Drönare för barn – 6 bästa modellerna

I den här köpguiden hittar du 6 bästa drönare för barn i olika prisklasser. Dessa roliga flygmaskiner är perfekta för att uppmana till lek ute i naturen och ger även barnet färdigheter i teknik, foto och film. Många föräldrar tycker detta är ett bra sätt att aktivera barnen på som kanske annars har svårt att slita sig från datorn eller mobilen.

Drönare för barn kan ha olika funktioner. Med eller utan kamera, för inom- eller utomhusbruk och utbytbart batteri eller inte för att nämna några saker. I den här guiden går vi igenom allt du bör tänka på inför ditt köp, men först kommer dem bästa modellerna du kan köpa till ett barn som vill flyga. 

Bästa drönare barn:

bästa drönare för barn

Dji Mini 2 Fly More Combo

Drönare för barn bäst i test

Bäst i test!
billig drönare för barn

Ryze Tello Boost Combo

Drönare för barn: mest prisvärda modell

Bra val

Dji Mini 3 Pro

Modell som går att växa i under många år

Lyxmodell

Gear4Play Lightning Drone

Drönare för barn: bästa billiga val

Syma

Prisvärd inomhusmodell

Syma helikopter

Cool modell

1. Dji Mini 2 Fly More Combo

bästa drönare för barn

Bästa drönare för barn

Stabil, prisvärd och rolig drönare man kan växa i under många år. 

Ifall du letar efter en bra drönare för barn som håller god kvalitet, har lång räckvidd, bra batteritid, kan filma och fota samt har automatiskt upp- och nedstigning så är Dji Mini 2 Fly More Combo en perfekt modell som är prisvärd, enkel att flyga samt håller i många år och går att växa i! 

En till sak som är värd att nämna redan nu är att denna drönare inte omfattas av reglerna för drönarkort, så man är väldigt fri att flyga lite vart man vill så länge man registrera sig som operatör. Enkelt och bra! 

Filma, fota och flyg längre tack vare kameran

Detta är en drönare med kamera, något som är väldigt kul att ha när man flyger eftersom drönaren då får större användningsområde och man kan ha kul med den och utmanas under en längre tid! Utan kamera är det nämligen lätt hänt att man tröttnat ganska snabbt eftersom man inte kan flyga utom synligt räckhåll samt att drönaren inte riktigt får någon funktion, utöver att man kan lära sig göra tricks, men det är också väldigt kul att filma…

Kameran är på 4k och kan både filma och fota. Detta lagras lokalt på ett SD-kort och drönaren har stöd för kort upp till 256 GB lagring. Det följer inte med något minneskort men det kan du köpa till på Kjell.

För den som vill veta lite mer ingående så har kameran 83 graders synvinkel, kan filma i 4 eller 2,7k i upp till 30 FPS. Ifall du sänker kvaliteten på kameran till 1080 p kan du även filma i 60 FPS! Zooma kan du göra digitalt i realtid eller i efterhand. 

Utöver att kunna filma så har kameran en annan minst lika viktig funktion: du kan nämligen koppla bilden mot mobilen och se det som kameran ser i realtid, något som innebär att arealen där man kan flyga ökar något otroligt mycket! Utan kamera är det ganska svårt att fortsätta utvecklas som drönarpilot eftersom man hela tiden måste ha den i sytt synfält. 

Enkel att styra, bära med sig och lång räckvidd

Dji Mini 2 Fly More Combo väger bara 249 gram och är dessutom ihopfällbar vilket gör att den är mycket enkel att ta med sig runt i väskan, perfekt om man ska på semester eller vill ut på utflykt och ta med sig drönaren. 

Du flyger via en fjärrkontroll som känns väldigt bra i handen och har enkla tydliga kontroller. Fjärrkontrollen laddas med en vanlig USB-C-laddare som följer med och batteritiden i kontrollen räcker gott och väl hela dagen. 

Räckvidden är 6 km så i kombination med kameran kan man verkligen utforska stora områden med den här drönaren utan att tappa uppkopplingen. Högsta flyghöjd är 500 meter över havsytan men den förkortas något om du har träd, byggnader eller annat omkring som påverkar signalen.

Man får dock en tydlig varning när man måste börja komma ner igen. Standardinställningen är dock satt till 120 meter men detta kan du ändra i inställningarna via Djis app.

Automatisk start och landning samt olika smarta lägen

Start och landning sker av sig själv vilket är perfekt för barn eftersom detta är dem mest kritiska punkterna i flygningen. Vid start så lyfter den av sig själv till förbestämd höjd och när det är dags att landa flyger du över det stället du vill gå ner på och ger sedan kommando för att landa. Den går då ner av sig självt lugnt och kontrollerat. 

I luften finns det också flera olika lägen att sätta på. Om du vill flyga fort kan du exempelvis dra på sportläget och om du ska flyga i en tight miljö, exempelvis inomhus eller mellan träd, så kan du sätta på finjusteringsläge för att sänka hastigheten i rörelserna.

Maxhastighet, stabil konstruktion och lång batteritid 

Utöver att ha massa bra mjukvara i form av lång räckvidd, enkel styrning och skön konsol så är även hårdvaran otrolig! Den maximala hastigheten är 57 km / h och konstruktionen har förstärkts så att den är vindtålig vilket gör att du kan flyga kontrollerat i de flesta miljöer, även nära kusten! 

Batteriet håller till 30 minuters flygning och tar två och en halv timme att ladda upp. Du får med tre batterier vilket totalt ger en flyttad på 90 minuter, något som är väldigt bra för en flygmaskin i den här prisklassen! Du laddar dem i en dock vilket gör att du kan ladda alla samtidigt! 

Det följer med en snygg och tålig läderväska som du kan förvara drönaren, kontrollen och batterierna i. Ett gäng extra rotorblad följer också med så att man kan byta ut när något börjar bli slitet. De slits dock långsamt så länge du inte råkar flyga in i något. Ett litet reparationskit följer också med vilket är bra att ha. 

Håller sig under 250 g

Eftersom drönaren väger ett gram under gränsen för drönarkort så måste man bara registrera sig som operatör när man ska flyga. Tänk dock på att om du modifierar drönaren med tyngre rotorblad eller tyngre batterier så kommer du behöva ha drönarkort för att få köra den! 

Saker att tänka på

Vi tycker att instruktionerna är något vaga vad gäller hur man ska ta hand om drönaren. Egentligen är mjukvaran ganska rakt på men det som vi vill flagga för är att inte förvara dina batterier fulladdade en längre tid eftersom de då kan svälla och bli förstörda. Ha dem därför inte fulladdade under en längre förvaring! 

För att sammanfatta så är det här en ypperligt bra instegsmodell för ett barn som vill börja med att flyga drönar men som även vill ha en modell man kan växa i, filma och fota med samt flyga långt bort på platser som man då styr i genom att följa kameran. 

Man får även väldigt mycket drönare för pengarna och kan räkna med att modellen kommer hålla i många år framöver vilket gör den prisvärd om man tänker långsiktigt. 

2. Ryze Tello Boost Combo

billig drönare för barn

Prisvärd drönare för barn

Liten och smidig modell som går snabbt att lära sig, går att flyga inomhus och som är utrustad med en kamera.

Om du tycker att modellen ovan är lite i dyraste laget som en drönare för barn ska du absolut spana in den här lilla modellen vid namn Ryze Tello! Den är framtagen tillsammans med Dji som är världsledande på just drönare vilket säkerställer att kvalitén på både mjuk- och hårdvara är bra.

Drönaren är liten och har en nätt vikt på 80 gram. Du styr den inte med någon kontroll utan laddar istället ner Ryzes egna app på mobilen som du sedan kopplar upp mot drönaren. I appen har du enkla kontroller för fart, höjd och riktning som går väldigt snabbt att lära sig. 

Enkel att flyga

Fram på Ryze Tello sitter det en liten kamera som skickar vad den ser till din mobil i realtid vilket gör att du kan flyga iväg till platser där du inte längre har drönaren i synfältet. Utöver att kolla genom den för att se vart du flyger så kan du även spela in i 720p och bilden blir helt okej om du filmar under dagtid. För ett barn kommer man dock väldigt långt på denna kamera! Ifall du har VR eller en kontroll går det även att koppla upp kameran till den! Exempelvis en PS-kontroll fungerar att koppla upp! 

Det finns två ytterligare saker som gör den mer lättflugen. För det första har Ryze Tello sensorer runt om sig som känner av ifall du närmar dig en vägg, grenar, ett staket eller liknande och backar automatiskt från hindret för att undvika en kollision. Det här är perfekt för barn som håller på att lära sig! 

Den andra saken som gör den mer lättflugen är dess stabila konstruktion som på ett väldigt bra sätt står emot även starkare vindpustar vilket innebär att du kan ge dig av och flyga även om det skulle råda lite hårdare väderlek.

Går att göra tricks med

För den som vill börja trixa så kan aktivera olika lägen som gör att den flyger på ett visst sätt, exempelvis gör loopar. Om man är tekniskt kunnig går det även att programmera drönaren i språket Sratch för att få den att göra exakt dem tricks som man vill. Drönaren är därför ett bra sätt att lära sig programmering på!

Ifall batteriet skulle börja sina eller om uppkopplingen tappas så kommer en automatiskt landning att aktiveras som gör att drönaren går ner säkert mot marken. Dess position markeras sedan så att du kan leta reda på den och stoppa i ett nytt batteri eller gå hem och ladda.  

Räckvidd och batteritid 

Det markant lägre priset gör att räckvidden, hastigheten och batteritiden har reducerats markant. Du kan flyga tio meter upp till 100 meter bort, detta till skillnad från tidigare modells 500 meter i höjd och 6 kilometer räckvidd. För många barn räcker det dock till en början men det finns stor risk att man växer ur den snabbt och vill ha en större modell. 

Flygtiden är 13 minuter per batteri och eftersom du får med tre stycken batterier kan du flyga totalt 39 minuter vilket får ses som klart godkänt för en modell i den här låga prisklassen! Det följer även med fyra rotorblad, skydd för rotorbladen samt några verktyg så att du kan byta bladen!

För att sammanfatta Ryze Tello som utvecklats tillsammans med Dji så är detta en liten, billig och smidig drönare som är väldigt lättstyrd och går att flyga både inomhus och utomhus med! Således ett toppenval för de flesta barn oavsett ålder! 

3. Dji Mini 3 Pro

Proffsig drönare för barn

Grymt bra modell vad gäller kamera, flygegenskaper och batteritid. Går att växa i under hela sitt liv! 

Dji Mini 3 Pro är en riktigt proffsig och påkostad modell som kommer räcka så länge barnet är intresserad av att flyga drönare. Den går konstant att växa ifrån att man är liten ända upp till vuxen ålder. Dji Mini 3 Pro passar främst lite äldre barn som tycker om teknik och / eller vill fota, filma och experimentera kreativt.

Räckvidden, batteritiden och kameran är enormt bra och flygegenskaperna fina samt enkla att lära sig bemästra, även om man alltid kan utmana sig så klart! 

Hög driftsäkerhet, maxhastighet, räckvidd och fin kontroll  

Dji tillverkar dem absolut bästa produkterna på marknaden och den här minimodellen är deras bästa hittills. Du styr och manövrerar drönaren med kontrollen som har en stor väldetaljerad pekskärm där du tydligt kan se omgivningen samt ändra olika inställningar. 

Kontrollen är egentligen mycket enkel och har två reglage: ett som styr höjd och rörelse i sidled och ett som styr fart och riktning vilket gör att man kan flyga väldigt precis och kan utvecklas väldigt mycket som pilot men ändå lär sig snabbt då tröskeln för att komma igång är låg. 

Det finns olika lägen som passar olika flygsituationer. Ska du ge dig in i ett trångt utrymme, exempelvis flyga inomhus eller i skogen, så sätter du på det känsla läget. Ska du istället bränna på och filma bilar eller landskapsbilder så slår du på sportläget som ger en topphastighet på 57 km/h! 

Räckvidden ligger på 12 km och den maximala höjden på 500 meter även om den är förinställd på 120 m. Detta ändrar du i inställningarna! Batteritiden för kontrollen är 4 timmar och du laddar den via medföljande USB-C-laddare.

Väger under 250 g

250 g är en vikt som ofta återkommer när man talar om just drönare. Detta är nämligen vikten som avgör ifall piloten som flyger behöver ett drönarkort eller inte för att få manövrera flygmaskinen.

Alla drönare över 250 g kräver detta förarbevis medan modeller under endast kräver att den som flyger är registrerad som operatör. Om drönaren väger över 250 g följer även en massa regler, exempelvis hur långt ifrån hus och tak man får flyga. Men detta slipper du alltså tänk på med denna modell även om det råder vett och respekt! 

En av marknadens bästa kameror

Vad gäller kameran så håller den en riktigt hög klass! Dess vinkel är på 90 grader och du kan fota väldetaljerade HD-bilder i RAW-format i upp till 48 megapixlar. Filma gör du i 4K HDR med 60 frames per second och tack vare en ny lins som ger skarpare bild även under dåligt ljus kan du filma underbart krispigt från soluppgång till solnedgång. 

Allt som filmas eller fotas lagras lokalt på ett SD-minneskort som du sedan enkelt stoppar in i datorn för att föra över. Maximalt stöds kort på 512 GB lagring och dessa köper du till separat! Det går också att föra över det som filmats eller fotats trådlöst direkt till mobilen. Denna process tar lite tid men är mycket smidig och fungerar perfekt om man exempelvis bara vill få över en bild snabbt till mobilen att ladda upp på Instagram. 

Det finns olika förinställda lägen som du kan sätta på för att göra filmningen och fotograferingen enklare. Exempel på dessa är läget FocusTrack eller MasterShoot som ändrar fokus själv beroende på höjd och vilket motiv du vill ha.

Den digitala zoomen gör att du inte förlorar så mycket i bildkvalitet trots att du zoomar in rejält. För ännu bättre bild är det dock bättre att flyga lågt för att komma närmare inpå sitt motiv men det är inte alltid detta går och då är zoomen perfekt. 

En väldigt smart och användbar funktion är knappen som får kameran att i ett tryck ändra sig från att filma rakt till att vända sig neråt. Det gör att du kan göra en snygg svepning där du flyger och sedan i farten ändrar vinkel neråt. 

Starkt säkerhetssystem 

För att undvika kollisioner eller att skada rotorbladen genom att råka köra in i något så finns det sensorer på undersidan, framtill och åt sidorna som hela tiden söker av för att undvika att man kör in i väggar, stängsel, grenar eller andra saker samt för att undvika kollision. Vi vurmar verkligen för att köpa drönare med dessa system eftersom man då inte behöver ha lika stor uppsyn. 

Vad händer om man tappar uppkopplingen då? Jo då är Dji Mini 3 Pro så smart att den åker tillbaka till sin startposition så att du kan återfå den oskadd. Du kan även aktivera automatisk start och landning för att göra dem momentet säkrare!

Batteritid

I köpet följer det med ett batteri som håller till cirkus 34 minuter flygtid beroende på hur hårt du kör. Vi tipsar om att köpa till åtminstone ett batteri men gärna fler för att kunna vara uppe längre sessensioner.

Batterierna laddas i dockstation och du kan därför ha alla tre på laddning samtidigt! Det hänger också med fyra stycken extra rotorblad som du kan byta ut mot dem ordinarie ifall de skulle skadas när du flyger! 

Stabil konstruktion 

Vad gäller konstruktionen så är den mycket tålig och står emot även starka vindpustar och ojämnheter i luften bra. Det är mycket sällsynt att man tappar kontrollen med denna och om ojämnheter upplevs är det bara att fortsätta flyga men möjligen gå ner lite i höjd. Drar det på rejält kan man även stanna upp och låta den hovra. Du måste dock använda sunt förnuft och undvika att ge dig av om det blåser väldigt starkt. 

Sammanfattningsvis så är detta en proffsmodell som har otroligt fina flygegenskaper och som är enkel att lära sig samt går att växa i under en lång period! Vi rekommenderar varmt denna modell om du ska köpa en drönare till barn som är lite äldre och intresserar sig mycket för teknik, bild och foto eftersom möjligheterna att växa i den är enormt stora! 

4. Gear4Play Lightning Drone

billig drönare barn

Billig drönare barn

Lågprismodell som är kul att flyga med inomhus samt är mycket enkel att flyga tack vare automatisk höjdjustering

Ifall du är på en snäv budget och ingen av modellerna ovan faller inom det du har råd att lägga på en drönare så kommer du väldigt billigt undan med Gear4Play Lightning Drone. Det här är en mycket enkel modell med en kamera och ganska kort räckvidd. Den är faktiskt riktigt rolig att köra inomhus och är perfekt för lite yngre barn som tycker om teknik och att leka. 

Batteritid

Konstruktionen är inte riktigt gjord för att flygas utomhus men det fungerar vindstilla dagar. Kontrollen har en räckvidd på 40 meter och batteriet räcker i ungefär 7 minuter beroende på hur hårt den flygs, därefter måste man ladda upp den igen vilket tar ungefär en halvtimme. 

Något som gör den enklare att flyga med är att höjden kan hållas av sig självt vilket gör att man bara behöver tänka på att välja riktning och fart. Det går självfallet även att ändra höjden manuellt men det kan vara smart att börja med en fast höjd. 

Streamar video över WiFi

Du streamar det som kameran ser via WiFi och kopplar det mot telefonen som du sedan sätter fast i själva kontrollen. Konstruktionen är robust och tål lite hårda landningar och krascher. Dem rejäla rotorbladsskydden är även riktigt bra eftersom de dels undviker att man skadar och har sönder något i hemmet, dels ser till så att rotorbladen tål mer stryk och därför inte går sönder lika lätt.  

Sammanfattat är Gear4Play Lightning Drone en perfekt drönare för dem yngre som vill kunna flyga inomhus och lära sig bli bekanta med teknik. Den ligger även riktigt bra till i pris vilket gör att man har möjlighet att spara ihop till den som barn. 

5. Syma

Bra alternativ som billig drönare

Billig och enkel modell för inomhusbruk.

Ifall modellen Gear4Play inte föll dig i smaken så är det värt att spana in denna från Syma. Konstruktionen är väldigt enkel med fyra stycken rotorblad som sitter på varsin ihopfällbar arm. 

Enkel konstruktion och lätt att köra

Du kan styra på två sätt: antingen via den enkla kontroll som följer med eller via en mobilapp som laddas ner och sedan kopplas upp mot drönaren. Syma har även en kamera på 480 p som man kan filma med samt se vad drönaren ser. 

Det finns två inställningar för hastighet och du kan även låta drönaren stå still och hovra i luften. Den är gjord för inomhusbruk så räckvidden är ganska kort, cirka 30 meter. Batteriet håller för tio minuters flygtid och du laddar enkelt via medföljande USB-laddare.

Vi tycker att Syma är en bra modell med tanke på det låga priset och sett till hur användningsområdet ser ut. Kring rotorbladen sitter det även skydd som ser till att risken för att repa något blir mindre. Det hänger även med en uppsättning reservblad som man kan byta till om något går sönder.

Sammanfattat så är Syma en av dem enklaste modellerna man kan köpa vilket innebär att den passar bra för dig med snäv budget eller för små barn som inte kräver så mycket funktioner eller är för unga för att ens ha nytta av en massa avancerad teknik. Du ska dock inte köpa den här till ett barn som verkligen vill flyga mycket och utomhus. 

6. Syma helikopter

Drönare som liknar helikopter

En riktigt häftig och tuff modell för det barn som tycker vanliga drönare ser lite tråkiga ut! 

Denna helikopterliknande drönare från Syma är perfekt för det barn som tycker att den vanlig drönare ser lite tråkig ut men vill ha en modell som är enklare att manövrera och styra än vad en vanlig radiostyrd helikopter är. 

Vi kan inte säga annat än att de har lyckats riktigt bra med designen! Den är snygg, rejäl och öppnar verkligen upp för mycket kul lek. Du styr med en kontroll där knapparna är manövreringen är extremt enkel. Symas helikoptermodell är gjord för inomhusbruk och är inget du kör inomhus om det inte är helt vindstilla.

Kring dessa rotorblad sitter det också skydd för att undvika repor och skador på inredning. Du kan köra i ungefär 10 minuter och laddar det inbyggda batteriet via laddaren som följer med. För att summera så är detta ett bra val för det barn som vill ha en riktigt häftig och cool modell som är perfekt att ha inomhus.  

Frågor och svar

Köpguide drönare för barn - saker att tänka på

bästa drönare barn

Modell för utomhus- eller inomhusbruk?

När man köper en drönare för barn så är tanken att man ska inspirera och aktivera barnen att leka och ha kul med teknik. En inomshusdrönare öppnar upp bra möjligheter till olika leker, exempelvis att man ska spana på någon med drönaren eller försöka slå ut den genom att skjuta med Nerf eller liknande på den.

Det blir dock lätt ganska stimmigt inne om barnet eller barnen i hemmet springer runt och härjar med drönaren. Du får därför vara beredd på att ljud av lek och skratt kommer vara högt! Fördelen är dock att inomhusmodellerna är billigare samt att man kan leka med dem även under om det är tråkigt väder ute! 

Utemodellernas stora positiva effekt är att man automatiskt kommer ut och aktiverar sig i naturen. Drönare är ett underbart sätt att utforska sin natur i närheten på och kan bidra till många och långa timmar ute. Dessutom går det att skapa grymt snygga filmer och ta häftiga bilder som man kan pyssla vidare med när man kommer in! 

Storlek

Vilken storlek ska man välja på sin drönare? Denna fråga är väsentlig eftersom storleken oftast påverkar vilka miljöer du kan flyga i. Riktigt små modeller som bara väger kring 100 gram blir sällan stabila i vinden och lämnar sig därför mycket bättre för inomhusbruk. Eftersom de även väger så lite kan de inte orsaka någon direkt skada, varken på inredning eller personer, vilket också är en aspekt att ta hänsyn till när man ska köra inomhus. 

Större modeller lämpar sig istället bättre för att använda utomhus. De har som tumregel längre räckvidd, bättre batteritid och brukar även vara utrustade med en schysst kamera. Om ditt barn kommer vilja lära sig göra tricks, åka runt och filma samt ha stor valfrihet med vart man ska åka rekommenderar vi därför en stor modell. Är barnet istället lite mindre och tanken är att köra i hemmet så är en liten modell absolut att föredra! 

Räckvidd

Hur långt kan man köra drönaren innan man tappar kontakten med den? Detta mäts i meter eller kilometer och är alltså drönarens räckvidd. Desto längre räckvidd, desto längre bort kan du flyga utan att signalen tappas. En hög räckvidd innebär en större frihet med vart man kan flyga, så för att få ut så mycket som möjligt av drönaren och för att man inte ska tröttna på den är en hög räckvidd att föredra. 

Inomhus behöver den inte vara så mycket mer än 50-100 meter men så fort man kommer ut så är det trevligt om man kan flyga iväg över natur, hustak och ut över vatten för att utforska sin omgivning. Utomhus rekommenderar vi en räckvidd på minst 1 km, men gärna upp mot 4-5 och över det för att uppleva riktig frihet! 

Kamera eller inte?

Vi är varma förespråkare för att införskaffa en drönare som har kamera! Kameran öppnar upp enormt många dörrar vad gäller användningsområden eftersom man dels kan köra drönaren trots att man inte har den under uppsikt med synfältet, dels kan skapa film och ta läckra bilder.

Om man köper en modell blir man väldigt låst till vart man kan åka och risken att man snabbt tröttnat är mycket större än om man faktiskt har en kamera och kan smyga på dem vuxna i huset eller flyga över vackra naturområden. 

Det måste inte heller vara snordyrt att köpa en drönare med kamera. Idag finns det väldigt många olika modeller att välja på där vissa har 4k-kamera och andra en 720p-kamera som mest är till för att man ska kunna se vart man flyger genom mobilen eller kontrollen. 

I regel så blir kameran bättre desto dyrare du köper, men det måste inte vara så vilket innebär att du bör kolla innan! 

Batteritid

Batteritiden är det som avgör hur länge man kan leka. På dem dyrare och rejälare modellerna går det att ha flera batterier och sedan byta ut det tomma mot ett nytt fulladdat under tiden man är ute, något som kan ge hur lång batteritid som helst egentligen beroende på hur många batterier man har! 

Vanligt är att dem rejälare modellerna ligger runt 30 minuter i batteritid medan dem enklare billiga varianterna har runt 10 minuter. Dem enkla billiga varianterna går inte heller att stoppa in ett nytt fulladdat batteri på utan dem måste man helt enkelt avbryta leken med för att sedan vänta på att det ska ha laddat upp vilket brukar ta runt 30 minuter. 

Längre batteritid är dock oftast ganska mycket dyrare, så här får man helt enkelt göra en bedömning med vad som är värt att betala. Barnen kommer självfallet tycka att ju längre batteritid desto bättre, men vad din plånbok tycker är det som tillslut spelar roll! 

Flygegenskaper

Det är inte kul att köpa en drönare som är för svår att flyga. Vissa modeller på marknaden idag är väldigt känsliga, har system där det sätts väldigt mycket press på piloten samt som inte har automatisk upp- och nedstigning, funktionen att kunna hovra eller är väldigt känslig i kontrollerna.

Alla modeller i den här guiden är lätta att lära sig vilket gör dem till bra drönare för barn. Modellerna för inomhusbruk är enkla att lyfta och landa med samt har lagom känsliga kontroller.

De lite större varianterna har automatisk ned- och uppstigning, system som skyddar från att krascha in i väggar eller andra saker, ser till att drönaren kommer ner säkert vid batteriförlust eller tappad mottagning, olika lägen beroende på hur känslig man vill att styrningen ska vara samt enkla kontroller.

Trots att dessa utomhusmodeller är enkla att lära sig så går de att växa i väldigt mycket vilket gör att man kan simuleras under många år. 

Vad är drönarkort?

Drönarkort är ett körkort för drönare, precis som att man måste ha mopedkort för att framföra en moppe eller skoterkort för att få köra skoter. Drönarkort krävs på alla drönare som väger över 250 g och tas hos transportstyrelsen. Du kan läsa mer om drönarkort hos transportstyrelsens hemsida där det står hur man går tillväga samt vart man kan ta det. 

Det finns olika typer av kort och vill man flyga en väldigt tung och snabb modell med lång räckvidd kommer det krävas ett tyngre kort kontra om man vill flyga en liten hobbymodell. 

På alla modeller under 250 g behöver du dock inte tänka på detta med drönarkort och eftersom alla varianter som vi har listat här ovan väger under denna gräns så slipper du ta drönarkort! 

En annan viktig sak är att den som är under 16 år måste ha med sig en handledare när den är ute och flyger. Handledaren måste vara över 16 år och ha ett drönarkort. 

Vilken drönare är bäst för barn?

Dji Mini 2 Fly More Combo är den bästa drönaren för barn o man vill ha något att växa i länge. Är man istället ute efter en billigare modell så är det Ryze Tello som gäller! Den är prisvärd, enkel att manövrera och har också en kamera. 

Dji Mini 2 har faktiskt blivit omåttligt populär världen över vilket gör att det även finns mycket guider för hur man blir en bättre pilot med just den modellen. Det går även att hitta kul klipp som lär en att göra massa trix och stunds. Med det sagt så är Dji Mini ett bra val om man dessutom vill ha ett stort utbud av videos som gör att man kan lära sig snabbt. 

Dyr eller billig?

Idag finns det nästan inget maxtak för hur mycket pengar man kan lägga på en drönare, så vad är då rimligt att spendera på en modell som ska användas av ett barn?

Det här är naturligtvis en fråga som får väldigt många olika svar eftersom allas ekonomi ser olika ut, men även eftersom syftet med köpen är olika. Har man ett barn som är väldigt intresserad är det mer motiverat att köpa dyrt kontra om man mest vill ge barnet en kul leksak.

Vill man ha en drönare som kan flyga snabbt, länge, högt upp och långt bort samt som går att växa i under många år så är det runt 4000 kr man bör lägga. 

Är syftet istället att flyga runt lite hemma i trädgården eller inomhus så kan man komma undan runt 500 kr vilket är en markant prisskillnad. 

Inspiration - vad kan man göra med en drönare för barn?

drönare

Det finns massor av saker som man kan hitta på med en bra drönare! Här nedan tipsar vi om lite olika saker så att du ska kunna inspirera ditt barn till lek. 

Inomhusdrönare:

Drönarna med kamera som är gjorda för att användas inomhus är perfekta för att spionera på dem vuxna med. Då kan man gömma sig i en koja och sedan flyga ut och långsamt närma sig sina offer. Kul, spännande, adrenalinfyllt och involverar även er vuxna! 

Det går att hitta på många roliga varianter där man kan låta en drönare möta en människa i duell. Om ni har Nerfpistoler hemma kan det ena laget få i uppgift att skjuta ner drönaren medan piloten ska undvika att bli nedskjuten.

Det går även att leka olika former av spionlekar där man med drönaren ska upptäcka sina motståndare, lite som kurragömma fast där dem som inte har drönaren får röra på sig. 

Att öva på olika trix eller att landa på olika svåra ställen är också kul. Helt enkelt att bli en bättre pilot och utmana sig! Om man har lego hemma kan man exempelvis göra räddningsuppdrag där drönaren ska rädda legofiguren från en farlig situation uppe i bergen eller liknande. Då kan man göra så att soffan blir ett berg. 

Utomhusdrönare:

Med en modell som är lämpad för att flygas utomhus så blir valmöjligheterna riktigt stora. Det första självklara är att lära sig flygmaskinen och hur den ska navigeras. Därefter är en bra första aktivitet att flyga runt i sitt närområde och utforska miljön man bor nära. Det finns massor av spännande saker att se från ovan oavsett om man bor nära skog, i ett kvarter eller vid en äng.

Att sedan komma igång med filmande och fotande är enormt kul. Uppmana barnet till att sticka iväg med cykeln och hitta fina platser där man kan fota och filma. Det kan vara ett fint promenadområde, ett industriområde eller i en park. Har man flera batterier och lite matsäck går det även att vara ute på en heldagsutflykt. 

Trixa och öva upp sina färdigheter som pilot är också kul. Trixa är inte för alla men om man vill ge sig på och prova är det bara att köra på. Om man vill bli bättre som pilot utan att trixa går det att flyga i trånga utrymmen, exempelvis in i genom ens sovrumsfönster och runt i huset eller i en skog. Testa även gärna att bygga banor av material som finns hemma!  

Sammanfattningsvis

Vi hoppas att ni har hittat en bra drönare för barn i den här guiden som passar din budget och behov. Läs gärna mer på vår hemsida för att få fler tips om elektronik och prylar. 

Läs mer: