mobiltelefon barn

Mobiltelefon barn bäst i test 2023 – 5 modeller från 2000kr

En bra mobiltelefon barn ska ha lång batteritid, vara hållbar och stöttålig, enkel att använda, orka med mobilspel samt ha en skärm som är härlig att kolla film på. Självfallet måste den även ha en lagom stor skärm som går att hantera med små händer och kanske viktigast av allt ett rimligt pris. 

Här nedan har vi samlat fem stycken modeller som alla är bra telefoner för barn. Du hittar val i olika prisklasser och storlekar och gemensamt är att alla är riktigt bra i sin kategori. 

Mobiltelefon barn bäst i test:

bästa mobiltelefon barn

iPhone SE

Bästa mobil för barn

Bäst i test!

Samsung Galaxy A13

Billig mobil barn

Bästa budgetval
iPhone barn

iPhone 12

Riktigt hållbar telefon barn

Extra starkt glas
Samsung Galaxy A04s

Samsung Galaxy A04s

Billigast barntelefon

Samsung Galaxy S21 FE

Bästa Samsung-telefon barn

1. iPhone SE

bästa mobiltelefon barn

Bästa mobiltelefon barn 2023

En snygg, snabb och liten iPhone som är lätt att lära sig använda och som håller länge, dessutom till ett pris som är rimligt. 

En mobil som man ger till sitt barn ska ha bra kvalitet till ett humant pris, något som är ganska svårt att hitta idag. Den bästa modellen enligt oss är iPhones modell SE. Den är väldigt användarvänlig, har en bra kamera, lång batteritid, det finns flera roliga skal till den och främst av allt så håller den i många år. 

Allt är paketerat i en väldigt kompakt design som är gjord för alla som vill ha en mobil med stor insida men liten utsida. För dem som alltså inte tycker att desto större desto bättre. Att mobilen är relativt liten gör den mycket enklare att hantera för ett barn med små händer vilket exempelvis betyder att risken för att tappa den inte är lika stor. 

Väldigt mycket mobil för pengarna

Att ge sitt barn sin första mobiltelefon är en stor grej, men att ge dem en slö modell som hänger sig och inte fungerar att spela på kommer bara resultera i att man inom en ganska kort kommer behöva köpa en ny modell. 

iPhone SE är en modell som sticker ut eftersom den har en lika snabb processor som värstingmodellen iPhone 13 men för tusenlappar billigare. A15-processorn gör att man kan spela även tyngre spel utan att dem laggar. 

I kombination med utrymmet som ligger på 128 GB kan man även ladda ner många spel, musik och ta mycket kort. RAM-minnet är på 4 GB vilket räcker gott och väl. 

Färgrik skärm och 12 mp kamera

Skärmen är 4,7 tum och har en upplösning på 1334 x 750 pixlar vilket gör den färgrik och att saker ser fina ut på den. Skärmen kanske inte är det viktigaste ett barn tänker på med sin mobiltelefon men att saker ser bra ut är alltid trevligt.  

På baksidan sitter det en kamera på 12 megapixlar. Kameran är inte mobilens starkaste del men den duger gott och väl för att skicka lite MMS till dig som förälder eller för att fota natur eller vänner. 

Det finns även en framkamera på 7 mp vilket räcker till gott och väl för att ha videosamtal med nära och kära, exempelvis familj eller kompisar. 

Lagom storlek

Skärmen ligger som sagt på 4,7 tum vilket innebär att även små händer kan hantera den. Vikten ligger på ynka 144 gram vilket gör att man kan ha den i fickan utan att den knappt märks. Att gå runt med en stor och klumpig modell är för de flesta barn bara jobbigt. 

Batteritid och säkerhet 

Batteritiden ligger på 12 timmar vilket får anses bra för en mobil som ska användas av ett barn eftersom dem yngre oftast inte är borta från hemmet längre än en skoldag i rad. Att batteriet har trådlös laddning är en funktion som dessutom kommer väl till pass i hemmen där laddare ofta tappas bort. 

Säkerheten till mobilen kan vara antingen lösenordskod på 4 eller 6 siffror, TouchID vilket innebär att ens fingeravtryck används för att komma in på mobilen. Det vi saknar är Face-ID som innebär att man använder sitt ansikte som signalement för att man är ägaren av mobilen. 

Perfekt om övriga familjemedlemmar har iPhone

Att ge sitt barn en iPhone ifall man själv i familjen har det är väldigt smart av flera anledningar. För det första så är det mycket enklare att lära sitt barn använda ett operativsystem som man själv kan. För det andra kommer man åt fler smarta funktioner såsom att ha en gemensam familjegrupp på iMessage eller kunna prata FaceTime med varandra. 

Snygg och stilren design

Något som man verkligen inte kan ta ifrån iPhone SE är hur snygg den är samt hur skön den känns i handen. Kanterna är lagom rundade och baksidan är gjord av glas vilket ger en snygg enhet. Längst ner hittar du ladduttag, högtalare men tyvärr inget 3,5-mm jack vilket innebär att man får använda trådlösa hörlurar eller Apples egna lilla sladd som dockar AUX med ladduttaget. 

Nackdelar 

Det finns en sak vi stör oss på med iPhone SE och det är att den likt alla andra iPhones inte kommer med någon laddadapter eller hörklurar. Apple själva motiverar beslutet med att det blir mer miljövänligt så här, men vi tycker mest att det luktar vinstmaximering. Köper man en ny mobil för flera tusenlappar känns det helt enkelt snålt att inte få med dessa tillbehör. 

För att summera så är det här ett perfekt val för dig som är på jakt efter en mobil för barn som ska ha lagom stor skärm anpassas för små fingrar, en processor som orkar med spel samt ett pris som känns rimligt. 

2. Samsung Galaxy A13

Prisvärd mobil barn bäst i test

Djup skärm, 18 timmars batteritid och en 12,5 mp-kamera för hälften av priset som iPhone SE kostar. 

När man ska köpa en första mobiltelefon till sitt barn så är det många som har priset som en väldigt viktig punkt och det är helt förståeligt eftersom barn tenderar att vara mer oförsiktiga med sina grejer samt inte känner lika stor skillnad på mobil och mobil. 

Samsung Galaxy A13 är en billig smartphone gjord för alla som är på jakt efter en mobil till lågt pris. Den täcker det mest grundläggande med en okej skärm, 5G, 64 GB utrymme och bra batteritid. Den är dessutom snygg och känns betydligt dyrare än att kosta mindre än hälften av vad iPhone SE gör. 

Mycket skärm och batteri för pengarna

Skärmen sticker verkligen ut som en del av mobilen där man får riktigt mycket för pengarna. Den är 6,6 tum vilket passar lite äldre barn från ungefär tio år och uppåt. Upplösningen är 1080×2408 vilket innebära att film, YouTube-klipp och serier får bra rättvisa.

Vi är även positivt överraskade över hur pass bra ljusstyrkan är i relation till priset. Det går att kräma på ganska starkt så att man ser skärmen även om det är väldigt soligt. 

Batteriet är verkligen stort och ligger på hela 5000 milliampere vilket ger ungefär 18 timmars batteritid om man varvar det man gör på mobilen. Är den bara spel och video för hela slanten hamnar batteritiden istället på runt 12 timmar vilket fortfarande är riktigt imponerande för en mobil i budgetklassen samt med en sådan här stor skärm. 

Skön passform och hållbar tack vare plastbaksida

Trots att skärmen är lite större så är passformen trevlig tack vare dem rundade kanterna som gör den enkel att greppa. Något vi verkligen tycker om och som gör Samsung A13 till en bra modell för alla yngre är att både baksidan och kanterna är helt i plast. 

Med andra ord: om man tappar mobilen och den landar på baksidan så finns det inte riktigt något som kan spricka, något som det däremot nästan garanterat gör om man har en modell med glasad baksida. 

Inte den bästa modellen för spel

Ifall ens barn tycker om att spela mycket och kommer vilja köra lite tyngre spel på mobilen så är Galaxy A13 för svag, både vad gäller processor och grafik. Detta innebär att tyngre spel blir sega och tråkiga att lira. Vill man ha en snabb processor till fint pris så är det helt enkelt iPhone SE man ska snegla mot istället. 

Tycker ditt barn istället om lite enklare spel såsom Subway Surfers, Temple Run och Angry Pigs behöver man inte oroa sig utan då räcker styrkan till. Utrymmet ligger på 64 GB vilket många tyckare anser vara för lite, men för ett barn som ska spela lite och ta ett gäng foton räcker det alldeles lagom. Vi minns personligen när iPhone hade 8 GB i utrymme, då gällde det verkligen att prioritera vad man skulle ha på luren och inte. 

3,55 mm-jack och okej ljud

Dert klassiska AUX-jacket där man sätter in hörlurarna har som många vet försvunnit från Apples enheter sedan ett gäng år tillbaka, något som vi fortfarande inte riktigt accepterat än trots att många har trådlösa lurar. 

På Galaxy A13 finns det dock en ingång för hörlurar vilket vi tycker är väldigt älskvärt då hörlurar som man ger till sina barn kanske inte brukar vara dem dyraste modellerna. Om ditt barn gillar att kolla mycket film och klipp så är även högtalaren ganska bra och ger ett ljud som räcker till när man ligger på soffan eller sitter i bilen och måste ha något att roa sig med. 

Ifall du som vuxen tycker det kan bli lite mycket ljud ibland kan du köpa till ett par bra hörlurar med sladd. Då får man bra ljud för mindre pengar kontra vad man får med trådlösa modeller. 

Kamera som är rolig att använda

På baksidan finns det lite överdrivet fyra kameror som alla har olika specialfunktioner. Du har exempelvis en för närbilder och en för vidvinkelbilder. Ingen av dessa fungerar dock så värst bra, men detta gör dock inte så mycket eftersom huvudkameran som används för alla typer av fotografering faktiskt är riktigt bra och håller förvånansvärt god kvalitet. 

Den fotar i 12,5 MP vilket är en halv megapixlar bättre än iPhonen. Bilderna får en härlig skärpa och detaljerna blir fina även om man laddar över bilderna till en dator med bättre skärm.

Eftersom kameran är bra så uppmuntrar den till att gå ut och fota saker vilket är ett perfekt sätt att dels få ut sina barn i naturen och den friska luften, dels att kanske ge dem ett nytt intresse.

Specifikationer 

Minnet ligger på 64 GB och RAM-minnet på 4 GB. Vikten är 195 gram och storleken på skärmen 6,6 tum med en frekvenshastighet på 60 Hz. Laddtiden för att få fullt batteri är ungefär 2,5 timmar vilket är ganska långt. Detta leder oss även in på en nackdel med telefonen, nämligen att den inte har någon inkluderande laddare. De flesta har dock en laddare hemma som passar, men i värsta fall får man köpa till en för ungefär tvåhundra kronor. 

För att summera så är A13 en lysande modell för dig som vill få mycket mobil för pengarna där kamera, skärm och batteritid verkligen briljerar. Det är dock inte valet för den som har ett barn vars tycker om att spela lite tyngre spel. 

3. iPhone 12

iPhone barn

Telefon barn som håller under många år

En riktigt bra modeller med förstärkt glas och en CPU som orkar med tunga spel. 

En riktig utmanare till iPhone SE är 12:an, en rackare med bättre skärm, modernare design och fler funktioner till nästan samma pris som SE. Detta är ett lyxval som trots sin premiumkänsla ligger väldigt humant i pris och är en av dem mest prisvärda mobilerna som Apple någonsin har gjort. 

Kanske viktigast av allt så är detta även en mobil att växa i och med det menar vi att den kommer hålla i många år, upp emot fyra fem. Av den anledningen så blir mobilen ganska prisvärd eftersom kostnaden kan slås ut på så många år. 

Hållbar OLED-skärm och bra batteritid 

Skärmen är gjord för att vara otroligt slittålig och är faktiskt ganska svår att krossa även om man försöker. Detta är perfekt för barn eftersom de tenderar att kunna tappa mobilen oftare och eftersom det är dyrt att laga skärmar kan man spara in ganska många tusenlappar. 

Hur är då själva skärmen? Jo den är riktigt bra och har OLED-teknologi vilket innebär att den drar mindre enregi och att batteritiden därför förlängs ganska markant faktiskt. Upplösningen är 2532 x 1170 pixlar och uppdateringshastigheten ligger på 60 Hz. 

Själva ljusstyrkan levererar bra och man ser skärmen även om man sitter i direkt solljus vilket är bra för barn som kanske är ute och spelar Pokemon Go en varm sommardag. 

Ytterligare en funktion som skärmen har och som gör den ännu bättre är True Tone som innebär att färgerna påverkas efter omgivningens ljus för att se likadan ut i alla olika situationer oavsett om det är ljust eller mörkt. 

A14-processor orkar med alla mobilspel 

Tack vare den otroligt snabba A14-processorn så finns det alla möjligheter att ladda hem även tunga spel och få dem att lira bra iPhone 12 har markant svagare processor kontra vad SE har men det är trots det en CPU som minst sagt imponerar och tillhör en av dem bästa på marknaden idag. 

5G, megasafe och FaceID

5G är på språng över hela världen och är ett otroligt snabbt sätt att koppla upp sig via nätet på för att streama film, musik eller spel. Eftersom detta är en mobil som kommer kunna hänga med ditt barn i upp till fyra år så är det riktigt bra att det finns 5G eftersom det kommer bli nya standard inom snar framtid.

Dem som har haft Apple-datorer för ett gäng år sedan kanske minns funktionen Megasafe. På datorerna var det en magnet som satt vid laddaren och på iPhone 12 är det en magnet som kan fästa allt möjligt, från skal till laddare. Det här är verkligen en häftig detalj och när man vant sig vid den vill man aldrig gå ifrån det. 

Något som 12:an har men som SE saknar är FaceID. Detta är verkligen en praktisk funktion som kommer till användning varje gång man ska låsa upp mobilen eftersom man istället för att slå in koden eller måste använda touchID bara kan hålla upp mobilen mot ansiktet och så känner den av att man är ägaren. 

För tillfället så är det enbart Apple som har megasafe-teknologin men när den sprider sig till andra tillverkare förvänts marknaden krylla av smarta tillbehör såsom batterier man kopplar in direkt för extra lång batteritid eller olika spelkonsoler som gör det ännu roligare att använda mobilen. 

Detta är alltså efterföljaren till TouchID eftersom knappen togs bort och man inte kan jobba med tumavtryck längre. FaceID har tagits emot otroligt bra av marknaden och är verkligen ett smart val för den som vill att det ska vara en hö säkerhet på ens barns mobil. 

Lagring och kamera

Lagringen börjar på 64 GB och det tycker vi räcker bra för ett barn med tanke på att det förmodligen mestadels vill ha lite spel och ta bilder ibland och inte filma så värst många högupplösta videor som tar en massa utrymme. På 64 GB får man exempelvis plats med 64 stycken riktigt stora mobilspel eller nästan 13 000 bilder. 

Men hur är då kameran? Jo, den är faktiskt riktigt vass. Du har tre stycken kameror på baksidan som samarbetar för att du ska kunna ta vidvinkel, porträtt och närbilder i bra kvalitet. Megapixlarna ligger på 12 och du har nattläge på två av dem tre linserna vilket gör att du kan ta bra bilder även i natten. 

Om ditt barn tycker om att filma så kan vi glädja med att den finns möjlighet att filma i 4k även om det är en funktion som inte allt för ofta kommer till användning då den tar väldigt mycket utrymme. 

Iögnfallande design som ligger bra i handen 

iPhone 12 kan vara en av dem snyggaste mobilerna Apple har gjort. Den är precis lagom stor, har skärm ända ut till kanterna, finns i flera trevliga färger och har en glasad baksida. Vi tror verkligen att dem alla olika färgerna kommer falla barn i smaken och man kan exempelvis välja lila eller grön. 

Trots att skärmstorleken är lite större än iPhone SE så är själva mobilen inte så mycket större eftersom skärmen går ända ut i kanterna. Detta bidrar till att den ligger riktigt bra i handen även hos dem unga med små labbar. 

Batteritid som räcker hela dagen och vattentät till 6 meter 

Du har batteri i cirka 18 timmar vid blandat användning och om mobilen istället används för enbart spel eller video kan man räkna med ungefär 12 timmar. Barnet har alltså batteritid långt över en hel skoldag vilket vi tycker är bra. 

Något vi verkligen tycker om är att tolvan tål att sänkas ner i vatten ända till 6 meter. Det är alltså låg risk att den kommer gå sönder om man exempelvis hamnar i ett skyfall. Med detta sagt går det även att ha mobilen i duschen eller badet, men funktionen kommer kanske mest till pass när barnet är på en fotbollsträning i ösregn och vet att mobilen klarar sig oavsett hur blöt ryggsäcken blir. 

Följer inte med någon laddare 

Återigen så lyser laddaren och även earpodsen med sin frånvaro, något som ni vet att vi tycker är dåligt. De flesta har dock Apple-laddare hemma. Det vi stör oss mer på är dock att det inte kommer med några hörlurar vilket känns otroligt snålt. Vill man ha EarPods får man alltså köpa till det separat. 

För att summera så är iPhone 12 verkligen en modell som passar för barn eftersom den har en slittålig skärm, finns i många läckra färger och dessutom klarar av alla mobilspel som finns med bravur. 

4. Samsung Galaxy A04s

Samsung Galaxy A04s

Billig telefon barn

Otroligt prisvärd mobil som passar perfekt till det yngre barnet. 

Ifall man verkligen har en snäv budget så är A04s ett val som verkligen är snäll mot plånboken eftersom den kostar ungefär en fjärdedel av iPhone SE. Trots det låga priset så får man ändå en modell som levererar bra vad gäller skärm, kamera och batteritid. Processorn är dock för svag för större spel och dem 32 gigabyten kan vara lite i minsta laget om ens barn tycker om att ladda ner många saker. 

Men i det stora hela är detta en förvånansvärt kompetent modell som passar främst lite yngre barn som ännu inte börjat ställa så mycket krav. Vi tycker det även är en bra modell som första mobil men man får vara beredd på att behöva köpa ny inom ett par eftersom den då förmodligen kommer vara ganska slö. 

6,5-tums LCD-skärm och diskret design som tål det mesta

Skärmen ligger bra till i storlek och passar även i mindre händer. För det här låga priset kan man inte förvänta sig den bästa skärmen men i våra ögon så presterade den bättre än vad vi trodde att den skulle göra. Film var faktiskt ganska härligt att se och enklare spel fick bra rättvisa. 

När mobilen tappas, för det gör alla mobiler, så behöver man inte oroa sig för mycket så länge den landar på baksidan eftersom den är gjord av plast. Vi rekommenderar dock att ha ett skal och ett skärmskydd på eftersom det ger glaset bättre chans att klara sig från sprickor. 

Själva skärmen är lite lätt rundad vilket ser snyggt ut. Man förlorar dock lite av skärmens storlek men det är inte så ofta man använder kanterna ändå vilket gör att det inte spelar jättestor roll. Faktum är att mobilen blir skönare att hålla i tack vare dem rundade kanterna så det är ett plus. 

Tre stycken kameror för olika situationer 

Trenden att en mobiltelefon ska ha många kameror har spridit sig även till marknadens billigaste modeller. Vi hade hellre sett att allt krut skulle gått till en kamera istället, men nu finns det tre istället varav två man inte har så jättestor nytta av. 

Ena kameran är gjord för närbilder och att man ska kunna fotografera exempelvis en blomma i bra kvalitet. Den kameran fungerar okej men har enligt oss lite svårt att hitta fokus och att hitta fokus. Man kan dock ha lite kul med den en fin sommardag när man vill fota naturen på nära håll. 

Kamera nummer två är gjord för porträttbilder och om man tycker om att ta sånna så kan den komma till användning, men enligt oss så tar man allra bäst bilder med den helt vanliga kameran. Den ger ganska färgrika bilder med bra detaljer som är fina även om man zoomar in. 

Batteri på 5000 mAh men lite svag processor

Batteriet är verkligen väl tilltaget och ligger på hela 5000 mAh vilket räcker till ungefär 18 timmars batteritid om man gör lite olika saker på luren, det vill säga inte enbart ser video och spelar. Spontant kan man tänka att ett sådant här stort batteri kommer påverka vikten negativt men eftersom baksidan är gjord av plast så hålls vikten tillbaka och landar på ynka 195 g. 

Som vi nämnde inledningsvis så är processorn svag och orkar inte riktigt med att driva spel som kräver mycket. Till vardags för att ringa, spela lite enklare saker och till filmtittande är den dock perfekt lagom. 

Fingeravtrycksläsare

I strömbrytaren som sitter på sidan finns det en fingeravtrycksläsare som gör att man enkelt och snabbt kommer in på luren utan att behöva slå koden. Det här ökar säkerheten mycket och vi tycker det är bra att man trots det låga priset har kostat på att installera en läsare. 

För att summera A04s så är det modellen för dig som vill ge ditt barn en bra mobil som räcker till bra i vardagen och som samtidigt är väldigt skonsam och snäll mot plånboken eftersom det är en av dem markant billigaste modellerna man kan köpa. Vi är fortfarande lite imponerade över hur mycket man lyckats få in för dem här pengarna. Kom dock ihåg att det inte är en enhet att spela på!

5. Samsung Galaxy S21

Bästa Android-telefon barn

En riktigt kompetent modell med lång hållbarhet och rejält batteri. Klarar av det mesta och passar äldre barn. 

Om du vill kosta på ditt barn en riktigt bra modell men föredrar Android framför Apple så kan vi väldigt varmt tipsa om Samsung Galaxy S21. S21:an levererar verkligen på alla plan och är en väldigt kompetent modell som man kan ha i många år framöver. 

Skärm, batteri, processor och design är en av dem finare på marknaden men prislappen är trots det mycket lägre än Apples modeller i samma klass och man får verkligen mycket mobil för pengarna. Det här är överlag genomgående på Samsung, att man får lite mer på pappret för pengarna än med Apple. Dock betalar man för smidigheten och helheten hos Apple. 

Galaxy S21 är kanske inte modellen för det riktigt unga barnet utan passar från runt 12 – 13 år och uppåt. Man kan sedan ha den länge, upp till fyra- fem år vilket över tid även gör den till en bra investering. 

Att spela på den snabba 6,4-tumsskärmen som backas av ett starkt batteri och rejäl processor är kul och via 5G kan man även streama film väldigt snabbt. Detta är alltså en lite proffsigare mobil som även de flesta vuxna nöjer sig riktigt bra med. 

Mycket lagring, RAM och snabb skärm

Lagringen ligger på 256 GB vilket gör att man får plats med det mesta, från spel till film. 256 GB är faktiskt lika mycket utrymme som MacBooks har i grundutförandet och dem kan man ladda ner mycket på under många år, så att oroa sig för att få fullt utrymme behöver man inte göra på några år. 

RAM-minnet är det högsta av alla modeller i denna guide och ligger på 8 GB vilket är bra att ha om man varvar mycket mellan olika appar och flikar. Mobilen blir helt enkelt snabbare om man har mycket RAM-minne. 

Skärmen är även den en klass för sig och har en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz vilket är otroligt snabbt och liknar det som många proffsiga spelskärmar har. Upplösningen är 2340 x 1080 pixlar så både film, spel och bilder visas med fin skärpa och djup. 

Hög upplösning på bak- och framkamera

På baksidan sitter det tre stycken kameror och den här gången fyller alla tre en bra funktion till skillnad från tidigare Samsungmodeller. Det finns både vanlig vidvinkel och ultravidvinkel, båda på 12 mp styck. Den vanliga kameran går inte heller av för hackor, men det som kanske sticker ut allra mest är att bakkameran har hela 12 mp upplösning. Det gör att både selfies och videosamtal blir väldigt välupplösta. 

S21:an sticker ut lite med att ha en otroligt bra zoom där bilder upp till ungefär 3 gånger zoomen faktiskt håller samma höga kvalitet som om man tar dem utan att zooma. Detta är ovanligt för mobilkameror. 

Stark processor och starkt batteri 

Processorn är väldigt stark och tillhör efter iPhone SE den starkaste av alla. Spel är alltså inga problem, även lite tyngre spel som kräver mycket av mobilen. Batteriet är också bra och kompar fint med med den starka processorn eftersom det finns tillräckligt med ström för att köra energikrävande uppgifter under en länger tid. 

Belastar man mobilen hårt så kan man räkna med ungefär 13 timmars batteritid medan lite energisnålare uppgifter skapar en batteritid på ungefär 21 timmar. Något vi gillar är att man kan snabbladda och få 50 % på ungefär 30 minuter men det tar istället ut sin rätt på batterihälsan som blir sämre.

Stänktålig och låg vikt

S21:an har inte lika bra vattentäthet som iPhone 12 men man kan ändå duscha med den och bada i upp till 1,25 meter så man får verkligen säga att den tål att ha med sig utomhus. 

Vikten ligger på 177 gram trots en glasad baksida, skärm på 6,4 tum samt rejält batteri på 4500 mAh. Man har lyckats göra alla delar väldigt komprimerade och lätta vilket vi tycker om. 

För att knyta ihop säcken kring A21 så är detta valet för den som vill ge sitt barn en modell som håller måttet i många år och som klarar av även mer krävande uppgifter såsom spel. Om foto är ett intresse eller något du vill uppmuntra är det också ett bra val tack vare dem tre kamerorna du kan fota både närbild, porträtt och vanligt med. 

Frågor och svar

telefon barn

Här nedan samlar vi lite sådant som kan vara bra att ha koll på när man ska välja en mobil till sitt barn. Du hittar svar på den eviga frågan, nämligen hur tidigt man ska ge sitt barn en telefon. Annan allmän information som inte är helt fel att känna till för att kunna göra ett bra val finns också med.  

Ordlista

När man pratar om mobiltelefoner barn dyker det upp en hel del begrepp som finns till för att kunna jämföra olika modeller på punkter som deras skärm, batteritid, kamerakvalitet och mottagning. Här nedan går vi igenom några ord som kan vara bra att känna till för att helt enkelt kunna göra ett bättre val. 

Tum:

Tum förkortas ” och är enheten man använder för att berätta hur stor en skärm är. En mobil som passar barn bör ligga mellan 4 – 6 tum för att vara lätt att hantera även om man har små händer, något som alla modeller här gör och som vi även utgått från vid val av vilka modeller vi ska rekommendera. 

Gigabyte (GB):

Gigabyte är en enhet som berättar hur mycket utrymme man har på mobilen. 1 GB räcker till ungefär 200 bilder eller ett normalstort spel. Mobiler idag bör ha mellan 64 och 256 GB i utrymme om den ska användas av ett barn eftersom det förmodligen kommer laddas ner spel på den. Det går dock att välja en modell med 32 GB om barnet är lite yngre eller inte är intresserad av att spela. 

Gigabyte används också för att visa hur mycket RAM-minne en modell har. RAM-minnet är mobilens korttidsminne och används när mobilen exempelvis ska köra flera saker samtidigt. RAM-minnet för mobiler idag ligger oftast på 4 eller 8 GB. 

Trådlös laddning:

Trådlös är precis som det låter, nämligen att man kan ladda mobilen utan att behöva stoppa in någon laddsladd. Istället lägger man mobilen på en platta som ger batteriet laddning vilket innebär att man inte behöver hålla koll på sin laddare som dessutom tenderar att försvinna hela tiden.

Vi är personliga fans av just trådlös laddning och tycker det är väldigt smidigt samt gillar att det går snabbt. Eftersom allt fler tillverkare även väljer att utesluta laddaren från köpet av mobil så är det även ekonomiskt försvarbart att satsa på en trådlös laddare. 

Den trådlösa laddaren placeras förslagsvis bredvid sängen i sovrummet så att man kan använda mobilen som väckarklocka. En nackdel med laddplattan är dock att det är svårt att använda mobilen samtidigt som man laddar den. 

mAh:

mAh står för amperetimme och berättar hur starkt batteriet är. mAh mäts i tusental och desto högre siffra desto starkare är det. Ett starkt batteri brukar oftast väga mer och dyra modeller satsar därför på att utveckla komponenter som drar lite el snarare än att trycka in ett starkare batteri. Av denna anledning så måste inte flest amperetimmar är lika med längst batteritid. 

Vilken är den bästa mobilen till barn?

Enligt oss så är iPhone SE den bästa mobilen man kan ge till sitt barn eftersom den är liten, snabb och har en tillräckligt snabb processor för att kunna spela spel på. Den ligger dessutom bra till i pris. 

När ska man ge sitt barn en mobil?

Det finns lite olika linjer att gå på här. Vissa förespråkar att man ska hålla skärmar borta från barn så länge som möjligt för att låta dem leka och underhålla sig på andra sätt än genom spel och sociala medier. 

Andra menar att tekniken är en sådan viktig del av vardagen att man borde vänja barn vid tidig ålder eftersom det kommer hänga med dem under en sådan lång tid. 

Det bästa enligt oss är att introducera en mobil ganska tidigt dels för att vänja barnet med teknik, dels för att enkelt kunna ha en kommunikation när barnet kanske är på träning eller hos en kompis. 

Att införa skärmtid är dock att föredra och rekommendera eftersom det sätter tydliga gränser som gör att man trots mobilen lär sig att vara utan den och vara kreativ på andra sätt. 

En annan sak som är viktig med mobiltelefoner för barn är att den ger ett ansvar som får barnet att växa och lära sig ta hand om sina saker. Med det här sagt så bör barnet ha ett visst eget ansvar när det får mobilen för att allt ska fungera så bra som möjligt. 

Vid vilken exakt ålder som mobilen för införas finns det inget rätt eller fel på och det kan vara allt från 6 år till 11 år. Du som förälder bör dock bestämma dig tidigt för hur skärmtiden ska vara för annars är det lätt att bli överkörd. 

Om du vill läsa mer om det här med att ge mobiltelefon till ett barn så kan man läsa vidare på förslagsvis Tres hemsida som vi länkat vidare till. Där finns dessutom lite allmänna bra tips som handlar om barnens första mobil. 

Vad är en bra mobiltelefon barn?

Ja vad avgör egentligen om en mobil är bra för barn eller inte? Här nedan är fem viktiga egenskaper som en barntelefon bör ha. Vi har utgått från dessa punkter när vi har gjort våra val. Ytterligare en sak vi kollat på är tidigare kundrecensioner för att kunna få det bekräftat att sakerna vi upplever även upplevs samma av andra. Recensioner har vi använt som en sista garant helt enkelt. 

Enkel att använda

Med enkel att använda menar vi att telefonen ska ha ett bra operativsystem som fungerar smidigt och utan att lagga. Det ska vara lätt att hitta i samt att använda dem vanliga funktionerna. Att utforska det och förstå hur det är uppbyggt ska inte heller vara svårt. 

Samsung men framförallt Apple är kända för sina enkla operativsytem som fungerar smärtfritt och smidigt. Att satsa på någon av dem två märkena är därför ett hett tips från oss. Dem operativsystemen är även väldigt säkra och svåra att få virus i. 

Lagom stor skärm

Detta har vi redan varit inne och tryckt på hur viktigt det är men det tål att upprepas. Köp inte en för står mobil till ditt barn eftersom det blir svårt att hantera samt att risken för att barnet ska tappa den ökar väldigt mycket. 

Alla modeller här ovan är lagom stora och har en skärm som man dessutom kan växa i. Med det menar vi att skärmarna passar även när man blir äldre och får större händer. 

Skärmen ska dessutom ha en stark ljusstyrka så att den kan användas utomhus även under sommaren. Det ska även gärna finnas en funktion som gör färgerna varmare så att man kan kolla lite på skärmen under kvällen utan att sömnen påverkas negativt. 

Gå att spela på

Många barn tycker om att spela, så att satsa på en modell med bra processor och mycket utrymme är därför bra för att telefonen sedan ska kunna användas som underhållning vid allt från långa bilresor till en situation där man måste sitta och vänta på något. 

Ifall ens mobil dessutom går bra att spela på kan man ha den under en längre tid eftersom barnet förr eller senare kommer komma in i en fas där det vill spela och då måste man köpa en ny modell som klarar av dem kraven. 

Lång batteritid

Batteritiden måste vara lång eftersom barn kan tendera att glömma bort själva laddningen under natten. Dessutom vill man som förälder vara säker på att man kan nå sitt barn om det behövs och då är ett bra batteri riktigt viktigt. 

Alla mobiler i den här köpguiden här ovan har ett batteri som håller minst för 12 timmars aktiv användning av spel eller filmtittande så det lär räcka hela skoldagen även om man har glömt att ladda den över natten. 

Pris:

För de flesta känns det för saftigt att köpa en mobil till sitt barn som kostar över 10 000 kr och vi håller helt med om att det är i överkant. Av den anledningen har priset varit en väldigt viktig faktor för oss i valet av vilka mobiler som passar bäst för barn. Du hittar därför dem varianterna som levererar allt som vi listat här ovan men paketerat till ett bra pris där allt känns väldigt prisvärt. 

Läs mer: