stationär dator bäst i test

Stationär dator bäst i test – 5 bra modeller

I den här guiden hittar du stationär dator bäst i test just nu. Vi listar 5 stycken modeller för olika plånböcker och syften som verkligen levererar bra inom sin kategori, bland annat inom kontor, videoredigering och kreativt arbete, vardag och spel. 

En bra stationär dator är en väldigt bra form av dator eftersom man får mer maskin för pengarna kontra om man köper en laptop. Så här är det eftersom delarna inte behöver vara lika små i en stationär samt att skärm, tangentbord och mus är exkluderat i priset. Så om du letar efter så mycket dator per krona som möjligt är du på helt rätt ställe! 

Stationär dator bäst i test:

stationär dator bäst i test

iMac 24 4.5K

Allt-i-ett dator

Bästa valet

Asus Chromebox 4

Prisvärd och liten modell

Billig stationär dator
stationär speldator

Acer Predator Orion

Dator för spel, CAD och videoredigering

Stark stationär dator
bästa lilla stationära dator

Mac mini 512GB

Bästa minidator

stationär dator jobb

Komplett Office a70

Bästa stationära kontorsdator

1. iMac 24 4.5K

stationär dator bäst i test

Bästa stationära dator 2023

En supertunn modell med datorn inbyggd i skärmen. iMac är snabb, makalös 4k-skärm och snygg!

Apples klassiska iMac är den superslimmade, snabba och enkla allt i ett-datorn som passar perfekt till arbete, slösurfande, lek och filmtittande. iMac har datorn inbyggd i skärmen vilket gör att den tar väldigt lite plats. För att vara en produkt från Apple är den dessutom väldigt prisvärd då en sådan här snabb dator och vacker skärm inte går att hitta för mindre peng. 

Just iMac har aldrig varit bättre än vad den är idag och tack vare sin vackra skärm, snabba processor, snygga och lekfulla yttre samt väldigt användarvänliga egenskaper så är detta den bästa stationära datorn som du kan köpa i dagsläget. 

Lövtunn, enkel att flytta och riktigt snygg 

Här nedan ska vi gå igenom vad det är som gör iMac till ett sådant bra val och vad du kan förvänta dig av datorn. Vi börjar med datorns mått som enligt oss är perfekta för en dator som ska stå i hemmet oavsett om det är på kontoret, i köket, sovrummet eller vardagsrummet. 

Skärmen är 24 tum stor och skärmen är enbart 1,15 cm tunn vilket verkligen gör den till ett slimmat inslag i inredningen. Hela datorn mäter 54,7 x 46,1 cm vilket gör att den får plats på de flesta ställen. Detta i kombination med den låga vikten på lite drygt 4,5 kg gör även iMac väldigt mobil och enkel att flytta mellan exempelvis vardagsrummet och kontoret. 

Vad gäller designen så har Apple gjort en rejäl uppdatering av iMacen som nu har sett lika dan ut i över ett decennium. Det som kanske sticker ut mest är dem snygga färgerna som man kan välja bland. Om vi får välja så tycker vi lite extra om den röda, blåa eller lila modellen. Dem alla är en härlig färgklick!

Om du köper till Apples tangentbord och mus kan du även räkna med att dem har samma färg som datorn. Dessutom går även operativsystemet delvis i samma färgtema vilket verkligen skapar en känsla av att designen är riktigt genomtänkt. 

Väldigt snabb processor som imponerar i vardagen 

Trots att iMac både är lätt och tunn så är den riktigt snabb och detta får man tacka Apples revolutionerande processor och grafikkort för. 2020 så revolutionerade de datormarknaden genom att lansera sin egenbyggda CPU vilket innebar att de tog kontroll över både hård- och mjukvara, något som de var först med i hela världen. 

Deras egna processor heter M1 och har hyllats världen över av kritiker och teknikentusiaster eftersom den är otroligt snabb samt bidrar till att datorn blir mer driftsäker. I praktiken innebär detta att ditt arbete eller googlande kommer gå fruktansvärt snabbt samt att datorn i princip aldrig kommer krascha samt väldigt sällan hänga sig. 

Magisk 4k-skärm och bra högtalare 

iMac har en nästan snuskigt bra retinaskärm med 4000 pixlar som gör att kreativt arbete, filmtittande och annat blir en riktig upplevelse. Färgerna är starka och det finns ett stort djup i bilden. Dessutom så är ljusstyrkan hög vilket gör att man kan sitta och jobba även om solen ligger på.

Med tanke på hur bra skärmen är skulle vi vilja argumentera för att detta är en väldigt prisvärd dator eftersom du inte hittar en sådan här bra kombination av dator och skärm för billigare peng. 

Datorer tenderar att ha ganska dåliga högtalare men på den här fronten har Apple satsat och de har faktiskt lyckats få fram högtalare som är markant bättre än föregångarens och som sticker ut som bra bland konkurrenterna. Detta tillsammans med skärmen gör att datorn blir riktigt härlig vid både film och musik! 

Många som köper en iMac använder den tack vare dess goda egenskaper för film och musik som en TV i köket eller i vardagsrummet vilket gör att användningsområdena ökar ytterligare. 

Specifikationer 

Apples nya M1-chip är som sagt var en CPU och GPU (processor och grafikkort) i ett vilket gör att den blir för svag för den som exempelvis ska syssla med CAD eller kreativa uppgifter såsom After Effects. För den vanliga användaren märks detta dock inte av utan man får istället ta del av fördelarna såsom ett lägre pris och lägre vikt. 

Något vi tycker är negativt är RAM-minnet som ligger på ynka 8 GB vilket enligt oss är i det snålaste laget. Att RAM-minnet är lågt märks främst om man ska köra flera program separat eller om mannar många flikar uppe på en och samma gång. SSD:n ligger på 256 GB vilket även det är lite snålt.

Det går dock att uppgradera sig både vad gäller RAM och SSD vilket vi verkligen rekommenderar att man gör eftersom det precis som vanligt inte går att uppgradera sina Appleprodukter i efterhand. Du bör därför tänka igenom ifall du ska gå på en större modell eller inte för att slippa ångra dig bittert något eller några år senare. 

Synkar som en dröm för dig med iPhone

Ifall du har en iPhone kommer du verkligen uppleva ekosystemet som finns Appleprodukter emellan. På datorn kommer du få upp mobilens SMS, telefonsamtal, anteckningar, bilder och annat vilket gör att du kan operera mycket från din mobil direkt via datorn. 

Härlig att prata videosamtal med

På iMac har man satsat på en riktigt bra webbkamera och detta märks verkligen eftersom man syns otroligt fint när man talar med arbetskamrater eller bekanta. Kameran tar även bort det i sidan som inte behövs och zoomar istället in på ditt ansikte. Om det skulle komma in någon mer i bild så anpassar den sig och släpper in det ansiktet också. 

Portar 

Det finns fyra stycken USB-C portar på sidan av datorn samt ett klassiskt 3,55 mm-jack vilket för dem flesta är mer känt som AUX-uttag. På baksidan sitter ingången för strömsladden och en välkomnad detalj där är att den har magnet vilket gör att den fästs väldigt enkelt. 

För att sammanfatta iMac så är detta en dator som verkligen passar in i de flesta hem tack vare att den är ruskigt snabb, snygg, finns i många olika färger samt har det som de flesta söker: en snabb processor och bra skärm. Allt är väl paketerat och till ett bra pris. 

2. Asus Chromebox 4

Billig stationär dator bäst i test

En liten dator som sätts på baksidan av skärmen. Hanterar vardagssysslor och enklare arbete väldigt bra! 

Om du inte har så mycket plats, har en låg budget och vill ha en dator men inte tycker om laptops så ska du definitivt spana in denna modell från Asus. Chromebox 4 har kommit att bli otroligt populär på senare år och vi kan verkligen förstå varför. 

Deras fjärde generation är snabb, väger nästan inget och går att ta med sig i väskan. Som pricken över i är den även väldigt prisvärd och levererar verkligen mycket i relation till sin blygsamma prislapp. 

Specifikationer  

Den här modellen har tionde generationens Intel Celeron-processor vilket verkligen räcker till för dig som söker en bra kontorsdator som även levererar i vardagliga sammanhang såsom när ett recept ska Googlas, man vill se en film eller att barnet vill spela ett enklare spel. 

RAM-minnet är lite i underkant och ligger på 4 GB vilket kommer upplevas som segt om du har ett gäng flikar uppe samtidigt eller kör flera program parallellt. Det går dock att uppgradera RAM-minnet för en liten peng i efterhand om man skulle vilja det. 

Minnet ligger på 32 GB vilket inte är så mycket att hänga i granen så om du vill spara saker lokalt bör du köpa till en extern hårddisk. Du får dock med 100 GB molnlagring på Google vilket gör att du kan ha filer och bilder där istället för på datorn vilket är säkrare och smidigare. 

Snabb uppkoppling mot WiFi, många portar och stöd för 4k-skärmar

Eftersom detta är en liten dator inte större än 148,5x40x148,5 mm måste du använda separat skärm, tangentord och mus. Om du har trådlösa tillbehör kan du koppla upp dem via Bluetooth 5 vilket ger en snabb och säker uppkoppling.

Det finns flertalet ingångar, både USB-C, USB-A, HDMI, AUX och plats för SD-kort vilket gör att du kan koppla in tårdbundet tangentbord och mus samt två stycken skärmar med upp till 4k-upplösning. Med WiFi-6 så får du en snabb uppkoppling mot nätet och kan arbeta, ladda ner och kolla på film med bra flyt vilket är viktigt. 

Sätt på baksidan av skärmen

Det finns ställ att köpa där du sätter datorn på baksidan av din skärm genom att sätta den på ett ställ som monteras. Det här är en väldigt smidig lösning som gör att du gömmer datorn och sedan kan ta ner den smidigt ifall du skulle behöva flytta den, 

Perfekta familjedatorn 

Runt om i världen har man upptäckt hur bra Chromebox är att ha i ett hem där många bor. Den fungerar både att surfa, arbeta och kolla film på samt mäktar med enklare spel såsom onlinespel vilket gör den till ett perfekt val där barnen är för små för att ha en egen dator. 

För att summera ihop så är det här datorn för dig som vill ha en liten och billig bärbar dator för arbete och vardag som du enkelt kopplar ihop med skärm, mus och tangentbord,

3. Acer Predator Orion

stationär speldator

Bästa stationära speldator

En kraftfull modell som passar till spel, videoredigering och CAD tack vare bra processor, starkt grafikkort och bra kylning. 

Ifall du ska spela på din dator så ställs det betydligt mycket större krav på processor och grafikkort men även RAM och SSD kontra om du ska arbeta eller slösurfa. Med det sagt så är Acer Predator Orion en riktig toppenmodell för dig som vill ha en dator att spela på och som håller länge men för den delen inte lägga ut alldeles för mycket pengar. 

Bra delar för pengarna 

En bra speldator måste ha delar som kompletterar varandra bra och är på samma nivå. Att få till detta är en fin konst eftersom den allt för ofta blir så att en komponent drar ner alla övriga, exempelvis att processorn är för långsam och därför inte låter grafikkortet arbeta maximalt.

Processor och grafikkort 

I Acer Predator Orion har man dock lyckats balansera delarna fint och allt jobbar bra tillsammans. Processorn är en tolfte generationens i7:a från Intel som upplevs väldigt rapp och är väl anpassad för spelande eftersom den inte har för många kärnor. CPU:n gör även datorn lämpad för arbete! 

Grafikkortet är ett NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti med 8GB minne vilket gör att grafiken laddar in snabbt och dessutom blir väldigt vacker vilket gör att du kan spela även tyngre spel med hög grafik utan att uppleva lagg.

CPU:n och GPU:n tillsammans är en bra kombination även för den som vill redigera film, CAD:a eller klippa ihop annat kreativt arbete vilket gör att du som vill testa hålla på med YouTube, göra kreativa saker i datorn eller bara ha en dator som erbjuder den möjligheten har en riktigt bra modell här! 

RAM och SSD

För en dator som mestadels ska användas till kontorsarbete eller som vardagsdator sätts det inte så stor press på hög RAM och SSD. När man spelar är detta dock av mycket större vikt. RAM-minnet blir viktigt när man kör flera program samtidigt, exempelvis om man pratar med kompisar när man spelar.

SSD:n är viktigt dels eftersom det är platsen där alla dina spel ligger, dels eftersom en snabb SSD gör att dina spel startar mycket snabbare. Acer Predator har 16 GB RAM-minne men går enkelt och billigt att uppgradera upp till 64 GB.

SSD:n ligger på 512 GB och går även den att uppgradera även om de flesta kommer ganska långt på 512 GB förutsatt att man inte spelar väldigt många och tunga spel under samma tidsperiod.

Kylning gjord för tunga uppgifter

Desto tyngre saker man ska göra på sin dator desto bättre kylning behöver man. När datorn belastas hårt måste även delarna arbeta hårdare vilket skapar en större restvärme. Om ens delar blir för varma kommer dem behöva sänka sitt arbetstempo och om detta sker snabbt får man inte ut så mycket av sina komponenter. 

Acer Predator har en bra kylning där CPU och GPU är placerade i ett kylområde och SSD samt RAM i en annan del. Fyra fläktar skapar två separata luftströmmar mellan dessa områden vilket gör att kylningen blir mer effektiv. 

Fördelen med att ha luftkylning framför vätskekylning är att risken för att vätska ska börja läcka inte finns. Fläktarna i denna bra stationära gamingdator är även väldigt tysta samt har RBG-belysning vilket skapar en snygg och cool effekt som gör att datorn andas gaming. I kanterna av höljet som fläktarna sitter i finns även vibrationsdämpare för att fläktarna inte ska kännas av i bordsskivan. 

Riktigt stilrent och snyggt yttre

Som vi var inne på gör RGB-lamporna i fläktarna att datorn får en bra gaminglook. Utöver dessa lampor så sitter det även lampor i själva datorn som du kan ändra färg på via Acers mjukvara. I samma mjukvara kan du även hålla koll på fläktvarvtal samt temperatur på alla komponenter. 

Datorn kommer även med en glasad sida där du kan se in till alla delar vilket är lika kul varje gång. Det gör även att relationen till datorn blir större eftersom man kan se hur den arbetar. Detta är dock ett tillval men vi tycker definitivt att det är värt att göra det. 

Snabb uppkoppling och uttag

Datorn har Ethernet-uppkoppling vilket gör att svarstiderna från det att du gör något i spelet tills dess att det registreras på servern blir kortast möjliga. 

På framsidan av datorn sitter det en USB-A och en USB-C port där du kan koppla in mobilladdare, USB-fläkt eller annat. På baksidan sitter det ytterligare USB-A portar för mus, tangentbord mm. 

Sammanfattningsvis så är Acer Predator valet för dig som vill ha en stationär dator bäst i test till spel där du får väldigt mycket för pengarna och en modell som håller under många år. Den fungerar till tunga spel, redigering av video samt CAD:ande. Ska man syssla med kreativa uppgifter rekommenderar vi dock att uppgradera RAM-minnet! 

Ifall du vill läsa mer om bra speldatorer så kan du spana in artiklen vi länkat vidare till eller kolla runt på vår hemsida för att hitta inspiration och guider till dem bästa modellerna för olika plånböcker, åldrar och syften. 

4. Mac mini 512 GB

bästa lilla stationära dator

Liten stationär dator bäst i test

Ikonisk liten stationär dator som är både snygg, smart och snabb vilket gör den väldigt mångsidig! 

Ifall du vill ha en liten, stilren och snygg stationär dator med mycket kraft så är Mac mini modellen du bör spana in! Den har ett litet yttre vilket gör den mobil och smidig samt enkel att gömma men har ett desto större inre som räcker till de flesta uppgifterna! 

För trots Mac minis ganska blygsamma yttre så bär den verkligen på ett kraftfullt yttre och sedan denna ikoniska dator även fick ta del av Apples smått magiska M1-chip har den bara blivit ännu starkare och snabbare. 

Bra prestanda

M1-chipet gör sig verkligen bra i Mac mini som nu är hela tre gånger snabbare än sin föregångare, något som verkligen märks när man arbetar med den. Som vi har sagt tidigare så innebär M1-chipet att Apple tog kontroll över både hård- och mjukvara vilket har lett till en mer driftsäker dator. Du ska alltså bli förvånad om den hänger sig och ännu mer förbluffad ifall den skulle krascha.

Trots att datorn inte har någon dedikerad GPU så fungerar den även till tyngre videoredigeringsuppgifter vilket man verkligen får säga är imponerande med tanke på dess nätta storlek och sammansatta processor och grafikkort. 

Med detta sagt klarar även datorn av vardagliga uppgifter såsom kontorsarbete med bravur. Detta gör datorn väldigt mångsidig och till ett bra val för den som vill ha en stationär dator som passar både till arbeta och fritiden.

SSD och RAM

Den här Mac mini har 512 GB i SSD vilket gör att du får plats med det mesta man kan tänka sig under en herrans massa år eftersom du inte lär ladda ner spel. Du kan alltså samla på dig mängder med bilder, filer och appar utan att behöva oroa dig nämnvärt för att få slut på lagring. Går du istället på modellen med 256 GB i lagring kommer du behöva tänka mer på storleken hos det du laddar hem samt behöva gå in och rensa oftare.

Vad gäller RAM-minnet så ligger det på 16 GB i denna modell vilket är en helt perfekt storlek på en dator som ska användas i jobbet och hemma eftersom det tillåter att ha flera flikar uppe samtidigt samt att flera olika program arbetar manuellt.

Tilltalande dimensioner och design 

 Vad gäller utsidan så är den som vi redan sagt väldigt slimmad och liten. Utsidan mäter 3,6 x 19,7 x 19,7 cm och vikten uppgår till 1,2 kg vilket gör att du enkelt flyttar runt den ifall det skulle behövas. Som du hör är den inte heller svår att gömma, antingen bakom skärmen eller i en låda. 

Utsidan är inte heller fy skam. Apple är kända för att göra riktigt snygga och stilrena produkter och deras Mac mini är verkligen inget undantag. Utsidan är egentligen enart en liten borstad fyrkant med mjuka kanter och uttag på baksidan. 

Ingångar

Bakom Mini sitter ett gäng uttag där du kan koppla in skärmar, tangentbord och mus ifall du inte kör dem två sistnämnda trådlöst förstås, för Bluetooth finns. 

Du har två stycken klassiska USB-A 3.0-uttag, 2 st USB-C uttag, 1 st LAN-uttag, ett HDMI-uttag samt ingång för hörlurar vilket gör att du kan koppla in det som du behöver. Det går även att ladda mobilen eller andra enheter via Mac mini. Det går även att driva två stycken skärmar, en upp till 6k och en upp till 4k vilket vi tycker är suveränt. 

För att sammanfatta Mac mini så är det en ikonisk dator som verkligen lever upp till ryktet som den bästa och snyggaste minidatorn man kan köpa, detta eftersom den både är snabb, diskret och stilren samt fungerar till dem flesta arbetsuppgifter förutom spel och CAD. Med andra ord kan vi varmt rekommendera den! 

5. Komplett Office a70

stationär dator jobb

Stationär kontorsdator bäst i test

En riktig kontorsdator med mycket RAM, stor SSD och snabb processor – allt paketerat i ett stilrent yttre!  

Komplett är ett företag som sysslat med datorer i över två decennier vilket gör dem till riktiga experter. De har satt ihop vad som kanske är den perfekta arbetsdatorn sett till utrymme, processor, design och grafikkort och faktum är att vi tycker deras Office a70 presterar riktigt bra.

Komponenter gjorda för jobb 

Okej, så detta är den bästa stationära kontorsdator man kan köpa idag, men vad är det som gör den så otroligt bra? Vi kan börja med att berömma Komplett för deras val av komponenter eftersom de gör datorn väldigt kompetent för arbete.

Processorn är en AMD Ryzen 9 med 12 kärnor och 24st trådar vilket gör att den kan syssla med flera uppgifter på samma gång vilket är perfekt om man har en beräkning eller annat som står på i bakgrunden. Dessutom så håller man nere kostnaden något genom att välja AMD istället för Intel vilket vi tycker är bra för en dator till arbete. 

Grafikkortet är ett GT 710 vilket räcker till bra så länge man inte ska syssla med allt för tunga grafiska uppgifter såsom tung rendering eller CAD.

M2-SSD:n ligger på hela 1 TB vilket är perfekt om du ska ladda ner och förvara mycket dokument, arbeta i program och spara filer. Du behöver alltså inte alls oroa dig för att fylla datorn dem närmaste åren så länge du inte arbetar med riktigt mycket film.

RAM-minnet ligger på 32 GB vilket är det högsta av alla datorer i den här guiden. Med 32 GB i RAM behöver man inte vara så värst orolig för att det ska gå trögt även om man kör flera program separat eller har väldigt många flikar uppe eller kanske till och med har flera skärmar där det pågår separata saker på samma gång. 

Stilrent yttre och möjligheter till att skräddarsy 

Datorn är byggd i ett chassi som håller ganska låg profil jämfört med vad många andra stationära datorer gör vilket innebär att Office a70 smälter in bra på kontoret eller i hemmet utan att dra till sig en massa onödig uppmärksamhet. 

En sak som helt klart är värd att nämna är möjligheten till att skräddarsy datorn och dess komponenter ifall man vill uppgradera exempelvis grafikkort. Detta görs när man beställer datorn och Komplett tipsar då enbart om delar som fungerar bra med varandra. Du kan alltså halvt bygga datorn själv men ha proffs som monterar den. 

Sammanfattningsvis så är Kompletts egna Office a70 ett underbart val för den som behöver en rejäl jobbdator som klarar av allt från kontorsjobb i excelark till kreativa jobb där man ska redigera bilder och annat. 

Frågor och svar

Vilken är den bästa stationära datorn för mig?

Ja vad ska man köpa för stationär dator egentligen? Den här guiden kanske väckte fler frågor än svar. Som du märker finns det en rad olika typer av modeller som har olika storlek, ligger i olika prisklasser samt har olika egenskaper. 

Vad ska du göra på din stationära dator? 

För att veta vilken dator som du ska ha så måste du ta reda på dina behov. Det första du måste reda ut är vilka uppgifter du ska utföra på datorn. Om det är enklare saker såsom att slösurfa, kolla film och svara på något mail kommer du väldigt långt på en enklare modell. Dem enkla modellerna känns igen eftersom dem kostar absolut minst, oftast från 3000 kronor upp till cirka 5000 kronor. 

Ska du istället använda den till kontorsarbete såsom att arbeta i olika program som excel, ha konferenser online samt ladda ner textdokument, PDF:er mm. bör du köpa en dator i mellanklassen, exempelvis en iMac.

Är det istället tyngre uppgifter som ska utföras, exempelvis redigering av video, nedladdning av väldigt stora filer eller om du ska spela så är det en tyngre modell du behöver. För spel är Acer Predator vår största rekommendation och för kontorsarbete är Mac mini eller Office a70 bäst. 

Storlek 

Idag kan du få riktigt bra datorer som är väldigt små. Vilken storlek du behöver bör styras av din budget och om du vill gömma datorn eller inte. Små datorer går nämligen bra att hänga bak på en skärm vilket gör att dem knappt syns alls. 

Små datorer är dock dyrare än stora eftersom det kostar mer att göra komponenterna kompakta. Du får alltså mer delar för pengarna i en stor dator kontra om du går på en liten. 

Hur länge ska du ha datorn?

Ifall du planerar att ha din dator i många år ska du gå på en modell med bra komponenter för att se till att den håller sig fräsch länge samt har mycket utrymme även efter att du har använt den ett tag. I längden lönar det sig nämligen oftast att köpa kvalitet från början då det håller så mycket längre. 

Ordlista:

Ifall du är ny på stationära datorer kan det vara väldigt svårt att hänga med i alla begrepp. För att du ska få en större förståelse för vad som är vad och enklare förstå skillnaden och vilka komponenter du ska satsa på har vi gjort en kort ordlista med dem vanligaste och viktigaste begreppen här nedan! 

Processor (CPU):

processor stationär dator

Processor kallas ofta CPU och detta är datorns hjärna. Alla kommandon som du ger datorn måste gå igenom processorn för att sedan delas ut till resterande delar. En snabb processor innebär därför att det tar kort tid från det att du säger åt datorn att göra något tills dess att det faktiskt händer. 

En processor är oftast den del som drar ner övriga komponenter eftersom den inte hinner tänka tillräckligt snabbt för att datorns övriga delar ska kunna arbeta så snabbt som de har potential för. Med andra ord så är processorn en väldigt viktig del.

I regel så köper datormärken in sina CPU:er från andra tillverkare, vanligtvis från Intel eller Ryzen AMD där Intel anses vara finare. Intel och AMD garderar sina processorer med siffror där högre siffra oftast innebär bättre processor. Intel har exempelvis i5, i7 och i9. 

Fram tills 2020 så köpte även Apple in sina processorer från Intel men lanserade sedan sitt eget M1-chip som är otroligt snabbt samt gör att datorn får en bra helhet. 

Grafikkort (GPU):

Grafikkortet är en del som är väldigt viktig för den som ska spela, redigera video eller CAD:a. Det är nämligen denna del som hanterar all grafik och gör om den så att du kan se den på din skärm. 

När man gör grafiktunga saker som att spela spel sätts det stor press på just GPU:n. Om man har en för svag grafikprocessor vid spel eller kreativt arbete kommer det lagga och man blir tvingad att dra ner grafiken för att kortet ska orka med.

Om du mestadels ska använda din dator till jobb, filmtittande och surfande ställs dock inte alls samma krav på din GPU utan då är det bättre att satsa på en bra skärm. Av denna anledning har exempelvis iMac, Mac mini och Asus Chromebox inte en separat grafikprocessor utan har den sammansatt med processorn. Detta håller nere priset, vikten och storleken vilket är tre viktiga faktorer för de flesta vardagsanvändarna.  

Med allt detta sagt är det inte superviktigt att du går på en dator med ett värstinggrafikkort så länge du ska använda den till vardags och inte spela eller göra andra grafiskt tunga saker på den. I många fall behöver man inte ens en GPU över huvud taget! 

RAM-minne:

RAM-minne är datorns korttidsminne och en viktig komponent för den som vill ha flera flikar eller program igång samtidigt. Om du har flera skärmar och kanske kör videokonferens på ena och jobbar med massa flikar samt hoppar mellan program och dokument på andra kommer du uppleva allt som väldigt segt ifall du sparar in på ditt RAM-minne.

RAM mäts i Gigabyte och förkortas GB. Vi tycker att en vanlig vardagsdator som inte ska arbeta med så mycket mer än några få flikar åt gången kan ha 8 GB RAM medan övriga bör satsa på 16 GB och uppåt. 

På många stationära datorer kan man uppgradera RAM-minnet väldigt enkelt och till en låg kostnad i efterhand men på Apples produkter går inte detta och om man vill köpa en Mac måste man därför tänka sig för innan man gör sitt köp eftersom man får leva med det valet tills man byter dator. 

Ifall du vill läsa mer om vad RAM-minne är för något kan du spana in Dells hemsida där de har skrivit och förklarat på ett bra sätt varför denna delen är viktig, vad den gör samt hur den fungerar. 

SSD:

Om RAM-minnet är datorns korttidsminne som används här och nu så är SSD:n istället långtidsminnet där spel, filer, program och dokument lagras. Förr hette detta hårddisk men det har idag ersatts av SSD:n. 

En snabb SSD är bra för den som ofta öppnar program eller dokument eftersom det då öppnas snabbare. Vill man att det ska gå riktigt snabbt ska man köpa en M2-SSD men de flesta kommer riktigt långt på en vanlig klassisk SSD. 

Detta mäts återigen i GB där vi rekommenderar att gå på en modell med 512 GB. På minidatorer har man dock inte lika mycket utrymme och här ligger det istället oftast på runt 32 GB. Ska man ladda ner mycket saker lokalt är det därför bättre att ladda ner i molnet, på en extern hårddisk eller köpa en annan typ av dator.

Hur mycket kostar en bra stationär dator?

En bra stationär dator kostar oftast kring 10 000 – 15 000 kronor. Då får man en modell som verkligen håller måttet länge och som fungerar snabbt och smärtfritt. Går man på en billigare modell får man istället räkna med att bli ganska begränsad vad man kan göra, att den kommer bli seg efter några år samt att man har lite utrymme. 

Vi rekommenderar alltid att köpa en lite rejälare och dyrare modell om man ändå ska investera i en dator eftersom det i längden alltid lönar sig. En dator i prisklassen från 10 000 kronor och uppåt kan man oftast ha i 5 – 7 år vilket gör att den inte kostar så mycket per år jämfört med om man ska köpa två halvdana datorer under samma period. 

Hur vet man om en stationär dator är bra?

bra stationär dator

Du vet att en dator är bra genom att se vilka delar den har på insidan. Bra delar är allt som räknas, samt att delarna faktiskt fungerar bra med varandra. Det är exempelvis idé att ha en superbra processor men ett dåligt grafikkort eller tvärtom. 

Att läsa på och göra sin hemläxa innan köpet är en väldigt bra start, precis som du gör nu. Om man däremot väljer utan att veta så mycket och kanske bara hugger första bästa är risken stor att man får en modell som inte alls passar för ens egna behov. 

För att få ytterligare garanti på att ens dator är bra bör man köpa den av seriösa återförsäljare som är noggranna med vilka modeller de plockar in i sitt sortiment. Wenhallen och Komplett är två exempel på seriösa återförsäljare som säljer bra grejer och som har ett bra skydd ifall det skulle hända något med ens dator! 

Den stationära datorn har funnits länga och för att få ännu mer information och lära sig kan man läsa mer om stationära datorer för att på så vis även få mer kött på benen och kunna avgöra vilka modeller som är bra och inte! 

Stationär dator från Apple eller PC?

stationär dator

Med Apple menar man alla datorer som är gjorda av märket Apple. Dessa har IOS som operativsystem och kan vara en iMac eller Mac mini. PC syftar oftast på alla andra datorer som har exempelvis Windows som operativsystem. Dessa datorer kan göras av Asus, Acer, HP eller Lenovo för att nämna några.

Om Apple eller PC är stationär dator bäst i test för dig är en väldigt subjektiv sak. Apples IOS brukar man oftast klassa som mer lättanvända, snyggare samt pålitliga då de sällan hänger sig eller kraschar. 

Apples produkter är dock dyrare och man ska inte sticka under stolen med att man betalar mycket pengar för märket. Om du värdesätter välarbetade, smidiga, enkla och pålitliga enheter är dem dock att föredra. Har du dessutom en iPhone bör valet vara givet eftersom mobilen synkar otroligt bra med en Mac-dator. 

Vill du istället få så mycket dator som möjligt för pengarna, vara fri att kunna uppgradera dina delar samt ska spela eller göra grafiktunga saker så är en stationär dator med Windows eller annat operativsystem bättre. 

Som du kanske minns går det nämligen inte att uppgradera delarna på en stationär dator från Apple vilket gör att du får leva med den processor, minne och RAM som kommer från fabrik. På PC däremot så har du oftast valet att kunna byta ut detta vilket är perfekt för den som vill växa med en och samma dator. 

Hur länge håller en stationär dator?

En stationär dator bäst i test som vi har listat här ovan håller mellan 5 till 10 år beroende på vad du gör med den och hur den behandlas. Exempelvis håller många Apple-datorer i runt 10 år innan de upplevs sega. 

Ett knep för att få sin dator att hålla längre är att man rensar den med jämna mellanrum samt inte uppdaterar den när den börjar få några år på nacken eftersom dem uppgraderingarna i regel är gjorda för nya enheter och därför tar onödigt mycket av gamla modeller. 

Med allt detta sagt hoppas vi verkligen att ni har hittat en stationär dator som faller er i smaken både vad gäller pris och syfte. Stort lycka till och mycket nöje! 

Läs mer: