Vilken dator ska jag köpa

Vilken dator ska jag köpa? Hitta den bästa datorn för dig!

Går du och undrar ”Vilken dator ska jag köpa”? I den här guiden hjälper vi till att hitta den optimala datorn för dig genom att identifiera vilka behov du har, gå igenom vad man ska tänka på vid ett nytt datorköp samt listar flera bra datorer för olika plånböcker och ändamål. 

Datorer i guiden:

Vilken dator ska jag köpa - bärbar eller stationär?

Den stationära datorn är perfekt för dig som tycker om att biland ligga i sängen eller soffan med datorn för att andra gånger stå i köket eller sitta vid matbordet eller hemmakontoret. En bärbar dator är helt enkelt väldigt smidig och går att ta med sig överallt eftersom den drivs av ett batteri. Om du ofta är på resande fot är en bärbar dator även starkt att rekommendera eftersom du då kan arbeta om du exempelvis pendlar, tycker om att sitta på caféer och jobba eller behöver ta med datorn till och från studier eller arbete. 

Om du istället vet med dig att du endast kommer använda datorn på en och samma plats, exempelvis ditt hemmakontor, på rummet eller i köket så är en stationär dator att föredra eftersom du i regel får fler komponenter för pengarna i en stationär dator. Detta beror på att dem är större och att delarna inte behöver byggas lika smått, något som gör alla komponenter billigare. Du får alltså mer dator för pengarna om du köper stationär. 

3 bästa laptopsen

Om du undrar ”Vilken dator ska jag köpa?” och har landat i att det är en laptop du vill ha så är det dags att välja vilken modell som är bäst för dig. Här nedan listar vi tre bäst laptopsen i olika kategorier. Du hittar en riktig kvalitetsdator som kommer hänga med i många år, en hållbar dator som tål lite hårdare tag samt en billig och riktigt prisvärd bärbar dator. 

MacBook Air M1

Bästa laptop 2022

Den ultimata laptopen för arbete, studier och vardagen – på alla plan.

Den bästa bärbara datorn 

MacBook Air är den absolut bästa bärbara datorn du kan köpa ifall du ska använda din dator till studier, normalt kontorsarbete eller behöver en riktigt pålitligt och stabil maskin i vardagen att titta film, slösurfa och betala räkningar på. 

Synkar med din iPhone

Ifall du har en iPhone som mobiltelefon kommer du älska att använda en MacBook Air eftersom dem synkar ihop sig med din mobil. Du kan både läsa och skicka iMessages från den, det vill säga Apples egna SMS, ringa och svara från den samt kolla igenom ditt bildbibliotek. Om du har AirPods kommer även de synka otroligt smidigt med datorn! 

Lätt som en fjäder

Denna dator är den billigaste från Apple just nu men slår ändå alla konkurrenter på fingrarna vad gäller användarvänlighet, smidighet och upplevelse. Till att börja med är MacBook Air en väldigt smal dator och mäter endast 1,61 cm i tjocklek. Det tillsammans med den extremt nätta vikten på 1,29 (!) kg gör att du kan ha med dig den överallt utan att den i princip märks av, perfekt om du ofta är på resande fot eller tycker om att sitta på caféer eller i parker och arbeta. 

15 timmars batteritid

Trots den nätta storleken så uppger Apple att datorn har upp till 15 timmars batteritid. Detta stämmer faktiskt, hur mycket det än låter, detta trots att tillverkarna brukar ta i lite extra från tårna när de anger batteritiden. Så länge du använder datorn till att surfa, skriva och kolla videos eller film ibland under laddningen så kommer du få ut ungefär 15 timmars batteritid, men om du istället kollar film hela tiden, lyssnar på mycket musik eller har maximala ljusstyrkan, arbetar med krävande program eller liknande ås kommer tiden förkortas. 

Bra tangentbord och tyst

Vad gäller arbete så är den här datorn väldigt trevlig att skriva på, dels tack vare sitt sköna tangentbord med kort slaglängd, dels för att tangentbordet är upplyst vilket är smidigt i mörkret eller om du har svag belysning inne. Dessutom så har den ingen fläkt, något som gör att den alltid är tyst. Inga fler brusande fläktljud när du vill koncentrera dig alltså! 

Fin skärm som är skonsam mot ögonen

Även skärmen har väldigt hög upplösning, nämligen en 13-tumsskärm med 2560×1600 pixar, något som innebär att allt från filmtittande och bilder till vanligt arbete upplevs väldigt klart och djupt. Tack vare den starka ljusstyrkan går det även att sitta ute och arbeta, även under sommaren! Skärmen är även behandlad så att blått störande ljus filtreras bort vilket gör att du kan sitta länge utan att bli trött i huvud eller ögon. Skulle du vara extra känslig mot blått ljus kan du även slå på funktionen ”Night shift” vilket gör allt varmare och mer behagligt att titta på. 

Bra högtalare och  fingeravtrycksläsare 

Utöver den vassa skärmen bidrar även dem högkvalitativa högtalarna till en väldigt trevlig upplevelse främst med filmtittande, men även om du ska spela lite musik eller lyssna en podd. Om du pratar mycket videosamtal kommer du även uppleva hur bra webbkameran är. En sista bra funktion vi vill nämna är Touch-ID, det vill säga Apples fingeravtrycksläsare som du kan använda istället för att slå in lösenordet till datorn, din mail och andra ställen du normalt sätt loggar in på.

Apple styr både hård- och mjukvara

Vad finns på insidan då? Jo, unikt för Apple är att de sedan några år tillbaka tillverkar både mjukvara- och hårdvara helt själva, något som innebär att datorn blir väldigt driftsäker och i princip aldrig kraschar och väldigt sällan hänger sig jämfört med många andra datorer.

I den här datorn sitter deras kraftfulla M1-chip vilket är en extremt snabb processor som levererar vardagliga uppgifter med en enormt bravur. Detta innebär att om du skriver mycket, gillar att redigera bilder eller göra annat så kommer datorn upplevas extremt snabb från början till slut. Datorn startar även väldigt snabbt och påminner nästan om en mobil som man bara slår av skärmen på och sedan slår på så fort den behövs.

Nackdelar med MacBook Air

Vilka är då datorns nackdelar? Den främsta nackdelen för många är prislappen. Det är helt enkelt en stor investering för de flesta att köpa en MacBook Air, men i längden är det absolut en värd investering eftersom datorn håller under många år samt underlättar väldigt mycket i både arbete, studier och vardag tack vare sin låga vikt, snabbhet och smidiga användarvänliga operativsystem.

Ytterligare en nackdel är att du inte kan uppgradera lagringsutrymmet i efterhand, så du måste alltså leva med ditt val av lagring ända tills du byter dator igen. Så tänkt igenom noggrant hur länge du planerar att ha datorn och ifall du ska ladda ner bilder, filer och annat på den. I sådant fall rekommenderar vi att kliva upp på 512GB lagring istället för standard som är 256GB!

För vem är MacBook Air svaret på vilken dator man ska köpa?

Sammanfattningsvis är MacBook Air en dator du ska köpa ifall du vill ha en lätt och smidig dator med lång batteritid, skönt tangentbord, hög upplösning och väldigt trevlig upplösning. Denna modellen räcker väldigt långt för de flesta och håller dessutom i många år! 

Lenovo ThinkPad E15 G4 15.6" Full HD

Hållbar bärbar dator

Stark dator, både på utsidan och insidan, som håller i många år!

Rejäl dator som klarar det mesta

Lenovo har länge haft sitt flaggskepp Thinkpad – en robust och stark serie datorer som är gjorda för att användas länge och väl. Driftsäkerheten är stor och mjukvaran är väldigt pålitligt, precis som att hårdvaran tål lite tuffare tag såsom en duns, några kantstötningar och transport utan fodral. Detta är helt enkelt en modell för dig som söker en starkt bärbar dator som tål att användas rejält! 

Orkar med även tyngre uppgifter

Insidan är gjord även för lite tyngre såsom CAD:ande, något som innebär att den även klarar av enklare uppgifter såsom skrift, enkla program och mailande med bravur. Även programmering, 3D-skapande och videoredigering går bra. 

Något tyngre än MacBook Air

Vikten är 1,8 kg, det vill säga något högre än MacBook Air, men den är fortfarande benägen att ta exempelvis till och från arbetet eller ha med sig på tåget, bussen eller till caféet – precis som det är tänkt med en riktigt bra bärbar dator. 

Många portar

Något som gör den här datorn extra smidig är att den har många portar. MacBook Air har enbart två USB-C-jack medan den här både har klassisk USB, USB-C och möjlighet att stoppa in SD-kort. Det går alltså även att koppla in externa skärmar, tangentbord och musar utan adaptrar. 

Hög säkerhet

Säkerheten på Thinkpad E15 är stor och du har både ansiktsigenkänning för att komma in på datorn samt olika program och fingeravtrycksläsning, något som gör att du kan välja mellan nya moderna sätt att få tillgång till dina privata saker. Du kan även stänga för webbkameran med en liten lucka när du inte använder den för att på så sätt vara extra säker. 

Större men sämre skärm än Macen

Vad gäller skärmen så är den något större, 15 tum istället för Macens 13, men däremot så är upplösningen sämre på 1920 x 1080 pixlar. Det räcker dock för både filmtittande och arbete, även om djupet och klarheten inte är nära Apples skärm. Detta är helt enkelt en smaksak vad man föredrar och hur viktig skärmen är för en. En annan sak som filmtittaren kommer anmärka på är att högtalarna inte är så jättebra, så att kolla med hörlurar rekommenderas absolut! 

Trevligt tangentbord

Hur är då tangentbordet? Jo, det är även på den här modellen väldigt skönt med en kort slaglängd och ganska mjuka tangenter, till skillnad från Macens som är lite kantigare. Tangentbordet är dock inte upplyst vilket vi tycker är en fördel. Det vägs dock upp av att ha en numerisk del till höger, perfekt om du ska programmera eller skriva mycket siffror i dokument.

Klart godkänt batteri som håller hela dagen

Hur är batteriet då? Jo, det är bra! Tillverkarna uppger att man ska få ut strax under 15 timmar, men i verkligheten handlar det snarare om en 10-12 timmar vilket vi ändå tycker är fullt godkänt då det räcker en hel arbetsdag samt en timmes pendling åt vardera håll ifall man räknar lågt på 10 timmars batteritid. 

Nackdelar

Nackdelarna med den här datorn tycker vi främst är att den kan upplevas något klumpig, speciellt i jämförelse med macen. Dessutom så är det synd att tangentbordet inte är upplyst, men om man inte är van med bakgrundsbelysta tangentbord, inte brukar skriva i mörker eller vet vart tangenterna sitter utan att behöva kolla ner på tangentbordet så spelar det inte så stor roll. En till nackdel är att priset även här är en ganska stor investering, men smakar det så kostar det och man får vad man betalar för, i positiv bemärkelse här! 

För vem är detta den bästa datorn?

Om du söker en väldigt robust och hållbar bärbar dator som orkar med även tyngre uppgifter samt står sig pall över flera år så är det här en riktigt bra kandidat. Alla tycker dessutom inte om Apples operativsystem utan vill hålla sig till Windows och då är detta verkligen ett fint fal. 

Acer Swift 1 SF114-34

Prisvärd laptop

Bra vardagsdator för dig som vill ha en enkel och billig modell.

Smidig och lätt laptop till lågt pris

Den här datorn kostar under 6000 kr vilket är ungefär hälften jämfört med ovanstående datorer, men trots det så levererar den förvånansvärt bra och passar perfekt för dig som inte använder datorn så mycket utan vill ha något att slösurfa, skriva lite mails, kanske söka recept och kolla en film på.

Fungerar prima till enklare arbete och vardagssurfning

Acer har gjort sig ett bra namn som billiga arbetsdatorer som klarar av skrivande, lite enklare filarbete i excel och liknande samt är en bra vän i vardagen. Den är inte känd för att vara särskilt snabb, men så länge du inte belastar den så mycket kommer den att upplevas smidig och kul att arbeta med. 

Tunnare än MacBook Air

Vikten är nästan lika nätt som MacBook Air. Den här datorn väger bara 1,3 kg vilket gör den otroligt mobil och smidig att packa ner i ryggsäcken eller väskan utan att den upplevs vara jobbig. Faktum är att den även är tunnare än MacBook Air, nämligen tunna 1,49cm istället för macens 1,61cm. Förklaringen till detta är dock inte att Acer skulle vara skickligare på att bygga datorer, utan det är att dator har svagare prestanda och därmed inte kräver lika stor yta.

14-tumsskärm med 1920×1080 pixlar

Skärmen är på 14 tum och har en upplösning på 1920 x 1080 vilket får anses vara väldigt bra med tanke på den låga prislappen. Högtalarna är också okej och den duger gott och väl att titta film på, även om ljusstyrkan är på tok för svag om man har solen liggandes på eller sitter ute en solig dag.

10 timmars batteritid

Batteriet uppges hålla i hela 16 timmar men enligt vårt användande kan man räkna med strax över 10 timmars batteritid om man använder den ”normalt”, det vill säga inte sitter och sträckkollar massa filmer och laddar ner saker. 10 timmar räcker för de flesta eftersom man oftast har tillgång till laddaruttag någon gång under dagen. 

Webbkamera i HD och fingeravtrycksläsning

Även den här datorn har en fingeravtrycksläsare vilket är skönt om man har långa lösenord och loggar in i många olika program under dagarna. Det finns också många portar vilket är smidigt om man vill koppla upp sig mot externa bildskärmar, tangentbord eller mus. Webbkameran är även i HD, så du syns bra i videokonferenser eller samtal med familj och vänner.

Bra utrymme

En positiv sak med den här billiga laptopen är att lagringen är bra, hela 512 GB trots det låga priset. Det går dessutom att uppgradera lagringen på SSD vilket gör att du kan ladda ner mycket arbete, film, filer och bilder. 

Nackdelar

Nackdelarna med datorn är främst att den upplevs seg om man kör för tunga program eller har många flikar eller program öppna samtidigt. Då kan den hänga sig eller i värsta fall krascha. En till sak som både vi och tidigare använder har reagerat på är att skärmen är ganska trög att både stänga och öppna vilket ibland gör att man måste använda båda händerna. Det är en sådan detalj som vi tycker drar ner helheten och gör en påmind om att datorn ligger i det nedre prissegmentet. 

Sammanfattning

Så för vem är den här datorn från Acer svaret på ”Vilken dator ska jag köpa?”. Jo, för den som vill ha en prisvärd laptop i vardagen samt till enklare arbete. Främst passar den dem som inte använder datorn så mycket eller ofta, samt som inte kör tunga program. 

4 stationära datorer bäst i test för olika ändamål

Om du istället har bestämt dig för att köpa en stationär dator så har du kommit en bra bit på vägen, men det finns även på marknaden för stationära datorer en uppsjö av olika modeller för olika ändamål. Här listar vi fyra stycken bra stationära datorer för olika ändamål och budget, så att du ska hitta svaret på ”vilken dator ska jag köpa?”.

Komplett Home Basic

Stationär dator

Stationär dator som passar de flesta

En dator där komponenterna noggrant valts ut för att ge maximal prestanda till den som söker en bra dator för vardagen.

Färdigbyggd stationär dator för den som bara vill ha en bra dator utan krångel

Så för vem är det här en bra stationär dator? Jo, om du söker en dator att arbeta från, googla på, betala räkningar, svara mail, kolla en film och göra andra vardagliga saker är det här en mycket bra maskin som är snabb, håller i många år och dessutom klarar av det mesta förutom spel och CAD-proggram. 

Byggs av proffs

Den här datorn är färdigbyggd av företaget Komplett som är absolut störst på datorer och elektronik i hela Norden. De har med sin kompetens satt ihop den här datorn med syfte att passa så många som möjligt. Detta speglar sig i grym användarvänlighet, inga onödiga program och prestanda som är perfekt för gemene man.

Inga onödiga förinstallerade program

Datorn levereras med Windows 10 vilket är ett väldigt uppskattat Windows som fungerar mycket bra. Utöver det är datorn väldigt ren vid leverans och har inte några andra program förinställda som tjatar om att man ska köpa till olika saker. Du får helt enkelt välja själv vad du vill ha och inte från början, precis som det ska vara men tyvärr inte alltid är! 

Komponenter som räcker perfekt för gemene man

På insidan hittar du processorn AMD Ryzen 3 PRO vilket levererar väldigt snabb prestanda i vardagliga uppgifter, arbetsminnet DDR4, 8GB ramminne, 500GB SSD och en hårddisk vid namn M.2 som vi tycker fungerar väldigt bra. För att förenkla lite så är detta en bra dator som du kommer uppleva som väldigt snabb om du skriver, kollar film och Googlar, men den kommer även att fungera om du vill redigera lite bilder eller spela något enklare spel. 

Möjlighet att skräddarsy komponenterna

Något som vi skarpt tycker om är Kompletts service att kunna anpassa datorn efter dina egna önskemål, något som innebär att du kan välja till mer minne, bättre processor eller ett starkare grafikkort om du skulle tycka att någon av komponenterna är för svaga. Du kan helt enkelt modifiera och skräddarsy datorn utefter dina önskemål för att på så sätt få den perfekt för dig. Komplett vet dessutom vilka komponenter som passar med varandra och inte, så du kan inte välja något som inte passar in!

Nackdelar

Vi ser egentligen inga nackdelar med den här datorn då alla komponenter är noggrant utvalda för att leverera maximalt utifrån priset du betalar vilket gör att du får mest dator för pengarna i den här prisklassen om du köper den här modellen. Dessutom kan du skräddarsy den om något skulle kännas för svagt vilket bara är ett stort plus.

Byggs på beställning 

Datorn byggs på beställning och skickas normalt efter 3-4 dagar. Då kommer den redo att starta, du behöver enbart plugga in den i vägguttaget och köra igång. Ett bra och smidig val för dig som bara vill ha något bra som fungerar utan krångel helt enkelt! 

Acer Chromebox CXI4

Liten, kraftfull och prisvärd stationär dator

Den här 610g lätta datorn är ett bra kraftpaket i vardagen som snabbt kopplas in till skärmen utan att ta någon plats. 

Liten stationär dator

Är du på jakt efter en kompakt och väldigt prisvärd dator? Då är den här lilla stationära datorn från Acer ett perfekt val! Den är som en liten box som sedan kopplas in till skärm, mus och tangentbord – precis som en vanlig stor stationär dator. Enda skillnaden är helt enkelt att denna modell är mycket mindre, men trots det snabb i vardagen och klarar faktiskt till och med av redigera av bilder med bravur. Dessutom så ingår det både tangentbord och mus vilket gör den ännu mer prisvärd. 

Stort inre

I den här lilla kompakta designen gömmer sig en TM i5-processor från Intel, (GB RAM-minnne, 128GB flash-minne och ett Google Chromes operativsystem vilket är smidigt och snabbt som man enkelt lär sig. Processorn är gjord för att klara av vardagliga uppgifter likt kontorsarbete, redigering av bilder, program som excel, filmtittande och skrollande utan problem. Faktum är att den även klarar av lite tyngre uppgifter förvånansvärt bra, men att CAD:a och redigera 4K-film orkar den inte.

Många USB-portar

Datorn har hela fem stycken USB 3,2, eller klassiska USB-portar som man också kan förklara dem med, något som gör att du efter att ha kopplat in tangentbord och mus fortfarande har tre portar kvar till överföring av filer, USB-minnen mm. Du kan även koppla in upp till tre stycken skärmar tack vare två stycken HDMI-portar och en USB Type-C.

Snabb WiFi-uppkoppling

Något vi reagerar på är den snabba uppkopplingen mot WiFi, detta tack vare WiFI 6 vilket gör uppkopplingen upp till tre gånger snabbare än på en dator med standard WiFi-teknik. En till positiv sak vi tycker är väldigt användbar är VESA-fästet som gör att du exempelvis kan hänga upp datorn på baksidan av en skärm för att på så sätt spara maximalt med plats. 

Otroligt kompat design

Vi sade tidigare att den var liten, och för att ge exakta mått så gömmer sig allt i en 610 gram lätt och 4x15x14,85 cm box vilket innebär att du kan ha med dig den likt en hårddisk överallt, perfekt om du ofta tar med datorn mellan arbete och hemmet exempelvis. Då kan du plugga ur den, lägga i väskan och sedan koppla in till en skärm på den nya platsen. 

Nackdelar

Vilka är nackdelarna då? Egentligen finns det inte så många med den här datorn heller. Den är väldigt prisvärd och har fått mycket bra recensioner både från andra användare och teknikmagasin världen över. Om vi ska nämna något så är det att den inte är kompatibel med Windowsprogram då det är en produkt från Google, men Google har många fullt fungerande alternativ så det blir Egentligen inget problem.

För vem är detta svaret på ”Vilken dator ska jag köpa?”

Sammanfattningsvis är vi helt klart beredda att hålla med om att detta är en grym dator och kan därför varmt rekommendera denna maskin från Acer för dig som vill ha en liten stationär dator med stor kraft.

iMac 24 4.5K

iMac 24 tum - vilken dator ska jag köpa?

Bästa stationära dator inbyggd i skärmen

En otroligt kraftig, snygg och användarvänlig stationär dator från Apple. 

Stationär dator integrerad i skärmen

Vill du köpa en riktigt bra stationär dator som är integrerad i skärmen och klarar av videoredigering, har en fantastiskt vacker bild i 4K, är snygg, snabb och väldigt enkel och skön att använda? Då är en iMac 24 4.5K som klippt och skuren för dig. iMac är en stationär dator från Apple där elegans, användarvänlighet och driftsäkerhet står i fokus. Det bästa av allt är att den dessutom är väldigt prisvärd i Applemått mätta! 

Tillfredställande design 

Datorn är till att börja med riktigt snygg. Den finns i sju olika färger, från färglada blå, grön och rosa till mer diskret silver. Den är sueprtunn och linjerna är rena. Datorn förvaras i skärmen vilket gör att iMac egentligen enbart är en stående skärm. 

Väldigt starkt inre

I skärmen gömmer sig Apples egna monsterprocessor. Precis som i MacBook så har Apple gjort processorerna själva, något som skapar en hög driftsäkerhet och innebär att datorerna i regel aldrig kraschar och sällan hänger sig. Processorn är rejält snabb och klarar av allt från hemmauppgifter, redigering, programmering, CAD:ande och slösurfade med bravur. Processorn har fått stående ovationer världen över och är numera känd som en av dem bästa processorerna i sin prisklass.

Lagring och RAM-minne 

Minnet ligger på 512 GB SSD och 8GB i enhetligt minne. Datorn har inget riktigt grafikkort utan det delas med processorn. Alla komponenter arbetar verkligen med varandra och levererar på alla plan. Dessutom gör dem det väldigt tyst, så du behöver aldrig lyssna till något jobbigt fläktljud. 

4,5k-skärm tunn som ett löv

Skärmen är ynka 1,15 cm tjock vilket är helt otroligt med tanke på vad som får plats i den. Skärmen är på 24 tum och har en upplösning på 4480 x 2520, eller 4,5k som det även kan uttryckas. Det gör att färger blir väldigt djupa och detaljer klara i bilden, något som är otroligt välkommet både vid filmtittande och arbete med bilder och video. Även ljudet är bra vilket innebär att datorn fungerar som TV i exempelvis köket eller sovrummet. 

Mus och tangentbord ingår

Till datorn medföljer ett tangentbord och en mus, trådlösa såklart, som går i samma kulör som datorn. Tangentbordet är skönt med kort slaglängd och fingeravtrycksläsare medan handen ligger skönt på musen. Båda har bra batteritid och laddas enkelt med medföljande kablar. 

Byggd för videosamtal

Ifall du sitter i videosamtal ofta kan dem du pratar med njuta av riktigt bra bild eftersom webbkameran är i HD. Om du inte använder hörlurar när du pratar får du även användning av dem tre inbyggda mikrofonerna som samlar upp ditt ljud bättre, och stänger ute störande ljud runt om.

Nackdelar

Vilka är då nackdelarna med den här stationära datorn från Apple? Jo, den enda nackdelen är att du inte kan uppgradera den på något sätt i efterhand. Det är typsikt Apple och bottnar sig i att de inte vill att något annat ska kunna tryckas in i datorn för att på så sätt förändra mjukvara. Det är en säkerhetssak helt enkelt. 

Bästa datorn för vem?

Så om du undrar ”vilken dator ska jag köpa?” och känner att du vill ha en snygg och lättanvänd stationär dator som är riktigt snabb och har en underbar skärm och som dessutom kommer hålla i många år, samt har en ganska hög budget, då är det här ett riktigt bra val för dig! Och precis som MacBooken synkar iMac med din iPhone på ett väldigt smidigt sätt med både kontakter, meddelanden, musik och bilder. 

Komplett Entry Gaming Pack

Billig gamingdator

Billig gamingdator för dig som vill spela

Perfekt dator för familjen där barnen vill spela och de vuxna vill kunna göra vardagliga saker.

Mångsidig dator

Är du på jakt efter en dator som klarar av spelande? Denna dator är perfekt för dig som söker en billig gamingdator eller kanske en dator till hela familjen där barnen kan spela och dem vuxna kan arbeta, skriva och surfa runt. Det här är ett kit som är noggrant ihopsatt av Komplett med både dator, skärm, mus och tangentbord. När datorn kommer är det bara att plugga in och börja direkt.

Mycket dator för pengarna

Tack vare Kompletts långa branschkunskap och stora lager har de även kunnat få in väldigt mycket komponenter för pengarna vilket gör den här modellen till en prisvärd dator för gaming och vardagen. 

Windows 10

Precis som alla deras färdigbyggda datorer levereras den här med Windows 10 vilket är ett operativsystem som passar väldigt bra om man ska spela. Datorn kommer helt utan andra program förinstallerade vilket är otroligt skönt. Detta i jämförelse med vissa andra datorer som har samarbeten med olika virusprogram och kontorsprogram som vill att du ska börja betala för deras tjänst. 

Stark insida

Insidan är stark och där hittar du en AMD Ryzen 5 PRO-processor, minnesstandarden DDR4 och en M.2-hårddisk som levererar riktigt bra. Datorn har 500GB i SSD vilket räcker till ganska många spel och 16GB i RAM-minne. Om du skulle vilja uppgradera någon av specifikationerna kan du skräddarsy din dator genom att lägga till komponenter som du vill utöka, exempelvis ifall du vill ha bättre grafikkort eller mer minne. Du kan bara välja bland komponenter som Komplett tycker passar för att säkerställa att allt lirar bra tillsammans. 

Nackdelar

Vilka är då nackdelarna med den här datorn? Vad gäller datorn kan vi inte nämna några direkta nackdelar, men vi tycker däremot att den musen som följer med är lite sådär och om du vill få en bra spelupplevelse kommer du snabbt att tröttna på den.

Sammanfattning

Så för vem är detta svaret på vilken dator man ska köpa? Jo, vi kan varmt rekommendera detta kit till personen som vill ha en billig gamingdator där det bara är att plugga i allt och köra eller till familjen som vill kunna använda datorn både till vardagliga saker och till spelande. 

Tips till dig som ska köpa ny dator

Hur dyr dator ska jag köpa?

Hur dyr dator du ska köpa beror helt enkelt på vad du vill ha för något. Vad gäller datorer så får du verkligen vad du betalar för, något som kortfattat innebär att billiga datorer är långsamma och klarar av endast enkla uppgifter medan dyra datorer är snabba och klarar av även tyngre sysslor. 

Om du vill ha en stationär dator som håller längre än några år och som även är rolig att arbeta med, det vill säga inte laggar och hänger sig, så bör du köpa en dator för runt 8000kr och uppåt. Det går även att komma undan billigare och vi listar i den här guiden en bra dator för under 6000 kr. Ifall du vill läsa mer om bra bärbara datorer under 6000 kr har vi skrivit en bra guide om det. 

Vad gäller stationära datorer kommer du oftast undan lite billigare och det går att hitta bra maskiner som håller i många år och som av de flesta upplevs snabba för 5000kr och uppåt. Vill du spela måste du dock lägga runt 8000kr och uppåt. 

Tänk igenom - vad ska du använda din dator till?

Det allra viktigaste att ta reda på för att få svar på frågan ”vilken dator ska jag köpa?” är att definiera vad du ska göra med din dator. Är det att ligga i soffan och kolla film, googla recept i köket, jobba på tåget och betala räkningar så ska du ha en bärbar dator. Om du även ska arbeta med lite tyngre program så måste du köpa en något dyrare modell. 

Ska du istället för det mesta arbeta från en och samma plats eller vill ha en dator att se över dina mails, din bank och liknande på så får du mer dator för pengarna i en stationär, men detta förutsätter att du kommer sitta still på en och samma plats. 

Om du ska spela är det en stationär dator som gäller eftersom dem håller för spelande i många fler år kontra vad en bärbar gör. Rannsaka även dina uppgifter och klura ut hur mycket minne du kommer använda. Ifall du ska ladda ner mycket film, spel, bilder och filer kommer du vilja ha gott om lagring, så köp i regel hellre lite för mycket än för lite. 

Mac eller PC?

När man pratar om datorer brukar man hårdra det och kategorisera in alla datorer i antingen Mac eller PC. Med Mac menar man datorer från Apple och med PC menar man alla övriga, exempelvis Acer, Lenovo och HP. 

Vilken dator som passar dig bäst beror mycket på hur du är som person. De som köper en Macdator gör det mycket för känslan och användarupplevelsen. Mac-datorer är helt enkelt enklare att använda, snyggare och smidigare, samt har oftast bäst batteritid brand laptopsen, bäst skärm och skönast tangentbord. När man kollar på detaljer vinner de även överlägset eftersom allt känns genomarbetat och inget lämnas åt slumpen. Priset för en Mac är dock högre, och du får betala mer för komponenterna. Mac köper man därför med hjärtat, då man gillar designen och användarupplevelsen.

Ifall du vill ha flest komponenter för pengarna, svart på vitt, men inte bryr dig lika mycket om hur datorn ser ut eller känns i handen så är en PC ett bättre val. I en PC får du alltid bättre delar för samma pengar. Ifall det är spela du vill göra ska du även välja PC eftersom Macs främst är gjort för vardagligt och kreativt arbete och inte för tunga spel, även om du kan spela enkla saker på dem.

Windows eller Chrome?

Medan Mac har sitt operativsystem Mac OS så kan en PC ha lite olika. Dem vanligaste är Windows eller Chrome och ifall man ska välja Windows eller Chrome spelar för de flesta inte så stor roll. Den största skillnaden är att man på en Chrome inte kommer åt Windows appar och program. Man kommer däremot åt Chromes alla program på en Windows eftersom Chrome ägs av Google och Googles program såsom Gmail, presentationer, Google Dokument och Kalkyl ligger öppet. 

En Windows är även lite mer öppen, något som främst är viktigt för den som vill programmera, ladda ner saker eller liknande. Det är alltså inte något som de flesta märker av. Utöver dessa saker så är det ingen större skillnaden på programmen och båda är lätta att lära sig, fungerar likvärdigt och är solida.

Datorns delar

Processor

Vad är en processor? Jo, en processor liknas bäst med en dators hjärna. Det är processorn som hanterar alla kommandon du ger till datorn och sedan delar ut arbetsuppgifterna till övriga komponenter. Desto starkare processor du har desto snabbare kan datorn tänka och svara på det som du säger åt den att göra. Det är därför man ofta pratar om vilken processor en dator har när man vill att dator ska vara snabb.

Dem vanligaste processorerna är gjorda av märket Intel och de graderas sedan i5, i7 och i9 där i5:an är den processor som är mest budget, i7:an passar lite hårdare uppgifter och i9:an det bästa man kan ha. En processor har även olika kärnor, där två- eller fyra kärnor är det vanligaste. I regel är fyrkärniga processorer starkare! 

Det finns även andra märken såsom AMD som exempelvis tillverkar Ryzen. Och så har vi Apple som gör sina egna M-processorer som ända sedan de kom har blivit förklarade som några av marknadens absolut starkaste processorer. 

Alla märken köper in sina processorer från andra märken såsom Intel eller AMD och stoppar sedan in i sina produkter, alla märken förutom Apple, något som har lett till att Appledatorer är otroligt driftsäkra, svåra att få virus på samt nästan aldrig hänger sig. 

Grafikkort

Grafikkortet är helt enkelt den del i datorn som tar hand om grafiken som måste bearbetas och göras om till en bild i din skärm. Om du enbart ska använda din dator till enklare uppgifter i vardagen så kommer inte ditt grafikkort att behöva arbeta så mycket, men om du däremot vill redigera bilder, videor, CAD:a, 3D-animera och spela spel kommer det ställas högre krav på grafikkortet.

I gamingdatorer och datorer som är gjorda för 3D-animering har grafikkorten dessutom i regel ett eget RAM-minne. Mer om RAM-minne här:

RAM-minne

Ramminnet finns på alla datorer och är det minne som datorn kan använda just nu. Man kan jämföra det med ett korttidsminne och är alltså viktigt för uppgifterna i närtid. Om du säger åt datorn att göra en viss sak och minnet är för lite, då kommer det gå trögt och segt att utföra uppgifterna som datorn har fått beordrade till sig.

Ram-minne finns mellan 4 och 32 GB, där 4 är lägsta och 16 vanligtvis det högsta. Det går även att få med 32GB om man hostar upp stora slantar. Om du har 8GB i RAM-minne kommer du i regel väldigt långt! 

Hårddisk och lagring

I hårddisken lagras det som du laddar ner på datorn vilket oftast är olika dokument och filter, bilder och ibland även spel. Det vanligaste idag är att din hårddisk är en SSD. SSD:n gör att datorn är snabb, både när du startar den och använder den. Alla datorer i den här köpguiden har just en SSD-disk och det har majoriteten av nya datorer idag, så du behöver inte tänka så mycket på just den biten. 

Det du däremot bör tänka igenom är hur mycket utrymme du behöver. Lagring på datorer mäts i Gigabyte, förkortar GB, och i den här guiden finns det datorer från strax över 100 GB till ungefär 500 GB. Om du ska ladda ner mycket filer, bilder och spel bör du satsa på runt 500 GB, men om du mest ska använda datorn i arbetet eller surfa på kommer du ganska långt på runt 100 GB.

Vilken dator ska jag köpa - sammanfattning

Vilken dator du ska köpa beror på följande saker:

  1. Vad har du för budget?
  2. Vad ska du använda din dator till?
  3. Vill du ha en bärbar eller stationär dator?
  4. Vill du ha en Mac eller en PC?

Dem här frågorna kan endast du svara på, för det finns nämligen inget rätt eller fel. För att hjälpa dig har vi gjort den här guiden där vi tipsar om totalt 7 stycken olika datorer för olika plånböcker, behov och med olika innehåll. Så ta dig en funderare och läs igenom guiden igen om du inte är säker, så är vi övertygade om att du kommer hitta en dator som passar dig bra!