Bästa multiroom högtalare

Bästa multiroom-högtalare: 5 modeller i test

Multiroom-högtalare är högtalare som kan sammankopplas vilket gör att man kan lyssna på musik i flera rum samtidigt. Den bästa multiroom-högtalaren ska ha bra ljudkvalité och vara lätt att ansluta till. När vi jämför högtalare tar vi in viktiga faktorer som kvalité, pris och användarvänlighet i bedömningen. 

Många multiroom-högtalare kopplas samman via internet, istället för bluetooth. Detta beror på att bluetooth kan bli ganska svajigt när flera högtalare ska kopplas samman över en större plats. Dom bästa multiroom-högtalarna har ofta en wifi anslutning, som exempelvis Sonos. Bluetooth kan fungera bra om du har ett mindre system. 

Något som är bra att veta innan man köper en högtalare är att tillverkarna är ganska restriktiva med att koppla ihop högtalarna med andra tillverkare. Detta gör att köper du exempelvis en Sonos högtalare så måste du bygga hela ditt system med Sonos. Så välj en tillverkare du vet att du gillar. 

Bästa multiroom-högtalare

Sonos One

Bästa multiroom-högtalare

Bäst i test!
lyxig multiroom-högtalare

Bowers & Wilkins

Lyxigt val

Bra val
multiroom högtalare

Audio Pro A10

Billigare modell

Prisvärd
multiroom högtalare

Sonos Five

Stark Sonos högtalare

Google nest audio

Google Nest Audio

Smart högtalare

1. SONOS ONE

Bästa multiroom-högtalare

Bästa multiroom högtalare

Sonos har varit populära länge och det är inte för inte. Här blandas bra ljud och design. 

Sonos är en väldigt populär högtalare som håller väldigt hög ljudkvalité och standard. Sonos har flera modeller av multiroom högtalare och om du vill kan du bygga ett riktigt stort system som gör ditt hus till en riktig festival. Just denna multiroom högtalare är en Sonos One som passar in i köket, mindre vardagsrum eller en annan plats som inte är för stor. 

Systemet

Sonos är ett system som vi gillar extra mycket, här kopplar du upp ditt system mot Sonos appen där du har Soundcloud och Spotify integrerat i appen. Systemet kopplas även ihop med Wifi vilket gör att anslutningen är väldigt säker, det är med andra ord väldigt sällan ljudet blir dåligt på grund av dålig uppkoppling. Detta medför dock att installationen tar lite längre tid, men när det väl är installerat är det värt det.

För hemmet 

Eftersom högtalaren måste kopplas upp mot Wi-fi är den inte portabel, alltså är det ingen högtalare du tar med till stranden. Men det kanske inte är så konstigt då det är en renodlad multiroom högtalare. Sonos One är fukttålig så det är en perfekt högtalare att ha i exempelvis badrummet då du vill ha musik till en varm dusch. 

Röststyrning

Högtalaren har även röststyrning vilket gör att du smidigt kan ändra låt och pausa med rösten. Detta är något vi ser som ganska onödigt att man ens lagt pengar på att installera, eftersom musiken ändå ofta överröstar din egen röst. Det är dock ganska praktiskt om du exempelvis lagar mat och har lite kladdiga händer, men då får inte volymen vara för hög. 

Bra ljud i litet format

Sonos One är en mindre och diskret högtalare men trots detta har du bra ljud. Du har 2 x digitala klass D-förstärkare, en diskant och givetvis bas. Ljudet är klart samt tydligt och lämpar sig för alla typer av musik genrer. Det som däremot är lite tråkigt är att den maximala upplösning är 16 bit.

2. BOWERS & WILKINS FORMATION FLEX

lyxig multiroom-högtalare

Lyxig multiroom-högtalare

Snyggare högtalare med en hög ljudkvalité och byggkvalité. 

Söker du en lyxigare multiroom högtalare med en snygg finish är denna högtalare från Bowers & Wilkins ett bra val. Denna högtalare är byggd i textil, glas och aluminium med en design som passar in i många hem. Givetvis går även högtalaren att koppla ihop med andra Bowers & Wilkins högtalare så att du kan bygga ett riktigt multiroom system. 

Valet mellan ett Sonos system och ett Bowers & Wilkins system är svårt. Båda tillverkarna har väldigt många olika högtalare så att man kan bygga ett komplett multiroom system. Det vi gillar extra mycket med Bowers & Wilkins är designen som är väldigt elegant och genomtänkt. Det vi gillar med Sonos är priset och användarvänligheten. 

Vilket av dom två systemen du bör välja beror mycket på din budget och vad du söker i ett multiroom system. För oss finns det ingen självklar vinnare utan det är ett personligt val. Tittar vi lite mer på Formation flex högtalaren vi har listat ser vi att den även har bluetooth, vilket inte Sonos multiroom högtalare har. Ska du endast ha en högtalare är bluetooth smidigare eftersom det går fortare att ansluta till. 

Formation Flex kan även styras via Bowers appen och har väldigt bra användarvänlighet. Något denna högtalare inte har är röststyrning, vilket Sonos högtalare nästan alltid har. 

3. Audio Pro A10

multiroom högtalare

Bästa billiga multiroom-högtalare

Denna högtalare kan du använda med både bluetooth och wifi. 

Sett till pris är Audio pro A10 den bästa multiroom högtalaren. Här får du en högtalare som levererar bra ljudkvalité med både Wifi och bluetooth som anslutningsmöjlighet. I och med att priset är bra går det även att köpa på sig 2-3 stycken så att man får till ett riktigt multiroom system där hemma. 

Högtalaren är lagom stor och passar in i hem där man vill ha en lite mer diskret högtalare. Eftersom den är klädd i tyg smälter den in ganska bra i de flesta rum. Trots storleken levererar högtalaren väldigt bra ljud. Det går även att parkoppla högtalaren med alla andra Audio pro multiroom högtalare. 

För att fylla ett större vardagsrum och kök kan vi tycka att högtalaren är aningen liten. Då bör du antingen köpa fler högtalare eller en större högtalare med större högtalare. Men det är ett personligt val, vill du inte ha ekande musik och riktigt mycket bas räcker denna högtalare gott och väl. Högtalaren lämpar sig bäst mot en vägg eller dylikt eftersom ljudet har ett omfång på 180 grader. 

Sveriges prylsajt M3 har testat Audio pro 10 och den fick positiva omdömen, förutom att dom gnällde en del på appen. Detta är något vi inte håller med om, men det kan vara för att deras test var för något år sedan och appen kan ha hunnits uppgraderats sedan dess.  När vi testade appen var den snabb och det fungerade galant att koppla ihop flera högtalare. När man läser gamla omdömen om appen kan man även se flera missnöjda kunder. Men vi misstänker att appen fick en rejäl uppgradering någon gång under 2021. 

4. Sonos Five

multiroom högtalare

Stark Sonos högtalare

En större Sonos högtalare för dig som vill ha ett kraftfullare ljud. 

Sonos Five är den bästa multiroom högtalaren för lite större rum där du behöver mer kraft i ljudet. Högtalaren har 6 inbyggda högtalare element och spelar riktigt högt och fylligt ljud. Vill du ha ett riktigt bra system där hemma rekommenderar vi att kombinera denna höglare med en sonos subwoofer och ett par One högtalare.

Man kan se denna multiroom högtalare lite som en stor Sonos one, dom fungerar på samma sätt och har samma uppkopplingsmöjligheter. Du kan endast koppla upp högtalaren mot Wifi och du använder Sonos appen för att välja musik. Det går även att byta musik direkt i Spotify när du väl är uppkopplad. 

Sonos five är sonos största trådlösa högtalare och detta gör även den till den mest kraftfulla. Vill man ha något värre än detta börjar man gå in på dom riktigt dyra högtalarna som ofta kostar uppemot 10 000 till 20 000 kronor. Går man upp på dom nivåerna är ofta högtalarna ganska stora och tar mycket plats. 

Vill du veta exakt hur Sonos Five låter rekommenderar vi dig att besöka en dedikerad högtalar butik där du kan få ett smakprov i verkligheten, tänk dock på att högtalaren kan låta bättre hemma eftersom akustiken i stora butiker är ofta ganska dålig. 

5. Google Nest Audio

Google nest audio

Smart multiroom-högtalare

Denna högtalare från Google kan du styra med rösten. 

Röststyrning kan vara rätt så användarvänligt om man har en multiroom högtalare som är byggd för ändamålet. Denna högtalare från Google har deras egna röstassistent som faktiskt funkar bra. Du kan fråga högtalaren om exempelvis fråga om nyheter, vädret eller ändra och pausa musik. 

Givetvis går det även att koppla ihop Google nest med flera nest högtalare vilket gör att du kan skapa ett sammansvetsat högtalarsystem. För att vara så liten spelar denna högtalare riktigt bra och har en rätt så fyllig bas för storleken. Det vi gillade mest med denna högtalare är priset, då högtalaren kostar cirka 800 kronor. Jämfört med Sonos och Bowers & Wilkins är det väldigt billigt. 

Det enda vi inte gillar med högtalaren är att det ligger mycket fokus på röststyrning. Vår personliga erfarenhet är att röststyrningen inte används så mycket som man tror att man kommer använda den. Det är helt enkelt enklare att bara kolla allt på mobilen. Men om du tror att röststyrningens kommer att vara till stor hjälp för dig rekommenderar vi dig denna högtalare. 

Vilken multiroom-högtalare ska jag köpa?

Om du ska köpa en ny multiroom-högtalare kan det vara ett svårt val med tanke på hur mycket modeller som finns. För att göra ett bra köp gäller det att göra sin research och veta vad man vill ha. En del modeller är bättre än andra på vissa särskilda delar. Vill du exempelvis ha bra röstassistent kanske du ska kolla på en Google Nest Audio. Medan du som vill ha bra ljud ska förmodligen kika in Sonos Five. 

Ska du bygga ett stort system rekommenderar vi en modell som även har flera modeller från samma tillverkare. Då kan du koppla ihop högtalarna och ha musik i alla rum. Dom vi tycker är bäst för detta syfte är Sonos. Köper du en Sonos One kan du bygga vidare på systemet med flera Sonos högtalare. Då får du ett otroligt kraftfullt system som grannarna förmodligen kommer att klaga på. 

Om du nöjer dig med endast en högtalare funkar alla högtalare i listan. Men dom har olika egenskaper som kan vara nödvändiga för just dig. Ska du exempelvis täcka ett helt vardagsrum kan en modell som Sonos Five vara att föredra. Då du har bra styrka i den modellen som funkar för större rum. Ska du ha högtalaren i sovrummet kan en Audio Pro A10 funka bättre eftersom den har en mindre design som passar på nattduksbordet.

Budget

Det finns multiroom-högtalare i flera prisklasser som har olika bra ljudkvalité. I denna lista har vi med högtalare i flera prisklasser så att du kan hitta en som passar dig. Budgeten har en stor påverkan på hur bra högtalare du kan köpa. Men det finns ett par prisvärda modeller som passar för en mindre budget. 

En billig högtalare vi rekommenderar är Google Nest som kostar under 1000 kr. I denna högtalare har du även en smart röstassistent som du kan fråga om exempelvis vädret. Billigare högtalare än detta brukar brista i många faktorer så dom rekommenderar vi inte. En bra medelprisad högtalare är Audio Pro A10. Den kostar en bit över 1000 kr men levererar ett grymt 180 graders ljud. 

För dig som inte riktigt har någon budget är Bowers & Wilkins formation serie ett bra val. Det är lyxigare högtalare som matchar bra in i hemmet. Samtidigt som dom är estetiskt tilltalande har dom riktigt hög ljudkvalité. Den vi har tagit med i detta testet har en 24 bits kvalité. Vilket är högre än Sonos One högtalare. 

Anslutningsmöjligheter

Hur din högtalare ansluter till din enhet har en direkt påverkan på ljudkvalitén. Dom senaste bluetooth teknikerna är oerhört stabila och kan skicka högkvalitativt ljud. Alla bluetooth högtalare i denna lista har en hög ljudkvalité. Har du en bluetooth högtalare som går på strömkabel behöver du aldrig ladda högtalaren. 

Sedan finns det högtalare som använder en Wi-fi anslutning. Detta ger en bättre anslutning för när man vill spela på flera högtalare samtidigt. Sonos exempelvis bygger helt på ditt wifi där hemma. Då kan du enkelt parkoppla högtalarna och skapa ett större system. I många fall levererar även wifi-högtalare bättre kvalité i större utrymmen. 

Fördelen med bluetooth är att dom är mer portabla. Dom kan tas med på resan så att du alltid kan ha musik. Detta är inte kika lätt med wifi högtalare och funkar sådär med en portabel liten router. En liten router har inte kika stark uppkoppling som en hemma router och därmed blir kvalitén avvikande. 

Vad exakt är en multiroom-högtalare?

En multiroom-högtalare är egentligen ett system av flera högtalare. Detta innebär att du har fler högtalare i flera rum av huset. På så sätt har du alltid musik i vilket rum du än befinner dig. Detta är perfekt för familjen som älskar musik och delar musiksmak. Det är även grymt för festtillfällen med lite fler gäster. 

Givetvis kan du även välja att köpa endast en multiroom högtalare. Sedan kan du något år senare välja att köpa fler högtalare från samma serie för att bygga ett multiroom-system. Ett större system kan kosta otroligt många tusenlappar och därför brukar dom byggas sakta men säkert. 

Ska du köpa flera högtalare rekommenderar vi att välja flera olika typer av högtalare. På så sätt kan du få ett bättre och mer heltäckande ljud. Exempelvis har Sonos flera små högtalare, en soundbar, en bas och mycket mer. Detta är smartare än att köpa flera små högtalare. Sedan är det en större justering om man vill ha ett bra ljud. Det gäller att placera högtalarna strategiskt för att lyckas med en hög ljudkvalité. 

Om du har flera högtalare från olika tillverkare kan dessa i vissa fall fungera med varandra. Du kan testa sammankoppla högtalarna med antingen Apple AirPlay2 eller Google Assistant. I värsta fall kanske något högtalare får åka ut på andrahandsmarknaden så att du kan bygga ditt efterlängtande system.  

Vill ni i familjen kunna dela på musiken är detta viktigt att kontrollera innan. En del system går det att spela en viss låt på övervåningen och en annan på undervåningen. Detta funkar eftersom vissa system kan lägga högtalarna i grupper som man kan namnge. Exempelvis ”vardagsrum” eller ”badrum”. 

Hur installerar jag allt?

Detta kan vara en lite knepigare process om man är ganska oteknisk. Men de bättre systemen som Sonos har appar där installationen går väldigt smidigt. Appen talar om vad du ska göra så de flesta klarar av att installera ett system. 

Det som däremot är svårare är att placera allt korrekt. Har du inte super många högtalare i samma rum är detta inte lika viktigt. Men om du vill bygga ett riktigt hifi-system i vardagsrummet är det viktigt. Det beror mycket på exakt vilka högtalare du har men i regel kan man leka runt med olika positioner tills det låter bra. 

Väggar, vinklar och storlek påverkar alla högtalarnas ljud. Alltså kan en justering på vinklarna eller en lite längre palts ifrån väggen ge bättre ljudkvalité. Så det kan vara en del pillande innan man hittar det som låter bäst. Det finns flera bra guider på nätet där du kan läsa om hur man ska placera högtalarna för bästa möjliga ljud. Men det finns ingen placering som passar alla eftersom våra hus och rum är unika. 

Om du är osäker

Det är svårt att testa ett helt system innan man köper det. Vill man i alla fall göra lite egen research kan man besöka en välsorterad butik likt Hifiklubben. Där kan du rådgöra med experter och lyssna på högtalarna innan köp. Men du kommer aldrig veta hur systemet kommer att låta hemma hos dig innan allt är installerat. 

Vi har testat flera system där praktiskt taget alla modeller finns. Vår favorit är Sonos där ljudet var riktigt bra. Hela huset fylls av musik och kvalitén är otroligt hög tack vare wi-fi anslutningen. Samtidigt är allt enkelt att jobba med och installationen smidig. Sedan är Sonos ett ganska dyrt system så givetvis förväntar man sig att allt ska lira bra. 

Hur vi gjorde testet

Testet består av flera undersökningar för att vi ska hitta högtalaren som är bäst. Vi har undersökt många högtalare och främst deras ljudkvalité. Det är den viktigaste aspekten i testet och högtalaren huvud funktion. Ljudet ska vara högupplöst och funka över större ytor eftersom multiroom-högtalare ofta brukar användas i vardagsrum. 

Sedan ska även systemet vara bra och lättanvänt. Helst ska det finnas en dedikerad app där du enkelt kan parkoppla alla högtalare. Några som vi tycker gör detta riktigt bra är Sonos. Sedan är också Bowers & Wilkins formation system ett bra system som är enkelt att sätta upp. Däremot kostar det ett par tusenlappar mer per högtalare. Men då får du också en snyggare design som passar riktigt bra in i hemmet. 

Vi hoppas att du har hittat en multiroom-högtalare som passar dina krav och din budget!

Mer inom ljud