vad kan man 3d printa

Vad kan man 3D-printa?

Man kan skriva ut allt i 3D

Något som har gjort 3D-skrivare så populära är att man kan skriva ut allt med dem, och då menar vi verkligen allt! Det klassiska uttrycket ”bara fantasin sätter gränser” stämmer nämligen väldigt bra in på dessa maskiner eftersom allt som går att CAD:a även går att skriva ut!

Här nedan listar vi lite exempel på saker man kan skriva ut i 3D för att ge lite inspiration! 

Accessoarer

Ringar, halsband, armband och örhängen, ja det mesta i smyckesväg går att skriva ut med en 3D-printer vilket gör att du kan designa dina egna accessoarer och sedan förvekliga designen med ett klick, även om det idag ännu inte går att skriva ut i material som metall med vanliga modeller designade för hemmet. 

Att skriva ut ett personligt smycke till någon man tycker om eller som fyller år är dock en riktigt rolig idé och blir garanterat uppskattat, speciellt om det är du som har designat det! 

Mat

Det finns faktiskt exempel på människor som har skrivit ut snacks och sötsaker i 3D, exempelvis choklad och godis. Det här är lite svårt att göra hemma, men i framtiden tror vi verkligen på att man kommer kunna köpa hem en skrivare, ladda den med ingredienser och sedan skriva ut exakt efter smakpreferenser, antalet kalorier och budget.

Vi längtar, och tänkt dig en restauran där man själv designar sin mat från bordet och sedan får den utskriven framför ögonen på en… det vore också rätt häftigt! 

Modeller

Olika typer av modeller är det som skrivs ut allra mest frenetiskt där hemma. Allt från olika seriegubbar till båtar, bilar och modelltåg kommer ut och som oftast är ens första utskrift just en modell, då i regel en förritad som följer med på ett SD-kort. 

Det roliga med modellutskrift är att man kan jobba på ritningar i datorn och sedan se hur de faktiskt ser ut i verkligheten för att på så vis få möjlighet att finjustera och ändra helt efter egna preferenser. 

Delar

En annan sak som ofta skrivs ut är olika typer av delar till maskiner, fordon eller annan mekanik. 3D-printers är nämligen ett billigt och effektivt sätt att få reservdelar på men även att skapa helt nya kreationer. 

Om modeller är det som skrivs ut allra mest så skulle vi våga påstå att delar hamnar på plats nummer två, både för hobbyfixare och entusiaster samt för professionella utövare. 

Konstverk och skulpturer

Vad sägs om att skriva ut en liten staty, en tavelram eller kanske en skylt med ditt favoritcitat på? Med en 3D-skrivare och rätt kunskap kan man nästan skriva ut vilken design man vill, inklusive inredning som är trevligt att fylla hemmet med. 

På senare år har det blivit poppis att skriva ut inredning och sedan måla den i efterhand, något vi verkligen kan rekommendera som en härlig hobby! 

Inredning och möbler

Om man har en större skrivare går det väldigt bra att skriva ut även större saker såsom stolar, bord, fåtöljer och andra möbler. Så varför inte designa en egen köksgrupp och printa ut den?

I framtiden

Vi ser redan nu en massa häftiga steg som tas inom 3D-printing och i framtiden kan vi räkna med att en hel del häftiga saker kommer gå att printa ut. 

Medicin

Det som står närmast inför dörren är medicin! Att en skrivare blandar olika substanser och sedan har tillverkat läkemedel är perfekt på sjukhus, apotek, i drabbade områden och likande. Det är än några år kvar innan det här kommer ses på den konventionella marknaden, men det står inför dörren!

Hem och infrastruktur

Vad sägs om att designa ett hus och sedan få det utskrivet eller att åka bil över en bro där alla delar är gjorda av en printer? Detta kommer bli verklighet inom några få år och kommer då förändra hela industrin för infrastruktur och snickarbranschen. Om det är en positiv eller negativ förändring vet vi dock inte än!