Bästa gamingmus

Bästa gamingmusen 2023 – flera möss recenserade

Den bästa gamingmusen är en blandning utav kvalité, känsla, vikt och ett bra pris. I denna artikel kommer vi reda ut vilken som är den bästa gamingmusen genom att lista fem olika möss för fem olika typer utav spelare. Vare sig du är ute efter en mus som är typiskt bra för FPS spel likt CS:GO eller en gamingmus mer anpassad för MMO spel likt World of warcraft kommer det att finnas en gamingmus med i denna lista som bör passa dig.

Att hitta den bästa gamingmusen som passar dig är svårare än vad man kan tro. Det finns flera faktorer som spelar roll när det kommer till valet utav gamingmus men i första steg bör du veta vilka typ utav spel du föredrar och vad musen ska vara kapabel till. Gillar du stilrenhet och komfort är förmodligen en trådlös gamingmus det du letar efter. Föredrar du däremot en ”snabb” gamingmus som hjälper din pricksäkerhet bör du förmodligen välja en lättare mus som ger dig mera känsla. 

Bästa gamingmusen 2023:

Logitech G 703 Lightspeed Hero Trådlös

Bäst i test gamingmus 2023

bästa gamingmusen

Denna gamingmus är lika snabb som den kablade versionen av denna mus och är perfekt för gaming. Den är billigare än den dyrare PRO X men har snarlik prestanda och perfekt för dig som vill ha ett billigare val. 

Gamingmusen har en optisk Hero 25K-sensor som är väldigt rapp och har inga fördröjningar. Många litar inte på en trådlös mus när det gäller e-sport men det finns en del proffs som lirar med denna musen. Så det är ingen fråga om den passar för e-sport eller inte. 

G703 har lightsync tekniken med RGB vilket sätter lite mer färg på din gamingsetup. Den synkar ljuset med annan utrustning från Logitech vilket vi tycker är väldigt häftigt. Batteritiden är på 60 timmar vilket betyder att du har ungefär 2 veckor batteri om du spelar flera timmar per dag. Denna mus går även att ladda med Powerplay musmattan vilket är väldigt praktiskt.

Xtrfy M42

gamingmus xtrfy

Denna gamingmus passar perfekt för dig som vill spela spel där siktet är viktigt. Många e-sport proffs vill ha en så lätt mus som möjligt för att få mer kontroll i siktet. Denna gamingmus väger endast 69 gram vilket är otroligt lite och perfekt för CS:GO, Overwatch och andra spel där siktet är viktigt. 

Till skillnad från M4 är m42 symmetrisk och passar därmed både vänster- och högerhänta. Många som även spelar med högerhanden föredrar M42:an framför en mus som är anpassad för högerhänta. 

Något vi gillar extra mycket med denna musen är att det ingår två skal i olika storlekar. Dessa skal gör så att du kan anpassa musen efter hur stor hand du har. Musens skal har även massor med hål i sig vilket gör den lättare och bekvämare i handen. 

Om du skulle råka spilla på musen bör detta inte göra något eftersom innehållet är vattentät. Brytarna i musen är tillverkade för att klara 20 miljoner klick vilket är perfekt för dig som tänkt använda musen i ett par år. 

Razer Deathadder V2

razer gamingmus

Detta är en klassisk gamingmus som har hängt med i många år. Många gillar denna mus eftersom formen är riktigt bra. Just denna formen på musen använder många CS:GO proffs och det bevisar att den funkar riktigt bra för e-sport. 

Musen har två sidoknappar som kan programmeras efter ditt önskemål. Du kan exempelvis ha sikteknappen där eller knappen för att prata i spelet. Den har även två knappar på ovansidan där du kan ändra musens hastighet. 

Deathadder har som sagt hängt med länge och är ett utmärkt val för alla typer av spel. Den har bevisat sig som en av de bästa gamingmössen under åren och kommer förmodligen fortsätta vara det. Musen finns i olika versioner men denna är den “vanliga” versionen och mest prisvärd. Gamingmusen väger endast 82 gram vilket är lagom för de flesta. 

Anledningen till att musen är så prisvärd är för hur testade sensorerna är. Enligt tillverkaren ska de klara 70 miljoner klick och det lär också ligga någonstans där i verkligheten. Många har haft denna mus i flera år utan att den går sönder.

Logitech PRO X Superlight

En riktigt bra gamingmus

Bästa gamingmusen

PRO X Superlight är en ny gamingmus tillverkad utav Logitech som kommer med en hel del unika funktioner. Denna gamingmus är trådlös samtidigt som den väger mindre än 63 g vilket gör musen oerhört komfortabel och träffsäker.

Denna gamingmus passar till dem flesta spel i och med att den har sidoknappar som föredras för MMO spel, en otroligt lätt vikt vilket lämpar sig bra till FPS spel och 70 timmar batteritid för spelen där man ibland måste sitta klistrad för att komma vidare. Därav anser vi att det är en väldigt bra allround gamingmus som bör passa dem flesta gamers.

Logitech nya HERO 25K-Sensos i denna mus levererar precision och hastighet på en ny nivå och säkerhetsställer att det inte är något lagg eller hack när du sveper med musen. Denna sensorn ger dig mer kontroll och dina klick blir mer precist än någonsin. Vad vi gillade extra mycket med denna gamingmus är hur låg friktionen är. Detta är tack vare PTFE-tassarna under musen som ger dig ett mjukare och jämnare glid.

Xtrfy M4

Bästa prisvärda gamingmusen 2023

Bästa gamingmusen

M4 RGB ifrån Xtrfy är enligt oss den bästa gamingmusen 2023 och detta är på grund utav en rad funktioner. För ett rimligt pris får man en grym gamingmus som har en ergonomisk form, är otroligt lätt och har en bra konstruktion. Gamingmusen väger endast 71 g vilket ger dig mer känsla och väldigt mycket överlägsenhet i spel där träffsäkerheten ligger i prioritet. 

Xtrfy som har tillverkat denna gamingmus är ett Svenskt företag med säte i Skåne. Detta företag har tillverkat gamingprodukter ända sedan 2013 och är en tillverkare vi verkligen litar på när det kommer till gamingutrustning. Xtrfy M4 använder sig utav omron-switchar vilket ger dig ungefär 20 miljoner klick vilket enligt oss tyder på att denna gamingmus har väldigt bra kvalité för det priset man betalar.

Likt de andra bra gamingmus i dag har denna mus Mouse sensitivity-inställningar från 400 till 16 000 CPI som kan ändras genom ett tryck på backsidan utav musen. Uppdateringsfrekvensen ligger på 125–1000 Hz vilket lämpar sig bra för spel där reaktionerna är viktiga. Gamingmusen glider lätt på friktionsfritt på 100 % PTFE-skates som har rundade kanter. 

Corsair Scimitar RGB Elite

Bästa gamingmusen för MMO spel

bästa gamingmus mmo

Corsair Scimitar RGB Elite är enligt oss den bästa gamingmusen för MMO spel där extra knappar som är programmerbara är otroligt viktiga. Totalt har denna gamingmus 17 olika knappar som du kan programmera så att du ligger steget före i MMO spelen.

Scimitar RGB Elite är inte en mus vi skulle rekommendera för dig som spelar mycket FPS spel, denna gamingmus är mer anpassad för spel som league of legends, WOW och The Elder Scrolls serien. Anledningen till detta är att denna gamingmus är lite större med knappar som förmodligen FPS spelarna inte hade dragit nytta av. 

Däremot är denna gamingmusen perfekt för MMO spelarna. Sidoknapparna är väldigt bra placerade med ett bra avstånd ifrån tummen för att enkelt nå alla olika knappar. Om det skulle vara så att din hand inte riktigt passar och du har svårt att nå vissa knappar har Corsair en ny lösning på detta. Med deras nya Key Slider™ kan du faktiskt flytta fram och tillbaka sidoknapparna till en placering som passar just din hand. 

Logitech G305 Lightspeed

Bästa gamingmusen som är trådlös och billig!

billig gamingmus

Logitech G305 Lightspeed är en trådlös gamingmus som kommer med en rad grymma funktioner för det bra priset man betalar. För runt 400-600 kr får du en trådlös gamingmus med en batteritid på 250 timmar, en trådlös responstid på 1 ms och 6 programmerbara knappar.

Denna mus passar bra till de flesta spelen. Tack vare den låga responstiden och en vikt på 99 gram kan du prestera bra i de flesta FPS spelen där träffsäkerhet är väldigt viktigt. Dessutom passar denna mus till de flesta MMO spelen tack vare dem 6 knapparna som går att programmera. 

När det kommer till sensorn i denna gamingmus så har G305 en HERO sensor vilket är nästa generations spelsensor ifrån Logitechs gaming sortiment. Denna sensor är otroligt snabb och ett DPI omfång mellan 100-12000 DPI. 

Razer Viper Ultimate

Bästa gamingmusen ifrån Razer

Razer Viper Ultimate är en grymt bra gamingmus ifrån Razer som är trådlös och har en batteritid upptill 70 timmar, när det är dags att ladda är det bara att sätta musen på den smidiga laddstationen. Laddar du gamingmusen en gång i veckan så har du batteri för 10 timmar gaming om dagen!

Viper ultimate har en vikt på endast 74g vilket gör den optimal för esport och FPS spel där siktet är din bästavän. För att vara en trådlös mus är även sensorn respons väldigt bra och detta är tack vare Razers snabba Hyperspeed Wireless teknologi. 

Kvalitén är även väldigt bra med razers  switchar som klarar sig upp till 70 miljoner klick vilket är väldigt bra för en gamingmus. Värt att nämna är att denna mus även har ett DPI spann som sträcker sig till hela 20 000 DPI.

Vilken är den bästa gamingmusen?

Att köpa en ny gamingmus kan vara ett svårt val. Det viktigaste att ha i åtanke är vilka spel du ska spela. Ska du spela mycket FPS spel är siktet är viktigast kan en enklare mus vara att föredra, och den ska gärna väga så lite som möjligt. Men mycket är smaksak, en del gillar inte för lätta gamingmöss. Många CS:GO proffs använder sig av Logitech PRO X Superlight som är en riktigt grym gamingmus vi rekommenderar för alla FPS spelare. 

Ska du däremot spela MMO spel kan en gamingmus med sidoknappar vara att föredra. Dessa sidoknappar kan du programmera som du vill så att du behöver andra tangentbordet mindre. Gamingmöss med sidoknappar kan även vara bra för dig som jobbar vid datorn med exempelvis redigering, då du även kan programmera knapparna så att du har snabbare åtkomst till vissa verktyg. 

Trådbunden eller trådlös gamingmus?

Det finns fördelar och nackdelar med respektive gamingmöss. Att köpa en trådbunden gamingmus är ganska praktiskt eftersom dom är billigare i inköp och behöver aldrig laddas. Det är även mindre teknik som kan gå sönder vilket kan ge bättre kvalité. En trådlös gamingmus är bättre i det avseendet att du slipper sladdar och en del känner sig mer fria med en trådlös gamingmus. 

Det gäller att testa båda för att verkligen veta vad man gillar. En del föredrar trådbundna gamingmöss och kommer aldrig att byta till en trådbunden. Idag är trådlösa gamingmöss lika snabba som trådbundna gamingmöss. Många gamingproffs använder idag trådlösa gamingmöss på stora tävlingar och turneringar, medan vissa fortsätter använda en trådbunden. Så vad som är bäst är verkligen en smaksak.

Hur mycket DPI behöver jag?

DPI står för dots per inch och mäter hur bra musen känner av dina rörelser. Detta var en större grej förut då tillverkarna tävlade om vem som kunde göra gamingmusen med högst DPI. Idag har nästan alla gamingmöss en så hög DPI så att man har ingen användning av det. DPI ändras genom knappar på musen eller i drivrutinerna för musen. 

Tänk på greppet

En del gamingmöss är bättre för ett visst handgrepp och vice versa. Det gäller att veta hur du håller handen på gamingmusen för att veta vilken mus som kommer att passa dig. Är du osäker kan du åka till en fysisk butik och prova, så gör du ett rätt köp på en gång. En del håller musen med ett ”claw grip” medan andra håller med ett ”palm grip”. Sedan finns det olika varianter av dessa greppen. Claw grip är mer som en krabba håller i musen, och många gamers använder sig av detta greppet. En del gamingmöss har även sidor som kan bytas ut beroende på vilket grepp du använder. 

Hur vi testar gamingmöss

När vi tar fram olika möss för att skriva om tittar vi främst på egenskaper, specifikationer, priset och vad vi själva tycker om musen. Vi använder vår egen erfarenhet av mössen och jämför olika möss mot varandra för att ta fram dom bästa.

Vi läser även en hel del kundrecensioner efter att vi skapat vår egen uppfattning om musen. Detta ger oss en bredare förståelse över vilka problem gamingmusen kan ha samt vad kunderna faktiskt tycker. Vi tittar även på mycket Youtube videos där andra experter tycker till om vissa gamingmöss. Det viktigaste för oss är att du hittar en gamingmus som sitter bra i din hand och som kommer att hålla länge. Många gamingmöss kostar uppemot tusen kronor idag så för oss är kvalitéten väldigt viktig. 

Vi tittar även på specifikationer som vikten, batteritiden, anslutningen, funktioner, storleken och sensorn. Batteritiden är väldigt viktig för en trådlös gamingmus för att du ska kunna spela längre utan att behöva ladda hela tiden. En trådlös gamingmus ska även vara smidig att ladda och gärna ha möjlighet att också kunna användas via en vanlig kabel. Att titta på vad proffsen har för gamingmus är något vi också gör. Men vi tar alltid allt med en nypa salt, för man vet inte vad som är sponsrat och inte. Att ett proffs använder en visst gamingmus behöver inte betyda något, eftersom den bästa gamingmusen är den mus som passar ditt grepp och dina förväntningar. Därför är det inte ofta någon idé att köpa samma gamingmus som proffsen, eftersom det handlar om preferenser.