ergonomisk mus

Ergonomisk mus bäst i test 2023 – 7 skonsamma modeller

Om du sitter mycket framför datorn så underlättar det riktigt mycket med en ergonomisk mus. Idag finns det olika modeller av ergonomiska möss som avlastar, stöttar och sätter din hand i en vinkel som på sikt gör att du inte blir lika stel och spänd i nacke, axlar, handleder och fingrar.  

Här nedan listar vi dem 7 bästa valen du kan göra idag ifall du vill köpa ett styrdon som är skonsamt mot dig. Du hittar modeller av olika design och i olika prisnivå, men gemensamt för alla produkterna är att de gör faktiskt skillnad samt presterar riktigt bra i sin priskategori. 

Ergonomisk mus bäst i test:

ergonomisk mus bäst i test

Logitech MX Vertical

Bästa ergonomiska musen

Testfavorit
ergonomisk mus logitech

Logitech Mx Master 3s

Ergonomisk mus kontor

Bra val
ergonomisk mousetrapper

MouseTrapper Prime

Håller armarna i ergonomisk position

Bäst på sikt
billig ergonomisk mus

Logitech Ergo M575

Mus med styrkula

vertikal mus

Logitech Lift Vertikal

Stående mus

rullmus

Kensington Orbit Trackball

Bästa rullmus

ergonomisk centrerad mus

MouseTrapper Advance 2.0

Centrerad mus

1. Logitech MX Vertical

ergonomisk mus bäst i test

Bästa ergonomiska mus 2023

Otroligt skön, smart och häftig mus som sätter handleden i en naturlig vinkel. 

Om du sitter mycket vid datorn och får känningar i handleden på grund av detta så är detta den bästa ergonomiska musen du kan införskaffa dig eftersom den låter din hand ligga i sin naturliga position med handleden rakt fram istället för åt sidan, något som ger en märkbar skillnad snabbt även om det kan vara lite lurigt att få knyck på den nya musfattningen till en början. 

Utöver att vara riktigt ergonomisk så är den även otroligt skön att använda när man har vant sig. Dessutom så är kvalitén bra och priset känns rimligt med tanke på hur mycket musen levererar. 

Handen ligger 57 grader åt sidan istället för rakt 

Som du ser på musen så är designen lite annorlunda och du lägger handen åt sidan istället för rakt på. Med den här positionen blir vinkeln på handleden och underarmen mycket mer naturlig vilket ger stora positiva effekter om man sitter länge vid datorn. 

Eftersom du lägger handen åt sidan så är även knapparna åt sidan istället för rakt upp. Hela denna nya vinkel tar lite tid att lära sig eftersom den går emot vad man egentligen är van med, men när man väl har fått in tekniken så inser man att det är mycket skönare för kroppen både på lång och kort sikt. 

Bluetooth och snabbladdning 

Du kopplar upp dig via Bluetooth genom att stoppa in en mottagare i USB-uttaget som sedan tar emot signalen från musen. Det här gör att du inte behöver koppla upp dig manuellt varje gång utan det sker av sig själv. Ifall du har en surfplatta, dator utan USB-C eller föredrar vanlig klassisk uppkoppling så är det inga problem eftersom man kan koppla via Bluetooth utan USB-mottagare också. 

Musen går på batteri som du laddar via medföljande kabel. Spontant kan det kännas lite jobbigt att behöva ladda musen men att slippa sladden och att slippa behöva ha batterier hemma är faktiskt riktigt skönt. Eftersom man inte behöver ladda så ofta (ungefär var fjärde månad) behöver man inte riktigt tänka på det och om man skulle få slut på kräm mitt i arbetet kan man snabbladda en minut för tre timmars batteritid. Försök slå det!

Går att använda trots andra datorer i närheten

Uppkopplingen störs inte om man sitter i ett kontorslandskap med flera personer som har samma mus eller andra trådlösa hjälpmedel vilket är en förutsättning för att man ska kunna ha musen på jobbet. Man kan även koppla upp den mot 6 stycken olika datorer och sedan skifta mellan dem enkelt. 

Skifta mellan olika funktioner via knapparna

Du kan ändra funktoner enkelt genom knapparna som finns både på sidan och ovansidan. På dem kan du exempelvis komma åt snabbfunktioner ifall du sitter i program som Photoshop, Excel med mera. Du kan ställa in vad knapparna ska göra eller köra på original. På ovansidan har du även en knapp för att ändra hur känslig musen ska vara. Vi tycker om att man kan ändra känsligheten i ett enda knapptryck eftersom vissa program kräver mer känslighet än andra. 

Finns  bara för högerhänta 

Något som får ses som en nackdel är att du inte kan köpa MX Vertical gjord för någon som vill styra musen med vänster hand. Den skaran är dock ganska liten eftersom många vänsterhänta även kör musen med höger hand, men det får ändå ses som en nackdel att man inte kan välja ett vänsteralternativ. 

Hög känslighet och koppla musen till tre datorer samtidigt 

Känsligheten ligger på 4000 dpi vilket är bra för en mus som ska användas till jobb och kreativt arbete eftersom det betyder att du kan ställa in en väldigt hög känslighet. Man har dock främst nytta av en sådan hög känslighet när man jobbar kreativt med mycket detaljer. 

En funktion vi tycker är riktigt spännande är att musen kan vara kopplad till tre datorer på samma gång och att man då kan dra mellan dem olika skärmarna precis som om man skulle haft en enda dator med flera skärmar. Detta är perfekt om du exempelvis kör en stationär och en bärbar dator. Du kan inte bara smidigt byta mellan olika datorer utan även dra över filer, bilder och annat mellan datorerna, både Mac – Mac, PC – PC och Mac – PC emellan vilket är riktigt häftig och en funktion som man främst har nytta av ifall man arbetar kreativt eller med två processer separat. 

Specifikationer 

Musen är 7,85 x 12 x 7,9 cm stor och har en vikt på 135 gram vilket innebär att den är både ganska stor och ganska tung. Vi rekommenderar inte att köpa den här om du har små händer eller föredrar riktigt lätta musar, men för dig som har lite större hand kommer den vara skön att omfamna och även att röra på då den har en tyngd i sig som enligt oss andas mycket kvalitet. 

Sammanfattningsvis 

Om du är en person som har problem med händerna eller handlederna efter att ha suttit mycket vid datorn så är det här en riktigt bra modell att testa eftersom den sätter din handled i en mer naturlig vinkel. Den har även många bra och smarta knappar samt går att koppla till tre datorer samtidigt. Om du har en liten hand eller inte tror att en mus på sniskan är något för dig så finns det andra bra alternativ att välja mellan. 

2. Logitech Mx Master 3s

ergonomisk mus logitech

Ergonomisk mus för kontorsjobb

Snabbknappar, sensor som fungerar utan musmatta, tysta knappar och över två månaders batteritid… perfekt för kontoret. 

Mx Master 3s från kvalitetsmärket Logitech är det självklara valet för den som vill ha en ergonomisk mus men för den delen inte lära om sig att hålla i sidled. Med riktigt tysta knappar, trådlös uppkoppling, 70 dagars batteritid och 7 knappar för snabbprogramering av funktioner är den även enormt bra för någon som arbetar på kontor och vill underlätta sitt arbete. 

Prefekt för kontorsarbete

Logitech har designet musen för att den ska effektivisera när man är på kontoret och arbetar. Detta gör Mx Master genom sina sju olika knappar som går att programmera individuellt där man kan välja om de ska spara, kopiera, klistra in, byta flik framåt eller bakåt och så vidare. Det här är riktigt bra för den som ofta upprepar samma kommando på datorn vilket de flesta kontorsarbetare också gör. 

För att programmera vad knapparna ska göra så måste man bara ladda hem Logitechs egna mjukvara där du sedan enkelt utan några vidare tekniska förkunskaper kan välja vad alla knapparna ska göra när du trycker på dem.

Ergonomisk design som inte kräver omlärning

Mx Master har även designats för att vara en så ergonomisk mus som möjligt utan att för den delen kräva av användaren att den lär om sig och börjar arbeta med handen på sniskan. Tröskeln för att komma igång med denna Logitech är alltså i princip obefintligt då det bara är att lägga handen på som vanligt och njuta av en skönare handposition. 

Över två månaders batteritid och kompatibel med alla datorer

I den här modellen sitter ett batteri som du laddar upp med sladd via USB-C-uttaget som sitter i fram. Att ladda fullt går bara på ungefär en timme och när du väl har full kräm så kan du använda musen i över två månader, närmare bestämt i 70 dagar. 

Om batteritiden skulle ta slut mitt under en arbetsdag så kan du ladda och arbeta på samma gång eftersom laddningsuttaget sitter på framsidan, en detalj som verkligen gör stor skillnad och som vi inte kan förstå varför inte fler har tagit lärdom av. 

Eftersom det inte finns någon sladd så är det Bluetooth som gäller. Du kopplar smidigt upp dig till både Mac, iOS, Windows och Androidenheter och parkopplingen går enkelt, snabbt och håller utan problem uppkopplingen stabil. 

Ifall du skulle ha en dator utan Bluetooth, exempelvis en egenbyggd stationär dator, så kan du koppla in USB-mottagaren som då tar emot signalerna trådlöst, något som fungerar minst lika bra och som är skönt eftersom uppkopplingen då alltid sker av sig själv så fort du startar datorn. 

Något som är skönt med uppkopplingen är att det inte behövs några drivrutiner installerade för att den ska fungera utan det är bara att koppla upp sig direkt och börja jobba. 

Mycket tysta musklick 

Sedan föregående modell har Logitech lagt ner mycket krut på att få ner ljudet från när man gör musklick och faktum är att de har lyckats mycket bra. Sedan tidigare modell har de fått ner ljudet av klickandet med hela 90 % och detta är självfallet skönt för dig men kanske främst uppskattat av dem runtomkring dig på kontoret. 

Det här med 90 % tystare kan för många låta som något man bara säger men faktum är att musen är otroligt tyst och man hör nästan inte klicken även om man anstränger sig, så efter att du har vant dig med det kommer du förmodligen ha svårt att gå tillbaka till en vanlig mus. 

8000 DPI för den som har högupplöst skärm 

Även fast det inte är så många som sitter med en 5k-skärm så finns det vissa som gör det och då är det bra att kunna dra på hela 8000 DPI för att kunna utnyttja skärmens alla pixlar till max. Många kommer dock aldrig att behöva använda all känslighet som finns i sensorn, men något som däremot kan komma att bli användbart för många är att sensorn fungerar även på underlag såsom glas viket gör att man i nästan alla situationer kommer kunna använda musen helt utan en musmatta. 

Finns ingen vänsterhänt version och små händer kan få det jobbigt

Som ganska ofta så finns det ingen variant för den som vill ha musen i vänsterhanden vilket är synd. Musen är också ganska stor vilket gör att den som har en lite mindre hand kan ha svårt att smidigt och naturligt komma åt alla knappar för snabbfunktioner. 

För att summera 

Logitechs ergonomiska mus Mx Master är valet för dig som vill kunna arbeta ergonomiskt utan att för den delen ta ett grepp om musen som ligger åt sidan. Tack vare en massa smidiga knappar och möjlighet att programmera dem till nästan vad man vill bara genom att använda sig av Logitechs mjukvara så kan man effektivisera sitt arbete riktigt rejält, något som i kombination med dem tysta klicken gör detta till ett bra val för dig som jobbar på kontor. Ifall du vill ha musen i din vänsterhand eller har väldigt små händer kan det dock vara bra att välja en annan modell.

3. MouseTrapper Prime

ergonomisk mousetrapper

Ergonomisk mousetrapper

Ser till att du inte behöver sticka ut med handen från tangentbordet vilket är mer skonsamt i längden. 

Den som arbetar på kontor kommer älska en mousetrapper eftersom man då kan behålla händerna i samma position under hela arbetet och slipper sticka ut med ena handen när det är dags att röra på musen. Det här har ergonomiska fördelar som känns av ganska snabbt och är verkligen en smart lösning för den som jobbar mycket och länge framför skärmen. 

Otroligt ergonomisk – handledsstöd, mus och hållare för tangentbord

Allt med Prime är gjort för att vara så ergonomiskt som möjligt. Till att börja med så är handledsstödet i läder riktigt skönt och ger en bra stabilitet som gör att du kan behålla en bra vinkel på dina handleder och helt enkelt skippa att lägga dem på bordet. Från handledsstödet har man en riktigt skönt kontakt med tangentbordet som läggs rakt framför en i stödet. 

Själva tangentbordet når man enkelt och bra eftersom det ligger placerat mitt framför händerna på en. Vi rekommenderar att köpa ett bra ergonomiskt tangentbord och lägga framför för att få en riktigt skonsam uppsättning för händerna. Mitt i handledsstödet nedanför tangentbordet finns det också en ergonomisk musplatta som du styr med fingrarna istället för med handen. 

Musplattan består som av den gummiduk som man kan röra runt 2-dimensionellt och sedan klicka på vilket innebär att du får full tillgång till hela skärmen utan att egentligen behöva röra handen från tangentbordet. Du kan höger- och vänsterklicka över hela plattan vilket är skönt för att på så vis effektivisera. 

Just att slippa flytta handen hela tiden gör inte bara att man sparar energi utan även att man faktiskt i längden får en mer ergonomisk ställning med händerna som märks efter någon veckas användning. På just kontor så är den här typen av mus en av dem vanligaste eftersom den är så skonsam och energisparande. 

Centrerad datormus och smarta knappar som går att programmera 

Musen vi beskriver ovan kallas för en centrerad datormus vilket innebär att du har musen rätt framför dig istället för på sidan. Fördelen med detta är främst att du kan sitta i en naturliga och mer ergonomisk vinel där armarna går lite inåt istället för att du måste ut med en hela tiden, en rörelse som på sikt kan leda till att man får ont och blir trött. 

Utöver att vara skonsam mot kroppen så är även Prime gjord för att effektivisera ens arbete. Detta görs främst med hjälp av dem åtta knappar som finns och som man kan programmera i MouseTrappers egna mjukvara. Det är väldigt enkelt att ställa in och när man väl hittat kommandon som hjälper en kan man använda musen ännu mindre och låta händerna vila på tangenterna större delar av tiden som man sitter och jobbar. 

Går att vinkla, trådlös uppkoppling, tunn design och enkel att rengöra

Något vi tycker mycket om med Prime är att man kan vinkla både handledsstödet med musen samt själva tangentbordet för att hitta en vinkel som passar en själv bra. Många tycker nämligen om att vinkla bordet lite mot sig, men om man vill få en sådan ergonomisk position som bara går ska man istället vinkla det från sig. 

Uppkopplingen sker antingen trådlöst via blåtand eller via en USB-sladd. Kör man på USB så behöver man inte bry sig om att ladda men om man kör trådlöst är det något man måste tänka på en gång var fjärde månad om man använder tangentbordet normala kontorstider, alltså cirka 40 timmar i veckan. Man får med laddare och det faktum att du kan ha sladden i och samtidigt arbeta är bra eftersom man då om batteriet skulle sina mitt under arbetsdagen ändå fortsätta. 

Själva stöden som du vilar händerna på kommer bli smutsiga och skitiga efter ett tag men det är egentligen inga större problem eftersom dem är lätta att rengöra med lite papper, diskmedel och vatten. När dagen kommer där du tycker att dem är för slitna så kan du byta ut dynorna ifall du inte vill köpa en helt ny. 

2000 DPI och mått

Plattan med musen har en känslighet på 2000 DPI vilket är väldigt lagom för någon som arbetar på kontor. Det är dock för lite ifall du har en 5k-skärm och arbetar med kreativa saker såsom att rita och redigera film. 

Måtten är ganska smidiga och även fast detta inte är en mus som är tänkt att ta med sig runt så kan man det om man vill. Storleken är 480x110x20 mm och vikten ligger på 720 g så man får ändå se den som hyfsat mobil för att vara en Mousetrapper. 

För att summera

Detta är ett perfekt val för den som sitter mycket på kontor framför datorn och vill behålla en ergonomisk vinkel på händerna och ha dem i samma position framåt mot datorn hela tiden utan att behöva sticka ut för att ta i en mus. Om du ska jobba kreativt eller spela är det här dock ingen lösning för dig. 

4. Logitech Ergo M575

billig ergonomisk mus

Billig ergonomisk mus bäst i test

Manövrera datorn utan att röra handen. Styrkulan ger bra precision och styrs med tummen vilket får axlar och nacke att slappna av. 

M575 från kvalitetsmärket Logitech levererar förstklassig teknik till ett riktigt bra pris. Denna mus styr du via en kula som rullas med tummen. Handen får dessutom lite lutning och du behöver inte röra musen en millimeter vilket snabbt skapar en arbetsposition som är mycket mer ergonomisk. 

Styrkula som avbelastar 

Något som gör att den här musen sticker ut lite är dess styrkula på vänster sida. Detta innebär att du inte styr musen genom att röra runt på musen utan du styr genom att dra runt på kulan. Du håller alltså musen still hela tiden och manövrerar allt med en hand som ligger still. Att styra musen på det här sättet gör att man blir mer avslappnad i kroppen och kan sitta länge utan att bli spänd i axlar eller få ont i handleder. 

Själva kulan styrs med tummen och höger- samt vänsterklicken styrs som vanligt med pek- och långfinger. En lite oväntad fördel av att styra musen med tummen är att man kan vara mer noggrann med sina rörelser och få in ett bättre finlir. 

Att styra musen genom en kula är ett sätt som har funnits länge och har alltid varit uppskattat eftersom det känns naturligt att lära sig. Genom åren har det dykt upp lite olika varianter som har placerat kulan på sidan och ovanpå. Just den här modellen har sidoplacering vilket vi tycker är allra skönast eftersom man då också får lite vinkel på handen. 

Enkel design och trådlös uppkoppling via USB-mottagare eller blåtand 

Själva designen är ganska enkel utifrån perspektivet att det finns så många knappar. Du har två knappar för att bläddra bakåt och framåt, en knapp att ändra känsligheten på kulan med, ett skrollhjul samt höger- och vänsterklick. 

Du kopplar upp M575 via en USB-mottagare som sätts in i ett USB-A-uttag som sedan tar emot signalerna. Denna metod är främst skön för dem som sitter på en stationär PC och för den som har en laptop, surfplatta eller enhet från Apple är det smidigare att använda sig av vanlig Bluetooth. 

För att skifta mellan mottagaren och Bluetooth använder man en knapp som sitter på undersidan. Skulle man dessutom arbeta med två enheter samtidigt kan man koppla upp musen till den ena via mottagaren och mot den andra via vanlig blåtand för att på så vis kunna manövrera båda enheterna på samma gång och enkelt svepa över skärmarna sinsemellan. 

Musen laddas inte heller via kabel för att sedan drivas på ett inbyggt batteri utan du stoppar istället in ett AA-batteri i luckan som sedan håller i upp till två år vilket man minst sagt får säga är en bra batteritid. 

Passar alla storlekar på händer

Tack vare att man har gjort musen lite mindre i storleken så passar den både stora och små händer vilket är perfekt. Passformen har som vi redan sagt lite lutning och den är lagom stor för att man ska bli avslappnad och inte sitta på helspänn. 

Vikt, mått, DPI och pris

Vikten ligger på 145 gram och storleken är 13,4 x 10 x 4,8 cm vilket gör Ergo M575 till en smidig rackare som enkelt går att ta med sig. DPI:n går att ändra från 400 till 2000 vilket är perfekt i en kontorsmiljö. 

Sist men inte minst måste vi prata lite om det otroligt konkurrenskraftiga priset som gör att produkten blir mycket mer lättillgänglig för gemene man. Vi tycker faktiskt det är ganska imponerande att man lyckats snickra ihop en produkt som är så pass kvalitativ och användarvänlig till ett pris som är så här humant. 

Summering

För att beskriva M575 kort så är detta kanske den perfekta modellen för alla som vill spara på sin kropp, undvika musarm och få en skönare styrning utan att lägga ut så mycket pengar, något som gör den till ett val som passar alla som vill börja bygga en mer ergonomisk arbetsplats oavsett om det är hemma eller på arbetet. För den som ska arbeta kreativt och behöver hög DPI eller för den som ska spela finns det dock modeller som passar mycket bättre. 

5. Logitech Lift Vertikal

vertikal mus

Vertikal mus

Lite mindre vertikal modell för den som vill undvika smärtor främst i handleden. 

En vertikal mus är perfekt för den som vill ha sina händer i en mer naturlig position och är verkligen ett smart val om du spenderar mycket tid vid datorn och vill undvika att få en musarm. Lift Vertikal är något mindre än modellen MX vilket gör den mer tillgänglig även för dem med små händer. Dessutom är även priset några hundralappar billigare! Med detta sagt ett bra val för många som vill göra sitt kontor mer skonsamt för kroppen. 

Vertikalt för ett mer naturligt läge

Om du testar att lägga handen med knogarna uppåt och sedan vrider så att knogarna pekar åt sidan kommer du märka att det sistnämnda känns mycket mer naturligt. Handleden är nämligen rent ergonomiskt i en mycket bättre position när den är vriden så att fingrarna pekar utåt istället för uppåt och det faktumet tar den här musen vara på. 

Till en början kan det kännas lite ovant med att ha musen på sniskan men redan efter några dagars användning så kommer man in i det och den nya positionen blir mer naturlig. Efter ungefär en vecka så har man vant om sig och då känns en vertikal position mer naturlig än en rak. 

Enkel att koppla ihop med datorn

Precis som med de flesta ergonomiska musar idag kan du koppla upp på två sätt, antingen via en mottagare som sätts i USB-uttaget eller via vanlig klassisk Bluetooth-parkoppling. Oavsett vilken metod du väljer så går det snabbt att koppla ihop enheten med musen och första gången man gör det får man även ett förslag om att ladda hem Logitechs mjukvara där man kan göra musen mer anpassad för en själv.

Med mer anpassad för en själv menar vi att man bland annat kan bestämma vilka funktioner som knapparna ska ha, exempelvis om de ska byta flik, spara något eller klistra in det man kopierat. Totalt sett finns det 6 stycken knappar varav en är scroll, en är högerklick och en vänsterklick. Ytterligare en styr känsligheten på musen mellan känslig och mer seg, något som innebär att det återstår två stycken knappar att programmera efter eget tycke och smak. I standardutförande så byter du fik fram och bak på knapparna.

Räckvidd, mått och batteritid  

Du får med ett AA-batteri som sätts på undersidan vilket betyder att du inte behöver bry dig om att ladda och inte heller märkvärt om att byta batteri heller eftersom det håller i upp till två år. Du kan koppla upp dig mot tre datorer samtidigt vilket inte alla har nytta av men som ett fåtal faktiskt kommer finna mycket praktiskt då det finns dem som jobbar på flera datorer separat. 

Räckvidden till datorn ligger på 10 meter så man kan vara ganska långt ifrån när man jobbar och ändå ha kontakt om man nu skulle vilja det. Måtten är 71x70x108 mm och vikten 125 g vilket betyder att musen även passar dig med lite mindre händer. 

Summering 

För att summera Vertical så är detta ett perfekt val för den som till en bra peng till få en mer naturlig vinkel för handleden och dessutom få tillgång till smarta snabbknappar. Du ska dock vara beredd på att det tar några dagar att vänja om sig. 

6. Kensington Orbit

rullmus

Ergonomisk mus vänsterhänta

Tidlös och simpel modell som håller år efter år, är skonsam och dessutom enkel att manövrera. 

Om du är på jakt efter den där musen som bara fungerar, inte har en massa funktioner och som även är snäll mot handen och handleden så bör du spana in den odödliga klassikern Orbit. Den här musen har hängt med nästan ända sedan internet blev stort och finns kvar av en enda anledning, nämligen att den är förbaskat bra. Så vill du ha något som bara är att plugga in i datorn och sedan fungerar det i år efter år så är denna rullmus ett val att spana in. 

Rullkula på toppen 

Som vi sade vid Ergo M575 så är styrdon med rullkula en klassiker som har hängt med under många år. Det finns modeller med kulan på sidan vid tummen och så dem som har kulan på toppen precis som Kensington Orbit. Här styr man istället kulan med pekfinger och låter tummen samt långfingret ligga på höger- och vänsterknappen för att klicka med. 

Den här positionen gör att du kan göra allt på datorn utan att röra musen något i sidled vilket sparar både plats och på dina leder. Det går även snabbt att lära sig kulan eftersom den känns naturlig. 

En bra effekt som rullkulan ger kontra den klassiska sensorn på undersidan är att det blir mycket lättare och precisionsstyra vilket kommer väl till pass om man jobbar med något som kräver mycket detaljer. 

Robust och slittålig design 

Kensington är ett märke som är känt för att i princip aldrig gå sönder vilket gör deras produkter väldigt populära bland folk som ofta flyttar omkring sina möss mellan olika datorer och platser. Hållbarheten kommer från att materialen som används är av riktigt god kvalitet samt att konstruktionen är slitstark. Tack vare gummi på undersidan så står även musen väldigt stadigt och stabilt på skrivbordet när du jobbar vilket är skönt. 

Kopplas via sladd och passar Mac samt Windows men inga knappar

Det finns ingen Bluetooth eller batterier på Orbit utan här är det klassisk sladd som gäller. Du jobbar med en USB-A-sladd på 1,8 meter vilket gör att detta är ett val som främst lämpar sig för den som jobbar på datorn och inte via surfplatta. Fördelen med sladd är att konstruktionen blir ännu slittåligare och håller länger, så du ska inte bli förvånad om du kan ha den här i över 15 år vilket är imponerande med tanke på priset. 

Du kan koppla musen både till Mac och PC. Något som vi vill flagga för är att det inte finns några knappar utöver dem som styr höger och vänster klick vilket innebär att du inte kan ha några snabbkommandon via musen. Vissa tycker det är skönt med en enkel design och andra vill ha fler knappar. Eftersom detta är en väldigt enkel modell så får man ha det med sig om man väljer att köpa. 

Äntligen en ergonomisk mus för vänsterhänta 

Orbit är musen för den som är vänster- eller högerhänt eftersom den fungerar lika bra åt båda hållen. Vi säger bara äntligen, för att hitta en mus som både är skonsam och går att ha i vänster hand är verkligen svårt att hitta. 

För att summera så är detta ett perfekt val för dig som vill ha en enkel och hållbar mus som bara fungerar och är skonsam för handleden samt enkel att manövrera. Ifall du vill ha en trådlös mus eller en modell med massa knappar som man kan programmera ska du dock välja en annan modell eftersom Orbit bara verkligen har dem mest grundläggande funktionerna. 

7. MouseTrapper Advance 2.0

ergonomisk centrerad mus

Skonsam mus

Perfekt till kontoret tack vare skön känsla och bra stöd. 

Advance 2.0 är ytterligare en bra mousetrapper som gör att du manövrerar musen utan att behöva ta bort händerna från dina tangenter. I längden så gör detta både att du sparar tid eftersom du snabbare kommer åt musen, men det innebär främst att du kommer skona kroppen mer. 

Slipp röra på händerna utåt och smart design 

Som du nu vet så är hela poängen med en Mousetrapper att man ska slippa röra händerna utåt från tangentbordet när man ska använda musen, något som gör att du får en mycket mer ergonomisk position som i slutändan sparar mycket på din kropp. 

Den här modellen skiljer sig något från modellen Prime både till utseende och funktionen. Den har lite mörkare läder som vi faktiskt föredrar eftersom det känns lyxigare. Ergonomin är lika bra som Prime och man har ett skönt stöd för handlederna samt kommer åt alla knappar på tangentbordet samt musen utan att behöva lyfta händerna. 

Största skillnaden vad gäller funktionen från Prime är att du nu har 6 stycken knappar som går att programmera istället för 8. Vi tycker dock att man kommer riktigt långt på 6 knappar och de tycker de flesta kontorsarbetar, något som gör att detta har blivit en riktigt poppis modell som ofta syns i kontorslandskap och hemmakontor. 

Ställ in funktioner med appen, stödben och möjlighet att byta stöd

För att programmera knapparna så laddar man ner appen som hör till tangentbordet. Den är gratis och man kan sedan enkelt och snabbt ställa in vad respektive knapp ska göra. Här kan man välja mellan allt från att gå framåt, bakåt, kopiera och klistra in till att zooma, markera och spara. Ett sätt att förlänga dem snabbkommandon som man kan ta på sitt tangentbord helt enkelt. 

På baksidan har Prime stödben som gör att man kan vinkla, höja och sänka för att komma i rätt nivå till det tangentbord man lägger över. Tangentbordet ligger för övrigt i ett stabilt ställ som man viker ut från undersidan. Det är också skönt att kunna vinkla för att få en mer ergonomisk vinkel utifrån hur man står eller sitter till bordet. Står man är det exempelvis bra att ha en neråtvinkel medan en vinkel uppåt oftast är att föredra om man sitter ner. 

Efter ett tags användande så kommer stödet för handlederna att vara smutsigt, men då där det bara att rengöra det med ett blött papper och lite tvål. Ifall stödet skulle vara riktigt slitet efter några års användning så går det även att byta ut det helt och hållet vilket är en bra detalj som gör att man sparar både pengar och på resurser. 

Uppkoppling via sladd, mått och DPI

Det finns ingen bluetooth på Advance utan det är klassisk sladd som gäller för att få musen och datorn att kommunicera. Vi tycker att klassisk anslutning via kabel fungerar bra och ger en stabil kontakt samt innebär att man slipper tänka alls på batterier. 

DPI:är 2000 och är därför lagom för någon som sitter mycket i Excelark, dokument och liknande mer klassiskt kontorsjobb men om du ska göra mer detaljerade uppgifter (läs kreativa saker) så kommer det inte vara tillräckligt. Måtten är 480x20x110 mm och vikten ligger på 670 gram vilket gör Advance lite mer mobil än Prime, så om mobilitet är något du prioriterar är detta ett val att kika närmare på ifall det är just en Mousetrapper du vill ha. 

För att summera så är detta en mus som gör att du slipper ta bort händerna från tangenterna när du ska manövrera musen, något som sparar på kroppen och gör att du får en bättre ergonom i längden. Du bör dock välja en annan ekonomisk mus ifall du arbetar kreativt och behöver ha en hög känslighet eller önskar en mus som är trådlös. 

Frågor och svar om ergonomiska möss

Hur fungerar en ergonomisk mus?

ergonomisk mus

Ergonomiska möss fungerar genom att de låter handen ligga i en position som är mer naturlig för oss och som därför leder till att man slappnar av mer i leder, axlar och nacke, något som på sikt gör att dem negativa effekterna av att sitta länge vid datorn inte kommer lika fort. 

Om du upplever att du har ont i handleder, har musarm, ont i armbåge eller nacke så är det inte försent att vända och bli kvitt med smärtan och då är ett steg att införskaffa sig mer skonsam utrustning. Vill du ta reda på mer om hur en ergonomisk mus fungerar kan du läsa vidare på länken vi lagt in. 

Vilken ergonomisk mus är bäst?

Det finns fyra typer av designer på ergonomiska möss idag. De alla har olika kvalitéer och passar olika bra beroende på hur dina händer är. Här nedan går vi igenom varje modell så att du ska få lite mer kött på benen och kunna göra ett bättre val. 

Vertikal mus

vertikal mus

Den vertikala musen står på sniskan och man lägger handen på den med knogarna pekandes åt sidan. Dessa möss ser lite knasiga ut och kan kännas något svåra att vänja sig med eftersom man nu plötsligt klickar på sidan och inte rakt ovanpå, men detta är något man kommer in i redan efter några dagar och efter en veckas användande fungerar det hur bra som helst. 

Den vertikala musen är otroligt ergonomisk eftersom den låter dig ha handen åt sidan vilket i sin tur försätter handleden i en rak position som blir mer naturlig och mindre utmattande. Ytterligare en effekt är att man slappnar av mer i axlar och nacke av att hålla handleden rak. 

Nackdelen med den vertikala musen är att den i regel enbart görs för dem som vill ha den i högerhanden samt att det är en liten inlärningskurva på den som vissa kan anse vara något lurig. Belöningen är dock värt det. 

Vi tipsar om en vertikal mus både till den som ska utföra mer klassiskt kontorsarbete och till den som ska jobba kreativt. Om du ska utföra kreativa uppgifter bör du dock se till att DPI:n är hög. 

Rak mus

Den raka musen är en modell som du lägger handen på rakt ovanifrån vilket gör att du får samma vinkel på handleden som hos en vanlig mus. Skillnaden här är dock att du blir mer avlastad i handleden och armbågen eftersom handen placeras mer naturligt på själva musen, ofta tack vare en kombination av bra vinklar, stöd och knappar som sitter mer lättåtkomligt. 

Fördelen med den raka modellen är att den går mycket lättare och snabbare att lära sig och vänja sig vid kontra vad man gör med andra modeller. Detta innebär att en rak modell passar bra för den som inte gillar att lära sig nya saker eller som är otroligt nöjd med hur en vanlig mus ser ut och känns men vill göra den designen ännu mer skonsam. 

Nackdelen är att vinkeln på handleden inte blir lika ergonomisk som när man håller en vertikal modell. Avlastningen blir dock mycket större än om man har en vanlig klassisk mus. 

Något som är bra med den raka modellen är att du kan använda den till spel, jobb på kontor, kreativt arbete eller bara till helt vanlig slösurfning eftersom den är smidig och ger en bra stabilitet. 

Mousetrapper

Mousetrappern är en riktig klassiker på kontor och återfinns ofta på kommunhus, privata kontorslandskap och på mindre arbetsplatser. De finns helt enkelt nästan på varje kontor vid något av alla skrivbord eftersom modellen är så pass skön att använda, effektiviserar ens rörelser och ger ett stöd för handleden. 

Mousetrappern läggs precis bakom tangentbordet och du har sedan händerna liggandes på stöden och låter fingrarna vila på tangenterna medan trycket läggs på dynorna under handlederna. Så fort du ska röra på musen så sticker du bara ner fingret och rör det över plattan. Du måste alltså aldrig sticka ut armen åt sidan utan kan istället hålla samma ergonomiska position där händerna pekar framåt och lite inåt. 

För en person som sitter mycket vid datorn så sparar det här in riktigt mycket i det långa loppet och man börjar märka skillnad redan efter ungefär två veckor. Nackdelen med en mousetrapper är att själva musen inte är tillräckligt känslig  för att jobba kreativt på. Utöver det så finns inga direkta nackdelar utan detta är ett av dem mest ergonomiska valen du kan göra eftersom du sparar så mycket genom att inte behöva röra ut armen över huvud taget. 

Rullmus

Rullmusen är en modell som följ med länge och som är riktigt populär bland IT-folk såsom programmerare eftersom designen är ikonisk, man sparar på kraft samt att man kan manövrera musen med större precision. 

Rullmusen är alltså en modell som du styr genom att manövrera en kula som du rullar med med fingrarna. Under kulan sitter det en sensor som sedan gör om rörelsen till en elektrisk signal som berättar vart musen ska. 

Fördelen med en rullmus är att den är enkel att lära sig, har en hög känslighet som är enkel att hantera samt tar riktigt lite plats eftersom du inte behöver röra den runt på bordet utan istället låter den ligga still på plats. 

Rullmusen passar alla som inte ska spela och är dessutom ett väldigt prisvärt alternativ eftersom designen är enkel och tekniken inte kostar så mycket. En nackdel brukar dock vara att du inte kan koppla den via Bluetooth utan måste köra på USB-sladd. Det är alltså en modell för dig med dator och inte för den som sitter med en surfplatta. 

Köpguide

skonsam mus

För att göra ett köp som blir så bra som möjligt för en gäller det att ha koll på vilka behov man har samt vad man kollar efter för att kunna tillfredsställa dem behoven. Här nedan går vi igenom fyra saker att tänka på för att kunna ringa in dina behov lite bättre. Så läs igenom dem och fundera över vad du ska ha. 

DPI

DPI är ett mått på hur känslig din mus är. Desto högre DPI som en mus sensor har desto mer detaljerad kan du vara på skärmen. När man jobbar med kontorsjobb kommer man riktigt långt på 2000 DPI eftersom det oftast inte kräver en sådan enorm finkänslighet för att göra rätt i excel eller ett mail. 

Ska du däremot arbeta med något kreativt såsom ritande, CAD:ande eller kanske videoredigering så blir det mycket viktigare med en hög DPI och du bör satsa på en modell från 4000 och uppåt. Om du ska spela är det också viktigt att ha en hög DPI. Du kan ta reda på mer om vad DPI är samt hur man ändrar den genom att klicka vidare på länken i texten. 

Med detta sagt är känsligheten desto viktigare ju finkänsligare uppgifter som du ska utföra. Har du en väldigt högupplöst skärm kommer du också behöva höger DPI eftersom du då ser varje ”hopp” på pixlarna mycket tydligare. 

Trådlös eller trådbunden

Här har vi en ganska viktig detalj, nämligen om du vill kunna koppla upp din mus trådlöst eller köra via sladd. Om du ska koppla upp trådlöst så kan du inte köpa en modell med rullkula samt kommer vara beredd på att behöva ladda eller byta batterier ibland. 

Trådlösa modeller är dock otroligt smidiga och innebär även att man kan koppla upp sig mot exempelvis surfplattor. Vi rekommenderar därför verkligen att köpa en trådlös ergonomisk mus om du vill kunna använda den till flera enheter eller kanske har en Mac-dator där det inte finns några vanliga USB-A-uttag. 

Ska du istället hålla nere budgeten eller vill ha en mus där du inte behöver tänka på batteri så finns det verkligen en idé att gå på en trådbunden variant. Vissa föredrar även dem vid finkänsliga uppgifter eftersom de har snabbare responstid. Köper du en bra mus med Bluetooth är dock fördröjningen nästan obefintlig. Oavsett vad du föredrar så är detta ett val som måste göras, så tänk ett varv här.

Yta på kontoret

Hur stor arbetsyta har du att jobba på? Om du har ett stort skrivbord med plats för musmatta kan du välja en modell som du tycker verkar vara skön medan du som har begränsat med utrymme bör kika på en Mousetrapper eller modell med kula. 

Vilka uppgifter ska utföras?

Vad du gör på datorn påverkar självfallet vilken typ av mus du ska satsa på. Som du nu vet passar inte alla möss för att jobba kreativt eller till spel, medan de flesta modeller passar kontorsarbete bra. Slå en kik på delen där vi går igenom dem olika valen som finns och välj ut efter det. 

Hur utsåg vi bästa ergonomiska mus?

Vi har gått igenom ett stort antal produkter på marknaden för att kunna avgöra vilken ergonomisk mus som fungerar allra bäst. Det första vi kollat på är om musen i fråga ger en faktiskt och märkbar skillnad och inte bara utger sig för att göra det. Detta är lite svårt att mäta så man får gå på känslan samt läsa dem dokumentationer som finns. Här är det otroligt viktigt att tillverkaren kan stödja det dem påstår med forskning!

Det andra vi tittar på är hur musen känns, upplevs att arbeta med och hur smidigt den fungerar i vardagen. Utan en bra mus blir det väldigt jobbigt att hålla på med datorn och det är många saker som måste klaffa, exempelvis att den kopplar upp sig snabbt och enkelt och att sensorn fungerar som den ska. Allt ska lira helt enkelt. 

Ifall man säljer en trådlös mus så måste uppkopplingen mot dator eller surfplatta fungera bra oavsett om man kör via mottagare eller vanligt Bluetooth 4,0 eller 5,0 så därför kollar vi på räckvidd, så att det inte är några fördröjningar samt att ingen annan kan koppla upp sig och störa, något som inte får hända i ett kontorslandskap exempelvis.

En sak vi alltid kollar på för att kunna få en ännu bättre bild över produkten vi testar är vad tidigare kunder har att säga. De kan nämligen ha utsatt musen för program eller situationer som inte vi har och de kan framförallt testa den under längre tid vilket innebär att saker kan uppdagas. Andra recensioner är alltså ett bra komplement för att kunna få lite mer kompletterande information eller ta reda på om andra har samma uppfattning som vi. 

Sist men inte minst så kollar vi väldigt mycket på prisvärdhet, alltså att det man köper ska motsvara förväntningarna man får av priset. Om pris och kvalitet hänger ihop samt att känslan är lite bättre än vad man hade kunnat förvänta sig så kan vi helhjärtat tipsa om produkten som prisvärd och ett schysst val. 

Med allt detta sagt så hoppas vi att ni har hittat en ergonomisk mus som passar era behov både vad gäller egenskaper och budget. Läs gärna vidare på vår hemsida ifall du vill få mer inspiration om teknik. 

Läs mer: