Rog flow z13

Asus ROG Flow Z13 – En unik laptop

Asus ROG Flow Z13 är en ny dator från Asus som lockade vår uppmärksamhet då vi märkte att det inte var en standard laptop. En produktbild senare förstod vi att det var en surfplatta, men inte vilken platta som helst utan en spelplatta i laptop format. En unik kombination med andra ord, men hur bra är den? 

Vad vi går igenom:

Designen

Det är här ROG flow sticker ut från mängden. Det är en gaminglaptop men som kan vikas till ett läge där den står som en surfplatta. Så det första vi frågade oss var, har den touch? Och ja, surfplattan har touch. Det följer med en penna till laptopen vilket gör att man kan enkelt surfa och spela på plattan på ett nytt sätt. 

Eftersom laptopen har ett litet stöd på baksidan får man en bra lutning på tangentbordet. Detta är något vi har saknat i en gaminglaptop eftersom flera gamers föredrar att ha en liten lutning på tangentbordet. Det ökar även ergonomin vilket vi värderar högt. 

designen

Laptopen är även väldigt kompakt och tunn, vilket är perfekt om man är på resande fot. Detta gör även att laptopen är perfekt att använda som studiedator. Du kan enkelt bära med dig laptopen till universiteten och sedan använda den för gaming hemma på kvällen. Självaste konstruktionen är robust trots sin slimmade design, detta gör att laptopen får en bättre kvalité och en längre livslängd. 

Komponenterna

Det viktigaste för oss när det kommer till gaminglaptops är vad som faktiskt sitter i datorn. För 2022 varianten finns det tre stycken olika varianter av laptopen där komponenterna skiljer sig lite. Det finns en variant med ett lägre pris, en mellanprisad och en lite dyrare med lite värre komponenter. 

Rog Flow z13 2022 har en 12th Gen Intel® Core™ i9-12900H Processor vilket är en riktigt stark processor perfekt för spel. Men man kommer ingenstans utan ett bra grafikkort. Därför har Asus valt att köra med ett NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 Ti Laptop grafikkort som är riktigt bra. Vi gillar att dom valt en Ti version här eftersom den presterar riktigt bra i spelen.

Gaminglaptopen har även en SSD på 1 TB tillsammans med 32 GB ram. Detta gör att du kan ha flera spel installerade samtidigt och fortfarande ha space för ett program eller två. Uppgraderingen till ett 3060 är dock inte långt borta och något vi helst hade velat se. 

Komponenterna i denna dator tillåter dig att spela dom senaste spelen med bra marginal. Vi kan tycka att laptopen skulle kunna haft ett bättre grafikkort, men då hade även hela laptopen kostat mera. Så för priset är komponenterna bra. 

Behöver du mer kraft grafikmässigt?

Vill man ha mer krut i grafiken än vad som erbjuds i laptopen är detta inget problem. Laptopen är nämligen kompatibel med en externa CPU. Detta innebär att du kan köpa till ett externt 3080 grafikkort som du kan koppla in i laptopen. Denna möjlighet värderar vi riktigt högt och något som gör att vi ger denna laptop ett högre betyg. Med ett 3080 blir denna laptop verkligen ett prestanda monster och inga spel blir ett hinder. 

Skärmen

Asus Rog Flow Z13 är som bekant en gaminglaptop och då behövs givetvis en bra skärm som kan ta ut det bästa ur processorn och grafikkortet. Skärmen finns i två alternativ där man antingen får välja hög upplösning eller hög uppdateringsfrekvens, däremot har vi bara hittat den sist nämnda modellen i Sverige. Det första alternativet är en 4K skärm men då kompromissas det på uppdateringsfrekvensen som endast är på 60 Hz. Den svenska versionen har en 120 Hz skärm vilket är in princip samma sak som standard 144 Hz skärmen.

120 Hz skärmen är en 500 nits ljusstark skärm som har förhållandet 16:10. Det är en bra skärm med tanke på att den har touch funktionen vilket har dragit ner budgeten för att trycka in något värre. 

Vem passar laptopen?

Frågan man ställer är vem som behöver en touch laptop i gaming format. Svaret varierar och vi tror att man försöker rikta sig mot fler användare som även vill använda laptopen för jobb och studier. Fördelen med touchen är att man kan vika ihop datorn och använda den likt en ipad. Det är riktigt schysst om man ligger i sängen och slö surfar eller kollar Youtube. Det är även bra för att skissa på och för andra program där touch är att föredra. 

Men rent gaming mässigt tycker vi inte att de fyller en funktion. Nästan alla gamers vill spela med ett mus & tangentbord eftersom det är verktygen som sitter i alla gamers ryggmärg. Målgruppen tycks vara liten så vi får se hur länge Asus har denna laptop i produktion. Nu har dom i alla fall släppt en 2022 version av laptopen så bevisligen köpte många 2021 versionen.