RGB-fläkt

Bästa RGB fläkt – 5 bra chassifläktar och datorfläktar

Letar du efter en riktigt snygg RGB fläkt? I den här guiden listar vi 5 stycken väldigt bra chassifläktar som passar perfekt för dig som gamear och vill lysa upp din dator antingen på insidan eller utsidan. Modellerna här nedan är i olika prisklass och storlek, men gemensamt är att alla har lampor som går att kontrollera samt kyler riktigt bra! 

Bästa RGB-fläktar:

Corsair LL120 3-pack 120mm

RGB-fläkt

Bästa Corsair rgb fläkt

Tre snygga och hållbara chassifläktar från Corsair med 16 LEd-lampor som kyler bra och ger stort ljus.

Rejäla lampor som ger fint ljus

Om du är på jakt efter ett trepack riktigt snygga RGB-fläktar så är det här valet från populära och världskända Corsair ett ypperligt val! Själva LED-lamporna är väldigt starka och snyggt gjorda vilket ger rejält med ljus både in i datorn och utåt. 

Totalt finns det 16 stycken lysdioder som sitter på två slingor i varje fläkt vilket ger ett djupt ljus som verkligen är snyggt. Du får med en kontroll att justera lamporna med, så du kan ha olika ljus på olika fläktar, slå på olika nyanser eller låta dem byta färg lite då och då. RGB-lamporna är helt enkelt av hög kvalitet!

Enkla att installera 

Fläktarna är väldigt lättinstallerade och sätts både in enkelt i chassit och kopplas in via moderkortet eller till separat fläktkontroll. Om du kopplar in den direkt till moderkortet så kommer datorn automatiskt att sköta varvtalen, medan du via en kontroll kan sköta det själv. Det går även att kontrollera fläktarna via mjukvara om du kopplar dem direkt på moderkortet.

Varvtal

RPM-intervallet ligger mellan 360 och 2200 och kan som sagt justeras automatiskt av datorn eller manuellt av dig. Nackdelen med fläktarna är att de låter ganska mycket om man drar på varvtalet, men i praktiken stör det inte så värst eftersom de flesta har headset på sig vid spelande och när man sitter och pluggar eller liknande och datorn inte ansträngs så hårt så blir den tyst. 

Sammanfattningsvis

För att summera är det här trepacket från Corsair en av dem bästa RGB-fläktar du kan köpa om du vill ha snyggt ljus och bra kylning. 

Corsair QL120 3-pack 120mm

bästa RGB chassifläkt

Den mest högkvalitativa RGB fläkt du kan köpa

Med 36 lysdioder och lampor åt båda hållen kan du inte hitta en bättre RGB fläkt än QL120.

Lampor åt båda hållen

Ett annat väldigt populärt kit med chassifläktar är QL120 från Corsair. Detta är ett pack med tre stycken RGB-fläktar har 36 stycken individuella lysdioder riktade både fram och bak i varje fläkt och är dem absolut mest högkvalitativa RGB-fläktar du kan köpa!

Tack vare att dem lyser både utåt och inåt får dem datorn att poppa rejält och med roliga effekter kan du få datorn att förvandlas till ett litet disco. Om du vill köpa fläktarna styckvis hittar du QL120 från Corsair hos Webhallen. Du hittar dem även QL120 i vit färg styckvis hos dem. 

Färgerna styrs via mjukvara eller kontroll

Vi tycker dem här fläktarna är riktigt snygga till ett chassi med transparent sida då dem lyser upp insidan bra och även lyser utåt. Det är den främsta skillnaden mot fläktarna vi tipsade om innan, att dem här har belysning både fram och bak medan LL-serien enbart har åt ett håll.

Du styr färgerna och styrkan på lamporna i fläktarna med en medföljande bios. Det går även att justera detta i iCUE, en mjukvara utvecklad av Corsair där du har full kontroll.

En häftig inställning är att sätta lamporna på AUDIO-läge vilket då gör att färgerna skiftar i takt med musiken, något som får hela datorn att poppa som ett stort disco vilket ser riktigt häftigt ut! 

Kylförmåga

Under 1000 RPM är fläktarna relativt tysta, men de går upp ganska mycket i ljudnivå om man drar på mer än så. Ifall du sitter på headset på märks detta inte nämnvärt, men annars kan det komma att bli störande. Detta är som sagt vid hård belastning, så vid normal eller låg belastning är dem behagliga. Maxvarv är 1500 RPM.

Vad gäller kylningen så gör de jobbet väldigt effektivt vilket man också förväntar sig av en fläkt från Corsair. Dem skapar ett bra luftflöde i datorn vilket får dina komponenter att orka med längre! 

Nackdelar

Den största nackdelen enligt oss är att fläktarna är ganska dyra och det är det som gör att vi tycker LL-serien är något mer prisvärda, även om dessa fläktar är dem bästa RGB-fläktarna rent prestandamässigt. 

För vem passar dessa fläktar?

För att sammanfatta den här värstingmodellen från Corsair så är dem allt man kan önska av en RGB fläkt, men de kostar också därefter. De gör dock jobbet bra och ger en effektiv kylning, samt förvandlar din dator till en regnbåge! Ifall du vill ha den bästa upplysningen som går att få är det här valet för dig.

ASUS TUF GAMING TF120 3-pack 120mm

Bästa billiga RGB fläkt

Ett prisvärt alternativ som håller länge, kyler relativt bra och lyser upp din dator på ett snyggt sätt. 

Billiga RGB-fläktar som är prisvärda

Ifall du är på jakt efter en billig RGB fläkt är det här trepacket från ASUS perfekt. Med ett styckpris på ungefär 200 kr kostar de mindre än hälften av vad Corsair QL120 gör vilket innebär att detta är ett riktigt bra budgetalternativ. 

Det märks att dem här fläktarna är billigare än dem från Corsair, men dem upplevs av oss ändå väldigt prisvärda och känns robusta. De lyser starkt och finns i flera olika vackra nyanser och är dessutom enkla att installera.

Färgerna styrs via hubb

I trepacket följer det med en kontroll som du styr fläktarna från. Här kontrollerar du färg, styrka på lamporna och även hur snabbt fläktarna ska arbeta. Det är en smidig kontroll med fyra knappar och som kan justera fyra fläktar samtidigt. Vi saknar dock alternativet att kunna styra fläktarna via en mjukvara, men det är en funktion man helt enkelt inte får med när man köper billiga chassifläktar.

Håller länge

Vad gäller hållbarheten så är detta gjorda för att hålla utan problem i upp till 250 000 timmar vilket motsvarar att den kan stå på i 28 år i raken utan att gå sönder vilket man minst sagt måste säga är bra för en fläkt i den här prisklassen. 

Går att justera varvtalet manuellt

Även fast det inte finns mjukvara att styra fläktarna med så har du tillgång till en mjukvara för att hantera fläkthastighet där du kan välja när och vid vilken belastning fläktarna ska dra på samt gå lite lugnare. Lägsta varvtalet är 250 RPM medan högsta är 1900 RPM.

Hur är kylningen?

Hur kyler de då? Jo, vi tycker att de fungerar väldigt bra med tanke på prisklassen. Kylningen är märkbart sämre än i dem dyrare modellerna ovan från Corsair, men ändå duglig för gaming, även om man måste dra på ganska högt varvtal vid tyngre belastning, alternativt ha många fläktar. 

Vibrationsdämpare

I varje hörn sitter det dock mjuka dynor som tar bort vibrationer och ser till att fläktarna inte får datorn att skaka. Dessa fungerar bra länge, men över 1500 RPM känner man ändå av vissa svaga vibrationer om man känner noga. Det är dock inget gemene man kommer märka av, utan något som blir märkbart först när man verkligen känner noggrant.

Nackdelar med fläkten

Vilka är då fläktens nackdelar? Som vi varit inne på saknar vi en mjukvara för att kunna kontrollera färgerna, något som nu istället görs med en fysisk hubb med fyra olika knappar. En annan nackdel är att dem kyler mycket sämre än tidigare fläktar, men samtidigt är det orättvist att jämföra den här modellen med fläktar som kostar dubbelt så mycket. 

Avslutningsvis 

Så för vem är den här RGB-fläkten från ASUS ett bra val? Vi kan stark rekommendera den till dig som har en snäv budget men ändå vill ha häftig belysning i datorn, samt till dig som inte gör så krävande saker på datorn och därför inte behöver kylning i toppklass! Överlag får du väldigt mycket för pengarna och du kommer uppleva chassifläktarna väldigt prisvärda! 

Corsair QL140 3-pack 140mm

RGB fläktar 140 mm

Bästa RGB fläkt 140mm

Trepack med riktigt snygga och högkvalitativa chassifläktar på 140mm.

140 mm RGB fläkt med väldigt bra lampor 

Behöver du en RGB fläkt på 140mm till din dator? Då är det här 3-packet från Corsair ett av dem bästa valen du kan göra! Till att börja med så är dessa fläktar rejält snygga och ger en fin och stark belysning tack vare dess 36 lysdioder i varje fläkt, 16 åt varje håll. Du får alltså ljus både utåt och inåt i datorn! 

Effektiva vibrationsdämpare

I varje hörn sitter det vibrationsdämpare som får bort vibrationerna väldigt bra, mycket bättre än förväntat! Dem har kapacitet att leverera upp till 1250 RPM vilket är högt för en sådan här stor fläkt, men faktum är att den kyler väldigt bra även på låga varvtal, så det är inte ofta den behöver dra på så hårt. 

Färger justeras via smidigt program

Via Corsairs mjukvara kan du reglera och justera färgerna precis som du vill, både dimma, tona och sätta på olika program såsom att de ändrar lyse med musik. Mjukvaran heter iCUE och vi tycker den är enkel att hantera och fungerar smidigt. 

Ännu snyggare i verkligheten

Det finns videor att kolla på för att se hur fläktarna ser ut, men faktum är att ingen video riktigt ger dem rättvisa eftersom fläktarna ser ser ännu bättre ut i verkligheten, och då ser dem ändå inte alls dåliga ut på video, så detta var något vi reagerade väldigt positivt på. Om du vill se en video på fläktarna så finns det på Corsairs hemsida!

Tyst på låga varvtal 

Ifall man drar på lite högre varvtal så kommer fläktarna låta ganska mycket, men eftersom de är så pass stora och arbetar effektivt så behöver man sällan låta dem varva mer än 1000 RGB. Vilka är då nackdelarna? Den främsta är prislappen. Detta är helt enkelt dyra fläktar, men dem levererar därefter och håller i många år, så du behöver inte köpa nya på många år. 

Bör du köpa Corsa

Så, för vem rekommenderar vi dessa fläktar? Jo, om du söker en RGB fläkt på 140mm kommer du inte hitta något bättre än dessa eftersom de har fantastiska lampor som styrs av en smidig mjukvara från Corsair. Du måste dock vara beredd på att dem vad gäller priset tillhör den övre kategorin av RGB fläkt, men du får verkligen vad du betalar för! 

Lian Li UNI FAN SL 3-pack 120mm

120mm RBG-fläkt i mellanprisklassen

Väldigt snygg och populär modell där man får mycket för pengarna.

Chassifläkt med lampor

Lian Li Uni är en RGB fläkt som ligger i mellanprisklassen och är perfekt om du inte vill köpa en modell från Corsair men ändå vill ha något som är bättre än dem billigaste fläktarna. 

Väldigt snygg modell 

Själva designen av hårdvaran på fläktarna är enligt oss bland dem snyggaste i det här testet och smälter in riktigt fint både i mörka och ljusa chassin. Själva lamporna är i sin tur 16 stycken lysdioder på vardera sida fläkten, så du har totalt 32 stycken lampor på varje fläkt som ger ett fint ljus utåt och inåt. 

Går att justera ljuset på många olika sätt

Ljuset justerar du sedan med mjukvaran från Lian Li där du kan välja bland 16 000 olika nyanser av färger samt ändra styrka och om lamporna ska skifta i färg eller inte. 

Enkel installation

En stor fördel är att dessa är väldigt enkla att installera. Du kan även koppla in flera fläktar via en och samma RGB- och strömkabel vilket är väldigt smidigt. 

Varvtal och kylning

Det maximala varvtalet är 1900 RPM, men den ligger ofta runt 80o RPM och jobbar då riktigt tyst och diskret. Fläktbladen kyler även väldigt bra vilket gör att dem inte enbart är snygga för ögat utan även fyller sin funktion bra! 

Nackdel

Nackdelen är att du inte får med kontroller att styra färgen med om du inte köper ett tre-pack, så begå inte misstaget att enbart köpa en fläkt eftersom du då inte kan kontrollera belysningen. 

Sammanfattning

Det här är helt enkelt en toppenmodell för alla som inte har så mycket pengar att lägga på en chassifläkt men ändå vill gå upp ett steg från dem billigare varianterna. Du får bra funktion och effektiv kylning, så detta är ett väldigt prisvärt alternativ med andra ord. 

Frågor och svar om chassifläktar

Hur kopplar man in en chassifläkt?

Chassifläktar kopplas i regel in via en 4-pinskontakt, antingen direkt till moderkortet om det finns en 4-pinskontakt till övers och annars till en fläktkontroll som du får med när du köper fläkten. 

I många fall sitter det även fläktar i chassit, och då kan du helt enkelt montera bort dem men innan kika vart någonstans de sitter inkopplade. I vissa fall sitter de direkt i nätaggregatet, alltså den del som ger datorn ström. 

Fördelen med att koppla in fläkten till moderkortet kontra nätaggregatet är att datorn då själv reagerar hur mycket fläktarna ska arbeta, om du inte vill ta över det själv och styra varvtalen manuellt det vill säga.

Se alltid till så att vissa fläktar drar in ny friskt luft och andra drar ut den varma luften, annars kommer kylningen inte fungera bra. Vilket håll som fläkten blåser åt burkar markeras med en tydlig pil på sidan, så kolla på den innan du sätter in fläktarna och planera så att luftflödet blir jämnt. 

Det bästa är att läsa i din instruktionsbok till datorn samt till chassifläkten för att på så vis få reda på exakt hur det ska kopplas i din dator! 

Hur vet jag hur stor fläkt jag ska köpa?

Hur stor fläkt du behöver beror helt enkelt på avståndet mellan dem skruvhål som finns på fläktgallret, så du kan ta att mäta där med ett måttband alternativt kika i instruktionsboken för datorns chassi. 

120mm är standardstorleken på chassifläktar, men på senare tid har även 140mm smugit sig på och blivit en vanlig storlek, helt enkelt för att den kyler ännu bättre än vad 120mm gör. Desto större fläkt du har, desto mer kyler de. Det innebär i praktiken att du inte behöver ha så höga varvtal för att få ner värmen i chassit. 

Det är dock väldigt viktigt att du köper rätt storlek, för annars kommer inte fläkten att gå in och du kommer behöva returnera den vilket bara är jobbigt, så mät eller läs instruktionsboken. Med stor sannolikhet är det dock 120 mm som gäller! 

Vad gör en datorfläkt?

När du spelar eller gör andra krävande saker på din dator så alstras det värme som en biprodukt av att datorns komponenter arbetar. Det som blir varmast är processorn och grafikkortet, eftersom dem behöver jobba väldigt aktivt. 

Den här värmen fungerar lite som möjigsyra, och när det blir för varmt måste delarna sakta ner och prestera långsammare. Av den här anledningen så behöver du en kylare i datorn som ser till att delarna håller sig svala även när de blir hårt belastade så att de på så sätt ska kunna arbeta hårt under en längre tid.

Datorfläktarna som vi har listat här ovan ser till att ny och fräsch luft kommer in och att varm luft blåses ut. Av denna anledningen är det väldigt viktig, precis som vi poängterade ovan, att du håller koll på åt vilket håll fläktarna blåser och har en jämn balans mellan dem som drar in ny luft som drar ut gammal. 

Datorfläktar drivs av en liten tyst elmotor som får sin el från nätaggregatet. Detta gör att de flesta fläktar är väldigt tysta, även om det finns dem som är ännu tystare än andra. 

Vad är fläktens RPM?

En fläkts RPM nämns ofta som en enhet i den här köpguiden och med RPM syftar man på varv per minut, det vill säga hur snabbt fläkten orkar snurra. Desto högre RPM, desto snabbare orkar den med. 1000 RPM innebär alltså att fläkten har kapacitet att snurra hela 1000 gånger i minuten. 

Ju effektivare fläkt du har, desto färre varv måste den snurra för att få in ny fräsch luft i datorn och dra ut gammal varm. Det innebär att maxvarvtalet på en bra RGB fläkt är lägre än på en dålig. 

Ifall du kopplar in fläkten till moderkortet så styrs dess varvtal automatiskt efter hur belastad din dator är. Fläktarna kommer alltså beordras att accelerera om du gör något tungt, för att få signalen att ta det lugnt när du inte belastar datorn så mycket. 

Om du istället kopplar in fläkten dirket till nätaggregatet är det vanligare att du styr dem manuellt. Du beordrar då hur snabbt de ska snurra beroende på vad du gör just nu, och säger åt dem att öka i varv om du exempelvis ska starta en match i ett spel. 

Vad är Corsair för märke?

Corsair är ett företag från USA som är experter på tillbehör till speldatorer. De tillverkar mycket hårdvara som kännetecknas av dess höga kvalitet och bra hållbarhet. I den här köpguiden förekommer det ett gäng chassifläktar med RGB från just Corsair och dem är av väldigt hög kvalitet och helt gjorda för speldatorer.

Corsair är ett av dem finare märkena vad gäller just datorfläktar och köper du en modell från dem kan du räkna med att de håller i väldigt många år, samt att deras mjukvara där du styr lampor och hur fläkten ska bete sig fungerar mycket bra. 

Det vi gillar mest med Corsair är dels att dem är väldigt högkvalitativa, dels att dem har bra lampor som lyser rejält snyggt. Om man köper billiga modeller kan lamporna kännas lite väl billiga ibland, rent av lite b.

Hur utsåg vilken RGB fläkt som är bäst?

För att utse vilka av alla RGB-fläktar på marknaden vi skulle rekommendera till dig som söker en bra chassifläkt med lampor har vi gått igenom ett stort antal modeller som finns hos dem populäraste återförsäljarna på marknaden. Därefter har vi kollat på olika benchmarks och lite andra kriterier och utifrån dem sållat fram vilka modeller som är bäst.

Kvaliteten på lamporna

När man köper en gamingprodukt med RGB-belysning är det väldigt viktigt att lamporna upplevs ha hög kvalitet. För oss har det därför varit ett nyckelkriterium att dem fläktar som har lampor har lampor med ett fint ljus, bra spridning och lampor som ger en djup färg.

Ett stort plus har varit om lamporna är riktade åt båda håll, samt om de går att justera via en mjukvara, det vill säga ett system som har kontroll över lamporna. I dessa system kan man i regel ändra vilken färg, nyans och styrka lamporna ska lysa med. 

Självfallet ska lamporna vara av LED eftersom det håller längst, ger ifrån sig minst värme och lyser starkast. I vissa fall har vi kommit över modeller som lyser med hjälp av annat än LED-lampor och då har vi direkt sållat bort dem. 

Hur bra kyler fläktarna?

Det spelar ingen roll hur snygga lampor man har i sina fläktar om de inte gör ett bra jobb med att kyla ner datorn. En bra fläkt ska ha ett väl utvecklat fläktblad som kan transportera stora mängder luft till lägsta möjliga varvtal. När allt kommer omkring stryper nämligen en dålig fläkt hela datorns kapacitet och gör att dina fina komponenter inte kan arbeta som de egentligen är byggda för att göra. Bra fläktar är alltså ett relativt billigt sätt att markant höga kvaliteten på sin dator!

För att ta reda på hur bra en fläkt kyler har vi jämfört vid olika spel hur varma komponenterna i datorn blir och hur väl de kan leverera vid olika varvtal för att därefter få fram siffror som går att jämföra fläktarna sinsemellan.  

Om en fläkt kyler dåligt har vi dirket uteslutit den eftersom grundsyftet är att fläkten ska få bort varm luft och in ny kall, och fixar den inte det tycker vi det är en produkt som inte håller vad den lovar. Dessvärre var det ganska många RGB-fläktar som kylde dåligt, men du behöver som sagt inte vara orolig att någon modell här ovan tillhör en av dem fläktarna som inte gav någon bra effekt. 

Ljudnivå

Det är ingen konst att göra en fläkt som kyler effektivt, men att göra en fläkt som kyler effektivt och tyst är desto svårare! Därför har det för oss varit en viktig faktor att se till så fläktarna kan arbeta under en låg ljudnivå för att på så vis inte störa under filmtittande eller liknande. 

Vi har haft översyn med att fläktarna drar på och låter lite om det händer tunga saker i ett spel eftersom man då i regel sitter med ett headset som stänger ute oljudet. Högt fläktljud stör alltså egentligen inte vid spelande. 

Vill man ha en riktigt tyst fläkt är det dock svårt att hitta en RGB fläkt utan då bör man spana åt andra håll, exempelvis på en Noctua NF-F12 PWM!

Enligt de flesta, inklusive oss, så är dock RGB-fläktarna nog tysta för gaming och man stör sig inte alls på dem så länge man spelar med gamingheadset eller gör något lugnt på datorn. Om du skulle tycka att fläktarna varvar för mycket kan du dessutom alltid dramer dess varvantal i mjukvaran där du kontrollerar detta.

Prisvärd?

En annan viktigt faktor som vi alltid värderar högt är att produkterna vi rekommenderar ska upplevas som prisvärda. För oss innebär en prisvärd produkt att de motsvarar dess pris och lite till. Man ska alltså bli positivt överraskad över hur det man har köpt fungerar och känns. Alla chassifläktar här ovan har en väldigt bra kvalitet och funktion i relation till dess pris och det känns alltså som ett riktigt bra köp. 

Kundrecensioner

Det går inte att blunda för vad andra tidigare kunder har tyckt om respektive produkt. De kan ha upptäck saker vi missat, eller så har det kommit fram detaljer som visar sig först efter kanske ett års användning. Av den anledningen väger andra kunders röster väldigt högt och vi tar reda på vad tidigare köpare har att säga genom olika återförsäljare och forum.  

För att sammanfatta så kollar vi alltså på en massa olika faktorer för att komma fram till vilken RGB fläkt som är bäst. Du kan med andra ord vara säker på att alla ovanstående modeller är riktigt vassa till din gamingdator, oavsett om du ska köra riktigt tunga spel eller ta det lugnt. De passar även bra till skoljobb och kreativa projekt, men framförallt så levererar de riktigt bra kylning i en snygg paketering! 

Nu önskar vi er all lycka till med installeringen av fläktarna och hoppas ni blir riktigt nöjda med upplysningen. Kom ihåg att desto fler fläktar, desto bättre kylning och därför bättre prestanda, men även desto snyggare! Missa inte heller att testa någon av funktionerna som finns där du kan få lamporna att lysa i takt med musiken eller ändra nyans och färg av sig själv!