bästa subwoofer

Bästa subwoofer för musik och film 2023 – 5 bra baslådor

En bästa subwoofer lyfter verkligen ljudet i ditt hemmasystem, oavsett om du lyssnar på musik eller tittar film. En baslåda är den komponent som är specialgjord för att avge bastoner vilket är viktigt i all typ av musik och film.

Har du exempelvis varit på en konsert eller nattklubb är det ofta basen som man känner i bröstet. Den bästa subwoofern ska återskapa denna känsla och förvandla ditt hem till en riktig ljudupplevelse.

Idag finns det väldigt många olika subwoofers på marknaden och därför ska vi recensera ett gäng modeller vi rekommenderar. Alla varianter här nedan passar lika bra till musik som till filmtittande och dem är därför mångsidiga och ger mycket glädje. 

Bästa subwoofer:

subwoofer

ARGON AUDIO BASS10 MK2

Subwoofer för hemmet

Bäst i test!
bästa subwoofer sonos

SONOS SUB

Bästa baslåda till Sonos

Subwoofer till Sonos
Subwoofer bäst i test

DALI SUB E-9 F

Subwoofer till vardagsrummet

För film och musik
Bästa subwoofer

BLUESOUND PULSE SUB+

Subwoofer som passar många system

Bästa subwoofer lyx

BOWERS & WILKINS FORMATION BASS

Snygg subwoofer

1. ARGON AUDIO BASS10 MK2

subwoofer

Bästa subwoofern för hemmet

Kompetent baslåda som passar perfekt att börja med. Går att koppla in till alla system! 

Denna modell från Argon är en kraftfull baslåda som har ett rimligt pris, bra kvalité och ett bra ljud. Argon har ett 10-tumselement som drivs av 100 strömstarka watt vilket gör att du får en djup bas med bra ljudkvalité. Det är en perfekt varianten för musik men även till film för att efterlikna biosalongerna. 

En baslåda med ett 10 tums element passar perfekt in i ett vardagsrum där du har flera högtalare och en tv. Det passar även in i större rum där du behöver lite mer kraft. Fördelen med denna Argon är att den kan anslutas till alla förstärkare och receivrar vilket gör att du kan bygga ett högtalarsystem med flera olika tillverkares högtalare. Den kan även anslutas till exempelvis din tv med en enkel högtalarkabel. 

Designen är snygg och baslådan är ganska kompakt för att leverera så här bra ljud och detta gör att den kan placeras väldigt smidigt i vardagsrummet. Fördelen med en kompakt design är att du kan placera den i hörnet och fortfarande ha riktigt bra basljud. Fördelen med att placera en subwoofer i hörnet är att basen stutsar mot väggarna och blir bättre. 

2. SONOS SUB

bästa subwoofer sonos

En smart SUB till Sonos-system

Perfekt för dig som har ett Sonos-system hemma och vill ha djupare bas vid musiklyssnande eller TV-tittande. 

Har du en Sonos högtalare där hemma? Då behöver du en Sonos subwoofer. Denna modell från Sonos är den bästa baslåda för dig som vill ha en smart variant med riktigt djup bas. Fördelen med denna bas är att den är en del av Sonos systemet där du har väldigt många högtalare att välja mellan för att sätta ihop ditt egna högtalarsystem. 

Sonos appen är väldigt användarvänlig och en installation av Sonos SUB går väldigt fort. Sammankopplar du denna med en Sonos Five och ett par Sonos One har du ett rejält högtalarsystem där hemma som överröstar det mesta. Sonos Subwoofer är även riktigt bra för filmtittande där upplevelsen blir likt biosalongerna. 

Den enda nackdelen med Sonos Sub är priset. Det är det dyrare valet som kostar en del. Man betalar mycket för att den ska ingå i Sonos systemet och inte lika mycket för självaste basen. Förstå oss rätt, det är en riktigt bra subwoofer. Men det finns billigare subwoofers med samma effekt. Däremot ingår inte dom baslådorna i Sonos systemet. 

Subwoofern kan placeras både stående och liggande vilket gör att du har gått om möjligheter för placeringen av subwoofern. Du kan till och med hänga upp den på väggen om du saknar golvyta. Vill du hänga upp den på vägen har Sonos ett specialtillverkat väggfäste för ändamålet. 

3. DALI SUB E-9 F

Subwoofer bäst i test

Subwoofer till vardagsrum bäst i test

En modell som är perfekt för vardagsrummet oavsett om du ska lyssna på musik eller se TV. 

Behöver du en baslåda till ditt vardagsrum? Då kan denna modell från Dali passa riktigt bra. Det är en 9 tums variant som levererar riktigt bra basljud till ett överkomligt pris. Dali drivs med en 220-watts klass D-förstärkare vilket gör subwoofern oerhört stark jämfört med andra motsvarande val på marknaden. 

Behöver du bättre bas för film är detta en riktigt bra subwoofer eftersom den är konstruerad för filmtittande lika mycket som den är konstruerad för musik. Du kan även justera volym, delningsfrekvens och fas vilket gör att du kan anpassa denna subwoofer efter hur ditt vardagsrum ser ut och och vilken akustik rummet har. Detta gör att Dali kan bli riktigt bra om du får till inställningarna korrekt. 

Detta är ett relativt kompakt val och kommer i flera färger vilket gör att du kan välja en färg som passar in i ditt hem. Vill du få till ett bättre utseende kan du även ett tygskydd köpas till som sätts över det gråa som syns på bilden. Vi får ge Dali lite minuspoäng här att den tygbiten inte ingår eftersom den gör subwoofern mycket mer vardaglig att kolla på. 

4. BLUESOUND PULSE SUB+

Bästa subwoofer

Bästa subwoofer för Bluesound system

Modellen för dig som vill ha en subwoofer lika bra som Sonos SUB men som inte har Sonos. 

Denna subwoofer är en trådlös rackare från Bluesound som kan parkopplas med SOUNDBAR 2i och POWERNODE 2i vilket gör att du kan bygga ett riktigt bra ljudsystem där hemma. Med soundbaren förvandlar du ditt vardagsrum till en riktig biosalong. 

Fördelen med denna BLUESOUND är att den går att styra trådlöst via mobilen genom en app. Det gör att baslådan passar perfekt för musikspelning från telefonen. Många subwoofer kan endast anslutas via kablar vilket är sämre för musiklyssning via telefonen. Via appen kan du även justera volymen, delningsfrekvensen och fas vilket gör att du kan anpassa subwoofern efter ditt hem. 

Vi skulle säga att denna variant är en direkt konkurrent mot Sonos SUB och har liknande funktioner. Vilken som är det bästa valet av dom två beror mycket på om du vill bygga ett Sonossystem eller ett Bluesoundsystem. En funktion som är bättre med subwoofern från Bluesound är att du kan via kabel ansluta till andra högtalare från andra tillverkare. Så har du fler högtalare där hemma kan du få allt att lira tillsammans. 

5. BOWERS & WILKINS FORMATION BASS

Bästa subwoofer lyx

En elegant och snygg subwoofer för Bowers & Wilkins system

En prisvärd gamingskärm på 24 tum med hög uppdateringsfrekvens och låg responstid.

Har du ett Bowers & Wilkins system där hemma eller vill bygga ett är det en formation subwoofer du behöver. Denna subwoofer är en lite lyxare subwoofer med riktig fin finish och detaljer. Vi skulle säga att alla högtalare ur formation serien har en lite högre prislapp och en finish som är riktig lyxig. Så vill du bygga ett lyxigt högtalarsystem har du hittat rätt. 

Förutom lyx och en snygg finish har subwoofern riktigt bra bas även fast det kanske inte ser ut som en klassisk subwoofer. Förstärkaren är på 250 watt och bashögtalaren på 6,5 tum vilket gör att du får en trevlig bas med ett jämnt ljud. En nackdel med denna subwoofer är att den endast kan användas med andra formation högtalare, vilket är hela syftet med formation serien. 

Formation serien är byggd av Bowers & Wilkins och skapades för att du ska kunan bygga ett multiroom system där du har högtalare i flera rum som är sammankopplade. Så köper du denna subwoofer ska den sammankopplas med flera formation högtalare. Vi gillar formation systemet riktigt mycket men det är ett lite dyrare system där en del fokus lagts på design vilket har drivit upp prislappen. 

Frågor och svar

Här nedan går vi igenom lite saker som kan vara bra att veta när man är på jakt efter sin bästa subwoofer för att man helt enkelt ska ha lite mer kött på benen och få en större förståelse för vad det är man köper! 

Ordlista

Watt

Watt är ett ord som man ofta stöter på när man pratar om baslådor, eller subwoofers som det också kallas. Hur många watt en baslåda har är inte allt men det ger en visning av hur starkt tryck den kan leverera. En subwoofer kan dock ha högt antal watt och dålig ljudkvalitet, även om det brukar gå hand i hand med höga watt och bra ljud när man köper färdigbyggda lådor. 

Storlek på baslådan (tum)

Tum är hur stor baslådan är rent fysiskt. Desto fler tum man har desto större rum passar lådan i. Om du har ett stort vardagsrum bör du därför satsa på en låda med många tum medan du kan gå för en lite mindre låda om du ska placera den i ett medelstort eller mindre rum. Det skadar dock inte att ha en stor baslåda även i ett litet rum eftersom trycket blir bättre då. 

Frekvensomfång

Frekvensomfånget mäts i enheten Hertz och förkortas Hz. Desto större frekvensomfånget är desto fler ljud orkar den med att avge. Bastoner är låga och du bör därför prioritera en låda med ett lågt frekvensomfång, även om det inte skadar ifall den även kan avge högre toner eftersom många låtar även innehåller höga bastoner, speciellt funk, viss typ av rock och soul. 

Om du vill läsa mer om vad en subwoofer är för något så kan du kolla in denna artikel som vi länkat vidare till. Där kan du lära dig ännu mer! 

Välja rätt subwoofer

När du ska köpa en ny subwoofer finns det ett par saker som är viktiga att hålla koll på. Det första du bör reda ut är hur du vill ansluta till din subwoofer. Ska du endast använda subwoofern till din TV funkar en vanlig förstärkare eller en högtalarkabel som ansluts rätt in i din TV eller soundbar. Detta är en smidig lösning som oftast är ganska billig. 

Ett annat anslutnings alternativ är wifi och bluetooth. Dessa subwoofers är dom som är bäst för musiklyssnande. Med en trådlös subwoofer kan du styra musiken via telefonen vilket är väldigt praktiskt och enkelt. I denna guiden listar vi Sonos Sub, Bluesound suben och formation subwoofern som alla tre kan styras via telefonen. 

Tänk också på att vissa subwoofers inte kan sammankopplas med andra högtalare. Exempelvis kan bara Sonos suben sammankopplas med andra Sonos högtalare. Vill du ha en subwoofer som lirar med alla tillverkas högtalare behöver du en subwoofer som har anslutnings möjligheter för detta. 

Ska du ha en subwoofer i hemmet är placeringen väldigt viktig. Testa därför att ställa subwoofern på flera ställen i exempelvis vardagsrummet för att få fram bästa ljudet. Basen studsar nämligen på väggarna och ljudet kan bli väldigt annorlunda beroende på var subwoofern står. Att mixa lite med inställningarna är också en grej som kan öka ljudkvalitén på din subwoofer.

Hur ska man placera sin baslåda för bästa ljud?

Som vi var inne på här ovan så är placeringen av stor vikt för att du ska få ut det bästa av din subwoofer. Hur basvågorna studsar påverkar nämligen resultatet väldigt mycket. Oftast får man en djupare och fylligare bas ifall lådan placeras i ett hörn då vågorna som sticker bakåt reflekteras tillbaka av väggarna. 

Hur man ska placera sin subwoofer beror främst på hur ens planlösning ser ut. Av den anledningen tipsar vi varmt om att flytta runt och testa olika placeringar. Lyssna på både musik och sätt på ett videoklipp för att kunna kalibrera ljudet så att det låter bra vid olika basvågor. 

Du kan läsa ännu mer om hur du kan placera din baslåda hos Hembiobutiken som har skrivit en riktigt bra artikel! Där finns massor att lära för att förhöja sitt hemmaljud. 

Hur utsåg vi bästa subwoofer?

bästa baslåda

Det finns många modeller på marknaden och att hitta vilken som är den bästa kräver både tid och att man kollar på lite olika aspekter. Här nedan går vi in på vad du har kollat på. 

Styrka

Hur starkt subwoofern kan spela är väldigt viktigt. Detta är en kombination av hur djupa ljudvågor den kan återge samt hur högt den kan spela. Hur stark modell man behöver beror självfallet på hur du bor samt vad dina behov är, men viktigt är att modellen lever upp till det som står att den ska leverera. 

För att exemplifiera så måste en tung baslåda för filmljud ge en tydlig och klar bas som kompletterar bra med det övriga ljudet och inte tar över utan förstärker, medan en lite mindre modell ska ge ett behagligt stöd. Vilken styrka man ska ha beror som sagt på dina behov, men vi kan garantera att alla modeller här ovan levererar bra i den kategorin som de tillhör. 

Funktion och installation

För det första så är det väldigt viktigt att ens baslåda är enkel att installera utan krångel. För det andra ska det gå att ändra inställningar i ljudet så att man kan kompa ihop det bra med ens övriga ljussystem oavsett om det är en stereo, soundbar eller ljudet direkt från TVn.

Prisvärdhet

För att vi helhjärtat ska kunna rekommendera en produkt så måste den vara prisvärd. Detta innebär att priset går i linje med känslan och kvalitén på produkten. När man köper en subwoofer får man direkt förväntningar på den utifrån vad den kostar och dessa förväntningar måste infrias för att det ska kännas som en bra produkt.

Allra helst så ska produkten även överraska lite till det positiva för att köpet ska kännas lite extra bra i magen. Av denna anledning så går alla produkter här ovan i linje med vad man betalar för dem vad gäller kvalitet och känsla! 

Tidigare recensioner

Att läsa vad andra personer har för upplevelse är också ett viktigt steg i att kunna hitta en produkt som är bra. Tidigare kunder är en bra komplettering just för att de får en bild av hur produkten fungerar under en längre tid än vad vi kan få. Går det vi tycker i linje med vad andra som har kunnat testa sin baslåda i ett par månader så kan vi helt enkelt garantera att det är en bra produkt!