Bra hörlurar med sladd – 8 bästa köpen i olika prisklasser
Ett par bra hörlurar med sladd har verkligen sina fördelar: de kopplas aldrig ur, måste inte laddas, är billigare än BlueTooth och dessutom finns det något charmigt med att köra på gammal hederlig teknik. Så om du tillhör en av dem som letar efter bästa sladdhörlurar hittar du hela 8 modeller här nedan för stora som små plånböcker samt i olika design.
Bästa hörlurar med sladd:
Philips Fidelio X3
Bäst ljud i mellanklassen
- Minimalistisk design
- Mycket ljud för pengarna
- Lätta och sköna
Philips SHP9600
Bästa sladdhörlurar over-ear
- Enkel och snygg design
- Bra mellanregister
- Passar gaming, film, musik
AH-D7200 från Denon
Lyxvalet nummer ett
- Otroligt fin känsla
- Toppljud
- Väldigt snygga
SENNHEISER HD 660 S
Valet för audiofilen
- HiFi-ljud på en budget
- Öppen design
- För hemmabruk
1. Koss Porta Pro
Billiga hörlurar med sladd
Ikoniska lurar som har extremt stort ljud med tanke på den lilla prislappen!
- Balanserat ljud
- Snygga
- Riktigt mycket för pengarna
Porta Pro från märket Koss har sett likadana ut ända sedan modellen lanserades under 80-talet och har ända sedan dess varit uppskattade för sin egna design. När de lanserades var alla som testade dem lyriska över att så bra ljud kunde köpas för en sådan billig peng och än idag håller ljudet extremt väl. Basen är djup, diskanten fin och överlag så är mixen bra. Trots sina nästan 4 decennium på nacken så är ljudet bland det bästa du kan köpa i den lägre prisklassen vilket gör den här modellen till en odödlig klassiker.
Hörlurarna har en väldigt säregen design som verkligen skriker retro. Själva lurarna sitter fast i en flexibel metallbåge som man ändrar storlek på genom att dra i två reglage för att på så sätt passa oavsett om du har ett stort eller litet huvud. Själva lurarna är inbäddade i skummuffar som gör att de ligger skönt mot örat. Du kan ställa in mellan lägena ”firm” och ”light” där valet light lägger mindre tryck mot örat vilket är skönt om man ska ha på sig dem länge.
Sladden på 1,2 m är lagom lång och har en mikrofon där det även sitter en knapp för att kunna svara om det ringer. När du inte använder dina Porta Pro kan du fälla ihop dem för att på så sätt få lättare att lägga ner dem i exempelvis en väska eller låda.
För att sammanfatta så är Porta Pro ett par riktigt vassa lurar som levererar väldigt bra ljud för en riktigt liten peng, dessutom paketerat i en riktigt läcker design!
2. AKG K52
Over ear hörlurar med sladd
Otroligt sköna over ear-lurar med öppen ljudbild och lång sladd.
- Hög kvalitet
- Lätta
- Bra ljud för pengarna
Dessa lurar från märket AKG är verkligen vad vi kallar komfort! Kåporna sluter skönt runt öronen och sitter med lagom tryck, något som tillsammans med det fina ljudet och ställbara bågen gör att dem passar de flesta som vill ha ett par sköna hörlurar till bra pris.
Vi tycker detta kan vara den optimala modellen att ha när man kollar film, sitter och plugga eller lyssnar igenom ett nytt album i lugnan ro tack vare att dem är så sköna att ha på sig även under en längre tid samt att muffarna stänger ute ljud bra. Elementet är på 44 mm och har en maximal spelvolym på 110dB vilket tillsammans med en ljudmix som är otroligt öppet passar de flesta musikstilar men även podd och film!
Om det är något vi kan säga som negativt så är det att sladden är lite väl lång, hela 2,5 meter, vilket gör att man får vika och ha sig lite om man exempelvis vill ha dem när man är ute och går. I övrigt så är detta ett väldigt bra köp för den som söker mycket ljud för en förvånansvärt låg prislapp!
3. Philips Fidelio X3
Sladdhörlurar med bra ljud
Valet för dig som är kräsen med ljudet samt tycker om en elegant design.
- Ren ljudmix
- Komfortabla
- Håller länge
Fidelio är lite utav en klassiker från Philips och deras modell X3 är verkligen ett bra bygge som passar perfekt för dig som vill ha ett väldigt detaljerat ljud oavsett om du ska spela, sitta på bussen eller kolla film! För i dem här hör man nämligen detaljer riktigt väl och man kan verkligen sätta sig ner, blunda och njuta av alla detaljer i ljudbilden. Elementet är 50 mm och riktigt finjusterat vilket bidrar ännu mer till det högupplösta ljudet.
Kåporna är väldigt sköna och sitter med lagom tryck. En spännande detalj är kuddarna mellan kåpan och örat som är gjord i tyg som släpper igenom luft, något som resulterar i att du inte bygger upp något tryck och därför även får bättre ljud.
Vad gäller design så är de riktigt snygga och Philips har verkligen jobbat hårt för att få fram en modell som både är stilren i bra materialval. Exempelvis så är själva bygeln du har över huvudet gjort i läder från skotska får vilket bidrar till kvalitetskänslan. Som du ser på bilden så är bygeln gjord av två band för att minska trycket. Du kan ställa in bandet för att få dem sitta bra oavsett hur stort huvud du har och som grädden på moset är lurarna även väldigt lätta.
För att summera ihop dessa Philips-lurar så kommer man väldigt långt på dem om man tycker om att lyssna musik och ha en klar och ren ljudbild. Dem går att ha med sig både på biblioteket om man ska plugga, när man sitter vid datorn och spelar eller om man vill se en film.
4. Supra Nero
Bästa in-ear hörlurar med sladd
Sladdar som inte trasslar, en bra mick, skön passform och hållbar design gör att dessa gladeligen kan användas i flera år.
- Bra material
- Sköna
- Prisvärda
Supra Nero är modellen för dig som är trött på dem in-ear sladdhörlurar man får med när man köper en ny mobil som i regel har dåligt ljud, går sönder snabbt samt trasslar sig. Dessa lurar har ett stort frekvensomfång och en väldigt bra inställd ljudbild där bas och diskant kompar fint, speciellt med tanke på priset! Det i kombination med en mikrofon och skön passform gör att de fungerar perfekt i vardagen, oavsett om det är vid löpning, promenad, jobb eller hemmalyssnande.
Sladden är 1,2 m och är platt för att den inte ska trassla sig. Kabeln i sladden är ren koppar inlindad i kevlar vilket gör att ljudet blir tydligt och fint. Vissa in-ear är osköna i örongången men dessa har väldigt skonsamma gummipluppar som man dessutom enkelt kan byta ut så att de passar just egen hörselgång. När du köper lurarna så får du med åtta pluppar av olika storlek och form för olika stationer och det är bara att testa sig fram tills man hittar dem som passar bäst för en själv.
Tidigare kunder vittnar om att dem här Supra Nero håller i flera år trots att man använder dem dagligen vilket för oss inte är förvånande eftersom de andas kvalitet från det att man först testar dem.
5. Philips SHP9600
Prisvärda over-ear sladdhörlurar
Hög komfort och ljud som passar gaming, filmtittande, musik och podd!
- Bekväma
- Mycket ljud för pengarna
- Passar det mesta
Philips SHP9600 är ett par budget over-earhörlurar med sladd som är kända för att ha ett väldigt bra mellanregister med tanke på sin nätta prislapp! Elementet är på 50 mm och kablarna är guldplätterade och ljudet passar lika bra till spel som för att lyssna på musik eller titta på film. Ett par riktigt mångsidiga lurar för bra peng helt enkelt!
Baksidan är av öppen design vilket innebär att dessa passar sig bäst att ha hemma eftersom det hörs ut litegrann vad man lyssnar på. Sladden är tre meter lång så du har gått om kabel på dig ifall du exempelvis vill lyssna från en förstärkare men inte sitter precis vid den. Även mycket praktiskt om man exempelvis spelar och vill kunna röra sig med mycket sladd!
Muffarna har tyg mot öret istället för fejkläder vilket ger en mjukare känsla och vi tycker att det passar perfekt om man sitter länge eftersom tyget inte blir lika varmt. Så är du på jakt efter ett par prisvärda bra hörlurar med sladd bör du absolut överväga dessa som bra hemmalurar!
6. AH-D7200 från Denon
Lyxiga sladdhörlurar
En toppmodell vad gäller materialval, design och ljud.
- Gjord i dem bästa materialen
- Håller hela livet
- Riktigt snygga
Vi är smått lyriska över den här modellen som bäst beskrivs som marknadens lyxigaste sladdhörlurar för vanliga dödliga. Dessa lurar är för den som vill ha extra allt både vad gäller ljudkvalitet, design och materialval samt komfort. Dem inte bara ser superläckra ut utan låter även riktigt bra vilket man även kan förvänta sig av ett par lurar i den här prisklassen.
Som du ser på bilden så andas verkligen materialvalen kvalitet, något som lyser igenom ännu bättre i verkligheten. Kåporna är gjorda av fin valnöt vilket faktiskt ger ljudet en mjukare klang och den justerbara bygeln som ligger mot huvudet är gjort av mjukt läder. Övriga delar är gjorda i aluminium och kablarna i helt rent koppar.
Kuddarna som sitter mot öronen är gjorda i konstläder eftersom det ger bättre kvalitet till ljudet. Kåporna hänger i gångjärn som anpassar sin vinkel efter hur ditt huvud ser ut vilket gör att passformen och därför också ljudet blir bättre. Eftersom lurarna är så starka behövs det lite tryck för att få ut det mesta ur dem även om de fungerar med en vanlig dator också, bara att de inte låter lika bra.
Så, är det värt att kosta på sig så här dyra hörlurar? Ja, om du älskar musik och vill vara säker på att lurarna kommer hålla livet ut i både vad gäller design och ljudkvalité, då ska du köpa dem! Om du enbart vill ha ett par schyssta lurar till bussen eller slökollande på YouTube? Nja, då finns det alternativ som passar dig bättre.
7. SENNHEISER HD 660 S
Bra hörlurar med sladd för audiofil
Perfekt för dig som har en HiFi-anläggning du vill få ut det mesta av.
- Extremt bra balans
- Sköna
- Inget för mobilen
Har du en snäv budget men råkar vara audiofil och enbart vill åt absolut toppbalanserat ljud? Då kommer du verkligen att digga den här modellen där ljudkvalitet och budget möter varandra och skapar ett resultat som faktiskt fungerar riktigt väl, något som gör att vi varm kan tipsa om dessa för dig som gillar en riktigt välbalanserad ljudbild.
Hörlurarna är av öppen typ vilket är en smaksak om man föredrar eller inte. Vi kan dock konstatera att oavsett om man är för öppen eller sluten ljudbild så är detaljerna i det man lyssnar på otroligt tydliga och krispiga vilket gör att det är stor chans att man upptäcker nya saker i det man lyssnar på som inte kommit fram ordentligt i tidigare lurar.
Kåporna är mjuka och sköna och sitter bra över öronen. Även fast man skulle ha på sig lurarna en längre period så upplevs dem aldrig som jobbiga eller tryckande vilket absolut är trevligt om man exempelvis vill lyssna igenom flera album i sträck.
Vi vill poängtera att lurarna ska användas med en bra ljudanläggning i HiFi-klass för att fungera optimalt och faktiskt få rättvisa, annars är det bättre att köpa andra lurar som är anpassade för exempelvis mobilen eller datorn.
8. Apple EarPods
Hörlurar med sladd och mikrofon
En modern klassiker som är trotjänare till många människor i vardagen tack vare dess enkelhet.
- Kontroll för volym, play/pause
- Ligger skönt i örat
- Bra för musik, telefon och podd
Apples egna EarPods i en lista med bra hörlurar med sladd? Ja, precis. Faktum är att Apple har lyckats göra ett par in-ear sladdhörlurar som är otroligt populära tack vare att deras form inte påminner om någon annan lur på marknaden. Dessa hörlurar lägger sig i örat istället för trycks in vilket gör att de sitter bättre för många.
Själva högtalarna håller förvånansvärt bra ljud för att vara original som följer med mobiler och enligt oss passar de allra bäst till att prata i telefon eller lyssna podd även om man får okej ljud även i musik. På den 1,4 meter långa sladden sitter det en kontroll där du kan höja och sänka volymen, svara telefon samt byta eller pausa det du lyssnar på. Micken sitter i bra höjd och fångar upp ljud väldigt bra med tanke på priset.
De är hållbara och fungerar att använda i alla väder. Tack vare att de täpper igen örat bra stänger de även ute lite ljud vilket gör att man kan sänka volymen lite och ändå höra bra! EarPods är helt enkelt ett par prisvärda, pålitliga och stabila lurar som passar perfekt i vardagen.
Frågor och svar
Fördelen med sladdhörlurar
Vissa kanske tycker att det här med sladdhörlurar är passé, men vi tycker inte alls att sladden har spelat ut sin roll enbart för att det finns trådlösa varianter att välja på idag, utan tvärtom kanske just sladden är viktigare än någonsin!
Att packa med sina hörlurar och sedan ta fram dem när det är dags för musik för att då upptäcka att de har laddat ur är otroligt provocerande och jobbigt, speciellt om man verkligen sett fram emot att lyssna på något och sedan upptäcker att det inte kommer gå förrän de fått sin laddning. Många batterier tappar även ganska kraftigt på sin batterikapacitet bara efter drygt 2 år. Om du har sladd slipper du alltså detta och kan strunta helt i att komma ihåg att ladda eller oroa dig för att du inte ska ha någon el när det är dags för att lyssna.
Du får även mer radio för pengarna i en med sladd eftersom dem helt enkelt är billigare att bygga då BlueTooth är en kostnad större än sladden. Är bra ljud viktigt för dig kommer du även få bättre ljud via sladden eftersom trådlös strömming tar bort mycket av kvalitén, medan du med ett par sladdhörlurar exempelvis kan sitta framför stereon och bara njuta av det du lyssnar på!
En sista bra fördel med ett par bra sladdhörlurar är att de inte tappar kontakten vilket vissa trådlösa kan göra ibland. Är sladden inkopplad i mobilen, datorn, surfplattan och så vidare kan du därför vara söker på att du kommer kunna njuta utan några som helst avbrott!
Skillnad på in- och over-ear
In-earhörlurar är hörlurar som går in i hörselgången och spelar volymen direkt in mot trumhinnan. Dessa är mycket mindre och är därför vanligaste att använda till vardags då de är lätta, tar lite plats och även ofta är billigare. De har dock sämre ljud än over-ear och vissa kan även tycka vanliga snäckhörlurar som man stoppar in i örat blir osköna efter ett tag.
Over-earhörlurar är istället lurar med kåpor som ligger ovanför örat och spelar musiken in i det lilla utrymmet som blir mellan ditt öra och högtalaren. Dessa har i regel bättre ljud samt stänger ute volymen runt om mer effektivt vilket ger en bättre musikupplevelse. Nackdelarna är att de tar mer plats samt oftast är lite dyrare. Många tycker dock det är skönare att ha på sig over-ear istället för in-ear!
In-ear eller over-ear?
Vi har varit inne på skillnaderna mellan lurar som går in i hörselgången och som ligger utanpå örat, men vad ska man egentligen välja? För att besvara det måste du först och främst kika på när du ska använda lurarna. Om du kommer ha dem mycket när du är ute och far, kanske till och från jobbet eller på promenad, så finns det en poäng att små lurar eftersom dem tar mindre plats och går att smyga ner i fickan. Om du har med dig en väska är det dock inga konstigheter att lägga ner ett par större lurar där.
Tycker du om att sitta hemma i soffan eller fåtöljen och lyssna musik, ska kolla film eller kanske spela så är over-ear det självklara valet eftersom de är skönare, spelar bättre och sluter om behagligt. Är det istället mycket telefonsamtal som ska tas så är det mest väsentliga att du köper ett par med mikrofon, något som i regel alla in-ear har idag.
Som du märker finns det inget självklart val utan det kommer tillbaka på dig och när du ska använda dem samt om du kan förvara ett par större lurar eller om du måste förlita dig på att de går att knöla ner i fickan.
Mer om hörlurars specifikationer
Frekvensomfång
Frekvensomfång innebär vilka toner som ett par hörlurar har kapacitet att ge. En frekvens mäts i enheten Hertz som förkortas Hz och den anger frekvensens längd, där låg Hz innebär att tonen är låg och mörk medan hög Hz innebär att tonen är väldigt hög och ljus.
Om ett par hörlurar har frekvensomfånget 20Hz-20kHz innebär det att den kan efterge toner i spannet 20 – 20 000 Hz. En genomsnittlig människa kan som lägst höra 20 och som högst 16kHz, så har du ett par lurar som går över 16kHz är det alltså högre än vad vi kan uppfatta. Det är dock fortfarande viktigt för att låten ska låta bra och välbalanserad. I regel är även hörlurar som har högt frekvensomfång bättre byggda och återger då ljudet finare.
Element
En annan återkommande specifikation som återkommer när man läser om högtalare är elementet. Med element menar man på högtalarelement som anges i millimeter (mm). I vanliga fall så är elementet 40 mm, men det går även att hitta modeller med andra mått. I den här köpguiden finns exempelvis några varianter som har 50 mm element. Desto tjockare elementet är, desto lägre frekvensomgång når den och du får då en djupare och fylligare baston vilket gör helheten fylligare.
Känslighet
Känsligheten anges i enheten decibel som förkortas dB. Det är via decibel som man mäter hur högt ett ljud är och desto högre dB man spelar desto högre rent fysiskt upplevs ljudet. För hög dB är inte bara skadligt för den mänskliga trumhinnan utan kan också spräcka hörlurarna om man spelar för högt för länge. En spräckt högtalare låter inte alls kul och spelar bräckligt och tråkigt. För att undvika detta ska man hålla sig inom den maximala känsligheten som hörlurarna har, något som alltså mäts i dB – decibel!
Diskant
Vi har varit inne lite på vad Hz är och dem höga svävningarna, alltså hög Hz, kallas för diskant. Om en högtalare eller ett par hörlurar har en fin diskant innebär det att dem spelar höga toner fint, exempelvis gitarrsolon som spelas långt ner på gitarren eller någon som sjunger väldigt ljusa toner.
Bas
Tvärt emot diskant så är basen dem låga frekvenserna som mer känns i kroppen än hörs. Instrumentet elbas eller baskaggen i en trumma är det som i regel står för basen i en sång, men även en tuba eller en mörk röst sätter krav på hörlurarnas förmåga att återge basen. Desto bättre balans du har mellan basen och diskanten, desto bättre kommer musiken att låta, så bra bas och diskant är något du vill eftersträva.
Vad är en audiofil?
En audiofil är ett svenskt begrepp som syftar till någon som är en riktig ljudentusiast och verkligen tycker om att gräva ner sig i olika typer av ljud. Man brukar säga att man är en audiofil om man är duktig på ljud och värdesätter bra hörlurar och ett bra ljudsystem väldigt högt. Om någon utger sig för att vara audiofil kan ni därmed utgå från att den personen har ett brinnande intresse för bra ljud!
Hur valde ut bra hörlurar med sladd?
För att hitta vilka modeller som verkligen är värda att köpa måste man gå igenom en rad olika modeller i olika prisklasser. Av den anledningen så har vi kikat på ett stort antal produkter och sedan utgått från ett gäng olika kriterier för att kunna utse vilka modeller som faktiskt platsar i en sådan här köpguide.
Till att börja med så har vi kikat på passformen. Är det ett par over-ear så måste för det första trycket vara skönt. Det får inte trycka och spänna för mycket på huvudet eller öronen eftersom det då inte känns naturligt att ha på sig lurarna samt att man kan få huvudverk om det går lång tid. För det andra måste muffarna som sitter mot örat vara mjuka och sköna men ändå stänga ute brus och ljud så gott det går. Sist men inte minst måste också storleken och vinkeln på kåpan vara skön.
Är det istället ett par in-ear så är det extremt viktigt att luren är enkel att sätta in samt att den sitter bra och inte ramlar ut, skaver eller trycker. Det är faktiskt förvånansvärt många modeller på marknaden idag som inte är ergonomiska och dessa har vi alltså plockat bort direkt! Ett extra plus är om man har kunnat byta ut den lilla gummiflärpen för att på så vis kunna matcha hörluren precis efter hur ens eget öra är utformat eftersom alla ser olika ut!
Utöver att passformen måste vara skön så ska även materialen gå i linje med priset. Om man köper ett par billigare lurar får man nästan räkna med att de är gjorda av plast idag medan man om man hostar upp en större slant absolut vill ha lite kvalitet och känsla. Detta får dock aldrig gå på bekostnad av en för tung vikt eftersom det i slutet av dagen måste vara skönt att ha på sig dem. Är dem osköna, ja då gör de inte heller någon nytta när de ligger där snygga på skrivbordet.
Precis som att utsidan och känslan är viktig så kan man inte komma ifrån att insidan måste vara på samma nivå. Bra ljud är väldigt objektivt då vissa vill ha en bra ljudmix i mellanregistret, vissa älskar mycket bas, några vill ha ”förlåtande ljud”, alltså att musiken låter bra även om den inte skulle vara topproducerad medan andra vill ha mer ärliga modeller som verkligen lyfter fram hela låten, även deras svagheter.
Vad gäller hörlurar i den här prisklassen, alltså budget till övre medelkalsspris, så kommer man dock få svårt att hitta lurar som är sådär riktigt råa som musikindustrins när de lyssnar igenom låtar innan släpp. Vissa hörlurar är även bättre för viss typ musik, exempelvis tung rock eller klassisk där registren är olika. Du kan dock vara säker på att alla lurar i den här guiden låter bra för sina pengar, mycket bra till och med, även om de låter olika!
Att sladden inte är för kort är självfallet en annan sak vi kikar närmare på eftersom man då inte kan använda dem som det är tänkt. Men en för lång sladd är inte heller så kul, även om du då ändå kan rulla ihop den. Tycker man ändå att sladden i fråga är för kort eller lång kan man i vissa fall köpa till en förlängningssladd, och även en förkortningssladd för den delen.
Pris är viktigt. Priset ska motsvara vad produkten levererar och även lite till så att den känns riktigt prisvärd och som ett kap. Det är naturligt att ställa höga krav på en hörur med hög prislapp och tvärtom, men det finns väl ändå inget bättre än när ens höga krav infrias? Nej vi tänka just det. Därför är alla modeller i den här guiden otroligt prisvärda oavsett vad de kostar.
Att lyssna till tidigare recensioner är något annat som vi värdesätter högt eftersom andra kan ha upptäckt saker som vi har missat eller som visar sig först efter en tids kontinuerligt användaren. Att det vi tycker stämmer överens med vad andra tidigare konsumenter tycker är därför något vi lägger stor vikt vid. Av den anledningen lägger vi också mycket tid på att undersöka vad tidigare kunder på olika forum och hos olika återförsäljare tycker och använder det sedan för att bekräfta vad vi tyckte.
Utifrån dessa kriterier har vi sedan kunnat skapa oss en bred uppfattning om produkten och sedan kunna lyfta fram dem som faktiskt är vårda dina pengar och sållat bort dem som inte är något att ha, allt för att hjälpa dig hitta rät från början.
Nintendo Switch micro SD-kort bäst i test
Är du trött på att prioritera lagringsutrymme för att ha plats med spel? Här hittar du fyra Nintendo Switch Micro SD-kort som är perfekta att
Värmefläkt USB: bästa USB-värmare
En värmefläkt USB är perfekt att ha för alla som sitter och fryser vid datorn eller som vill ha en skön varm vind som blåser
Bästa hörnskrivbord gaming: 9 L-formade skrivbord
Här listar vi dem bästa hörnskrivbord gaming som du kan köpa ifall du vill ha mycket plats för skärmar, datorn, hörlurar och andra saker som
Gaming hörlurar barn -5 bra trådlösa hörlurar
Vad är ett par bra gaming hörlurar till barn? Jo, de ska sitta skönt, gå att ställa in och justera, vara snygga och häftiga, ha