drönare barn regler

Drönare barn regler

Barn får flyga drönare, men inte hur som helst. Alla som ska flyga måste ha ett så kallat drönarkort vilket man får efter att ha gott en kort utbildning där man får lära sig lagar och regler, detta eftersom man med drönare är i luftrum vilket om man kör hur som helts både kan orsaka fara för andra samt att man gör sig skyldig till brott. 

Om du är under 15 år måste du flyga tillsammans med en handledare vilket är en äldre person som har drönarkort och som är med och flyger. Handledare kan du bli om du är över 16 år gammal, så en 16-åring och en 7-åring kan exempelvis flyga tillsammans. 

Barn ska flyga lätta drönare eftersom de inte kräver lika avancerad behörighet. Satsa på en modell som väger under 250 gram så kommer det blir bra. 

Kurser för att ta drönarkort kan man hitta på Trafikverkets hemsida och de är oftast inte så dyra samt går snabbt att genomföra, oftast bara två till tre dagar. 

Reglerna för drönare gäller i hela EU och det är viktigt att både du och ditt barn har koll på dem. Extra viktigt är det om ni ska flyga i bebott område eller på ett ställe där det rör sig mycket folk! 

Du kan ta del av mer information för regler kring barn och drönare hos Transportsstyrelsen. Följer du det som står där kan du vara säker på att allt går rätt till! Du kan även spana in vilka drönare som kräver körkort, för om du är över 15 år är det nämligen inte säkert att det behövs!