bästa grafikkortet

Varför är grafikkort så dyra?

Grafikkort är något som alla gamers behöver och är även en komponent som då och då behöver uppgraderas. På senaste tiden har vi sätt en markant skillnad i pris och utbud när det kommer till grafikkort. Så vad beror detta på? I denna artikel kommer vi att svara på frågan många undrar. 

Brist på kretsar

Kretsar har varit en bristvara i snart ett år och kommer förmodligen fortsätta vara ett tag till. Detta är en huvudkomponent i grafikkortet och är även en del andra elprylar använder sig av. 

Pandemin och fler gamers

Pandemin har lockat fler gamers med karantäner som gör att folk har tråkigt hemma då. Gamingen exploderade under 2021 och efterfrågan på datorer ökade kraftigt. Detta i kombination med kretsbristen gav dubbeleffekt när det gäller utbudet. 

Kryptovaluta

Kryptovaluta var ett ämne som präglade 2021, fler lärde sig om den nya digitala valutan och detta påverkade grafikkorten mycket. Anledningen till detta är miningen av kryptovaluta som kräver grafikkort för att lösa olika ”algoritmer”. Flera började med mining 2021 och köpte på sig grafikkort. Därav fick gamers en annan köpstark grupp att konkurrera med. 

Vad är lösningen?

Just nu finns det grafikkort att köpa nya, men priserna är högre än någonsin. Antingen får man välja ett mindre presterande grafikkort eller leta efter ett bra begagnat. Köper man ett grafikkort begagnat bör man inspektera det noga som man inte köper ett slutkört grafikkort som använts till mining av kryptovalutor. Är du ute efter ett splitternytt grafikkort kan du gärna läsa vår artikel, bästa grafikkort