vad är en drönare

Vad är en drönare?

En drönare är en flygande liten farkost som är i luften med hjälp av fyra stycken rotorblad som pressar ner luft under sig för att på så vis själv tryckas uppåt. 

Vikten ligger oftast på mellan 100 till 5000 gram och styrs med en medföljande kontroll som har två spakar där du styr med höger och vänster hand. 

Drönaren har en kropp och det är runt kroppen som rotorbladen sitter. Dessa snurrar sedan med väldigt många varv per sekund och samverkar tillsammans för att kunna åka upp, ner, åt sidorna samt fram och tillbaka. 

Många drönare är utrustade med en kamera undertill som filmar och fotar i riktigt hög upplösning, något som gör att man både kan se vart man flyger utan att ha drönaren i sikte samt att man kan filma och fota fina vyer, häftiga scener eller liknande. 

På senare år har drönare nästan helt dominerat ut filmning från helikopter inom den professionella industrin. Den har även inneburit ett lyft för dem som filmar till YouTube eller bara har foto som stor passion. 

Det är även populärt med drönare bland dem som tycker om att flyga och göra konster. Att flyga in i trånga utrymmen utan att krascha är också ett populärt användningsområde för drönaren.