läsplatta

Läsplatta bäst i test 2023 – 6 bra modeller

Om du är en bokslukare kommer du tycka om en läsplatta riktigt mycket. Läsplattan är en uppfinning som grundar sig i att ha med sig tusentals böcker vart man än går och kunna läsa dem digitalt, men med en känsla som påminner mycket om den fysiska boken. Dem är dessutom vattentäta för den som tycker om att ligga i badet eller på stranden med sin bok och flera modeller går även att lyssna ljudbok via. 

E-läsaren har till skillnad från vanliga surfplattor en mycket skonsam skärm som framkallar bilden som en stillbild istället för en ständigt aktiv bild. Skärmen lyser alltså inte konstant vilket innebär att den liknar fysiskt papper. Om du ligger i solen ser du alltså vad du läser precis som man ser en vanlig bok. Dessutom slipper du speglingar i skärmen, så solkatter eller ditt eget ansikte bakom texten är inget man behöver störa sig på. 

Eftersom skärmen inte lyser konstant kan gå upp till en månad innan du behöver ladda nästa gång. Om du gillar att läsa på kvällen kan man även bakgrundsbelysa skärmen i både varmt och kallt ljus. Här nedan listar vi dem 6 bästa läsplattorna man kan köpa idag oavsett om du söker en liten, stor, billig eller dyr modell. 

Läsplatta bäst i test:

läsplatta bäst i test

Kobo Libra 2 7" 32GB

Gjord för läsning i världsklass

Testvinnare!
läsplatta med anteckningsmöjlighet

Onyx Boox Note Air 2 10,3" 64GB

Läsplatta med skissmöjligheter

Premium
billig läsplatta

Kobo Clara 2E 6" 16GB

Bästa budgetmodellen

Prisvärd
läsplatta färg

Onyx Boox Nova Air C 7,8" 32 GB

Läsplatta med färg

liten läsplatta

Kobo Nia 6" 8GB

Smidig läsplatta

läsplatta

Onyx Boox Poke 4 Lite 6" 16 GB

Bästa läsplatta 6 tum

1. Kobo Libra 2 7" 32 GB

läsplatta bäst i test

Bästa läsplatta 2023

Prisvärd, vattentät och ergonomisk modell gjord för läsning och inget annat. Enkel och smidig att använda samt ligger helt rätt i pris. 

Libra 2 från det stora märket Kobo är den bästa läsplatta du kan köpa idag tack vare dess eminenta skärm som dessutom har varm och kall bakgrundsbelysning,  enkla och sköna knappar för bläddring, batteritid som räcker i veckor, utrymme för över 20 000 böcker samt sin vattentäthet, allt paketerat i en snygg och ergonomisk design som har ett väldigt humant pris. 

Perfekt för läsning 

Kobo Libra 2 har designats med en enda sak i åtanke, nämligen att den ska vara riktigt bra att läsa på. Och det märks verkligen på flera sätt. Till att börja med så har skärmen så kallad e-ink-teknik vilket innebär att texten visas på ett sätt som är väldigt skonsamt för ögonen då den inte flimrar eller har samma typ av starka ljus som exempelvis OLED- och LCD-skärmar. 

E-ink går att läsa och se lika bra i direkt solljus som när du ligger inomhus vid läslampan, precis på samma sätt som att en bok syns bra vart du än är. Skärmen lyser inte riktigt, utan framkallar texten och drar sedan inget batteri förrän nästa sida bläddras fram. Detta gör att känslan faktiskt inte alls blir så digital utan mycket mer lik ett äkta papper. 

Om man vill ligga och läsa i mörker då, exempelvis i sängen när ens partner har somnat och man inte vill störa med tänd lampa eller om belysningen i vardagsrummet är låg och mysig och man inte vill tända upp, hur gör man då? Jo, e-inkskärmen har inbyggda lampor som lyser upp bakifrån vilket gör att du kan se skärmen även om du inte har ljust runt omkring dig. Du kan även ställa belysningen mellan varm och kallt läge där det varma verkligen är mer skonsamt för ögonen samt inte stör sömnen på samma sätt som ett varmt ljus gör. 

Om man läser mycket så är även det varma ljuset många gånger att föredra eftersom det helt enkelt inte tröttar ut på samma sätt som det blåa ljuset gör. Inte helt sällan så ligger man även ganska nära plattan vilket kan göra ögonen ännu mer irriterade vid läsning under långa perioder. 

Allt som har med skärmen att göra ställer man enkelt in i den lilla menyn som nås genom att trycka på knappen som ser ut som en sol längst upp i hörnet. Där kan man ändra ljusstyrka, färg och även ställa in läggningstid för att på så vis bli påmind om när det är dags att stänga av. Du kan även sätta på att färgerna ändrar sig automatiskt utefter hur ljust det är runtomkring dig vilket gör att man slipper ändra detta manuellt. 

Köpa böcker och vilka format som stöds

Att köpa böcker till sin Libra 2 är väldigt enkelt. Då Kobo är ett stort märke som har lyckats etablera sig bra på marknaden så har de en egen e-handel för böcker där man kan köpa böcker på massa olika språk, där även svenska. För att köpa böckerna skapar man ett konto och laddar sedan hem dem via WiFi. Skulle man vilja flytta över dessa böcker till en annan enhet senare så går det enkelt genom att logga in på samma konto. 

Du kan välja mellan en mängd olika format på dina filer vilket skapar en stor beredd där man både kan använda plattan till läsning privat och i jobbet eftersom den stödjer PDF, HTML, JPEG, PNG och E-pub för att nämna några. 

Skön passform som ligger bra i handen 

Vi tycker verkligen om hur Libra 2 är utformad. Designen är gjord för att vara ergonomisk och skön i handen, något som Kobo lyckats riktigt bra med. På ena sidan sticker det ut ett grepp som man kan omfamna för att inte täcka något av skärmen.

På det här greppet sitter det även två stycken knappar, en för att bläddra framåt och en för att bläddra bakåt. Du kan välja vilken av knapparna som ska vara framåt och vilken som ska vara bakåt genom att gå till inställningarna. Det här är smart eftersom man kan använda plattan på ett skönt sätt både i höger- och vänster hand. 

Knapparna man bläddrar på har faktiskt en riktigt skön känsla och är härliga att använda då de känns lagom analoga på något sätt som är lätt att tycka om då det för en närmare känslan av en riktig bok. Du kan även byta sida genom att bläddra på skärmen precis som du gör på en surfplatta om du föredrar det. På och av sätter du Libra 2 genom en knapp som sitter på baksidan. 

Smidig och liten med detaljrik skärm

Skärmen är 7 tum stor vilket är ungefär är att jämföra med en normal stor inbunden boks sida. Med det vill vi ha sagt att 7 tum räcker väldigt bra för de flesta användare. 7-tummaren har en upplösning på 1 264 x 1 680 pixlar eller 300 DPI vilket är högre pixeltäthet än MacBook Pro, något som gör att du lär få kolla riktigt noggrant för att hitta pixlar i texten. Känslan påminner alltså återigen mycket om en tryckt bok eftersom skärmen är så pass bra. 

Materialet är hårdplast både på baksidan och framsidan vilket gör att plattan blir väldigt lätt och vikten hamnar på ynka 215g. Detta tillsammans med en lagom stor skärm och måtten 144,6 x 161,6 x 9 mm gör att man snabbt och enkelt får ner plattan i väskan utan att den sedan märks av. 

Du kan även välja åt vilket håll du vill ha bilden, alltså stående eller liggandes. Ifall du ligger ner kan du även låsa bilden så att den inte tippar över utan fortfarande är i linje med dina ögon. 

Ingen bländning och möjlighet att ändra färg på text och bakgrund

Mobilen och surfplattans skärm bländar och kastar inte helt sällan solkatter på en själv om man ligger ute och skrollar. Detta slipper du dock med Libra eftersom skärmen är uppbyggd på ett annat sätt och därför inte reflektera ljus. 

En funktion som är ny för tvåan är att du kan sätta på dark mode, alltså att bakgrunden blir svart och att texten blir vit. Det är en smaksak vad man föredrar, men vi är personligen fans av att köra mörkt läge när man läser i mörker eftersom det då blir mindre ljus som exponeras. 

Ytterligare förbättringar från ettan är att skärmen har ett större djup och lite bättre kontrast. Eftersom skärmen på föregående version var så pass bra märker man ingen större skillnad, men om man lägger Libra bredvid en annan billigare modell så ser man en stor och tydlig skillnad. Detta är verkligen en skärm som sticker ut. 

Läs eller lyssna, samt låna böcker online 

Att du kan läsa böcker kommer nog inte som någon större nyhet, men om du föredrar att lyssna på dem eller kanske vill lyssna samtidigt som du läser så kan du även ladda ner ljudfiler och lyssna på dem via hörlurar som kopplas via BlueTooth. 

Utöver att köpa böcker som vi har varit inne på tidigare kan man även låna dem precis som man kan med fysiska böcker, men skillnaden nu är att du inte behöver gå till något biblioteket utan istället kan låna dem över internet.

För att göra detta måste du ha ett konto på något som heter OverDrive vilket fungerar på de flesta bibliotek i Sverige. Du måste dock ta dig fysiskt till ditt bibliotek för att aktivera kontot, något som dock får ses som ett billigt pris att betala i relation till hur smidig tjänsten sedan är. 

Helt vattentät tack vare IPX8-skydd

Tycker du om att ligga och läsa i badkaret, på stranden eller kanske vid poolkanten? Då kommer du bli imponerad av Libras IPX8-klassificering vilket innebär att du kan ha den helt under vattnet i en timme på upp till två meters djup.

Detta innebär att du inte behöver vara så värst orolig för att få någon fuktskada även om du skulle ligga på poolens botten med syrgas och cyklop och läsa din favoritbok. Skämt och sido tycker vi verkligen om att man kan ligga i badet eller sitta i strandkanten och läsa sin favoritbok utan att behöva oroa sig för vatten, och här slår faktiskt Libra den fysiska boken eftersom den ofta blir blöt i pappret. 

32 GB i utrymme samt batteritid som räcker i veckor

Lagringen är alldeles lagom för de flesta läsare. Med lagom menar vi att du har plats för cirka 24,000 stycken elektroniska böcker eller 300 stycken ljudböcker, så även bokmalen kommer behöva ligga i riktigt rejält för att få slut på dessa 32 GB. 

Vad gäller batteritiden så kommer man också behöva ligga i. Batteriet ligger på 1200 mAh och du kan läsa i upp till två veckor om du läser ungefär fyra – fem timmar varje dag, förutsatt att du inte enbart läser i mörker och måste ha bakgrundsbelysningen på. Om du läser mer sällan än varje dag och stänger av plattan varje gång kan du gå över en månad innan du måste ladda. 

När det sedan är dags att ladda så gör du det enkelt via USB-C kabeln som följer med. Själva laddningen tar ungefär fyra timmar vilket verkligen är kort tid i relation med batteritiden. 

Går snabbt att lära sig

Libra 2 är väldigt straight forward vad gäller både hård- och mjukvara. Det finns bara tre fysiska knappar och själva operativsystemet är självförklarande. Menyn är inte heller stor och inställningsmöjligheterna känns inte på något vis överdrivna. Allt detta gör att du snart kommer underfund med hur Libra fungerar och kan sätta igång med läsningen.

För vem är detta ett bra köp?

Om du vill ha en riktigt prisvärd och smidig läsplatta med låg vikt, vass skärm och som dessutom har plats för tusentals böcker så är detta modellen för dig. Underskatta inte heller vattentätheten och den långa batteritiden!

Vem bör köpa en annan modell?

Ifall du vill ha en riktigt stor skärm eller kunna ta anteckningar eller skriva i dokument så är inte det här modellen för dig, utan då kan du exempelvis spana in Onyx som kommer här nedan istället. 

2. Onyx Boox Note Air 2 10,3" 64GB

läsplatta med anteckningsmöjlighet

Bästa läsplatta premium

Modellen för dig som vill kunna läsa, skissa och ta anteckningar i en platta med skonsam skärm och riktigt bra batteritid, allt paketerat i ett snyggt yttre. 

Onyx Boox Note Air 2 är den absolut bästa läsplattan du kan köpa idag om du vill ha en riktig premiumprodukt som håller riktigt hög nivå på batteritid, skärm och utrymme.

Något som gör den riktigt härlig är mjukvaran för anteckningar där du kan skriva med en känsla väldigt snarlik vanligt papper och sedan dessutom få över det du skrivit till digital skrift i ett dokument. Detta sker genom att mjukvaran känner av vad du skrivit och sedan av sig själv skriver det i elektroniskt skrift i dokument som kan görs om till PDF-filer. 

Läs vad du vill – vart och (nästan) hur länge du vill

Detta är verkligen en läsplatta för proffsen. Lagringen ligger på 64 GB vilket innebär att du kan spara kilometervis med text. Om vi räknar på en bok med ungefär 300 sidor så kan du ladda ner 48,000 stycken elektroniska böcker eller 300 stycken ljudböcker. Du lär alltså behöva läsa ett tag för att ens behöva oroa dig lite över den dagen då lagringen börjar sina. 

Onyx Boox är väldigt lätt och väger ynka 420 gram vilket innebär att du enkelt och smidigt kan ta med dig den till parken, på resan, flyget eller till och från jobb/skola utan att knappt känna av den i väskan. Detta i kombination med sin tunna tjocklek på 5,8 mm gör Onyx otroligt mobil. 

Batteriets styrka ligger på 3000 mAh vilket räcker till två veckors läsning eller fyra veckors standby-läge. Du kan alltså ha med dig plattan på ö-luffen och inte behöva oroa dig över batteritiden så länge du inte är borta mer än två till fyra veckor beroende på hur mycket och ofta du läser. Laddningen går sedan relativt fort tack vare USB-C uttag. 

För att förlänga batteritiden och få den att hålla så länge som möjligt ska man stänga av WiFi. Uppkopplingen är nämligen det som tar avsevärt mest utrymme och enligt vår erfarenhet så kan man få ut ungefär den dubbla batteritiden om man har Onyx offline. 

Skärm som är skonsam för ögonen samt har riktigt vass upplösning

Skärmen är en så kallad e-ink vilket gör den väldigt energisnål och skön att titta på. Den har väldigt hög upplösning vilket gör att bokstäverna är otroligt högupplösta och liknar en tryckt bok väldigt mycket, något som verkligen är att föredra. Bildpunkterna är 1872 x 1404 pixlar, alltså HD vilket innebär att du kan hålla plattan väldigt nära ögonen och ändå inte upptäcka några skavanker i bokstäverna. PPI:n ligger på 227 vilket är makalöst högt för en sådan här typ av produkt. För att ge lite perspektiv så är det samma PPI som en MacBook Pro har. 

Eftersom skärmen ligger på 10,3 tum får man även en härlig läsupplevelse eftersom texten syns bra och man får plats med mycket text per sida. Vi personligen tycker det kan bli lite litet att läsa på exempelvis en 6-tummare om man sitter med läsplattan ofta och tipsar därför om en modell med lite större skärm om läsa är något man gör ofta. 

Skärmen har ett väldigt skönt ljus och man kan ändra dess ljusstyrka vilket göra att du som tycker om att ligga och läsa länge i sängen inte behöver ha en lampa tänd och störa din eventuella partner, utan istället kan sänka ljusstyrkan på plattan.

Du kan även ändra tonerna i skärmen mellan att vara ljusa och mörka beroende på vilken tid på dygnet du läser. Under kvällen kan du alltså göra skärmen varmare och därför kommer den sömn inte att påverkas negativt. 

Glaset är ett så kallat Carta-glas vilket gör skärmen väldigt slittålig och svår att få både repor och sprickor i. Glaset är även skönt att bläddra på och är enkelt att rengöra samt får inte så värst lätt fingeravtryck på sig. 

G-sensorn som finns i plattan gör att den hela tiden vänder sig åt det hållet som du har den i. Du måste alltså inte vrida detta manuellt. Du kan dock låsa läget så att skärmen inte vrider sig om du ligger på sniskan och läser, exempelvis i sängen. 

Perfekt för anteckningar i studie- eller jobbsammanhang

Något som gör att Onyx Boox Note Air 2 sticker ut i pris är eftersom den har en väldigt avancerad och intelligent mjukvara som hanterar anteckningar. Du kan när du vill gå in och anteckna något med den digitala pennan som förövrigt är riktigt bra gjord. Vi kommer in lite mer på den senare. 

Dessa anteckningar kan du sedan göra om till digital skrift och lägga in i dokument eller PDF-filer vilket sparar enorm mycket arbete och tid, samt är en riktig gåva för dem som föredrar att skriva för hand istället för på ett tangentbord. Handskrift kan även vara ett skönt sätt att få lite omväxling och arbeta på finmotoriken. 

Som vi sade inledningsvis så pennan som följer med riktigt bra. Den skapar en känsla väldigt lik en riktig bläckpenna tack vare udden, vikten och att den har en bra kontakt med glaset. På glaset sitter det även en plastfilm som får strukturen att kännas mer som ett riktigt papper kontra ett glas  

Pennan följer alltså med vilket man utgår från när plattan kostar så här mycket. När den inte använts så sitter den i sidan av läsplattan där den sitter fast med hjälp av magneter. 

Funktionen ”split screen” låter dig ha två program igång samtidigt och är mest användbart när man ska ta anteckningar från ett dokument. Då kan man köra dokumentet och sedan ha anteckningar uppe samtidigt för att läsa och skriva parallellt. 

Du kan arbeta med alla olika program och där även Evernote, WPS och OneNote vilket gör att användningsområdena blir breda. Att skissa i ett tomt blad är alltså inte det enda alternativet utan man kan skriva under dokument eller kommentera direkt på andras arbeten för att ge några exempel. 

En sista spännande funktion som följer med möjligheten att anteckna är att man kan skriva direkt i sina e-böcker vilket är smart om man vill komma ihåg en specifik del i boken bättre. Det kanske inte är en funktion som alla har nytta av men den är värd att nämna. 

Gör om PDF-dokument till sidor

Tack vare en smart mjukvara så görs inscannade PDF:er och andra dokument om till sidor vilket blir mycket enklare att läsa kontra att bläddra i ett stort dokument. Den här funktionen finns på många andra modeller också men brukar tendera att fungera ganska dåligt och vi är därför glada att det på Onyx istället fungerar så smärtfritt och som det är tänkt. 

Fungerar på många sätt som en surfplatta 

På Onyx har du tillgång till webben eftersom du har internet. Du kan även ladda ner appar, förslagsvis olika ritprogram eller e-bokstjänster. Det finns även ett uttag för hörlurar vilket gör att du kan lyssna på boken medan du läser den, eller varför inte lyssna på musik samtidigt som du jobbar. 

Skillanden från en surfplatta är det otroligt starka batteriet och e-ink-skärmen som gör den mycket behagligare att läsa på även under långa perioder, samt som innebär att batteriet håller längre tack vare att e-ink har snålare energiförbrukning. 

RAM-minne, processor och uppdateringshastighet

RAM-minnet ligger på 4 GB vilket innebär att du kan syssla med flera saker samtidigt, exempelvis hoppa mellan anteckningar och läsning utan att det laggar och hackar. Processorn är i sin tur även rapp och hanterar dina kommandon bra vilket gör att hela plattan känns kvick när man arbetar med den. Faktum är att processorn är en av dem snabbaste du kan hitta i en läsplatta eftersom just den här modellen även ska kunna hanterat appar och anteckningar. 

Uppdatteringshastigheten är även bra och gör att skärmen flyter på fint när du skriver eller skissar. Läsning sätter dock inte några direkta krav på uppdateringshastigheten. 

Operativsystemet går snabbt att lära sig, men man blir sällan fullärd

Själva mjukvaran påminner mycket om Android eftersom operativsystemet är Android 11, men Onyx har gjort om en del med utseendet vilket innebär att även den som gör Android på sin mobiltelefon i vanliga fall kommer behöva ta lite tid att vänja sig med den nya menyn. 

Det går dock relativt fort att lära sig allt och vi tycker appar så väl som menyer är logiskt uppbygga. Man kan dock alltid lära sig nya saker då det finns mängder med smarta funktioner som tar ett tag att bemästra. Du kan med andra ord inte riktigt bli fullärd. 

Vilka format stöds?

Du har verkligen en stor del format att välja mellan både vad gäller textdokument, musikfiler och e-böcker. Några av filerna som stöds är EPUB, HTML, PDF, JPEG, MP3 och DOCX. Utöver dessa finns det ytterligare 21 stycken format som stöds. 

Uppkoppling, högtalare och mikrofon 

Allt kan laddas ner via WiFi-uppkoppling och musik eller ljudböcker kan sedan streamas via Bluetooth 5,0 eller via hörlurar som kopplas in via AUX-uttag. Det finns bara en knapp och det är PÅ/AV, sedan sköter man resterande via pekskärmen. 

Längst ner i botten så finns det dubbla högtalare som man kan lyssna musik eller ljudbok ur. Skulle man vilja spela in något, exempelvis en röstmemmo, så finns det en inbyggd mikrofon som dessutom har brusreducering för att hålla din röst i fokus om du är i en bullrig miljö såsom på ett tåg eller liknande. 

Vi saknar vattentäthet

Något som hade varit otroligt välkommet är vattentäthet som idag helt saknas, något vi är lite besvikna på eftersom det alltid är trevligt att kunna ligga i badet och läsa. Om man inte är en person som läser så ofta i badet spelar det dock inte så värst stor roll och vi har förståelse för varför Onyx inte är vattenskyddad. 

Det är nämligen svårt att få till ett bra vattenskydd samtidigt som man har en touchfunktion med penna. Känslan när man tar anteckningar eller ritar hade alltså varit markant sämre som skärmen var säker från väta. 

Tilltalande design

Man kan inte sticka under stolen med att Onyx är en riktigt snygg platta där man verkligen märker att tillverkarna har tänkt till med designen. Kanterna och baksidan är gjord av aluminium och baksidan är läcker lila-blå. Dessutom är den skön att hålla. 

Intrycket är minimalistiskt och lyxigt eftersom materialen är fina och plattan är så pass tunn. Är du en person som värdesätter snygg elektronik bör du därför tilltalas av Onyx Boox Note Air 2. 

Vem borde köpa Onyx Boox Note Air 2?

Den som tycker om att läsa och ofta gör det, vill ha en stor och detaljrik skärm som är svår att repa, ett batteri som räcker i upp till fyra veckor och som kanske framförallt även skriver och tar anteckningar ibland bör verkligen överväga Onyx Boox. 

Vem borde inte köpa?

Ifall du har en låg budget och vill ha en vattentät modell bör du kolla på någon annan läsplatta i det här testet. Detta är nämligen en premiummodell som är gjord för den som verkligen läser ofta, antingen i jobbet eller privat. 

3. Kobo Clara 2E 6" 16GB

billig läsplatta

Billig läsplatta

Liten vattentät modell som passar bra för den som vill ta med sig boken på resande fot. 

Kobos produkter är verkligen av god kvalitet och om du vill ha en läsplatta som håller i många år, har en riktigt bra skärm samt dem funktioner som man kan önska men för den delen inte betala så mycket kan du köpa den här lilla och prisvärda modellen på 6 tum.

Clara 2E har ett pris som känns rimligt för de flesta plånböcker och leverera på alla plan. Som pricken över i kan du även känna att du gör ett medvetet val eftersom plattan är gjord av 85 procent återvunnen plast. Vi tycker extra mycket om den lilla skärmen som liknar en pocket till storleken. 

HD-skärm som är skön att bläddra på

Skärmen är verkligen något som Clara kan skryta med. Den har en pixeltäthet på 300 PPI vilket innebär att du inte märker av några pixlar i texten. Totalt så har skärmen 1448×1072 pixlar i skärmen på 6 tum, något som är förvånansvärt bra med tanke på priset. 

Vi tycker mycket om designen hos plattorna från Kobo och Clara är inget undantag. Den skiljer sig lite i utseendet från Libra i det avseendet att det inte finns något grepp på sidan. Personligen tycker vi om just det greppet väldigt mycket och saknar det lite, men eftersom skärmen är mycket mindre än Libras så går det bra att hålla den ändå. 

Runt skärmen sitter det även en svart ram som gör att man kan hålla i plattan utan att täcka något av skärmen. Själva baksidan är lite skrovlig och har en skön textur som ger ett bättre grepp. På baksidan sitter även plattans enda knapp, nämligen den för av och på. 

Detta för oss in på en funktion som vi faktiskt saknar väldigt mycket och det är knapparna som man kan bläddra på. Vi tycker det är skönt att kunna bläddra via ett tryck istället för att svepa över skärmen, men om det är något man vill ha får man alltså gå upp lite i pris. 

Perfekt för dig som ofta reser

Som vanligt med e-läsare så har de en fruktansvärt bra batteritid som håller i flera veckor om man stänger av den under perioder man inte ska använda plattan på ett tag, exempelvis under natten. 

Batteriet i Clara har en styrka på 1500 mAh vilket gör att vikten blir väldigt låg då batteriet inte är så tungt. Totalt sett väger enheten 171 gram, något som gör den till en av dem lättaste modellerna som finns att köpa idag. Detta tillsammans med nätta måtten 112x159x8,7 mm gör den verkligen till en bärbar modell som du tar med dig lika enkelt som en vanlig bok. 

Ifall du ska läsa på semestern är detta alltså ett toppenval då du sällan behöver ladda samt tar med dig den överallt så länge du har en liten väska. En sak som gör den ytterligare anpassad för semesterhäng är det faktum att Clara är helt vattentät och därför går att ha vid poolen, på stranden eller när man är ute med båten. Vattenklassen är IPX8 vilket gör att plattan kan vara under vatten i upp till en timme på två meters djup.

Lagring och Bluetooth

Clara har ”bara” 16 GB utrymme, något som räcker till ungefär 12,000 stycken ljudböcker vilket för de flesta är gott nog. Böckerna köper man i Kobos att där man via WiFi laddar ner dem så att man kan läsa offline. Om du skulle vilja lyssna på boken finns många även som ljudbok.

Du kan koppla upp dina hörlurar via Bluetooth och sedan lyssna samtidigt som du läser eller så lyssnar du bara. Ifall du behöver ett par trådlösa hörlurar kan du spana in vår artikel om bra over-ear-hörlurar där många av modellerna går på BlueTooth. 

Skärm för alla tider på dygnet samt stöd för de flesta filer

Om du sitter i ljus kan du läsa dina böcker enormt energisnålt tack vare att skärmen då inte lyses upp. Du ser texten lika bra även i direkt solljus. Om du istället ligger i sängen eller soffan och har lite dov belysning eller kanske helt släckt kan du sätta på bakgrundsbelysningen. Det drar då lite mer batteri men du kan läsa utan att ha någon lampa tänd vilket är perfekt om du inte vill störa en sovande partner. Ljuset kan ställas in mellan vitt och varmt utefter vad du föredrar och även utefter vilken tid det är på dygnet.

Eftersom Kobo är gjorda för att läsa på så stödjer dem en mängd olika filtyper såsom JPG, JPEG, PNG och EPUB. Du kommer alltså inte ha problem att ladda ner varken böcker eller jobbdokument. 

Ändra stil på texten

En funktion som är en stor fördel från en vanlig klassisk bok är att du kan ändra typsnitt på texten. Det går även att ändra storlek och tjocklek, så om du har dålig syn och inte vill ha med dig läsglasögon kan du förstora upp. 

Detta är även bra ifall man har ett favorittypsnitt som man gärna läser i istället för i originalet. Allt som har med texten att göra ändrar man enkelt i inställningarna och det går att byta när som helst i boken. 

Vem bör köpa?

Ifall du vill ha en läsplatta som är väldigt smidig i storleken, har en låg vikt samt är skön att hålla i, allt snyggt paketerat och till rätt pris, ja då är detta en modell som du kommer bli väldigt nöjd med. 

För vem passar inte Clara 2E?

Ifall du vill ha stor skärm, knappar för att byta sida, mycket utrymme (främst för e-boksläsaren) eller ett uttag för hörlurar så bör du spana in ett annat val, exempelvis Kobo Libra på 7 tum. 

4. Onyx Boox Nova Air C 7,8" 32 GB

läsplatta färg

Läsplatta med färgskärm

Valet för dig som vill ha en färgrik skärm som kan visa text betydligt längre än en surfplatta. 

E-bläck har en svaghet och det är att det i grundutförandet är svartvitt, något som är tråkigt om man läser mycket faktaböcker, tidskrifter, fotoböcker eller kanske barnböcker för ens barn. Att ha en modell som visar färger är även roligare om man skissar mycket. 

Det har dock kommit en modell till marknaden som inte är svartvit och den heter Onyx Boox Nova Air C. Med Air C kan man alltså ta del av text och bilder i färg i upp till 4 veckor och det man läser syns lika bra i solljus som mörker. 

Färgskärm ger liv 

Om man för det mesta bara läser romaner, deckare eller andra böcker där bilder väldigt sällan förekommer så klarar man sig utan att ha färg i sin läsplatta, men så är man istället en person som ofta kollar på diagram, färgrika PDF-dokument eller läser böcker och tidningar med mycket bilder så blir det plötsligt väldigt användbart med en skärm som klarar av att visa bilder i färg. Det blir helt enkelt roligare, mer informativt och i många fall enklare att förstå om man exempelvis läser diagram i jobbet. 

Batteritiden är en klar fördel

En av Air C:s största fördelar och ett starkt köpargument är att den kan visa färgbilder under en otroligt lång tid. Som vi kommer in på lite länger ner så är inte färgerna lika intensiva i en elektronisk läsplatta som i en vanlig surfplatta, men du kan däremot se färger under en otroligt mycket längre tid per laddning. En häftig sak är att du kan ha plattan avstängd men ändå ha kvar den senaste bilden utan att det drar något batteri.

Skärmen är otroligt snål och även fast batteriet är på ganska standard 2000 mAh så kan du få ut fyra veckor av användande och ännu längre tid än så ifall du stänger av den under dem länger perioder som den inte ska användas, exempelvis under natten. 

För att få ut maximal batteritid ska dock Air C användas för läsning och vara i offline-läge, annars kommer batteriet dränera betydligt snabbare. Laddningen gör du sedan med medföljande USB-C-kabel och går på några timmar. 

Skärm som syns i alla förhållanden – men inte lika fina färger som en LCD och OLED-skärm

Eftersom detta är en skärm som använder sig av E-bläck så kan inte färgerna bli lika djupa och intensiva som i en LCD- eller OLED-skärm eftersom dem använder en mer aktiv teknik. Detta märks ganska tydligt bland annat på att Air C kan återge strax över 4000 färger medan en LCD-skärm kan återge 1,6 miljoner. Det är dock så det är med en e-inkskärm och det är inte för en superdjup färgbild man köper den, utan snarare för alla dess andra kvalitéer. 

Det måste dock poängteras att man kan ändra bildinställningarna och få färgerna mer lik en vanlig klassiks LCD-skärm. Om du ändrar kontrasten eller skuggorna kommer du hitta en inställning som du tycker om mer än grundinställningen, men man får dock vara beredd på att ändra dessa inställningar när man byter uppgift. 

Vi skulle vilja likna att bilden är sämre än en surfplatta med en papperstidning. Man kan få bilderna mer högupplösta i den digitala tidningen, men den fysiska formen har en annan känsla, syns mycket bättre i solljus och man får en annan kontakt med det man läser. En fördel som en E-inkskärm i färg för med sig är nämligen att du kan se den hur bra som helst även om du sitter i direkt solljus. 

Detta är en stor skillnad från en vanlig skärm på dator eller surfplatta. Dem måste dras upp enormt mycket i ljusstyrka för att du ska kunna se något på dem och detta drar otroligt mycket batteri. Med en Air C kan du tvärt om sitta ute längre än vad du orkar med, se skärmen precis som om den vore ett papper och trots det knappt märka någon skillnad i batteritid. 

Ytterligare en sak som gör skärmen skön att ha även i solljus är det faktum att den inte reflekterar något solljus. Du kommer alltså inte bli bländad eller behöva sitta och störa dig på att din egen spegelbild syns bättre i skärmen än vad den faktiska texten gör. 

Om du sitter i en helt motsatt situation, nämligen i totalt mörker, så tänder du istället bakgrundsbelysningen som lyser bakom bilden och gör att du kan se den även om du ligger och läser sent på kvällen. Här kan du välja mellan ett varmt och ett kallt ljus beroende på vad du föredrar. Vi personligen gillar att ha varma färger under nattetid då det stör sömnen mindre. 

Som du märker spelar det inte riktgt någon roll i vilken situation som du använder din platta eftersom den fixar både mörka och ljusa förhållanden. Perfekt att ha med sig i livets alla stunder alltså. 

Går att använda till mer än att bara läsa och skissa

Precis som med vanliga Onyx Air kan man skriva och skissa på den med den smidiga pennan som följer med. Du kan skissa fritt, kommentar dokument eller böcker du sitter och läser samt skriva och göra om den skriften till text i ett dokument. Trots att detta är enormt smart och användbart för många så tar det inte riktigt stopp här. 

På utsidan ser det nämligen ut som en klassisk läsplatta, men tack vare en processor, RAM-minne, Bluetooth och WiFi kan du använda den som en surfplatta till enklare program.

Om du är en person som läser mycket men även behöver skriva ibland så kommer du glädjas av det faktum att Air C kan användas till en rad andra saker utöver att läsa på. Till att börja med så går Air C att skriva på i appar och program som Google Docs. Du kan skriva på pekskärmen men bäst blir det om du använder ett externt tangentbord som kopplas via Bluetooth. 

RAM-minnet ligger på 3 GB vilket innebär att du även kan köra flera program samtidigt så länge de inte är för stora. Kör igång splitscreen och anteckna samtidigt som du bläddrar i ett dokument, för att nämna en av många saker du kan göra. 

Air C fungerar även att slösurfa på, även om det bättre görs på en mobil eller surfplatta. Att söka upp text och läsa på nätet är dock riktigt bekvämt tack vare den skonsamma skärmen. Man ska dock ha med sig att processorn är relativt svag i relation till andra modeller vilket inte gör den optimal för mer krävande uppgifter. 

Ifall du sitter och skriver i ett dokument kan du ändra inställningarna på bilden för att få en bättre upplevelse för att sedan ändra tillbaka när du exempelvis skrollar i en bok. Du kan alltså hela tiden anpassa skärmen så att dem ska passa så bra som möjligt med dem uppgifter som du utför, oavsett om det är att läsa en bok, rita eller skriva.

Tunnare än en bok och en skärm som påminner mer om papper

Tjockleken är ynka 6,3 mm vilket är tunnare än de flesta böcker. Tunnheten i kombination med en vikt på 235g gör den minst sagt enkel att bära med sig. Att kasta ner den i väskan och dra upp den på tåget, flyget, båten, i parken eller bussen utan att däremellan känna att man har med den är helt enkelt något som gör den väldigt tacksam att ha och göra med. 

Själva skärmen är gjord i glas men har en plastfilm över sig som ger den lite mer struktur och därför får den att påminna mer om ett papper än vad en vanlig skärm gör. Använder du pennan för att skriva eller skissa kommer du även att uppleva att känslan mellan penna – skärm liknar den mellan penna – papper väldigt mycket. 

Nedladdning av böcker är enkelt – och du kan ladda ner många

Att få ner böcker på din Air C är verkligen inga problem utan du kan ladda ner dem direkt via Onyx bibliotek eller gå via en annan applikation såsom OverDrive. 

Utrymmet ligger på 32 GB vilket räcker till ungefär 24,000 stycken e-böcker på cirka 300 sidor. Du har även gott om plats för arbetsdokument, bilder och ljudböcker. Eftersom plattan även har Bluetooth så kan du koppla upp dina hörlurar och lyssna om du vill, antingen samtidigt som du hänger med i texten eller bara lyssnar. 

Vem borde köpa en Air C?

Alla som vill ha en läsplatta som man kan anteckna på i färg samt läsa dokument, tidningar och böcker på där alla bilder väcks till liv bör spana in den här modellen eftersom det är en av få, samt dessutom den bästa läsplattan i färg. 

Vem bör satsa på en annan modell?

Ifall du inte har så stor användning för färg samt inte vill ändra skärmens inställningar lite då och då för att optimera bilden bör kolla åt ett annat håll. Dessutom så är inte detta valet för den som vill ligga och läsa i badkaret eftersom Air C inte är vattentät.

5. Kobo Nia 6" 8GB

liten läsplatta

Liten läsplatta

Smidig, billig och enkel modell som är perfekt för dig som vill ha bra läsning på språng. 

Är du en som mest vill kunna läsa på din platta och nöjer dig med en lite mindre skärm, lite mindre utrymme, inte kommer sakna vattentäthet och inte lyssnar på ljudbok? Då finns det ingen större idé att kosta på sig en onödigt dyr läsplatta eftersom man kommer väldigt långt på en Nia, Kobos enklaste modell som säljs till ett väldigt bra pris. 

Låna böcker utan att besöka biblioteket 

Alla Kobos enheter har något som heter OverDrive vilket är en tjänst där man kan låna böcker precis som man kan göra på sitt lokala biblioteket. Många av biblioteken i Sverige är med i OverDrive och man kan därför ladda ner vad man vill från deras utbud och ha på plattan under flera månader. 

Det här är väldigt smart eftersom du då kan ta del av och läsa tusentals böcker utan att behöva betala något. Dessutom behöver du inte längre passa tider att lämna tillbaka boken eller vara nojig över att tappa bort den. 

Bra fickstorlek 

Skärmen ligger på 6 tum vilket gör att den liknar en pocketbok i storleken. Vikten är även låg (172g), något som gör den perfekt att kasta ner i väskan och ta med sig när du ska ut på äventyr. Utöver att vara lätt och liten är även Nia med sina 9,2mm en av dem tunnaste modeller som man kan köpa idag. 

Vi personligen tycker dem små modellerna klart är att föredra om man är en person som gärna tar med sig plattan medan den som tycker om att läsa hemma med fördel har en lite större modell. 

Avskalad och enkel design men inte HD-skärm

Dert yttre är väldigt visuellt tilltalande och man kan verkligen säga att Nia är minimalistisk, något vi tycker om eftersom den då håller låg profil. Framsidan har en skärm på 1024×768 pixlar eller 212 ppi vilket är lite sämre än dem andra modellerna som vi har listat tidigare. Ifall du läser riktigt mycket så kommer du att tycka kvalitén eventuellt är lite dålig ifall du ligger med skärmen väldigt nära ögonen, men överlag kommer man riktigt långt på den.

Runt skärmen sitter det en diskret ram i svart plast som ramar in bra och framförallt innebär att man får lite utrymme för att ha fingrarna på utan att täcka skärmen. Baksidan är gjord av vanligt hårdplast och ytan är räfflad för ökat grepp. 

Knappar är det ont om och du hittar faktiskt bara en enda och det är AV/PÅ-knappen bredvid jacket för laddaren. Du byter alltså inte sidor genom att klicka på en knapp utan istället genom att klicka eller svepa skärmen. 

Färg med kall belysning, nedladdning via WiFi men ingen möjlighet till ljudbok

Det finns en bakgrundsbelysning vilket gör att du kan läsa även om du ligger i ett nedsläckt rum. Vi saknar dock att kunna växla mellan varmt och kallt ljus för att på så vis kunna läsa även under kvällen med släckt lampa utan att störa sin nattliga sömn. Man kan dock ändra ljusstyrkan vilket är ett plus. 

Du laddar smidigt ner det du vill läsa via Wifi, så tanka upp rejält innan du ska iväg på en resa så kan du läsa även offline. Du kan dock inte lyssna på något som du läser eftersom det inte finns något AUX-uttag eller BlueTooth. Detta är en klar svaghet eftersom det kan vara skönt och kunna varva mellan läsa själv och lyssna. 

Batteriet räcker en hel lång bok

Batteriets storlek ligger på 1000 mAh vilket är lagom för en modell i den här storleken. Vi kunde läsa en 400-sidorsbok och ändå ha hela 20 procent batteri kvar. När det väl var dags att ladda så gick det på en ynka timme, så batteriet är verkligen en styrka. Längst blir det om du inte använder dig av bakgrundsbelysningen eftersom den tar mycket mer på batteriet kontra att bara driva skärmen. 

Slå upp ord direkt i plattan och stöd för mängder med format

Du har tillgång till en riktigt smidig ordbok där du kan slå upp nya ord som du inte känner igen för att på så vis få bättre förståelse för vad du läser samt lära dig något nytt. Ordboken fungerar offline och är verkligen ett bra verktyg. 

Eftersom Kobo har tillgång till dem flesta formaten av filer så behöver du inte vara orolig för att det format du vill ladda ner inte kommer fungera. Du kan välja mellan 14 stycken olika format och däribland e-pub och PDF. 

Köp om….

Du borde slå till ifall du letar efter en liten, smidig och prisvärd modell som är riktigt bra på att läsa. Ifall budgeten är låg kommer du inte heller hitta en modell som är mer prisvärd än denna. 

Köp inte om…

Du vill ha en stor HD-skärm, kunna lyssna på ljudböcker eller gärna läser i badet. För att få sådana här funktioner måste man gå upp lite i pris eftersom Nia är Kobos mest grundläggande modell gjord för dem som vill ha en enkel läsplatta. 

6. Onyx Boox Poke 4 Lite 6" 16 GB

läsplatta

6 tum läsplatta med skiss-funktion

Valet för den som vill ha en liten läsplatta som går att skissa på.  

6-tumsskärm som anpassar sig efter storleken på dokumentet

Skärmen är på 6 tum vilket motsvarar en normalstor pocketbok. Upplösningen är på 758×1024 pixlar och 212 PPI vilket är en bra upplösning med tanke på skärmens storlek. Du kan tända upp skärmen så att den får en bakgrundsbelysning och det går att välja mellan både varmt och kallt vilket möjliggör att läsa även sent på kvällen. 

Boox Poke kan hantera hela 17 stycken filer vilket innebär att du kan läsa både böcker, PDF:er, JPEG, JPUB och annat. Om storleken på dokumentet som du vill läsa skulle vara för stor för skärmen så anpassar det sig automatiskt utan att bli jättelitet vilket är en riktigt smart funktion. 

G-sensor och möjlighet att lyssna på ljudbok 

G-sensor, eller gravitationssensor som det egentligen heter, är en sensor som anpassar sig efter åt vilket håll du håller paddan. Har du den upprätt så blir bilden upprätt och lägger du den på sidan så får du istället bilden på längden. Det är alltid skönt att slippa ändra detta manuellt och om du skulle ligga på sidan kan du låsa skärmen så att den inte tippar över. 

De flesta böcker som finns att ladda ner går även att lyssna på vilket skapar bra möjligheter både för barn och för vuxna. Den som vill variera kan slå på lyssning ibland och barnet som håller på att lära sig läsa kan hänga med i texten tillsammans med ljudboken eftersom man kan dra ner hastigheten på hur snabbt den spelar upp. Man ansluter hörlurar eller högtalare via BlueTooth eftersom det inte finns någon AUX eller inbyggda högtalare.  

15000 mAh batteri och 16 GB lagring

För att vara en 6-tumsmodell så är batteriet väldigt starkt. Det ligger på hela 1500 mAh till skillnad från exempelvis Kobo Nia som har ett batteri på 1000 mAh. Du har batteritid på upp till fem veckor om du stänger av plattan under långa perioder av att inte använda den. Batteritiden blir dock kortare om du ofta läser på kvällen och därför använder bakgrundsbelysningen ofta. Du bör trots detta dock kunna läsa ut en bok på ungefär 300 sidor via en enda laddning. 

Det inbyggda minnet ligger på 16 GB vilket räcker till ungefär 12,000 vanliga e-böcker eller 150 st ljudböcker. Vi tycker 16 GB är lagom lagring eftersom det är mer än tillräckligt för de flesta samt håller nere priset lite kontra modeller med mer utrymme. Ifall du verkligen tycker om ljudböcker eller att ladda ner böcker med mycket bilder så finns det dock en idé att gå upp lite i lagring. 

Får plats i fickan – tunnaste och lättaste modellen i guiden

Det är inte så många läsplattor som faktiskt går att ha med sig i fickan, men Boox Poke har en sådan nätt vikt och tunnhet att den faktiskt slinker ner. Paddan mäter 153x107x7 mm vilket gör den till den tunnaste i den här guiden. Vikten på 150 g gör den även till en av dem lättaste av alla. 

Du kan alltså ta med dig plattan i en större ficka eller låta den slinka ner i handväskan, ryggsäcken eller datorväskan utan att den märks av varken på platsen eller vikten. 

Justera textstorlek och typsnitt

Precis som många andra riktigt bra läsplattor kan du justera hur stor texten ska vara både i teckenstorlek och avstånd mellan orden, ändra typsnitt samt radavstånd. Det här är riktigt smidigt och gör att även du som använder glasögon kan se texten trots att du kanske glömt läsglasögonen någonstans. Du kan ändra all typ av text som inte är PDF-filer eftersom texten då är som en bild istället för text som går att redigera. 

Ladda hem dina böcker på många olika sätt 

Vissa läsplattor är låsta till att enbart kunna ladda hem böcker från ett enda bibliotek men Onyx är öppen för att kunna ladda hem böcker även från tredje part, något som gör att utbudet blir enormt stort eftersom du har tillgång till olika bibliotek. iReader, KOBO och Nook är tre exempel på ställen där du kan köpa böcker och om du redan har ett bibliotek med e-böcker kan du ladda hem det från Google Drive, Dropbox eller vilken molntjänst du nu har dem på. 

Anledningen till att du kan ladda ner så mycket olika böcker är eftersom Google Play och Android 11 är integrerat vilket gör att du kan få ner vilken tjänst för e-böcker som helst. Man kan alltså välja och vraka mellan alla appar som finns på en vanlig padda, men vi rekommenderar att hålla sig till e-böcker för att slippa få en massa distraktioner när man läser i form av notiser och liknande. 

Går att skissa på

Något som gör att priset är lite högre på den är 6-tummaren än dem från Kobo är för att man kan skissa på denna. Du får med en penna och kan sedan föra anteckningar, rita eller skissa vad du vill med en känsla som inte är helt olik äkta papper tack vare att skärmen har en annorlunda struktur kontra normala skärmar, samt att pennan är gjord för att maximalt efterlikna den vanliga känslan som finns mellan penna papper. 

Processorm med 2 GB RAM

Onyx Boox har en processor och 2 gigabyte i RAM-minne vilket gör att den går att köra två program samtidigt och ändå få relativt bra svarstider. Du kan exempelvis ha ett dokument med text uppe och ta anteckningar samtidigt som du bläddrar igenom texten. Det här är främst användbart i jobbsammanhang, men man ska komma ihåg att skärmen kan vara lite i minsta laget för att faktiskt kunna multitaska. 

Vem bör köpa?

Ifall du vill ha en 6-tums läsplatta som går att skissa på så bör du verkligen införskaffa dig Onyx Boox. Eftersom den även har Google Play så är möjligheterna att ladda ner olika e-bokstjänster och ritprogram väldigt stor. Om du dessutom gillar ljudböcker så är detta ett bra val eftersom Onyx Boox har Bluetooth. 

Vem bör avstå? 

Du som tycker om stora skärmar eller inte har så stor nytta av att kunna skissa bör kika på en annan modell. 

Frågor och svar

kobo läsplatta

Här nedan ger vi svar på dem vanligaste frågorna man kan tänkas ha om läsplattor, både för att få bättre förståelse inför köpet men också för att kunna få ut så mycket som möjligt av sin platta. 

Fördelar med en läsplatta

Det finns många kvalitéer som är stora fördelar med läsplattan om man jämför mot en vanlig surfplatta men även jämfört med en klassisk bok. Här går vi igenom fördelarna gentemot den vanliga tryckta boken och lite länger ner kikar vi på skillnaderna mellan en e-läsare och en vanlig klassisk surfplatta. 

Tusentals böcker väger bara några hundra gram

Till att börja med så är smidigheten och den låga vikten en stor fördel. Vanliga tryckta böcker tar plats och de väger även ganska mycket vilket gör det klumpigt att ha med sig böcker när man reser eller pendlar. I läsplattan får du plats med flera tusen olika böcker utan att behöva ha varken plats eller bära tungt. Om du är en som gärna läser på resande fot är detta alltså en väldigt bra lösning. 

Låna böcker online 

Med en läsplatta kan du låna böcker online från ditt biblioteket, något som är både skönt eftersom man slipper ta sig dit rent fysiskt men även skönt eftersom man inte behöver oroa sig för att tappa bort boken eller glömma bort att lämna tillbaka den i tid. Alla bibliotek tillåter inte att låna online men många gör det och länge ner berättar vi hur detta går till. 

Läs i badet

Att läsa i badkaret kan vara en av dem mest avslappnande sakerna som finns, men det är med ständig risk för att råka doppa boken i vattnet. Det här slipper man oroa sig för med en e-läsare som är vattentät. Är du en badetläsare eller tycker om att ligga i poolen eller på stranden med dina bok så är alltså en vattentät modell att föredra. Inga fler blöta papperssidor alltså!

Läs utan att tända lampan 

Har du en partner som oftast går och lägger sig tidigare än dig? Då har du säkert hört att det är jobbigt när du är uppe sent med lampan tänd för att läsa, men med en e-läsare kan du få din bok och din partner sitt mörka rum. Perfekt tycker vi och så lär även ert förhållande tycka. På de flesta modeller kan man även sätta på varmare ljus för att det ska vara skonsamt mot ögonen. 

Nackdelar med en läsplatta

Om man jämför med en tryckt bok så finns det en självklar nackdel, nämligen att inget slår känslan av en bok i papper. Många kan även tycka det är tråkigt att inte få inreda med sina böcker, men vi ser läsplattan som ett komplement till den tryckta boken och uppfattar därför inte riktigt detta som ett problem. Det behöver inte vara antingen eller!

Ordlista

vattentät läsplatta

Att hålla koll på dem vanligaste begreppen gör det alltid enklare att kunna jämföra modeller sinsemellan. Av det skälet har vi listat fyra stycken vanliga ord som ofta kommer upp när man pratar om olika modeller och jämför dem med varandra. 

E-bläck (e-ink)

E-bläck är själva skärmtekniken som läsplattor använder sig av. På många sätt liknar dessa skärmar en vanlig bok eftersom boksidan eller bilden som man får upp inte behöver något aktivt för att visas, utan när den är framkallad så är den framkallad och drar inget batteri. 

Detta gör att skärmen är mycket mer skonsam mot ögonen och att känslan blir mycket lik ett riktigt papper. Dessutom så syns den perfekt även i direkt solljus, ger ingen spegelbild och är otroligt energisnål. Du kan läsa mer om vad E-bläck är för något hos IDG ifall du vill få en bättre förståelse för hur tekniken fungerar. 

PPI

PPI är en förkortning för pixeltäthet hos en skärm. 1 PPI innebär att det går en pixel per tum och desto fler pixlar det går per tum desto högre upplösning har skärmen. PPI är ett bra mått för att kunna jämföra skärmar sinsemellan även om de har olika storlek. Det blir ett väldigt direkt mått helt enkelt. 

Om du vill få en känsla som är ännu mer autentisk med den äkta boken så ska du välja en modell som har hög PPI eftersom bokstäverna då inte har några skavanker eller väck även om du kollar noggrant. 

Många läsplattor idag har väldigt hög PPI och inte helt ovanligt är det att hitta modeller som har finare skärmar sett till antalet pixlar än vad många dyra laptops och TV-apparater har. 

Utrymme

Utrymmet är det som dina böcker lagras på. Utrymmet mäts i Gigabyte (GB) och man får plats med ungefär 750 stycken böcker per GB. Du kommer alltså väldigt långt på enbart 16 GB så länge du inte lyssnar mycket ljudbok, för då finns det en poäng med att ha lite mer eftersom ljudboken drar mer utrymme än vad e-boken gör. 

Så om du enbart vill läsa behöver du inte satsa på så mycket utrymme medan du som gillar ljudbok bör gå på en modell med 32 GB och uppåt. 

E-pub

E-pub är ett filformat på e-böcker och är det formatet som är absolut bäst lämpat för läsning. E-pub anpassar texten efter hur stor din skärm är vilket gör att du inte behöver sitta och zooma eller dra i sidled. 

Med E-pub kan du även ändra typsnitt, storlek på texten, radavstånd och tjocklek på bokstäverna för att på så vis få den läsupplevelsen som passar dig bäst. Man bör inte köpa en läsplatta utan E-pub, något som innebär att alla modeller här ovan stödjer detta fiffiga format. 

Hur laddar man ner e-böcker?

ladda ner ebok

Köpa e-böcker

Att köpa e-böcker kan göras på flera olika plattformar. Om din läsplatta har Google Play kan du välja att ladda ner nästan vilken plattform som helst för att sedan köpa böcker där. 

Har din läsplatta inte någon tillgång till Google Play så finns det alltid en integrerad köpmarknad där du kan köpa det mesta både som ljudbok och e-bok. Böckerna kostar oftast kring 100 kronor vilket är ett mycket bättre pris kontra att köpa dem i fysisk form. 

Gratis böcker

Det finns några ställen där man kan ladda ner e-böcker gratis. Många sidor har ett testutbud samt mycket faktaböcker som man inte behöver betala för, men det finns vissa plattformar som har fler gratisböcker än andra. Google Books, Libris och Litteraturbanken är tre bra ställen där utbudet av fria böcker är stort. Du kan läsa mer om vart man laddar ner gratis E-böcker i listan vi länkat vidare till. 

Låna böcker

Tack vare tjänsten OverDrive så kan man låna böcker online från flera av våra svenska bibliotek, något som öppnar upp en enorm möjlighet till att få läsa mycket utan att behöva köpa en massa böcker. 

För att kunna låna måste du ha ett bibliotekskort och gå ner till ditt bibliotek tillsammans med ID-handling. På plats så får du ditt kort aktiverat och kan sedan låna stora delar av bibliotekets utbud direkt från soffan hemma. Du kan sedan ha med dig boken utomlands eller på semestern och lämna tillbaka den digitalt när du läst klart den. 

Vilken läsplatta är bäst?

libra 2

Den bästa läsplattan man kan köpa idag är Kobo Libra på 7 tum och med 32 GB i utrymme. Libra är otroligt mångsidig, vattentät, skön att hålla i, går att bläddra på genom att trycka på en knapp och har utrymme för över 20,000 stycken böcker. 

Skärmen är högupplöst, batteritiden lång och operativsystemet enkelt att använda. Dessutom går det att lyssna på ljudböcker om man så vill. Allt är paketerat i ett stilrent yttre och säljs till ett riktigt bra pris som är otroligt konkurrenskraftigt. En bra allt-i-allo-modell som passar de flesta helt enkelt. 

Köpguide - saker att tänka på inför köp

För att du ska kunna göra ett köp som blir så bra som möjligt för dig så är det bra att tänka igenom dina behov innan du väljer modell. Här nedan är sådant som är bra att bestämma innan man väljer.

Hur högupplöst skärm vill du ha?

Upplösningen på skärmen spelar stor roll eftersom en bättre skärm genererar en mer verklighetstorgen känsla. Idag är det inte så stor skillnad i pris mellan billiga och dyra modeller vilket gör att vi tipsar om att gå på en lite bättre skärm för att ha något som är mer skonsamt för ögonen. Som du numera vet så mäts pixeltäthet i enheten PPI där högre siffra är bättre upplösning. 

Skärmstorlek

skärm läsplatta

Storleken på din skärm är av stor betydelse och här ska du välja efter vad du tycker är skönast att läsa på: en stor skärm där man får plats med mycket text och ser allt bättre eller en lite mindre skärm som är enklare att ta med sig samt smidigare. Din budget kommer också spela in här eftersom stor skärm har en större prislapp. 

Batteritid

Alla modeller i den här guiden har i stort sett samma batteritid, nämligen upp till en månad om man inte läser så mycket med bakgrundsbelysningen igång. Alla ovanstående modeller har marknadens bästa batteritid och är ett bra val för den som vill kunna läsa mycket och ofta utan att tänka på laddningen. 

Utrymme

Desto mer utrymme du har, desto mer kan du ladda ner på din läsplatta. Om du är en person som vill ha många böcker och ett stort bibliotek ska du alltså satsa på mycket lagringsutrymme. Detsamma gäller ifall du tänker lyssna mycket på ljudbok eftersom det tar mer utrymme än e-böcker. 

Köper du inte så mycket böcker eller kanske bara lånar lite då och då från biblioteket för att sedan lämna tillbaka dem och då frigöra utrymme så är det inte lika viktigt att gå på en modell som har så mycket lagring. Så tänk igenom vilken av dessa två alternativ som passar in bäst på dig. 

Vattentäthet

Tycker du om att läsa i badet på vintern, på stranden under sommaren, vid poolkanten på semestern eller kanske på båten där det ofta stänks och har sig så ska du verkligen satsa på en modell som är helt vattentät. Om du däremot inte brukar läsa i någon av dessa situationer kan du strunta i att köpa en vattentät läsplatta och istället spara lite pengar. 

Skissa eller ej

Om du vill kunna skissa ner anteckningar, bilder eller annat så är det perfekt att köpa en läsplatta där man inte bara kan läsa utan även kan rita. Det fina med att skissa på en ritplatta är även att känslan är bättre och helt enkelt liknar vanligt papper och penna mer. Det här är dock en funktion som kostar mer pengar och kommer du inte använda den finns det inte heller någon anledning att betala för det. 

Läsplatta eller surfplatta

Det finns några markanta skillnader mellan en surfplatta och en läsplatta. Den första är batteritiden där du på läsplattan kan komma undan med att ladda en gång i månaden medan läsplattan måste laddas en gång om dagen. Ligger du dessutom ute i solen och kör på full ljusstyrka blir batteritiden ännu kortare i surfplattan medan den bara blir längre i läsplattan tack vare att skärmen syns bättre utan att dra el. 

Skillnad nummer två är skärmen där läsplattan använder elektroniskt bläck och surfplattan oftast har en LCD- eller OLED-skärm som är jobbigare att sitta och kolla på. E-bläcket har helt enkelt egenskaper som är mer önskvärda vid läsning eftersom det blir härligare att läsa på den. 

Att du inte får några notiser från sociala medier, mail eller sms när du ligger och läser på plattan är ytterligare en sak som gör själva läsupplevelsen mycket bättre. Du är helt enkelt lika instängd som i en riktig bok. Ska du läsa e-böcker är det helt enkelt en läsplatta du ska ha, medan du som istället vill surfa eller kolla videor ska satsa på en surfplatta. 

Hur utsåg vi bästa läsplatta?

För att utse vilken läsplatta som är bäst har vi kollat på en rad olika modeller som finns att köpa idag. Vi har sedan skapat oss en egen uppfattning utifrån att jämföra benchmarks, läsa vad andra användare tycker samt väga in kvalitet och funktion i relation till priset. 

Vårt mål har varit att få med produkter som passar alla olika plånböcker vilket innebär att du hittar dem bästa modellerna i både budget- mellanpris- och premiumsegmentet här ovan. Med detta sagt vill vi önska lycka till och hoppas att ni har hittat en platta som passar er, samt att ni kan läsa vidare på vår hemsida för mer inspiration. 

Läs mer:

Bästa on ear hörlurar
Köpguider

Bästa on-ear hörlurar 2023

I denna guide kommer vi att reda ut vilka som är dom bästa on-ear hörlurarna. Vi inkluderar flera modeller i flera prisklasser så att du

Läs mer»