gamingglasögon

Bästa gamingglasögon – 7 spelglasögon mot blått ljus

Ett par gamingglasögon skyddar ögonen mot skärmens blåa ljus vilket innebär att dina ögon blir mindre irriterade samt att du sover bättre. I den här köpguiden listar vi 7 riktigt bra spelglasögon som passar dig som sitter många timmar framför datorn och upplever att din sömn påverkas negativt eller att du får irriterade och trötta ögon. Gamingglasögon kan användas oavsett vad du gör på datorn, om det så är spelande, arbete eller studier du sysslar med. 

Anti blue light glasögon fungerar lika bra för barn som för vuxna vilket innebär att om du har ett barn som spelar mycket är detta ett perfekt tillbehör för att förbättra barnets sömn exempelvis. Längst ner skriver vi även lite mer ingående om vad dessa blåljusskyddande glasögon faktiskt gör, samt varför de fungerar. 

Gamingglasögon bäst i test:

Razer Anzu

Snygg modell

Bäst i test!
bästa gaming glasögon

Gunnar Optiks Enigma

Gamingglasögon bäst i test

Bra val

GUNNAR Optiks Atherton

Stilren modell

Prisvärd

Gunnar Maverick

Klassisk design

Gunnar Torpedo

Mest skonsamma

GUNNAR Optiks Razer

Mångsidiga

Razer Anzu

För teknikentusiasten

1. Razer Anzu

Diskreta glasögon som skyddar mot blått ljus

Valet för dig som vill ha ett par snygga gamingglasögon.

Dem här runda glasögonen från Razer Anzu skulle lika gärna kunna misstas för ett par vanliga glasögon tack vare dess snygga och diskreta design. Glasen finns att köpa i två färger: ljusgråa och mörkgråa där de mörkgråa filtrera bort mer blåljus samt är behagligare att ha på sig utomhus soliga dagar medan de ljusare passar bättre att ha på sig även mellan varven man sitter framför datorn. 

I bågarna sitter det diskret integrerade hörlurar där du kan lyssna på musik eller spela podd. Dem är trådlösa och kopplas upp mot mobilen via BlueTooth samt laddas enkelt med sladd. Ljudkvalitén duger gott och väl för att smålyssna lite medan man arbetar, så vi tycker att funktionen är bra men gillar främst dessa glasögon för den märkbara effekten glasen ger samt tack vare den riktigt snygga och stilrena designen! Så om du vill ha ett par glasögon som hjälper dina ögon att bli piggare ifall du sitter mycket framför en skärm, men som du lika gärna skulle kunna ha på dig enbart för att de är snygga så kommer du inte hitta någon bättre modell än dessa! 

2. Gunnar Optiks Enigma

bästa gaming glasögon

Bästa gamingglasögon

Skön passform, fungerar med headset på samt har stora glas som täcker även sidorna. 

Detta är en väldigt populär modell gamingglasögon tack vare dess sköna passform, behagliga ljus och hög kvalitet. Glasögonen filtrera bort blått ljus men gör även skärmens kontrast djupare och det är lättare att urskilja färger från varandra. I vissa fall upplevs även skärmen vara klarare! Speciellt vid större skärmar hjälper dessa glasögon till att göra det mjukare och mer skonsamt för ögonen vilket är väldigt skönt om man sitter och arbetar mycket vid datorn. 

Bågen är gjord för att kunna fungera med hörlurar ovanpå eftersom de är gjorda främst för dem som spelar mycket sent på kvällen och inte vill påverka sin sömncykel eller vill minska kontrasten mellan mörker och det kalla ljuset. Vi tycker även att passformen är väldigt skön och de sitter bra oavsett om du har stort eller litet huvud. Glasen är även stora vilket gör att allt ljus filtreras, även om det skulle komma från sidan! 

3. GUNNAR Optiks Atherton

Snygga runda gamingglasögon

Riktigt snygga blue light glasögon som finns i guld eller klart glas. 

Om du är på jakt efter ett par diskreta och riktigt snygga blue light glasögon är den här modellen från GUNNAR ett hett tips! De är rundade i designen, sitter riktigt skönt, har tunna bågar i metall och fina detaljer runt exempelvis glaset som filtrerar bort såväl blått ljus som UV-ljus bra samt lyfter fram skärmen tydligare. 

Utöver att filtrera bort stora delar av skärmars blåa ljus samt skydda mot UV-ljus från solen så är glasen antireflexbehandlade vilket leder till att ögonen inte tröttas ut lika mycket. Med en vikt på ynka 24 gram samt justerbara näspaddar och flexibla bågar så kan man hitta en passform som passar bra oavsett vilken form på huvudet man har. 

Du kan välja mellan en gul eller en helt klar lins där den gula har högre BLF än den helt klara. Detta innebär att den gula linsen filtrerar bort mer blått ljus, men eftersom alla inte vill ha gula linser går det även att köpa med klara linser. Dem har dock ungefär hälften av det skyddet som dem gula glasen erbjuder, så effekten blir sämre. 

4. Gunnar Maverick

Populära spelglasögon

Skyddar mot solens UV-strålning och minskar ögontröttheten vid skärmen, dessutom i en riktigt ikonisk design! 

Pilotglasögon har ända sedan de introducerades under tidigt 1900-tal varit den mest populära designen på glasögon. Här har märket GUNNAR lyckats göra en riktigt snygg båge och satt in antireflexbehandlade glas som är stora och täcker ljus från att läcka in på sidorna. Glasen finns i två färger, gul och klar, där dem gula glasen filtrerar bort den blåa färgen bättre än vad dem klara gör. Dem gula glasögonen tar även bort allt UV-ljus så du kan ha dem som vanliga solglasögon om du vill! 

Vi tycker den här modellen fungerar som den ska och känner en markant skillnad bara efter några dagars användning. På kvällen blir man inte lika pigg av ljuset och får därför lättare att sova och om man sitter många timmar vid skärmen klarar man sig bättre från irriterade och trötta ögon! 

5. Gunnar Torpedo

Slimmad modell som stänger ute ofiltrerat ljus bra

Proffsiga och lätta glasögon gjord för funktion och inte snygghet, perfekt om man spelar mycket! 

Ifall du söker så kallade ”snabb glajjor”, det vill säga glasögon som sitter åt bra och omsluter tätt så är GUNNARs modell Torpedo det bästa valet du kan göra. Bågarna är lättviktare i nylon och är gjorda för att ge lågt tryck men ändå sitta åt bra. Dem är dessutom hållbara! Padsen som sitter mot nästippen är gjorda av mjuk plast som greppar bra vilket gör att dem ligger skönt på näsan utan att skava, även om du sitter timme ut och timme in. 

Tack vare att glasen också har UV400-skydd så kan du använda dem när du är ute och sportar, är nära vattnet eller bara njuter av solen för att på så vis skydda dina ögon även mot solens farliga strålar som kan skada ögonen om dem blir för starka.

6. GUNNAR Optiks Razer

Snygga och praktiska spelglasögon

Kombination av design och prestation – perfekt för kontoret eller spelandet. 

Det här är en riktig proffsdesign som både sitter åt bra, är snygg och andas professionalitet. Tack vare en lätt design, stora glas och även gångjärn och bågar som är väldigt hållbara är det är en modell som du verkligen bör överväga om du tycker om att spela eller sitter och arbetar många timmar framför en skärm. Näsdynorna går även att justera efter eget behag så att de inte ska hasa ner på näsan men inte heller klämma åt näsryggen för hårt.   

Det här en ganska egen design eftersom den kombinerar dem klassiska ”snabba glasögonen” med en mer ikonisk stilren modell, något som gör dem både snygga och väldigt användbara – en hybrid helt enkelt! Dem stora glasen gör att du inte heller får in något ljus från sidorna vilket är mycket uppskattat! 

7. Razer Anzu

Anti blue light glasögon med inbyggda hörlurar

En riktigt snygg och tekniks modell som både skyddar, går att lyssna musik eller podd i samt är riktigt snygga.

Den här modellen från märket Razer Anzu utmärker sig lite extra eftersom den utöver att ha ett par ljusgråa linser som både skyddar från UV-strålning och filtrerar bort blått ljus även har ett par inbyggda högtalare i ramen, perfekt om du sitter och jobbar och vill lyssna musik eller podd utan att störa andra. Du kan även köpa dem här med mörkare glas om du vill ha ännu bättre filtrering mot blått ljus samt ska använda dem under soliga sommardagar. 

Överlag så kan man säga att Razer har satsat lite mer på att glasögonen ska vara diskreta kontra vad GUNNAR har gjort där funktionen har varit det absolut viktigaste. Vilket märke man bör välja beror helt på tycke och smak och båda alternativen gör jobbet, så i slutändan handlar det mest om vilken budget du har samt vilken design som tilltalar dig, samt om du vill ha inbyggda högtalare i ramen eller inte!

Frågor och svar om gamingglasögon

blåljus från dator

Vad gör gamingglasögon?

Gamingglasögon kan även kallas spelglasögon och är en typ av anti blue glasögon som har utvecklats för dem som spelar mycket! Det glasögonen gör är att deras glas filtrerar bort HEV-ljus, alltså blått ljus som kommer från alla skärmar oavsett om det är en TV, dator eller mobiltelefon du kollar på.

Dem blåa ljusvågorna är väldigt korta och därför innehåller de mycket energi, något som gör att de påverkar oss mer än annat ljus. De flesta har säkert märkt av att de blir piggare eller får svårt att somna in om de använder mobilen eller datorn precis innan de ska sova, något som är den vanligaste effekten av blåljus idag.

Ett par spelglasögon är därför perfekt att ha på sig om man sitter framför datorn under kvällen och sedan tätt inpå man slutar ska gå och sova. Du kommer då få lättare att somna in helt enkelt eftersom ögonen inte är lika ”igång” av det blåa ljuset. Om du vill läsa mer om hur blått ljus påverkar sömnen så har Läkartidningen skrivit en bra artikel om ämnet där du kan lära dig mycket mer, så den är verkligen värd att spana in om du är intresserad! 

En annan effekt av HEV-ljus som dem som sitter många timmar vid datorn kan känna av är att man får irriterade ögon. De kan börja klia, bli röda och huden runt om kan även bli torr och irriterad. Detta är en ren effekt av att ha koncentrerat sig på blåljus för många timmar och för många dagar i sträck och här är ett par gamingglasögon perfekta. Om du vill ha direkt effekt kan du även köpa ögondroppar, men annars är det bara vänta några dagar så kommer du märka skillnad tack vare glasögonen. 

I början sade vi att gamingglasögon är anti blue glasögon som gjorts för spelare, och detta märker man av eftersom alla modellerna i den här guiden går att ha på sig tillsammans med ett headset vilket de flesta använder när de spelar. Om man istället köpa anti blue glasögon så är risken stor att de inte kommer sitta särskilt skönt om du använder dem tillsammans med spelhörlurar. 

Är gamingglasögon bra?

Det korta svaret är att ja, gamingglasögon är en riktigt bra grej så länge du köper ett par som faktiskt filtrerar bort det blåa ljuset! För det första måste alltså glasen ha en teknik som faktiskt bevisligen tar bort blåljus, något som testas i labb. 

Sedan ska du tänka på att en mörkare eller mer färgstark lins, exempelvis en gul, tar bort betydligt mer blåljus än vad helt transparenta glasögon gör. Detta innebär att gula glasögon är extra bra för spelande. Glajjorna från märket GUNNAR gör även så att skärmen upplevs djupare och skarpare eftersom kontrasterna blir finare och mer tydliga. 

Spelglasögon fungerar även om man sitter och jobbar eller studerar, så användningsområdet sträcker sig ännu längre än enbart till spelande. Du måste använda glasögonen i några dagar för att märka av skillnaden och du bör gärna ha på dem så länge du tänker sitta länge, samt om rummet runt om dig är nedsläckt eftersom det då blir extra skarpt för ögonen att stirra in i en skärm. 

Är det blåa ljuset farligt?

Nej, det blåa ljuset är inte farligt och kan inte orsaka några bestående skador. Det kan däremot trötta ut väldigt mycket om man exponeras för det mycket, något som tar sig i uttryck med att ögonen kan upplevas som ovanligt torra eller att huden runt omkring kan bli torr. Oftast sittre man ännu mer vid skärmen under det mörka halvåret vilket kan göra ögonen ännu torrare eftersom luftfuktigheten under det mörka halvåret är lägre och därmed torkar ut huden. 

Många upplever även just sömnproblem i samband med att man suttit länge framför blått ljus. Torts att man har glasögon på sig kan det vara bra att avsluta med skärmen ungefär 20 – 30 minuter innan man har tänk att lägga sig för att på så vis låta hjärnan varva ner. 

Förbättrar koncentrationen

Tack vare att glasögonen gör den som har på sig dem mindre trött blir man också mer koncentrerad, något som är viktigt oavsett om man ska studera eller spela en match av något krävande spel! Således fungerar dessa perfekt även i studiemiljö där man kanske sitter och läser eller skriver länge på sin skärm. Som nämnt tidigare förutsätter detta dock att du har på dig dem hela tiden och inte sätter på dem först när du börjar bli trött eller liknande, för då är det oftast lite försent. 

Hut utsåg vi bästa gamingglasögon?

Att use vilka spelglasögon som är värda att köpa kräver att alla modeller på marknaden gås igenom och undersöks utifrån några olika krav för att man sedan ska kunna sålla fram vilka produkter som faktiskt är värda att köpa.

Det första vi har kollat på är det uppenbart viktigaste, nämligen om glasögonen faktiskt hjälper mot blåljus, det vill säga filtrerar bort det eller inte. Alla modeller i den här guiden kan stödja att de tar bort UV-ljus där de mörkare och gulare modellerna är bättre än de transparenta. Detta innebär att alla glasögon du hittar här ovan faktiskt fungerar och ger en märkbar effekt efter bara några dagar.

För det andra så måste glasögonen vara sköna att ha på sig, något som är extremt viktigt för att man faktiskt ska vilja använda dem när man sitter vid datorn. Vad man föredrar är självklart tycke och smak. Vissa vill ha näspoddar i plast medan andra vill ha dem i mjukt gummi, vissa vill ha plastbågar och andra aluminium. Om man inte vet vad man ska köpa är vårt tipps att köpa ett par med gummibågar och gummipads mot näsan eftersom dessa är otroligt sköna för de flesta. Det här återfinns i alla ”snabba” glasögon du hittar i guiden, medan dem som är designade för att vara mer diskreta oftast inte är fullt lika sköna för de flesta. 

Att glasen täcker ljuset från att komma in på sidan är också viktigt. Vi har gått igenom modeller som släpper in alldeles för mycket ljus runt om själva glaset vilket innebär att effekten blir klart sämre och rent av att man sitter och stör sig på att dem inte fungerar som man har tänkt. Därför har alla modeller som inte täcker ute ljuset på ett bra sätt tagits bort direkt!

Hur ser det då ut med UV-ljus? Jo, UV-ljus är dem skadliga ljusvågor som kommer från solen och många gamingglasögon filtrerar faktiskt bort även bort till till UV 400 vilket innebär att du även kan använda dessa som vanliga solglasögon vilket vi tycker är väldigt bra! Det kan vara extra skönt att ha på sjön, när man tränar ute eller liknande. 

Att glasögonen är prisvärda är en annan otroligt viktig faktor! Prisvärdhet är något som vi alltid strävar efter oavsett vilken produkt det handlar om. För oss innebär detta att produkten ska kännas värd sina pengar och gärna prestera ännu lite bättre än vad man kan förvänta sig av priset. Med det sagt så har alla modeller vi har testat som inte känns värda sitt pris direkt tagits bort som ett bra val. 

En sista sak vi lägger stor värdering i är vad tidigare kunder har upplevt och tycker om sina produkter. Vi letar oss därför till forum och hemsidor där man kan läsa om vad tidigare köpare har för erfarenhet för att säkerställa oss om att det vi tycker även är det som andra har upplevt. Det kan också uppstå saker med tidens gång som man inte märker av efter ett snabbt test på några dagar, därför är recensioner ett extra bra komplement! 

Det är dessa saker vi har kollat på för att kunna sålla fram dem bästa gamingglasögon man kan hitta att köpa idag, så du kan försäkra dig om att produkterna här ovan verkligen levererar vad de utger sig för att göra! Som ni nämner i början så kan du använda dem här glasögonen oavsett om du är barn eller gammal samt om du ska spela, göra något kreativt arbete, jobba eller studera och sitter länge.