CAD dator

Bra CAD dator – 5 bästa datorer för CAD-program

Ifall du ska rita, skissa och skapa i 3D behöver du en bra CAD dator som orkar med Autodesk. Här listar vi bästa datorer för CAD program vilket innebär att alla 5 modeller här nedan har en processor med hög klockfrekvens, högt RAM-minne och ett grafikkort som levererar snabbt! Vi går även igenom vad som kännetecknar en bra CAD dator samt besvarar vanliga frågor längst ner, exempelvis varför du inte bör köpa en Mac att 3D-modellera på! 

CAD-dator bäst i test:

bästa laptop för CAD

Lenovo ThinkPad P17

Laptop för CAD bäst i test

Bäst i test!

ASUS ROG Zephyrus G14

Prisvärt alternativ

Bra val
bra dator för CAD-program

Acer Predator Helios 300

Stark dator som går att växa i

Prisvärd

Komplett Office RTX i280

Bästa stationära CAD-dator

bästa stationära cad dator

Acer Predator Orion 3000

Prisvärd CAD-dator

Vad är en bra CAD dator?

Processor (CPU)

CAD-program är en stark och krävande mjukvara som sätter stor press på datorns processor, eller CPU som det också kalls. När man ska använda sin dator till CAD är det viktigaste att processorn har en hög klockfrekvens, något som mäts i enheten Hertz (förkortat Hz). Klockfrekvensen anger hur många beräkningar per sekund som processorn kan göra, med andra ord hur snabbt datorn hjärna kan tänka.

Något som inte är lika viktigt är hur många kärnor processorn har. Det är nämligen en annan faktor som ofta mäts när man pratar om olika CPU:er. Kärnor, eller trådar som det också heter, är hur många separata beräkningar en processor kan göra. Den lägger nämligen en beräkning på en kärna, och om man har många kärnor kan man då genomföra flera beräkningar på samma gång.

CAD-program är dock enkelspårade och använder därför enbart en av processorn kärna. Överlag så kan man säga att desto färre kärnor, desto högre Hz får man. När man ska köpa en CAD dator är det därför viktigt att satsa på en modell vars CPU har hög klockfrekvens (Hz) och färre kärnor (trådar).

RAM-minne

RAM-minnet är datorns korttidsminne, eller arbetsminne, och är en viktig faktor när man letar efter en dator för CAD-program. Storleken på RAM-minnet mäts i Gigabyte och förkortas GB. Desto högre RAM-utrymme man har, desto snabbare blir datorn här och nu. 

När man håller på med CAD-program och designar modeller, skisser eller olika designer så sätts det ganska höga krav på datorns arbetsminne eftersom det oftast händer ganska mycket för datorn att hantera på samma gång när man skissar. Av den här anledningen rekommenderar vi att en dator för CAD ska ha minst 16 GB i RAM, men högre utrymme skadar inte! 

Arbetsminnet används även om du har flera flikar eller program uppe samtidigt. När man arbetar med kreativa processer är det inte helt ovanligt att man jobbar lager på lager, och då kommer du också ha stor nytta av lite mer tilltaget RAM.  

Köp aldrig under 16 GB eftersom det då kommer flyta segt när modellerna blir lite mer avancerade, något som kommer göra arbetet segt, tråkigt och även sämre eftersom det då kan lagga till under tiden man skissar och ritar. 

Grafikkort

Grafikkortet, eller GPU som det också kallas inom datorvärlden, är en annan del som man måste kika på när man ska hitta en bra dator för CAD program. Till att börja med finns det två typer av grafikkort: dem som är integrerade i moderkortet och dem som är fristående. Vid 3D-modellering ska du definitivt satsa på en dedikerad fristående CPU då dem är mycket starkare. 

När du ritar, skissar och skapar i 3D så sätter du nämligen press på grafikkortet som måste hantera det du gör till synlig grafik på din dator. Minimum är att grafikkortet ska ha ett videominne på 4 GB i RAM, men om du har tänkt att göra större och mer komplexa modeller, exempelvis rita byggnader, så bör du satsa på ett kort som är starkare än så. 

Ett starkt grafikkort kan du även växa längre i, medan du slår i taket mycket fortare om du går på ett svagt kort. Fördelen med rejäla GPU:er är att de även orkar med spel, om man nu skulle vilja spela på datorn ibland. 

Lagring

När man ska rita och skapa i 3D behövs det även en del utrymme där du dels kan lagra programmet du arbetar med, dels kan lagra dina modeller och skapelser. Idag finns det två typer av lagringsalternativ: den klassiska hårddisken och den nyare SSD-disken som idag är standard. 

Det många missar vad gäller lagring är att desto snabbare lagringsalternativ du har, desto snabbare går det att öppna filer som du har sparat, men även att öppna programmen som ligger lagrade på datorn. SSD-diskar är dem snabbaste man kan välja medan hårddiskar är betydligt slöare. Du får dock mer utrymme för pengarna på en gammal klassisk hårddisk, men minne är inget som är särskilt dyrt och det är därför väldigt dumt att göra sin dator markant slöare för att man vill spara in några hundralappar på hårddisk. Dessutom är det svårt att få något annat än SSD-disk idag eftersom det är så överlägset. 

Skärm

Skärmen är verkligen viktigt när man ska arbeta med skapande. Vi tipsar om att ha en stor skärm för att avlasta ögonen och för att komma närmare detaljerna. Upplösningen bör vara minst HD och skärmen får gärna ha True Color-teknik vilket anpassar färgerna efter hur omgivningens belysning är. 

1. Lenovo ThinkPad P17

bästa laptop för CAD

Bästa laptop för CAD

Ett rejält prestandamonster som klarar av även riktigt tungt arbete oavsett om du är på resande fot eller sitter på kontoret.

Det här är den bästa bärbara datorn du kan köpa för CAD tack vare sin kraftfulla Intel 9-processor, stora RAM-minne, 4K-skärm och starka grafikkort. Thinkpad P17 är alltså ett riktigt kraftpaket gjort för att klara av tunga grafiska uppgifter utan problem, vart du än befinner dig och för att sammanfatta den här modellen så kan vi inte säga annat än ett mästerverk! Låt oss berätta lite mer om varför den här datorn är så enormt bra. 

Specifikationer 

Processorn är en Intel Core i9:a med 8 kärnor, ett cacheminne på 24 GB och 2,9 GHz klockeffekt och turbohastighet på 5Ghz. RAM-minnet är ett dubbelt 16 GB, alltså 32 GB med en hastighet på 3200 MHz. Lagringen är en NVMe M.2 SSD på 1 TB och skärmen är på 17,3 tum med 4K-upplösning med 3840 x 2160 pixlar. Batteritiden är upp till 11 timmar men förkortas ungefär fyra timmar vid tunga arbetsuppgifter. Grafikkortet heter NVIDIA RTX A3000 och operativsystemet är Windows 10 Pro som standard, men det går att uppgradera gratis till Windows 11 om man vill ha ett säkrare system.

Gjord för att CAD:a och skapa

Alla delar lämpar sig enormt bra för att rita, skapa och skissa. Den starka processorn med få kärnor och hög klockfrekvens ser till att dina kommandon beräknas snabbt och omsätts i praktiken nästan direkt. Som vi varit inne på ovan så är klockfrekvensen viktigare än antalet kärnor vilket stämmer överens bra med den här Intel 9:an.

Tack vare det höga RAM-minnet kan du rendera bilder och video snabbt och ha många flikar och lager igång samtidigt utan att datorn upplevs som slö och seg! Allt detta i kombination med den högupplösta skärmen och kraftfulla GPU:n gör helt enkelt att CAD-program flyter väldigt fint och smärtfritt, oavsett om du sitter och jobba på ett café eller på kontoret. 

Otrolig skärm

Skärmen på 17,3 tum är verkligen imponerande och är minst sagt trevligt att arbeta med. Den har 4K-upplösning med LED-bakgrundsbelysning och en ljusstyrka på 500 cd/m² vilket gör att du kan sitta ute i solen och arbeta och ändå se bra. Färgerna är djupa och skärmen har både HDR och bländskydd. Det är helt enkelt svårt att hitta en skärm som är bättre än denna i en bärbar dator för CAD.

Går att uppgradera

Vad gäller minnet så kommer datorn redan med en rejält tilltagen hårddisk och även ett bra RAM-minne, men för den som skulle vilja uppgradera till ännu mer är det fullt möjligt. Vad gäller SSD:n så går det att få upp utrymmet till 6 TB, alltså 6000 GB! RAM-minnet går att uppgradera till hisnande 128 GB vilket är extremt mycket. 

Thinkpad som modell

Vi har en riktig förkärlek för Lenovos modell Thinkpad. Enligt oss är det en av dem bästa bärbara datorer som har gjorts tack vare den robusta slittåliga designen som tål lite tuffare tag vilket gör den till en lämplig arbetsdator som ska flyttas hit och dit. En annan sak vi tycker om skarpt med Thinkpad är även tangentbordet som är extremt skönt att skriva på med en kort slaglängd. Även designen är tilltalande: enkel och stilren! 

Övriga användningsområden 

Du kan självfallet använda denna dator till mycket mer än ”bara” 3D-modellering, exempelvis att spela på, ha videomöten eller göra kontorsarbete. Tack vare den starka skärmen är den även mycket tacksam att titta film på. Det är det här som är fördelen med att ha en stark dator – att den klarar av även enklare uppgifter och därför blir användningsområdet väldigt brett! 

2. ASUS ROG Zephyrus G14

Prisvärd bärbar dator för CAD

Väldigt mycket dator för pengarna i en modell som lämpar sig väldigt bra för 3D-modellering!

Det här datorn från Asus är ett en riktigt bra maskin till hälften av priset mot vad Lenovos Thinkpad P17 kostar vilket gör den till ett rimligare alternativ för många. 

Specifikationer 

Datorn har en Ryzen 7-processor med 8 kärnor och en klockfrekvens på 3.2 GHz. Grafikkortet är ett Radeon RX 6700S och lagringen är en NVMe M.2 SSD-disk på 1TB och RAM-minnet är på 16GB! Skärmen är 14 tum och har 1920 x 1200 pixlar. Batteritiden är på 10 timmar men sjunker till ungefär 6 timmar om man gör mer krävande uppgifter. 

Mer om processor och skärm

Designen är enligt oss väldigt iögonfallande och påminner om Apples MacBook Pro. Faktum är att detta är en av dem mest kraftfulla laptopsen på 14 tum som går att köpa, så den har inte bara ett snyggt yttre utan även ett fint intre. ROG Zephyrus chassi är gjort av magnesium vilket ger en lätt och ändå robust yta. Vikten är faktiskt enbart 1,7 kg vilket gör att du enkelt tar med den mellan jobb, hem och andra platser du kan tänkas fara till. 

Skärmen är inte lika stark som på Lenovos Thinkpad, men du har ändå 1920. x 1200 pixlar och en uppdateringsfrekvens på 144Hz vilket man kommer långt på! Den är även verifierad av märket Pantone vilket innebär att den täcker hela RGB-färgpaletten, något som innebär att precis rätt färger visas på skärmen. Vi tycker även att färgerna får ett vackert djup! 

Kylningen får ner temperaturen effektivt

Datorn utlovar en väldigt kraftfull kylning som fungerar bättre än vanlig klassisk kylpasta vilket gör att du kan arbeta under hård press en längre tid. Dubbla fläktar ger även bra luftflöde och ganska låg ljudnivå och ett filter rensar bort damm från att komma in i datorn.

Då processorn och andra delar i datorn alstrar värme när de ansträngs så innebär en dålig kylning att de inte kan arbeta maximalt under en sådan lång period, men med det värmeledande moderkortet från Thermal Grizzly så får du alltså ner temperaturen bra och kan därför pressa komponenterna under en längre period. 

3. Acer Predator Helios 300

bra dator för CAD-program

Rejäl och stark dator för CAD-program

För den som vill ha en CAD dator med mycket RAM-minne och ett färgstarkt tangentbord!

Detta är en mångsidig dator som är ett bra alternativ till AUS ROG Zephyrus. Predator har lite lägre klockfrekvens än ASUS men dubbelt så stort RAM-minne samt ett finare märke på processorn, så man får överväga vad man föredrar mest. Det går även att både uppgradera RAM-minnet och överklocka processorn för att få modellerna att likna varandra mer om man skulle vilja det. Annars sär Acers modell Predator gjord för att orka med uppgifter som kräver mycket av grafikkortet och sätter press på processorn! 

Specifikationer 

Processorn är en 14-kärnig Intel 7:a med 2,3 GHz i klockfrekvens. Grafikkortet är ett NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti och hårddisken en M.2 SSD:a på 1TB. RAM-minnet ligger på 32 GB och går inte att uppgradera i efterhand. Skärmen är 15,6 tum stor och har 2560 x 1440 pixlar samt en uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Batteritiden är maximalt 6 timmar, men vid tungt arbete ungefär 4 och datorns vikt ligger på totalt 2,5 kg!

Mer om processor, grafikkort och tangentbort

Under det färglada tangentbordet gömmer sig som sagt en i7:a från Intel. Processorn är inne på sin 12:e generation vilket gör att den har haft gott om tid på sig att utvecklas. Grafikkortet i sin tur får hjälp av AI för att fungera optimalt och anpassar och fördelar sin kraft beroende på vad du gör på datorn. Vi tycker att grafiken flyter på bra men kan inte avgöra någon direkt skillnad mot ett grafikkort utan denna funktion. 

Även fast det bara är en estetisk detalj så måste vi ändå nämna tangentbordet som verkligen är snyggt och dessutom skönt att arbeta på. Under varje tangent sitter det en RGB-lampa som kan lysa i olika färger. Du får på så sätt inte bara lättare att se tangenterna i svag belysning utan även en riktigt snygg dator. Tycker man inte om den här funktionen kan man enkelt stänga av lamporna. Ifall du vill hålla på med överklockning eller turbo på din dators komponenter så kan du ställa in snabbkommandon för det. 

Många ingångar 

Något vi tycker om skarpt är att datorn kommer med extremt många olika portar. Via HDMI 2 och Thunderbolt kan du koppla in datorn till en extern 4K-skärm och tack vare mängder med USB 2 och 3-portar kan du även koppla in externa tangentbord, möss och så vidare. 

4. Komplett Office RTX i280

Cad stationär dator bäst i test

Riktigt högpresterande dator byggd av Komplett som lämpar sig perfekt för kreativt arbete. 

För den som behöver ett riktigt kraftmonster är det här ett otroligt bra val. Denna dator är byggd av Komplett, Nordens största återförsäljare av datorer och tillbehör vilket innebär att otroligt mycket kompetens och även ekonomiska muskler har gått in i den här datorn, något som resulterat i en maskin som klarar av allt och lite till och som trots sitt höga pris ändå är prisvärd tack vare att helheten är så pass bra! 

Specifikationer

Processorn är en Intel i9:a med 24 kärnor, 3 GHz klockfrekvens och en turbohastighet på hela 5,8 GHz vilket är mer än väl. På processorn sitter en extra stark kylare från MSI som åter den arbeta hård under en längre period. Grafikkortet heter Gainward GeForce RTX 4090 Phantom och har 24 GB cacheminne. RAM-minnet är från Corsair och har en lagring på 64 GB (dubbla 32:or). SSD:n är en NVMe på 2TB. Nätaggregatet är ett plus guld på 1000 W och mjukvaran är Windows 11 förinstallerad och klar utan några andra program och testperioder som gör datorn seg. 

Gjord för att leverera under många år

Som du märker är den här datorn fullproppad med fina komponenter som är väldigt bra sammansatta. De komponerar varandra väldigt fint och resultatet blir verkligen en monsterprestanda som klarar av dem allra tyngsta modellerna. Denna dator är för dig som har CAD:ande som jobb eller verkligen vill ha en modell som är proffsig och kommer stå sig under många år framöver. 

Datorn byggs av komplett själva på beställning, något som innebär att du även kan påverka delarna som sitter i ifall du vill uppgradera. När du beställer kan du nämligen anpassa datorn och välja bland delar som matchar övriga komponenter. Detta tycker vi är väldigt bra eftersom man då inte riskerar att köpa en del som egentligen inte når sin fulla potential på grund av att andra delar är för svaga. 

Kabeldragningen är riktigt snygg gjord och ger ett bra luftflöde genom hela datorn vilket får ner temperaturen. Vi vill även återigen poängtera att delarna är väldigt bra sammansatta och kompletterar varandra bra. Med andra ord är detta ett extremt bra val för dig som är på jakt efter en mycket stark modell. 

5. Acer Predator Orion 3000

bästa stationära cad dator

Bästa prisvärda stationära CAD dator

En kompetent dator där du får mycket för pengarna som är perfekt för AutoDesk och andra CAD-program! 

Om du ska sitta på en och samma plats och jobba så är Acers modell Predator Orion 3000 en riktig höjdarmodell av stationär CAD dator. Den har tillräckligt starka komponenter för att flyta på bra när man ritar och skissar och orkar även med att exempelvis spela på vilket gör den mångsidig.

Datorn är egentligen gjord för gaming men har komponenter som passar perfekt även för att köra AutoCad som lirar väldigt smidigt. Det i kombination med det bra priset gör att detta helt enkelt är den bästa prisvärda stationära CAD dator du kan köpa just nu. Här nedan ska vi gå igenom lite mer noggrant vad som gör Predator Orion 3000 till ett sådant bra val.

Specifikationer 

Grafikkortet heter NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti och processorn är en Core i5 från Intel med 6 kärnor och en klockfrekvens på 2,5 GHZ. RAM-minnet är 16GB och det finns stöd för att uppgradera det ända till 128GB ifall du skulle vilja göra det i framtiden. SSD:n är på 512 GB och datorn kommer med Windows 11 som operativsystem. 

Mer om insidan

Både processorn och grafikkortet är väldigt kompet för att orka med 3D-rendering och ger bra prestanda utan buggar eller att det fryser även om det man ritar är avancerat och är stort såsom ritningar av hus. Något som utmärker sig positivt är även chassit som utöver att vara snyggt med fräcka blåa lampor även kyler väldigt bra tack vare ett fint luftflöde, något som gör datorn tyst. Apropå kylning så har även datorn RGB-lampor på fläktarna vilket faktiskt ser riktigt snyggt ut! 

När man jobbar med stora modeller kan det krävas att man har flera flikar uppe samtidigt och då är det väldigt trevligt att arbeta med två eller tre skärmar, något som den här datorn tack vare sitt starka grafikkort orkar leverera utan problem. Du bör satsa på en eller flera skärmar som har minst 1080 p i upplösning samt ger färgerna rättvisa. Till tangentbord och mus samt hörlurar har du USB och AUX-portar på framsidan vilket underlättar när du ska koppla in allt! 

Frågor och svar om datorer för CAD

Ska man köpa en laptop eller en stationär modell, varför är inte en Mac en bra dator för CAD och går det att spela på samma dator man skissar på? Här nedan besvarar vi några vanligt förekommande frågor vad gäller CAD datorer! 

Stationär eller bärbar dator för CAD?

Om man ska använda en bärbar eller stationär dator till sitt CAD:ande beror helt på tycke och smak. De har olika kvalitéer och här nedan går vi igenom dem väsentliga skillnaderna så att du ska få lite mer kött på benen och få enklare att göra ditt val.

Bärbar

Den bärbara datorns största fördel är även den mest uppenbara, nämligen att du kan ta med dig datorn och arbeta vart du än befinner dig, om det så är på ett café, ett tåg eller på ett bibliotek. Att kunna byta arbetsplats är verkligen underskattat och kan ge både mer energi, kreativitet och motivation, så att överväga möjligheten att vara mobil och flytta runt är verkligen värd att fundera över.

En till betydande fördel är att du har både skärm och tangentbord integrerat vilket gör att du sparar in två kostnader som annars brukar hamna på några tusenlappar. Både skärmen och tangentborden är dessutom riktigt bra på dagens bärbara datorer i den högre prisklassen, så att koppla in externt tangentbord och skärm när man sitter på sitt kontor är inte nödvändigt, om man nu inte vill gå upp i storlek vad gäller skärm. 

Vilka är då nackdelarna? Jo, det finns två betydande nackdelar med just bärbara datorer för CAD och den första är att du inte får lika bra komponenter för pengarna. Anledningen till detta är att bärbara datorer är mindre och därför kräver att komponenterna görs mer kompakta. Att göra ett litet grafikkort kostar mycket mer än att göra ett stort för att ta ett exempel, något som innebär att ett litet grafikkort för xx antal tusen kronor inte kommer vara lika starkt som ett stort. 

Den andra nackdelen är att det är mycket bökigare att uppgradera en bärbar dator kontra vad det är med en stationär. I en laptop för CAD finns det nämligen inte så mycket plats över eftersom allt görs väldigt kompakt för att få ner vikten och tjockleken. Det går dock att uppgradera vissa saker, såsom RAM-minne, men det är mycket bökigare än på en stationär. 

Stationär dator

En stationär dator har många fördelar. Den främsta är att du får mer dator för pengarna, något som vi nyss var inne på. Chassi, det vill säga den plats där datorn sitter i, är mycket större på en stationär dator och därför behöver inte komponenterna göras lika små vilket i sin tur innebär att dem blir billigare. På engelska säger man att man får mer ”bang for the Buck” när man köper en stationär, alltså mer kräm för pengarna! En stationär dator är alltså i regel kraftfullare. 

En till rejäl fördel med just stationära modeller är att de är otroligt mycket enklare att uppgradera i efterhand kontra en laptop. I stationär modeller kan du enkelt skruva upp chassit och sedan stoppa in bättre grafikkort, tyngre lagring eller en snabbare processor utan att vara speciellt kunnig om datorer. Det här innebär att en stationär CAD dator kan hålla i otroligt många år då du kan uppdatera delar som blir sega. 

Självfallet finns det nackdelar med en stationär modell. Den främsta enligt oss är att du blir bunden till en och samma plats för arbete. För de flesta kanske detta dock inte är ett problem då man vill ha sitt kontor och sedan ha fritid när man lämnar det, men att kunna flytta datorn ger ändå en frihet som många förr eller senare utnyttjar. Vet man med sig att man inte kommer sakna mobiliteten spelar det dock inte så stor roll, och dessutom så kan man även flytta stationära datorer om man ger det lite tid, det är dock inget man gör smidigt. 

Nackdel nummer två är att du måste köpa till mus, tangentbord och skärm. Mus och tangentbord går att komma undan ganska billigt men vad gäller skärmen bör man satsa lite eftersom det är ett otroligt viktigt verktyg när man CAD:ar. Skärmen bör vara åtminstone av HD-kvalitet, men det skadar absolut inte att gå på en upplösning som är ännu bättre än så! 

Med dessa för- och nackdelar är det nu upp till dig att komma fram till vad som passar dina behov bäst. Det finns inget objektivt rätt eller fel utan det är helt enkelt det du ska använda datorn till som får avgöra, samt vilken budget du har! 

Kan man spela på en CAD dator?

Ja, det går att spela på en CAD-dator! En dator för 3D-modellering ställer nämligen samma krav på mjukvaran som en speldator gör. Både att modellera och spela är krävande uppgifter för så väl processor som grafikkort vilket innebär att de måste ha starka sådana komponenter.

Många speldatorer kan rekommenderas som direkta CAD-datorer just för att de har så pass lika specifikationer som dem som efterfrågas av en dator gjord för kreativt arbete. Detta innebär att om du råkar dela intresset att både spela och rita i 3D kan du slå två flugor i en smäll och använda datorn både till arbete och nöje vilket är ekonomiskt och smidigt!  

Varför inte Mac till CAD?

Många artiklar och köpguider som handlar om CAD dator rekommenderar MacBooks som bra modeller, men detta är direkt felaktigt och stämmer inte alls. Du kommer ha väldigt svårt att hitta ett kontor eller professionell verksamhet som dagligen använder Autodesk och gör detta på Macdatorer och anledningen till detta är för att Autodesk inte stöds för iOS, alltså Apples operativsystem för sina datorer. 

Det går att CAD:a på en Appledator men då måste man konvertera om hela programmet så att det fungerar för iOS, något som är jobbigt och krångligt. Dessutom har inte MacBooks någon aktiv kylning, lågt RAM-minne och inte heller någon dedikerat grafikkort vilket är ytterligare skäl till att de inte är lämpade för att 3D-modellera. Du bör därför inte köpa en Mac till CAD, oavsett vad någon guide eventuellt säger! 

Hur utsåg vi bästa datorer för CAD-program?

För att utse vilken CAD dator som är bäst har vi gått igenom ett mycket stort antal modeller på marknaden och jämfört olika kriterier för att sedan kunna sålla bort dem produkter som inte håller måttet för att arbeta med Autodesk på. Här nedan är vad vi har kikat på lite mer ingående:

Specifikationer  

Datorns specifikationer är a och o när det gäller att den ska vara lämpad för Autodesk och andra 3D-program. Som vi har varit inne på i början av den här guiden så är det väldigt viktigt att processorn har hög klockhastighet istället för många kärnor eftersom de festa program för att rita i 3D ändå bara använder en kärna. Om processorn inte uppfyller dessa krav, exempelvis har väldigt många kärnor men låg klockfrekvens, så har den datorn sållats bort. 

Detsamma gäller RAM-minnet som måste vara minst 16GB för att mäkta med att hantera dem arbetsuppgifter som ska hanteras på samma gång i dessa tunga mjukvaror för 3D-skapande. Vill du läsa mer om detta ska du spana in början på artikeln där vi skriver mer detaljerat om vad RAM-minne är. Även grafikkortet ska vara snabbt och orka hantera grafiken på ett snabbt och effektivt sätt så att du får flytande bild på din skärm. För det är ju inte så kul att sitta och vänta på att grafiken ska ladda ikapp med det du har sagt åt datorn att göra?

Sammantaget så har inga datorer som inte håller måttet vad gäller deras komponenter kunnat hamna på listan över modeller som vi rekommenderar för kreativt arbete och CAD:ande. 

Prisvärdhet 

Att en dator är prisvärd är för oss ett givet kriterium för att den ska kunna rekommenderas som värd att köpa. Av den anledningen andas alla datorer här ovan prisvärdhet, alltså att de levererar väldigt bra i relation till vad de kostar. Om en modell inte har känts värd sina pengar har vi direkt tagit bort den oavsett hur bra dess komponenter är!

Tidigare erfarenheter 

En annan väldigt viktig del i vårt arbete att lista bästa dator för CAD är att kika på tidigare recensioner från andra kunder. Det finns nämligen en sannolikhet att sådant man inte märker efter en kort tids användning uppdagar sig efter att man haft sin dator i några månader. Sannolikheten att någon upptäcker något som inte vi märker av finns också, så därför är andra utlåtanden ett bra komplement till vår bedömning för att på så vis kunna säkerställa att bilden vi har stämmer överens med vad tidigare användare tycker. 

Helhetsbild

Vad gäller datorer så kan allt se superbra ut på papper men ändå inte riktigt klaffa när man känner, kommer och använder den. Att designen är tilltalande, typsnittet bra och detaljerna andas kvalitet sätter slutklämmen på hela känslan och vi har lagt mycket vikt i att datorn man köper ska vara träligt att använda i verkligheten! 

Dessa fyra kriterier har sedan lett fram till att vi kunnat sålla bort flertalet modeller och fått fram det som lämpar sig absolut bäst för dem som ska arbeta med just skapande, ritande och modellerande! 

Olika CAD-program

Idag finns det en rad olika mjukvaror att välja mellan för den som ska skissa, rita och skapa i 3D. Det absolut vanligaste programmet är utan tvekan Autodesk som används inom så väl professionella som privata sammanhang där det ställs stora krav på noggrannhet, detaljer och driftsäkerhet. Autodesk kräver dock mycket av datorn varav det är viktigt att du köper en modell som mäktar med! 

Det finns sedan andra CAD:program såsom Sketchup och 3ds Max vilket också fungerar bra på datorerna här ovan. Vilket program man använder beror främst på tycke och smak eftersom alla skiljer sig lite åt vad gäller menyer, hur man hitta funktioner och så vidare, även om det går ganska snabbt att lära sig ett nytt program om man redan kan ett. 

På webben finns det även väldigt mycket att lära om just modellprogram vilket är perfekt om du ska köpa en CAD dator och inte riktigt har koll på hur man ritar än. Ifall du vill läsa mer om Autodesk kan du spana in deras hemsida för mer information, se priser och så vidare. Här nedan listar vi även vilka lägsta krav som ställs på en dator för att den ska fixa att driva just Autodesk! 

Alla moderna CAD-program gör skalenliga ritningar som går att använda för att beräkna och designa något som ska finnas på riktigt. Något som är väldigt kul är att skriva ut det man har CAD:at med en bra 3D skrivare för att se hur modellerna ser ut och håller i verkligheten, så det kan vi verkligen rekommendera!