ROG Flow X16

ASUS ROG Flow X16 – Är laptopen värd sitt pris?

Den nya ROG Flow X16 laptopen från Asus fångade våran uppmärksamhet då vi märkte att dom gjort en större version av förra årets X13 laptop. En större laptop innebär bättre komponenter och mer space för bättre batteritid vilket vi föredrar. 

De senaste åren har tillverkarna försökt trycka ihop gaminglaptopsen till vilket pris som helst. Absolut, laptopsen blir väldigt portabla. Men tillverkarna måste kompromissa för prestandan och priset. Detta gör att vi gillar dom lite tjockare gaminglaptopsen mer eftersom dom oftast har ett bättre pris och har mer utrymme för bra komponenter. ROG Flow X16 är fortfarande en tunn gaminglaptop, men inte så tunn att Asus skulle behöva börja kompromissa för prestandan. 

Vad vi går igenom:

Designen

Den nya ROG Flow X16 har en skärm som kan vridas ett helt varv och nudda andra ändan av tangentbordet. Så vad är då anledningen till detta? Jo eftersom X16 har en QHD-touchskärm vilket innebär att du inte behöver någon mus för att använda laptopen. 

Detta gör att du kan flippa upp laptopen så att du endast ser skärmen. Vi gillar denna funktionen eftersom den är grymt bra för när man ska spela med en handkontroll. Skärmen kan lutas i flera positioner och blir även enklare att använda med touchpennan i uppfällt läge. Det är även grymt för att studera då man kan använda laptopen som läsplatta och skrolla genom text med fingret.

Perfekt för spel med handkontroll

Laptopen väger endast 2,1 Kg vilket är en lagom vikt för en laptop med dessa komponenter. I övrigt är designen ganska klassisk och lik de flesta andra laptops på marknaden. Tangentbordet har ett vanligt avstånd mellan skärmen och touchplattan och inga andra finesser tar upp platsen vilket gör laptopen väldigt stilren. Rent estetiskt tycker vi att laptopen är väldigt snygg och baksidan har en kolfiber liknande design. 

Komponenterna

Det vi värderar högst hos en gaminglaptop är komponenterna, det som faktiskt sitter i datorn. X16 finns i tre versioner i tre olika prisklasser. Detta är perfekt eftersom fler konsumenter med olika budget kan njuta av samma grymma Asus laptop med lite skillnad i prestandan. Här nedan går vi igenom dom tre olika modellerna som finns att köpa.

Asus X16 GV601RM-M5020W

Den billigaste versionen har en AMD Ryzen™ 7 6800HS Mobile Processor. Detta är en riktigt bra processor med 8 kärnor, 16 trådar, 20 mb cache minne och upp till 4.7 GHz max boost. Grafikkortet är ett NVIDIA® GeForce RTX™ 3060 med ett videominne på 6 GB vilket passar perfekt för dom nyare spelen som kräver lite kraft. Laptopen har ett RAM-minne på 16 GB och 1 TB SSD vilket är viktigt för att få plats med alla spel på laptopen. Just denna version tycker vi är otroligt prisvärd och passar dig som inte vill lägga en förmögenhet på en X16 laptop. 

Asus X16 GV601RE-M5051W

Den andra versionen som ligger i prisklassen mellan den dyraste och den billigaste är lite mer vässad och har istället för en Ryzen 7 processor en AMD Ryzen™ 9 6900HS processor. Ryzen 9 processorn är starkare och passar bättre för dig som vill redigera, streama och arbeta med laptopen. Här har dock Asus sparat in lite på grafikkortet och prioriterat en bättre processor. I mellanklass laptopen hittar vi ett NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 Ti grafikkort vilket är ett bra grafikkort, men något sämre än 3060 kortet. 

Asus X16 GV601RW-M5039W

Den dyraste varianten har givetvis dom bästa komponenterna. Här har inget kompromissas för och datorn passar för de mer krävande spelen. Vi hittar samma processor som i mellan varianten (Ryzen 9) men istället ett bättre grafikkort, ett NVIDIA® GeForce RTX™ 3070 Ti. Detta grafikkortet tillåter dig att spela nyare spel på höga inställningar utan lagg och störningar i spelet.

Alla versioner har 1 TB SSD vilket är tillräckligt med minne för fler spel och något program. Dom två lite dyrare varianterna har även 32 GB ram vilket inte den billigare varianten har. Ska du endast spela enklare spel rekommenderar vi den billigaste varianten eftersom den har grymt bra komponenter för ett bra pris. Vill du inte tveka och veta att du har det värsta är den dyraste varianten ett stabilt val med komponenter som är ruggigt bra. 

Skärm & Ljud

För att vara en laptop är ljudet riktigt bra

En gaminglaptop måste ha en bra skärm eftersom det är den som ska visa allt det fina komponenterna producerar. I X16 hittar vi en ROG Nebula HDR gamingskärm som är 16 tum, en alldeles lagom storlek. Skärmen har 165 Hz och en låg responstid på 3 ms. Just uppdateringsfrekvensen är viktig för en gaminglaptop eftersom det är en så stor del av gamingupplevelsen. Allt över 144 Hz anser vi som bra så att laptopen har en 165 Hz skärm är bara ett plus. 

En annan sak vi gillar med skärmen är att den har en upplösning på 2560 x 1600 vilket innebär att den har QHD. 2022 tycker vi att detta är nästan ett måste för de flesta gamingskärmar och något vi föredrar eftersom skärmen får mer skärpa och detaljer. 

Laptopen har även högtalare vilket är bra om man har tröttnat på att ha på sig ett gamingheadset. Högtalarna har ett bra ljud och helt okej bas från att komma från ett par laptophögtalare. 

Tangentbord & touchplattan

rog
Tangentbordet är en viktig del av laptopen

Touchplattan förväntade vi inte oss så mycket utav, det är en touchplatta och den fungerar. Däremot är touch funktionen väldigt intressant och är det som gör att denna gaminglaptop sticker ut från mängden. Touchen på skärmen har bra respons och ger inga fel när man drar fort. 

Tangentbordet är ett Backlit Chiclet Keyboard med RGB. Detta tangentbord är riktigt bra och tangenterna har en kort restid på 1,7 mm. Det är trevligt att skriva på och det beror på den låga profiler vi föredrar. Det finns även en knapp för volymen och en för att öppna en Asus app. Vi gillar att man inte lagt på massa lull lull kring tangentbordet och håller utseendet rent och snyggt. 

Batteritid

Laptopen har ett 90WHrs, 4S1P, 4-cell Li-ion batteri som ger helt okej batteri. Man kan inte förvänta sig super mycket av en gaminglaptops batteritid eftersom komponenterna drar en del ström, speciellt när man spelar. Men batteritiden är bra för en gaminglaptop i denna klass. Skulle man endast använda datorn för klassiskt surfande och lite videotittande kan man pressa upp batteritiden i runt 8 timmar. 

Så vad tycker vi?

Asus rog flow X16 är värt sitt pris om du söker en gaminglaptop som klarar dom nyaste spelen. Ska du endast studera och spela enklare spel räcker en billigare dator. Men behöver du de där extra i spelen är det den bästa gaminglaptopen för ändamålet. Laptopen får 4,5/5 av oss

Vårt betyg:
4.5/5
Spel för barn
Tips & guider

Spel för barn vi rekommenderar

Att spela som barn kan träna logiskt tänkande, sociala förmågor och samarbetsförmågan. När det kommer till spel för barn gäller det att innehållet ska vara

Läs mer»
gaming bar
Tips & guider

Gamingbar i Sverige

Gamingbarer är ett relativt nytt fenomen som fått bra spridning i storstäderna. I denna guide kommer vi att täcka dom olika esports-barerna som finns i

Läs mer»