Bästa dator

Bästa dator 2023: arbetsdatorer, laptops med mera

Den bästa datorn ska passa din budget, dina förväntningar och ditt arbete. Idag finns det datorer som klarar en rad olika arbetsuppgifter och du behöver inte köpa en dator för just ett specifikt syfte.

Vare sig du letar efter en arbetsdator, en dator för hemmet eller en smidig laptop så har vi listat det i denna artikel. Vi kommer att recensera och jämföra datorer för alla typer av arbetsuppgifter, så att du kan hitta en dator som passar dig. För att du ska bli nöjd med ditt köp gäller det att veta hur du ska använda din dator. Är du mycket på resande fot kan en laptop vara riktigt smidigt. 

Sitter du mest hemma med din dator och vill ha minimalt med sladdar kan en allt i ett dator vara väldigt praktiskt. Denna dator har en skärm och en dator i samma chassi vilket gör att du endast behöver koppla in ett par sladdar och börja surfa. Nackdelen med dessa datorer är att de kan vara lite dyrare, i förhållande till vilka komponenter som sitter i. 

Bästa dator:

Komplett Office i25

Bästa dator stationär

bästa stationära datorn

Söker du en stationär standard dator är Komplett Office i25 ett bra val där du har en blandning mellan bra prestanda och pris. Denna dator har de senaste Windows 11 operativsystemet och komponenter som klarar dagligt bruk med marginal. 

I Komplett Office i25 sitter en SSD på 500 GB vilket gör att du får gott om plats för alla dina filer och bilder. En stor SSD gör även så att datorn blir allmänt snabbare. Du har även 8 GB ram i denna dator vilket passar perfekt om du ska redigera bilder och videos eller bara surfa runt på nätet. 

Denna dator passar även bra på kontoret, men tänk på vilka program du kommer att använda. Datorn kan ha något för svaga komponenter för CAD, tung videoredigering och vissa program som kräver mycket prestanda. För musikproduktion och redigering passar denna dator dock riktigt bra för. Skulle du vilja vässa datorn lite går detta att göra Kompletts hemsida, då köper du samma dator men med bättre komponenter. 

Specifikationer:

Apple 24" iMac

Bästa dator iMac

Bästa iMac

Den första iMacen släpptes redan 1998 och sedan dess har Apple uppgraderat denna dator till perfektion. Denna iMac med 24 tum skärm, m1 chippet och en stor SSD på 512 GB är den bästa iMacen för priset just nu. 

Har du alltid använt en pc förstår vi att det kan vara ganska svårt att byta sida och hoppa över till Apples produkter, och vice versa för Apple användare. Men har du en iphone och andra Apple produkter kan en iMac vara ett riktigt bra köp. En iMac går att koppla ihop med sin iphone så att man kan svara på sms, få notiser och svara på samtal. Detta gör även iMac till en riktigt bra arbetsdator. 

Denna iMac finns i sju olika färger och har ett riktigt stilrent utseende. Vill du vara värst på kontoret är det denna dator du ska ha. När man köper en iMac betalar man även för ett riktigt bra inbyggt virusskydd, smarta nya funktioner som inte PC har, samt vissa program som inte PC har. Bryr du dig endast om att köpa så bra komponenter som möjligt för det lägsta priset är PC ett bättre val. 

Sitter du mycket i Teams möten är den iMac riktigt bra för ändamålet. Du har en 1080p webbkamera som levererar skarp och högkvalitativ bild. Du har även riktigt bra mikrofoner så att alla dina medarbetare kan höra dig klart och tydligt. 

Specifikationer:

MacBook Air 13

Bästa dator i laptopformat

Bästa laptop

Macbook air är precis som iMac, en ikonisk dator som funnits på marknaden väldigt länge. Anledningen till att Macbook är den bästa laptopen beror på att den funnits på marknaden sedan 2008 och har sedan dess uppgraderats till att idag blivit en riktigt grym laptop. 

Bland studenter och arbetande är Macbook Air en omåttligt populär laptop och det beror på att den har allt man vill att en laptop ska ha. Användarvänligheten är verkligen på topp och det är en laptop som är väldigt lätt att arbeta med. Du har alla program redan installerade som kan vara till stor nytta när du pluggar eller arbetar. 

Precis som iMacen så kopplas din Macbook ihop med din iphone vilket gör att du slipper kolla ner i din mobil så fort det ringer eller kommer en notis. Du kan även ställa in att inte se vissa notiser så att ditt arbete inte störs. Fördelen med en laptop är att den är sjukt smidig och kan tas med överallt i världen. Du har även upp till 18 timmars batteritid vilket gör att du kan jobba två dagar i rad utan att behöva tänka på ett eluttag.

Det enda vi inte gillar med Macbook Air är priset som är väldigt högt. Men samtidigt får man väldigt mycket laptop för priset. En Macbook Air är dyrare i förhållande till laptops som körs på windows operativsystemet. Men samtidigt får man inte all användarvänlighet en Macbook kan erbjuda.  

Specifikationer:

Komplett i145 Epic

Bästa dator för gaming

Bästa gamingdatoq

En dator anpassad för gaming har andra komponenter och priset är ofta ganska högt. Det som drar upp priset är främst grafikkortet som måste kunna genera en klar och bra grafik. Självaste grafikkortet är det som gör att du får en bättre bild på din bildskärm när du spelar. En vanlig dator behöver inte lika bra grafikkort och därför är dom ofta billigare.

En gamingdator har även oftare en lite starkare processor samt en stor SSD för att spelet ska vara fritt från lagg. Fördelen med en gamingdator är att den kan användas till så mycket mer än bara gaming. Tack vare starka komponenter är en gamingdator grymt bra för att arbeta med. Exempelvis musikproduktion och CAD funkar galant på en gamingdator. 

När du letar efter en ny gamingdator är det viktigt att veta vilka spel du ska spela. På detta sätt blir du inte besviken sen när du startar upp ditt favoritspel. Denna gamingdator från Komplett är riktigt stark och har ett Geforce RTX 3060Ti grafikkort som klarar mycket av dagens spel med god marginal. Intel core Core i5-12400F processorn gör även att du kan streama dina spel utan problem. 

I Komplett i145 sitter en SSD på hela 1 TB vilket gör att du har gott om lagring för alla dina spel och program. Du har även ett ram minne på hela 16 GB vilket är mer än många dyra Mac datorer har. Fördelen med denna gamingdator är att du kan konfigurera den lite hur du vill, eftersom den byggs av datorproffsen på Komplett. Så skulle du vilja byta chassit eller någon komponent är detta inga problem. 

Specifikationer:

Sharkgaming Esports edition

Bra val

Söker du den bästa datorn för gaming är Sharkgamings e-sport dator ett bra val. Denna gamingdator passar perfekt för dig som vill spela snabba FPS spel där de rätta komponenterna krävs. Det är en grymt bra dator med högpresterande komponenter som klarar nyare spel riktigt bra. Den passar även för dig som vill livestreama ditt spelande till andra. 

 

I denna dator sitter ett RTX 3070 grafikkort som är ett nyare grafikkort med gott om kraft. Denan grafikkort är ett mellanval i 30-serien där det är bättre än 3060 kortet men lite sämre än 3080 kortet. Det är ett överklockat grafikkort vilket innebär att du får ut lite mer kraft. Kortet har ett grafikminne på 8 GB vilket är ruskigt bra. Hastigheten ligger på 14000 mHz och GPU-frekvensen på 1500 mHz. RTX 3070 klarar upplösningar på upptill 7680 x 4320, så 4K gaming blir inget problem. 


Processorn är en Intel Core i7-11700KF Processor vilket är en stark i:7a med gott om kraft. Denna processor är grymt bra för gaming men passar även för arbete som kräver rätt kraft. I kombination med grafikkortet blir det en riktigt högpresterande dator som är redo för allt. I denna dator sitter en SSD på 1 TB vilket gör att du har gott om plats för flera spel. Disken har tekniken m.2 vilket gör den snabbare och bättre för gaming.

Specifikationer:

Acer Aspire 5

Bästa windows laptop

laptop windows

Vill du ha en snabb laptop som körs på Windows är denna Acer ett bra val. I denan laptop sitter en snabb Ryzen 5 processor som klarar mycket. Det är en grym laptop för arbetet där det krävs rätt prestanda för att jobba optimalt. Tangentbordet är även väldigt bekvämt och snabbt att skriva på. 

Lagringen är på 512 gb vilket är perfekt för dig som vill kunna spara alla dina filer på ett och samma ställe. Jämfört med Mac så får du mer lagring i en windwos för mindre pengar. Ram-minnet är på 16 GB vilket är bra i förhållande till datorns pris. 

Jobbar du på resandefot är ett snabbt nätverk A och O. Denna dator har Wifi 6 vilket innebär att du har en snabbare trådlös anslutning. Du har även gott om portar för olika anslutningar, vilket inte Macbooken har. Laptopen körs på windows 11 vilket är det nyaste operativsystemet från microsoft.

Specifikationer:

MSI PRO DP21 11MA

Bästa dator i miniformat

Bästa minidator

Vill du ha en otroligt liten dator är det en minidator du behöver. Denna dator tar otroligt lite plats och är perfekt att ha som allmän surfdator eller i vardagsrummet för projektor. Trots den lilla storleken så är denna minidator från MSI riktigt kraftfull och klarar av vardaglig användning utan problem. 

Bredden och djupet är på cirka 20 cm och höjden på cirka 5.5 cm. Detta gör att minidatorn kan gömmas och behöver inte vara super synlig i hemmet. Den är även lätt att städa bort om du skulle vilja ta bort datorn tillfälligt. Datorn har support för upp till en upplösning för 4K vilket gör att den även passar bra för enklare bildredigering. 

I denna lilla dator har du även alla nödvändiga portar för att koppla in olika typer av sladdar för högtalare, skärm och annan utrustning. Tänk på att du måste köpa till en egen bildskärm för denna lilla dator, eftersom det inte är någon laptop. Datorn har en SSD på 256 GB vilket gör att du får plats med mycket filer på datorn. Vill du få plats med ännu mer filer kan du köpa till en extern hårddisk så har du riktigt mycket lagring. 

Specifikationer:

Komplett Office i35

Bästa dator för kontoret

bästa dator kontor

Behöver du en ny dator till kontoret är Komplett Office i35 ett bra val. Denna dator är tyst, har en minimalistisk design och bra komponenter för typiskt kontorsarbete. Det går även att konfigurera datorn med ett vassare grafikkort så att den passar bättre för CAD, redigering och andra program som kräver mer prestanda. 

Datorn har en stark processor, en stor SSD på 500 GB och 16 GB ram vilket gör datorn väldigt snabb med gott om utrymme. Processorn har 6 kärnor och 12 trådar vilket lämpar sig bra för snabbare arbete. 

Moderkortet som är ett Asus prime B660 lämpar sig även riktigt bra för framtida uppgraderingar. Eller för att lägga in en bättre konfiguration direkt från början hos Komplett. Det enda vi kunde sakna i denna dator är ett lite värre grafikkort så att man kan köra vissa program som kräver lite mer prestanda. 

Specifikationer:

Lenovo ThinkPad L14

Bästa dator för programmering

dator programmering

Ska du programmera på datorn eller pilla med annat som kräver rätt prestanda är en Thinkpad ett bra val. Det är en klassisk dator som ofta syns på skolor och kontor. Denna Thinkpad är lite vassare och ruskigt bra för jobbet. Datorn har ett schysst tangentbord som är bekvämt att skriva med och den klassiska röda lilla musen i mitten på tangentbordet. 

I denna dator sitter en Ryzen 5-5875U processor som får jobbet gjort. Den klarar av att hålla på med flera saker samtidigt och är därmed en bra arbetsprocessor. Grafiken är AMD Radeons vanliga grafik som sitter i processorn och funkar bra. Absolut ingen dator man spelar datorspel på men det är den inte tillverkad för heller. 

Med denna dator kan du ansluta till Wifi 6E för snabbare trådlöst internet och 4G LTE CAT4 men då behövs ett tillval. Det är en väldigt säker dator tack vare det nya Windows 11 operativsystemet och secure core. För att logga in kan du göra detta med ett leende eller med fingeravtrycksläsaren.

Specifikationer:

Apple Macbook Pro 13"

Bästa dator för fotoredigering

laptop fotoredigering

En Macbook Pro är en lite mer vässad variant av Macbook Air och passar perfekt för dig som vill ha en dator för video och fotoredigering. Denna dator är riktigt stark och tillåter dig att arbeta med större filer och program som kräver lite mer prestanda. 

Datorn har det nya M2 chippet vilket är ett bättre chip än vad som sitter i Air datorn. Detta chippet tillåter dig att arbeta med bra flöde utan att behöva oroa dig för att datorn ska bli för seg. Med denna dator går det 43 procent snabbare att kombinera bilder till panoramabilder än tidigare versioner. Du har även en batteritid på uppemot 20 timmar vilket gör att du kan arbeta ostört utan att fokusera på eluttagen. 

Med en ljusstyrka på 500 cd/m² och stort färgomfång kan du få en tydlig bild över bilderna och videorna du ska redigera. Även om inte slutkonsumenten får se samma vackra material som du får är det viktigt att kunna se alla detaljer i redigeringen. I datorn har du även Final cut pro vilket är ett bra regeringsprogram för videos. Detta program används av många kreatörer på Youtube. 

Enda nackdelen med en Macbook Pro är priset, vilket kanske inte är helt chockerande. Det är en dyr laptop, men den är också dyra av en anledning. Du får en riktigt stark dator som du med säkerhet vet kommer att klara alla dina arbetsuppgifter. 

Specifikationer: