USB fläkt

Bästa USB fläkt – 5 bra modeller

Är du på jakt efter en USB fläkt att ha till kontoret, din gamingsetup, i husbilen eller på stranden? Här nedan listar vi 5 stycken väldigt prisvärda fläktar som drivs av USB, både via powerbank, dator och mobilladdare! 

USB-fläktar:

USB fläkt 19 cm diameter

USB-fläkt

Prisvärd modell

Liten och behändig, perfekt framför datorn, i bilen eller framför brasan för att sprida ut värmen.

Det här är en liten och behändig USB fläkt som passar lika bra att ha vid datorn på jobbet, under svettiga timmar vid gamingdatorn eller i bilen. 

Vi tycker om den här USB fläkten eftersom den är väldigt liten och enkelt att ta med sig, är tyst och blåser luft skönt. Dessutom så är den otroligt prisvärd och man kan utan problem köpa fler stycken för att ha både hemma och på jobbet. 

Fläkten är gjord av aluminium och sitter i ett galler så att man inte kan komma åt och skada sig på den. Fläkten har en diameter på 19cm så den är verkligen behändig. Det går att vinkla fläkten i alla vinklar och den står på ett smidigt ställ. Sladden är 1,2 meter så du har ganska stor frihet att sätta fläkten vart du vill. 

Rubicson 14cm diameter

billig USB-fläkt

Liten USB fläkt

Snygg retrofläkt som blåser tyst vid kontoret eller på stranden. 

Det här är en modell som är några centimeter mindre i diameter vilket passar vissa bättre på exempelvis stranden eftersom den kan drivas av en powerbank. Vi tycker väldigt mycket om designen på just den här fläkten som har en tydlig retroinspiration med snyggt kromad eller svart metall runt om.

Eftersom den här modellen är lite mindre är den även tystare vilket kan vara skönt om man exempelvis ska koncentrera sig vid jobbdatorn. Att den är mindre innebär dock att den orkar blåsa lite mindre luft, men den fläktar dock skönt eller fungerar bra för att få cirkulation i ett litet utrymme. 

Det går att vinkla fläkten upp och ner, så du kan vinkla den så den blåser dit du vill. Kabellängden är 1,1 meter. Eftersom den har USB kan du ha den även i bilen vilket kan vara mysigt och skönt under varma sommardagar. Vad gäller priset så är denna variant väldigt billig.

USB fläkt till bilen och barnvagnen

Fläkt till barnvagn och bilen för varma sommardagar

Liten modell med tre olika styrkor som passar perfekt för djur och barn! 

Om du har en bil med dålig fläkt, eller kanske vill montera extra kylning på ett barn eller ett husdjur som sitter i baksätet och är varm när ni åker under sommaren så är den här USB-fläkten till bilen en väldigt bra och billig lösning.

Den monteras på en ruta eller runt en av metallpinnarna som nackstödet sitter på vilket gör att den är perfekt att kyla folk i baksätet med. Du kopplar in fläkten till bilens USB-port och sedan ger den en skön svalka. Elmotorn tycker vi är förvånansvärt tyst med tanke på att fläkten snurrar ganska snabbt! 

Ett stort plus är att det finns tre olika lägen på fläkten så att du kan välja hur snabbt den ska snurra. Den går även att justera i sidled samt upp och ner för att hitta rätt vinkel. 

Eftersom du även kan koppla in fläkten till en powerbank är det här en perfekt fläkt till barnvagnen att montera så att barnet som ligger i den får svalkande luft blåst på sig. 

Överlag är detta en modell som är väldigt kraftfull i relation till dess storlek vilket är väldigt positivt. Du styr även hastigheten på fläkten via en knapp som sitter i slutet av USB-sladden, så att du kan justera hur mycket luft dina barn eller ditt husdjur ska få från framsätet i bilen. 

Dubbla USB-fläktar från Rubicson

dubbla USB-fläktar

USB fläkt till bilen eller husbilen

En modell som ger fint luftflöde. Varje fläkt kan vinklas separat för att ge luft åt två olika håll. 

Om du letar efter dubbla USB-fläktar till bilen så är det här en väldigt bra modell. Den passar lika bra till husbilen, kontoret och på stranden som till sovrummet eller kanske köket en varm sommardag. Fläktarna sitter ihop tillsammans på ett ställ och drivs av samma USB-kabel. De styrs även av samma knappar, men man kan vrida varje fläkt separat för att få luftflöde åt två olika håll. 

Under plattan så finns det självhäftande tejp vilket gör att du kan sätta fast den även på sluttande ytor såsom under framrutan i en bil, men om det är på en plan yta du ska ställa fläktarna så behöver du inte använda tejpen. 

Vi tycker att fläktarna ger ett bra luftflöde trots sin ringa storlek och passar perfekt för att både få cirkulation på luften i ett rum eller för att svalka när det är varmt. Varje fläkt har 12,5 cm i diameter vilket gör dem ganska kraftiga tillsammans.

Fläktarna har tre stycken lägen, från väldigt lätta varvtal till betydligt snabbare, så du kan välja fläktstyrka efter hur mycket du vill att det ska blåsa.

Nackdelen enligt oss är att den låter ganska högt, mycket högre än vad övriga modeller vi har listat här ovan gör. Detta får man ta med sig i beräkning, och om man vill få ner ljudnivån och ha två fläktar men bara har ett USB-uttag så kan man köpa en adapter som delar USB-uttaget i två.

Nedis bordsfläkt

liten och billig USB-fläkt

Billig USB fläkt

Liten och billig modell perfekt vid skrivbordet. 

Webhallen är stora återförsäljare av gamingprodukter och i deras sortiment finns den här lilla och behändiga billiga modellen! Den stoppas in till datorn, en powerbank eller direkt i en laddare som har USB-kontakt och ger sedan en sval bris.

Tack vare att elmotorn endast är på 3 W drar den nästan ingen el alls. Motorn är även väldigt tyst vilket gör att det inte kommer något störande biljud utöver det försiktiga fläktljudet. 

Vi tycker faktiskt att fläktstyrkan är förvånansvärt bra med tanke på det låga priset och låga priset och lilla storleken. Detta är en modell för dig som vill ha en väldigt billig fläkt som tar superlite plats vilket gör att du kan ställa den även på dem rörigaste av skrivbord. 

Fläkten går att justera så om du sätter den på datorn kan du vrida ner den och ställer du den istället på skrivbordet kan du vinkla upp för att få luften där du vill ha den. Diametern är 10 cm, så detta är den minsta och billigaste modellen i den här guiden.  

Frågor och svar om USB fläkt

Hur har vi utsett vilka fläktar som är bäst?

Vi har gått igenom en stor del USB-fläktar på marknaden i olika prisklasser. För att sedan utse vilka av dessa som fungerar bäst har vi tagit olika saker i beaktning. 

Bra luftflöde är viktigt

För det första så är det väldigt viktigt att fläkten ger ett bra luftflöde i relation till dess storlek. Luftflöde mäts i enheten CFM vilket står för hur många kubik luft per minut som flyttas. När det blåser är det luft som flyttas från en plats till en annan, och desto mer luft som flyttas varje minut, desto mer blåser det.

Luftflödet är väldigt viktigt eftersom en fläkt med lågt CFM inte ger någon kylande effekt. USB-fläktar har betydligt lägre effekt än vad en modell som drivs på 230V genom vägguttaget har, men idag är motorerna så effektiva på vissa modeller att du ändå får ett bra drag. Det är just dessa modeller som vi har velat hitta och även har gjort.

Alla fläktar vi har listat här ovan svalkar skönt, och eftersom de flyttar relativt mycket luft per minut så kan de även användas för att få till ett bra drag i ett rum, eller för att få luften att cirkulera. Detta kan man exempelvis har användning av ifall man har en braskamin och vill att värmen från den ska sprida sig ut mer i rummet. 

Enkel att använda

För det andra så måste fläkten vara enkel att använda. Alla ovanstående modeller är så kallade plug in vilket innebär att dem bara är att sätta in i uttaget och sedan sätta på med en knapp. Vissa av modellerna kan man även ändra mellan olika lägen på fläkten, något som är ett stort plus

Fläktarna är alltså väldigt enkla att använda. Om du tycker att din fläkt blåser dåligt bör du dock kolla om det finns någon knapp där du kan justera styrkan. Den knappen kan sitta antingen på fläkten, eller så kan den sitta på själva USB-sladden, då oftast i slutet för att man då ska kunna justera styrkan om man har den i bilen.

Annars så är det bara stoppa in sladden och klicka igång! Kom ihåg att den fungerar till alla USB-portar, så du kan även använda en mobilladdare till en iPhone eller Andoridtelefon. 

Prisvärd

För att vi ska tycka om en produkt och för att den ska kännas värd att köpa så måste den vara prisvärd. Alla fläktar här levererar mycket i relation till vad de kostar, det känns alltså som att man får mycket för pengarna. 

Produkterna ovan här helt enkelt dem bästa USB-fläktar du kan köpa idag, oavsett om du söker en liten variant till riktigt låg peng eller en lite större modell. Gemensamt är att alla håller en kvalitet som går i linje med priset, samt att de känns prisvärda. 

Vad är en USB-fläkt?

En USB-fläkt är helt enkelt en fläkt som får sin el via en USB-sladd som vanligtvis kopplas in till en dator, men som även kan kopplas till en powerbank eller till uttaget på en bil eller husbil. 

Dessa fläktar har funnits länge och varit populära att ha vid datorn för att få lite luft blåsande på en varma sommardagar, men även för att luften i rummet ska ha lite bättre cirkulation.

De togs fram för att fungera vid datorn, men användningsområdena har sedan dess blivit fler och idag kan du sätta dem på barnvagnar, montera dem så de blåser luft på barn eller djur som sitter bak i bilen eller ta med på stranden för att svalka skönt vid stranden. Om du vill läsa mer om olika typer av fläktar så finns det mer att läsa.

Generellt sett så är dessa fläktar som drivs av USB inte så starka och man kan inte förvänta sig att deras CFM, det vill säga hur mycket luft de flyttar per minut, ganska låg jämfört med större fläktar som drivs av 230V-uttag. Fläkten fungerar därför bäst till en kroppsdel, exempelvis ansiktet. 

Andra användningsområden utöver att kyla ner kroppen kan vara om man exempelvis bygger datorer och vill blåsa bort rök som kommer av att man löder, eller om man behöver bättre cirkulation på luften där man sitter. Det kan även vara en kul grej att ha med i sin gamingsetup, som en extra del som gör den lite mysigare och mer hemtrevlig. 

Avslutningsvis

Vi hoppats att du har hittat en USB-fläkt som passar dig bra, oavsett om du ska ha den till kontoret, gaming, i bilen eller kanske när du bygger datorer. Om du vill fortsätta inspireras av artiklar som har med spelande och gaming att göra finns det massor av andra artiklar att spana in på vår hemsida!