
3d skrivare bäst i test – bästa 3d printer
- Senast uppdaterad: juni 3, 2023
Är du på jakt efter en 3D skrivare bäst i test? I den här guiden listar vi 17 stycken riktigt bra 3D printers som passar olika plånböcker och syften. Vissa är perfekta för ett barn som precis ska lära sig, andra är bra instegsmodeller för den som gillar teknik eller ska skriva ut delar till sin hobby.
Du hittar också några 3D skrivare som är riktigt proffsiga och passar till dig som vill ha något att växa i under många år eller att använda för småskalig produktion i ett företag. En 3D printer bäst i test ska hålla länge, vara prisvärd och enkel att använda, så därför är alla modeller i den här köpguiden just det vilket gör dem till riktigt bra val i just sin kategori.
Bästa 3D-skrivare:

Creality Ender 3 Pro
Prisvärd 3D-skrivare
- Mycket för pengarna
- Fina utskrifter
- Lagom att ha hemma

Creality CR-6 SE
Bästa 3D-skrivare
- Snabb ihopsättning
- Bra kvalitet
- Enkel att använda

Creality Ender 6
Proffsig modell
- Tyst
- Når höga temperaturer
- Högkvalitativa utskrifter

Creality Ender-5 Plus
Bästa 3D-skrivare för hemmet
- Noggrann
- Klarar stora utskrifter
- Dubbla Z-axlar
Creality Ender 3 Pro

Prisvärd 3d skrivare bäst i test
Perfekt instegsmodell där du får väldigt mycket skrivare för pengarna!
- Skriver ut fint
- Klarar av flera olika plaster
- Går att uppgradera
Om du letar efter en 3d skrivare som är väldigt prisvärd så kommer du tycka om Ender 3 Pro från det välkända märket Creality! Den här skrivaren är perfekt för nybörjaren och är både enkel att montera, hantera och håller även väldigt bra kvalité – allt till ett riktigt bra pris. För att kort sammanfatta den här modellen så är det: mycket skrivare för pengarna!
Specifikationer
Maximala storlek på utskrifter är 220 x 220 x 250 och filamentet som ska användas är 1,75mm tjockt. Udden är 0,4mm och vid ett maximalt arbetstempo arbetar den med en hastighet av 180mm per sekund. Det går att välja tjocklek mellan 0,1 – 0,4 mm och precisionen har en avvikelse på plus / minus 0,1 mm!
För vem är det här en bra 3d printer?
Den som söker en billig skrivare som skriver ut modeller av väldigt hög kvalitet i relation till priset, samt den som vill ha en skrivare som bara fungerar och inte kräver att man spenderar så mycket tid med att kalibrera och fixa själva hårdvaran bör verkligen köpa en Ender 3 PRO då det är svårt att hitta något bättre i den här prisklassen.
1,75 mm filament
Som sagt använder skrivaren 1,75 mm filament vilket enligt oss är en bra storlek eftersom du då kan vara väldigt detaljrik, men att den ändå skriver hyfsat snabbt. Tack vare att skrivytan är uppvärmd kan du använda flera olika filament beroende på vilket material du vill ha din utskrift i!
Magnetisk platta
Den magnetiska plattan når en standardtemperatur på 110 grader Celsius men går att justera och experimentera med för att hitta det som passar bäst för just ens egen tillverkning. Om du tycker att undersidan på dina utskrifter inte blir tillräckligt lena kan du även byta ut den magnetiska plattan till en i glas!
Dimensioner
Skrivaren orkar med att skriva ut objekt upp till 220x250x220 mm vilket är perfekt som första skrivare. Kortläsaren för SD-kortet är integrerad i skrivaren tillsammans med en display där du får överblick för hur arbetsprocessen går till. Du får med ett SD-kort, så det är bara att köra igång.
På SD-kortet finns det även ett gäng modeller som du kan testa skriva ut för att se så allt fungerar som det ska. Här hittar du exempelvis en hund! På kortet ligger också lite instruktionsvideos och annat som man kan ha nytta av!
När du laddar ner filer som ska skrivas ut kommer de i regel sluta på en bokstav följt av en siffra, men detta har inget med tiden det tar att skriva ut objektet att göra, så det behöver du inte fundera över.
Finns mycket information om skrivaren på internet
Något som gör den här modellen till en extra bra 3d printer för nybörjare är att det kryllar av guider och tips på YouTube och olika forum där du kan lära dig hur du gör olika skulpturer, saker man ska tänka på och så vidare. Det går alltså att suga åt sig mängder med kunskap om den här modellen eftersom den är populär världen över.
Går att uppgradera för ännu finare utskrifter
Om man i framtiden skulle vilja så går det att köpa till massvis med tillbehör för att kunna göra ännu mer avancerade saker med skrivaren, så det går även att växa i den, även om man kommer väldigt långt i dess standardutförande!
Var lugn och metodisk vid montering
Skrivaren kommer med nästan alla delar färdiga, så det är bara att enkelt montera dem en och en enligt instruktionsboken, något som inte är nämnvärt svårare än att sätta ihop en IKEA-möbel. Om du är lite teknikvan kommer du kunna sätta ihop den på ungefär en timme och är du inte så van med teknik kan det ta ungefär två timmar, något som fortfarande är väldigt snabbt.
Dem mest komplicerade delarna är helt färdigmonterade, så dem behöver man inte tänka på alls, medan dem enklare komponenterna inte är det. I det stora hela så är bygget som ett stort lego där du sätter ihop bit för bit. Vi tycker att det fungerade väldigt smidigt trots att du inte har någon tidigare erfarenhet av att sätta ihop just 3d skrivare, så det får ses som ett stort plus!
Om man skulle köra fast så kan man spana in instruktionsvideon som Creality har gjort där de går igenom bit för bit i hela processen med att sätta ihop skrivaren. Det finns även extremt mycket hjälp att få på nätet!
Kontrollera remspänning
Vi vill dock flagga lite för att ta det lugnt vid monteringen och kontrollera alla rullar och remspänningen bra för annars kommer man behöva ändra detta i efterhand. Så ha gott om tid på dig och om du kör fast är vårt stora tips att söka information på internet eftersom det som sagt finns väldigt mycket att läsa om den här modellen.
Enkelt underhåll
Att underhålla den är enkelt och det finns noggranna instruktioner kring hur det ska gå till, så följ dem! Att kontrollera printbredden inför varje utskrift är också ett hett tips eftersom den kan ändras lite mellan varven, så dubbelkolla alltid att den är vad du vill att den ska vara innan du kör igång!
Ljudnivå
Ljudnivån är helt okej enligt oss och man kan ha den ståendes i rummet utan att man stör sig för mycket på den, men ljudnivån är något hög för att ha den i sovrummet och skriva ut saker samtidigt som man ska sova. I den här prisklassen får dock ljudnivån anses vara fullt godkänd!
Använda i professionelt sammanhang?
Om man kan använda den här skrivaren i ett professionellt sammanhang så säger vi nej, den kommer att upplevas för svag. Du kommer väldigt långt med skrivaren som en hobbyanvändare där du skriver ut olika modeller, delar till tekniska lösningar och diverse pyssel, men om du ska ha den till arbetet kommer du vilja ha en maskin som kan prestera bättre.
Back up
Om du skulle råka ut för ett strömavbrott eller av någon annan anledning förlora strömmen till din skrivare, eller om du skulle råka tappa kontakten mellan skrivaren och SD-kortet så finns det en back up som ser till att din modell fortsätter att arbetas på så fort du fixar problemet. Det här betyder att allt arbete inte går förlorat om processen skulle avbrytas, en funktion som i vanliga fall endast finns i dyrare modeller.
Sammanfattningsvis
Sammanfattningsvis är det här en skrivare som verkligen levererar mycket i relation till priset samt är en perfekt instegsmodell för den som vill börja skriva ut olika hobbyprojekt och liknande.
Lär dig mer om Ender 3 Pro:
Creality CR-6 SE

Bästa 3d skrivaren
En modell för den som snabbt vill komma igång att skriva ut modeller i hög kvalitet under många år utan krångel.
- Mycket prisvärd
- Snabb installation
- Håller länge
Denna modellen från Creality är den bästa 3d skrivaren du kan köpa enligt oss! Den gör väldigt fina utskrifter, har avancerade funktioner och du får även mycket för pengarna. Dessutom tar det väldigt kort tid från det att du öppnar kartongen tills att du kan göra din första utsikt då den är enkel att montera, samt att det går snabbt!
Specifikationer
Standardstorleken är 0,2mm men du kan ställa ner det ända till 0,1 mm. Munstycket har en maxtemperatur på 260 grader Celsius och glasplattan når 110 grader Celsius. Du kan skriva ut objekt upp till 235x235x250 mm.
Själva skrivaren är 442 x 462 x 540 mm stor och väger 9,5 kg vilket får anses vara ganska litet. Den digitala skärmen som finns på är 4,5 tum stor och effekten är 350 W.
För vem är det här en bra 3D printer?
Den som snabbt vill komma igång med sina utskrifter, ha en enkel installation samt stora valmöjligheter vad gäller material och temperatur kommer bli mycket nöjd med den här modellen. Den går även att växa mycket i, så du kan ha den under många år.
Hög kvalité
Du får inte bara många funktioner för pengarna med den här skrivaren, utan du får även en modell som håller under många år och som dessutom krånglar väldigt sällan. Den är driftsäker med andra ord!
Både kablar, skruvar och andra detaljer är valda med eftertanke och gör att du inte heller behöver serva den så ofta eller byta ut kablar och sladdar.
Många billigare modeller tenderar att krångla då och då vilket sedan innebär att man måste investera tid i att lära sig lösa det som inte fungerar som det ska, men detta slipper du alltså med Creality CR-6 SE.
Robust konstruktion
En till sak som bidrar till att skrivaren är väldigt kvalitativ är dess rejäla konstruktion som när du väl satt upp den väldigt sällan behöver efterdras för att fortsätta vara stabil. Den blir alltså inte ranglig med tiden som så många andra modeller och det uppskattar vi enormt mycket.
Digital display ger bra överblick
Du har full kontroll över hela processen på den digitala displayen som sitter på skrivaren. Där ser du exempelvis hur lång tid som återstår på din utskrift.
Går att växa i
Tack vare att den är enkel att använda men går att uppgradera mycket samt har stöd för riktigt avancerade utskrifter så passar den lika bra till nybörjaren som till den mer erfarne teknikentusiasten som vill göra avancerade modeller till sina projekt.
Detta gör att användningsområdet blir väldigt brett. Det finns även mycket information att hitta på internet om den här modellen, så om du kör fast med något kan du enkelt kolla upp det!
Självjusterande glasskiva
Glasskivan är gjord av kiselkarbid och är självjusterande vilket innebär att du inte måste kalibrera den själv efter vad du ska skriva ut. Skivan är även uppvärmd, så du kan välja att arbeta med olika typer av plaster. Exempelvis PETG är väldigt trevligt att arbeta med i den här skrivaren!
Enkel att montera
Skrivaren levereras i en slittålig kartong som är enkel att öppna. Alla delar ligger i skumplast och är redo att monteras direkt, något som du gör på ungefär 30 minuter till en timme. Den här uppfattade vi som mycket enklare att montera än den tidigare modellen, och då var den ändå inte svårmonterad.
Detta är således en modell som är väldigt lämplig att börja med om du inte är så van att montera teknik. Dessutom ingår det 200 g PLA-filament, så det är bara att starta igång direkt om man vill det! Du kommer ganska långt med 200 g till att börja med och det är en bra mängd för att lära känna skrivaren. Du kommer dock behöva köpa till mer filament ganska snart om du vill skriva ut mycket!
Alla verktyg som behövs vid montering och hantering ingår också såsom en tång, skruvmejsel och en liten spegel för att se in i trånga utrymmen. Du kan sedan förvara dem i en låda som finns i skrivaren.
SD-kort
Det följer med ett 8GB SD-kort till skrivaren där det finns en hel del bra saker. Du hittar bland annat många modeller som du kan börja skriva ut för att se hur skrivaren fungerar. Det finns även en digital instruktionsbok, drivrutiner och en komma igång-video på SD-kortet.
Kvalitet på utskrifterna
Vi är väldigt nöjda med kvalitén på det som skrivs ut. Tack vare ett bra munstycke och den glasade botten blir modellerna fina. Detaljerna är väldigt bra och det är nästan ingen nivåskillnad mellan dem olika lagren vilket är extra viktigt om du ska skriva ut delar att använda till maskiner eller liknande.
Automatisk justering
Det här är en väldigt fiffig funktion som vi verkligen uppskattar med denna modell. Automatisk justering innebär att plattan ändrar sin höjd själv beroende på vad som ska skrivas ut, så du behöver inte själv sitta och justera dess höjd.
Tystgående
Till skillnad från lite billigare modeller av 3D skrivare så är den här otroligt tyst och levererar i det tysta, så om du ska göra en lång utskrivning och har placerat din skrivare i exempelvis vardagsrummet så kan du utan problem sätta dig och kolla på TV utan att störas nämnvärt av den.
Dubbla Z-axlar
Tack vare två stycken Z-axlar får du bra stabilitet precis som vi varit inne på tidigare. Men vad innebär detta i praktiken? Jo, dubbla Z-axlar betyder att du får mycket noggrannare detaljer i dina utskrifter tack vare att vibrationer och annat inte alls påverkar lika mycket under utskriften.
Kylning
Kylningen består utav två stycken fläktar där en fläkt kyler det som du skriver ut och den andra fläkten kyler den första fläkten. Den här dubbelkylningen innebär att du ljudet av fläktarna blir ganska lågt ända tills temperaturerna sticker iväg.
PrimaCreator P120

Liten och färdigmonterad 3d skrivare
Enkel och kompakt modell perfekt för den som vill ha skrivaren bredvid datorn eller flytta runt den.
- Enkel att komma igång med
- Går att koppla till datorn
- Färdigmonterad vid leverans
- Perfekt för små objekt
- Något låg temperatur på plattan
Tycker du att dem tidigare modellerna är för stora och vill ha en skrivare som får plats på skrivbordet, eller vill du att skrivaren ska levereras ihopsatt och redo att användas?
Får plats lite överallt
PrimaCreator P120 är en liten 3d skrivare som du kan ha bredvid datorn, i tvättstugan, på kontoret eller i vardagsrummet utan att den är i vägen. Och det bästa av allt är att den kommer ihopsatt och klar att slå på!
Mycket enkel att komma igång med
PrimaCreator är otroligt enkel att använda och kommer med få funktioner vilket gör att den passar perfekt till dem som nyligen vill börja med 3d printer eller till teknikintresserade i dem yngre åldrarna. Med en vikt på ynka 4,5 kg är den även väldigt enkel att flytta runt, så du kan ha den både på rummet, i köket, garaget eller kanske i vardagsrummet.
Passar för mindre utskrifter och modeller
Den här varianten är otroligt kompakt och är en riktigt rolig leksak för att skriva ut modeller, figurer och annat kul på. Den maximala byggvolymen är 120x120x120mm vilket är markant mindre än tidigare skrivare, så detta är ingen maskin du använder för att göra stora modeller på.
Magnetisk platta
Plattan är magnetisk och når en arbetstemperatur av 60 grader Celsius vilket gör att du kan arbeta med olika typer av filament som sedan enkelt släpper från plattan när den svalnat av.
SD-kort och möjlighet att koppla in dirket till datorn
Det följer med ett SD-kort där du hittar instruktioner på hur skrivaren fungerar. Där finns även några modeller att börja skriva ut för att komma igång. När du sedan vill skriva ut egengjorda modeller laddar du över dem på SD-kortet och skriver sedan ut dem direkt.
Om du vill så kan du även koppla in skrivaren direkt till din dator för att på så vis slippa ladda över modellen till SD-kortet innan. Filamentet ska ha en bredd på 1,75 mm vilket är standard. Nålen har en maxhastighet på 50 mm per sekund.
Fungerar perfekt med Cura
Mjukvaran som rekommenderas att använda till den här skrivaren är Cura, ett världsledande program för just CAD:ande av 3D-modeller. Här i kan du designa vad du än vill skriva ut och sedan innan utsikt välja i vilken hastighet modellen ska byggas, i vilket material samt vad kvalitén ska vara.
Något som vi tycker fungerar väldigt bra i Cura är att programmet automatiskt anpassar utskriftshastigheten när det kommer till lite mer detaljerade delar. Då saktar den in för att på så vis minska risken att något blir fel och måste göras om.
Ingen plast, bara metall!
Kvalitén på maskinen kan vi verkligen inte klaga på. Nästan alla delar är gjorda i metall och inte av plast vilket många av dem billigare modellerna är. Metallen ger en stabil känsla och gör även att den är tåligare.
Snygg som inredningspryl
Även designen är riktigt iögonfallande och vi kan verkligen tänka oss att ha den framme synligt. Den liknar nästan något som skulle kunna vara en snygg kaffemaskin, så att ha den i sin gamingsetup eller i vardagsrummet är verkligen inte fy skam.
Skrivaren är byggd i en L-form vilket är ganska ovanligt. Trots L-formningen så är den väldigt stabil och vi har inte kunna känna av några vibrationer som påverkar modellerandet trots att skrivaren vid första anblick inte ser ut att vara lika stabil som större modeller.
Liten digital skärm
På framsidan finns det en LCD-skärm där du kan följa arbetet och dess inställningar. Skärmen är inte en pekskärm utan styrs via fysiska knappar.
Metallplatta uppvärmd till 60 grader
Som vi nämnt tidigare så håller plattan en arbetstemperatur på 60 grader Celsius, men den ska gå att få upp i hela 80 grader, något som vi dock hade problem med. Så ifall du ska arbeta med material som kräver en hög temperatur kan du komma att behöva kika på olika modifieringar för att få upp temperaturen ytterligare, något som dock är helt görbart!
Avslutningsvis
Så, vem bör köpa den här lilla och behändiga 3d printern? Jo, den som är på jakt efter en riktigt bra liten 3d skrivare som kan stå på skrivbordet och skriva ut roliga modeller och prototyper, samt den som vill ha en skrivare som är färdigmonterad och klar att starta direkt när den kommer i brevlådan.
Video på hur PrimaCreator ser ut:
Creality Ender 6

Bra stor 3d skrivare
En rejäl skrivare för mer avancerade utskrifter som dessutom håller i många år!
- Inglasad yta = låg volym ich hög temperatur
- Stort användningsområde
- Snygg
Det här är en betydligt rejälare 3d printer än dem som vi listat tidigare. På den här kan du skriva ut ännu mer avancerade saker och vi skulle ranka den som semiprofessionell eftersom den har väldigt fin precision och även fixar flera typer av material.
Inglasad design
Utrymmet där du bygger din modell är inglasad vilket gör att ljudvolymen går ner samt att du kan arbeta med material som kräver en hög temperatur eftersom glaset isolerar. Den maximala byggvolymen är 250x250x400 mm vilket gör att du kan skriva ut även större modeller.
Digital pekskärm
På framsidan sitter den en digital pekskärm där du kan kontrollera olika funktioner både innan och under tiden du skriver ut. Skärmen har även bra ljusstyrka och är dessutom i HD vilket alltid är trevligt.
Låg ljudvolym
Som vi nämnde tidigare så är ljudvolymen mycket låg, mycket tack vare glaskupan men även tack vare dem tysta fläktarna och motorn som driver axlarna. Den normala arbetstemperaturen ligger på 50dB men varieras beroende på hur snabbt du har ställt in armarna att arbeta.
I praktiken kan du ha den här på exempelvis kontoret utan att störas så mycket, även om det är absolut mest optimalt att ha den i exempelvis en verkstad, garage eller annat utrymme där man inte sitter och koncentrera sig.
Platta av kolfiberförstärkt glas
Byggplattan är i kolfiberförstärkt glas och är av absolut högsta kvalitet. För det första leder plattan värme väldigt bra vilket gör att den går snabbt att värma upp och för det andra så svalnar den snabbt. Att plattan svalnar snabbt betyder att du när modellen är klar snabbt kan få loss den.
Säkerhet mot om filamentet tar slut
En funktion som vi verkligen uppskattar extra mycket är den inbyggda säkerhetsfunktionen som kickar in ifall filamentet, alltså byggmaterialet du skriver i, skulle ta slut.
Ponera att du håller på att skriva ut en modell och sedan tar filamentet slut. Istället för att skrivaren då fortsätter processen så stannar den direkt. Du kan sedan stoppa in nytt filament och sedan återupptas det du höll på att skriva ut på samma ställe där det avslutades. På så vis går du inte miste om det som har påbörjats.
Strömavbrott? Inga problem.
Detsamma gäller om du skulle få ett strömavbrott. Då sparas det som du håller på att skriva ut och tas sedan upp igen när strömmen är tillbaka. Detta är ytterligare en funktion som verkligen räddar en i nöden om man håller på och arbeta med en komponent och sedan plötsligt blir av med elen.
Stilren design
När det kommer till designen så tycker vi även att den här skrivaren är riktigt snygg och andas verkligen professionalism. Materialvalen är också av hög kvalitet vilket bygger på hela designen till det bättre.
Enkel montering
Vad gäller monteringen så är det inga konstigheter, även om det tar lite tid att sätta ihop allt. Manualen är logisk och metodisk och kör man fast kan man alltid söka på YouTube eller webben för att få tips eller se hur andra gör.
Creality Ender-5 Plus

Bästa 3d printer för hemmabruk
En rejäl modell med möjlighet att skriva ut stort.
- Väldigt precis
- Skydd mot strömavbrott
- Rejäl arbetsyta
Detta är en 3d skrivare för dig som vill skriva ut stora objekt. Du har en skrivyta på hela 350 x 350 x 400 mm vilket öppnar mängder med möjlighet! Dessutom är konstruktionen rejält robust och du kan räkna med att den här modellen kommer hålla i flera år framöver.
Specifikationer
Tråddiametern är enligt standard på 1,75 mm. Plattan som du bygger på når en temperatur av max 110 grader Celsius, nålen rör sig med en maximal hastighet av 100 mm per sekund och munstycket går att få upp i hela 250 grader Celsius. Du kan välja tjocklek mellan 0,1-0,6 mm.
Stabil ram och dubbla z-axlar
Vi är verkligen mäkta imponerade av ramen som är riktigt stabil och ger ett mycket fint resultat. Ramen är gjord i metall och det i kombination med två stycken z-axlar gör att vibrationer pareras väldigt bra och att resultatet blir mycket noggrant och detaljerna fina!
Manövrera skrivaren via pekskärmen
På framsidan sitter det en pekskärm där du kan ändra inställningar både innan och under tiden du skriver ut. Den har en bra touch och fungerar enligt oss väldigt smärtfritt samt är enkel att förstå sig på.
Bra precision
Y-axlarna drivs av två stycken 42-48 stegsmotorer vilket gör att axlarna hela tiden rör sig väldigt exakt, något som är ytterligare en anledning till att resultatet blir väldigt fint. Motorerna är även väldigt tysta, så du kan skriva ut snabbt till relativt låg ljudvolym.
Skydd mot strömavbrott eller slut på material
Ifall du skulle hålla på med en modell och sedan plötsligt få slut på byggmaterial eller kanske råka ut för ett strömavbrott så är inte din modell bortkastad utan du kan ta upp arbetet igen eftersom det lagras lokalt i skrivaren. Tar filamentet slut stannar skrivaren upp och ber dig fylla på, och blir det strömavbrott fortsätter den utskrivningen som vanligt när elen kommer tillbaka.
Sådana här säkerhetsfunktioner sparar inte enbart tid eftersom du slipper börja om, utan även materialkostnader då ditt arbete inte är förgäves och måste kastas bort!
Går att ta av glasbädden
Ifall du skulle vilja ta av glasskivan som din modell byggs på så kan du enkelt ta bort glasbädden och sedan i försiktighet ta bort den!
För att sammanfatta
Det här är helt enkelt valet för dig som vill kunna göra stora utskrifter på professionell nivå, oavsett om det handlar om kreativt arbete eller om tekniska lösningar och delar till något projekt! Allt skrivs även ut väldigt detaljerat med näst intill inga avvikelser tack vare en stabil konstruktion.
Creality CP-01

3D gravering och skrivare i ett
Unik modell som både skär i laser, graverar och skriver ut i 3D.
- Hög arbetstemp (280C)
- Mångsidig
- Enkel att använda
- Robust
Det här är en maskin som verkligen sticker ut till det positiva. Här har nämligen lasergravering och 3d-utskrifter kombinerats i en och samma maskin så att du både kan skriva ut modeller men även skära in olika mönster, ansikten och konstverk i trä, läder, plast, PCB och liknande.
Specifikationer
Skrivaren mäktar med att göra objekt i storleken 200 x 200 x 200 mm. Den kan maximalt skriva i en hastighet av 80 mm per sekund och som lägst 10 mm per sekund. Bädden blir 100 grader Celsius och nålen kan maximalt bli 280 grader Celsius. Det finns en felmarginal på plus / minus 0,1 mm vilket anses vara väldigt lågt. Filamentet ska ha standardstorleken 1,75 mm.
Material som stöds för 3d printing
Tack vare att den maximala temperaturen är hela 280 grader Celsius kan du välja att skriva ut i väldigt många olika filament, exempelvis i PLA, ABS och TPU beroende på vad som passar din modell bäst.
Lasergravering
Det finns alltså en inbyggd lasergravering i Creality CP-01 som graverar med stor precision i olika material såsom läder, plast och trä. Du kan gravera både bilder, egengjorda designer och loggor.
Skära ut mönster
Det går även att skära ut mönster i olika material. Du kan alltså göra en snygg design i en bit plast, trä eller kanske PCA och resultatet blir då en fysisk gravyr och inte via laser.
Enkelt att byta mellan dem olika lägena
Ibland kanske du ska skriva ut något i 3D, för att en annan gång gravera i trä. Hur växlar du då mellan dem olika lägena? Det styrs enkelt via displayen på framsidan av skrivaren.
Innan du byter läge måste du också byta munstycke vilket är enkelt att göra. Du får med tre stycken munstycken: ett för 3D-printingen, ett för för lasergraveringen och ett för den fysiska gravyren.
Skydd mot strömförlust
Om du skulle vara mitt uppe i en utskrift och sedan råka ut för ett strömavbrott så behöver du inte oroa dig eftersom det finns ett inbyggt skydd mot detta.
Ifall strömmen går så stannar maskinen, och när elen sedan är tillbaka så får du upp frågan ifall du vill fortsätta utskriften eller inte. Ditt arbete sparas alltså lokalt vilket innebär att ditt projekt kan tas upp där det avslutades även om elen skulle försvinna mitt i.
För att sammanfatta
Det här är helt enkelt en modell som inte påminner om någon annan i den här guiden eftersom den har tre funktioner i ett, perfekt för den som är kreativ och gärna jobbar med många olika material och funktioner. Vi kan varmt rekommendera denna till dig som har en studio och jobbar kreativt, eller kanske har en liten hobbyverksamhet.
Creality Ender-3 S1

3d printer bäst i test som instegsmodell
Högpresterande i relation till priset, perfekt att börja med!
- Mångsidig
- Enkel att använda
- Bra pris
Det här är en lite enklare variant än Ender 3 Pro som vi listar i början av den här guiden. Detta är ett klokt val om du är på jakt efter en riktigt välfungerande budgetskrivare som man kan ha både väldigt roligt med och stor nytta av under många år!
Specifikationer
Skriver ut i 220x220x270 mm på den magnetiska arbetsytan som når en arbetstemperatur på 100 grader Celsius. Udden kan i sin tur bli 260 grader Celsius! Filamentet ska vara enligt standard på 1,75 mm. Maximala utskriftshastigheten ligger på 150mm per sekund vilket är väldigt snabbt!
Enkel montering
Skrivaren kommer levererad i ett platt paket och du sätter enkelt ihop den genom att följa manualen. Det är ganska många steg man ska gå igenom, men om du tar det lugnt och metodiskt kommer det inte vara några problem, även om du inte är så teknikvan.
När skrivaren är ihopsatt är det bara att starta igång och stoppa in SD-kortet som följer med för att sedan skriva ut någon av testmodellerna som finns att välja bland.
Medföljande filament
Det följer med ett filament på 200 g som är perfekt att börja med ifall du exempelvis skulle ha glömt att köpa eget men är ivrig att prova skriva ut.
Vi tycker överlag att hela modellen passar perfekt om du precis har börjat komma ihåg med 3d skrivare och vill ha möjlighet att göra lite mer avancerade modeller men ändå inte lägga ut så mycket pengar!
Creality Ender-5

Bra 3d skrivare
Prisvärd 3d printer likvärdig Plus-modellen med samma namn.
- Stabila utskrifter
- Relativt stor arbetsyta
- Något hög arbetsvolym
Creality Ender-5 är en enklare variant av Creality Ender-5 Plus. Denna variant är alltså lite billigare men levererar ändå väldigt mycket för sitt pris.
Specifikationer
Maximala utskrivningsyta är 220 x 220 x 300 mm och högsta arbetstemperaturen ligger på 180 mm per sekund. Filamentet ligger på standard 1,75mm och du kan välja tjocklek mellan 0,1 – 0,4 mm.
Dubbla x-axlar
Tack vare att maskinen har dubbla x-axlar och således två remmar blir utsikterna väldigt precisa eftersom axlarna parerar stötar och vibrationer bra.
Pausa arbetet
Du kan när du vill pausa din utskrift för att göra ändringar eller liknande för att sedan sätta på den igen. Då fortsätter den skriva ut precis där den slutade!
Skruvas ihop enligt instruktionsbok
Skrivaren kommer i platta paket där alla avancerade delar redan är ihopsatta. Du sätter sedan ihop allt, något som kan ta lite tid om du är ovan med teknik. Det är dock inte något svårt så länge man tar det lugnt och metodiskt samt söker upp svaret om man kör fast.
Det finns även videos att kolla på där man får se hur skrivaren ska sättas ihop från första till sista skruvdrag. Dem är verkligen bra att kika på om man är osäker.
Ljudnivå
Vad gäller ljudnivån så låter det ganska mycket om man drar på utskriftshastigheten, men om man har skrivaren nära där man är just vid utskrift så är det bara att dra på lite musik så är det löst.
Ett bra köp för vem?
Så, för vem är detta ett bra köp? Vi skulle rekommendera denna till alla som är på jakt efter en modell som är rolig att skriva ut modeller, gubbar och andra ritningar med där bra resultat är viktigt, men priset inte får vara för högt.
Om man tar hand om sin Ender-5 kan den även hålla i väldigt många år, så på så vis är det även en hållbar och högkvalitativ maskin du kan ha kul med länge!
Flashforge Adventurer 4

Professionell 3d printer
Passar arbetsplatsen, till hobby- entusiast som gillar att 3d-printa detaljerade modeller eller i ett undervisningssammanhang.
- Når hög temperatur
- Filtrerar bort farlig rök
- Går att koppla flera till samma dator
Det här är en 3d printer som passar perfekt för läraren att ha i klassrummet, för dig som vill skriva ut till dina hobbyprojekt hemma eller ha på kontoret eftersom den har en inslags utskrivningsyta, filter som rensar farliga ångor och att flera stycken kan kopplas in till samma dator.
Specifikationer
Skrivaren kan maximalt skriva ut objekt som är 220 x 220 x 250 mm stora. Glasbädden når en arbetstemperatur på 110 grader och udden kan komma upp i 265 grader. Du kan välja tjocklek på munstycket från 0,3 till 0,6 mm. Filamentet är enligt standard på 1,75 mm. Arbetstemperaturen kan nå 150 mm per sekund och som långsammast arbeta i 10 mm per sekund.
Bra valmöjligheter vad gäller storlek och material
Vi är nöjda med utskrivningsytan som kan hantera modeller upp till 220 x 220 x 250 mm. Alla utskrifterna blir extremt väldetaljerade och fina tack vare den stabila axeln, högkvalitativa munstycket och möjligheten att arbeta med väldigt varma temperaturer.
Munstyckena finns att välja för 240 eller 265 grader. Bordet är autoreglerande så du behöver inte lägga ner en massa tid på att reglera den vilket vi tycker är väldigt skönt.
Inglasat arbetsyta innebär lägre ljudnivå och högre temperaturer
Den inglasade ytan gör att ljudnivån sänks, men även att den maximala arbetstemperaturen höjs drastiskt eftersom värmen nu stannar kvar och inte smyger iväg ut i rummet.
1 kg filament
Spolen som filamentet sitter på stödjer filament upp till 1 kg vilket kommer väl till pass om man ska göra större och mer avancerade utskrifter. Du kan då exempelvis skriva ut något under natten även om utskriften tar stora volymer filament.
Filter mot farlig rök
På toppen sitter det ett HEPA13-filter. Det filtrerar bort farliga gifter som skapas när vissa filament blir varma. Det här filtret är något som är ganska ovanligt att se på 3d skrivare för hemmet eftersom dem oftast inte har någon inglasad arbetsyta!
Snabb uppvärmning
Skrivaren blir varm snabbt. På bara 60 sekunder når den en arbetstemperatur på 200 grader vilket gör att du inte behöver vänta länge innan den är i full gång med att arbeta. Du kan även välja mellan olika uddar där storlekar och hur mycket värme de tål är sådant du kan laborera med.
Säkerhet mot strömavbrott och slut på material
Om elen skulle försvinna så sparar skrivaren arbetet och tar vid där den slutade så fort elen är tillbaka vilket är en väldigt bra funktion enligt oss! Det säkerställer att du aldrig går något arbete förlorat vilket sparar tid och materialkostnad.
Samma sak gäller om filamentet skulle ta slut. Då kommer en varning och du blir direkt medveten om att det behöver fyllas på.
Går att koppla in till flera datorer
Som vi nämnde tidigare kan du koppla en och samma dator till flera stycken skrivare vilket innebär att den här modellen passar perfekt för skolor, arbetsplatser och även småskalig produktion. Du kan följa varje utskriftsprocess separat och du styr även varje skrivare separat.
Skrivaren har även ett energisparläge som går att aktivera om du inte ska använda den på ett tag men ändå vill att den står i stand by redo att snabbt sättas på!
För att sammanfatta
Som du märker är detta en lite rejälare modell som utmärker sig som extra robust och rejäl i det här testet. Den passar perfekt för dig som ska syssla mycket med 3d printing, vill ha en skrivare i klassrummet för att lära ut eller kanske använda i en småskalig produktion.
Se en recension av Flashforge Adventurer 4:
Flashforge Adventure 3

Billigare alternativ till Adventurer 4
Färdigmonterad printer med inglasad arbetsyta som når höga temperaturer.
- Professionell men ändå enkel att använda
- Tyst, snygg och rejäl
- Kan skriva ut ABS
Vill du ha en inglasad 3d printer men tycker att Adventurer 4 är för dyr? Då kommer du förmodligen att tycka om den här behändiga och prisvärda modellen från Flashforge gjord för hemmabrukaren som vill kunna nå höga temperaturer, hålla farliga ångor borta samt få ner ljudvolymen.
Specifikationer
Maximal byggvolym är 150 x 150 x 150 mm och du kan bygga med en hastighet av maximalt 100 mm per sekund. Ljudnivån ligger på ungefär 45 dB och plattan kan nå en temperatur på 100 grader Celsius. Felmarginalen är plus / minus 0,2 mm vilket ger ett fint resultat.
Ihopsatt färdig och klar
Modellen är ihopsatt när du får den levererad vilket är perfekt för den som inte orkar hålla på att följa en manual och montera ihop sin skrivare utan istället vill stoppa in kontakten och köra igång direkt!
Ett bra val för utbildning
Om du vill lära dig själv, någon i din familj eller släkt eller kanske på en skola om 3d printing så tycker vi detta är ett klokt val då du får mycket för pengarna samt att den inglasade arbetsytan gör den säker att arbeta med.
Utbytbara uddar
Udden byter du enkelt ut efter vad du vill ha för tjocklek samt vilken temperatur du ska arbeta i. Du får med ett gäng uddar och om du skulle vilja köpa till fler hittar du det hos olika återförsäljare, exempelvis hos Webhallen.
Snygg design
Vi är verkligen imponerade av designen och enligt oss är det här en av dem snyggare modellerna du kan köpa idag tack vare dess enkla linjer, stora glasruta och integrerad pekskärm. Allt känns väldigt sammansvetsat och helt enkelt genomtänkt.
Praktisk pekskärm
Den 2,7 tum pekskärmen sitter integrerad på framsidan. Från den styr du tillverkningen via en enkel meny. Där kan du exempelvis justera glödtråden och se hur lång tid det är kvar på din utskrift.
Enkel att ansluta
Du kan välja att koppla upp skrivaren mot din dator via WiFi, USB eller ladda ner filerna på SD-kort. Det här gör att du har stor frihet att välja hur du vill ge skrivaren dess ritningar, något du kan göra både med eller utan dator och uppkoppling.
Integrerad kamera
En väldigt fiffig funktion som vi är imponerade över är den kamera som sitter inuti själva arbetsytan. Via den kan du följa hur bygget ser ut via datorn även om du är på en annan plats, perfekt om du ska göra större utskrifter.
Fungerar för enklare proffsiga sammanhang
Om du har en liten tillverkning eller behöver ha delar till din verksamhet så kan den här skrivaren fungera i liten skala, så om du har en hobbyverksamhet kan du börja smått med den här.
Fungerar med ABS
Eftersom arbetstemperaturen kan bli väldigt hög så går det att skriva ut i materialet ABS vilket används inom många professionella sammanhang, något som bidrar till att den kan användas i vissa professionella sammanhang.
För att summera
Om du letar efter en variant som har inglasad arbetsyta, fungerar bra både som hobbyskrivare och i mer professionella sammanhang samt vill att allt kommer redo att starta igång kommer du inte att hitta en bättre modell i det här prissegmentet!
Flashforge Voxelab Aquila S2

Budget 3d printer för höga temperaturer
Härlig liten skrivare som når riktigt höga temperaturer trots dess öppna design.
- Arbetstemp: 300 C
- Fina detaljer
- Något känslig för vibrationer
Det här är en billig modell som når väldigt höga temperaturer, så höga om 300 grader Celsius. Hög arbetstemperatur innebär att man även kan arbeta med mer avancerade material såsom nylon. Ifall du har en strikt budget men vill ha en skrivare som kan arbeta med alla material så hittar du inget bättre val än den här.
Specifikationer
Maximala arbetstemperaturen är 300 grader Celsius, plattan når 100 grader Celsius och objekten kan göras i den maximala storleken 220 x 220 x 240 mm! Filamentet är enligt standard 1,75 mm tjockt. Maximala utskriftshastigheten är 180 mm per sekund och felmarginalen är beräknad till plus / minus 0,2 mm.
Budgetmodell med hög temperatur
Det är ovanligt att modeller som inte är inglasade når den här höga temperaturen, så vi är faktiskt imponerade att det går att komma upp i hela 300 grader, dessutom i det här låga prisintervallet.
Alla har inte användning av att kunna brassa upp skrivaren så här mycket, men det finns dem som skriver ut i material som kräver väldigt höga temperaturer och i regel behöver man då betala väldigt mycket pengar för att hitta en skrivare som klarar av det, men här får du alltså hög temperatur till riktigt bra pris.
Kontrolleras via pekskärm
Du styr skrivaren från en pekskärm i färg som är väldigt enkel att manövrera. Vi tycker den fungerar riktigt bra och har inte haft några problem med att lära oss. Det är även väldigt trevligt att skärmen är i färg vilket gör användningen roligare. Du kan antingen testa dig fram eller läsa i instruktionsboken för att få reda på vad varje knappval gör med din utskrift i praktiken.
Enkelt att byta udd
Att byta udd är enkelt och går dessutom snabbt, så om du ska skifta mellan utskrifter som kräver olika nivå på detaljerna så är det inga svårigheter att anpassa udden efter det.
Följer med filament att starta med
Du får med 50 g filament som du kan börja skriva ut med för att komma igång direkt, men det räcker inte så långt så du bör även köpa till lite mer när du beställer hem skrivaren.
Montering
Monteringen tycker vi är relativt enkel och det finns även guider på exempelvis YouTube som visar hur hela processen går till ifall man skulle köra fast. Precis som med de flesta monteringar krävs det bara att man är lugnt och metodisk så går allt väldigt bra.
Känslig för vibrationer
Det som vi upplever som negativt med designen är att den är lite ranglig och således känslig för vibrationer och stötar. Du bör därför ha den ståendes på en lugn plats där risken för att någon stöter till den eller för att det börjar vibrera är låg.
Ställer du den på en smart plats kommer du inte ha några problem, men utsätts den istället för vibrationer kommer utskriften påverkas till det negativa.
För vem passar denna skrivaren?
Ska du jobba med material som kräver höga arbetstemperaturer samt har en snäv budget kommer du alltså inte hitta någon skrivare som gör jobbet bättre än den här.
Flashforge Creator 3 Pro

3D skrivare bäst i test för dubbla utskrifter
Proffsig modell för den som vill kunna skriva ut dubbelt.
- Hög arbetstemp (320C)
- Parallella utskrifter
- Hög kvalitet
Ifall du vill kunna skriva ut två modeller parallellt så är den proffsiga Creator 3 Pro från Flashforge ett vasst val som låter dig arbeta snabbt samt i hög kvalitet.
Specifikationer
Du kan skriva ut modeller till en storlek av 300 x 250 x 200 mm. Byggplattan når en temperatur på 120 grader Celsius och udden hela 320 grader Celsius vilket innebär att du har stor valfrihet vad gäller vilka material du vill arbeta med. Filamentet har en standardstorlek på 1,75 mm och felmarginalen är plus / minus 0,2 mm. Den maximala hastigheten ligger på 150 mm per sekund
Dubbla uddar
Creator 3 Pro har som sagt två stycken uddar som kan arbeta parallellt med varandra, något som innebär att du kan skriva ut två saker samtidigt. Det här är perfekt om du har en liten produktion, ska skriva ut många delar till din hobby eller liknande. Du kan ställa in den på att bygga två stycken exakt likadana modeller eller på att bygga två spegelvända modeller.
Bred valmöjlighet vad gäller munstycken
Du kan välja mellan munstycken i storlekarna 04mm – 0,8 mm och i materialen rostfritt stål eller kolfiber beroende på vad som passar dig bäst.
Från den förra modellen Creator har man minimerat tiden det tar för byggplattan att bli varm, något som innebär att du nu når en arbetstemperatur av 110 grader på bara 3 minuter.
Glasburen innebär ökad säkerhet
Tack vare att den skriver ut i en sluten glasbur så lämpar sig skrivaren även i en lärande miljö då det inte går att bränna sig. Om det inte vore för glasburen skulle inte heller den maximala temperaturen vara så hög.
Detta är en proffsmaskin som fungerar i småskalig produktion, till en lärande miljö eller för den som verkligen vill ha det bästa av det bästa till sin hobby.
Flashforge Creator Pro 2

Två munstycken till lägre pris
Prisvärd modell med dubbla munstycken för utskrivning.
- Inglasad yta
- Rejäl konstruktion
- Skriver ut väldigt fint
Ifall du vill införskaffa dig en skrivare som har dubbla huvuden men tycker att ovanstående modell kostar för mycket kommer du gilla Creator 2 Pro mer. Här får du verkligen mycket för pengarna, och även om prislappen är hög så är den inte alls så hög med tanke på vad som levereras.
Specifikationer
Skrivaren har två stycken uddar som kan arbeta separat. Maximala storleken på utskrifter är 200 x 148x 150 mm och högsta arbetshastigheten 100 mm per sekund. Arbetsplattan kan bli 120 grader Celsius och udden 240 grader Celsius.
Felmarginalen är plus / minus 0,2 mm och filamentet ska ha en tjocklek av 1,75 mm vilket är standard. Arbetsvolymen ligger på ungefär 55 dB och vikten på skrivaren är 14,8 kg.
Enkel att komma igång med
Creator 2 är väldigt enkel att hantera och du kommer snabbt igång med den även om du inte tidigare är van med 3d skrivare. Den kommer i princip ihopsatt och klar vid leverans, så i stora drag är det bara att stoppa in kontakten och dra igång!
Slitstark design
Designen är till största del gjord av metall vilket ger en bra stabilitet och en konstruktion som håller länge. Eftersom du skriver ut i ett stängt inglasat utrymme kan skrivaren nå högre temperaturer och därför får du en större valfrihet vad gäller vilket filament som ska användas.
Rent estetiskt tycker vi att Creator Pro 2 är riktigt snygg, så att ha den stå framme på skrivbordet eller liknande blir en fräck detalj. Vi tycker om den enkla linjerna, konstruktionen i metall samt den stora glasrutan och glastoppen.
Dubbla munstycken för utskrift
Som vi nämnde inledningsvis kan du ha två utskrifter igång samtidigt tack vare dem dubbla uddarna. Det går att skriva ut två kopior eller två spegelvända modeller av samma ritning. Du kan även använda två olika material till vardera modell!
Lätthanterlig pekskärm
Likt många andra modeller har den här en pekskärm i färg där du styr och kontrollerar inför och under tiden du skriver ut. Vi tycker operativsystemet är enkelt att förstå med tydliga knappar. Skulle man köra fast finns det även bra information i instruktionsboken eller guider att söka upp på webben.
För vem passar Creator 2 Pro?
För att summera Creator Pro 2 så är det här ett bra val för dig som vill ha en skrivare med dubbla munstycken för att kunna effektivisera ditt arbete men so tycker Creator 3 Pro är för dyr. Användningsområdena är många och du kan ha den både till ren hobby men också till enklare verksamheter eller i utbildningssyfte.
Flashforge Finder 3

Liten 3D skrivare
Kompakt och robust liten modell som levererar fina utskrifter.
- Hög arbetstemp tack vare inglasningen
- Prisvärd
- Liten
Söker du en liten 3D skrivare som går att ha på exempelvis skrivbordet bredvid datorn? När man tog fram Finder 3 hade man som målbild att skapa en kompakt och snygg modell som både var enkel och rolig att använda samt presterade bra. Resultatet blev minst sagt spännande och enligt oss är det här perfekta valet för dig som vill ha en kompakt modell.
Specifikationer
Den maximala byggvolymen ligger på 190 × 195 × 200 mm och munstycket når en temperatur av 260 grader Celsius. Plattan blir max 110 grader Celsius och högsta skrivhastigheten är 180 mm per sekund. Felmarginalen ligger på plus / minus 0,2 mm. Vikten är 18 kg.
Hur skriver den ut?
Med tanke på priset och den lilla storleken får du väldigt bra utskrifter där lagren knappt känns av så länge man inte drar med nageln. Tack vare den höga arbetstemperaturen kan du även arbeta med i stort sett alla olika material.
Enkel att koppla upp mot datorn
Du kopplar din Finder 3 mot datorn via WiFi vilket är extremt smidigt. Du kan alltså föra över ritningar och modeller utan att först behöva ladda över dem på SD-kort.
System mot strömavbrott och materialbrist
Skulle du vara mitt inne i en utskrift och sedan råka ut för exempelvis ett strömavbrott så gör det inget eftersom det som du jobbar med lagras lokalt och sedan tas upp igen när strömmen åter är tillbaka. Den här funktionen blir vanligare och vi är verkligen glada över att se dem i fler och fler modeller.
Du har även en varning för om filamentet skulle hålla på att ta slut och du uppmanas då att fylla på eller pausa utskriften vilket är en bra påminnelse då det kan hända den bäste att man glömmer fylla på.
Kompakt
Vi nämner denna modell som en väldigt kompakt skrivare tidigare. Dess mått är 420 x 420 x 416 cm och vikten ligger på 18 kg vilket med tanke på hur bra den presterar är väldigt kompakt. Tack vare den inglasade arbetsytan är den även relativt tyst samt kan bli väldigt varm utan att det finns risk för att bränna sig.
Dessa saker tillsammans gör att den lämpar sig bra att ha på rummet eller kontoret utan att den stör för mycket eller upplevs klumpig och vägen. Eftersom den är säker går den även att använda i utbildningssyfte med barn.
En bra 3d skrivare för vem?
Det tål att sägas att detta är en proffsig skrivare i litet format, så om du letar efter en modell som gör jobbet bra men som inte kostar skjortan och som dessutom inte tar upp halva rummet (lite överdrivet) så kan vi varmt rekommendera Finder 3 som en bra 3d printer!
Recension av Flashforge Finder 3:
Creality Ender-2 Pro

Bästa 3D printer för barn
Liten och behändig skrivare som är enkel att lära sig.
- Hög kvalitet på utskrifterna
- Går snabbt att lära sig
- Enkel att sätta ihop
Är du på jakt efter en 3d printer för barn? I sådant fall kommer du inte hitta något bättre köp än Creality Ender-2 Pro som är framtagen för att passa unga personer som vill experimentera och ta fram egna ritningar för att sedan skriva ut dem.
Specifikationer
Den maximala byggytan är 165 x 165 x 180 mm på en bädd som blir maximalt 80 grader Celsius varm. Udden kan nå en temperatur på 260 grader Celsius vilket är extremt högt för en 3d skrivare i den här låga prisklassen.
Den höga temperaturen gör att du har en stor valmöjlighet vad gäller vilket material som ska arbetas med. Utskriftshastigheten ligger på 100 mm per sekund som max men fungerar bäst och tystast på 60 mm per sekund.
Väldigt enkel att montera
Skrivaren kommer i princip helt färdiginstallerad. Enligt tillverkaren så är den till 90% ihopsatt när den kommer vilket innebär att det både är enkelt och går snabbt att sätta ihop det sista. Efter att ha fått hem varan och monterat den insåg vi att monteringen enbart handlar om att skruva fast lösa delar. Det är alltså en relativt enkel uppgift även för yngre barn att ta sig an!
Inga problem att lära sig
Maskinen är väldigt enkel att manövrera och har en logiskt mjukvara som man snabbt lär sig genom att testa runt lite och vara nyfiken. Andra delar såsom att fylla på med filament och annat är också det väldigt enkelt och man lär sig verkligen snabbt att hantera dem bitarna eftersom designen är väldigt öppen och alla funktioner och reglage sitter synliga.
Låg vikt gör den portabel
Ender-2 Pro har en nätt vikt av endast 4,65 kg vilket gör den väldigt portabel och man kan därför sätta den på sitt skrivbord för att sedan ta med den ut i köket eller kanske till vardagsrummet om man vill byta miljö. Det finns ett handtag på toppen som gör förflyttningar ännu enklare.
Stabil Z-axel
Z-axeln är fastsatt med en extra stark platta vilket gör att den är stabil även fast vikten är så låg, något som gör axeln både mer hållbar men även stabil. En stabil Z-axel är verkligen att föredra eftersom den då inte är lika känslig för vibrationer vilket i praktiken innebär att du får finare utskrifter.
Inbyggt batteri
Skrivaren har ett inbyggd batteri vilket gör att det är extra mobilt. Du kan därför placera den på ett bord eller liknande utan att dra förlängningssladd. Batteriet säkerställer även att utskriften fortsätter om strömmen skulle gå!
I ett läge där strömmen går och du kanske inte har batteriet laddat eller om det är ett långt strömavbrott så att batteriet laddar ur så behöver du inte oroa dig eftersom ditt projekt lagras lokalt. Det innebär att din utskrift återupptas så fort du återfår elen!
Själva designen är som du har kunnat lista ut väldigt kompakt och enkel att flytta runt, men den är också mycket fiffig! På sidan finns det en låda som går att dra ut där du kan förvara skruvar, verktyg och annat som har med skrivaren att göra – perfekt för att hålla ordning och reda på grejerna!
Styrs via rattar och skärm
På den lilla skärmen styr du skrivaren med hjälp av två stora rattar. Du kopplar in den via att docka in den i rännor, så du behöver alltså inte skruva fast den. Byggytan är av magnet vilket får ner priset men är även väldigt enkel att hantera och kräver lite underhåll!
Fina utskrifter
Vad gäller kvalitén på det som skrivs ut så tycker vi att den är väldigt hög med tanke på priset och det räcker gott och väl för ett barn. Desto högre kvalitet det är på skissen som matas in, desto bättre blir resultatet. Att sträva mot ännu bättre skisser är verkligen kul och som barn kan man bli riktigt bra på att använda sig av CAD:program tack vare skrivaren.
Summering
Creality Ender-2 Pro är för att summera en riktigt bra 3d printer för barn. Det är flera saker som gör den till en bra modell för dem yngre. För det första så kommer alla delar färdigmonterade och det är bara sju skruvar som måste dras i för att skrivaren ska vara redo att användas.
För det andra så är modellen väldigt enkel att använda. Den går snabbt att lära sig och operativsystemet har ett väldigt barnvänligt typsnitt. Man luskar ut det mesta genom att testa sig fram, men kör man fast man man alltid läsa i manualen eller slå en sökning på Webben.
För det tredje är hela skrivaren väldigt enkel att flytta runt tack vare den låga vikten, handtaget och att den kan drivas på batteri om man inte har tillgång till ett eluttag.
Sista anledningen till att den är bra för barn är tack vare att designen är väldigt öppen och gjord för att man ska kunna utforska den genom att känna sig fram, peta och klämma.
Så, om du vill köpa en 3d skrivare till barn kommer du ha väldigt svårt att hitta något som är bättre än den här, och som tur är så är även priset väldigt förmånligt.
Creality Ender-3 V2 Neo

Enkel modell
3D printer som är enkel att lära sig och skriver ut väldigt fina objekt.
- Prisvärd
- Når en hög temperatur för sin öppna design
- Stabila axlar
Detta är en väldigt stabil design på 3d skrivare från Creality som fungerar perfekt som instegsmodell eller för den som vill ha bra utskrifter utan att spendera så mycket pengar.
Specifikationer
Den maximala utskriftsytan är 220 x 220 x 250 mm. Precisionen är plus / minus 0,1 mm och den maximala hastigheten på utskriften är 120 mm. Filamentet har standardtjockleken av 1,75 mm och nålen kan bli 260 grader Celsius medan plattan kan bli 100 grader Celsius.
Creality gör det igen
Creality är ett välkänt märke vad gäller 3d printers och de har återigen lyckats väldigt bra med den här modellen som vi tycker är otroligt prisvärd. Överlag så är Creality ett märke som levererar skrivare till riktigt bra pris!
Färdigmonterad efter några skruvdrag
Den kommer levererad i platta paket men är inte alls svår att montera ihop. Alla avancerade delar är redan färdiga och det enda som återstår är att skruva ihop dem, något som görs väldigt snabbt. När allt är ihopskruvat kan du starta upp, kalibrera mjukvara och hårdvara och sedan köra igång!
Stabil utskrift
Tack vare dubbla Z-axlar så är X-axeln väldigt stabil vilket bäddar för bra utskrifter som blir väldigt detaljerade även om det skulle råka vibrera eller vara lite rörigt i rummet.
Vi värdesätter stabila konstruktioner väldigt högt och tycker verkligen att Ender-3 V2 Neo har lyckats här. Det kan nämligen vara ganska många tillfällen när det kommer någon stöt eller vibration som påverkar utskriften om man har en modell som är för känslig.
Magnetisk platta
Plattan är magnetisk vilket är en bra kompromiss mellan budget och bra funktion. Det allra bästa resultatet får man med en glasplatta, men den magnetiska har blivit bättre och bättre på senare år och vi tycker den här fungerar bra. Materialet släpper väldigt enkelt när det har svalnat och under utskrift så sitter det bra.
Låg ljudnivå
3D printern har faktiskt förvånansvärt låg ljudnivå när den arbetar med tanke på att designen är öppen och priset är lågt. Vi blev förvånade och skulle våga påstå att du kan ha den här på kontoret eller bredvid datorn utan att störas för mycket trots att du skriver ut i ganska hög hastighet.
Smart förvaring av verktyg
Precis som ovanstående skrivare så har den här en inbyggd box för verktyg och annat som har med skrivaren att göra. Här kan du förvara prylar som du använder vid utskrift och om du måste mecka utan att de försvinner. En enkel men ack så bra funktion som vi verkligen uppskattar mycket!
Inbyggt skydd mot strömavbrott
Om du skulle råka ut för strul under tiden du skriver ut, exempelvis ett strömavbrott eller om skrivaren tappar kontakt med din dator, så finns det en funktion som sparar arbetet lokalt för att sedan återuppta det igen när elen eller uppkopplingen är tillbaka. Som vi har nämnt tidigare är det här en funktion som blir allt vanligare på 3d skrivare idag och den finns även på denna modell.
4,3-tums pekskärm
Du kan styra och kontrollera detaljer som har med din utskrift att göra via pekskärmen på 4,3 tum som sitter monterad på framsidan. Den är enligt oss enkel att lära sig och gränssnittet på men vad väldigt logisk och bra designad.
För att sammanfatta
Hur summerar man då Ender-3 V2 Neo? Vi skulle säga att detta är en väldigt bra 3d printer i den lägre prisklassen där du får väldigt mycket för pengarna, både sett ur kvalitén på utskriften men även vad gäller konstruktionen och materialvalen. Ifall du söker en 3d skrivare som verkligen levererar men har en snäv budget så kan det här vara ett smart alternativ
Creality Ender-3 S1 PRO

Uppgradering av S1 Pro S
Bra för den som vill ha en 3d printer till hobby och skriva ut högkvalitativa modeller med.
- LED-lampa
- Temp på 300 C
- Bra processor
Den här 3d skrivaren når 300 grader torts sin öppna design och låga pris vilket man kommer väldigt långt på som hobbyanvändare! Detta är således en bra modell att välja om man vill komma igår med 3D printing men vill börja smått vad gäller ens budget.
Specifikationer
Maximala utskriftsvolym är 220 x 220 x 270 mm. Plattan når en maxtemperatur på 110 grader Celsius och udden en temp på 300 grader Celsius. Den maximala arbetshastigheten är 150 mm per sekund.
Stort val av material
Tack vare att udden når hela 300 grader Celsius så har du ett väldigt brett urval vad gäller vilka material du ska använda. Du kan exempelvis använda PA, PETG, ABS, PLA, TBU och trä. Det är alltid förmånligt att ha just en hög maxtemperatur vad gäller munstycket eftersom man då kan välja material som kräver höga temperaturer även fast man inte kommer använda dem till en början.
Filamentet sitter på en stor spole som är enkel att fylla på och det går även snabbt att se om det håller på att ta slut. Vi tycker verkligen om designer som gör att man snabbt ser hur allt fungerar och Ender-3 Pro gör verkligen det.
Manövrera maskinen via pekskärm
På framsidan sitter en liten pekskärm på gulliga 4,3 tum där du kan bläddra runt i olika menar och ändra inställningar vad gäller temperatur, hastighet och storlek, men även se hur lång tid som är kvar på utskriften. Skärmen är i färg och i HD-upplösning vilket gör den extra enkel att kontrollera.
Upplyst arbetsyta
En detalj som man ganska sällan ser men som vi diggar stort är att arbetsytan har en LED-lampa som lyser upp utskriften. Det här kan vid första anblick anses vara en lite häftig effekt och det är det, men du kan även dra nytta av den om du skriver ut något i ett mörkt rum.
Bädden är magnetisk och under det magnetiska lagret gömmer det sig tre ytterligare lager. Vi tycker att plattan håller hög kvalitet i relation till priset och det som du skriver ut släpper enkelt när temperaturen har svalnat av.
Enkel att montera
När du får skrivaren levererad så är 96 % av alla delar färdigmonterade och det enda du behöver göra är att skruva ihop dem viktigaste delarna vilket du enkelt gör genom att följa dem 6 stegen i manualen.
Snabb processor
Processorn i den här 3d skrivaren är väldigt bra och består av 32 bitar vilket innebär att olika delar i processen kan fördelas på kärnorna. Resultatet blir att maskinen upplevs snabb och kan hantera även mer avancerade utskrifter väl.
Skydd mot strömförlust
Precis som de flesta tidigare modeller i den här guiden har även denna skrivaren en sensor som varnar ifall filamentet håller på att ta slut vilket är perfekt om man är lite glömsk av sig eller håller på att skriva ut något väldigt stort som tar väldigt mycket material.
Samma sak gäller om elen försvinner. Då finns projektet sparat lokalt och kan sedan återupptas när strömmen är tillbaka. Det här är en funktion som vi tidigare nämnt blir allt vanligare men som är lika uppskattad för det eftersom man inte alls behöver oroa sig så mycket.
Tyst kylning
Denna modell har faktiskt en vätskekylning vilket gör att ljudvolymen minskas drastiskt jämfört med dem skrivare som har en luftkylning. Låg ljudvolym är extra uppskattat om man tänkt ha sin 3d skrivare på rummet eller kontoret och därför sitta nära den under tiden man måste koncentrera sig.
Många val vad gäller uppkoppling
Du kan föra över dina CAD:ade ritningar aningen via USB-sticka eller via WiFi, så du har verkligen stora valmöjligheter på den här punkten! Dem som tycker om att ladda ner sina arbeten på sticka eller som vill ge skrivaren sina uppdrag även om du inte har Wifi.
För vem passar Creality som 3D skrivare?
Om du är på jakt efter en enkelt 3d printer i budgetsegmentet samt som når väldigt hög temperatur så är denna modell perfekt. Här får du väldig mycket för pengarna och kan räkna med att skrivaren håller under många år.
Den är för klen för att ha i ett professionellt sammanhang men fungerar däremot perfekt till den som söker en hobbyskrivare att printa ut modeller, gubbar och delar med.
Ordlista
När man pratar om 3d printers finns det massor av branschtypiska ord som används flitigt både i vår guide och när man läser specifikationerna hos deras återförsäljare.
Det kan vara lite krångligt att hänga med på vad som menas med alla olika begrepp om man inte tidigare är bekant med skrivarna, så därför har vi gjort en ordlista med begrepp som kan vara bra att hålla koll på för att enklare hänga med och bilda sig en uppfattning.
Axlar

En 3D printer är byggd med hjälp av olika axlar som kallas för koordinatsystem. Du har en X, Y och Z-axel där Z-axeln är den som sticker rakt upp mot taket. En stabil Z-axel gör därför att hela skrivaren upplevs robust och rejäl. Dubbla Z-axlar leder sedan till en ännu bättre stabilitet.
Nålen och munstycket sitter på X-axeln tillsammans med en motor. X-axeln går sedan upp och ner på Z-axeln och fram och tillbaka på Y-axeln. Skrivaren kan ha olika många motorer, men generellt sett sitter det i alla fall en på X-axeln.
Filament
Filament är ordet för materialet man använder vid 3D-utskrift. Filament är gjort av olika plaster som smälter vid olika höga gradantal. Detta är anledningen till att hög arbetstemperatur innebär att man får större valmöjligheter vad gäller vilka filament man ska använda.
Filamentet sitter fast på arbetsplattan när du arbetar och när plattan sedan svalnar och filamentet stelnar så tar du enkelt bort modellen från plattan. Detta är ett sådant här typiskt branschbegrepp som egentligen enbart syftar på materialet du använder helt enkelt.
Vi kommer gå igenom olika typer av filament längre ner i den här guiden där du lär dig allt om olika typer av materialval, vad deras specialitet är samt vilka krav de ställer på maskinen du använder.
Hastighet på udden
En ytterligare specifikation som nämns under produkterna är arbetshastigheten som anges i millimeter per sekund. Med detta menas på hur många millimeter i sekunden som udden som gör själva utskriften kan röra sig.
Den maximala hastigheten brukar sällan överskrida 100 mm per sekund, alltså 1 cm per sekund och 60 cm i minuten. Desto högre man drar upp arbetshastigheten desto snabbare blir din modell färdig, men då ökar också risken för fel och att detaljerna inte blir lika fina. Arbetsvolymen ökar också eftersom motorn då behöver kylas mer.
För utskrifter där detaljerna är väldigt viktiga rekommenderar vi att dra ner hastigheten på hur snabbt udden rör sig för att på så sätt få ett bättre resultat. Eftersom ljudvolymen då även minskar kan man exempelvis göra utskriften under natten när man sover. Det står i instruktionsboken vid vilken hastighet som resultatet blir som bäst!
Maxtemperatur på munstycket
Den maximala temperaturen på munstycket är starkt korrelerat till filamentet och vilka val du kan göra där. Desto varmare udden är, alltså den spetsen där utskriften sker, desto fler val av filament kan du göra. Man brukar även prata om hur snabbt munstycket kan nå sin arbetstemperatur, en tid som kan ligga på allt från tre minuter upp till tio minuter.
Maxtemperatur på bädden
Bädden är den plats där din modell står under tiden utskriften sker. Den blir också varm för att materialet ska stå kvar stadigt. Temperaturen på bädden är i linje med den på munstycket, så du behöver inte tänka så mycket på den egentligen. Den brukar ligga runt 100 grader Celsius.
SD-kort
SD-kort är det kort som du laddar laddar över dina CAD:ade filer på för att sedan mata in dem i skrivaren. Ett SD-korts utrymme mäts i GB som står för Gigabyte och ju fler GB det har ju fler saker kan du lagra på det.
Tillsammans med många modeller följer det med ett SD-kort så att du kan börja arbeta direkt. Det brukar ligga på 8GB i utrymme. På dem kan man man även som oftast hitta olika bra saker som hjälper en att lära känna sin skrivare.
Där finns exempelvis provmodeller som är färdig-CAD:ade och redo att skriva ut. Dessa är perfekta att börja printa ut för att kontrollera så att alla inställningar är satta korrekt. Utöver modeller kan du även hitta en digital instruktionsbok och i vissa fall också videor där det gås igenom hur man monterar ihop alla delar och även löser vanliga problem.
Med andra ord bör du inte kasta bort det SD-kort som med stor sannolikhet följer med eftersom det både gömmer sig instruktioner och roliga modeller att börja jobba med där!
CAD-program
Vad är då ett CAD-program? Jo, det är en viktig del av att arbeta med 3D skrivare för det är nämligen i CAD-programmen som du ritar det du vill skriva ut.
Ett CAD-program är som en mjukvara du skissar i där du bygger i 3D, alltså både på x, y och z-axeln. Det kan ta lite tid att komma igång med sådana här program, men det finns bra hjälp att få via YouTube och när man väl kan det så ritar man som flytande vatten.
De flesta lär sig först att skissa i CAD:program och tycker det är kul, något som gör att de sedan vill införskaffa en 3d printer för att kunna skriva ut sina modeller och se om de är bra även i verkligheten.
Det går naturligtvis att göra tvärtom och först köpa en skrivare för att sedan lära sig programmet, men faktum kvarstår att du kommer behöva CAD:a om du vill göra egna modeller.
Sedan finns det även ett alternativ där man laddar ner modeller från webben och skriver ut för att man tycker den processen är rolig och egentligen inte bryr sig så mycket om att det ska vara ritat själv. Man kan även börja i den här änden och sedan låta ett eventuellt intresse för att skissa själv växa fram!
Vi kommer prata lite mer om olika CAD:program för 3D skrivare längre ner, så där kan du läsa vidare om du vill veta mer om vilka olika mjukvaror man kan ladda ner, vad de kostar och så vidare.
Arbetsvolym
Skrivarens arbetsvolym handlar om hur stora saker man kan skriva ut! Om den maximala arbetsvolymen är 220 x 220 x 220 mm så kan du skriva ut objekt som har den storleken.
Små skrivare har naturligtvis mindre arbetsvolym medan stora har större. Hur stort du behöver kan enbart du svara på. Tänk igenom vad du tänker printa ut och hur stora dem sakerna är och utgå därifrån tillsammans med din budget!
Hur utsåg vi bästa 3d skrivaren?
Här ovan har vi listat 17 stycken olika skrivare som vi anser vara dem bästa du kan köpa i olika prisklasser och för olika syften. Det finns både billiga, dyra, avancerade och enkla varianter och alla har sin speciella plats. Men hur har vi utsett vilka modeller som faktiskt är bäst?
För att avgöra detta har vi kollat på olika faktorer och bedömt flera olika kriterier för att på så vis kunna sålla bort alla 3d printers som inte håller vad de lovar eller som vi tycker är dåliga. Det har varit ett stort jobb att gå igenom marknaden och är nu stolta att kunna tipsa om alla modeller som faktiskt är värda dina pengar.
Användningsområden
För det första måste man kolla till vad skrivarens användningsområden är. Olika modeller är nämligen byggda för att klara av olika saker och därför kan man inte bedöma hur bra en budgetskrivare är på att snabbt göra en perfekt avancerad modell.
Billiga hobbymodeller
Generellt kan man säga att desto lägre priset är, desto enklare förhållanden förväntas skrivaren arbeta under. En billig printer är oftast gjord för hemmabruk, exempelvis för den som vill skriva ut modeller till något projekt eller den som tycker om att CAD:a och skriva ut det som ritas.
Av den anledningen måste dem billiga skrivarna vara enkla att hantera, inte ta så mycket plats och dessutom gärna vara ganska tystgående. Vi kommer gå in mer på hur vi har testat detta lite längre ner.
Proffsmodellerna
Dem dyrare modellerna däremot förväntas kunna arbeta under lite tuffare omständigheter där man exempelvis kanske har en småskalig produktion i rull och behöver ha delar utskrivna på löpande band. Här ställs det högre krav på att hårdvaran ska kräva lite underhåll, att den ska kunna arbeta ganska snabbt, nå höga temperaturer för att kunna hantera olika material samt viktigast av allt: ge fina utskrifter!
Instegsmodellen
Sist men inte minst finns det dem så kallade instegsmodellerna. Dessa ska vara väldigt enkla att förstå sig på och fungera bra att ha på skrivbordet eller i vardagsrummet. Tanken med dem här är att den som inte är så van med teknik men vill börja lära sig ska ha en bra inkörsport. Målgruppen kan vara både vuxna och barn.
När man vet vad som förvänta av skrivaren och vilket användningsområde den är gjord för så kan man enklare börja bedöma den, så därför är det här det första steget.
Montering
Det finns två typer av varianter att beställa hem, dem som kommer i platta paket och dem som är färdiga att starta igång direkt vid leverans.
Modellerna utan inglasat arbetsrum är oftast levererade i platta paket vilket innebär att du som mottagare måste sätta ihop dem själv. Själva ihopsättningen måste enligt oss vara logiskt och enkel, annars är det inte kul att hålla på.
Alla modeller i den här guiden som kommer i platta paket är enkla att montera så länge man tar det lugnt och metodiskt. Innehållsförteckningarna är i de flesta fall väldigt bra gjorda och om man skulle köra fast finns det många forum och YouTube-videor att hämta information från.
För oss har det varit ett stort plus om man kan kolla upp hela monteringsprocessen på YouTube för att på så vis kunna hänga med från det att paketet öppnas tills att sladden sätts i väggen och man påbörjar sin första utskrift.
Ifall vi tyckt att ihopsättningen varit för svår eller har läst om många andra som tycker det har vi helt enkelt valt bort skrivaren från testet eftersom den modellen inte ger en bra start på sin upplevelse.
Enkel att använda?
Hur enkelt det har varit att använda 3d skrivaren överlag har varit ett starkt bedömningskriterie. Detta är en ganska omfattande bedömningspunkt och omfattar allt från hur smidigt det är att skicka över en färdig design till utskrift till hur mycket underhåll som krävs mellan utskrifterna.
Så lite underhåll som bara går
Till att börja med så har vissa produkter varit ganska bökiga att ställa in och underhålla då det har krävts att man spänner remmar, finjusterar plattan i tid och otid samt uppdaterar drivrutiner titt som tät. Alla 3d skrivare som faller in i den här kategorin har vi tagit bort eftersom vi inte helhjärtat kan tipsa om något som inte fungerar smidigt.
Hur förs CAD-modellen över till sin 3D printer?
Därefter har det varit viktigt för oss att det är smidigt att gå från färdig modell i det CAD-program som används till att man kan börja skriva ut. Ibland sker överföringen av modellen via WiFi, ibland via USB och en annan gång med SD-kort. Vi tycker att alla metoder är bra och har sina fördelar.
Att föra över via WiFi är otroligt smidigt tills det att man har dålig uppkoppling eller kanske befinner sig på en plats där man inte har något WiFi alls. Dessutom drar det lite mer batteri på datorn och det finns alltid en risk att överföringen störs av något.
USB-överföring är smidigt och går snabbt samt fungerar utan att man har uppkoppling. Det kräver dock att man har sin dator i närheten av skrivaren vilket kan vara jobbigt om man jobbar från en stationär modell.
Det kanske allra mest pålitliga sättet att föra över sin CAD-modell till sin 3d skrivare är genom att först ladda över den på ett SD-kort och sedan stoppa in det för utskrift. Denna metod är smidigt, pålitlig och fungerar utan uppkoppling vilket gör att vi faktiskt anser den som det bästa valet.
Skrivarna här ovan har dock olika alternativ eftersom det är upp till dig att välja vad du tror kommer fungera bäst, så av den anledningen hittar du varianter som har stöd för alla tre olika sätt, vissa endast med ett och vissa med flera.
Sammantaget är den här punkten viktig men täcker också in ganska många olika aspekter. I slutet av dagen är det dock viktigt att det är enkelt att skriva ut, underhålla och allmänt ha med sin 3d skrivare att göra.
Vilka filament kan man arbeta med?
Vi har i den här guiden återkommande pratat om temperaturer. Vilken temperatur arbetsplattan har och vilken temperatur munstycket kan nå har varit en specifikation vi lagt lite vikt på och anledningen till det är för att maxtemperaturen på främst munstycket avgör vilka filament, alltså material, som man kan arbeta med.
Enkelt kan man säga att lite billigare filament kräver lägre temperatur och proffsigare dyrare filament högre temperatur för att kunna arbeta med. Trenden har ofta varit att billiga modeller når en lägre temperatur än dem dyrare, men vi har på senare år fått se en trend som går lite annorlunda.
Idag går det att hitta många lågprisvarianter som trots en relativt billig prislapp kan arbeta under upp mot 300 grader Celsius. För tio år sedan var det här ganska otänkbart men tekniken har utvecklats så pass mycket idag att det inte alls är lika svårt att få till idag.
Tillbaka i tiden var det även klurigt att nå dem höga graderna utan en glasbox som omringade arbetsytan, men idag går det alltså bra ändå!
Vad händer om uppkopplingen eller WiFi bryts?
Det är inte helt ovanligt att man får strömavbrott eller att uppkopplingen till WiFi strular och om det här händer under en pågående utskrift är det viktigt att det som håller på att skrivas ut inte går förlorat.
För att lösa det här finns det säkerhetsfunktioner som sparar arbetet lokalt i maskinen vilket innebär att dem som hittills har gjorts sitter lagrat och kan återupptas när elen eller uppkopplingen är åtgärdad.
Alla produkter i den här guiden är inte utrustad med en sådan här funktion, men många är det och vi har lagt det som ett stort extra plus eftersom det sparar tid, arbete och materialkostnad om man slipper börja om hela arbetet.
Tidigare recensioner
Självfallet är det viktigt att lyssna till vad tidigare användare har haft för upplevelser med sina modeller. Ofta kan upplevelserna skilja sig åt beroende på vad man har för tidigare erfarenhet samt hur länge man har haft och använt just sin produkt.
Det finns mycket att läsa om vad gäller tidigare användarerfarenheter på både svenska och engelska forum. Vi har verkligen djupdykt i vad tidigare kunder säger, tycker och tänker och sedan tagit det i stor beaktning i relation till vad vi tycker.
I nästan alla fall har andras erfarenheter stämt överens med vad vi tycker och vi kan då säkerställa att det vi kommit fram till även uppfattas likadant av andra.
Prisvärd?
Vi älskar produkter som upplevs prisvärda. För att en 3d skrivare ska kännas värd sitt pris måste den ha en kvalitet som motsvarar vad den kostar, hålla länge, vara rejäl och dessutom överraska lite åt det positiva hållet vad gäller hur den upplevs och känns.
Det har funnits olika varianter som vi av olika anledningar inte tyckt har varit värda sitt pris och därför har vi inte heller kunnat tipsa någon om att köpa dem vidare. Begreppet prisvärt kan för många även vara lite diffust men det är helt enkelt något som motsvarar sin prislapp och även gärna är ännu lite bättre än vad den kostar.
Frågor och svar om 3d printers
Det finns en hel del frågor som kan uppstå kring dessa härliga maskiner som kan vara både en leksak och ett nyttigt verktyg och hjälpmedel. Här nedan går vi igenom några av dem vanligaste frågorna som kan uppstå!
Vilken dator ska man ha till 3d skrivaren?
Det här är en väldigt bra fråga och vilken dator man ska ha till sin skrivare beror helt på om man har tänkt att skapa sina modeller själv eller om man tänker ladda ner färdiga från datorn.
Om du tänker köra på det första alternativet, alltså ladda ner filer från webben och sedan skriva ut, så kommer du långt på en enklare dator och det krävs alltså inte att du har något avancerat att arbeta med. Tänk dock på att om du köper en enkel dator och sedan kommer vilja börja CAD:a själv måste du uppgradera dig.
Ska du istället göra egna modeller i 3D-modulering kommer det ställas högre krav på främst ditt grafikkort men även på din processor. Det här innebär att du måste ha en dyrare dator för att den ska orka med processen att framkalla modellerna.
Om man ska ha en bärbar eller stationär dator spelar också roll. Ifall du för över dina modeller via SD-kort eller WiFi behöver inte datorn stå precis vid din skrivare, men om du måste föra över filer med USB är det däremot ett krav.
Stationära datorer brukar även vara starkare samt ha fler utgångar än vad en bärbar har. Kolla alltid innan du köper en dator till din 3D modellering att den har rätt utgångar, bra processor och starkt grafikkort så spelar det mindre roll om den är stationär eller bärbar!
Vi har listat bra CAD-datorer i ett stort test som du gärna får spana in för att få konkreta förslag på datorer som orkar med tunga ritprogram.
Vilket filament ska jag använda?
Olika filament har olika finish och egenskaper. Här nedan går vi igenom dem vanligaste filamenten som finns på marknaden. Kom ihåg att du måste ha koll på vilka filament just din skrivare klarar av för att inte köpa hem något som inte kommer fungera.
PLA
PLA är det i särklass mest använda filamentet på marknaden. Det som gör just PLA så populärt är att det inte kräver så höga temperaturer för att kunna arbetas med, så det passar i regel alla printers på marknaden.
Det har även bra egenskaper då det skriver ut detaljer bra, har en fin yta och dessutom är hårt vilket gör att det håller att göra delar av som ska utsättas för lite slit och släng. PLA står dock inte emot höga temperaturer och kan därför inte användas till att göra delar som ska sitta i maskiner där det blir varmt. Gränsen går ungefär vid 55 grader Celsius.
PLA är även ett bra material för den som vill behandla sin utskrift i efterhand. Det går att måla på plasten med bra fäste, även om man först bör behandla det med en primer. Du kan också jobba på detaljerna med ett sandpapper, men att slipa med verktyg är inte att rekommendera eftersom friktionen då ofta leder till att värmen överstiger 55 grader Celsius.
Eftersom PLA är så pass vanligt är priset relativt lågt om man jämför med andra material, så att köpa PLA är perfekt när man ska lära sig och risken för att modellerna inte blir så bra är större än när man har blivit bättre.
I och med den stora efterfrågan är även utbudet av färger stort, så du kan välja allt från vitt och svart till gul, röd, blå, orange och så vidare. Materialet är också relativt doftfritt i jämförelse med andra material så du behöver inte tänka så mycket på den biten heller.
PETG
PETG är ett annat populärt materialval eftersom det tål högre temperaturer än vad PLA gör, något som ökar användningsområdena ytterligare. PETG liknar PLA på många sätt men istället för att tappa formen vid 55 grader Celsius så håller den formen till 80 grader Celsius.
Modellerna blir styva, så PETG är inte ett bra val om man behöver stor flexibilitet. Det är dock tåligt mot slag och lite tuffare användning, så det är bra om du ska skriva ut delar som kommer användas i en verkstadsmiljö eller liknande.
Att tänka på när du jobbar med PETG är att inte ha så mycket aktiv kylning på eftersom det här materialet helst ska kylas ner långsammare än PLA för att få bäst effekt. Undvik även kontakt med vatten eftersom det riskerar att ge ett fulare resultat. Ha därför torra händer och försök även hålla luftfuktigheten ganska torr.
PETG är helt enkelt lite kinkigare att arbeta med. Detta tar sig även i uttryck via att det inte mäktar med att skrivas ut i lika snabb takt om PLA, något som innebär att du bör skriva ut det omkring 35 mm per sekund för bäst resultat. Du bör skriva ut vid ungefär 250 grader på munstycket för absolut bäst resultat.
Vad gäller färger så finns det även här ett stort utbud av både starka och diskreta kulörer. Du kan även välja genomskinliga material vilket kan vara riktigt snyggt vid vissa typer av utskrifter.
Om du kommer vilja måla dina modeller eller delar är inte det här materialet att föredra då du kommer behöva behandla det med en primer för att huvud taget få färgen att fästa, så då tipsar vi istället om att köra på PLA.
Det går även att köpa PETG som är utblandat med kolfiber, något som gör att det blir ännu tåligare. Kolfiberblandad PETG är inte något som så många har användning av, men om man väl vill testa det så måste man köpa ett speciellt munstycke som tål materialet, temperaturen och som inte riskerar att täppas igen.
ABS
Den som ska skriva ut modeller som behöver tåla riktigt tuffa tag bör kolla åt ABS-hållet. Detta är nämligen ett material som passar bra till industridelar och produkter som ska tåla att hanteras oförsiktigt såsom leksaksbilar.
ABS tål även en omgivningstemperatur på 100 grader Celsius vilket innebär att det kan efterarbetas i maskin samt vara i processer och andra ställen där omgivningstemperaturen blir väldigt hög utan att den för den delen ändrar form.
Inom vissa industrier använder man faktiskt ABS istället för metall eftersom det har en dämpande effekt som tar bort vibrationer, men trots detta är väldigt hållbart. Vikten är dessutom låg, så du kan bygga mycket större än exempelvis metall utan att för den delen öka vikten vilket är användbart i vissa situationer.
Överlag är ABS ett lite proffsigare material för 3d skrivare som kanske inte används så mycket av den som gör fina figurer att måla men däremot för den engagerade hobbyanvändaren som behöver tåliga delar, eller den som har en småskalig produktion och behöver att tåligt material.
ABS kräver lite extra för att skrivas ut bra, bland annat att temperaturen kan bli minst 240 grader Celsius. När ABS hettas upp så skapas det även en ånga som är farlig vilket betyder att du måste ha munskydd eller ett inglasat arbetsutrymme som sedan filtrera bort ångorna på vägen ut genom ett filter.
När din modell har skrivits ut klart och sedan svalnat kan du även räkna med att den kommer krympa ihop ungefär tre procent vilket man måste ha med i kalkylen under tiden man ritar om det är viktigt med exakta mått på det du ska skriva ut.
PC
Det här är förmodligen det mest hållbara materialet du kan hitta till din 3D printer. PC återfinns exempelvis när man gör fönster till flygplan eftersom det är väldigt hållbart och även transparent. Inom 3D modellering används det istället till delar och utskrifter som måste tåla slag, rejält hårda tag eller höga temperaturer.
Först vid 150 grader Celsius börjar materialet att tappa sin ursprungliga form vilket gör det perfekt att använda inom industrin eller liknande situationer som ställer höga krav på materialen.
Innan du kan börja skriva ut PC måste det ha torkats i ugnen innan eftersom det annars kommer suga åt sig vätskan i luften runt om och därmed kommer resultatet bli sådär. Arbetstemperaturen måste även vara väldigt hög, hela 280 grader Celsius. Några förändringar i den omliggande temperaturen som bör vara 80 grader Celsius får inte heller ske och du måste därför ha en skrivare som är inglasad.
Filament av nylon
Om du har tänkt att skriva ut delar såsom kugghjul och andra mekaniska komponenter så kan filament av nylon vara värt att testa. Nylon håller nämligen väldigt bra trots att det har kontakt med andra material vilket innebär att det är bra för industriella sammanhang. Utöver att vara starkt är det även rätt flexibelt. Det mäktar med temperaturer upp till 75 grader Celsius sedan påverkas formen.
Eftersom nylonet suger åt sig vätska och fukt i luften så bör du torka det i ugnen innan du sätter igång att skriva ut. Ska du göra en längre utskrift måste du även torka materialet under processens gång för att få bästa möjliga resultat. Gör du detta så kommer finishen bli väldigt fin och lagren mycket lena!
Tillbehör 3d skrivare
Det finns många tillbehör man kan använda till sin 3d printer för att underlätta arbetet. Med de flesta skrivare får man med verktygen som behövs för att sätta ihop den, men man kan sedan använda sig av andra tillbehör för att underlätta bygget och även möjliggöra att finslipa modellen i efterhand.
En sådan sak som gör att du kan ändra modellen i efterhand genom att bygga på den med olika färger och material för att slipa på detaljer eller liknande är en 3D penna som fungerar precis som en 3D skrivare, bara att du styr den själv!
Detta är verkligen inget måste men gör att bygget blir lite roligare och att du kan sätta dit egna detaljer själv som du kanske inte kan CAD:a eller som du kommer på först i efterhand!
Det finns också målarfärg att klicka hem för att på så vis kunna måla sina modeller och göra dem extra personliga. Vissa modeller kräver att man lägger på en primer, alltså ett medel, för att färgen ska fästa så bra som möjligt. Gillar man att pyssla är det suveränt att köpa till färg!
Ta hand om udden
Udden på din printer är den del där filamentet kommer ut, helt enkelt som udden på en penna. Denna bör man ta hand om för att få den att hålla länge, något som innebär att du inte får lika höga underhållningsavgifter.
Det är väldigt enkelt att ta hand om sin udd. Viktigast av allt är att du gör rent den med jämna mellanrum genom att skölja igenom munstycket så att eventuellt överblivet filament försvinner.
På tal om filament så är det även att du använder ett som är godkänt för din modell, annars riskera du att förstöra skrivaren. Se även till att köpa rätt tjocklek på filamentet, något som ska vara 1,75 mm på alla modeller i den här guiden. Men hur vet man då vilket filament som stöds av vilken skrivare?
Jo, det tar du reda på genom att jämföra maxtemperaturen på din skrivare med den temperatur som krävs för att filamentet ska gå att arbeta med. Du måste även hålla koll på om kylningen ska vara på eller inte, samt om det ska skruvas ut med en viss hastighet.
När det kommer till udden kan du även behöva byta den beroende på vilket material du har tänk att arbeta med. Dyra och mer avancerade material kräver i regel att munstyckets material är rejälare. Det är inte så dyrt att köpa till fler munstycken och dem är även enkla att byta ut, något som görs med ett klick.
Vad har bädden och uddens temperatur för betydelse?
Bädden och uddens temperatur påverkar vilka filament du kan skriva ut på din 3D printer. Desto högre maxtemperatur det står att din modell har på bädden och vid udden, desto större valfrihet bland filament har du. Köper du en skrivare som har en hög maxtemperatur kan du därför växa mer i den då man tenderar att vilja prova nya material i takt med att man lär sig skrivaren.
Höga temperaturer kräver starkare uddar gjorda av tåligare metaller. Du får ofta med dessa om du köper en modell som stödjer just högre värme men kan även köpa till dem. Passa dig även från att bränna dig eftersom det är lätt hänt speciellt på öppna modeller att vara lite för nyfiken och komma för nära med fingret. Det är av denna anledning vi förespråkar stängda modeller extra mycket när barn ska vara nära!
Höga temperaturer drar även mer el samt kan ta lite mer på maskinens slitdelar. Det är dock något man enkelt byter ut för småpengar när det är dags! Det är bara hålla koll på delarna och byta ut dem ifall du märker att resultatet börjar bli sämre eller någon del ger vika. Du hittar dem hos flera olika återförsäljare, bland annat hos dem du köpte din skrivare hos.
Inglasad eller öppen design?
Det finns två typer av design man kan välja mellan på sin 3D skrivare: öppen eller inglasad arbetsyta. Dem har olika fördelar och vilken man ska välja beror helt enkelt på vad man har tänkt att använda den till.
Allra vanligast idag bland hobbyskrivare är att dem har en öppen design. Det här får generellt sett ner priset lite vilket innebär att du får bättre delar för pengarna. En öppen design gör själva utskriften lite mer känslig för vibrationer och når oftast en lägre temperatur eftersom luften runt om kyler ner.
Idag finns det dock många öppna modeller som kan nå närmare 300 grader Celsius och uppåt, även om det är ganska ovanligt. Då blir dock inte den omslutande temperaturen så hög, utan luften kyler ner den vilket ibland inte fungerar så bra (exempelvis i dem fall filamentet måste svalna långsamt).
Den slutna designen är bra om man vill att det man skriver ut ska få arbeta ostört. I glaskupan så kan det som håller på att skapas få växa fram utan att stötar och annat har lika stor risk att påverka resultatet.
Dessutom fungerar glasrummet som isolering där värmen stannar kvar för att på så sätt göra att filamentet svalnar långsamt om man stänger av kylningen. Vissa material kräver detta eftersom dem annars kan spricka eller bli fula i ytan.
Ur ren säkerhetssynpunkt kan vi också tipsa om en inglasad skrivyta om det är barn som ska hålla på att arbeta, exempelvis i ett utbildningssammanhang. Vilka är då nackdelarna? 3D skrivare med glasbur väger mer än dem ytan samt kan upplevas som lite klumpigare. Annars finns det inte så många nackdelar.
Vad man ska välja finns det inget objektiv svar på, utan det handlar helt och hållar om vad man föredrar och ska använda sin skrivare till! Tänk på dina behov och utgå sedan från dem. I det stora hela kan man säga att de med stängd design sällan ångrar sig eftersom man inte riktigt kan sakna en öppen design, medan de som kör på öppet kan komma att vilja ha en stängd för att kunna kontrollera värmen bättre samt undvika att yttre förhållanden påverkar.
Många inglasade modeller kommer dessutom med en kamera där du kan följa utskriften inifrån, så du får inte heller sämre syn på det du skriver ut. Då kan du också följa det även om du befinner dig långt ifrån.
Vad kan man skriva ut med en 3D skrivare?
Möjligheterna på vad man kan skriva ut med en 3D skrivare är verkligen enormt många. Till att börja med så måste du ha en ritning på det som ska skrivas ut, en ritning du kan göra själv i ett CAD-program eller ladda hem från webben.
För det andra måste denna ritning få plats i dimensionerna som den maximala arbetsytan är på, annars kommer du inte kunna starta utskriften. När allt detta är säkerställt så kan du skriva ut egentligen vad som helst – det är verkligen bara fantasin som sätter gränsen här.
Många tycker om att använda sin skrivare för hemmabruk och skriver ut olika filurer, saker och motiv som de själva har designat. Det kan exempelvis handla om att man skriver ut en karaktär från en film eller ett spel och sedan målar den.
Ifall du tycker om att pyssla med teknik så kan du göra delar till olika modellbyggen och maskiner såsom ellådor, kugghjul och jiggar. Du kan även göra delar till en småskalig produktion ifall du har en liten E-butik eller liknande där du säljer något som du själv har gjort.
Man kan också använda en 3D printer för att beräkna hållfastheten på vissa saker, eller för att se om designen har rätt proportioner. Leksaker är ett annat exempel på sådant som går att skriva ut.
Som du märker finns det inga tydliga ramar för vad du kan och inte kan skriva ut så länge du har en bra ritning som passar in på den maximala storleken skrivare kan skriva ut. Vad gäller detaljer så kan du vara väldigt noggrann och detaljrik för att sedan dra ner utskriftshastigheten så att modellen blir noggrant gjord.
Det finns även dem som försöker skriva ut kläder, skor och exempelvis tennisracketar, fotbollar och så vidare med sina 3D-skrivare, så du kan verkligen gå utanför boxen och minst sagt ha riktigt kul och låta den experimentella andan froda.
Vad kostar en bra 3D skrivare?
En bra 3D skrivare för hemmet kostar runt 3000 kr till 5000 kr medan en semiprofessionell landar på runt 9000 kr. Om du vill ha en för storskalig produktion kommer du upp på lite större siffror, upp mot 30 000 kronor. Då kan du även köpa modeller som skriver ut två skrifter samtidigt samt som går att koppla flera stycken till en och samma dator.
Skrivarna idag har blivit mer lättillgängliga för privatpersoner vad gäller pris och återförsäljare och även dem billigare modellerna har blivit riktigt bra, så för hobbybruk kan du utan tvekan använda dig av en modell för runt 3000 kr.
Vad ska man tänka på vid köp av 3D skrivare?
När du ska välja vilken modell som passar dig bäst måste du först och främst lista ut vad du ska använda den till. Är det hobbyverksamhet som gäller där du vill skriva ut för eget bruk, ha kul med teknik och testa dig fram med olika modeller, eller ska du ha den till en seriös verksamhet?
När du bestäm det måste du kolla på vad dem material du ska använda kräver för temperatur. Är det höga temperaturer som krävs, eller räcker det med låga? Det går att uppgradera sin skrivare i efterhand, men det kräver lite kunskap och det är enklare att ha rätt modell från början.
Därefter är det dags att fundera över om det är en öppen eller stängd design som passar bäst. Vi har gått igenom skillnaderna här ovan, så spana in det om du hoppade över det steget eller kanske har glömt bort.
Något annat som vi varit inne på är dem olika alternativen för att föra över ritningar från programmet till skrivaren. Fundera över ifall du vill köra via SD-kort, WiFi eller USB-kabel och leta sedan efter modeller som stödjer det du föredrar.
Mest väsentligt är så klart budget. Att filtrera utifrån hur mycket pengar man kan lägga är viktigt och i många fall kan man hitta riktigt bra grejer även för en liten peng. Här i guiden finns det skrivare som verkligen förvånade oss till det positiva trots att de enbart kostade runt 3000 kr.
Hur mycket kostar det att 3D printa?
Vid utskrift är det materialet som kostar mest, även om du även har elkostnader och i längden lite service och utbyte av slitdelar. 1kg filament motsvarar i runda slängar 300 meter. Hur många meter filament en modell kräver beror helt på dess yta, vikt och tjocklek samt hur många detaljer den har.
Det går att beräkna hur många modeller din modell kommer att dra innan du skriver ut den och därefter kan du räkna på hur mycket din utskrift kommer att kosta. Som räkneexempel kostar 1 kg PLA ungefär 250 kr vilket ger en kostnad på 0,8 kr per meter. En modell som kräver 20 meter filament kostar därför 16 kr att skriva ut. Det är därför inte så dyrt att 3D printa.
Priserna blir dock högre om du tänker jobba med material som är hållbarare och mer anpassade för industrin. PLA är det vanligaste och också billigaste märket vilket är varför vi har det som referenspunkt.
Vilka program kan man använda till 3D skrivare?
Det finns många olika CAD-program att använda sig av när man ska 3D modellera och vissa av dem kostar pengar medan andra är gratis. Ett program vi varmt kan tipsa om som både är prisvärt och enkelt att lära sig, samt fungerar med alla operativsystem är Fusion 360.
Fusion 360 är extremt populärt bland hobby-skrivare eftersom det har alla nödvändiga funktioner men är lagom enkelt att hantera och även är skönt att arbeta i. Ett annat bra program om man bara vill slicea färdiga modeller är Cura, ett väldigt enkelt program som även det är extremt populärt bland 3D modellering på hobbynivå.
Simplify 3D och Craftware är ytterligare två exempel på populära mjukvaror. Vill man istället ha ett proffsigare program men som kostar desto mer kan man spana mot exempelvis 3ds Max där du kan göra allt och lite till. 3ds Max används av professionella skapare i olika branscher, både inom industri, filmskapande och spelföretag. Du kan även ladda hem en gratis variant om du enbart ska använda den för att lära dig och inte i kommersiellt syfte.
Som du märker är valmöjligheten mellan olika CAD-program stor och du kan verkligen välja och vraka utifrån budget och hur avancerat program du vill ha. Det finns dessutom massor av guider och genomgångar av dem populära 3D-programmen på YouTube där du kan lära dig hantera dem från grunden även utan förkunskap.
Farliga ångor
Vissa filament skapar farliga ångor som inte är hälsosamma att andas in. Dessa ångor skapas när materialet hettas upp och kan vara skadliga för lungorna om du andas in dem under en längre tid. Av denna anledning kan det vara en bra idé att vädra i det utrymmet som du skriver ut i, ha ett munskydd eller spana efter en inglasad modell med filter.
Dem vanligaste filamenten såsom PLA skapar dock inga farliga och stötande ångor, så detta behöver du enbart tänka på ifall din tanke är att hantera lite mer avancerade material som har proffsigare egenskaper.
Vart ska man hålla till?
Arbetsplatsen är väldigt viktigt när man ska skriva ut saker. Vi rekommenderar att ha gott om plats omkring dig för att kunna komma åt bra utan att riskera att välta något.
Att utrymmet man håller till vid har bra ventilation är viktigt så att ångorna försvinner ut. Det bästa är att öppna så att det blir korsdrag om vädret ute tillåter.
Kanske allra viktigast är dock att ha ett plant och stabilt underlag, gärna ett rejält bord med stor skiva. Vissa jobbar även på hög och sänkbara bord för att kunna jobba extra länge samt komma åt i olika vinklar.
Tänk även på att det kan låta en del under tiden man skriver ut, så att inte ha printern i sovrummet eller bredvid TV:n är smart ifall man vill skriva ut på natten eller kvällstid. Ett garage, en hall, tvättstuga eller annat utrymme där man inte spenderar så mycket tid är perfekta platser.
Arbetsplatsen är väldigt viktigt när man ska skriva ut saker. Vi rekommenderar att ha gott om plats omkring dig för att kunna komma åt bra utan att riskera att välta något.
Att utrymmet man håller till vid har bra ventilation är viktigt så att ångorna försvinner ut. Det bästa är att öppna så att det blir korsdrag om vädret ute tillåter.
Kanske allra viktigast är dock att ha ett plant och stabilt underlag, gärna ett rejält bord med stor skiva. Vissa jobbar även på hög och sänkbara bord för att kunna jobba extra länge samt komma åt i olika vinklar.
Tänk även på att det kan låta en del under tiden man skriver ut, så att inte ha printern i sovrummet eller bredvid TV:n är smart ifall man vill skriva ut på natten eller kvällstid. Ett garage, en hall, tvättstuga eller annat utrymme där man inte spenderar så mycket tid är perfekta platser.
Avslutningsvis
Vi hoppas verkligen att du har hittat en variant som du känner dig nöjd med samt har fått svar på eventuella frågor om att skriva ut i 3D. Det viktigaste av allt är att ha riktigt kul och testa sig fram, så ha roligt med dina utskrifter och kör hårt. Ifall du vill läsa ännu mer om 3D skrivare kan du spana in den länkande matnyttiga artikeln för att få ännu mer kött på benen.
Annars är det bara testa dig fram med din 3d printer, söka upp information på Webben om (när) du kör fast samt lära dig CAD:a ännu bättre för att på så sätt kunna göra ännu mer avancerade modeller. Testa även gärna olika material och färger samt köp till färg så du kan måla på dina modeller.
På vår hemsida har du även en massa annat att läsa som har med teknik att göra, så låt dig gärna inspireras och dyk ner i våra artiklar som handlar om smått och gott!
Läs mer:

Bästa dator 2023: arbetsdatorer, laptops med mera
Den bästa datorn ska passa din budget, dina förväntningar och ditt arbete. Idag finns det datorer som klarar en rad olika arbetsuppgifter och du behöver

Bästa dator för videoredigering 2023
En dator för videoredigering ska klara av att lagra stora filer och kunna redigera dom utan lagg och problem. I denna guide kommer vi att

Bästa gamingskärmen 2023 – 10 datorskärmar i test
Den bästa gamingskärmen förhöjer spelupplevelsen och tillåter dina komponenter att använda sin fulla potential. Många glömmer hur viktigt det är med en bra gamingskärm, och

Bästa enkortsdator – 4 bra datorer
En enkortsdator eller ”single board computer” som det heter på engelska är en liten dator byggd på ett kretskort. Det är din kreativitet och kunskap