bästa over ear hörlurar

Bästa over-ear hörlurar: test av 8 modeller

De bästa over-ear hörlurarna ska ha bra ljudkvalité, samtalskvalité och en brusreducering som stänger ute oönskat ljud. I denna guide kommer vi att recensera flera over-ear hörlurar så att du kan hitta ett par som passar dig. 

Over-ear hörlurar har flera fördelar och är enligt många bättre än in-ear hörlurar. En klar fördel är att dom är mycket bekvämare och kan bäras i flera timmar. Däremot kanske dom inte är lika portabla och passar på löprundan. Om du däremot jobbar, studerar eller pendlar passar over-ear perfekt. 

bästa over ear hörlurar

SONY WH-1000XM5

Bästa over-ear hörlurar

Bäst i test!
billiga over-ear hörlurar

JBL Tune 760NC

Bästa billiga hörlurar

Billiga
over ear airpods

Apple Airpods Max

High-end hörlurar

Premium
sennheiser over-ear

Sennheiser Momentum 4

Ett bra val

over ear bose

Bose NC 700

Riktigt bra ljud

hörlurar yhl700

Yamaha YHL700

Dyra men bra

Nomadelic Hybrid

Nomadelic Hybrid ANC

Prisvärda

SENNHEISER HD 800 S

Sennheiser hd 800 s

För ljudnörden

1. SONY WH-1000XM5

bästa over ear hörlurar

Over-ear hörlurar bäst i test

WH-1000XM5 är ett par riktigt bra hörlurar som har grym brusreducering och ljudkvalite. 

SONY WH-1000XM5 är hörlurarna för dig som söker riktigt bra ljudkvalité utan att kompromissa på annat. Hörlurarna har fått riktigt bra omdömen av flera testare och det har dom också fått i vårt test av over-ear hörlurar. Från den tidigare modellen XM4 har mycket skett och hörlurarna har uppgraderats ytterligare. 

Bättre brusreducering

Femmorna har fått en bättre brusreducering, högre samtalskvalité och enligt oss bekvämare design. De nya femmorna är verkligen en stor uppgradering och det visar även prislappen. Hörlurarna är en dyrare modellen men slår andra modeller i samma prisklass. Brusreducering är som sagt riktigt bra och perfekt för dig som pendlar och vill ha en lugnare stund. Hörlurarna är även grymma på den längre flygresan då man vill kunna få ett par timmars sömn. 

Dom funkar även riktigt bra på gymmet där du vill kunna lyssna på din egna musik utan att störas av gymmets högtalare. Brusreduceringen funkar så bra tack vare de fyra mikrofonerna i varje kåpa. Dessa små mikrofoner plockat upp ljudet utifrån och sänder ut en motsatt ljudsignal. Detta gör att du inte hör något förutom ditt egna ljud. Sonys brusreducering är bland dom bättre i segmentet och fyller verkligen sin funktion. 

Hög ljudkvalité

Här har Sony lyckats riktigt bra med att få till en hög ljudkvalité. Bland alla test av over-ear hörlurar placerar sig XM5:orna riktigt högt med Sonys nya tekniker. Att få till en hög ljudkvalité i ett par bluetooth hörlurar hänger mycket på anslutningen. XM5:orna överför tre gånger så mycket data via bluetooth anslutningen jämfört med en vanlig anslutning. Därmed blir ljudkvalitén avsevärt bättre och stabilare.

Ljudet anpassar sig

För att du alltid ska uppleva en hög ljudkvalité anpassar ljudet sig efter vart du befinner dig. Detta kallar sony för ”Adaptive Sound Control” och denna teknik sköter sig själv. Hörlurarna känner igen de platserna du besöker och anpassar sedan ljudinställningarna efter detta. Så du har ett annat ljud hemma än vad du har på exempelvis arbetsplatsen eller på biblioteket. Detta är inget som märks av särskilt mycket men utan tekniken hade ljudskillnaden märkts av. 

En funktion vi tycker är väldigt praktiskt är ”Speak-to-chat” tekniken som pausar musiken när du startar en konversation. I samma veva startar även med hörningen så du behöver inte ta av dig hörlurarna för att prata med någon. När du sedan har pratat klart startar hörlurarna spela musik igen. Denna funktion kan givetvis stängas av men vi tycker den är oerhört praktiskt om man använder lurarna på jobbet eller i skolan. 

Använd på flera enheter

Lurarna kan koppla sig till två enheter samtidigt, exempelvis din dator och din telefon. När det sedan ringer på din telefon vet dina hörlurar detta och aktiveras på telefonen. Detta är smidigt om du arbetar och behöver alltid vara uppkopplad. Något vi rekommenderar att installera när du skaffar dessa hörlurar är Google’s Find My Device-appen. Med denna app kan du enkelt se vart dina hörlurar är någonstans. 

Batteri som räcker hela dagen

Hörlurar med brusreducering brukar ha sämre batteritid eftersom tekniken kräver så mycket ström. Batteritiden i 5:orna är riktigt bra och håller i hela 30 timmar vilket är bättre än flera andra i segmentet. En funktion vi blev positivt överraskade av är snabbladdningen som är riktigt grym. På endast 3 minuter laddning med en USB-PD får du 3 timmars batteritid. 

2. JBL Tune 760NC

billiga over-ear hörlurar

Billiga over-ear hörlurar

Prisvärda hörlurar med mycket ljud för pengarna för dig som inte vill lägga flera tusen. 

JBL Tune 760NC är de bästa over-ear hörlurar för dig som inte vill spendera allt för mycket för bra ljud. Här erbjuds mycket ljud för pengarna, en trevlig passform och en lång batteritid. JBL som många vet tillverkar i regel bra produkter när det kommer till ljudkvalité och Tune 760NC är inget undantag. Överlag har hörlurarna riktigt bra recensioner och en favorit hos oss i lågpris segmentet.

Ljudkvalitén

I dessa lurar har du ett klart ljud med ett lagom inslag av bas som inte tar över allt för mycket. De passar perfekt för gympasset då du vill dåna på med din favoritmusik och vara i din egna bubbla. Passformen bidrar till bättre ljudkvalité eftersom mindre ljud läcker ut och mer tas upp av dig. Anslutningen till bluetooth är stabil och du får inga störningar i ditt lyssnande. Hörlurarna har den nyare bluetooth tekniken Bluetooth 5.0 som funkar riktigt bra. 

Brusreduceringen

I förhållande till priset är brusreduceringen helt okej och gör sitt jobb. Brusreduceringen är aktiv precis som de dyrare modellerna och därmed ska den fylla en funktion. Men reduceringen skulle kunna ta bort mer frekvenser i mellanregister och stänga ute mer ljud. Jämfört med toppmodellerna är det en klar skillnad varför dessa är billigare. 

Batteritiden

Här har däremot Sony lyckats riktigt bra med en batteritid på 35 timmars batteritid. Stänger man av brusreduceringen får man 50 timmar batteritid vilket är riktigt bra. För att få en full laddning behöver dessa laddas i 2 timmar vilket är bra. Snabbladdningen fyller sin funktion väl och du får 2 timmar lyssning på endast 5 minuter laddtid.

Om det är något vi kan klaga på är det passformen som sitter aningen hårt runt huvudet. Detta bidrar till en bättre ljudisolering men tyvär sämre komfort. Brusreduceringen kunde också varit bättre men annars är det ett bra köp. 

3. Apple Airpods Max

over ear airpods

Bästa over-ear hörlurar premium

Airpods Max är förmodligen over-ear hörlurarna med den bästa brusreduceringen på marknaden. 

Airpods Max är förmodligen dom bästa over-ear hörlurarna som finns att köpa just nu. Här har du alla senaste tekniker som gör musiken extra bra. Inget har kompromissas på och det märks att Apple lagt mycket tid på att få till något bra. Lurarna passar extra bra för dig som har en Iphone eller annan Apple enhet.

Brusreducering i toppklass

Den aktiva brusreduceringen eliminerar allt utomstående ljud så att du endast hör dig egna musik. Apples teknik för detta slår andra modeller på fingrarna och är i särklass bäst. Totalt har du 6 stycken utåtvända mikrofoner som plockar upp ljudet och skyddar ditt ljud med motsatta frekvenser. 

Riktigt bra ljud

Hörlurarna har två inåtvända mikrofoner som hör det du hör. Dessa mikrofoner finns för att finslipa ljudet så att det alltid låter bra för dig. Hörlurarna använder något som kallas för adaptive EQ där ljudets inställningar ändras beroende på vart du befinner dig. Med denna teknik kan du alltid få ett realistiskt och bra ljud. 

Något unikt för dessa hörlurar är alla tekniker de använder för att erbjuda lyssnaren högsta möjliga ljudkvalité. De har dynamisk huvudspårning, gyroskåp och accelerometrar som registrerar ditt huvuds rörelse. Denna teknik gör så att du alltid har den bästa ljudkvalitén.

Hörlurarna har ett rumsligt ljud som känns lite mer som högtalare än hörlurar. Jämfört med Sonys XM5 tycker vi att Apple lyckats bättre med ljudkvalitén. Detta förklarar nog hur bra vi tycker att ljudet är i dessa hörlurar. 

Designen 

Airpods Max känns vid första anblick riktigt robusta och med en annan design som något militären skulle kunna använda. Detta tyder på en bra byggkvalité och en produkt som håller länge. Passformen på huvudet är riktigt bekväm men något hårdare än Sonys toppmodell. Däremot blir dom inte lika varma som Sonys XM5:or blir. 

Batteritiden

Med en sånhär bra brusreducering kan det vara förståeligt att batteritiden ”endast” är på 20 timmar. Det är en lång batteritid men inte lika bra som annat i segmentet. Däremot är brusreduceringen i toppklass och vi tycker att det täcker upp för batteritiden. Samtidigt behöver inte alla lyssna på musik i över 20 timmar i streck. 

Det som talar emot hörlurarna är priset som är väldigt saftigt. Har du en större budget är det helt klart ett bra val. Men annars tycker vi att det finns mer att hämta i dom lägre prisklasserna. Sonys toppmodell kostar ett par tusen mindre och har en snarlik prestanda. 

4. SENNHEISER MOMENTUM 4

sennheiser over-ear

Exklusiva over-ear-hörlurar

Sennheiser är en av de bättre tillverkaren för hörlurar och har lyckats bra med deras Momentum 4.

Sennheiser Momentum 4 har nästan glömts bort lite i striden mellan Airpods Mac och XM5. Hörlurarna är billigare än båda tidigare nämnda modeller men presterar på en riktigt bra nivå. Dom är inte lika bra som toppmodellerna men det är inte mycket emellan. Hörlurarna sitter bra på huvudet, har en fin ljudkvalité och en högre samtalskvalité. 

Brusreduceringen

I denna prisklassen är Sennheisers brusreducering riktigt bra jämfört med liknande modeller. Den anpassar sig efter din omgivning och gör så att du alltid har en hög ljudkvalité. Lurarna är perfekta för dig som pendlar och vill ha en lugnare stund på morgonen. Ute i det fria känner hörlurarna automatiskt igen ljud som vind och eliminerar den. 

Den är inte riktigt i klass med Sonys WMX5 men samtidigt kostar dessa lurar ungefär 1000-2000 kronor mindre. I förhållande till priset funkar tekniken riktigt bra. Detta kan också vara en anledning till varför batteritiden så bra. Sennheiser har inte en lika avancerad teknik som toppmodellerna och därmed förbrukar hörlurarna mindre el. 

Kraftfullt ljud

Med ett par 42 mm vinklade elementen får du ett kraftigt och klart ljud i hörlurarna. Just ljudet räknade vi med att vara bra eftersom i regel tillverkar Sennheiser hög ljudkvalité. Ljudbilden är rymlig och fin vilket leder till att de mer känns som högtalare vilket vi gillar. Basen är väldigt djup samtidigt som den är dynamisk och inte tar över musiken allt för mycket. Jämfört med toppmodellerna ligger inte Sennheiser långt bakom och lurarna är ett bra val om ljudkvalité är din största prioritet. 

Appen

Sennheiser appen är användbar och kan användas för att forma ljudet som du vill ha det. Via appen kan du uppdatera hörlurarna så att dom blir bättre med tiden. I appen kan du även personanpassa ljudet i deras egna test för att få ett ljud som passar dig. Hur mycket denna funktion faktiskt påverkar ljudet är vi lite kluvna över men funktionen finns i alla fall där. 

Batteritid som är bättre än konkurrenternas

Hörlurarnas batteritid dubblar Sonys toppmodell och tripplar Apples Airpod Max. Totalt får du hela 60 timmar lyssning med brusreducering vilket är otroligt mycket. Helst hade vi sett att man lagt mer budget på brusreduceringen och kortat ner batteritiden. Men för dig som ständigt är på resande fot är dessa lurar de perfekta valet. Och kanske ett bättre val även om du har råd med dom dyrare modellerna. 

Skillnader mot Momentum 3

Momentum 3 modellen släpptes för ett bra tag sedan och därför väntar man sig ett par riktigt bra lurar. Vilket vi fick, men en del saker kunde fått lite mer uppgraderingar. Brusreduceringen är aningen bättre men inte något jätte kliv för Sennheiser. Däremot har ljudkvalitén, komforten och batteritiden blivit betydligt bättre. 

Tillverkaren

Sennheiser är en av de främsta när det kommer till bra ljud. De tillverkar dom dyrare modellerna som ljudnördarna älskar. Dom vet med andra ord hur bra ljud ska låta och släpper sällan dåliga produkter. Därmed har Momentum 4 ett bra företag bakom sig som är fokuserat på ljud. För dig som föredrar riktigt bra ljud rekommenderar vi att kika in Sennheiser HD 800 s som vi också tagit med i testet.

5. Bose NC 700

over ear bose

Det bästa från Bose

Bose hörlurar betyder bra ljudkvalité och brusreducering vilket NC 700 har. 

Bose NC 700 är en av Bose flaggskepps modeller som passar lyssnarna som vill höra sin egna musik och inget annat. Dessa lurar har en bekväm passform och snygg design som passar perfekt för dig som pendlar. De stänger ute ljudet med en smart brusreducering som står sig bra mot konkurrenterna. Hörlurarna har nu ett par år på nacken men är fortfarande riktigt grymma och kommer med ett schysst pris. 

Brusreducering i 11 nivåer

Dessa hörlurar har totalt 11 olika inställningar för brusreducering vilket gör att du kan hitta den nivån som passar perfekt. Hörlurarnas brusreducering står sig riktigt bra mot konkurrenterna men är inte riktigt på samma nivå som premium-modellerna. Valet att själv kunna välja brusreduceringen är väldigt praktiskt för när du vill höra omgivningen, och för när du inte vill höra den.  

Ljudkvalitén

Bose brukar i regel ha riktigt bra ljudkvalité och detta är inget undantag för NC 700. Ljudet är lagom balanserat och har en bra bas som de flesta gillar. Brusreduceringen gör så att du ordentligt kan höra din egna musik. Passformen sluter ordentligt runt öronen och gör därmed ljudkvalitén bättre. Jämfört med modeller i samma prisklass är ljudet lika bra om inte bättre. Jämfört med toppmodellerna har Bose en bit till för att kvar för att verkligen lyckas. 

6.Yamaha YHL700

hörlurar yhl700

Over-ear lurar med 34 timmars batteritid

Ett par schyssta over-ear hörlurar från Yamaha som erbjuder riktigt bra ljud. 

Yamaha gör väl mer eller mindre allt och deras hörlurar är faktiskt väldigt bra. De har känsla för akustiken efter decennier av pianos och högtalare. Lurarnas kåpor har istället för den klassiska runda designen en fyrkantig design som faller många i smaken. Väl på huvudet känns dom lite mer som hörselkåpor som stänger ut allt oönskat ljud. Priset är ganska saftigt men samtidigt är dom riktigt bra. 

Uppslukande ljud

Med ett uppslukande 3D-ljud kan du leva dig in i musiken och lyssna på dina favoritlåtar. Ljudkvalitén är med andra ord riktigt bra och snarlik andra modeller i samma prisklass. Jämfört med Sony och Airpods Max är detta lite av en ”underdog” som har glömts i skuggan. 

Hur ett ljud upplevs är väldigt individuellt men vi tycker att Yamaha inte faller långt bakom toppmodellerna. En intressant sak vi märkte när vi testade dessa lurar är att ljudkvalitén inte ändras särskilt mycket om du har brusreducering på eller av. Vi hörde även detaljer i låtar som vi inte hörde med billigare lurar vi testat. 

Ändras efter vart du befinner dig

Likt toppmodellerna ändrar sig dessa hörlurar på sitt ljud efter vart du befinner dig. På så sätt kan du alltid få en realistikt och hög ljudkvalité. Brusreduceringen Yamaha tagit fram är riktigt bra och förstör inte musikens kvalité. 

Något som däremot är lite tråkigare är att ljudet inte kan justeras efter exakt hur man vill ha det. Är detta något du inte brukar göra så spelar det ingen roll. Men för ljudnörden kan detta vara avgörande. 

Bra batteritid

Med en batteritid på upptill 36 timmar kan du lyssna hela dagen utan att vända dig till ett uttag. Tyvärr finns ingen snabbladdning som de flesta modeller i denna prisklass erbjuder. 

7. Nomadelic Hybrid ANC

Nomadelic Hybrid

Billiga over-ear hörlurar

Bästa over-ear hörlurar för dig som vill betala så lite som möjligt för bra ljud. 

Nomadelic Hybrid ANC är ett par over-ear hörlurar som kostar väldigt lite i förhållande till vad som erbjuds. Här får du en bra passform, hög ljudkvalité och brusreducering under 1000 kr. För denna peng är det svårt att hitta någon annan modell som gör det lika bra. 

Mycket lurar för pengarna

I denna prisklass brukar oftast något brista, men här har tillverkaren lyckats riktigt bra. Givetvis har du inte lika bra ljud som i de dyrare modellerna men vi tycker ljudet trots allt är bra. Det är inget för ljudnörden som vet hur kvalité låter men helt klart dugligt för dig som vill lyssna på din favoritmusik. 

Användbara funktioner

Lurarna passar perfekt i skolan, på jobbet eller när du lagar mat hemma. Vill du prata med någon kan du enkelt slänga av dig lurarna för ett samtal. När du gör detta pausas musiken så att du kan föra en normal konversation. När du sedan sätter på dig lurarna igen hoppar musiken igång. 

Lyssna länge

Med en bekväm design kan du bära dessa lurar under hela flygresan utan att det börjar bli obekvämt eller varmt. Samtidigt som de sitter lätt på huvudet stänger passformen ute utomstående ljud bra. Designen liknar Sonys toppmodell förvånansvärt mycket men lurarna kostar en bråkdel av deras modell. 

Brusreducering under tusingen

Från tidigare modell har brusreduceringen fått ett lyft och blivit bättre. Den är faktiskt riktigt bra och stänger ute det mesta av det oönskade ljudet. Med fyra ANC mikrofoner kan hörlurarna höra det oönskade ljudet och möta det med motsatt ljud. Brusreduceringen funkar bra upptill 35 decibel vilket motsvarar ungefär ett bibliotek. 

Det finns även ett transparent läge där brusreduceringen övergår till medhörning. Då släpper mikrofonerna in ljud utifrån så att du kan höra tåget eller vara delaktig i en konversation. 

Riktigt lång batteritid

Med ANC igång har du en batteritid på 40 timmar vilket är ungefär dubbelt så länge som Airpods Max. Utan ANC har du en batteritd på upptill 50 timmar vilket är väldigt länge. En fulladdning tar ungefär 2,5 timmar och det finns även en snabbladdning. Den ger 3 timmar batteritid efter en kort laddning på endast 3 minuter. 

8. SENNHEISER HD 800 S

SENNHEISER HD 800 S

För dig som älskar musik

Dessa eleganta hörlurar från Sennheiser är handgjorda i Tyskland. 

Dessa lurar är inte tillverkade för att springa runt på stan med eller gymma. Utan istället för att luta sig tillbaka i soffan och lyssna på sin favoritmusik. De har en enastående ljudkvalité som inte kan mäta sig med resten av modellerna i listan. Därav passar de bäst till ljudnörden som vet hur bra ljud ska låta. Det är ett par öppna lurar vilket många ljudfans älskar och föredrar framför slutna. 

Rätt utrustning

Ska du köpa dessa hörlurar rekommenderar vi Sennheisers förstärkare till. Utan en bra förstärkare är dessa hörlurar inte meningslösa, men nästan. Du får helt klart bäst ljud med en bra förstärkare och det beror på den höga impedansen. Den ligger på 300 och därför är det inte bara tjuta och köra rätt in i telefonen. 

Ett hantverk

Hörlurarna är handtillverkade i Sennheisers fabrik där erfaren personal sätter ihop lurarna. Dom känns rejäla och de andas high-end rakt igenom. Om du på senaste har intresserat dig mer för musik och ljud är dessa en bra modell för jobbet. De är dyra men samtidigt inte dom dyraste i sitt segment vilket gör det till en bra instegsmodell. 

Jämförs alltid med

I ljud forum brukar man ofta se dessa lurar jämföras med andra. Det tyder på att dom har blivit lite av ett mått för att mäta hur bra hörlurarna är. Detta talar gott för denna modell och visar att dom är riktigt bra. Många ljudnördar har dessa lurar i deras utrustning och det är mångas favoriter. 

Bekväma

Lurarna är extra stora och mjuka vilket gör att man kan ha på sig dom i flera timmar. Sedan är också hörlurarna öppna vilket gör att dom inte sitter lika hårt på huvudet. Många föredrar också denna konstruktion eftersom det kan ge bättre ljudkvalité. 

Göra ett bra köp

För att göra ett bra köp rekommenderar vi att göra så mycket research som möjligt. Här nedan har vi en guide med mycket information kring hörlurar. Genom att sätta dig in i de olika teknikerna kan du göra ett bättre köp.

Varför over-ear hörlurar?

Du som vill kunna njuta av musiken har stor nytta av ett par over-ear hörlurar. Givetvis kan ett par in-ear hörlurar vara praktiska men ger inte alls samma komfort. Over-ear sitter helt enkelt mycket bättre på huvudet och kan erbjuda en snarlik eller bättre ljudkvalité. Hörlurarna sitter även bra på huvudet så dom kan användas för mer rörliga aktiviteter. 

Funkar för de mesta överallt

Dom passar inte i löpspåret men bra på gymmet, jobbet eller i hemmet då du vill koppla av. Over-ear hörlurar har större membran än mindre hörlurar vilket brukar bidra till ett kraftigare och bättre ljud. Dom brukar även erbjuda mer bas som många musik genrer behöver. 

Bättre än on-ear hörlurar

Jämfört med on-ear hörlurar sitter over-ear hörlurar mycket bekvämare på huvudet och mot öronen. On-ear kan bli jobbigt efter endast någon timme av lyssnande. Det är även mer fokuserat ljud som inte brukar leda till lika bra ljudkvalité. 

Batteritiden

Rent generellt brukar over-ear hörlurar vara de hörlurar som har den bästa batteritiden. Det finns mer plats för ett större batteri och därmed behöver dom laddas mer sällan. Många over-ear hörlurar har en batteritid över 30 timmar vilket är mer än nästan alla in-ear hörlurar. 

Kvalité

Over-ear hörlurar är ofta mer robusta och har därmed bättre kvalité. De dyrare modellerna brukar hålla i flera år innan något strular. Men det beror givetvis på hur du hanterar hörlurarna. Dom är inte heller lika lätta att tappa bort som in-ear hörlurar. 

Bluetooth eller trådbundet

Vi tycker att bluetooth är den överlägsna anslutningen och det beror på flera faktorer. Med bluetooth har du ingen sladd som kan trassla sig och du kan röra dig mer fritt. Idag har även bluetooth tekniken förbättrats och den klarar av att skicka mer data. Därför är musikkvalitén över bluetooth väldigt stabil och bra. 

Bluetooth är helt enkelt mer praktiskt och du kan röra dig fritt. Men trådbundet är inte heller helt fel. Dom hörlurarna behöver du aldrig ladda utan det är bara att tuta och köra. Sedan är trådbunda hörlurar i regel billigare än bluetooth hörlurar. 

Ska du använda dina bluetooth hörlurar hemma eller på jobbet kan en bra räckvidd vara att föredra. Då kan du röra dig fritt utan att du tappar anslutningen till telefonen. De flesta hörlurar i detta test har en bra räckvidd och tappar inte anslutningen bara för att du går in i ett annat rum. 

Ljudkvalitén mellan de två

Många hävdar att trådbunda hörlurar har en bättre ljudkvalité, vilket stämmer till en viss del. Ska du använda hörlurarna till telefonen brukar bluetooth ge det bättre ljudet. Det beror på att din smartphone inte har något bra ljudkort som kan hantera dina bra hörlurar. Däremot kan bluetooth strömma riktigt hög ljudkvalité. 

Ska du använda dina hörlurar i datorn eller via någon annan enhet kan ljudet med trådbunda vara bättre. Då har du ett ljudkort som kan skicka över bättre ljudkvalité. Ljudnördar som kör med förstärkare till sina hörlurar brukar alltid köra med trådbunda. 

trådbunda over-ear hörlurar

Brusreduceringen

De flesta over-ear hörlurar har brusreducering. Det finns två varianter av brusreducering, aktiv och passiv. Aktiv brusreducering använder mikrofoner på hörlurarna som plockar upp utomstående ljud. För att plocka bort detta utomstående ljudet skickar hörlurarna ut en motsatt signal som eliminerar ljudet. Detta är den bästa sortens brusreducering. 

Passiv brusreducering använder ingen flashig teknik. Det handlar istället om en bra design som dämpar ljudet. Alltså bör du ha koll så att hörlurarna har en aktiv brusreducering och inte bara aktiv. De flesta over-ear hörlurar har redan en bra passiv reducering eftersom designen är formad på det sättet. 

ANC eller Active Noise Cancelling är ett annat ord för brusreducering som ofta dyker upp. Tekniken funkar riktigt bra i bullriga miljöer där du vill ha lugn och ro. De flesta hörlurar ändrar ANC beroende på vart du befinner dig. Vissa äldre modeller behöver du justera reduceringen automatiskt på i inställningarna. 

Denna teknik kräver mycket batteri och därför har många dyrare hörlurar sämre batteritid än billigare hörlurar. Idag har dock de dyrare hörlurarna en acceptabel batteritid som funkar för de flesta. Ofta ligger den uppemot 20 timmar eller mer vilket räcker och blir över för de flesta. Om du vill spara på batteriet och befinner dig i en lugnare miljö kan du alltid stänga av brusreduceringen. Då kan batteritiden ofta dubblas eftersom det kräver mindre ström. 

Budget

Toppmodellerna kostar mycket, ofta uppemot 3000 till 5000 kr. Detta är ett saftigt pris som inte alla har råd med. Om du älskar musik kan detta pris vara värt det eftersom du får en bra ljudkvalité. Lyssnar du på musik varje dag är toppmodellerna det bästa valet och kommer ge dig mest valuta för pengarna. 

Om du däremot lyssnar någon eller några dagar i veckan kanske man inte vill lägga flera tusen på ett par hörlurar. Tekniken har gått framåt och idag är den billigare än tidigare. Därmed kan man fynda brusreducerande hörlurar riktigt billigt. De har inte lika bra ANC som de dyrare modellerna men oftast funkar den ändå bra. Ett annat alternativ är att välja ett mellanval som kostar mindre än toppmodellerna men lite mer än lågpris lurarna. 

Vill du komma undan billigt rekommenderar vi antingen JBL Tune 760NC som kostar runt tusenlappen. Dessa lurar erbjuder riktigt bra ljud och ANC som kommer hålla länge. Tune 760NC har även en trevlig passform som man kan bära på huvudet i flera timmar. Sedan finns det även hörlurar under tusenlappen som Nomadelic. Just det märket är bra men inte riktigt på samma nivå som JBL. 

Ljudkvalitén

Just ljudkvalitén är väldigt svårt att reda på via produktspecifikationer. Det kan ge ett hum om ett par hörlurars kvalité men inte mer än så. Vilka tekniker och delar tillverkaren använder är det som har störst påverkan. Passformen spelar även en stor roll där man vill att ljudet inte ska läcka ut. 

För att mäta ljudkvalitén i ett par hörlurar gäller det att testa dom. De riktiga ljudnördarna analyserar hela ljudprofilen och kan höra om det missas ljud i olika register. För de flesta är detta lite överkurs och aningen extremt. Vill du försäkra dig om hög ljudkvalité rekommenderar vi toppmodellerna som har ett djupt, fylligt och dynamiskt ljud. 

Alla over-ear hörlurar i detta test har bra ljudkvalité. Där vissa modeller är klart bättre än andra beroende på pris. Det är svårt att beskriva ljudkvalitén med ord för någon som inte har bra koll. Så därför kan ett prov i butik vara värt. 

Passformen

Over-ear hörlurar har i regel en mycket bra passform som sitter ordentligt på huvudet. Hörlurar som väger mindre är i regel mer bekväma och kan användas i fler timmar. Ett par lågvikts hörlurar är Sonys WMX5 som knappt känns på huvudet. Samtidigt har dom riktigt bra ljudkvalité och den bästa i prisklassen. 

Alla over-ear hörlurar har en bygel där storleken kan ändras. Därför passar dom alla olika huvudstorlekar. Sedan skiljer sig hörlurarna i hur hårt dom sluter öronen och i storleken på kåporna. En del tillverkare tillverkar en tightare design för att täcka upp för deras dåliga brusreducering. Detta gör att ljud stängs ut men hörlurarna är inte lika bekväma. 

Materialet har en stor påverkan på passformen. Det ska inte bli för varmt samtidigt som det ska isolera ljudet bra. Här gäller det för tillverkarna att hitta en hårfins gräns mellan komfort och ljudisolering. Några som vi tycker gör detta riktigt bra är Apple med deras Airpods Max. 

Samtalskvalité

Ska du använda dina over-ear hörlurar för samtal bör du köpa en modell som är bra för detta. Då gäller det att hörlurarna har en bra mikrofon så att mottagaren kan höra dig ordentligt. Mikrofonen ska också funka i bullriga miljöer så att du kan prata överallt. 

De bästa hörlurarna för samtal är antingen Sonys toppmodell eller Airpods Max. Deras hörlurar har flera mikrofoner som plockar upp ditt ljud i hög kvalité. Ett par lite billigare hörlurar med bra samtalskvalité är Sennheiser momentum 4. Vi har även en heltäckande guide om hörlurar för samtal

Hur vi testar over-ear hörlurar

Det krävs en hel del att utse dom bästa over-ear hörlurarna. Vi har gått igenom flera modeller för att hitta dom som erbjuder det bästa. I testet ingår flera faktorer som vi tar hänsyn till. Detta gör vi för att hitta lurarna som gör det bäst på alla fronter. Vi har tagit med hörlurar i flera prisklasser för att du ska kunna hitta ett par lurar som passar dig. 

I testet undersöker vi alla hörlurarnas tekniska egenskaper. Alltså vilken typ av bluetooth som används och hur ljudet strömmas över. Detta är viktigt för att du ska få en stabil och säker anslutning. Det har även en stor påverkan på ljudkvalitén. Vi undersöker också räckvidden på hörlurarna så att du kan använda dom längre bort från telefonen. 

En annan viktig del i testet är att jämföra alla egenskaper. Det är allt från batteritiden till hur stora membran hörlurarna har. Sedan kan ett par hörlurar ha en sämre batteritid men ett grymt bra ljud som täcker upp för detta. Så även om ett par hörlurar brister någonstans kan dom fortfarande bli en testvinnare. 

ANC-tekniken ska också vara bra och ta bort ljud effektivt. Lurarna ska funka att ha på sig i bullriga miljöer där det kan vara svårt att höra sin egna musik. En del lurar gör detta klart bättre än andra och är en av de viktigaste faktorerna. Sedan är passformen också en viktig del av undersökningen. Lurarna ska sitta ordentligt på huvudet och inte bli obekväma efter ett par timmar. 

Mer inom ljud