billig kamera systemkamera nybörjare

Billig kamera – systemkamera nybörjare bäst i test 2023

Är du på jakt efter en billig kamera som är enkel att komma igång med? I den här köpguiden listar vi dem 5 bästa systemkameror för nybörjare som har en låg tröskel vad gäller att ta bra bilder med.

Det som är så fiffig är att billiga kameror ofta går ihop bra med modeller som passar nybörjare eftersom man skalar ner antalet manuella funktioner och istället fokuserar på ett bra autofokus och en fin bildsensor som är bra på att hantera olika typer av ljusförhållanden.  

Bästa billiga kamera:

Panasonic LUMIX DC-TZ200 4K

Bästa billiga kamera kompakt storlek

Bäst i test!
bästa digitalkamera

Canon EOS M50 Mark II

Billig kamera bäst i test

Bra val
systemkamera nybörjare

Sony a6000 ILCE-6000L

Systemkamera nybörjare bäst i test

Bästa nybörjarmodell

Panasonic Lumix G DMC-G70M

Prisvärd kamera med 4k

Canon EOS M200

Enkel och billig kamera från Canon

1. Panasonic LUMIX DC-TZ200 4K

Liten billig kamera bäst i test

Ryms i fickan, fotar fantastiskt och har en klar skärm som är enkel att använda.

Panasonic LUMIX DC-TZ200 4K är en väldigt liten och smidig kompaktkamera som har ett bra pris och dessutom är väldigt enkel att fota med vilket gör att du kan ta bra bilder utan att ha så mycket förkunskaper. Här nedan listar vi kamerans funktioner och vad som gör den så väldans bra! 

TZ200 har hela 15 x zoom vilket gör att du inte måste vara särskilt nära det du vill fota, något som gör det enklare att knäppa bra bilder! Den fotar med 20 megapixlar och bilderna får en vacker skärpa även i sämre ljusförhållanden tack vare sensorn på 1 tum.

Du kan filma i 4k vilket är härligt om du vill föreviga en fin stund med rörlig bild. Ifall du istället vill fånga stunden på bild kan du smälla av en serie med 10 bilder per sekund vilket gör att du lär fånga ögonblicket på bild. 

Vad gäller passformen så är den väldigt skön att hålla i tack vare den gummiklädda ytan som ger ett bra grepp och den ergonomiska utformningen. Som vi sade inledningsvis är även modellen extremt liten vilket gör att du kan stoppa ner den i fickan när den inte används. TZ200 är enkel att ta med sig med andra ord! 

På den 3 tum stora pekskärmen kan du enkelt ändra inställningar, skifta fokus och ta bilder via skärmen men framförallt se hur bilden blev. Den är otroligt smidig att använda och en av dem bästa du kan hitta på marknaden till det här förmånliga priset.

TZ200 har även en utfällbar elektrisk sökare, alltså det klassiska siktet man kollar i när en bild ska tas. Detta är trevligt om du ska fota när det är för ljust att tydligt se skärmen eller om du föredrar känslan att ta bilder på detta viset! 

Bilderna lagras på ett SD-kort och kan sedan föras över till datorn endera genom att man ta tar ut kortet eller genom att man för över bilderna trådlöst till datorn. Batteriet på kameran håller länge och när det är dags att ladda så kopplar du in den till adaptern via USB.

I kombination med den nätta storleken och att kameran väger ynka 310 gram samt att batteritiden räcker till nästan 400 bilder så är detta den bästa billiga kompaktkameran du kan köpa idag sett till hur bra bilder den faktiskt tar! 

2. Canon EOS M50 Mark II

bästa digitalkamera

Billig kamera - bästa valet

En av Canons billigaste modeller som fotograferar i 24 MP och filmar i 4k! 

Det här är en av dem billigaste Canon-kameror som går att köpa idag och i relation till priset så är den otroligt bra! EOS M50 Mark II har även blivit en populär kamera världen över för att den kan filma i 4k till så pass lågt pris vilket gör att den ofta syns användas av influensers! 

Designen är väldigt tilltalande både för ögat och att hålla i. Vikten på 350g ligger skönt i handen och materialvalen andas kvalitet och funktionalitet i äkta Canon-anda.

Kameran fotar i 24 MP och autofokuset fungerar väldigt bra vilket gör det enkelt att ta bilder även om man inte är så bra på att jobba med fokus själv. Du kan även dra en bildserie på 10 bilder per sekund vilket är toppen om du vill fånga ett lite mer hektiskt och snabb händelse på bild! 

Att föra över bilderna som man har tagit är också enkelt och kan göras trådlöst via WiFi! Det går självfallet också att göra genom att stoppa in SD-kortet på klassiskt vis. 

Pekskärmen är på 3 tum och är enkel att jobba med eftersom den går att vrida båda 180 grader samt vinkla. Du kan alltså filma eller ta bilder på dig själv och ändå se hur det blir. 

Sammantaget så är detta en kamera som är enkel att fotografera med och som verkligen är prisvärd med tanke på vad den levererar. Vi är extra förtjusta i autofokuset som fungerar ruskigt bra. 

3. Sony a6000 ILCE-6000L

systemkamera nybörjare

Bästa systemkamera nybörjare

Liten och smidig modell på 285g med otrolig bildsensor, bra autofokus och hög ergonomi i greppet. 

Sony a6000 ILCE-6000L är en riktig klassiker i modern tappning. När 6000L kom så var det en av dem bästa billiga små kamerorna som gick att köpa och det står sig än idag! 

Under åren har kameran utvecklats ganska markant och idag är den riktigt bra och håller enormt hög klass. Den både väger mindre och tar bättre bilder än vad TZ200 från Panasonic gör men anledningen till att den hamnar lite längre ner i testet är för att den kostar lite mer.

Linsen fotar i 24 megapixlar och bilden blir väldigt klar med fina detaljer där fokuset håller långt ut i kanterna. Tillsammans med en riktigt högkvalitativ bildsensor och en zoom som lyckas hålla bra fokus tar man riktigt bra bilder med denna modell.

Kameran kopplar du till din mobil och kan sedan föra över bilder som du kan redigera i Sonys app. Överföring kan ske via WiFi till både mobil och dator! Bilderna lagras lokalt på SD-kort som av någon anledning förvaras på undersidan istället för på sidan. 

Processorn är en BIONZ X vilket gör 6000L väldigt snabb att arbeta med. Addera till det en skärm som har en tydlig meny och går att vrida så får du en väldigt hög användarvänlighet. 

Det finns en uppfällbar elektronisk sökare som är skön att arbeta med och tillsammans med ett bra autofokus förenklar och förbättrar dina bilder! Autofokuset är även väldigt duktig på att hålla rörliga föremål i fokus vilket är perfekt om du tycker om att fota rörliga saker eller fotografera när du själv är i rörelse, exempelvis i en bil eller på en båt.

Du kan fota serier upp till 11 bilder per sekund och filma i HD vilket ökar valmöjligheterna att föreviga fina ögonblick. Vad gäller blixten så har den en unik funktion som verkligen är välkommen, nämligen att den kan vinklas upp i taket för att fota personer med ett mjukare ljus vilket ofta kan vara att föredra för mer naturliga bilder. 

För att summera så är a6000 den förmodligen bästa kompaktkameran du kan köpa för under 10 000 kronor idag tack vare en fantastisk bildsensor, hög ergonomi och för den är enkelt att använda. 

4. Panasonic Lumix G DMC-G70M

Billig kamera med 4k

4k-videoupplösning, 16mp kamera, riktigt bra autofokus och en tydlig skärm samt bra elektronsik sökare gör denna kamera rolig att börja med och utmanar samtidigt under många år.

Panasonic Lumix G DMC-G70M är en lite större billig systemkamera vilket gör att delarna inte behöver vara lika små och således även blir billigare vilket gör att du får mer kamera för pengarna men på större yta. 

Kameran är väldigt bra på att ta stillbilder och kan även filma i 4k vilket gör den väldigt kompetent och skapar breda användningsmöjligheter, möjligheten även du som inte filmar så mycket kan ta del av! 

Ett exempel på detta är att du kan välja stillbilder från en video tack vare att den filmar med 30 fps, alltså 30 stycken bilder i sekunden! Scrolla igenom videon i efterhand och välj sedan ut dem stillbilder som du tycker blev bäst. Det här gör att du på ett unikt sätt kan fota sådant som normalt sätt är väldigt svårt att få till bra på bild, exempelvis barn som rör sig eller något som åker förbi en. Av denna anledning så måste man verkligen säga att detta är en bra systemkamera nybörjare. 

Något som gör det ännu enklare att ta fina foton är att autofokuset är väldigt vaket och fixar att följa med även röriga föremål. Du måste alltså inte hålla på och manuellt ställa in fokus stup i kvarten.

Men hur är stillbildskameran då? Jo, den är bra med tanke på att detta är en kombinerad 4k-videokamera och systemkamera! Fotona tas i 16 MP och du kan smälla av en bildserie med 6 bilder per sekund vilket i kombination med möjligheten att välja ut bilder från en video räcker gott och väl även för den som oftast fotograferar saker i rörelse! 

Pre-burst är en av många funktioner vi gärna nämner och ger lite extra kärlek! När pre-burst är aktiverat så känner den av innan ditt finger läggs på avtryckaren och smäller då av 30 stycken bilder för att sedan ta 30 stycken till när du väl tryckt ner på knappen. Det här gör att alla dem bilder du tidigare har missat för att du varit för långsam nu med stor sannolikhet kommer att förevigas. 

Själva greppet är ganska litet men ligger trots detta bra i handen och det är inga problem att hålla i den under en längre stund. Den elektriska sökaren gör jobbet bra och på pekskärmen kan du både styra funktioner över kameran och se hur din nytagna bild blev! 

Vad gäller kvaliteten på bilderna så gör en pigg bildsensor och bra bilddynamik, vacker färgåtergivning och en krispighet så blir bilderna faktiskt riktigt fina, även om du skulle vara nybörjare! 

5. Canon EOS M200

Bästa billiga systemkamera nybörjare

Canons absolut enklaste modell som passar perfekt för dig som vill ha en låg tröskel till att komma igång med bra foton.

Canon EOS M200 är en enklare variant av EOS II och ett bra val för dig som vill komma undan lite billigare men ändå fotografera med en riktig kvalitetskamera som Canon i slutet av dagen alltid är! 

Tack vare att EOS M200 har få inställningar och sköter mycket av sig själv så är den enkel att ta bra bilder med. Du slipper alltså att lära dig om en massa tekniska termer och sätta dig in i begrepp som har med foto att göra för att kunna använda denna modell. 

Vikten ligger på ynka 299g vilket gör Canon EOS M200 till en väldigt lätt och smidig kamera som är perfekt att ha med sig i fickan! Detta i kombination med dem enkla inställningarna gör att EOS är ett bra alternativ till din mobilkamera vilket är precis vad många som letar efter en systemkamera nybörjare behöver. Det ska vara enkelt att välja systemkameran framför mobilen helt enkelt! 

Kameran har 24 MP och en bildsensor vid namn DIGIC 8 vilket tillsammans ger en hög kvalitet på bilderna. Du ser bilderna direkt på den 3 tum stora bildskärmen och kan sedan föra över dem via WiFi eller genom att koppla in SD-kortet till datorn. 

Så för att sammanfatta Canon EOS är detta en modell perfekt för den som vill ha en billig, liten, smidig och enkel kvalitetskamera som är perfekt att börja med men som även går att växa i under en ganska lång tid. 

Frågor och svar

kamera nybörjare

Här nedan hittar du information och svar på frågor som är perfekta att hålla koll på för att lättare hänga med i svängarna mellan olika modeller av billiga kameror. Desto mer kunskap du har desto bättre val kan du göra utifrån dina förutsättningar och då ökar även chansen att du blir nöjd!  

Nybörjarordlista för systemkameror

Megapixlar (MP)

Megapixlar är ett vanligt och enkelt mått att mäta hur bra en kamera är. Megapixlar står för en miljon pixlar vilket innebär att 16 MP betyder att dina bilder består utav en miljon unika pixlar som tillsammans skapar din bild.

Desto fler pixlar du har, desto bättre bli upplösningen. Om du ska beskära bilden eller zooma in i kommer du även vara väldigt tacksam för att den är tagen med många pixlar eftersom den då behåller en hög kvalitet även om du skulle göra den mindre. 

Megapixlar är inte allt men det ger en fingervisning mot hur bra kameran är eftersom fler megapixlar i regel innebär att övriga komponenter som påverkar bilden också har hängt med och att helheten därför blir bättre än hos en kamera med få megapixlar.

Vi tycker inte att någon billig systemkamera ska ha under 16 MP och därför så har vi inte heller listat någon modell som inte uppfyller detta! 

Bildsensor

Bildsensorn är den del i kameran som omvandlar det du fotar till en bild. Allt som vi ser är ljus som reflekteras och det är därför vi inte kan se i totalt mörker. När du knäpper av en bild så är det bildsensorn som fångar detta ljuset och sedan omvandlar till elektriskas signaler. Det är sedan dessa signaler som blir pixlar i bilden. 

Om en kamera är bra på att fotografera i ljus så har den en bra bildsensor som är duktig på att fånga upp ljuset runt omkring. Det är även därför en blixt är viktigt. Bildsensorerna här ovan skiljer sig åt och ju dyrare modell du går på ju bättre bild får du.

Med en dålig bildsensor går det inte att fota bra eftersom ljusförhållandena då måste vara korrekta. Det en bra bildsensor gör i praktiken utöver att skapa finare bilder är även att det blir enklare att fotografera då perfekt ljus inte är lika viktigt. Av denna anledning har vi enbart listat kameror med en bra bildsensor som gör fotograferingen kul och enkel.

Det finns väldigt mycket att läsa om denna spännande komponent och om du vill veta mer om vad en bildsensor i kameran är och gör för något så har Digitalt foto för alla skrivit en bra och informativ artikel värd att spana in! 

Elektronsik sökare

En elektrisk sökare är det sikte du kollar genom när du knäpper en bild. Idag så fotar de flesta amatörfotografer genom att kolla på den digitala skärmen och ställer in bilden efter den, men för många är det fortfarande riktigt skönt att ha en elektrisk sökare att tillgå även fast man kanske gillar att använda skärmen också.

Den elektriska sökaren är främst bra att ha om det är väldigt ljust ute och man har svårt att se något på skärmen. Sökaren fyller även en funktion i att vara skön att använda och även enkel att använda då man så tydligt ser hur bilden kommer bli.

Sökaren måste vara av hög kvalitet för att man faktiskt ska få en rättfärdig bild av hur den slutgiltiga bilden kommer bli. Alla kameror med elektrisk sökare i denna guiden har över 1 MP vilket räcker alldeles utmärkt. Dem har även en bra färgåtergivning som på ett rättvist sätt speglar hur bilden du tar kommer bli vad gäller ljus.  

4k

4k är ett begrepp som har smugit sig in och blivit väldigt vanligt på senaste och det främst när man pratar om bildskärmar. 4k syftar på antalet unika bildpunkter i en bild eller video och är 4 gånger så högupplöst som HD.

En kamera som kan filma i 4k kan därför ge en 4k-skärm full rättvisa. Detta är en otroligt hög upplösning och är verkligen ett nöje att både arbeta med och titta på. Enligt oss så ska en systemkamera man vill filma med helst ha just 4k eftersom det gör att filmerna kommer vara härliga att titta på en lång tid framöver. Här ovan listar vi många billiga kameror som har just 4k-filmning.

Som vi har nämt tidigare är detta en bra funktion även för den som inte tänker filma så mycket eftersom man i en 4k-video kan frysa och plocka ut bilder. Detta gör att man kan fånga väldigt hektiska och snabba moment på bild utan att ha så mycket kunskap om när man ska trycka av bilden eller hur man ska göra med sitt fokus för att få till det bra även under rörelse!

Autofokus

Precis som med våra ögon så kan inte en kamera ha fokus på flera saker samtidigt utan det är alltid en sak som syns klart och resten blir suddigt. Att ställa in fokus manuellt kräver lite träning, speciellt om man ska fotografera något som rör sig.

Det är här autofokuset kommer in och avgör om det blir en bra systemkamera för nybörjare eller inte! Ett autofokus innebär att kameran listar ut vad det är du vill ta ett fotografi av och sedan ser till att det förbli bildens fokuspunkt.

Idag finns det väldigt bra autofokus som ser till att även rörliga föremål följs med fokuset vilket gör det superkul och enkelt att ta bilder även på sådant som rör sig! Alla modeller här ovan har även ett riktigt bra fokus. 

SD-kort

Vart ska alla bilder och den film du tar lagras? Jo, det sker på ett SD-kort som stoppas in i kameran. Detta kallas i folkmun oftast för minneskort och måste köpas till separat. SD-kort har dock blivit väldigt billiga idag och är inte alls särkilt dyrt att köpa in i relation till vad en kamera kostar.

Utrymmet som kortet har anges i Gigabyte, förkortat GB. Att ha ett kort med minst 64 GB är något vi rekommenderar, men att gå upp på 256 eller 500 GB är inte alls dumt eftersom man då inte behöver tänka på att föra över bilder så ofta samt minskar risken för att vilja ta en bra bild men ha slut på lagring…! 

För att ge exempel på hur långt 1 GB räcker så brukar man säga att en bild i snitt tar 5 MB utrymme. 1 GB motsvarar 1000 MG vilket innebär att du får plats med 200 stycken bilder per GB. Har du då ett minneskort på 64 GB vilket är väldigt vanligt så får du plats med 12 800 st bilder. Detta påverkas av hur många pixlar din kamera tar bild med, men du kommer i alla fall långt på 64 GB som start! 

Vad är en bra systemkamera nybörjare?

fota nybörjare

Systemkameror är kända för att ha väldigt många knappar och inställningsmöjligheter vilket har gett dem ett rykte av att vara svåra att använda. Men idag behöver man inte vara någon fotoentusiast eller tekniskt kunnig för att lära sig fotografera med en riktigt kamera och därför kunna lägga ner mobilkameran för att kunna fota och föreviga tillfällen i bra kvalitet.

Det största kravet på en bra systemkamera för nybörjare är att den ska vara enkel att komma igång med! Den får helt enkelt inte kräva att man ställer in en massor av saker eller att man är superbra på att hålla fokus utan detta ska istället skötas automatiskt.

Ett bra autofokus är därför väldigt viktig. Det ska snabbt hitta ansikten eller huvudfokuset i bilden och gör den inte det så ska man istället kunna ställa fokus genom att klicka på den digitala skärmen. Kameran ska även ändra bildinställningar efter ljusförhållanden på ett bra sätt för att man helt enkelt inte ska behöva grotta ner sig i för mycket inställningar. 

En lång batteritid och enkelhet att föra över bilder till datorn eller allra helst även till mobilen uppskattas också som riktigt bra funktioner för att göra allt enklare och smidigare. 

Inspiration - kom ihåg med din systemkamera som nybörjare

fota med billig kamera

Det kan vara lite svårt att veta vad man ska börja fota för att lära sig sin kamera. Vårt tips när du införskaffar dig en bra billig kamera är att ge dig ut i staden du bor i eller i närliggande natur och börja fota det du ser! Gör motiv av byggnader, dungar, vägar eller något annat du hittar.

Lek med perspektiv, fokus, att fota i motljus, medljus, med skuggor i bilden och att fota personer, byggnader och natur. Ta många bilder, snåla inte! Gå sedan hem och ladda över bilderna till datorn via WiFi eller stoppa in SD-kortet för att kunna se bilderna utan att ladda hem alla.

Därefter väljer du ut dem som blev bra och kan testa redigera dem lite enkelt, exempelvis genom att beskära bilden och lägga på svartvitt. Många bilder från staden eller samhället man bor i kan bli ganska häftiga i svartvitt, så testa gärna det! 

Därefter är det bara att gå ut och testa fota en gång till! Tänk på att ha ditt huvudobjekt i fokus men glöm inte heller bort omgivningen! När du testfotat kan du ta med den på nästa middag, naturupplevelse eller semester och vara säker på att dem tillfällen du fångar på bild faktiskt blir bra. Det är nämligen tråkigt att ha en ny systemkamera, fota skarpt det första man gör för att sedan upptäcka att bilderna blev dåliga. Nä, då är det smartare att riskera en dålig bild på en björk eller lyktstolpe! 

Ha sedan för vana att ta med kameran om du ska göra något du gärna fotograferar. Små kameror får plats bra i väskan eller fickan och om du är försiktig behöver den inte heller ligga i något fodral vilket gör den ännu smidigare att ta med sig. 

I grund och botten ligger en glädje till att fotografera och många hittar den just när de börjar leka runt med sin systemkamera eftersom man upptäcker att den tar så mycket bättre bilder än mobilen! Dessutom så ökar fotografering med en systemkamera sannolikheten att man framkallar sina bilder och kollar på dem oftare vilket skapar mer glädje än foton som ligger och dammar på kamerarullen! 

Avslutningsvis

För att runda av så hoppas vi innerligt att du har hittat en billig kamera som faller dig i smaken och som du blir nöjd med. Tänk igenom vad dina behov är, exempelvis om du behöver 4k-video eller inte samt vilken storlek på kamera som passar dig bäst. När du väl köpt kameran så är det bara att fota så mycket du kan och vill för att lära dig kameran.

Glöm inte att köpa till ett SD-kort samt en väska att förvara kameran i om du vill vara säker på att den klarar sig i väskan. Ifall du får några funderingar kring din modell så kan du alltid söka upp information på webben eftersom alla systemkameror för nybörjare i denna guide är välkända modeller det står mycket skrivet om på olika hemsidor. 

Läs mer: