Luftkylare bäst i test

Luftkylare bäst i test 2023 – 5 bra modeller

En luftkylare är nästan ett måste under den svenska sommaren om du inte har en AC hemma. I denna guide kommer vi att gå igenom flera modeller och motivera vad som krävs för att en luftkylare ska bli bäst i test. Vi kommer endast inkludera portabla luftkylare som är enkla att flytta på och bära bort när sommar värmen är över. En kylare är perfekt i gamingrummet där datorerna och annan elektronik snabbt drar upp värmen i rummet. 

Luftkylare bäst i test:

Luftkylare bäst i test 2023

Bästa luftkylare

Sencor SFN 9021WH

En bra luftkylare som får ditt hem att bli riktigt svalt under dom varmaste sommarmånaderna. 

Denna luftkylare från Sencor är en riktigt bra maskin som håller ditt hem svalt och skönt. Luftkylaren fylls på med vatten och har en avtagbar 6L tank för påfyllning och rengöring. Luftkylaren har även förmågan att kunna fukta luften hemma vilket kan göra att miljön du vistas i blir bättre, beroende på vart och hur du bor. 

På kylaren finns det tre stycken olika lägen beroende på hur mycket kraft du behöver och allt kan styras antingen från luftkylaren eller från en kontroll om du inte orkar räcka dig. Kylaren har en LED display där temperaturen visas och vilka inställningar som är på. På natten kan du ställa in kylaren på sleeping mode vilket gör så att kylaren jobbar tystare. 

Sencor SFN 9021WH har även en automatiskt avstängnings funktion och all statistik kring avstängningen visas på LED skärmen på kylaren. Kylarens fläkt går att ställa lite hur man vill och har en sving funktion vilket gör att du får en jämn fördelning av kylan. Kylaren har även bra säkerhetsfunktioner som förlänger livslängden på produkten. Exempelvis stänger kylaren av sig automatiskt om den får slut på vatten. 

Vi skulle säga att Sencor SFN 9021WH har en alldeles perfekt storlek. Den har en höjd på 80 cm vilket gör att den har bra med plats för vatten och en stor fläkt som gör luften behaglig. Den väger endast 7,5 kg så alla kan enkelt flytta på luftkylaren vilket gör den väldigt portabel. 

Luftkylare bäst i test sovrum 2023

luftkylare Domo DO156A

Domo DO156A

Domo DO156A är en kompakt luftkylare som kyler bra och håller ditt hem i rätt temperatur. 

Domo DO156A är en en luftkylare som även fungerar som fläkt och luftfuktare. Denna kylare har två kylelement och en stor fläkt vilket gör att kylan snabbt sprids i ditt hem effektivt och enkelt. Kylaren har en snygg vit svart design som smälter in i ditt hem riktigt bra. Domo DO156A har bra kvalité och är enkel att använda. 

Denna luftkylare har en vattentank på 4L vilket är lite mindre än testvinnaren men fortfarande tillräckligt stort för att det ska klassas som bäst i test. Kylaren har tre stycken olika fläkthastigheter och sving effekten på fläkten vilket gör så att den kalla luften sprids mycket bättre. 

Luftkylaren har en timer funktion som fungerar upp till 2 timmar och på lägsta inställningen är fläkten tyst så att du kan sova i lugn och ro i sommarvärmen. Kylaren har hög effektivitet eftersom den har ett kylarmembran i honeycomb form. Produkten är väldigt portabel och väger endast 7 KG. Den har också hjul och handtag så att du smidigt kan flytta runt kylaren. 

kylaren har ett luftflöde på 300 m³/h och passar perfekt in i vardagsrummet en varm sommardag. Den hämtar all luft från ditt hus så vi rekommenderar att vädra då och då för att få in lite ny fräsch luft. Vill man ha ny luft konstant in rekommenderar vi att köpa en luftkylare som har en slang som man sätter i fönstret. 

Mini luftkylare bäst i test 2023

bästa miniluftrenare

Rubicson Miniluftkylare

Denna luftkylare från Rubicson är en mindre luftkylare som inte är lika effektiv men däremot mer portabel.

Behöver du en mindre och billigare luftkylare är denna kylare från Rubicson ett riktigt bra val. Eftersom den är så liten är den perfekt att ha på skrivbordet eller nattduksbordet en varm sommardag. Trots den lilla storleken och det billiga priset fungerar luftkylaren riktigt bra och det är mycket kyla för pengarna. 

Givetvis kyler inte luftkylaren lika bra som dom större modellerna. Men denna är tänkt att använda på en mindre yta och är väldigt effektiv om endast en person behöver det lite svalare. Kylaren producerar kall luft som även fuktar luften vilket är bra en varm och torr sommardag då regnet inte har fallit på ett par dagar. 

Har du ett varmare sovrum kan du ställa luftrenaren på en pall och sätta på nattläget för att sova både svalt och tyst. Kylaren kan kyla dig hela natten eftersom tanken räcker i hela 10 timmar. Att fylla tanken är väldigt enkelt och det gör man genom att öppna behållaren på sidan och hälla ner ett par glas vatten. 

Kylaren är i samma storlek som en vanlig fläkt men mycket mer effektiv eftersom den använder kylteknik likt en AC gör. Minikylaren har även filter som filtrerar luften och det är lätt att hålla allt på kylaren i ordning. Filtret kan lätt rengöras eller köpas nytt efter ett tags användning. 

Smart luftkylare bäst i test

Luftkylare bäst i test nedis

Nedis 3-i-1 Portabel AC

Denna luftkylare från Nedis är en 3-i-1 portabel AC som kan styras via app och kyla hela 140 m³. 

Denna luftkylare från Nedis är en lite dyrare luftkylare men har mer funktioner och kyler en större yta än alla andra kylare vi tagit med i listan. Nedis är en 3-i-1 maskin vilket innebär att den kyler, ventilerar samt fuktar luften vilket är viktigt under sommardagarna som kan bli riktigt torra i vissa delar av Sverige. 

Det som är effektivt med denna luftkylare är att den kan ansluta till ditt Wifi. Detta tillåter dig att styra kylaren med Nedis SmartLife-app vilket är väldigt praktiskt om du är på resande fot och vill komma hem till ett svalt hem. Det är även bra att inte behöva hålla reda på en liten kontroll som snabbt brukar tappas bort hemma hos barnfamiljen. 

Luftcirkulation ligger på 500 m³/h vilket är det bästa bland alla luftrenare i listan. Anledningen till att denna inte hamna etta beror på priset. Vid denna prisnivå börjar man inte riktigt snudda AC priser men man inte är samtidigt inte långt ifrån. Det här kan jämföras med vad man köper snäppet innan en AC som monteras på utsidan av huset. 

Luftrenaren kan styras med röstaktivering via Google Assistant eller Amazon Alexa vilket kan vara bra om man spenderar mycket tid i köket och kanske inte alltid har händerna lediga. Har du ingen telefon i närheten kan du alltid ändra inställningarna på självaste luftrenaren eller med en kontroll som följer med. 

Prisvärd luftkylare bäst i test

luftkylare bäst i test tristar

Tristar AC-5474

En luftkylare från Tristar som är väldigt portabel och kyler ditt hem tack vare 1460 watt i kraft. 

Tristar är en luftkylare som kyler på bra och förbättra fuktnivån i ditt hem. Denna kylare passar till rum på upp till 40 m³ och är perfekt att ha i vardagsrummet under dom varmare månaderna. Den är väldigt portabel och lätt att flytta på tack vare hjulen på under sidan. 

Du kan ställa in lufttemperaturen på mellan 16 °C och 31 °C och så fort du startar enheten så börjar den sätta igång och kyla. Enheten styrs enkelt via kontrollen men du kan även ställa in en timer för när den antingen ska startas eller stängas av. Detta gör att du kan starta luftkylaren på morgonen, göra ett ärende och komma tillbaka till ett svalare hem. 

Luftkylaren har en minimalistisk vit design som passar bra in i alla typer utav hem. Du har två olika lägen på fläkten för att välja hur snabbt kylan ska spridas i hemmet. Luftflödet är på 320 m3 per timma vilket är vanligt för luftkylare i denna prisklassen. 

Tanken för vatten är ganska liten så har du kylaren igång jämt får du fylla på då och då. Tanken rymmer endast 0.5 liter vilket är betydligt mycket mindre än andra luftrenare i detta testet. 

Vad är skillnaden mellan AC och luftkylare?

En riktig AC som sitter utanpå huset kostar ofta mellan 20 000 till 25 000 kronor. Efter det tillkommer också kostnader för installationen för hela anläggningen. En portabel AC eller en luftkylare har inga installationskostnader och mycket billigare i inköp. En AC kyler riktigt bra och ofta installerar man flera pumpar om man ska värma eller kyla ett större hus. 

Har du en större budget och ska kyla ett större hus i varmare delarna i landet rekommenderar vi en riktig AC. Om du däremot vill ha ett billigare alternativ med snarlik effekt är en luftkylare ett riktigt bra hjälpmedel. Dom lite dyrare luftkylarna som har en slang till fönstret är ofta lite sämre om inte lika bra som riktiga AC anläggningar. 

Fördelen med en portabel AC är att dom kostar en bråkdel av den som behöver monteras. Dom kan även plockas bort mycket smidigare när vintern kommer och tar inte upp någon plats på utsidan av huset. Luftkylare väger oftast mellan 10-30 kg och har hjul undertill vilket gör att snabbt och smidigt kan flytta på enheten. En miniluftkylare är väldigt effektiva och är bättre än dom traditionella fläktarna som endast sätter luft i rörelse för att kyla den.

En AC kyler även bättre eftersom den använder köldmedium istället för vatten som luftkylare gör. Detta gör att en AC direkt kan börja kyla riktigt svalt och för många är detta ett måste under våra varmare veckor på sommaren.  

Vilken är den bästa luftkylaren?

Om din budget tillåter dig att lägga lite mer pengar på en luftkylare rekommenderar vi dig att skaffa en Nedis luftkylare. Detta kan klassas som den bästa luftkylaren men kanske inte den luftkylaren som är bäst i test eftersom den har en rätt så hög prislapp. Men i regeln så kyler dyrare luftkylare bättre än billigare. Har du en begränsad budget rekommenderar vi luftkylaren från Sencor eftersom den är billig och kyler ändå riktigt bra för hur liten produkten är. 

När vi utser vilken luftkylare som är bäst i test kollar vi på hur bra luftflödet är. Dom dyrare varianterna har ofta ett luftflöde på 500 m3 per timma medan dom billigare varianterna har ett luftflöde på 200-300 m3 per timma. Nedis luftkylaren som kostar ett par tusenlappar mer än dom andra i testet är en av lutftkylarna som har en kapacitet på 500. Vi kollar även på hur brett temperaturomfånget är och hur mycket luftkylarna klarar av att kyla. 

Vi tittar även på hur mycket funktioner luftkylaren har. Desto mer funktioner och egenskaper som gör nytta desto högre rang ordnar vi luftkylaren. Här sticker Nedis luftkylare ut eftersom den exempelvis har en app som gör så att du kan styra luftkylaren medan du inte är hemma. Vill du ha en billigare luftkylare prioriteras förmodligen inte alla smarta funktioner och istället hur bra kylaren faktiskt kan kyla ditt hem. 

Vi tittar även på priset eftersom det ska stämma överens med vad man får. En tillverkare kan inte sälja en luftkylare för flera tusen som inte kan kyla i den prisklassen. Därför jämför vi alltid priset på produkterna med deras egenskaper för att hitta dom luftrenare som ger mest kyla för pengarna. En annan sak som är viktig för oss är kundrecensionerna. Det är kunderna som faktiskt har haft hemma luftrenarna under en längre tid och kan avgöra hur dom fungerar över en längre tid. 

Hur bra kyler en luftkylare?

Hur bra en luftkylare fungerar varierar från modell till modell. Det kan inte jämföras med en riktig AC men är däremot mycket bättre än traditionella fläktar. Ska du kyla en större yta under sommaren behöver du en vattenkylare som använder ett rör till fönstret. Dom mindre portabla luftkylarna som får plats till ett skrivbord är tyvärr för svaga för att kunna kyla större ytor under sommaren. 

Luftkylarna fungerar däremot bra i mindre ytor som exempelvis sovrummet eller mindre vardagsrum. Ska du få det kyligt på ytor större än det får du öka din budget något. Alltså ersätter inte luftkylaren än AC om man skulle vilja kyla ett helt hus. En liten portabel luftkylare på skrivbordet eller vid sängkanten är dock till stor hjälp och en billig investering för sin sömn under sommaren. 

Hur mycket ström drar en luftkylare?

Med skenande elpriser förstår vi att man inte vill lägga ut onödig mycket el på att få det svalt. En portabel luftkylare drar ungefär 0,8 – 1,0 kW/timme och hur mycket det kommer att kosta för dig att ha igång luftkylaren konstant beror på många faktorer. Den främsta faktorn är ditt elavtal och vart i landet du bor. Har du ett bundet elavtal kan du ganska enkelt räkna ut elkostnaden för en luftkylare med hjälp av en strömmätare som man sätter i uttaget och sedan kopplar in luftkylaren i. 

Rent generellt är en luftkylare billig i drift och har du den konstant igång kan du räkna med någon eller några hundralappar i månaden. Har man endast igång luftkylaren under de varmaste veckorna och slår ut kostnaden på ett år så blir inte det jätte mycket pengar.

När är det värt det?

En luftkylare är värt sitt pris om du vill ha ett rum i ditt hem lite svalare. Du kanske redan har en större AC I vardagsrummet men skulle behöva lite mer kyla i gamingrummet. Jämfört med en vanlig fläkt är en luftkylare avsevärt bättre men samtidigt något dyrare. Tycker du att somrarna kan bli riktigt varma rekommenderar vi starkt en luftkylare. Bor du någonstans i Sverige där den extrema sommarhettan inte brukar stanna så länge kan en vanlig fläkt vara mer prisvärd. Allt handlar om hur mycket kyla du behöver.

Slutsats

Vill du ha ett välkylt rum under sommarens varmaste veckor är en luftkylare det bästa valet sett till pris. Givetvis slår ingenting en riktig väggmonterad AC pump det bästa men samtidigt kostar dom där efter. En vanlig hederlig fläkt må vara billig men samtidigt kostar en riktig luftkylare inte allt för mycket. Kort sagt är det ett bra mellanval för dig som vill ha det lite svalare där hemma.

bästa gaming fåtölj
Köpguider

Bästa gaming fåtölj 2023

En gaming fåtölj är ett bra alternativ till en gamingstol för dig som vill sitta lite bekvämare. Den bästa gaming fåtöljen låter dig att spela

Läs mer»
Bästa VR spel
Tips & guider

Bästa VR-spel 2023

I det bästa VR-spelet ska spelet vara anpassat för den virtuella världen och för handkontrollerna man spelar med. I denna artikel kommer vi att lista

Läs mer»