Wi-Fi 6 och Wi-Fi 6E kan du numera spela trådlöst med mindre lagg och störningar än innan. 

Här nedan listar vi dem 9 bästa gamingroutrar du kan köpa idag för att få en sådan snabb och smärtfri internetuppkoppling som möjligt. Detta kommer göra att du på så vis både kan ladda ner spel, streama film och spela online med bättre flyt än tidigare!

Gaming router bäst i test:

gaming router

Asus TUF-AX5400

Gamingrouter bäst i test

Bäst i test!
Bästa gaming router

ASUS ROG Rapture GT-AX6000

Router med bra räckvidd

Stark modell
mesh router gaming

Asus Zenwifi AX XT8

Mesh-router bäst i test

För stora hem
Gaming router

TP-link Archer AX6000

Prisvärd router

bästa wifi-router

TP-link Archer AXE75

Router med Wi-fi 6E

gaming router mesh

TP-link Deco X90

Mesh router bra räckvidd

gaming router

TP-Link Archer AX23

Billig gamingrouter

Bästa wifi-router

TP-link Deco XE75

Mesh-router WiFi 6E bäst i test

router gaming

Asus RT-AX86U

Bra gamingrouter

1. Asus TUF-AX5400

gaming router

Bästa gaming router 2023

Stark och prisvärd router som orkar många uppkopplade enheter. 

Asus TUF-AX5400 är en riktigt bra router för dig som spelar mycket och behöver en stabil uppkoppling. Denna router använder sig av den senaste Wi-Fi 6 tekniken och har en dedikerad port för gaming. Routern har stöd för upp till 5400 Mb/s i överföringshastighet så att någon tvivel på hastigheten finns det inte. 

Något vi gillar extra med denna router är att den har VPN fusion vilket innebär att du kan köra vanligt internet på ditt PS5 eller laptop och samtidigt köra VPN på din stationära. Allt detta går att göra på samma nätverk vilket innebär att det är väldigt smidigt att få till en säker anslutning samtidigt som du har alternativet att köra vanligt internet. 

Gamingporten innebär att prestandan i internetet prioriteras till denna porten vilket gör att du får en snabbare anslutning. Du har även ett läge för mobilspel så att du får mindre latens och fördröjningar när du spelar på din mobil. Routern är även väldigt enkel att öppna porterna på vilket gör att du kan skapa en server som du och dina vänner kan spela på.

Vi gillar routern skarpt och knappt hittat något ont om routern i kundrecensionerna, bortsett från att någon tycker inte om utseendet. Men att folk klagar på utseendet är endast positivt eftersom det visar att det inte fanns något annat att klaga på förutom detta. 

2. ASUS ROG Rapture GT-AX6000

Bästa gaming router

Bästa gaming router med Tri-Band

Perfekt router för stora ytor och hem där flera spelar samtidigt. 

Denna router från ASUS är en riktigt bra gamingrouter som ger dig bra uppkoppling över en större yta. Routern funkar även väldigt bra att ha som standard router i hemmet eftersom den har AiMesh-stöd vilket gör att du kan ställa ut flera mesh routrar för riktigt bra uppkoppling i alla delar av hemmet. 

Routern har dubbla 2,5G-portar som har högsta prioriteten vad gäller internetfördelning så att du kan spela med bästa möjliga internet. Routern har även något som kallas RangeBoost-teknik vilket ger signalen 38 % längre räckvidd än tidigare. Så vill du inte köpa till ett par Mesh noder funkar även routern bra på längre avstånd. 

Likt den första routern vi listade har även denna router VPN fusion och det senaste Wifi 6 för en stark och snabb uppkoppling. Wifi 6 tillåter dig att nå hastigheter på upp till upp till 6000 Mbps vilket är mer än tillräckligt för att få en bra uppkoppling i spelet. 

3. Asus Zenwifi AX XT8

mesh router gaming

Bästa mesh-router för gaming

Val för dig med tjocka väggar eller datorer, PS, Xbox osv. utspritt i huset.

En mesh-router kan vara ett bättre alternativ för dig som har ditt spelande lite utspritt i huset. Att ha en mesh-nod i rummet där stationära datorn står och en mesh-nod i rummet där ditt PS5 står kan bli riktigt lyckat. 

Fördelen med ett mesh-system är ett du får en starkare uppkoppling över en större yta. Bor du i en mindre lägenhet eller endast spelar i ett rum kanske inte detta är bästa lösningen för dig men det är en grym lösning för att täcka en större yta. Bor du exempelvis i en lägenhet kan det fortfarande vara värt med ett par mesh-routrar om du har tjocka betongväggar mellan rummen. 

Dom här två mesh-routrarna har Tri-band med Wifi 6  vilket ger dig en snabb och säker anslutning. Detta paketet blev även bäst i test av Pc för alla 2020 vilket är något som talar för detta mesh kitet. 

4. TP-link Archer AX6000

Gaming router

Prisvärd och snabb router

Med stöd för 4804 MB/s och WiFi 6 är detta en väldigt kompetent router till riktigt bra pris! 

TP-link Archer AX6000 är en kraftfull router perfekt för spel där du behöver bra internet för att spela på samma nivå som andra motståndare. Routern har som vanligt Wifi 6 vilket är den senaste tekniken vad gäller trådlöst internet. 

Routern ger dig 4804 Mbps över 5 GHz-bandet och en bred uppkoppling som funkar i hela hemmet. Routern har även TP-link homecare som är ett bra skydd mot virusattacker eftersom den kör lite virussökningar då och då samt har ett inbyggt virusskydd. Hela systemet går även att styra via app för att konfigurera inställningarna. 

Fördelen med denna router är att den är väldigt prisvärd jämfört med andra routrar för gaming som kör Wi-Fi 6. Priset för routrar som kör Wi-fi 6 har gått ner rejält senaste tiden och nu ligger mycket fokus på Wi-Fi 6E. 

5. TP-link Archer AXE75

bästa wifi-router

Bästa gaming router med Wi-fi 6E

Supersnabb router med WiFi 6E till ett bra pris.

TP-link Archer AXE75 är en otroligt snabb router som har det nya Wi-Fi 6E vilket är en uppgraderad version av Wi-Fi 6. Detta är återigen kanske inte en helhjärtad gaming router, men den är otroligt snabb och kommer leverera bra internet så att du kan spela ostört. 

Det vi gillade mest med denna router är hur billigt man får tillgång till Wi-Fi 6E internet. De flesta routrar med denna teknik kostar ofta det dubbla. Vill du ha ett riktigt heltäckande nät där hemma kan du köpa två stycken AXE75 routrar och köra dom två mesh läge. 

Appen är något vi gillar riktigt mycket och där kan man under fliken Homeshield se säkerhetsanalyser för nätverket och om något behöver uppdateras. I appen kan du även sätta dig själv som prioritet. 

6. TP-link Deco X90

gaming router mesh

En mesh router för hela huset

Räcker till flera enheter i ett stort hem. 

TP-link Deco X90 är ett mesh system som funkar riktigt bra för dig som vill ha bra internet i ditt spelrum, i vardagsrummet och i sovrummet. Denna gaming router eller mesh router har Wifi 6 med backhaul-band som tillåter dig att koppla upp flera enheter på internetet utan att det blir överbelastat. 

Som vanligt med TP-link routrar så har du Homeshield vilket gör att du får ett säkert nätverk fritt från virus och attacker. Givetvis har även mesh routrarna basala säkerhetstekniker som WPA3 vilket är en viktig kryptering. Fördelen med detta systemet är att du kan även köpa till fler mesh routrar och på så sätt bygga ett stort nätverk över hela ditt hus. 

Mesh routrarna har en enkel installation och går att flytta runt en del för att hitta den bästa internet uppkopplingen i ditt hem. Bor du på två våningar kan du exempelvis ha en mesh router på övervåningen och en på undervåningen. 

7. TP-Link Archer AX23

Bästa billiga gaming router

Billigt val för dig som vill ha snabbt WiFi för minsta spenderade pengar.

Behöver du den bästa gaming routern utifrån pris är TP-Link Archer AX23 ett riktigt bra val. Det är inte den snabbaste routern i listan men det är den billigaste. Trots det låga priset har routern ändå Wi-Fi 6 och tillåter dig att spela med flera enheter samtidigt på nätverket. 

Routern funkar även i ett större hus eftersom det finns förstärkare och mesh routrar att köpa till vilket gör att du kan förlänga uppkopplingen. Routern är även väldigt enkel att installera och passar med de flesta internetleverantörer. 

Har du småbarn hemma kan det vara bra att veta att denna router även har föräldrakontroll vilket gör att du kan blocka vissa sidor och sätta paus på internetet. Eftersom routern är lite billigare kan den vara något svagare på längre längd och inte ha lika bra prestanda som resten av routrarna vi har recenserat. 

8. TP-link Deco XE75

Bästa wifi-router

Mesh router med W-Fi 6E

Snabb mesh-router som täcker stora hem och orkar leverera snabb uppkoppling till flera enheter samtidigt. 

Söker du efter en gaming router som är i mesh format och har Wifi 6E har du hittat rätt. Detta är ett tvåpack av TP-link Deco XE75 som är två ruskigt snabba mesh routrar perfekt för snabb uppkoppling över en större yta. 

Dessa två routrar kan täcka ytor på upptill 600 kvadrat och passar perfekt för dig som har ett större boende. 600 kvadrat kan vara att ta i lite från TP-link eftersom uppkopplingen blir gradvis längre desto längre ifrån man kommer routern. 

Anledningen till att dessa mesh routrar passar bra för gaming är för att dom har en Ai som analyserar och anpassar sig efter din unika nätverksprofil. Detta gör att en Ai känner att du spelar mycket från din dator och lägger då till mer bandbredd åt din dator. På varje Mesh nod har du även internet portar för att koppla in din teve eller dator rätt in i mesh routern.

9. Asus RT-AX86U

router gaming

En bra gaming router

Mycket snabb modell utvecklad specifikt för spelande där det krävs snabb uppkoppling! 

Asus RT-AX86U är en gaming router perfekt för spel där det krävs snabb internet uppkoppling för att prestera. Routern har stöd för 5700 Mb/s i trådlös överföringshastighet och med en trådad anslutning har du stöd för 2,5 Gb/s t. 

Denna gaming router har en dedikerad spelport perfekt för att koppla in i din dator och prioritera bandbredden. Routern har också ett Mobile Game Mode vilket passar bra för dig som gillar att spela på telefonen. Routern har ett stort omfång och passar bra i större villor där man behöver en bred internet uppkoppling. 

Routern har även stöd för aimesh vilket innebär att du kan koppla upp routern mot fler routrar eller förstärkare för att få mer styrka över en större yta. 

Hur du hittar den bästa gaming router

När du ska köpa en ny gaming router är det viktigt att veta främst vilken typ av router du ska köpa och hur stor yta den ska täcka. Ska du spela i endast ett rum räcker en vanlig gaming router gott och väl. Men ska du sitta lite utspritt i huset och använda din gaming router som vanlig router bör den täcka alla rum i ditt hem. Olika gaming routers har olika lång räckvidd så välj en gaming router med bra räckvidd om du har ett större hus. 

Har du ett riktigt stort hus kan det vara bra med en förstärkare eller mesh-routrar till din gaming router. Detta kommer göra så att du får en anslutning över en större area. Skulle det visa sig att din signal inte räcker över hela huset kan du alltid köpa till förstärkare eller mesh-routrar senare efter du testat uppkopplingen. En förstärkare till en gaming router är ganska billig jämfört med mesh routrar som kan kosta en del. 

Det du även bör hålla koll på är priset. Ingen vill betala för mycket för en gaming router som inte möter sina krav. Håll därför koll på att gaming routern du tänkt köpa täcker dina krav. Priset ska stämma överens med vad man får och hur bra kvalité gaming routern har. 

Gaming router

En annan sak vi rekommenderar att du kollar på när du ska köpa en gaming router är kundrecensioner från andra kunder som redan ägt routern ett par månader. Titta även på flera sidor för att bilda dig en bredare uppfattning. 

Skillnad på gaming router och vanlig router

En gaming router är extra bra för gaming eftersom den har en snabbare processor och är mer anpassad för spel. I spelet är det viktigt med snabbt internet åt båda hållen, vad gäller skicka filer och ta emot filer. En viktig sak din gaming router ska ha är QoS vilket står för Quality of Service. Detta är en funktion som gör att du kan bestämma hur mycket bandbredd varje enhet ska få. Exempelvis kan du välja att din gaming dator får 70 % av all bandbredd och så får resten av enheterna dela på 30 % bandbredd. Detta sätter din enhet du spelar på i prioritet och på så sätt får du ett snabbare internet för just gaming. 

Många gaming routrar har särskilda portar som du kan använda för att koppla in i din dator. Detta kommer också ge dig en prioritet i nätverket och på så sätt får du bättre internet när du spelar med en gaming router. En annan viktig sak en gaming router ska ha är Wi-Fi 6 eller Wi-Fi 6E vilket är två nya tekniker som ger 30% högre överföringshastigheter per dataström jämfört med tidigare Wifi 5. Många äldre och billigare routrar använder fortfarande Wi-Fi 5 så har du en sådan router kan det vara dags för en uppgradering. 

En annan teknik en gaming router ska ha är MU-MIMO som står för ”Multiple user, Multiple Input, Multiple Output”. Denna teknik kommer tillåta dig att ha flera enheter kopplade till samma gaming router utan att ta för mycket stryk på nätverket. På en traditionell router kan oftast bandet endast kommunicera med en enhet samtidigt, men med MU-MIMO kan bandet kommunicera med 4 enheter samtidigt vilket är bättre för när du har polarna över och ska spela. 

Hur vi testar gaming routers

När vi ska utse den bästa gaming routern gäller det att testa och undersöka olika modeller noggrant. Detta gör vi genom att främst bilda oss vår egna uppfattning om olika gaming routers. Vi undersöker marknaden och kollar vilka modeller som sticker ut vad gäller pris, specifikationer och prestanda.

Efter vi har bildat oss vår egna uppfattning om produkten i fråga läser vi vad andra testare har att säga om produkten. Detta är ett viktigt steg i testet eftersom vi också missar saker att anmärka på. Vi läser främst på andra webbplatser och kollar på olika kreatörer på Youtube som har testat routrarna. Vi lyssnar främst på vår egna undersökningen men tar även till oss vad andra har att säga om produkten. 

Kundrecensioner får man alltid ta med en nypa salt men det är en viktig del av undersökningen av en gaming router. Det är kunderna som har haft gaming routern hemma ett par månader och kan faktiskt ge en recension efter ett par månaders användande. Vi tittar på recensioner på flera webbplatser och gör en sammanfattning av resultatet. 

Sist men inte minst så är prisvärdheten en väldigt viktig aspekt. Känslan på produkten ska överensstämma med dem förväntningar man har fått av priset helt enkelt. Om kvaliteten går i linje med det man betalat så är produkten prisvärd och det är det sista som avgör ifall vi helhjärtat kan rekommendera en router eller inte! Med det sagt – stort lycka till och kör hårt med din nya snabba uppkoppling! 

gamingsetup
Tips & guider

Gaming setup – detta behöver du

Har du funderat på att bygga en gamingsetup? Kul! När man pratar om gamingsetups menar man ofta all gamingutrustning tillsammans. Alltså består en gamingsetup av

Läs mer»