vad är det viktigaste i en gamingdator

Vad är det viktigaste i en gamingdator?

En speldator består av en mängd olika komponenter, men vilken eller vilka är egentligen viktigast och vart ska man lägga mest krut?

Viktigast för speldatorn är grafikkortet och processorn, men RAM-minnet får inte heller vara för svagt. En stor SSD så man får plats med alla spel måste man också ha. Här nedan går vi igenom dem olika delarna lite mer utförligt. 

1. Viktigast: grafikkort

Den allra viktigaste delen för att en speldator ska fungera riktigt bra är ditt grafikkort, även kallat rör GPU. GPU:n är den del som ser till så att all grafik som ska framställas i spelet blir högkvalitativ och flyter på fint. 

Grafikkortet är den dyraste delen till datorn men här kan vi inte poängtera nog hur viktigt det är att inte snåla in! En för svag GPU kommer göra så att du måste vrida ner grafiken väldigt mycket för att det inte ska lagga i grafiktunga spel. 

Eftersom de flesta populära spel idag är just grafiktunga blir du med andra ord extremt begränsad och kommer med stor sannolikhet vilja byta upp dig ganska snabbt, något som gör det hela till en ännu dyrare historia kontra om du bara skulle köpt rätt direkt. 

2. Näst viktigast: processor

Processor kallas även för CPU och är den del där all information som datorn får till sig bearbetas och sedan skickas ut. En snabb processor gör datorn snabbtänkt och kortar ner tiderna från det att du ger ett kommando tills det att delarna börjar arbeta med processen. 

Processorn i sig själv kan också arbeta med beräkningar vilket den även gör väldigt ofta. En snabb processor har man alltså stor nytta av, speciellt inom spelvärlden. 

Detta är den näst dyraste delen och här ska man inte heller snåla in även fast det kanske är lockande att gå ner lite i pris. Av egna erfarenheter står ett sådant här kast oftast en dyrare i längden eftersom man tenderar att vilja byta upp sig så fort man inser att ens spel laddar långsamt. 

3. Tredje viktigast: RAM-minne

RAM-minnet jobbar nära processorn och är det minne som går åt när man gör saker i realtid. Om du exempelvis pratar med dina vänner på Discord samtidigt som du spelar kör du två separata processer samtidigt på datorn, något som är möjligt tack vare RAM-minnet. 

På vanliga arbetsdatorer där man oftast bara kör ett fåtal lätta program separat, exempelvis har en flik för mail och ett textdokument uppe samtidigt, så krävs inte så mycket RAM. 

När det kommer till spel bör du dock inte gå under 16GB eftersom du då kommer uppleva lagg väldigt snabbt. Som tur är så kostar inte RAM-minne så mycket, så du kan få riktigt mycket minne till relativt lite pengar. 

4. Fjärde viktigast: SSD

Självfallet måste man kunna lagra sina spel någonstans. Detta görs på SSD-disken. SSD:n är självfallet en viktig komponent eftersom det inte går att spela utan den, men du måste inte lägga så mycket tanke på den så länge utrymmet är över 500GB. 

Självfallet går det att specificera sig mer och köpa en snabb disk med ännu mer utrymme, men 500GB kommer man väldigt långt på och är standard. 

Alla delar behövs

Egentligen så är datorn ett stort samarbete där alla delar krävs och måste arbeta tillsammans för att spelet ska flyta på. Har man en del av datorn som är för svag kommer det dra ner helheten och strypa den totala effekten.

Med det sagt spelar det inte så stor roll om du har en supersnabb processor ifall RAM-minnet är för svagt eller om din GPU inte är på samma nivå eftersom dessa då drar ner processorns potential.  

Du kan spana in vilken gamingdator man ska köpa och vilka delar dem har för att få lite mer förståelse för vilket grafikkort som sitter med vilken typ av processor och så vidare. Man ser snabbt ett mönster och får en förståelse för hur man ska bygga för att hålla samma nivå på alla komponenter.