multiladdare

Bästa multiladdare – 4 bra laddstationer för mobil, dator och surfplatta

Ifall du vill kunna ladda flera enheter samtidigt så är det en multiladdare du behöver. I den här guiden listar vi dem bästa multiladdare du kan köpa idag, en pryl som har blivit allt mer användbar i takt med att antalet enheter i våra hem växer. Här nedan hittar du laddstationer med olika många watt samt med olika många portar av olika slag vilket gör dem lämpade för olika situationer. 

Ska du ladda flera tunga enheter såsom laptops på en och samma gång ska du ha en modell med höga watt medan du kan gå på en lite klenare modell om du enbart ska ladda mobilen, hörlurarna och surfplattan. 

Oavsett vilken modell du väljer här nedan kan du dock vara säker på att det är en bra produkt som är säker samt ger jämn och fin spänning för att skydda batterierna i dina enheter. 

Multiladdare bäst i test:

laddstation mobil

Linocell Premium 100W

Bästa laddstation

Bäst i test!

Linocell Premium 120W

Bästa multiladdare flera datorer

Bra val
laddstation

Satechi Dock5

Bästa multiladdare för mobil, surfplatta och hörlurar

Prisvärd
USB A laddstation

Linocell USB-A x6

Laddstation USB-A

1. Linocell Premium 100 W

laddstation mobil

Bästa multiladdare

En snabb laddare som mäktar med upp till fyra stycken enheter samtidigt. 

Om du är på jakt efter en riktigt bra multiladdare så är det denna variant från Linocell som du bör spana in! Det är verkligen en modell att räkna med som ger jämn spänning, inte blir varm, är brandsäker samt laddar flera enheter väldigt snabbt. Den är dessutom väldigt snabb och enkel att använda. 

På laddaren finns det två stycken klassiska USB-A-ingångar på 18 W vardera samt två stycken USB-C-ingångar på 100 W vardera. I USB-C kan du exempelvis ladda upp din dator medan ingångarna för USB-A är mer lämpade för mobiler, surfplattor och andra enheter med ett mindre batteri. 

Via USB-A portarna kan du snabbladda ifall din mobil har stöd för det. Exempelvis iPhone 8 och senaste samt många Samsungmobiler kan snabbladdas där de får ungefär 50 procent batteri på bara en halvtimme. Tack vare att laddaren är så pass kraftfull orkar den ladda mobiler och surfplattor samtidigt som den laddar en laptop vilket är ovanligt men väldigt välkomnande. 

Eftersom laddaren har en C7-kabel som går att ta bort så kan man ha med den och använda även i länder som inte har samma eluttag som vi har i Sverige förutsatt att man har en adapter. Annars använder man den bara som vanligt här hemma i Sverige.

Laddaren har så kallad USB PD vilket är att en enhet med USB PD som ska laddas informerar laddaren om hur mycket spänning den behöver vilket är bra om man laddar flera enheter samtidigt för att varje enhet då ska få enbart så mycket som krävs.

Ifall du skulle ha en äldre dator eller annan enhet som inte har USB PD så går det ändå att ladda eftersom spänningen då sänks av sig själv. Du behöver därför inte oroa dig att dina enheter ska få för mycket spänning oavsett om det är en dator, ett par hörlurar, en mobil, rakapparat eller eltandborste som ska laddas. 

2. Linocell Premium 120 W

Multiladdare 120 W bäst i test

Det självklara valet för dig som vill kunna ladda flera tunga enheter på en och samma gång. 

För den som behöver mer kräm så är det helt enkelt den här modellen från Linocell som man ska välja. Själva laddaren gör precis det den ska utan konstigtheter, det vill säga laddar flera datorer, mobiler, hörlurar mm på samma gång. 

Desto högre watt man behöver desto högre säkerhetskrav ställs på produkten vilket innebär att man inte bör snåla in eftersom det kan leda till överhettningar och otäcka bränder.

Med det sagt så är det här en väldigt säker och hårt testad modell och ingen kopia eller budgetladdare som man faktiskt riskerar sin hälsa med. Detta innebär att du kan ladda under natten utan att behöva oroa dig så länge du inte har något som täcker laddaren.

Denna modell har 120 W i spänning vilket innebär att du kan ladda fler tunga och stora batterier samtidigt, exempelvis flera laptops. Detta kan bli för tungt om du använder tidigare modell. 

Uttagen skiljer sig även från tidigare modell. Här har du tre stycken USB-C portar och en USB-A port vilket vi tycker är perfekt eftersom majoriteten av alla enheter som tillverkas idag görs med just USB-C. Du får alltså en laddare som är uppdaterad och kommer klara av även dem enheter som görs om fler år. 

Om vi skulle nämna något negativt med laddstationen så är det att den är ganska tung vilket gör att den märks om man springer runt med den i fickan. Det är alltså snarare en laddare att ha med i ryggsäcken, datorväskan eller på resan än på bussen. 

3. Satechi Dock5

laddstation

Laddningsstation bäst i test

Stället alla familjer eller hem med många enheter behöver. Håll koll och ladda på samma gång…! 

För dig som har många enheter under ett och samma tak och mest tycker att laddare försvinner och inte går att hitta så är en laddningsstation en klok investering. Detta är ett ställ där du kan lämna mobiler och surfplattor att ladda trådlöst eller via laddplattan. 

Det finns två stycken USB-C portar, två stycken USB-A portar och en trådlös port. Effekten på alla utgångar är gjorda för lite mindre enheter vilket innebär att du inte kan ladda din laptop här. Mobiltelefoner, surfplattor, smarta klockor, kameror, normalstora Powerbanks osv går dock utmärkt att ladda upp! 

Vi tycker verkligen om den här modellen och tycker det är en bra lösning för stora familjer, på kontoret eller för dig som bara har många enheter att hålla koll på. Som pricken över i är den även väldigt snygg och smälter in mycket bra! 

4. Linocell USB-laddstation

USB A laddstation

Laddstation för mobil och surfplatta

Valet för dig som inte har några enheter med USB-C samt vill ha en bra med prisvärd multiladdare.

Om du inte är så intresserad av USB-C eftersom du har lite äldre enheter så är det denna prisvärda rackare från Linocell som du bör välja enligt vår rekommendation. Den har hela 6 stycken portar för vanlig klassisk USB-A ingång vilket gör den perfekt för dig som har många enheter du laddar via USB. 

Eftersom den totala effekten ligger på 50 W så kan du inte ladda datorer i den men exempelvis upp till fyra stycken surfplattor eller 6 stycken mobiltelefoner går galant. 

Vi tycker en sådan här station är skön att ha i vardagen eftersom man då exempelvis kan ladda sina hörlurar, surfplatta och mobiltelefon på natten för att garantera att allt är laddat i vardagen. 

Laddaren kopplas in i vägguttaget via en C7-kabel vilket gör att du kan byta ut den om du ska åka iväg till ett land där eluttagen inte ser ut som här hemma i Sverige. 

Utöver att ladda mobiler och surfplattor kan du exempelvis driva flera Rasberry Pi-datorer vilket gör ditt bygge mycket enklare eftersom du då plötsligt kan samsa alla datorer på en och samma plats. 

För att sammanfatta så är detta ett väldigt prisvärt val för dig som behöver kunna plugga in flera USB-A kontakter i samma uttag. 

Frågor och svar

Vad är en multiladdare?

vad är en multiladdare

Multiladdare eller laddstation är en laddare du stoppar in i uttaget och sedan kan ladda flera enheter från. Laddstationer kan ha olika många utgångar och dem kan vara av olika sort. Vanligast är att man som grund har USB-A och sedan utökar med USB-C. Vissa kan även ha stöd för trådlöst laddning vilket är perfekt om man har moderna enheter. 

Laddningsstationer är en populär och smart lösning för den som har många olika enheter och inte vill sprida ut dem i huset utan exempelvis vill samla allt vid nattduksbordet eller hemmakontoret. 

Hur många watt (W) behöver jag?

När du ska ladda upp en enhet så måste du ha koll på hur starkt batteri den har för att på så vis garantera att din laddare faktiskt orkar ladda upp batteriet. Om du enbart ska ladda mobiler och surfplattor kan du gå på lite svagare modeller men om du ska ladda en eller flera datorer måste du kräma på lite mer.

Vi tipsar om att ligga på minst 50 W om du ska ladda flera små enheter som surfplattor medan du bör ligga runt 100 W om du ska ladda en dator. Ska du ladda två datorer är det bra att gå på 120 W för att på så vis inte göra laddaren så varm. 

Ladda rätt

Man kan lära sig att ladda på rätt sätt för att få ens batterier att hålla längre. Exempelvis ska man helst ladda till maximalt 80 % vilket gör det dumt att ladda på natten. Om man ändå vill ladda när man sover vilket de flesta vill men för den delen inte förstöra batteriet så kan man köpa en timer som stänger av efter exempelvis tre timmar. 

Ifall du vill läsa mer om hur man laddar sin mobil rätt kan du klicka dig vidare till artikeln vi har länkat till på PC-tidningen. Där finns bra knep som är värda att spana in! 

Hur utsåg vi bästa laddstation

Att hitta dem bästa produkterna på markanden idag blir allt svårare i takt med att ribban för att sälja sänks och att lågt pris oftast går före kvalitet. För att hitta produkter där både pris och kvalitet känns rätt måste man därför söka ganska noggrant vilket vi även har gjort! 

Den första saken vi kollat på är hur enkel laddaren är att använda. Det ska gå smidigt att stoppa in den i uttaget och att stoppa in sladdarna i den. Vi ser även gärna att det sitter en C7-kabel i änden för att på så vis kunna använda laddstationen som en förlängningssladd samt för att man ska kunna byta C7-sladd om man åker utomlands. 

Därefter är det självfallet viktigt att laddaren är säker både mot enheterna man laddar och mot hemmet den laddas i. En bra laddare ska inte bli för varm trots att den får arbeta hårt. Den ska även sänka spänningen via USB PT för att anpassa sig efter batteriet som ska laddas alternativt sänka spänningen om det är oklart vilken styrka enheten behöver. 

Tidigare recensioner är även väldigt viktigt för att ta reda på om vår uppfattning även stämmer överens med den bilden som andra har fått. Gör den det så kan vi alltså vara helt säkra på att dem slutsatser som vi har dragigt stämmer överens. 

Sist men inte minst så ska laddaren även vara prisvärd, alltså att kvaliteten ska överensstämma med det pris man betalar. Om allt det här ovan har stämt in på produkten har den hamnat här och efter alla modeller vi kikat på är det enbart dessa fyra som enligt oss höll tillräckligt hög standard! 

Läs mer: