Billig gamingdator

Billig gamingdator under 10.000kr – 7 prisvärda speldatorer

Om du letar efter en billig gamingdator under 10.000kr så är den här guiden för dig. Här listar vi 7 stycken prisvärda speldatorer som är perfekta som speldatorer till barn, som första gamingdator eller till den som vill börja spela men har en snäv budget. 

Billiga gamingdatorer:

Max Bite Kickstarter

Billig gamingdator bäst i test

Väldigt prisvärd gamingdator med väl utvalda delar för att balansera mellan budget och prestanda.

Perfekt första gamingdator

Om du är på jakt efter en riktigt bra billig gamingdator så är Max Bite Kickstarter från Sharkgamings serie ”Sharkbite” ett väldigt bra val som vi varmt kan rekommendera. Här får du extremt mycket dator för pengarna vilket gör den här datorn till en bra instegsmodell om du vill testa på datorspel eller om du har en snäv budget. 

Byggd av gamingproffs

Datorn är byggd av företaget Sharkgaming som är experter på just datorspel. De har noggrant valt ut vilka komponenter som ska sitta i datorn för att få maximal prestanda för pengarna i dem vanligaste spelen såsom CS GO, Fortnite och Lol. 

När Sharkgaming tog fram datorn hade de i åtanke att göra den möjligt att uppgradera i efterhand eftersom det är vanligt att den som köper en budget speldator gärna vill byta ut delarna efter ett tag, exempelvis om man inser att spela är något man vill fortsätta med. Tack vare en väldigt grundstark processor och ett bra nätaggregat som ger datorn el så går det att stoppa in tyngre delar i efterhand innan du måste uppgradera varken nätaggregat eller processor. 

Möjlighet att modifiera datorn vid köp

Du kan modifiera datorns alla delar, både uppgradera hårdvaran och även pynta den med dekorer, LED-ramper och RGB-belysning samt gravering. 

Går att uppgradera i efterhand

Max Bite Kickstarter är byggd i ett väldigt enkelt chassi för att hålla kostnaderna nere. Det går inte att se in i datorn, men det går att få namn, symbol eller liknande graverat på utsidan om man skulle vilja det. Detta är dock något som kostar extra men kan vara kul om man vill göra sin dator personlig! 

Processor och moderkort

Processorn, eller CPU som det också kallas, är en Intel Core i3-12100F. i3 kan låta svagt, men den här processorn är väldigt bra för att vara en i3:a och orkar med enklare spel utan problem. Moderkortet är ett MSI PRO H610M-B DDR4 vilket har fått bra recensioner när det sitter i andra datorer, så vi tycker att det är ett bra val där kvalitet och pris möts och balanserar på ett fint sätt. 

Grafikkort

Grafikkortet är ett MSI GTX 1050Ti 4GT LP vilket klarar av de flesta utav dem vanligaste spelen bra. Här har man gjort lite avkall på processorn för att ge mer utrymme till grafikkortet, helt enkelt för att datorn ska vara kompatibel med tyngre spel. 

RAM-minne

RAM-minnet heter Patriot Viper STEEL 2x4GB DRR4 3200Mhz och vi tycker det räcker till väldigt bra. Dubbla 4GB ger totalt 8GB i RAM vilket räcker bra så länge man inte har för avsikt att ha väldigt många flikar uppe samtidigt eller många olika program på under samma gång.

Ett högt RAM-minne är främst viktigt om man ska arbeta med kreativa saker och redigera bild, film, musik eller liknande. Det kan även vara viktigt om du ska streama eftersom datorn då måste filma och ta upp ljud samtidigt som de arbetar med spelet. Om du har för avsikt att streama och letar efter en bra streamingmikrofon kan du spana in vår artikeln om det, eftersom det är något som kommer behövas tillsammans med ett bra RAM-minne. 

Nätaggregat

Nätaggregatet är ett bronsaggregat på 500W från Sharkgaming. I regel tycker vi att brons är lite för lågt på en skala där finare ädelmetaller innebär ett finare nätaggregat, men för att spara på budgeten till övriga komponenter förstår i prioriteringen. Ett bronsaggregat innebär att elen som skickas ut till datorn inte är lika jämn som om man skulle gå på en bättre modell. 

Hårddisk

Hårddisken är en 500GB SSD vilket är perfekt för spelande eftersom du på den får plats med väldigt många spel samt bilder och någon film. Skulle du behöva ha mer utrymme i det långa loppet kan du alltid uppgradera i efterhand! 

DVD och trådlöst nätkort

Om du vill ha saker såsom trådlöst nätkort till WiFi eller DVD kan du välja till det mot ett högre pris, men eftersom de flesta inte använder i alla fall DVD tycker vi det är bra att det är ett tillval. Om du ska ha ett trådlöst nätkort eller inte bör du dock fundera över! 

Kylare och tillbehör

Kylaren är en luftkylare från Intel och gör jobbet bra. Tack vare att Sharkgaming drar kablarna väldigt bra så ger den även ännu bättre effekt! Det går att köpa till tillbehör såsom mus, skärm, musmatta och liknande direkt om du vill få allt i samma leverans och betala mindre frakt, något som är perfekt enligt oss om du inte har en gamingsetup än. Du kan även inspireras vad du ska ha till din gamingsetup genom att läsa vår artikel om det. 

Mjukvara

Mjukvaran är Windows 11 vilket är klassiskt och fungerar väldigt bra till speldatorer! Vi föredrar likt många andra just Windows 11 eftersom det är enkelt att ha och göra med samt flyter på bra! 

Sammanfattningsvis

För att summera Max Bite Kickstarter från Sharkgaming så är detta en utav dem bästa billiga speldatorer du kan få tag på tack vare att deras noggranna avvägning mellan budget och kvalitet. Du kan även modifiera datorn precis så som du vill ha den vid beställning, eller uppgradera den i efterhand genom att köpa hem komponenter och stoppa in, något som är väldigt tacksamt eftersom nätaggregatet på 500W klarar av att driva många delar. 

Max Bite Extreme

Gamingdator billig och bra för nybörjare

Den allra billigaste speldator du kan hitta, perfekt om du är på en snäv budget! 

Superbillig gamingdator

Den här färdigbyggda datorn från Sharkgaming är ännu billigare än den ovanstående modellen. Om du verkligen letar efter en riktigt billig speldator där varje hundralapp räknas så är det här det billigaste du kommer undan med om du ändå vill ha ganska bra flyt i grafiken och spelandet. 

Komponenter utvalda med omsorg 

Precis som ovanstående modell så är den här datorn noggrant byggd av Sharkgaming som har satt ihop komponenterna och sedan testat dem både under normala förhållanden och via ett stresstest! När man byggt den här modellen så har främsta ambitionen vara att göra en prisvärd gamingdator som vänder sig till alla som vill spela men har en snäv budget.

Klarar av alla vanliga spel

Vi tycker verkligen att de har lyckats eftersom datorn kostar långt under 10.000 kronor men ändå flyter på bra i dem vanliga spelen såsom Fortnite, Lol, CS GO, Call of Duty och så vidare. Vi misstänker dock att datorn kommer upplevas som någorlunda långsam efter att du har haft den i ungefär fem år eftersom spelen då kommer ha sprungit ifrån grafikkortet. 

Går att ändra delar efter eget önskemål

Precis som ovanstående modell kan du modifiera den här utefter dina egna önskeål och behov. Tack vare en stark processor och ett kraftfullt nätaggregat har du även goda möjligheter att utveckla den i efterhand! 

Stilrent chassi

Chassit är enkelt i svart färg. Om man vill går det även här att få sätta sitt egna tryck, exempelvis en bild, ett namn eller en annan design som man vill ha på sin billiga gamingdator för att göra den mer personlig trots att själva chassit är väldigt standard. 

Prisvärd processor 

Processorn är en AMD Ryzen 3 4100 vilket är något billigare än den 3-kärniga processorn från Intel som sitter i modellen ovan. Moderkortet är ett ASUS PRIME A520M-K som vi tycker fungerar bra och ger alla komponenter rättvisa. 

Grafikkort som hänger med, trots lågt pris

Grafikkortet MSI GTX 1050Ti 4GT LP låter dig spela spel med hög upplösning och det orkar leverera många bilder per sekund trots att det ligger i budgetklassen. Då du främst märker av att det är ett billigare grafikkort är om du spelar mer krävande spel eller håller på med kreativt arbete såsom videoredigering.

8GB RAM-minne

RAM-minnet heter Patriot Viper STEEL och har specifikationerna 2x4GB DRR4 3200Mhz vilket man kommer långt på i dem flesta spel. Du kommer dock märka av att det är någorlunda svagt om du börjar köra flera program samtidigt. 

500W nätaggregat

Nätaggregatet är exakt samma som på ovanstående modell, det vill säga ett bronsaggregat på 500W som är byggt av Sharkgaming själva. Hårddisken ärm en 500GB SSD som enligt oss gör jobbet bra. Den startar spel snabbt och går även hyfsat snabbt att ladda ner saker på! 

Luftkylning

Luftkylningen från AMD är tillräckligt stark för att svalka processorn som även den är från AMD. Mjukvaran är Windows 11.

Går att köpa till annan utrustning

Även här går det också att köpa till mus, tangentbord, datorstol och så vidare och det kommer sedan levererat i samma paket som datorn vilket sparar på plånbok och miljö. 

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis så är detta en grymt bra speldator med tanke på det enormt låga priset och vi tycker att Sharkgaming har gjort ett ypperligt val vad gäller att välja ut komponenter till lägsta möjliga pris som kompar bra med varandra och levererar en spelupplevelse som är mycket bra för nybörjare. Att det dessutom är enkelt att köpa till delar i efterhand gör den ännu bättre! 

Max Bite Madness

Gamingdator under 10000

Bästa gamingdator under 10 000 kr

En dator som klarar av att dra alla spel på hög grafik tack vare stark processor, bra grafikkort och en rejäl M.2-SSD.

Bästa modellen i sin prisklass

Den här gamingdatorn under 10.000 kr är förmodligen det mest kraftfulla du kan få på den budgeten. Här har du en dator som är kraftig nog att klara av nästan alla spel, samt som kommer göra det under många år framöver. Den är dessutom riktigt snygg och klarar av att du skruvar upp grafiken rejält. 

Dem extra tusenlapparna gör stor skillnad

När det gäller speldatorer spelar dem extra tusenlapparna i slutet stor roll och i den här datorn får du ett markant bättre grafikkort, en starkare processor och bättre RAM-minne vilket verkligen ger en tydligt bättre upplevelse kontra vad dem övriga datorerna ger. Med det sagt tycker vi verkligen att det är värt att gå upp till den här modellen om man vill ha sin dator under en längre tid.

Just ”Madness” är en utav dem starkaste datorerna i Sharkgamings budgetserie ”Max Bite”, men den är så bra så vore det inte för priset hade den platsat i deras nästa kategori som består av starkare maskiner. 

Går att uppgradera i efterhand

Även den här modellen är precis som övriga i Max Bite-serien byggd för att kunna uppgradera i efterhand ifall du skulle vilja det. Den rejäla processorn och kraftiga nätaggregatet möjliggör både att du kan uppgradera exempelvis grafikkortet innan du måste uppgradera processorn! 

Snyggt chassi

Chassit är enligt oss markant snyggare på den här datorn än på ovanstående med sin glasade sida. Du kan även här beställa till ett eget tryck på sidan för att göra datorn ännu mer personlig vilket är en detalj vi uppskattar. 

Snabb processor och bra moderkort

Processorn är en AMD Ryzen 5 5500 vilket håller måttet bra och delar ut dina kommandon snabbt till övriga komponenter vilket gör att allt flyter på bra. Moderkortet från ASUS PRIME A520M-K är vi också nöjda med och det ger alla komponenter rättvisa, samt har kraft kvar att lira med ännu tyngre komponenter om du skulle vilja uppgradera någon gång.

Grafikkort som håller länge

Grafikkortet ASUS DUAL RX 6500XT O4G tycker vi levererar väldigt bra grafik i dem spel som vi testat, exempelvis Fortnite, CS och COD. Du kan skruva upp grafiken rejält och få bra flyt på spelet, även om du har en riktigt bra skärm och om spelet är krävande!

Vi märker stor skillnad på det här grafikkortet jämfört med tidigare modeller, så du får verkligen komma upp ett stort steg för dem extra tusenlappar den här datorn kostar. RAM-minnet på 16GB heter Kingston Fury Beast 2x8GB DRR4 3200MHz och gör även att du kan streama och ha flera andra program igång samtidigt som du spelar, exempelvis separat på en andra skärm.

Nätaggregatet lämnar lite att önska

Nätaggregatet har vi dock lite synpunkter på. Det är fortfarande ett aggregat i brons-klassen vilket vi tycker är något snålt i den här prisklassen. Pengarna du betalar mer här har alltså gått till viktiga delar såsom grafikkort och processor, så överväg gärna att uppgradera nätaggregatet när du beställer datorn för att på så sätt få en mycket mer jämn strömfördelning till dina komponenter.

M.2 SSD-hårddisk

Hårddisken är en M.2 SSD på 1TB, alltså 1000GB. M.2-hårddiskarna är riktigt bra och gör att spel och annat startar riktigt snabbt eftersom det kombinerar mycket minne med att snabbt kunna ta fram det som ligger lagrat, så här får du en väldigt bra hårddisk som dessutom har rejält med minne. 

Luftkylare

Kylaren är en luftkylare från AMD som i kombination med den snygga kabeldragningen ger ett riktigt friskt och bra genomdrag som kyler datorn effektivt! Även här kan du köpa till olika tillbehör och få med det i samma paket och även få rabatt om du köper till det direkt. Du kan spara upp till 33% på vissa av komponenterna. 

Windows 11

Mjukvaran är Windows 11 och rullar riktigt bra, precis som det gör på övriga datorer i den här produktserien. 

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta Max Bite Madness så är detta en riktigt bra speldator under 10.000 kr där du får mycket prestanda och maskin för pengarna. Den duger perfekt till alla spel du kan tänkas komma över och orkar även leverera en hög grafik!

Vi märker en markant skillnad på den här modellen kontra dem datorer som kostar några tusenlappar mindre, så om du har för avsikt att ha din dator under en längre tid är det här verkligen ett alternativ att överväga! 

Komplett a15 Core Gaming PC

speldator från komplett

Prisvärd speldator från Komplett

Rejäl och tålig dator med grymma komponenter gjorda för spel och kreativt arbete.

Byggd med stor kunskap

Återförsäljaren Komplett är en riktig storspelare när det gäller datorer och gaming. De har varit nordens största aktör i många år nu och tack vare deras extremt stora kunskap inom just gaming har de tillverkat egna datorer. En av dem är Komplett a15 Core Gaming PC vilket är en riktigt bra prisvärd speldator för dig som vill ha en riktigt bra maskin till bra pris. 

Byggs på beställning

Datorn byggs ihop på beställning vilket innebär att du även kan modifiera den ifall det skulle vara någon del av alla komponenter som du vill ha förstärkta, exempelvis om du önskar ett starkare grafikkort eller ännu bättre processor.

Komplett tipsar bara om tillhörande delar som verkligen passar med allt annat, så det finns ingen risk att du råkar köpa något som inte når sin fulla potential på grund av att dem andra delarna är för svaga.

Redo att starta vid leverans

Datorn kommer färdig, så det är bara att stoppa in kontakten och köra igång. Window 11 är redan installerat, men du slipper en massa andra mjukvaror som annars kan vara förinstallerade när man köper en dator.

Rejält grafikkort

Grafikkortet heter AMD Radeon RX 6000 och utlovas vara kapabelt att leverera fint strömmande grafik öven vid 4k-spel. Vi hade stora förhoppningar och mycket riktigt så strömmas spelen väldigt fint även när man vrider upp kvalitén! 

Stark processor

Processorn är en AMD Ryzen 5000-serien och fungerar lika bra vid spel och kreativt arbete såsom redigering av bilder och videos. Den fungerar även för CAD:ande om man skulle hålla på med sådant. Vi tycker att valet av processor är riktigt klokt och den kompar dessutom fint med grafikkortet. De får ut de bästa av varandra helt enkelt.

8GB RAM-minne och 500GB SSD

RAM-minnet heter Kingston FURY Beast DDR4 2666MHz och ligger på 8GB vilket du kommer långt på så länge du inte ska ha många program igång samtidigt. SSD:n är en Kingston NV2 NVMe på 500GB vilket är standard för speldatorer i den här prisklassen. Det räcker alltså väldigt bra!

Moderkort och stilrent chassi

Moderkortet från ASUS heter TUF GAMING B550M-PLUS WIFI II och är kompatibel för att uppgradera sina delar i efterhand om man skulle önska det i framtiden. Chassit är stilrent och är inget märkvärdigt. Den smälter in bra men är enligt oss något tråkig och påminner mer om en arbetsdator än en speldator, men det går att byta chassi om man så skulle önska. Annars fyller den sin funktion väldigt väl!

Fint nätaggregat med jämn strömfördelning

Nätaggregatet är ett Elite på 230V och 500W så det är lika stark som det i Sharkgamings datorer men levererar en jämnare strömfördelning vilket är skonsammare för dina komponenter. Det medföljer även en musmatta och Windows 11 är den förinstallerade programvaran förutsatt att du inte ändrar det vid beställning. 

Levereras inom 4-6 dagar

Datorn byggs som sagt på beställning och kommer sedan levererad i en stöttålig kartong inom 4-6 arbetsdagar, så det går ganska fort att få hem den trots att den är byggd på beställning! Om det är någon av delarna som inte finns i lager kommer det dock ta längre tid att få hem datorn, men i regel så finns alla delarna i lager! 

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är det här en riktig proffsdator som levererar en riktigt fin spelupplevelse till en väldigt prisvärd peng. Vi tycker att den är snabb och känns robust. Vi tycker att detta är en väldigt bra utmanare till Max Bite Madness från Sharkgaming. I den här är vissa av delarna bättre, medan chassit är lite tråkigare och nätaggregatet lite svagare, om än av bättre kvalitet. 

Komplett a15 Epic Gaming PC

bra första gamingdator

Bra första speldator

Snygg och prisvärd dator med komponenter gjord för gaming som hanterar dem populäraste spelen med bravur.

Byggd för spel – både på utsidan och insidan

Om du är på jakt efter en första speldator med riktigt bra komponenter och som dessutom är riktigt snygg och andas gaming så är det här ett ypperligt val.

Komplett a15 Epic Gaming PC är också byggd av Komplett själva som noggrant har satt ihop delar som fungerar bra tillsammans och får ut det bästa av varandra. 

Bra för alla klassiska spel

Enligt oss så fungerar datorn perfekt för Fortnite, CSGO, COD, Minecraft och Roblox där grafiken i samtliga spel flyter på bra. Datorn är byggd för att orka med HD grafik, det vill säga 1080p, både vi filmtittande och spelande. Det fungerar väldigt bra och grafiken är fin. 

Bra val av grafikkort och processor

Grafikkortet är ett ASUS Radeon RX 6400 DUAL och som sagt är det gjort för att fixa med spel och film i HD. Processorn är en AMD AM4 Ryzen 3 4100 CPU Tray med 4 kärnor och 8 trådar. Den är lite svagare än i ovanstående modell men är byggd för gaming vilket gör att den fungerar väldigt fint ändå.

Här har Komplett gjort en avvägning där det här grafikkortet dels anses vara mest prisvärd, dels anses fungera bäst med grafikkortet. Vi tycker att deras bedömning är helt rätt och det gör därför inget att processorn är lite svagare här än i deras a15 core gaming eftersom effekten ändå blir riktigt stark. 

Snygg RGB-kylare och 8GB RAM

Kylaren är från Coolmaster och fungerar riktigt bra och är dessutom snyggt upplyst med RGB-lampor. RAM-minnet är ett DD4 från Kingston och är 2x4GB vilket räcker långt för en gamer.

Supertunn hårddisk

Hårddisken är en riktigt smal liten SSD på 500GB som egentligen är framtagen för riktigt tunna datorer. Den tar alltså minimalt med plats och är dessutom väldigt sval vilket gör att datorn kan prestera med högre prestanda längre, eftersom det annars är värmen som får den att sakta ner.

Nätaggregat som håller måttet

Nätaggregatet är detsamma som i i a15 Core Gaming vilket vi tycker är bra eftersom det är ett aggregat som är starkt nog att orka med ifall du skulle vilja uppgradera datorns delar samt ger en fin strömfördelning.

Windows 11

Datorn kommer med Windows 11 förinstallerat om du inte väljer något annat operativsystem vid beställning. Den kommer även helt utan onödiga testprogram och olika jobbiga gratisversioner av olika mjukvaror som bara gör datorn slö och jobbig. 

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är det är en perfekt första gamingdator om du är på jakt efter en modell som andas gaming både på ut- och insidan. Vi tycker att sammansättningen av komponenterna är bra och att du får mycket för pengarna! 

Komplett Entry Gaming Pack

gamingkit för nybörjare

Bästa gamingkit och speldator för barn

Ett färdigsnickrat spelkit med allt du behöver för att dirket kunna börja gamea.

Allt i ett

Ifall du vill köpa ett färdigt gamingkit med en bra speldator, skärm, mus och tangentbord i ett så kommer du med all sannolikhet inte hitta ett bättre nybörjarpaket än det här. Denna dator byggs återigen av Komplett själva vilket innebär att du även kan påverka vilka delar som finns i den beroende på vad du har för preferenser.

Bra speldator för barn

Många föräldrar tycker att det här är en perfekt gamingdator för barn i present eller liknande eftersom allt kommer med från början, så det är bara att koppla in allt och dra igång! 

Anpassningsbar och Windows 10

Du kan alltså sätta in ett bättre grafikkort, en bättre processor eller liknande så att en blir precis så som du vill ha den! Datorn kommer med Windows 10 och är färdig att starta igång. Återigen så finns här inte heller någon jobbig programvara förinstallerad som slöar ner datorn och gör den seg. 

Snyggt chassi

Chassit är enligt oss riktigt snyggt och andas veklingen gaming med sin RGB-ramp  och stora glasruta som låter en se in till alla komponenter. 

Processor

Processorn från AMD heter AM4 Ryzen 5 5600G CPU Tray och har 6 kärnor och 12 trådar. Dess cache-minne är på 16MB och allt flyter på väldigt bra. Den delar snabbt ut dina kommandon till övriga komponenter och upplevelsen blir allt som allt riktigt trevlig och flyter på fint.

Kylare och RAM-minne

Även den här datorns kylare är från Coolmaster och har en snygg RGB-färgsättning som gör att din dator belyses på insidan väldigt snyggt. RAM-minnet är från Kingston och har namnet FURY Beast DDR4 3200MHz 16GB. 16GB i RAM på en gamingdator kommer man riktigt långt på och det är tillräckligt för att exempelvis streama samtidigt som du spelar. 

Hårddisk

SSD:n på 500GB från Kingston heter NV2 NVMe och startar spel snabbt samt arbetar utan att bli så värst varm vilket ger bra synergieffekter på övriga komponenter eftersom dem då inte blir lika varma och därför kan arbeta längre!

Moderkort

Moderkortet heter ASUS TUF GAMING B550M-PLUS WIFI II och återfinns i flera andra datorer från Komplett. De har med sin kompetens helt enkelt ansett att just den modellen är det bästa moderkortet i relation till priset. I regel märker man inte av moderkortet ifall det är bra, men man märker om det är dåligt. Här flyter allt på väldigt fint och vi har inga som helst synpunkter på valet av moderkort. 

Nätaggregat

Nätaggregatet är på 230V och 500W. Det heter Cooler Master Elite 500 230v V4 PSU och levererar riktigt fin och jämn kraft samt är kompatibelt att orka med en uppgradering till ännu vassare komponenter ifall det skulle vara aktuellt i framtiden.

24-tums skärm

Gamingskärmen som följer med är en 24 tummare från Samsung på 1920×1080 IPS på 75hz. I praktiken är detta en skärm som visar färger väldigt djupt och ger en bra kontrast oavsett om du kollar film eller spelar. 

Trådlös mus och tangentbord

Mus och tangentbord är trådlösa och kommer från Logitech. Vi tycker egentligen inte om trådlösa tangentbord och möss till gaming eftersom dem riskerar att hänga sig, men detta är ändå ett bra nybröjarkit och det fungerar helt okej enligt oss, även om du förmodligen kommer vilja köpa byta upp dig efter något år. Yngre barn lär dock tycka att det är perfekt! 

Perfekt musmatta för gaming

Musmattan som följer med är däremot riktigt bra och är framtagen av Komplett själva. Materialet är väldigt tätt och gör att musen glider bra. Den är 2mm tunn, så du har en skön kontakt med bordsytan under. Dessutom är baksidan klädd i gummi så att du får bra grepp oavsett vilket underlag som är under. Du rengör den enkelt med tvål och vatten, och ifall du vill läsa mer om hur du tvättar musmattor kan du spana in vår artikel om det! 

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta det här datorpaketet från Komplett så är detta en riktigt bra och prisvärd första dator där du får med allt som behövs för att komma igång och spela. Vi rekommenderar främst kitet till dig som inte vet ifall du kommer spela länge eller om du letar efter en bra gamigndator till barn. 

Acer Nitro 5

Billig bärbar gamingdator

Perfekt bärbar gamingdator för den som vill komma igång och spela på en snäv budget. 

Bra bärbar speldator

För dig som letar efter en bärbar gamingdator under 10.000 kr så är det här ett väldigt bra val. Detta är nämligen en tung dator med stor prestanda som fungerar lika bra till arbete som till gaming och kreativt arbete. 

Rejäl design

Datorn är ganska tung med en vikt på hela 2,3 kg och en stor skärm som omringas av en rejäl ram vilket gör den robust och hållbar. Det gör att den passar bäst att ha på en och samma plats, eller transportera mellan LAN eller liknande, men inte att ta med sig varje dag till skola eller arbete. Det är dock inte tanken med en gamingdator! 

Processor och grafikkort

Processorn är från Intel och heter CoreTM i5. Den arbetar snabbt och är 11:e generationens i5:or vilket gör att den har utvecklats under en lång tid. Grafikkortet är ett NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 och lirar väldigt bra med processorn. När man spelar flyter det på bra och grafiken får rättvisa i HD-skärmen, även när man drar på lite tyngre grafikinställningar.

512GB M.2-hårddisk

Hårddisken är en 512GB M.2-SSD, så du har gott om plats att ladda ner spel på och det går även snabbt att starta upp spel och öppna filer som ligger lagrade på den tack vare M.2-tekniken. RAM-minnet ligger på 8GB och har fästet DDR4. 

15,6 tums HD-skärm

Skärmen är 15,6 tum stor och leverar som sagt HD-kvalitet om du har uppdateringsfrekvens 144hz som ger bra bild även om du skulle hamna i en situation där flera saker händer på samma gång.

Panelen har 250 nits och kanterna är 7mm tjocka, så skärmen är ganska lagom! Skulle du vilja ha en större skärm kan du koppla in extern skärm via Thunderbolt-uttaget! Ljusstyrkan är stark och räcker till bra även om solen skulle ligga på in genom fönstret. 

Väl tilltagen kylning

Datorn har hela två stycken fläktar, så den kyler bra men kan däremot börja låta ganska mycket när man drar på och spelar hårda spel. Den har dock en mjukvara som känner av hur mycket fläktarna ska arbeta för att optimera prestandan, så om du inte går så krävande saker i spelet kommer fläktarna gå ner i varv för att sedan dra på ifall du gör något mer krävande.

Vi kan dock tycka att de låter lite väl mycket, men har man ett bra gamingheadset på sig som ger ett djupt och tydligt ljud så behöver man inte tänka så mycket på det. 

Skönt tangentbord

Något vi tycker väldigt mycket om är tangentbordet som har en slaglängd på endast 1,6mm, vilket innebär att det är väldigt skönt att både skriva och spela på eftersom du slår ner tangenten med endast ett löst tryck. Tangentbordet är även bakgrundsbelyst där WASD-tangenterna är extra upplysta för att man enklare ska se dem. 

Bra högtalare

Om man inte vill köpa ett headset kommer man även ganska långt på att bara använda datorns inbyggda hörlurar som ger ett bra 3D-ljud runt om. Det låter dig höra detaljer bra i spelet du spelar, men är även trevliga att lyssna musik genom. 

WiFi 6 och Windows 11

Datorn har WiFi 6 inbyggt och kommer med Windows 11 vilket vi tycker flyter bra. Vi gillar också att strömhålet har flyttats till baksidan av datorn vilket gör att du slipper ha strömkabeln på sidan av datorn och se eller komma åt den. 

Sammanfattningsvis

Sammantaget är detta en väldigt bra bärbar gamingdator under 10.000 kr som är gjord för spel och att leverera både bra grafik och ett fint flyt. Vi kan dock tycka att fläktarna låter lite väl mycket, men det är ett perfekt val om du vill få prestanda, tangentbord och högtalare i ett och samma köp för att på så sätt komma ner lite i pris. 

Sharkgaming och Kompletts egna prisvärda speldatorer

Mer om Max Bite - billiga gamingdatorer från Sharkgaming

Noggrant utvalda komponenter skapar riktigt bra prisvärda speldatorer

Ovan finns några modeller ur serien Max Bite som är spelmärket Sharkgamings egenbyggda stationära speldatorer. De har som renodlat spelmärke väldigt mycket kompetens bland personalen och utför många tester under vägen tills att de är i mål med sina datorer och sedan lanserar dem.

De börjar vid ritbordet och kikar på vilken budget de har för vardera modell. Därefter väljer Sharkgaming ut olika komponenter som de tror kommer passa med varandra och bygger datorn med dem. För att se om dem lirar bra tillsammans laddas flera av dem vanligaste spelen ner och provkörs för att se hur upplevelsen är.

Modellerna måste passera ett hårt stresstest

Därefter stresstestas datorn, det vill säga utsätts för en hög prestanda som den bör klara av, men den utsätts för det här höga trycket under en lång tid! Sharkgaming vill nämligen att datorns ska kunna arbeta hårt länge och för att se till att den kan det så jobbar de mycket med att dra kablarna i datorn så att kylningen blir så effektiv som möjligt.

Kalibreras och justeras efter testet

Om något fel upptäcks eller om någon del av datorn lirar dåligt med övriga komponenter så byts de ut och så testas datorn igen tills den optimala och mest prisvärda uppsättningen delar har hittats. Tack vare detta så får du verkligen mycket dator för pengarna, och dessutom färdigbyggt och klar! Av den anledningen så innehåller Sharkgamings serie Max Bite några av dem mest prisvärda gamingdatorerna på marknaden. 

Går att uppgradera i efterhand

Samtidliga modeller Max Bite kan modifieras och justeras ut efter dina egna behov. Du kan alltså uppgradera hårdvaran ifall du exempelvis vill ha ett starkare grafikkort, processor eller RAM-minne för att ta några exempel. Det här gör att serien nästan fungerar som en datorbyggare eftersom du kan påverka dess delar. 

Mer om Kompletts egna datorer

Byggda och testade av nordens största återförsäljare

Komplett bygger precis som Sharkgaming sina egna datorer. Komplett bygger dem på beställning och sätter ihop alla komponenter själva, något som innebär att du har möjlighet att påverka hur du vill att dem ska vara utformade. 

Komplett som företag är den största återförsäljaren av teknik i hela norden vilket innebär att de har en enormt kompetens bland personalen, inte minst vad gäller gaming. De har även resurserna att verkligen testa sina datorer noggrant innan de börjar sälja dem vilket innebär att du köper en väl testad produkt som verkligen håller vad den lovar. 

Redo att plugga in och börja spela på

Det vi tycker om mest med datorerna från Komplett är att de är förinstallerade med Windows 11 eller 10, men inga andra onödiga programvaror och prova på-mjukvaror som segar ner datorn. Komplett själva kallar det för ”ready to play”, och det är faktiskt så enkelt som att stoppa in kontakten och klicka på start, sedan är den igång. 

Via komplett kan du även köpa flera tillbehör såsom skärm, mus och tangentbord. De har ett stort utbud och riktigt bra priser samt snabba leveranser. 

Ordlista

Här nedan hittar du en ordlista med dem viktigaste begreppen att hålla koll på när du letar efter en riktigt bra prisvärd speldator. När du har koll på orden får du mycket större förståelse för vad vi syftar på och kan därför greppa bättre vad det är för skillnad mellan olika datorer och delar! 

Processor (även kallat CPU)

Processorn kan jämföras med datorns hjärna. Det är processorn som delar ut alla uppgifter du säger åt datorn att utföra till övriga komponenter och delar. En snabb processor gör därför att det får snabbt från det att du säger åt datorn att göra något tills att det faktiskt sker. 

Dem största tillverkarna av processorer är Intel och AMD, där Intel anses vara finare och ha högre kvalitét än AMD. Kortfattat så rankas processorer efter siffror, där högre siffra i regel innebär att processorn är bättre. En i7:a från Intel brukar alltså vara bättre än en i5:a, men det finns undantag. 

Andra delar i en processor som spelar roll är hur många trådar samt hur många kärnor de har. Att ha många kärnor är väldigt bra om du ska arbeta med kreativt arbete, medan få men starka kärnor är det som föredras vid spelande.

Desto högre klockfrekvens en processor har, desto snabbare kan den göra beräkningar. Klockfrekvensen mäts i MHz och man bör spana efter en att ha ganska hög klockfrekvens när det gäller gaming. 

Nätaggregat

Nätaggregatet är den del som delar ut ström till datorn. Detta är alltså den del som ser till att alla komponenter kan arbeta. Nätaggregatets styrka mäts i watt, förkortat W och desto högre W desto tyngre komponenter kan det driva.

Kvalitén på nätaggregatet garderas i ädelmetaller där finare och dyrare ädelmetall innebär ett bättre nätaggregat. Om du funderar på att någon gång bygga ut din dator med bättre delar är det viktigt att ha ett aggregat som orkar med, och alla stationära datorer i den här guiden har ett aggregat som fungerar även om du skulle stoppa in bättre processor, grafikkort och starkare RAM-minne. 

Moderkort

Det är på moderkortet som alla delarna sitter. Ett moderkort ser ut som en stor platta med olika små fack och kontakter där man kan sätta delar. På moderkortet sitter exempelvis processorn i en sockel och RAM-minnet. 

Ett bra moderkort gör att kontakten mellan delarna blir snabbare vilket i praktiken innebär att du får ut mer utav dina delar. När du köper exempelvis en processor eller ett RAM-minne är det väldigt viktigt att det är kompatibelt med just ditt moderkort, något som är viktigt att tänka på om du någonsin skulle vilja köpa till delar.

Om du vill lära dig mer om moderkort kan du spana in artiklen hos Wikipedia som lär dig mer om ifall du är intresserad. Det är en spännande del som många känner igen namnet på men få vet vad den gör! 

Grafikkort

När man pratar om gamingdatorer så är grafikkortet väldigt viktigt. När man spelar så är det nämligen väldigt mycket grafik som ska processas och omvandlas till en bild på din dator, speciellt om du spelar tunga 3D-spel. Allt detta sätter stora krav på ditt grafikkort som därför måste vara starkt på en gamingdator. 

Desto bättre grafikkort du har, desto högre FPS, alltså frames per second eller bilder per sekund som det heter på svenska, kan din dator producera. Detta är viktigt när det rör sig mycket och du vill ha en flytande bild som inte laggar. 

Nvidia och AMD är de vanligaste märkena på grafikkort och de båda bygger bra och robusta modeller där Nvidia ses som lite finare. AMD:s grafikkort går i regel under namnet Radeon. 

AMD:s grafikkort är väldigt vanliga i billiga speldatorer eftersom de helt enkelt håller väldigt hög kvalitet men fortfarande är prisvärda. Av den anledningen har många av datorerna i den här guiden ett grafikkort från just AMD.

Hårddisk

Hårddisken är den plats där allt på din dator lagras, det vill säga där alla dina spel ligger. De vanligaste hårddiskarna idag är SSD-diskar som är väldigt snabba. Vad menas då med en snabb hårddisk? 

Jo, en hårddisk måste hitta det som är lagrat på den och sedan starta upp det, och desto snabbare hårddisk du har, ju snabbare startar programmen på den. Så om du har en snabb hårddisk kommer dina spel starta snabbare, exempelvis.

Det finns även M.2 SSD:er som anses vara bättre än vanliga SSD-diskar. Lagringen mäts i GB och TB, där 1 TB är 1000GB. Vi rekommenderar att ha minst 500GB i utrymme när du ska köpa en speldator, något som alla datorer ovan har. Då får du plats med spel, bilder och filmer och om minnet skulle börja ta slut efter några år kan du alltid uppgradera eller ladda över bilder och filer till e molntjänst såsom Google Foto. 

RAM-minnne

Om hårddisken är datorns minne, vad är då RAM-minne? Jo, man kan förklara det som att hårddisken är datorns långtidsminne medan RAM-minnet är det minne som datorn kan utnyttja här och nu. Ju högre RAM-minne du har, desto fler program kan datorn arbeta med samtidigt. Det innebär att om du exempelvis vill köra dicsord och spela samtidigt är det bra med lite högre RAM-minne eftersom det då kommer flyta bättre. 

Du bör ha minst 8GB i RAM om du tänker spela, och är du sugen på att börja streama eller även ska arbeta med lite tyngre program såsom kreativa redigeringsprogram bör du ha runt 16GB. 

RAM-minne är inte så dyrt att köpa och är enkelt att uppgradera, så vårt tips är att köra på standard som är med när du köper datorn och sedan uppgradera om du skulle upptäcka att det laddar långsamt när du har flera program på samtidigt. 

Chassi

Chassi är där datorn bor, alltså själv skalet som alla komponenter sitter i. Chassit har oftast samma funktion där det sitter två fläktar som drar in och ut luft, samt finns utrymme för moderkort, nätaggregat, grafikkort mm.

Om man ska bygga en egen dator är det viktigt att chassit är kompatibelt med dem delar som du ska stoppa in, men om du köper en färdigbyggd dator så behöver du inte tänka på så mycket mer än att du tycker det är snyggt.

Dem lite billigare modellerna har i regel en enklare design medan dem dyrare oftast har glasad vägg och även RGB-belysning, alltså lampor som lyser på insidan av datorn och lyser upp så du ser delar.  

Frågor och svar om billiga gamingdatorer

Hur utsåg vi dem bästa billiga gamingdatorerna?

Det är en stor process att utse den bästa billiga gamingdatorn eftersom det finns väldigt många olika modeller på marknaden att välja mellan. Vi har gått igenom olika steg för att utse dem modeller som vi tycker är bäst.

Jämfört benchmarks

Vilka delar datorn består av är det som avgör hur bra den fungerar, så vi har noggrant kollat och jämfört komponenter och benchmarks mellan olika märken och återförsäljare. Det viktigaste är att grafikkortet är gjort för gaming, det vill säga orkar med att leverera den grafik som krävs.

Utöver det är det också viktigt att processorn ger alla komponenter rättvisa, alltså att den klarar av att göra så delarna levererar snabbt när du ger datorn ett kommando. Även hårddisken måste vara tillräckligt stor för att kunna ladda ner spel på och RAM-minnet måste orka att exempelvis köra både spelet och Discord samtidigt. 

Användarvänlighet 

Datorn ska självfallet komma installerad med ett bra operativsystem och bara vara att starta upp. Vi har därför sållat bort alla modeller som kommer med operativsystem som inte lämpar sig för spelande.

Datorer som kommer med andra onödiga förinstallerade programvaror såsom testprogram eller liknande har vi också valt bort. När du köper en ny dator vill vi att den ska komma ren, så att du är den som bestämmer vad som ska laddas hem och inte!  

Prisvärd?

Att en dator ska vara prisvärd tycker vi är en självklarhet! En prisvärd dator är enligt oss en dator som levererar mycket för pengarna, att den helt enkelt består av delar som motsvarar priset datorn kostar. Av den anledningen har alla ovanstående datorer komponenter som står i relation till vad de kostar, samt har ett bra chassi!

Datorn ska orka med att uppgraderas

När man köper en billig speldator så är det oftast ens första speldator. Av den anledningen tycker vi det är väldigt viktigt att den ska gå att uppgradera i efterhand om man inser att spela är något man vill fortsätta med och att man vill ha delar som gör upplevelsen ännu bättre.

Alla olika modeller i denna köpguide är därför möjlig att uppgradera tack vare ett starkt nätaggregat som orkar driva tyngre delar. Datorerna har även så pass starka processorer att dem orkar med en uppgradering av andra delar innan processorn måste uppgraderas! 

Bärbar eller stationär gamingdator - vad är billigast?

Om du köper en stationär dator får du mer delar för pengarna. Jämför man en bärbar och en stationär dator för 10.000 kr kommer den stationära att vara markant mycket bättre. 

Hur kommer det sig då? Jo, den stationära datorn har ingen skärm eller tangentbord och kanske framförallt: den kan byggas på en mycket större yta vilket innebär att komponenterna inte måste vara lika komprimerade, något som får ner kostnaderna. 

Många tycker även att det inbyggda tangentbordet och skärmen i datorn är för dåligt för att spela på vilket gör att den bärbara datorn inte riktigt är ett sådant bra val om man ska spela. 

Det finns dock en poäng med att köpa den och det är ifall man vill kunna ta med datorn på ett smidigt sätt, kanske ha och kolla film på eller liknande i sängen, samt att man faktiskt kapar kostnaderna för skärm och tangentbord. 

Vi råder dock att köpa en lite billigare stationär dator och sedan tillbehör till den istället för en lite dyrare bärbar modell om det inte finns ett skäl till att just smidigheten hos den bärbara datorn är väldigt viktigt. 

Hur mycket kostar en billig gamingdator?

En billig gamingdator enligt oss är en gamingdator under 10.000 kr. Du får svårt att hitta modeller under 6.000 kr som faktiskt orkar leverera vid spel, men mellan 6.000-10.000 hittar du modeller som passar bra för de flesta spelen på marknaden och som även är perfekta instegsmodellen! 

Hur mycket kostar en bra speldator?

Det finns billiga datorer för spel att få för strax över 6000 kr, men om du vill ha en riktigt bra speldator som håller länge bör du satsa på en för runt 9000kr och uppåt. Då har du en dator som håller riktigt länge och inte kommer behöva uppgraderas om du vill spela det senaste spelet även om det har gått några år. 

I längden är det nämligen smartare att inte köpa den allra billigaste speldatorn eftersom det med stor sannolikhet kommer innebära att du måste uppgradera delarna för att din dator ska orka med grafiken i dem senaste spelen som kommer om några år. Grafiken blir nämligen mer och mer krävande på spelen som görs, något som innebär att större krav på datorn ställs, främst på grafikkortet.

Hur länge håller en billig gamingdator?

En billig gamingdator håller i ungefär 5-7 år beroende på vad du har tänkt att spela. Desto tyngre spel du önskar att köra på datorn, desto kortare kommer den att kunna hänga med. Om du går på en dator för närmare 10.000 kan du istället räkna med att den håller måttet i ungefär 7-10 år.

Så om du har för avsikt att ha datorn länge och har möjlighet så kan du se dem sista tusenlapparna från den billigaste datorn till en modell för strax under 10.000 kr som en investering. 

Vad är en gamingdator billig och bra?

För oss är en gamingdator som är billig och bra en modell som känns väldigt prisvärd och som jämfört med andra modeller upplevs billig. En billig gamingdator ligger från 6.000kr och upp till 10.000kr. Detta är det billigaste prisspannet inom gamingvärlden och nästa steg är mellanklassen. 

En billig och bra speldator är lysande som dator till ett barn eller den som inte vet om man tycker om spelande men vill prova på. Vi vurmar för att börja smått och testa sig fram, eftersom det annars finns en risk att man köper en gamingdator och bara håller på något år! 

Uppgradera sin dator

Självfallet ska man kunna uppgradera sin dator, precis som vi varit inne på! Om du vill kan du uppgradera alla dessa modeller direkt från tillverkaren innan du beställer den, men om du börjar med att köpa datorn i originalutförande och senare vill bygga ut den så kan du får inspiration i vår artikel om att bygga dator där vi går igenom allt om delar och liknande. 

Sammanfattningsvis

Vi hoppas att du har hittat en dator som passar dig både i prisklass, prestanda och utseende oavsett om du vill ha en stationär eller bärbar modell. Läs gärna vidare på vår hemsida för att få mer inspiration om teknik och för att hitta vilka produkter som är bäst just nu.