bästa Enkortsdator och single board computers

Bästa enkortsdator – 4 bra datorer

En enkortsdator eller ”single board computer” som det heter på engelska är en liten dator byggd på ett kretskort. Det är din kreativitet och kunskap som sätter gränserna för vad som är möjligt att göra med en enkortsdator. Exempelvis kan du bygga egna lösningar för ett smartare hem, servrar eller varför inte en router? 

Bästa Enkortsdatorn:

Radxa Rock 4 SE

Radxa Rock 4 SE enkortsdator

Bra enkortsdator

Radxa är en konkurrent mot Raspberry Pi och deras Rock 4 SE är ett bra alternativ för dig som vill ha ett kraftfull litet kretskort.

Radxa Rock 4 SE är perfekt för dig som vill börja med enkortsdatorer eller för dig som har pillat ett tag men behöver en till dator. Detta är en konkurrent mot den populära Raspberry Pi enkortsdatorn och liknar till stor del Pi 4 modellen som är väldigt populär. Rock 4 är ett bra alternativ men föredrar du Raspberry rekommenderar vi modellen vi listar här näst. 

Rock 4 har en kraftfull Arm® big.LITTLE™ technology processor som klarar av flera avancerade byggen. GPU:en är en Arm Mali™ – T860MP4 som tillsammans med CPU:en klarar mycket tillsammans. I denna enkortsdatorn har du stöd för utökad lagring så att du har möjlighet att köra mer avancerade grejer. 

Enkortsdatorn har många anslutningsmöjligheter så att du kan koppla upp och bygga lite vad du vill med denna dator. Totalt kan du ansluta uppemot 5 tekniker vilket är följande: Bluetooth 5.0, Wifi , Gigabit-nätverkskort USB, HDMI och en klassisk Antenn. Att en enkortsdator har många anslutningsmöjligheter är viktigt för att man ska kunna låta kreativiteten flöda fritt. 

HDMI anslutningen har stöd för upp till 4K och 60 FPS bild vilket är riktigt bra och perfekt för grafiska byggen. I och med AUX anslutningen kan du även koppla ihop denna med olika typer av ljudkällor för högkvalitativt ljud. I och med bristen på Raspberry är Radxas Rock 4 SE ett bra alternativ för dig som inte orkar vänta på nytt lager och vill ha ett alternativ som är lika bra på många fronter. 

Raspberry Pi 4 Model B

Raspberry Pi 4 Model B enkortsdator

En populär enkortsdator

Liten och kraftfull enkortsdator perfekt alla typer av projekt som kräver prestanda men i ett mindre format.

En väldigt populär enkortsdator är Raspberry Pi 4 och denna enkortsdator finns det mycket guider och videos på nätet för vilket är perfekt om du precis börjat med enkortsdatorer. Den är en prisvärd liten dator som har bra prestanda och kraft som räcker för större projekt som kan kräva en del. 

Ska du köra hårt med denna enkortsdator eller mer invecklade byggen rekommenderar vi starkt att köpa någon form av kylning till denna. Det vi gillar extra mycket med just denna modell är hur mycket det finns på nätet att hitta. Med dessa guider kan du enkelt bygga olika NAS, RAID eller Webb servrar, övervakningssystem eller en fullt fungerande wifi-router. 

I Raspberry Pi 4 sitter en 1.5GHz quad-core 64-bit ARM Cortex-A72 CPU som har bra prestanda och klarar av flera enklare processer samtidigt. Det sitter även en VideoCore VI som tillsammans med HDMI anslutningen kan leverera upplösningar på upptill 4K. Enkortsdatorn har stöd för OpenGL ES 3.x för att rendera 2D och 3D grafik. 

Denna enkortsdator är kompatibel med tidigare Raspberrys för att bygga så kallade raspberry pi clusters. Enkortsdatorn har bra anslutningsmöjligheter, ett dual-band 802.11ac trådlöst nätverk, Bluetooth 5,0 och två USB 3.0 samt två USB 2.0 ports. Det finns även dubbla HDMI med 4K-stöd.

Raspberry Pi 3 Model B+ Premium Kit

Raspberry Pi 3 Model B+ Premium Kit

Ett startkit för att komma igång

Detta kit innehåller det du behöver för att komma igång och börja använda en enkortsdator.

Detta är ett perfekt startpaket för dig som vill börja pilla med enkortsdatorer och innehåller det du behöver för att komma igång. Detta kit innehåller en Raspberry Pi 3, nätadapter, HDMI-kabel samt Micro-SD-kort med NOOBS installerat och klart. Denna enkortsdator har ett trådbunden gigabitnätverksport som klarar hastigheter på upptill 300 Mb/s. 

Du kan även ansluta denna single board computer mot trådlöst internet med Wifi AC som klarar hastigheter på upptill 150 Mb/s över 2,4 GHz och 433 Mb/s över 5 GHz. Du har även trådlösa anslutningsmöjligheter mot Bluetooth 4.2 och Bluetooth LE vilket är perfekt för trådlösa projekt mot enheter som kan koppla upp sig mot bluetooth. 

I och med att du har NOOBS förinstallerat har du tillgång till operativsystemen: Raspbian, Pidora, OpenElec, RaspBMC, RISC OS, Arch och Linux. Det går väldigt fort att börja få enkortsdatorn att fungera och du behöver endast koppla in en mus, tangentbord eller någon form av touchskärm för enklare användning. Vill du inte köra Raspbian operativsystemet så är det viktigt att du ansluter din Raspberry Pi 3 mot internet innan du startar den. 

Enkortsdatorn har 1 GB RAM-minne för lagring och diverse program. Datorn har 4 USB 2.0-portar och en HDMI 1.4-utgång. Minidatorn har även en kombinerad ljud/kompositvideo-utgång (3,5 mm) för ljud och video. Pi 3 har också en GPIO-kontakt (40-pin) samt anslutning för POE-modul. Datorn är endast 86x56x20 mm stor så det är verkligen en kompakt liten enkortsdator perfekt för att montera på ställen där det inte finns allt för mycket plats. 

Raspberry Pi 3 Model A+

Raspberry Pi 3 Model A+ enkortsdator

En billigare enkortsdator

Raspberry Pi 3 Model A+ är en prisvärd single board computer som är perfekt för diverse hobbyprojekt som inte kräver allt för mycket.

Pi 3 är perfekt för dig som inte behöver all kraft i Pi 4 och vill spara lite pengar. Denna single board computer är perfekt för enklare projekt och har en Fyrkärnig 1,4 GHz-processor som är perfekt för enklare projekt men som fortfarande kräver en del prestanda. Denna dator har ingen gigabitnätverksport men däremot Wireless AC-stöd.

Det trådlösa internet tillåter dig att köra en hastighet på 150 Mb/s över 2,4 GHz och 433 Mb/s över 5 GHz. Du har även Bluetooth 4.2 och Bluetooth LE för enheter som ska kopplas över bluetooth. Denna dator har ett 512 MB RAM-minne som är perfekt lagom för diverse hobbyprojekt. Datorn har även en 1 USB 2.0-port samt HDMI 1.4-utgång för bild. 

Likt andra Raspberry datorer har denna en kombinerad ljud/kompositvideo-utgång (3,5 mm) samt GPIO-kontakt (40-pin). I denna dator kan du köra Linux-distributioner som Raspbian, Libreelec (Kodi) samt Hassbian. Men kan även kompletteras med Micro-SD-kort för andra operativsystem. 

Enkortsdatorn har måtten 65x56x8,5 mm vilket är perfekt för att montera under ett skrivbord eller på ett annat ställe där du inte har så mycket plats men vill ha nära till datorn. Den minsta Raspberry 4 kostar någon hundring till men vi tycker att denna trots allt är prisvärd fast den är lite sämre än 4an. 

Vad definierar en bra enkortsdator?

Det viktigaste för en enkortsdator är hur bra prestanda den har rent komponentmässigt men det går även att argumentera för att anslutningsmöjligheterna är ännu viktigare. Utan bra anslutningsmöjligheter och möjligheter att bygga vidare på en enkortsdator blir man snabbt väldigt begränsad i sitt projekt och därmed är det viktigt att man tillåts bygga fritt. 

En bra enkortsdator ska vara liten och hållbar som de mer populära modellerna är. Det är väldigt sällan exempelvis en Raspberry går sönder eftersom de är enkelt byggda och har bra komponenter. Det som däremot kan hända är att dom går för varma utan kylning så ska du köra mer avancerade grejer rekommenderar vi att köpa någon form av kylning till. 

Den bästa enkortsdatorn är den datorn som passar din budget och den som du kan använda fullt ut. Har du ingen användning för en super kraftfull enkortsdator kan en enklare dator vara mer prisvärd och på så sätt är den billigare datorn bättre för dig mer ekonomiskt. Idag finns det flera tillverkare men våran favorit är Raspberry och Radxa som ibland är mer tillgänglig i lager.

Varför använder man en enkortsdator?

Behöver man en dator för ett enskild projekt är det väldigt prisvärt att köpa en liten single board computer istället för en begagnad laptop eller dator. De är även mycket lättanvända och mindre saker går sönder på dom jämfört med en begagnad dator. 

Fördelar med en liten enkortsdator

Enkortsdatorer är även väldigt små och kan därmed fästas på olika ställen och flyttas runt väldigt enkelt. En enkortsdator är även mycket energisnål och drar knappt någon el vilket kan ha stor betydelse för någon som tänkt ha datorn igång hela tiden. En single board computer kan köra flera olika operativsystem och vi rekommenderar att köra det systemet som bäst passar för ditt projekt. 

Vad används dom till? 

Med en enkortsdator kan du göra in princip allt som inte kräver allt för mycket prestanda som exempelvis en större CPU och GPU. De  är väldigt populära för att programmera egna saker som kan göra ens hem säkrare och smartare att använda. Du kan bygga en mediaspelare, automatiserade lösningar och annat som kan hjälpa i det vardagliga livet. 

Lära sig grunderna

Är du helt ny och kan väldigt lite om datorer rekommenderar vi att köpa en vanlig modell som Raspberry Pi 4 och titta på guider där det byggs olika saker. Att följa och bygga samma sak som andra kreatörer är enligt oss det lättaste sättet att lära sig grunderna för att börja bygga med en enkortsdator. 

Det finns flera olika webbplatser, forum och videos som förklarar grundläggande exakt hur en enkortsdator fungerar och hur du ska använda den för ditt egna projekt. För specialanpassade lösningar och annat som kan vara klurigt kan det bli en hel del tänkande så det är perfekt för dig som gillar teknik och programmering.