vattentäta högtalare

Bästa vattentäta högtalare 2023 – 6 bra val

Är du på jakt efter den bästa vattentäta högtalare som går att köpa idag? En bra högtalare som tål vatten ska ha IPX7-skydd, ett bra ljud och även gärna vara batteridriven och smidig att ta med sig på utflykter och äventyr. 

Här nedan har vi listat 6 stycken riktigt bra modeller i lite olika storlekar och prisklasser vilket gör att du kommer hitta något oavsett budget. Det som förenar alla högtalarna är att de är trådlösa samt riktigt bra i sin kategori. 

Vattentäta högtalare bäst i test:

vattentät högtalare bäst i test

JBL Charge 5

Bärbar vattentät högtalare

Bäst i test!
vattentät bluetooth högtalare

JBL Flip 5

Prisvärd högtalare vattentät

Mycket för pengarna
liten vattentät högtalare

Marshall Emberton

Vattentät högtalare bra ljud

Snyggast

JBL Clip 4

Går att hänga på väskan

billig högtalare vattentät

Linocell Cross Beat

Budgetmodell

högtalare vattentät

Nomadelic Portable Speaker

Billig variant av JBL Charge 5

1. JBL Charge 5

vattentät högtalare bäst i test

Bästa vattentäta högtalare 2023

Klassisk bärbar vattentät högtalare från JBL som har ett stort ljud, låg vikt och går på batteri. 

JBL Charge 5 är en av dem mest populära vattentäta högtalare som man kan köpa idag och vi förstår verkligen varför den är så uppskattad. Kombinationen mellan stort ljud, bärbar design och bra pris är verkligen bra balansrad och med en batteritid som håller hela dagen, IPX7-vattenskydd och ett humant pris som de flesta har råd med gör helt enkelt Charge 5 till ett attraktivt val. 

Djup bas och möjlighet att parkoppla flera JBL

Till att börja med så vill vi hurra för ljudet som verkligen är bra, både på låg och hög volym. Diskanten ger de flesta låtar rättvisa men det är främst basen som vi tycker imponerar med sin för storleken fina djup. Det sitter ett baselement i varje ände och att hitta en högtalare i den här storleken med dubbla baselement är verkligen inte enkelt. 

Den totala effekten ligger på 40 W vilket gör att man kan spela tillräckligt högt för att dansa lite på stranden eller ha skön bakgrundsmusik på stranden. Bäst blir dock ljudet när man parkopplar flera JBLs tillsammans och skapar ett surroundljud. Detta kräver dock att man känner någon med en JBL eller redan har flera högtalare. 

Kopplas via Bluetooth och fullt vattentålig  

Du kopplar upp din mobil, dator eller surfplatta genom Bluetooth 5,0 vilket ger ett bra ljud och dessutom möjliggör lyssnande utan täckning. Något mer som möjliggörs är att sitta och lyssna på stranden eller vid poolen eftersom högtalaren är IPX7-skyddad.

Du kan alltså utsätta den för kraftigt ösregn eller rejäla skvätt men du kan inte doppa den under ytan eftersom IPX7-skyddet inte klarar det trycket som uppstår under ytan. 

20 h batteritid och kan användas som powerbank

Batteriet är stort och räcker till flera daggars lyssnande eftersom man kan kräma ut hela 20 timmar beroende på hur hög volym man har. En till fiffig funktion är att man kan ladda sin mobil via batteriet eftersom det fungerar som en powerbank. Du kan alltså ladda din mobil när du är ute och hänger. 

Specifikationer 

Frekvensregistret ligger på 65 – 20000 Hz och högtalaren är helt dammtät. Vikten ligger på 960 gram och det finns en axelrem som man kan bära Charge fem i. Att ladda tar ungefär fyra timmar. 

Sammanfattat är det här en lysande modell för alla som vill kunna lyssna på musik både när man är hemma och ute på utflykt eftersom den drivs på batteri, väger under kilot samt kommer med en axelrem. Som pricken över i har den en axelrem så att du kan hänga den över dig som en väska. 

2. JBL Flip 5

vattentät bluetooth högtalare

Prisvärd vattentät bluetooth högtalare

Lagom stor modell med ett ljud som räcker för den mindre kompisgruppen. 

Märket JBL är verkligen duktiga på att göra portabla högtalare som spelar bra och är vattentäta. Flip 5 är en lite mindre modell som kostar ganska precis hälften av vad Charge 5 gör, något som gör den väldigt prisvärd speciellt i relation till vad man får för pengarna. 

På många sätt är den faktiskt just lillebror till Charge 5. Dess effekt, vikt, pris och batteritid är alla nästan halverade vilket får oss att undra ifall det är ett medvetet val eller om det bara har blivit så. 

IPX7 och lagom ljud för strandhäng

Ljudet är inte lika starkt som på Charge 5 eftersom den här modellen är fysiskt mindres och inte kan leverera lika mycket tryck. Styrkan ligger på 20 W vilket är halva effekten mot Charge 5:s 40 W. 

Även om man inte kan spela lika högt så är fortfarande ljudet riktigt bra och vi tycker om balansen som passar de flesta musikstilar och även låter bra om man lyssnar på podd. 

Flip 5 är formad som en korv och har högtalare runt om hela sig vilket ger ett ljud åt alla håll. Det sitter även ett baselement på vardera sida för extra fylligt ljud. Om du har en JBL-högtalare sedan tidigare så kan du koppla ihop den med Flip 5 för att få ett större ljud.

På ovansidan styr du volym, play / paus samt låtbyte via att klicka på dem stora vita knapparna. Eftersom högtalaren har IPX7-klassificering tål den stänk helt och hållet men du kan ej doppa den under ytan! 

Batteritiden och den låga vikten gör högtalaren väldigt mobil

Batteritiden ligger på 12 timmar vilket innebär att du har kräm som räcker hela dagen. Trots att batteriet är så starkt är vikten ganska låg och ligger på 540 gram. Detta tillsammans med måtten 81x69x74 mm gör den otroligt enkel att kasta ner i väskan och ta med sig till parken, stranden eller varför inte på båten. 

Många har även med sig den här modellen när de cyklar, paddlar kajak, spelar paddel eller sitter på balkongen eller i trädgården. Man kan använda den vid i stort sett alla situationer vilket vi verkligen tycker om. 

För att summera Flip 5 är det valet för dig som vill kunna ha med dig bärbart ljud hela sommaren som tål vatten och har ett ljud som räcker till för ett mindre kompisgäng men som för den delen inte kostar så mycket. Med JBL vet man även vad man betalar för vilket känns tryggt. 

3. Marshall Emberton

liten vattentät högtalare

Liten vattentät högtalare

Modell gjord av det klassiska märket Marshall där bra ljud och snygg design står i fokus. 

Det klassiska rockmärket Marshall har tillverkat förstärkare sedan 50-talet och har även sysslat med högtalare för musik i ett gäng år. Deras modeller har blivit riktigt poppis tack vare att de låter bra och ser snygga ut, allt paketerat i en väldigt snygg design. 

Emberton är deras minsta högtalare någonsin och är gjord för den som vill kunna lyssna överallt och hela dagen. Högtalaren är inte större än att den får plats i en liten väska och batteriet kan spela upp till 20 timmar. Ljudet skiljer sig även liten i karaktär från JBL och låter något rivigare. 

Riktigt bra ljud tack vare dubbla element

Bakom det lilla gallret med Marshalls logotyp sitter det ett element på tio watt och vänder man på högtalaren hittar man ytterligare ett galler där det sitter ett lika starkt element, något som innebär att du har en total effekt på 20 watt som fördelas jämt på båda sidor, något som främst är väldigt uppskattat om man är flera personer som sitter runt högtalaren och lyssnar. 

Som vi sade inledningsvis så är batteriet bättre i Marshall än vad det är i JBL, eller åtminstone annorlunda. Vi tycker om dess karaktär mer och uppskattar verkligen ljudbilden som är djup och ger musiken lite mer liv, den liter inte lika ”perfekt” i Emberton. Detta får helt enkelt musiken att låta lite mer levande. 

Kompakt och rejält batteri 

Batteriet kan alltså ge musik i upp till 20 timmar så länge man inte krämar på full volym hela dagen. Batteritiden sticker ut på marknaden eftersom Emberton är så pass liten men trots det kan leverera 20 W kraft i 20 timmar. 

Marshall har helt enkelt lyckats bygga ett batteri som är starkt men kompakt. Vikten är dock hög och gör att denna lilla krabat väger hela 700 g trots sin storlek på 68x160x76 mm. 

Ifall du väldigt spontant plötsligt ska ge dig iväg på ett äventyr så kan du snabbladda vilket ger dig 5 timmars lyssningstid på 20 minuters laddning. Detta tar dock relativt mycket på batteriets hälsa kontra vad en vanlig laddning gör så man bör alltså inte göra det för ofta.

Bluetooth 5 och IPX7

Uppkopplingen mellan mobil och högtalaren sker via Bluetooth 5,0 vilket ger en bra ljudkvalitet och samtidigt är energisnålt. Uppkopplingen fungerar på ungefär 10 meters avstånd innan det börjar hacka. 

Som alla tidigare modeller har även Emberton IPX7-skydd vilket gör att den fixar väldigt mycket kontakt med vatten. Många har därför med sig en Emberton på båten, till stranden eller vid poolkanten för att kunna lyssna på en bra podd eller lite musik. 

Tidlös design med smarta detaljer 

Som vi redan nämt så är Marshall kända för att ha en otroligt snygg design som inte påminner om något annat märke som finns att köpa högtalare från idag. De har verkligen värnat sin rockhistoria och tagit tillvara på den klassiska designen, något som syns även på deras minsta rackare Emberton. 

Materialvalen känns lyxigare än på JBL och detaljerna mer genomtänkta. Exempelvis så andas gallret klass och knapparna i guldfärg är enkla att använda och har ett bra motstånd när man trycker ner dem. 

På ovansidan sitter det en liten visare där du ser batteritiden. Visarean är gjord av lampor som slocknas en efter en i takt med att batteriet sinar på kraft. Bara en liten sådan här detalj gör att allt känns mycket mer genomtänkt. 

Om du tycker om snygga prylar som har en genomtänkt design ska du helt enkelt köpa en Emberton eftersom den sticker ut markant från andra modellerna i det här testet. Den finns även många andra bra högtalare från Marshall som du kan spana in ifall du tycker om deras design och prisbild. 

För att summera så är detta modellen för dig som vill ha en vattentät högtalare som verkligen är snyggt gjord, kan spela länge och har ett ljud som låter riktigt snyggt. 

4. JBL Clip 4

Vattentät högtalare vandring

Modellen för dig som vill kunna hänga upp högtalaren och inte behöva bry dig om regn eller rusk. 

Ännu en vattentät högtalare från JBL har smugit sig in på listan över högtalare som tål vatten. Deras lilla modell Clip är gjord för att kunna hängas upp i trädgården, parasollet, på väskan eller ryggsäcken eftersom den har en kompakt design som hänger i en båge av metall. 

Detta är en väldigt billig högtalare som passar bäst för dig som vill ha lite bakgrundsmusik eller en bra podd som snurrar i bakgrunden när du är på promenad eller ute och cyklar. Med det sagt ska du inte köpa en flip ifall du vill ha riktigt bra ljud. 

Väldigt slitstarkt yttre 

Själva yttret är otroligt slittåligt och tål väder, vind och att tappas eller stötas in i saker bra eftersom hela högtalaren är täckt i gummi. Tack vare IPX7-klassningen så är den både vatten- och dammtålig så du behöver inte oroa dig så värst för att något ska tränga sig in i den så länge du inte doppar den helt i vatten. 

Låg vikt men inte så bra bas

Vikten ligger på ynka 239 gram vilket gör att du knappt känner av den när högtalaren hänger på ryggsäcken eller vart den nu är. Den nätta vikten innebär dock att basen är ganska svag vilket gör att ljudet blir platt om man drar på mycket volym. Basen duger dock till med tanke på vilka tillfällen som den är tänkt att användas i. Frekvensomfånget är 100 Hz – 20 kHz vilket även det skvallrar om att djupa bastoner inte riktigt kan återges i sin fulla rätt. 

Clip 4 är dock fjärde generationens Clip och den har aldrig låtit bättre än så här och vi har inte heller kunnat hitta någon modell som väger under 300 g och låter bättre. Med det sagt får man räkna med att ha lite bristfälligt djup i låtarna om man vill ha en sådan här lätt modell. 

Bättre karbinhake och Bluetooth

Två saker som har förbättrats markant sedan 3:an är karbinhaken och uppkopplingen. Nu har Clip Bluetooth 5 istället för 4 vilket ger en bättre ljudkvalitet, längre räckvidd och dessutom sparar mer på batteriet.

Karbinhaken har gjorts mer rejäl och det är enklare att få den runt även större ögglor eftersom utrymmet gjorts större. Det är alltså inga problem att få den på ryggsäcken eller att hänga i skärpet. 

Batteritid och styrka

Den låga vikten innebär kortare batteritid och du har 10 timmar av musik så länge du inte drar på maxvolym. Effekten ligger på 5 W så du kan inte spela så högt, men det är inte heller tanken.

För att sammanfatta Clip 4 så är det här en vattentät högtalare som går att hänga i ryggsäcken, ett träd eller på annat ställe tack vare en stor karbinhake. Vikten är låg och utsidan väldigt stöttålig eftersom den tål vatten och damm. Detta är två saker som gör detta till ett bra val för vandraren men inte för den som vill lyssna högt med djup bas. 

5. Linocell Cross Beat

billig högtalare vattentät

Billig vattentät högtalare

Budgetmodell som spelar bra för sitt pris. Designen är snygg och diskret samt tål stänk. 

Att kunna lyssna på musik ur en högtalare som tål vatten måste inte kosta mycket, något som Cross Beat från Linocell verkligen visar prov på. Här har du en liten, smidig och kompakt modell som spelar väldigt bra i relation till priset. 

Stänktåligt ljud

Ljudet är inte på samma nivå som dem dyrare modellerna, men man får dock extremt mycket för pengarna. Diskanten och basen jobbar i bra harmoni med varandra och skapar en helhet som duger till som bakgrundsmusik för dem flesta. 

Cross Beat har dubbla element på 5 watt styck vilket innebär att man inte kan spela så där överdrivet starkt men att det ändå räcker till för att musiken ska höras även om man är ett gäng som sitter och pratar exempelvis på en brygga. Vattentätheten ligger på IPX7 så den är både stänk- och dammtålig. 

Streama musik på tre olika sätt

Detta är den enda högtalare i den här klassen som man hittar på där du kan spela musik både genom Bluetooth, via AUX-kabel och SD-kort.

Idag är det inte så vanligt att ha sin musik på SD-kort men det är trevligt att den funktionen finns och känslan är faktiskt riktigt trevlig i dessa minneskort, så om man vill få lite härlig känsla eller kanske ha med sig musiken och lämna mobilen hemma så rekommenderas det att testa minneskort. 

Något kort batteritid

Vi saknar lite länge batteritid på högtalaren. Nu ligger den på ungefär 6 timmar vilket är lite i kortaste laget ifall man ska iväg på utflykt och vill ha musik som räcker hela dagen. 

Man kan dock inte förvänta sig att alla punkter ska vara bra på en sådan här billig modell och vi ser hellre att ljudet levererar bättre än batteritiden, så prioriteringen som Linocell gjort håller vi helt med om. 

Koppla ihop två stycken högtalare

Ifall du vill ha ett större ljud kan du köpa två stycken högtalare och koppla ihop dem, något som ger ett betydligt bättre ljud och i många tillfällen kan låta bättre än att lägga dem pengarna på en högtalare. 

Sammankopplingen är enkel och går snabbt att få till. Man kan dessutom sprida ut högtalarna ganska mycket utan att de tappar uppkopplingen, så ifall du vill täcka musiken på en lite större yta är detta ett prisvärt sätt att göra det på. 

Design som är enkel att använda

Tack vare stora tydliga knappar så är det riktigt enkelt att använda sig av högtalaren då allt är självförklarande. Knapparna för volym och paus är dessutom riktigt stora och sitter ovanpå högtalaren vilket ger snabb tillgång till dem. 

Sammantaget är Cross Beat den bästa budgethögtalaren som man kan köpa just nu ifall man just vill ha något vattentätt som fungerar bra för lite enklare strandhäng med kompisarna. Eftersom prislappen bara ligger på några hundralappar så är den även en bra present att köpa till någon som fyller år eller liknande. 

6. Nomadelic Portable Speaker

högtalare vattentät

Billigt alternativ till Charge 5

Stort ljud, dubbel bas och en passform som är väldigt enkel att hantera. 

Om du vill ha en lite starkare modell samt tilltalas av designen på Charge 5 men tycker att den är för dyr så kan du alltid köpa en Nomadelic, budgetversionen av JBL:s Charge 5. 

Nomadelic har ett bra ljud och spelar med 30 W vilket räcker till för de flesta utehäng så länge det inte står fest på agendan. Man märker att det är en billigare modell främst på designen och känslan men även lite på ljudet. Vi tycker dock att helheten är väldigt prisvärd och att man får mycket produkt för pengarna. 

Bra bas och lätthanterlig 

För att vara en bärbar högtalare så har den en fyllig bas vilket vi tycker är härligt eftersom låten då får ett större djup samt att det svänger mer. Basen är bra tack vare dubbla baselement som arbetar på varsin sida av Nomadelic. Dessutom är frekvensdjupet lågt och kan återge toner ända ner till 60 Hz. 

Ljudet blir även desto starkare eftersom det sitter högtalare runt hela korven vilket ger en bra fyllnad som sprider sig bra. Allt är paketerat i den härliga och lätthanterliga cylinderformen som är smidig att packa ner i väskan. Vikten är 970 gram vilket är fullt rimligt med tankte på dem dubbla baselementen och dem 30 watten. 

Vi saknar lite längre batteritid 

Budgetmodellerna har en tydlig genomgående svaghet och det är dess batteritid. Nomadelic har 7 timmar speltid vilket vi tycker är lite i kortaste laget, speciellt med tanke på att man gärna drar på lite höger volym när man har möjligheten att spela högt och bra. Detta förkortar batteritiden och man får på hög volym ut runt 6 timmar. 

Detta får man dock svälja ifall man vill spara hundra- eller tusenlappar. Kvalitet kostar och på budgetmodellerna tvingas man prioritera bort vissa saker och som tidigare nämt står bra ljud över lång batteritid i de flesta fall. 

Regnskydd, parkoppling och inbyggd mikrofon 

Som alla andra modeller här i guiden så är det IPX7 som gäller, så om du vill lyssna utomhus även i dåligt väder eller vid badet så är det inga som helst problem. 

Nomadelic har så kallad TWS-teknik vilket gör att du kan sammankoppla dem med andra högtalare som också har samma teknik. Detta innebär att du kan koppla ihop denna modell med exempelvis Cross Beat som vi listat här ovanför. 

En sista smart funktion är den inbyggda högtalaren som finns i Nomadelic. Den innebär att du kan svarar i telefon om det ringer direkt på högtalaren förutsatt att man är uppkopplad. 

Sammantaget är detta en lysande modell för dig som vill kunna spela högt men inte spendera så mycket pengar. 30 W. dubbla baselement och diskant åt båda hållen skapar en bra ljudbild, men om du vill ha riktigt lång batteritid måste du gå upp i prisklass. 

Frågor och svar

högtalare stranden

Desto mer man vet om en viss kategori produkter desto enklare är det att göra rätt val, så därför har vi listat ett gäng vanliga frågor här nedan för att du ska få en större förståelse och kunna göra ett val som blir bättre för dig. 

Vad är en bra vattentät högtalare?

En bra vattentät högtalare ska ha ett skydd som är tillräckligt för att stå emot rejäla ösregn och stänkt från en pool. Vattentätheten ges oftast av ett gummiyttre som ser till att väta inte kan tränga in. Det räcker dock inte med ett rejält vattenskydd för att det ska vara en bra vattentät högtalare utan det är massa andra faktorer som också spelar in. 

Ljud

Bra ljud är väldigt subjektivt och det finns olika typer av ljud där alla föredrar olika. Det finns dock en stabil grund att stå på där bas och diskant ska vara välbalanserad för att framhäva alla låtens delar. Dessutom ska ljudet vara tydligt och klart, gärna lite krispigt. Ifall detta stämmer in på ljudet så får man anse det som bra. 

Enkel att ta med

Ytterligare en sak som kännetecknar en bra vattentät högtalare är att den går att ta med sig eftersom man oftast vill ta med dem på utflykter till stranden, ha vid poolkanten eller kanske ta med på cykelturer, paddlingar eller vandringar. Av denna anledning är även många av marknadens bästa vattentäta högtalare batteridrivna. 

Batteriet ska även räcka länge. minst hela dagen men ännu hellre länger än så. Här får man verkligen vad man betalar för och dem mindre dyra modellerna har batteritid runt 7 timmar medan dem lite dyrare kan ha upp till 20 timmar. 

Bra batteritid har man dock ingen nytta av ifall ens högtalare väger för mycket så därför är även en låg vikt ett måste. Alla modeller i den här guiden ligger från ett kg och neråt vilket verkligen får anses vara bärbart även under längre sträckor 

Smidig uppkoppling 

Att få musiken från mobilen till högtalaren ska vara enkelt och fungera smidigt utan problem. Av denna anledning kollar vi efter högtalare med bra Bluetooth som kopplar upp sig enkelt och har en lång räckvidd. Vi föredrar Bluetooth 5,0 eller 5,1 för bästa ljud. Den nya blåtandstekniken är också mer energisnål vilket gör att du sparar batteri både på mobilen och högtalaren. 

Alla dessa saker är sådant som vi kollar efter för att sedan kunna sålla fram dem modeller som verkligen håller måttet. Detta innebär att dem kvalitéer som vi nämner ovan och som utgör en bra högtalare även är sådant som återfinns hos alla modeller som vi har listat. 

Ordlista

vattentät marshall

Apropå det här med att ha en stor förståelse för det man ska köpa så kan det vara riktigt bra att hålla koll på lite typiska begrepp som dyker upp i samband med att man läser produktbeskrivningarna. Här nedan har vi samlat dem vanligaste orden som man stöter på i samband med just vattentäta högtalare. 

IPX-skydd

IPX-skydd är det skydd som ser till att högtalaren är motståndskraftig mot vatten. Skyddet kan se ut på olika sätt och IPX beskrivs bättre som en klassificering än ett specifikt skydd. Högtalare är ofta inklädda i ett gummihölje som håller vattnet borta men det kan även handla om hårdplast, aluminium eller annat material. 

IPX-7 är det skyddet ens högtalare ska ha om den ska klassas som vattentät. Man kan dock inte doppa en IPX-skyddad högtalare helt i vatten eftersom skyddet inte står emot vattentrycket. Du kan dock räkna med att den står emot väta och vind helt och hållet. Dessutom står IPX-7 emot damm vilket är bra om du vill ha den exempelvis på en byggarbetsplats. 

Om du vill läsa mer om IPX- och vattenklassificering kan du läsa vidare om det på Garmins hemsida där du hittar en tabell och får lite större förståelse för vad skalan betyder.

Bas

Basen är en otroligt viktig del i all typ av musik eftersom det är vad som får oss att dansa, gunga med och känna musiken i kroppen. Basvågor är alla låga frekvenser och känns mer än vad dem hörs. Dessa låga vågor skapas främst av basen i låten men även mörka röster, tromboner och baskaggen i trumsetet skapar låga ljudvågor. 

För att man ska kunna känna dessa låga toner krävs det att högtalaren har ett eller flera bra baselement som kan återge vågorna. Har man för svagt baselement i högtalaren kommer man inte känna så mycket av musiken och ljudet kommer upplevas ganska platt.

Att veta vilka vattentäta högtalare som har bra bas eller inte märker man oftast först när man testar den själv och är helt enkelt svårt att läsa sig till så länge man inte som oss har testat produkterna. 

Alla önskar dock inte en bra bas och om man mestadels vill ha lite låg bakgrundsmusik är det inget man måste sträva efter. Man ska även komma ihåg att basvågorna inte direkt kommer från kroppen att vibrera i någon av dessa vattentäta högtalare eftersom dem helt enkelt är så små. 

Diskant

Diskanten är motsatsen till basen, alltså alla höga ljusa frekvenser såsom gitarr, piano och kvinnliga sångröster. En bra diskant innebär att dessa ljusa noter återges på ett bra och stabilt sätt som inte blir instabilt och känns skråligt. 

En bra diskant måste även kompa med en bra bas om inte ljudet ska kännas instängt och burkig. Diskanten är också svår att få en uppfattning av genom att enbart läsa och man kan därför provlyssna på nätet eller läsa ett sådant här test för att få en bra fingervisning. Alla modeller här ovan har en bra diskant och generellt så presterar alla mindre högtalare bättre på ljusa toner eftersom bastoner kräver lite mer effekt och vikt. 

Watt (W):

Watt kallas ofta för output på engelska och berättar helt enkelt hur starkt man kan spela. En högtalare med låga watt kommer inte kunna spela kraftigt och har dessutom en ganska låg basvolym vilket gör att den blir överröstad ganska enkelt. 

Desto högre watt man har desto mer kan man vrida upp helt enkelt. Ingen av modellerna i den här guiden är däremot några bergssprängare och därför inte gjorda för fest. Detta innebär att du ska satsa på större och tyngre modeller om spela högt är något som är viktigt för dig. 

Saker att tänka på inför köp

vattentät jbl

För att göra ett köp som blir så bra som möjligt för dig bör du tänka igenom dina egna behov. För att göra det enklare för dig har vi listat ett gäng saker här nedan att tänka på. 

Hur högt vill jag kunna spela?

Ska du ligga ensam och lyssna på en podd i parken eller vara ett lite större gäng som hänger på en brygga hela sommardagen? Beroende på vilken situation du ska ha högtalaren i bör du satsa på olika typer av kraft. 

Som du nu vet innebär högre watt att du kan spela högre, så att satsa på en modell med högt antal watt är perfekt om du vill vara flera och kanske dansa lite eller ha en bakgrundsvolym som känns stabil. 

Är det däremot lite mer avslappnas myslyssning du ska syssla med kan du gå ner lite i krut och köpa en svagare modell. Oavsett vad du köper är det dock bra att ha tänkt igenom vilka situationer man tänkt lyssna för att få rätt styrka. 

Batteritid 

En annan sak du bör tänka igenom är hur lång batteritid du vill ha på högtalaren. Om du inte ska vara ute på så långa äventyr går det så klart bra med ett lite klenare batteri medan du som gillar att fara iväg tidigt och sedan vara borta länge måste gå upp lite i pris om du inte vill att halva dagen ska tillbringas utan musik. 

Vilka högtalare har mina vänner 

Eftersom många modeller går att koppla ihop med andra högtalare finns det en stor poäng att köpa exempelvis JBL ifall många av ens kompisar har det. Du kan då koppla ihop dig för maffigare ljud och få en bättre lyssningsupplevelse. Annars bör du låta design och pris styra och välja en modell som du helt enkelt tycker verkar passa dig rent allmänt!

Hur utsåg vi bästa vattentäta högtalare?

För att kunna hitta vilken vattensäker högtalare som faktiskt är bäst har vi utgått från alla dem kriterier som vi nämner lite högre upp och som är det som kännetecknar en bra modell. Utöver det har vi även kikat på två saker till. 

Den första är tidigare recensioner, något som är en otroligt stor tillgång och som berättar vad andra användare tycker, personer som kanske har haft sin högtalare en längre tid eller kunnat testa den i andra miljöer som inte vi har haft möjlighet till. 

Om vi upplever något hos en högtalare vill vi gärna få det bekräftat av tidigare köpare för att kunna säkerställa så att det vi tycker faktiskt även uppfattas på samma sätt av andra. Det blir helt enkelt en extra garanti. 

Den sista saken vi tycker är otroligt viktig är prisvärdheten. Allt man köper måste kännas prisvärt för att köpet verkligen ska kännas bra i magen, något vi verkligen värdesätter högt. En prisvärd högtalare är helt enkel en modell som levererar bra ljud och fungerar som den ska i relation till dem förväntningar man får av priset. För att ett köp ska kännas extra toppen ska det även överträffa dessa förväntningar lite. 

Med allt detta sagt så hoppas vi verkligen att ni har hittat en högtalare som passar er i smaken och vad gäller prislappen. Vill du läsa mer på vår hemsida så har vi mängder med artiklar och test inom en massa olika prylar. 

Läs mer: