Bästa VR spel

Bästa VR-spel 2023

I det bästa VR-spelet ska spelet vara anpassat för den virtuella världen och för handkontrollerna man spelar med. I denna artikel kommer vi att lista våra 14 favorit VR-spel som du kan spela med ett VR-headset. I listan hittar du bland annat rollspel, actionspel, racingspel och simulatorer. 

När vi tittar på spel till VR är det viktigt att det är titlar som passar i den virtuella världen. Vissa spel fungerar helt enkelt inte med ett VR-headset och dessa titlar har vi sållat bort för att du ska kunna njuta av spelen till fullo. Det spelar ingen roll om du har ett äldre Oculus headset eller ett nytt HTC headset, spelen vi listar funkar bra på de flesta modeller. 

När vi letar efter nya VR-spel är det viktigt att spelet har bra gameplay. Det ska inte vara så enkelt så att man bemästrar spelet på fem minuter och inte så svårt att man aldrig klarar ut spelet. Det gäller att som spelutvecklare hitta en bra balans så att alla kan spela spelet. Denna balans är givetvis omöjlig att hitta eftersom alla vill ha olika svårighetsgrader men spelen vi har listat bör fungera åt alla gamers.

VR-spel:

Beat saber

Beat saber är VR spelet för dig som gillar musik och rytm. Här gäller det att strida sig fram med ett lasersvärd i takt med musiken. I spelet finns musik från kända artister och du kommer förmodligen känna igen många av låtarna som spelas. Om du tidigare vart ett stort fan av Guitar hero kommer du att gilla Beat saber. Här nedan kan du köpa Beat saber med ett Meta quest 2 headset. 

No Man's Sky VR

vr spel

No mans sky är ett spel som är bra redan som det är, men i VR blir spelet än roligare upplevelse. I VR världen är det riktigt coolt att undersöka olika planeter och man lever verkligen in sig i spelet när man susar genom rymden i en farkost. Gillar du No mans sky i PC versionen kommer du att älska spelet i VR. 

Resident evil 4 vr

vr-spel

Gillar du adrenalin blandat med skräck är Resident Evil spelet för dig. Här tar du dig genom en värld där infekterade människor är ute efter dig. Allt du har är en kniv, pistol och lite verktyg att använda dig av och det gäller att sikta rätt för att klara sig. Det här är ett sånt spel till VR vi gillar eftersom det från början är ett first person spel vilket gör att det passar bra till VR.

Minecraft VR

minecraft vr

Minecraft är något vi inte trodde skulle passa till VR men faktum är att det passar eftersom spelet är ganska basic och integrerar bra med kontrollerna. Efter ett tag kan vi tänka oss att många nästan blir lite åksjuka men man vänjer sig ganska snabbt. Att leta i gruvor och fightas mot zombies får en helt annan innebörd med VR konsolerna. 

Project cars 2 VR

vr-spel

Är du ett fan av racing simulatorer rekommenderar vi project cars 2. Har du en racerigg är detta det perfekta spelet att få uppleva riktig banracing från ditt vardagsrum. I spelet blir racingen väldigt verklig och med headsetet på lever man sig verkligen in sig i tävlingen. Det är inte heller så skakigt och hackigt som vi hade förväntat oss. 

Microsoft Flight Simulator

microsoft flight simulator

I Microsoft Flight Simulator kan du flyga över din hemort eftersom spelet använder sig av Google earth för kartskapning. Detta gör att alla våra svenska småstäder finns med i spelet och det finns oändligt med platser att flyga på. Spelet i sig är riktigt grymt men med ett VR headset blir upplevelsen ännu bättre. Det räcker att endast spela med en handkontroll men vill man ha hela upplevelsen rekommenderar vi en gaming joystick med gasreglage.

Pistol Whip

vr spel

Gillar du skjutspel kan Pistol Whip vara rätt spel för dig. Här tar du igenom dig en bana och försvarar dig med en pistol. Det är ett roligt spel och för extra poäng gäller det att hålla sitt skjutande i takt till musiken vilket är en bra extra detalj. Spelet är väldigt enkelt att fatta och börja lira, men tar ändå ett tag att bemästra.

Skyrim VR

skyrim vr

Vill du ha ett riktigt äventyr i VR är det Skyrim du ska spela. Skyrim har hängt med länge och blivit ett väldigt stort spel under åren. I Skyrim går du runt i världen och bygger upp din karaktär med nya vapen, rustning och olika ”spells”. I spelet blir det även en hel del pratande med så kallade ”NPC” vilket är icke spelbara figurer. Gillar du datorrolspel är Skyrim ett spel vi rekommenderar dig att testa. 

Half-Life: Alyx

half lyfe

Det här är ett VR-spel som har haft väldigt höga förväntningar på sig och spelet har faktiskt visat sig vara riktigt bra. Gamers världen över har väntat på ett nytt Half life i flera år och därmed har Steam in princip vart tvungna att leverera ett bra Half life spel. Självaste spelet är inte uttråkande men det har en ganska seg start vilket gör att många bildar sin uppfattning om spelet för tidigt. 

Superhot VR

Superhot vr

Det bästa VR-spelet ska vara enkelt, lätt att lära sig och samtidigt roligt. Det är här Superhot VR briljerar för sin simpelhet. I spelet gäller det att ha snabba reaktioner eftersom du måste undvika skott från alla riktningar. Det gäller att verkligen se sig över axeln för att ha full koll på alla sina fiender. Stundtals kan det bli rätt så stressigt och nästan lite läskigt eftersom man måste vara vaksam hela tiden. 

The forest

The forest

I The forest kraschar man med ett plan och får sedan klara sig själv på en öde ö. Det gäller att snabbt bygga upp sin bas för att skydda sig mot zombies och stundtals kan spelet bli rätt så läskigt, i alla fall om du spelar själv. Det vi gillar med The forest är att det finns en handling och ett mål i spelet vilket gör att det känns värt att spela. Det gäller att vara bra på att utforska för att hitta alla föremål och klara sig själv i skogen. 

Lost recipes

vr

I Lost recipes lagar du mat i VR världen och låter ett spöke betygsätta maten. Det passar perfekt för dig som är helt ny till spel och till dig som spelat VR väldigt länge. Det är ett roligt men samtidigt avslappnande spel där du lagar mat precis som i verkligheten. Det är något med hur spelet är upplagt som gör så att matlagningen inte blir som ett måste, utan istället blir det roligt att laga olika rätter.

VR-chat

vr chat

Är du ute efter ett socialt VR-spel rekommenderar vi att du testar VR-chat där man kan utforska den virtuella världen och se hur den skulle fungera i samhället. Här kan du ta dig runt till olika platser och prata med andra VR-spelare. Ibland kan nivån vara något låg i röstchatten men då gäller det bara att byta rum. Vi tycker att det är ett coolt koncept där man kan få en liten inblick i hur det sociala livet i framtiden kanske kan vara. Man kan prata med andra riktiga spelare face to face och röra sig fritt i dom olika världarna. 

Fallout 4 VR

fallout VR-spel

I VR-versionen av Fallout 4 kan du spela den populära titeln på ett nytt sätt där spelet har anpassats lite för att passa VR. Fallout är en känd titel som fått många fans genom åren eftersom det är ett ganska unikt koncept som utförts korrekt. I spelet spelar man i en postapokalyptiskt värld och spelmekaniken är riktigt schysst där vapen och annat har blivit förbättrade från dom tidigare Fallout spelen. 

The elder scrolls Skyrim

Ett av de bästa VR spel 2023 är The Elder scrolls Skyrim VR. Det är inget nytt spel som precis har släppts men fortfarande ett riktigt grymt spel som vi rekommenderar. Det är väldigt likt PC versionen men modifierat för att passa VR bättre. I detta spelet har du en större öppen värld att utforska och massor med uppdrag att klara av.

Tilt Brush vr

Gillar du att vara kreativ och måla är detta spelet ett måste. Här kan du släppa loss din kreativ och måla i VR. Du kan vara kreativ från alla vinklar och skapa konst i 3D vilket är väldigt häftigt. Det är ett avslappande spel och det finns inga måsten som andra spel kan ha.

Vilket VR-headset ska jag köpa?

När man ska spela på ett VR-headset gäller det att headsetet har både bra ljud och bild. Både det nyare Oculus och HTC headsetet har riktigt bra bild och passar riktigt bra till gaming. Deras headset liknar även till stor del gamingheadset och levererar bra ljud. En annan viktig sak är kontrollerna. Till både Oculus och HTC ingår det två kontroller som passar perfekt för gaming. Det är med kontrollerna man står allt i spelet med och därför är det viktigt att kontrollerna blir rätt. 

När du är på jakt efter ett nytt VR-headset gäller det att hitta ett bra headset i din budget. Vill du ha mest valuta för pengarna rekommenderar vi Metas vr headset som är riktigt bra för en schysst prislapp. HTC’s vr-headset är ganska dyra och kanske inte rätt val för dig som bara vill få åtkomst till VR upplevelsen. Har du däremot ett stort VR intresse eller en tjock plånbok är HTC ett bra val. Vill du läsa mer om VR-headset har vi en egen artikel om ämnet. 

Vilket är det bästa VR-spelet?

I dagsläget tycker vi att Beat saber, No man’s sky och Resident evil är dom tre titlarna som sticker ut extra mycket. Vi gillar Beat saber eftersom det går snabbt att lära sig och det går alltid att bli bättre i spelet. Beat saber har funkat bra genom åren och har lockat till sig många spelare så det är ett beprövat recept. 

No man’s sky och Resident Evil är riktigt bra eftersom spelen erbjuder något djupare, som inte Beat saber gör. I dessa spel gäller det att sätta in sig lite mer i spelen för att dom ska bli roliga att spela. 

Spel för barn
Tips & guider

Spel för barn vi rekommenderar

Att spela som barn kan träna logiskt tänkande, sociala förmågor och samarbetsförmågan. När det kommer till spel för barn gäller det att innehållet ska vara

Läs mer»
bästa sällskapsspel
Tips & guider

Roligaste sällskapsspelen 2023

Vi får inte glömma tiden innan internet, då sällskapsspel var det vi idag kallar gaming. I denna guide kommer vi att täcka dom roligaste sällskapsspelen

Läs mer»