chromebook test

Bästa chromebook 2023: 5 modeller recenserade

Med den bästa chromebooken kan du arbeta, studera och surfa runt utan hinder och problem. I denna guide kommer vi att gå igenom 5 bra chromebooks som vi rekommenderar. I testet hittar du modeller i flera prisklasser så att du kan hitta något som passar dig. 

En chromebook är en laptop som körs på Googles operativsystem Chrome OS. Datorn kännetecknas av ett lågt pris blandat med hög användarvänlighet och säkerhet. Det är ett bra val för dig som inte är särskilt teknisk och vill ha något som alltid funkar. 

bästa chromebook

Asus Chromebox 4

Bästa chromebook

Bäst i test!
portabel chromebook

Lenovo IdeaPad 3

Portabel chromebook

Bra val

Acer Chromebook 314

Bästa billiga chromebook

Prisvärd
bästa chromebook

Acer Chromebook CB315-4H

15,6 tums chromebook

Lenovo IdeaPad Duet 5

Löstagbar Chromebook

1. Asus Chromebox 4

bästa chromebook

Bästa chromebook

En liten men kraftfull dator som har en stark processor och bra anslutningsmöjligheter. 

En stationär chromebook

Många Chromebooks är i laptopform men denna dator är som en stationär. Detta är bättre om du ska arbeta eller studera med datorn eftersom ergonomin blir schysstare mot kroppen.

Till en stationär dator kan du även välja själv vilken skärm, tangentbord och mus du ska ha. Alltså kan du anpassa allt kring datorn mer. Skriver du mycket exempelvis kan du köpa ett ergonomiskt tangentbord, något som inte är lika praktiskt med en laptop. 

Mycket prestanda för pengarna

Denna chromebook har en Intel Celeron 5205U-processorn från 10 generationen vilket gör datorn snabb och smidig att arbeta på. Det finns ett internt grafikkort i processorn som funkar bra för allmänt arbete. Däremot är det interna grafikkortet inte särskilt bra för varken gaming eller avancerad grafisk formgivning. 

Eftersom chromebooken har lite vassade komponenter har du stöd för 2 stycken 4K skärmar. Många föredrar en högre upplösning och då passar detta riktigt bra. Det är även en högre upplösning än vad som erbjuds bland laptopsen med Chrome OS. 

Sedan har datorn ett RAM minne på 4 GB och en mindre SSD på 32 GB som ett stöd för molnlagringen. För detta pris är detta ett bra tillägg som höjer farten på datorn. För slösurfande, studier och arbete duger komponenterna helt klart och ger inget strul med sega laddtider. 

Mycket anslutningsmöjligheter

Asus Chromebook 4 har totalt 5 x USB kontakter vilket gör att du kan ansluta alla dina enheter till datorn. Många chromebooks och mindre laptops erbjuder inte särskilt många anslutningsmöjligheter så det här tycker vi är ett stort plus.

Sedan har datorn också Wi-fi 6 vilket är en senare wi-fi teknik som erbjuder starkare anslutning till internet. Har du ett trådlöst tangentbord eller ett par airpods kommer dessa enheter anslutas enkelt till datorn eftersom den har bluetooth 5.0.

Anslutning av skärmar

För anslutning av lite bättre bildskärmar har du en displayport kontakt som passar bra för dig som gillar hög uppdateringsfrekvens och upplösning. Enklare skärmar går också att ansluta via dom två HDMI portarna.

Både trådlös och trådbundet internetanslutning

Just Chromebooks brukar nästan alltid anslutas till wi-fi trådlöst, vilket är smidigt men erbjuder lite sämre internet. Därför passar det bra att denna dator har en gigabitnätverksport på baksidan för direkt anslutning till internet med sladd. Detta är extra bra om du jobbar och behöver ett ordentligt internet. Givetvis går det även att ansluta datorn till internet trådlöst. 

Diskret och tar inte mycket plats

En del skippar stationära datorer eftersom dom är stora och tar en del plats. Denna lilla dator är 148,5x40x148,5 mm stor och är därmed lätt att städa undan om du inte använder datorn. Något vi däremot rekommenderar är att använda VESA fästet bakom. Med det fästet kan du montera datorn baktill på din skärm vilket gömmer datorn helt och hållet. 

En säker chromebook

Eftersom denna dator körs på Chrome OS har du ett bra skydd mot virus. Du som inte är särskilt tekniskt har en stor användning av detta eftersom du slipper virusprogram. Datorn blockerar sådan man inte vill ha in på disken och kör regelbundna uppdateringar utan att du behöver göra någonting. 

Perfekt för film

Vi gillar denna dator eftersom den både funkar bra till vardagligt surfande men även till filmtittandet. Med stöd för hög upplösning och anslutning till högtalare kan du använda denna lilla dator i biorummet. Eftersom datorn har bluetooth 5.0 kan du ansluta en trådlös mus och ett tangentbord för att styra datorn från soffan.

2. Lenovo IdeaPad 3

portabel chromebook

Portabel chromebook

Perfekt för dig som är på resande fot eller bara föredrar en laptop.

Smidig, enkel och snygg

En laptop har många fördelar och passar extra bra för dig som gillar att kunna sitta med datorn lite vart som helst. Denna chromebook är från Lenovo och har en trevlig klassisk laptop design. Här erbjuds mycket dator för pengarna och den passar lika bra till film som den gör för studier. 

Lång batteritid

När det kommer till laptops är batteritiden något som antingen kan göra en dator helt fantastik eller riktigt dålig. Just denna chromebook har en batteritid på upptill 16 timmar beroende på vad du gör. Arbetar du på datorn kommer batteriet förmodligen inte räcka alla 16 timmar men däremot riktigt länge. 

Överhettas inte

Mindre laptops kan enkelt överhettas och vara väldigt dåligt konstruerade. Därmed verkar det som Lenovo tänkt till lite när de tillverkade denna chromebook eftersom det krävs en hel del för att få den varm. Chromebooken hålls sval under en längre tid och du kan även använda den i sängen. 

Bra specifikationer

När det kommer till hur mycket en chromebook klarar av rent prestanda mässigt hänger allt på komponenterna. Denna dator har en MediaTek MT8183 8-core vilket är en snabb och prisvärd processor. Det är bra att Lenovo körde på detta eftersom det är en bra processor som även många konkurrenter valt att köra på deras chromebooks. 

Processorn är något som direkt påverkar priset och därför tycker vi att Mediateks chip är ett bra val. Du får en snabbare dator till ett billigare pris som gör datorn mer köpvärd. Processorn har 8 trådar och 8 kärnor vilket kan jämföras med många processorer som sitter i billigare stationära datorer. 

Sedan har även chromebooken ett RAM-minne på 8 GB vilket passar perfekt för dig som sitter i lite mer avanerade appar. Minnet tillsammans med eMMC-lagringsenheten bildar en stark dator till ett schysst pris.

Perfekt för enklare arbete

Något vi tycker är viktigt för chromebooks är tangentbordet eftersom det används väldigt ofta. Tangentbordet på denna dator är lätt och bekvämt att skriva på vilket är perfekt om du jobbar som copywriter eller något annat yrke där man producerar mycket text. 

Du kan smidigt prata med kollegor eftersom chromebooken har mikrofon, högtalare samt en webbkamera. Just mikrofonen och webbkameran är inte jätte bra men helt klart dugliga. Kameran har endast 720p i upplösning vilket är något snålt men funkar för enklare videokonferenser. 

Bra konstruktion

De senaste åren har tillverkarna börjat tillverka så tunna datorer så det känns som att man betalar mycket bara för utseendet. Denna chromebook är tunn och lätt men inte så det börjar brista på komponenter. Vi föredrar helt klart ett bättre pris och bättre kylning framför en ultra tunn design som inte påverkar prestandan särskilt mycket. 

3. Acer Chromebook 314

Bästa billiga chromebook

Här erbjuds mycket dator för pengarna vilket är perfekt för dig som vill ha en enkel dator som alltid funkar.

Vill du inte lägga hur mycket pengar som helst på en dator? Då är det Acers Chromebook 314 du ska spana in. Denna dator går loss på ungefär 3-4000 kronor och erbjuder mycket prestanda för pengarna. Den kanske inte passar perfekt för arbete men helt klart godkänd för studier, filmtittande och vardagligt surfande. 

Intel Celeron

Med en Intel® Celeron® N4020-processor kan du använda datorn utan att det laggar eller tar lång tid. Det är en effektivt processor som ökar din produktivitet eftersom den hänger med i svängarna. Den tillåter dig att ha flera appar uppe samtidigt utan att det börjar bli allt för laggigt. Vi gillar valet av CPU eftersom den erbjuder mycket samtidigt som den inte kostar allt för mycket, och på så sätt blir hela datorn billigare. 

En skonsam skärm

Spenderar du flera timmar framför en skärm om dagarna vet du hur viktigt det är med ljuset. Denna chromebook har en bra skärm som går att använda i alla tänkbara ljusförhållanden samtidigt som det inte stör ögonen allt för mycket. Skärmen är på 14 tum vilket är en alldeles lagom storlek där det finns en balans mellan användarvänlighet och mobilitet. 

Gott om prestanda

Med 4 GB RAM och 64 GB eMMC får du en snabb chromebook som orkar med hela dagen. EMMC storleken är större än många andra dyrare chromebooks och är något som drar upp betyget rejält för denna dator. RAM-minnet på 4 GB tillåter dig att arbeta med många appar som kräver lite extra kraft. 

Perfekt för resenären

Med en låg vikt på endast 1,5 kg och en tunn design passar chromebooken perfekt att ha med sig på resande fot. Sedan har datorn också en batteritid på 12,5 timmar vilket räcker förmodligen hela resan ut och lite till. 

4. Acer Chromebook CB315-4H

bästa chromebook

Chromebook med 15,6 tums skärm

En prisvärd dator med bra komponenter och ett snyggt utseende. 

Denna chromebook från Acer är ett bra alternativ för dig som vill ha en stabil dator med en 15,6 tums skärm. Det är en praktiskt och lättanvänd dator som passar både för vanligt surfande till arbete. Prismässigt ligger den i medelklassen och ett bra val för dig som inte vill ha något för billigt och enkelt, men samtidigt inte allt för dyrt.

Stark processor

Det som skiljer denna chromebook från andra lågpris modeller i testet är komponenterna. I denna chromebook sitter en Intel® Celeron® N4500-processor som är stark och väldigt lätt att jobba med. Den drar upp totalpriset något men kommer leverera mer prestanda än de billigare laptopsen med de sämre celeron processorerna. I helhet är celeron serien riktigt bra och passar in i detta segmentet då man vill få ut så mycket som möjligt för pengarna.

Lättanvänd

Det är en lätt dator att handskas med och Acer har lyckats med det mesta. Skriften på tangentbordet flyter på bra och tangenterna är snabba samtidigt som dom har lite djup i sig. Alltså en perfekt dator för dig som studerar eller skriver mycket på jobbet. Sedan är också touchplattan väldigt snabb och enkel att arbeta med. 

Bra ljud för att komma från en chromebook

Laptops i allmänhet brukar inte direkt ha något bra ljud. Men denna chromebook DTS®-ljud som passar perfekt för dig som inte gillar att använda hörlurar hela dagen. Sedan har även chromebooken två inbyggda mikrofoner som passar perfekt för samtal där det är viktigt att andra parten hör dig ordentligt. För att bli en riktig konferens dator har den även en reflexreducerande webbkamera.

5. Lenovo IdeaPad Duet 5

2-i-1 chromebook

Perfekt chromebook för dig som vill släppa tangenterna ett tag och använda touch funktionen. 

Du som söker det där lilla extra kommer att trivas med Lenovos Ideapad. Denna dator är en 2-i-1 dator vilket innebär att den också fungerar som en surfplatta. Har du tröttnat på tangenterna kan du lägga dig i sängen och använda touch istället. Något som brukar vara sådär på dessa modeller är touch funktionen, men detta har Lenovo lyckats med här. 

Ordentliga komponenter

Med Qualcomms Snapdragon 7c kan du ta dig ann större uppgifter utan att datorn börjar bli seg. I processorn ingår även Adreno grafiken som är riktigt vass och klarar alla dagliga uppgifter med råge. En snabb processor är en av de viktigaste faktorerna till när det kommer till chromebooks. Därmed gillar vi att man kört på Snapdragon 7c Gen 2 plattformen som visat sig vara väldigt stabil. 

Mindre skärm

En skärm på 13,3 tum kanske inte är något att skryta med direkt, även om det duger för de flesta. Den mindre skärmen beror på touch funktionen, en allt för stor skärm blir inte särskilt användarvänligt med en touchpenna. Sedan hade priset för Ideapaden varit högre om man hade kört på en 15-17 tums skärm. Det positiva i det hela är att skärmen är en 1920×1080 OLED skärm som levererar riktigt bra bild, om inte den bästa i klassen. 

OLED bidrar även till mindre blått ljus vilket är perfekt om du gillar att surfa runt på chromebooken innan det är dags för sömn. Totalt avger den avger 70 % mindre blått ljus jämfört med traditionella LCD skärmar. OLED ger även bättre färger och ett klarare helhetsintryck som gör det lite mer motiverande att använda datorn. 

Perfekt för konferens

Sitter du mycket i teams möten har du förmodligen stött på en och annan brusig mikrofon som får en att vilja lägga på samtalet. Detta har Lenovo tänkt på och valt att köra på dubbla mikrofoner med bättre ljud. Vi gillar detta eftersom många har den senaste tiden börjat jobba hemifrån och därmed krävs en bättre kvalité på sin utrustning där hemma. 

Bortsett från en tydlig mikrofon har även denna dator en ordentlig webbkamera som har en skarp bild. Kollegorna kan se dig ordentligt i skarpa 1080p vilket är viktigt för att kunna kommunicera korrekt. Sedan har även denna chromebook bra högtalare så att du kan höras vad som sägs på andra sidan samtalet. 

Vårt omdöme

Dessa 2-i-1 datorer har vi sett kommit och gått de senaste åren och det brister oftast någonstans. Ofta är det ett dåligt tangentbord eller en touch som inte imponerar. Sedan har det stramats åt på komponenternas prestanda för att ha råd med touch funktionen. Vi tycker att Lenovo har lyckats bra med att leverera en 2-i-1 chromebook som för en gångs skull inte brister på någon front. Givetvis finns det lite små saker som skulle kunna vart bättre men alla delar på datorn är godkända. 

Frågor och svar om chromebooks

Här svarar vi på dom vanligaste frågorna som brukar uppstå inför sitt köp av en chromebook. Många blandar ihop en chromebook med en vanlig dator men dom skiljer sig en del. 

Vad är en chromebook?

Det är en dator som körs på operativsystemet Chrome OS vilket skiljer sig en del från Windows och Mac OS. Mycket av det som lagras på Chrome OS går via molnet vilket gör det till en smidig dator. Alltså behövs inte mycket sparas lokalt och datorn blir snabb i och med att mycket utrymme finns för datorn att skicka filer. Datorn liknar till stor del en vanlig dator men skiljer sig en del i utseendet. Allt är lite mer lättarbetat och det finns inte särskilt mycket som kan få fel. 

Vad är fördelarna med en chromebook?

Den största fördelen med en chromebook är användarvänligheten. Dom funkar för dig som är oteknisk eftersom allt bara lirar. Uppdateringar sköts av sig självt och datorn håller sig ren från virus och annat tråkigt. På så sätt kan du få en trevlig dator upplevelse utan att hålla på med underhåll och problem. 

Sedan är chromebooks oftast väldigt billiga och det beror på att dom används mest för enklare arbeten. Om du inte kommer att arbeta i tyngre program är det helt enkelt mer prisvärt att endast betala för den prestanda man kommer att använda. Det går att hitta en bra chromebook för 3-5000 kronor som har komponenters som hänger med i teknikutvecklingen.

En annan fördel med chromebooks är batteritiden som oftast brukar vara uppemot 10 timmar eller mer. Chrome OS är ett väldigt energisnålt operativsystem och tillverkas val av komponenter leder till en låg strömförbrukning. Dyrare och mer avancerade komponenter drar mer ström och därför har dom ofta sämre batteritid. 

Chromebook eller dator?

En chromebook är också en dator men körs på operativsystemet Chrome OS. När vi refererar till dator menar vi datorer som körs på antingen Windows eller Mac OS. Om du inte är så teknikkunnig rekommenderar vi helt klart en chromebook framför en vanlig dator. Du kommer undan billigare och får en bättre användarupplevelse. 

En dator som körs på Windows eller Mac Os passar bättre för dig som vill arbeta med saker som kräver mer prestanda. Det finns flera modeller som har bättre komponenter och passar därmed bättre till studier eller arbete. En sådan laptop är även enklare att uppgradera även om det är bökigt. Om du ofta sitter offline kommer även en vanlig laptop passa bättre eftersom mycket på Chrome OS kräver internet. 

En klar fördel med Chrome OS är hur lättillgängliga alla appar är. Det är lite mer som en telefon i dator format än en traditionell dator. Från en chromebook är det enkelt att komma åt program som word, Google docs, Google keep och andra appar som är användbara. 

Vilken chromebook ska jag välja?

Har du inte någon vidare koll på komponenter kommer givetvis inte processor namnet säga något om hur bra en chromebook är. Alla modeller i denna guide rekommenderar vi för allmänt surfande och datoranvändande. Innan ditt köp bör du tänka igenom vad du ska använda datorn till eftersom den bästa chromebook datorn är den modellen som passar dig bäst. 

När det kommer till komponenter bör datorn åtminstone ha ett 4 GB RAM-minne eller större. Med ett lite större minne kommer du att kunna köra mer avancerade appar utan krångel och problem. Sedan vill man gärna ha ett lite större eMMC minne, eftersom då blir datorn snabbare. Försök att hitta en modell som i alla fall har 32 GB eMMC. Mycket på dessa datorer lagras i molnet men extra minne på datorn skadar inte för bättre användarupplevelse. 

Om du vill ha en bra skärm är det upplösningen och paneltypen du ska kika på. Helst vill du ha en dator med en upplösning på 1920×1080 eller högre. Det innebär full-HD och ger en tydlig bild som är mer skarp. Om du vill ha riktigt bra bild kan du även kika på en OLED skärm, med dom skärmarna blir färgerna extra bra. När det kommer till paneltyper brukar de flesta typer idag funka bra. 

Skärmstorleken är en smaksak men allt under 13 tum kommer förmodligen bli för litet. Ska du arbeta på datorn kommer klivet från 13 till 15,6 tum vara ganska stort och helt klart värt det. Men en större dator innebär också mer vikt vilket kanske inte passar resenären. Om du vill ha en större skärm än vad chromebooks kan erbjuda rekommenderar vi att spana in Asus Chromebox 4 som tillåter dig att ansluta din egna skärm. 

En chromebook för skrift

Ska du exempelvis skriva mycket på datorn rekommenderas helt klart en dator som har ett bekvämt tangentbord. Det kan även gärna vara bakrundsbelyst så att du kan se tangenterna tydligt i mörkret. Om du arbetar som skribent rekommenderar vi även en skärm som har mindre blått ljus så att inte ögonen blir trötta. Om du arbetar med datorn bör du även se till att en USB port finns, så att du kan koppla in en mus. 

I och med många chromebooks funkar så bra för skrift kommer dom också passa bra för studenten. Som studiedator kan det finnas vissa begränsningar i Chrome OS och hos komponenterna. Men om du mest antecknar och skapar presentationer kommer det fungera galant. 

Du som gillar film

Ska du däremot använda chromebooken för filmtittande kan en modell med mycket anslutningsmöjligheter vara att föredra. Då kan du koppla in datorn i en större skärm eller projektor och få till ett litet biorum. Om du inte ska koppla till någon annan skärm bör du köpa en chromebook som har en skärm med hög upplösning. 

Bästa chromebook för resenären

Om du ständigt är på resande fot bör du kontrollera att datorn du tänker köpa har en bra batteritid. I regel har chromebooks en riktigt bra batteritid men det skadar inte att dubbelkolla. Sedan rekommenderar vi också att kolla så att vikten är låg och modellen tunn, då blir resan enklare. 

Finns det några nackdelar?

Eftersom majoriteten av filerna sparar på molnet kommer datorn inte alltid funka särskilt bra på platser där du inte har internet. För ett par år sedan var detta ett större problem då datorn var väldigt begränsad utan internetanslutning. Men idag är det annorlunda och det går att köra spotify, netflix och andra program på ett offline läge. 

Det går även att ta anteckningar och studera utan internet eftersom du har tillgång till program för skrift. Idag är det även enkelt att internet dela från sin mobil till datorn och därmed är problemet inte lika stort längre. De flesta platser idag har även trådlöst nätverk och eftersom datorn är så säker kan man ofta använda dom. 

En annan nackdel är att dom är billiga, vilket inte riktig är en nackdel men priset kompromissas på prestandan. Alltså kommer du inte kunna köra mer avancerade program som kräver lite mer prestanda. Du som jobbar med videoredigering, programmering och annat krävande kommer ha mer nytta av en stationär dator.

Sedan är de flesta chromebooks ganska små och inte särskilt ergonomiska. Ska du sitta framför datorn ett par timmar om dagen kan det vara bättre att köpa en stationär dator. En annan bra åtgärd för ergonomin är att koppla in ett extern tangentbord, på så sätt får du en bättre hållning. 

Hur vi testar chromebooks

I denna undersökning har vi gått igenom flera modeller och undersökt deras fördelar, nackdelar och egenskaper. Vi har kommit fram till fem modeller som vi tycker är prisvärda och som förtjänar en plats i listan. I denna undersökning har vi gått igenom fler modeller än vad som syns i testet så mycket har sållats bort i brist på prestanda och funktionalitet. 

I testet tog vi fram dom bästa modellerna och jämförde dom mot varandra. Därefter har vi rangordnat modellerna efter från vilken vi tycker är bäst till den vi tycker är minst bäst. När vi gör detta tar vi även hänsyn till priset. Så den datorn som har vunnit testet kanske inte är den med mest prestanda, men det kan vara datorn med mest prestanda för pengarna. När vi jämför datorer tar vi även hänsyn till att det kan finnas en viss skillnad i pris. Detta gör vi för att få en så korrekt bedömning av datorn som möjligt. 

Datorns egenskaper

Vi har gått igenom alla modeller och kollat deras egenskaper och komponenter. En bra chromebook ska prestera i vått och torrt samt ha komponenter som inte sviker. De ska klara alla tänkbara appar som brukar användas utan att det börjar lagga eller strula. Men det är inte bara komponenterna som ska vara rätt, utan även helheten. 

Identifiera brister

Därefter undersöker vi allt som har med datorn att göra och försöker hitta brister. Ingen modell är perfekt och vi försöker hitta alla modellers små fel. Det kan vara allt från ett litet segt tangentbord till en skärm som inte riktigt håller måttet. Vi försöker hitta modellerna som brister minst på alla fronter och som är den allmänt bästa datorn. 

Fler prisklasser

Vi försöker också inkludera flera datorer i flera prisklasser så att du kan hitta en dator som passar dig. Alltså hittar du både den bästa chromebooken utifrån pris och den bästa utifrån prestanda. En dator är ett dyrt inköp och alla är inte i behov av den bästa modellen, utan en fungerande modell. 

Vi hoppas att du har hittat den bästa chromebook datorn som passar din budget och dina krav!

Läs mer: