vilket datormärke är bäst?

Vilket datormärke är bäst?

Olika datormärken är bra på olika saker. Här nedan listar vi vilka märken som är bäst inom respektive nisch.  

Gaming

Inom spelvärlden så är främst Lenovo och Acer stora men även HP ses ofta. Dessa märken gör datorer som är starka nog för att klara av spel men som har en rimlig prislapp. MSI förekommer även ofta och är ett renodlat spelmärke som är lite klassiskt för gamers. 

Det är även väldigt stort att bygga egna speldatorer och där finns det massor av olika tillverkare för vardera del. Intel och AMD är exempelvis dem största tillverkarna av CPU:er och de har nästan monopol. 

När det kommer till grafikkort så är istället ASUS ledande men även MSI förekommer. 

Vi har listat dem bästa gamingdatorerna och där finns det även många modeller som byggs själva av experter hos Webhallen och Komplett. Dessa datorer är också riktigt bra för spel och bland det bästa man kan få tag på i Sverige. 

CAD och digitalt skapande

CAD och digital skapande kräver ännu mer än spel. Detta är nämligen riktigt grafiktunga uppgifter som även sätter stora krav på datorns förmåga att göra beräkningar. Ett starkt grafikkort, högt RAM-minne och en processor med många trådar är därför livsviktigt! 

Här är Lenovo riktigt stora och ett populärt val bland dem som är i branschen. Även HP syns ganska frekvent eftersom de har stora muskler och kan bygga mycket dator för pengarna. 

Ska du ha en bra CAD-dator går det även att köpa en modell som är gjord för spel, men då ska det vara en riktig värsting som har dem komponenter som krävs för att orka med exempelvis AutoDesk. Om du köper en maffig speldator till ditt CAD:ande kan du självfallet även använda den för att just spela. 

Kontor

Ska du införskaffa dig en kontorsdator? Då är det inte helt fel att snegla åt HP eller Apple som har dominerat det segmentet i åratal. HP är billigare och därför väldigt vanliga inom offentlig sektor medan Apple oftast ses i den privata sektorn just eftersom MacBooks och iMacs är så smidiga och enkla att använda. 

Typen av kontor avgör även vilka datorer man ser på skrivborden. Exempelvis så är Apple otroligt populärt inom media och reklambranschen samt på kontor som sysslar med kreativa saker. 

Vardag

Om man ska köpa en dator som är bra att slösurfa, skriva något mail och kolla film på så finns det mängder av bra val att göra. Här är Acer, HP och Lenovo stora och de tillverkar mängder med bra datorer under 5000 kr vilket passar perfekt för vanligt vardagssurfande. 

Även Apple är väldigt stora och då speciellt med MacBook Air som på senare år har blivit en riktigt populär modell som syns lite i var mans hem. Anledningen till att den blivit så populär trots en hög prislapp är dess långa batteritid, sköna tangentbord och lätta, tunna design. 

Eftersom vardagliga uppgifter inte ställer så höga krav på datorns delar kan man välja den modell som passar bäst för ens budget och som faller en i smaken rent utseendemässigt. 

Tycker man om att kolla film eller bilder på datorn är det självfallet bra att välja en modell med högupplöst skärm och bra inbyggda högtalare.