Super Mario Party 2018 – recension av det klassiska spelet i ny tappning

Super Mario Party är ett brädspel i digital form där alla kan möta alla. Målet är att komma över mållinjen först, något som görs genom att prestera bra i dem olika utmaningarna man ställs inför på vägen! Man kan spela ensam, mot botar eller tillsammans i lag med någon man känner, men allra roligast blir det när man är med familjen eller vänner och utmanar varandra.

Man kan spela maximalt fyra personer samtidigt men det går som sagt även att lira själv eller tillsammans med andra, men tanken med spelet är alltså att du ska träffa vänner eller familj fysiskt och spela precis som ett sällskapsspel. Vi kan utlova att skratt, frustration och lyckokänslor kommer avlösa varandra, det gjorde det i alla fall för oss…! 

Här kommer en liten recension om vad vi tycker om spelet i helhet samt om det är värt att köpa eller inte. Precis här nedan hittar du också vart du kan köpa Super Mario Party ifall du tycker att det låter kul. 

Köp Super Mario Party

Super Mario Party

Sällskapsspel på Nintendo Switch

Det här spelet går att köpa hos dem stora teknikåterförsäljarna Webhallen och Komplett! 

Super Marios historia

Super Mario Party kan vara ett av tidernas mest populära, kända och uppskattade spel. Det lanserades redan i slutet av 90-talet, 1998 för att vara exakt och spelades då med med klassiska Nintendo 64. Det blev snabbt uppskattat eftersom det spelades tillsammans med kompisar – det moderna sällskapsspelet var fött! 

Sedan 1998 släppte Nintendo som är utvecklare en ny version vart tionde år ända fram till 2007. Därefter släppte man nya versioner lite mer pö om pö och 2018 lanserades Super Mario Party som vi recenserar här! Ända sedan starten har det hänt mycket med allt vad gäller grafik och utmaningar, men grundbulten har man lyckats behålla, den grund som gör spelet så roligt och inkluderande för alla oavsett vilken nivå man är på.

Ny tappning med ny konsol

Super Mario Party spelas med Nintendos konsol som lanserades i samma veva som spelet. Vi tycker veklingen att konsolen ger bra rättvisa och den är både enkel att använda samt ger direkt feedback på det som händer i spelet. Tidigare har nämligen kontrollerna varit lite sådär i känsla och respons men nu sätter man alltså full pott och lockar verkligen fram det bästa ur det som gjorde Super Mario så populärt när det kom – nämligen gemenskapen som skapas. 

Vad är Super Mario Party?

Hur är själva spelet och vad gör man i det? Jo, upplägget är ganska enkelt. Du spelar på en spelplan tillsammans med andra personer i rummet, exempelvis vänner eller familjemedlemmar. Du har din egna karaktär och slår sedan tärning för att komma framåt och på varje spelplats hamnar du på olika utmaningar som du måste klara av för att ta dig vidare. Totalt finns det 80 stycken helt olika utmaningar, så variationen är verkligen bra och man kan spendera många timmar utan att tröttna. 

Spelen sätter olika färdigheter på prov och är både knasiga, roliga, kluriga och nytänkande. De alla andas verkligen Nintendo och passar både barn, tonåringar och vuxna. Det som gör det så extremt inkluderande är att alla spelar på exakt samma villkor och att vem som helst kan vinna vilket gör att det passar hela familjen. 

De flesta utmaningar inkluderar alla som du spelar med vilket gör att du allt som oftast utmanar andra i rummet där vinna är det enda som gäller, något som skapar både skratt, frustration och väldigt mycket lyckorus för den som klarar utmaningen bäst. Det är inte heller en rak väg på spelplanen fram till målet utan man kan åka bakåt av att andra spelare som kastar tillbaka en exempelvis, så det blir även ett hårt spel mellan alla som är med och kämpar om att ta sig framåt. 

Något som är vårt att nämna är att alla karaktärer du kan välja har individuella tärningar med olika många av varje siffra. Höga siffror kan ge chansen till att få gå längre, men risken att förlora viktiga stjärnor som man samlar på i spelet ökar. Du måste därför göra en avvägning i hur du ska välja här vilket ger spelet lite mer dimension.  

Trailer:

Nivån på minspelen är bra

Som du läste tidigare vinns det 80 st olika minispel att utmanas av, men hur håller de då sin kvalitet? Jo, enligt oss håller den bra, för att inte säga riktigt bra i många fall. Spelen skiljer sig väldigt mycket åt men är lätta att förstå vilket gör att alla kan spela på lika villkor, oavsett tidigare spelvana. Upplägget att man kan möta alla mot alla, två mot två eller tre mot en är också en kul detalj som gör allt extra spännande! 

Väldigt många minispel innehåller moment där rörelse är viktigt. Det ska kastas bollar, göras mat och fotas motståndare. Detta innebär alltså att spelet kräver en hel del viftande och rörelse vilket kan få igång även den lugnaste tillställning! 

Sammanfattningsvis - hur bra är Super Mario Party?

Detta är ett perfekt spel för dig som vill locka fram det riktiga spelsinnet hos såväl barn som vuxna oavsett om det handlar om en bjudning, en hemmakväll med kompisarna eller en familjemys. Fördelarna är att alla kan spela på samma villkor samt att det finns en stor variation bland alla minispel, något som gör att man inte lär sig dem utantill! 

Totalt ger vi fyra av fem stjärnor möjliga. Det enda vi saknar är egentligen att det ska vara enklare att spela online för dem tillfällen man inte har någon fysisk person nära att lira med. Annars tycker vi att spelet är perfekt för ändamålet och är en klart värdig uppföljare till det gamla klassiska spelet som kom ut 1998 på Nintendo 64-bitars!