liten radio med bra ljud

Liten radio med bra ljud – 7 bästa radioapparaterna

Letar du efter en liten radio med bra ljud men vet inte vilken du ska köpa? I den här guiden listar vi 7 radio bäst i test i liten storlek med bra högtalare som spelar både musik och röster fint. Alla modeller är även batteridrivna vilket innebär att du kan ta med dem ut på balkongen, i trädgården eller varför inte på picknicken. Vissa går även att koppla upp mot mobilen och använda som en högtalare, medan andra går att ladda din mobil med.  

Liten radio med bra ljud bäst i test:

liten radio med bra ljud

Sangean MMR-99

Bästa batteridrivna radio

Bäst i test!

Sangean WFR-28 BT

Internetradio bäst i test

Bra val
liten radio med bra ljud

JBL Tuner 2

Bästa lilla radio

Prisvärd
liten radio till köket

Sangean WR-7

Bäst köksradio

JBL Tuner XL

Högtalare och radio

Bärbar radio bäst i test

Sangean MMR-88 DAB

Liten bärbar radio

Enkel radio för äldre

Sangean PR-D18

Radio för äldre

1. Sangean MMR-99

liten radio med bra ljud

Batteridriven radio bäst i test

En liten radio med bra ljud som går att ha på stranden, i köket eller ute i trädgården tack vare att den drivs av batterier. 

Det här är verkligen valet för dig som vill ha en vardaglig radio med stort ljud i ett litet format. Balansen på ljudet är bra både när man spelar musik och lyssnar på program. Det går även att koppla upp mobilen via BlueTooth eller AUX för att använda radion som en högtalare. Utöver att den spelar väldigt bra finns också många smarta funktioner vilket gör att du kan använda din Sangean MMR-99 även till andra saker!

Till att börja med så är ljudet bra med tanke på den nätta storleken! Basen och diskanten är lagom balanserad och den spelar bra även om man drar upp volymen, oavsett om du lyssnar på musik eller radioprogram. Tack vare det starka batteriet blir du även väldigt mobil vad gäller vart du kan lyssna. Den går att ha i trädgården, på stranden, i hängmattan, på båten eller varför inte flyttas runt i huset beroende på vart du befinner dig. Med en batteritid på upp till 36 timmars lyssande behöver du inte heller tänka så mycket på att ladda. 

Du kan välja mellan FM / AM samt internetradio beroende på hur din mottagning är och vilken typ av känsla du vill ha på musiken eller programmet du lyssnar på. Antennen är väldigt lång vilket gör att du får bra mottagning även om du skulle befinna dig exempelvis långt ute i naturen! 

Många smarta funktioner 

Vad var det få för finurliga fineseer denna modell hade? Jo, det är ett gäng. För det första går den att ladda upp mobilen med tack vare sitt starka batteri på 2600 mAh vilket är väldigt behändigt om man är i naturen, det blir strömavbrott eller kanske på utflykt. Den fungerar alltså som en stor powerbank! I fram sitter även en stark LED-ficklampa som även den kommer bra till användning, speciellt under det mörka halvåret och sena sommarnätter. Radion går att ställa på exempelvis ett bord för att sedan kunna lysa upp ett rum eller en arbetsyta, detta samtidigt som du lyssnar på musik! 

En finess som kanske inte så många kommer använda, men som faktiskt är riktigt smart är den inbyggda väckarklockan. Om du exempelvis är på vandring och vill ha med dig en liten radio med bra ljud att lyssna musik på, så kan du även ställa väckarklockan för att komma upp i tid för att hålla schemat under vandringen. Helt perfekt! 

Kan laddas på flera olika vis

Batteriet kan laddas upp på tre sätt. Det första alternativet är att du kan veva med en vevdynamo som i sin dyr driver en generator som sedan laddar batteriet. Vevdynamon är stark och du får ungefär 90 minuters lyssningstid efter att ha vevat i 10 minuter. För det andra kan du låta batteriet ladda i solen via solcellerna som är monterade på toppen, något som är perfekt ifall man är ute i trädgården eller sitter och solar en solig sommardag och lyssnar på musik samtidigt. Det sista valet är att ladda via vägguttaget via den medföljande laddaren! 

Som du märker är detta mycket mer än bara en bra radio, det är också ett multiverktyg som kan användas i krissituationer så väl som ute i naturen eller om du står och snickrar i ett mörkt utrymme tack vare att den är fullproppad med smarta funktioner. Den går även att hänga upp i exempelvis ett träd, på en ryggsäck eller ha i handen via remmen som löper på ovansidan. 

2. Sangean WFR-28 BT

Bästa internetradio

Modellen för dig som vill ha en liten och portabel internetradio med riktigt bra ljud. 

Detta är Sangeans nya flaggskepp vad gäller portabla radioapparater med bra ljud! Den har både DAM och FM-mottagare vilket tillsammans med en rejäla antennen ger en bra och klar mottagning oavsett om du är i sommarstugan ute på landet eller i lägenheten mitt i stan. 

Om du tröttnar på det som spels kan du koppla upp din mobiltelefon via funktionen Spotify Connect som har ett samarbete med Sangean. Det kräver förstås att du har Spotify, men om du har det kan du då streama både podd och musik, allts använda radion som en högtalare. Ifall du inte har Spotify kan du koppla upp mobilen med en AUX-kabel på 3,55 mm för att kunna strömma från mobilen. 

Du kan även ställa väckarklocka på den för att på så vis bli väckt av att radion börjar spela en förvald kanal. Ifall du tycker om att somna till radio kan du även ställa in en insomningstimer som då gör att musiken eller programmet slutar spelas efter en förvald tid. Volymen, radiokanal och andra funktioner styr du enkelt via knapparna som är tydligt förklarande vad de gör. Du ser allt på en liten digital display i skärm där även kanalen du spelar samt eventuella meddelanden från kanalen visar. 

Sangean WFR-28 BT drivs antingen av en strömkabel du kopplar in i väggen eller av fyra stycken D-batterier som du måste köpa till separat. Kanalsökningen sker automatiskt och du kan även ändra vilken typ av känsla det ska vara över ljudet, så kallad EQ. Du kan därför ändra så att ljudet passar den kanal du lyssnar på. 

3. JBL Tuner 2

liten radio med bra ljud

Liten radio med bra ljud

Gjord av högtalarmärket JBL som med sin erfarenhet har skapat riktigt klart ljud i den här lilla högkvalitativa radion!

Om du letar efter en liten radio med bra ljud så är JBL Tuner 2 en av dem bästa modellerna på marknaden. JBL har sedan sent 40-tal tillverkat högtalare och radios och deras minst sagt långa erfarenhet märks verkligen av när man lyssnar på deras Tuner 2. Radion kan drivas av batterier och tillsammans med den ynka vikten på 543 g kan man även minst sagt säga att detta är en liten radio med bra ljud perfekt att exempelvis ha i köket eller på nattduksbordet. 

För att gå in lite extra i detalj på själva högtalaren så är det en 5 wattare med 1,75 tums element. Du kan välja mellan digitalradio (DAB) eller internetradio beroende på vad som passar dig bäst. Något vi vill lyfta fram som väldigt positivt är att den är IPX7 vattentät vilket innebär att den tål regn och skvätt, så om du vill lyssna på stranden eller vid poolen behöver du inte oroa dig ifall det kommer lite stänk på den. 

På den lilla upplysta LED-skärmen kan du se batteritiden och vilken kanal du lyssnar på. Du kan välja upp till fem stycken förvalda kanaler som du snabbt får tillgång till genom ett knapptryck, annars går det också att bläddra mellan dem stationer som finns tillgängliga. 

Det negativa med radion är att den har lite få knappar. Vi saknar exempelvis att kunna pausa eller trycka vidare till nästa låt om man strömmar från mobilen. Utöver det tycker vi att modellen är toppen och andas verkligen kvalitet samt har fint ljud och bra mottagning! Vi kan således varmt rekommendera denna till dig som söker en liten radio med bra ljud! 

4. Sangean WR-7

liten radio till köket

Liten radio till köket

En prisvärd gamingskärm på 24 tum med hög uppdateringsfrekvens och låg responstid.

Designad i trä, metall och med en analog och upplyst kanalratt är det här är en riktigt snygg högkvalitativ lite radio till köket eller kanske vardagsrummet som spelar med fint ljud, är stilren och dessutom går att använda som en BlueTooth-högtalare! Vi är faktiskt riktgt imponerade av ljudet som är klart och går att spela högt om man vill det. 

Du kan välja att spela från det inbyggda litiumbatteriet som håller i upp till 36 timmars spelning per laddning, eller så kan du koppla in den till vägguttaget! Batteritiden på batteriet beror självfallet på hur högt du spelar, och en mer realistisk batteritid är runt 30 timmar vilket vi ändå tycker är riktigt bra och gör att du kan ta med den ut på balkongen, i trädgården eller varför inte till sommarstugan.

Man har gjort riktigt högkvalitativa materialval vad gäller designen, men man har även gjort den minimalistisk och enkel vilket innebär att den är enkel att använda. Det stora reglaget styr frekvens medan dem två små reglagen styr om den ska vara av, stå på FM, BlueTooth eller AUX. Att Sangean valt att behålla en analog frekvensväljare är något vi gillar, speciellt med tanke på att det är ett sådant skönt motstånd och härlig precision i reglaget.

Sammantaget kan vi verkligen rekommendera Sangean WR-7 för den som vill ha en liten radio till köket, på altanen eller sommarstugan och värdesätter fint ljud, vackra materialval och riktigt bra kvalitet.  

5. JBL Tuner XL

BlueTooth högtalare med radio

Kompakt liten modell med stort ljud att lyssna radio eller strömma musik på, perfekt till trädgården, utflykten eller köket. 

Detta är en modell extremt snarlik Tuner 2 där den största skillnaden är att denna är lite större samt spelar lite högre. Tuner XL har både BlueTooth och DAB-radio och du kan ställa in fem förvalda kanaler som du sedan snabbt sätter på med ett enkelt knapptryck.

Själva högtalaren hanterar både prat såsom radioprogram och poddar samt musik bra där ljudet är förvånansvärt djupt med tanke på den lilla storleken. Det märks med andra ord att det är ett högtalarföretag som ligger bakom den här modellen! Tack vare batteriet kan du även utöver att lyssna i närheten av ett eluttag även ta med dig radion ut på verandan, balkongen, på båten, till sommarstugan eller i trädgården. Batteritiden är upp till 15 timmar, men om man lyssnar lite högre cirka 12 timmar. 

Vattenklassen IPX7 tål stänk och lättare regn vilket gör den här lite extra tålig. Överlag tycker vi detta är en bra modell för den som vill kunna spela både musik och radio på samma kompakta enhet samt ha möjlighet att ta med sig den dit man går. 

6. Sangean MMR-88 DAB

Bärbar radio bäst i test

Bärbar radio bäst i test

Klassisk bärbar radio av hög kvalitet som håller väldigt länge, väger lite och spelar bra i relation till sin nätta storlek. 

Detta är den bästa bärbara radion du kan få tag på idag sett till pris och vad den leverera. Med bra ljud, digitalradio, AUX, insomningstimer, ficklampa och möjlighet att ladda via solceller eller med vevdynamo är användningsområdena stora. Men självfallet presterar den där det räknas mest, nämligen när du ska lyssna på musik och program! 

Antennen är lång och du får därför en fin mottagning även om du befinner dig i en svacka, mellan stora höghus eller ute i skogen. Skulle du vilja lyssna på något eget kan du även koppla in dina egna hörlurar eller en högtalare via AUX-jacket som sitter bakom den lilla gummiluckan. Där gömmer sig även en laddare som du laddar upp radion med, samt ett USB-uttag som du kan ladda upp en mobil från. 

Precis som Sangean MMR-99 kan du utöver att ladda via eluttaget även veva eller ladda via solcellerna som sitter på toppen. Om du vevar via dynamon får du ungefär en timmes laddning per tio minuters vevande! Batteriet är ungefär hälften så svagt som på MMR-99:an vilket innebär att du får ut cirka 16 timmars batteritid. 

Om strömmen skulle gå, att du är ute och campar, ska springa på utedass eller hamnar i något annat tillfälle då du måste lysa upp så har denna modell en inbyggd ficklampa. En till smidig funktion som vi verkligen tycker om är att du kan sätta en insomningstimer för att lyssna på radio under tiden du somnar men spara på batteriet. 

Så för att summera den här modellen så är den bärbar radio bäst i test tack vare dess många funktioner, bra kvalitet, grymma mottagning och även smidiga design som verkligen är kompakt och slimmad. Köper du den här kan du räkna med att den kommer hålla i många år! 

7. Sangean PR-D18

Enkel radio för äldre

Enkel radio för äldre

Rejäl och lättanvänd radio till bra pris som spelar både musik och röster bra! 

Ifall du letar efter en enkel radio för äldre men inte vill lägga ner så mycket pengar kommer du bli väldigt nöjd med den här modellen. Den är lätt att använda med stora tydliga knappar, har ett bra och tydligt ljud och är stilrent designad, allt paketerat i en design som tål stötar och lite hårda tag. 

Denna modell är faktiskt utvecklad för att vara just väldigt lättanvänd samt spela med bra ljudkvalitet för vardagen. Den drivs via eluttaget eller fyra stycken vanliga AA-batterier vilket gör att du även kan ta med den ut på balkongen eller i trädgården. På framsidan finns en display där du kan ställa väckarklocka, insomningstimer, se batterinivå och vilken frekvens du har. Skärmen är bakgrundsbelyst så att du ska kunna se även om det är låg belysning eller helt mörkt, exempelvis ifall du har ställt väckarklocka. På framsidan sitter även fem stycken knappar för snabbval av dina favoritradiokanaler samt 

Frågor och svar

Här nedan besvarar vi några frågor som har med radioapparater att göra så att du ska få ännu mer kött på benen inför ditt val! 

Vad är DAB?

DAB står för digitalradio och är ett modernt sätt att sända ut radiovågor på i jämförelse med FM. Fördelen med DAB är att du har automatisk kanalsökning vilket gör att du kan bläddra bland alla kanaler som finns tillgängliga. Om du använder en radio med FM måste du istället zappa mellan kanalernas frekvens manuellt! Den som vill läsa mer om digitalradio kan spana in SVT:s artikel om det där de går igenom mer i detalj vad som skiljer DAB från FM.

Vart kan man köpa en liten radio?

Kjell & Company är ett perfekt ställe att köpa en liten radio på eftersom de har bra pris, snabb leverans och dessutom ett bra utbud. 

Vad är skillnaden på AM och FM?

Det är skillnad på FM och AM:s radiovågor. FM-vågor skickas rakt ut från radiomasten och kan sedan fortsätta ut i rymden om inget stör, medan AM-signaler går runt jorden vilket innebär att de kan nå hur långt som helst. I Sverige sänder radiostationerna uteslutande på FM-band eftersom kvaliteten blir högre men ute i världen kan man fortfarande hitta länder där man kör med AM vilket är anledningen till att radioapparater oftast kommer med båda. 

Är radio gratis?

I Sverige är det gratis att lyssna på radio. Public service kanaler, alltså exempelvis P1, P2, P3 och P4 finansieras av statskassan medan andra privatägda kanaler finansieras av radioreklam! Du kan därför lyssna hur mycket du vill.

Liten radio med bra ljud - hur valde vi?

Det finns en rad olika modeller av kompakta små radios på marknaden idag och att sålla ut dem bästa är en uppgift som kräver tid, eftersökning och tålamod. När vi utsåg vilka modeller vi skulle tipsa om började vi med att kolla på storlek. För att en radio ska anses vara kompakt enligt oss måste den vara enkel att ta med sig, det vill säga ha en liten vikt och små dimensioner. 

Därefter kikade vi på ljudkvalitén. Det är väldigt svårt att få lika bra ljud som i en dedikerat högtalare för musik när det gäller en radio, men det har blivit bättre på senare år och idag finns det många modeller som har ett fint djup och bra balans mellan bas och diskant. Att lyssna på både tal och musik är också viktigt eftersom man biland vill lyssna på radioprogram och bland på en musikkanal. Alla modeller i den här guiden har ett ljud som är fint i relation till vad de kostar. Dem går även att spela ganska högt med utan att volymen krackelerar. 

Mottagningen är en till viktig faktor som hör tätt ihop med ljudkvalitén! Utan en bra antenn så kommer det brusa och vara tråkigt att lyssna och då spelar det ingen roll hur bra högtalare man har, så därför måste mottagningen vara bra oavsett om du befinner dig mitt i staden, på landet eller i naturen.

För oss har det varit ett stort plus ifall man kan ta med sig sin radio ut på balkongen, i trädgården eller på picknicken, det vill säga att den är bärbar och går att driva på batterier. Alla varianter ovan går faktiskt att driva utan att det behövs något eluttag, så du kan lyssna vart du vill! Sist men inte minst har vi även kikat mycket på tidigare erfarenheter från andra köpare eftersom de kan ha upplevt något som vi missat. Att en produkt vi tycker om även uppskattas av andra, eller att en modell vi inte tycker håller måttet också ratas av tidigare kunder är en garanti på att andra upplever samma sak som vi! 

Genom att kolla på dessa kriterier har vi sedan kunnat sålla bort dem modeller som inte håller måttet och lyfta fram dem som faktiskt är värda att köpa så att du som konsument ska klicka hem något som håller måttet och gör vad som utlovas!