hur fungerar 3d-skrivare?

Hur fungerar 3D-skrivare?

Olika 3D-skrivare fungerar på olika sätt, men grundprincipen är densamma. Du ger skrivaren en ritning som processas av dess lilla dator. När skrivaren har fått klarhet i vad som ska printas ut så sätter den igång processen. 

Nu rör sig en udd ner till bottenplattan. Denna udd rör sig på en y, z och x-axel och värmer upp det så kallade filamentet till smältpunkt. Därefter ritar den det som du sagt åt skrivaren att göra genom att använda dig av smält plast som bläck. 

Det här tar olika lång tid beroende på hur snabbt din udd kan röra sig samt hur stor ritningen är. På de flesta 3D-printers kan man ställa in hur snabbt udden ska röra sig där lägre hastighet innebär en mer korrekt och detaljerad utskrift. 

Saker som skiljer sig åt mellan olika modeller är exempelvis hur snabbt de kan jobba, i vilka material de kan skriva ut samt om utskriftsytan är inglasad eller öppen. 

3D-skrivare består av många små delar och för att allt ska fungera som det är tänkt är det viktigt att kugghjul, remmar och andra delar är fastsatta på rätt sätt samt är i ett bra skick. 

Om du är sugen på att införskaffa dig en 3D-skrivare så kan du kolla in vårt test där vi listar dem bästa 3D-skrivare man kan köpa just nu. Där hittar du modeller för olika stora plånböcker och syften!